Groene thee is de gezondste drank ter wereld.

Het zit boordevol antioxidanten en voedingsstoffen die krachtige effecten op het lichaam hebben.

Deze omvatten verbeterde hersenfunctie, vetverlies, een lager risico op kanker en vele andere indrukwekkende voordelen.

Hieronder staan ​​10 gezondheidsvoordelen van groene thee die worden ondersteund door studies.

Aanbieding deze week

✔️Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen op telegraaf.nl en in de app
 
✔️Dagelijks de digitale versie van de papieren krant
 
✔️Elke zaterdag VROUW en VRIJ magazine digitaal
 
Nu heel voordelig te verkrijgen!!

 

Profiteer nu van deze aanbieding

1. Groene thee bevat bioactieve stoffen die de gezondheid verbeteren

Groene thee is meer dan alleen vloeistof.

Veel van de plantaardige stoffen in de theebladeren maken het tot een gezonde drank, die grote hoeveelheden belangrijke voedingsstoffen bevat(1).

Thee is rijk aan polyfenolen met effecten zoals het verminderen van ontstekingen en het helpen bestrijden van kanker.

Groene thee bevat ongeveer 30 procent polyfenolen, inclusief grote hoeveelheden van catechinen, EGCG genaamd. Catechinen zijn natuurlijke antioxidanten die celschade helpen voorkomen en andere voordelen bieden.

Deze stoffen kunnen de vorming van vrije radicalen in het lichaam verminderen en cellen en moleculen beschermen tegen schade. Het is bekend dat deze vrije radicalen een rol spelen bij het ouder worden en allerlei ziektes.

EGCG (Epigallocatechin Gallate) is één van de krachtigste verbindingen in groene thee. Het is onderzocht om verschillende ziekten te behandelen en kan een van de belangrijkste redenen zijn waarom groene thee zulke krachtige medicinale eigenschappen heeft (2).

Groene thee bevat ook kleine hoeveelheden mineralen die belangrijk zijn voor de gezondheid.

Probeer een merk groene thee van betere kwaliteit te kiezen, want sommige merken van lagere kwaliteit kunnen te veel fluor bevatten (3).

Dat gezegd zijnde, zelfs als u kiest voor een merk van lagere kwaliteit, wegen de voordelen nog altijd ruimschoots op tegen elk risico.

Kortom: Groene thee zit vol met polyfenol-antioxidanten, waaronder een catechinen genaamd EGCG. Deze antioxidanten kunnen verschillende gunstige effecten op de gezondheid hebben.

2. Verbindingen in groene thee kunnen de hersenfunctie verbeteren en je slimmer maken

Groene thee doet meer dan je alleen wakker houden, het kan je ook slimmer maken.

Het belangrijkste actieve ingrediënt is cafeïne, een bekend stimulerend middel.

Het bevat niet zoveel als koffie, maar voldoende om een ​​reactie te produceren zonder de ‘zenuwachtige’ effecten te veroorzaken die te maken hebben met te veel cafeïne.

Wat cafeïne in de hersenen doet, is om een ​​remmende neurotransmitter genaamd Adenosine te blokkeren. Op deze manier verhoogt het eigenlijk de neuronen en de concentratie van neurotransmitters zoals dopamine en norepinephrine(45).

Cafeïne is eerder intensief bestudeerd en leidt consequent tot verbeteringen in verschillende aspecten van de hersenfunctie, waaronder verbeterde stemming, waakzaamheid, reactietijd en geheugen (6).

Groene thee bevat echter meer dan alleen cafeïne. Het bevat ook het aminozuur L-theanine, dat de bloed-hersenbarrière kan passeren (7).

L-theanine verhoogt de activiteit van de remmende neurotransmitter GABA, die angstgevoelige effecten heeft. Het verhoogt ook de dopamine en de productie van alfagolven in de hersenen(789).

Studies tonen aan dat cafeïne en L-theanine synergistische effecten kunnen hebben. De combinatie van beide is bijzonder krachtig om de hersenfunctie te verbeteren (1011).

Vanwege de L-theanine en de kleinere dosis cafeïne, kan groene thee je een veel milder en ander soort “energie” geven dan koffie.

Veel mensen melden dat ze meer stabiele energie hebben en veel productiever zijn als ze groene thee drinken, in vergelijking met koffie.

Kortom: Groene thee bevat minder cafeïne dan koffie, maar is voldoende om een ​​effect te produceren. Het bevat ook het aminozuur L-theanine, dat synergistisch kan werken met cafeïne om de hersenfunctie te verbeteren.

3. Groene thee verhoogt vetverbranding en verbetert de fysieke prestaties

Als u de ingrediëntenlijst bekijkt voor vetverbrandingssupplementen, is de kans groot dat groene thee daar wordt aangeboden.

De reden hiervoor is dat groene thee de vetverbranding heeft verhoogd en de stofwisseling versneld, in door mensen gecontroleerde onderzoeken (1213).

In één onderzoek bij 10 gezonde mannen verhoogde groene thee het energieverbruik met 4% (14).

Een andere studie toonde aan dat de vetverbranding met 17% was toegenomen, wat aangeeft dat groene thee selectief de vetverbranding kan verhogen (15).

Sommige onderzoeken naar groene thee laten echter geen toename in de stofwisseling zien, dus de effecten kunnen van het individu afhangen (16).

Van cafeïne zelf is ook aangetoond dat het de fysieke prestaties verbetert door vetzuren uit de vetweefsels te mobiliseren en beschikbaar te maken voor gebruik als energie (1718).

In twee afzonderlijke review studies bleek cafeïne de fysieke prestaties gemiddeld met 11-12% te verbeteren (1920).

Kortom: Van groene thee is aangetoond dat het de stofwisseling versnelt en de vetverbranding op korte termijn verhoogt, hoewel niet alle onderzoeken het met elkaar eens zijn.

4. Antioxidanten in groene thee kunnen het risico op bepaalde soorten kanker verlagen

Kanker wordt veroorzaakt door ongecontroleerde groei van cellen. Het is één van ‘s werelds belangrijkste doodsoorzaken.

Het is bekend dat oxidatieve schade bijdraagt ​​aan de ontwikkeling van kanker en dat antioxidanten een beschermend effect kunnen hebben (21).

Groene thee is een uitstekende bron van krachtige antioxidanten, dus het is logisch dat het uw risico op kanker vermindert, wat het lijkt te doen:

  • Borstkanker: Een meta-analyse van observationele studies wees uit dat vrouwen die de meeste groene thee dronken een 20-30% lager risico hadden om borstkanker te ontwikkelen, de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen(22).
  • Prostaatkanker: Een studie wees uit dat mannen die groene thee drinken een 48% lager risico hadden om prostaatkanker te ontwikkelen, wat de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen is (23).
  • Dikke darmkanker: Een analyse van 29 onderzoeken wees uit dat degenen die groene thee drinken tot 42% minder kans hadden om dikke darmkanker te ontwikkelen (24).

Veel observationele studies hebben aangetoond dat groene thee drinkers minder kans hebben om verschillende soorten kanker te ontwikkelen. Er is echter meer onderzoek van hoge kwaliteit nodig om deze effecten te bevestigen (2526).

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat het misschien een slecht idee is om melk in uw thee te doen, omdat sommige onderzoeken suggereren dat het de antioxidant niveau verlaagt (27).

Kortom: Groene thee bevat krachtige antioxidanten die mogelijk beschermen tegen kanker. Meerdere studies tonen aan dat drinkers van groene thee minder risico lopen op verschillende soorten kanker.

5. Groene thee kan je hersenen beschermen tegen ouderdom, waardoor je risico op Alzheimer en Parkinson afneemt

Groene thee kan niet alleen de hersenfunctie op korte termijn verbeteren, het kan ook uw hersenen op oudere leeftijd beschermen.

De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende neurodegeneratieve ziekte bij de mens en een belangrijke oorzaak van dementie.

De ziekte van Parkinson is de op één na meest voorkomende neurodegeneratieve ziekte en betreft de dood van dopamine producerende neuronen in de hersenen.

Meerdere studies tonen aan dat de catechinen verbindingen in groene thee verschillende beschermende effecten kunnen hebben op neuronen in reageerbuisjes en diermodellen, wat mogelijk het risico op Alzheimer en Parkinson vermindert(282930).

Kortom: De bioactieve stoffen in groene thee kunnen verschillende beschermende effecten hebben op de hersenen. Ze kunnen het risico op zowel de ziekte van Alzheimer als de ziekte van Parkinson verminderen, de twee meest voorkomende neurodegeneratieve aandoeningen.

6. Groene thee kan bacteriën doden, wat de tandheelkundige gezondheid verbetert en uw risico op infectie vermindert

De catechinen in groene thee hebben ook andere biologische effecten.

Sommige onderzoeken tonen aan dat ze bacteriën kunnen doden en virussen zoals het influenzavirus kunnen remmen, waardoor het risico op infecties mogelijk wordt verlaagd(31323334).

Streptococcus mutans is de belangrijkste schadelijke bacterie in de mond. Het veroorzaakt plaque vorming en levert een belangrijke bijdrage aan gaatjes en tandbederf.

Studies tonen aan dat de catechinen in groene thee de groei van Streptococcus mutans kunnen remmen. De consumptie van groene thee hangt samen met een verbeterde mondgezondheid en een lager risico op gaatjes(5363738).

Meerdere onderzoeken laten ook zien dat groene thee slechte adem kan verminderen (3940).

Kortom: De catechinen in groene thee kunnen de groei van bacteriën en sommige virussen remmen. Dit kan het risico op infecties verminderen en leiden tot verbeteringen in de gezondheid van de mond, een lager risico op gaatjes en een verminderde slechte adem.

7. Groene thee kan het risico op diabetes type 2 verlagen

Diabetes type 2 is een ziekte die de afgelopen decennia epidemische vormen heeft aangenomen en nu wereldwijd ongeveer 400 miljoen mensen treft.

Deze ziekte heeft te maken met verhoogde bloedsuikerspiegels in de context van insulineresistentie of een onvermogen om insuline te produceren.

Studies hebben aangetoond dat groene thee de insulinegevoeligheid kan verbeteren en de bloedsuikerspiegel kan verlagen (41).

Een studie bij Japanse personen wees uit dat degenen die de meeste groene thee dronken een 42% lager risico hadden om diabetes type 2 te ontwikkelen (42).

Volgens een beoordeling van 7 onderzoeken met in totaal 286.701 personen, hadden drinkers van groene thee een 18% lager risico om diabetisch te krijgen(43).

Kortom: Sommige gecontroleerde onderzoeken tonen aan dat groene thee milde verlagingen van de bloedsuikerspiegel kan veroorzaken. Het kan ook het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 verlagen.

8. Groene thee kan uw risico op cardiovasculaire aandoeningen verminderen

Hart- en vaatziekten, waaronder hartaandoeningen en beroertes, zijn de grootste doodsoorzaken ter wereld (44).

Studies tonen aan dat groene thee enkele van de belangrijkste risicofactoren voor deze ziekten kan verbeteren.

Dit omvat het totale cholesterol, LDL-cholesterol en triglyceriden (45).

Groene thee verhoogt ook dramatisch de antioxidant capaciteit van het bloed, dat de LDL-deeltjes beschermt tegen oxidatie, wat een onderdeel is van de weg naar hartziekten(4647).

Gezien de gunstige effecten op risicofactoren, is het niet verrassend om te zien dat drinkers van groene thee een 31% lager risico op hart- en vaatziekten hebben(484950).

Kortom: Van groene thee is aangetoond dat het totale- en LDL-cholesterol verlaagt en de LDL-deeltjes beschermen tegen oxidatie. Observationele studies tonen aan dat drinkers van groene thee minder risico lopen op hart- en vaatziekten.

9. Groene thee kan u helpen om af te vallen en uw risico op obesitas te verminderen

Aangezien groene thee de stofwisseling op korte termijn kan stimuleren, is het logisch dat het u kan helpen gewicht te verliezen.

Verschillende onderzoeken tonen aan dat groene thee leidt tot afname van lichaamsvet, met name in de buikstreek (5152) .

Een van deze onderzoeken was een 12 weken durende gerandomiseerde gecontroleerde studie bij 240 mannen en vrouwen. In deze studie had de groep groene thee aanzienlijke verlaging van het percentage lichaamsvet, lichaamsgewicht, tailleomtrek en buikvet (53).

Sommige onderzoeken tonen echter geen statistisch significante toename in gewichtsverlies met groene thee, dus dit moet met een korreltje zout worden genomen (54).

Kortom: Sommige onderzoeken tonen aan dat groene thee leidt tot meer gewichtsverlies. Het kan met name effectief zijn bij het verminderen van het gevaarlijke buikvet.

10. Groene thee kan je helpen langer te leven

Natuurlijk moeten we uiteindelijk allemaal doodgaan. Dat is onvermijdelijk.

Aangezien groene thee drinkers echter een lager risico lopen op hart- en vaatziekten en kanker, is het logisch dat dit u langer kan blijven leven.

In een onderzoek onder 40.530 Japanse volwassenen was het significant minder waarschijnlijk dat degenen die de meeste groene thee (5 of meer kopjes per dag) dronken, gedurende een periode van 11 jaar zouden sterven (55):

  • Dood door alle oorzaken: 23% lager bij vrouwen, 12% lager bij mannen.
  • Dood door hartaandoeningen: 31% lager bij vrouwen, 22% lager bij mannen.
  • Dood door een beroerte: 42% lager bij vrouwen, 35% lager bij mannen.

Een ander onderzoek bij 14.001 oudere oudere ouderen uit Japan wees uit dat degenen die de meeste groene thee dronken 76% minder kans hadden om te overlijden gedurende de onderzoeksperiode van zes jaar (56).

Kortom: Onderzoek heeft aangetoond dat drinkers van groene thee waarschijnlijk langer leven dan niet-theedrinkers.

Tot slot

Om je beter te voelen, af te vallen en het risico op chronische ziekten te verlagen, kun je overwegen om groene thee een vast onderdeel van je leven te maken.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.