img

10 Heerlijk kruiden en specerijen met krachtige gezondheidsvoordelen

1635 Views

10 Heerlijk kruiden en specerijen met krachtige gezondheidsvoordelen

Het gebruik van kruiden en specerijen was in de hele geschiedenis ongelooflijk belangrijk geweest.

Velen werden geroemd om hun geneeskrachtige eigenschappen, ruim voordat ze werden gebruikt in de keuken.

De moderne wetenschap heeft nu aangetoond dat velen van hen inderdaad opmerkelijke voordelen voor de gezondheid bijdragen.

Hier zijn 10 van ‘s werelds gezondste kruiden en specerijen, ondersteund door onderzoek.

1. Kaneel verlaagt de bloedsuikerspiegel en heeft een krachtige anti-diabetische effect

Kaneel is een populair specerij, gebruikt in allerlei recepten en gebak.

Het bevat een verbinding genaamd kaneelaldehyde, die verantwoordelijk is voor medicinale eigenschappen(1).

Kaneel heeft een krachtige antioxidant activiteit, helpt ontstekingen te bestrijden en heeft aangetoond voor een lagere cholesterol en triglyceriden in het bloed (2, 3, 4).

Maar waar kaneel echt in uitblinkt zijn de effecten op de bloedsuikerspiegel.

Kaneel kan bloedsuiker verlagen door verschillende mechanismen, zoals door het vertragen van de afbraak van koolhydraten in het spijsverteringskanaal en het verbeteren van insulinegevoeligheid(5, 6, 7, 8).

Studies hebben aangetoond dat kaneel kan nuchtere bloedsuikerwaarden verlagen met 10-29% bij diabetespatiënten, die is een significante hoeveelheid(9, 10, 11).

De effectieve dosering is 0,5-2 theelepels kaneel per dag of 1-6 gram.

U kunt meer over de indrukwekkende gezondheidsvoordelen van kaneel lezen in dit artikel.

Kortom: Kaneel heeft tal van voordelen voor de gezondheid, en is vooral effectief bij het ​​verlagen van de bloedsuikerspiegel.

2. Salie kan hersenfunctie en geheugen verbeteren

Verse salieblaadjes

Salie dankt zijn naam aan het Latijnse woord Salvere,wat betekent “om op te slaan.”

Het had een sterke reputatie voor zijn helende eigenschappen tijdens de middeleeuwen, en werd zelfs gebruikt om pest te voorkomen.

Huidig onderzoek blijkt dat salie in staat is om hersenfunctie en geheugen te verbeteren, met name bij mensen met de ziekte van Alzheimer.

De ziekte van Alzheimer gaat gepaard met een daling van het niveau van acetylcholine, een chemische boodschapper in de hersenen. Salie remt de afbraak van acetylcholine(12).

In een 4 maanden durende studie bij 42 personen met milde tot matige ziekte van Alzheimer, werd aangetoond dat salie extract aanzienlijk de hersenfunctie verbeterden(13).

Andere studies hebben ook aangetoond dat salie geheugenfunctie bij gezonde mensen kan verbeteren, zowel bij jong als oud(14, 15).

Conclusie: Er is veelbelovend bewijs dat salie extract kan hersenen  en geheugen functie verbeteren, vooral bij patiënten met de ziekte van Alzheimer.

3. Munt verlicht PDS pijn en kan misselijkheid verminderen

Pepermuntolie en Bladeren

Munt heeft een lange geschiedenis van gebruik in de volksgeneeskunde en aromatherapie.

Zoals het geval is met vele kruiden is het olieachtige component dat verantwoordelijk is voor de gezondheidseffecten.

Vele studies hebben aangetoond dat muntolie pijnbestrijding bij prikkelbare darmsyndroom (PDS) kan verbeteren(16, 17, 18).

Het lijkt te werken door het ontspannen van de gladde spieren in de dikke darm, die de pijn tijdens de stoelgang verlicht. Het helpt ook om opgeblazen gevoel in de buik te verminderen(19, 20).

Er zijn ook een aantal studies die aantonen dat munt in de aromatherapie kan helpen bij de bestrijding van misselijkheid.

In een studie bij meer dan 1100 vrouwen , munt aromatherapie veroorzaakte significante vermindering van misselijkheid. Ook heeft het aangetoond misselijkheid te verminderen na de operatie(21, 22, 23, 24).

Kortom: De natuurlijke olie in munt biedt verlichting van de pijn voor mensen met PDS. Het heeft ook krachtige anti-misselijkheid effecten wanneer gebruikt in aromatherapie.

4. Kurkuma bevat curcumine, een substantie met krachtige ontstekingsremmende effecten

Kurkuma in Houten Kom

Kurkuma is het kruid dat kerrie de gele kleur geeft.

Het omvat een aantal verbindingen met geneeskrachtige eigenschappen, de belangrijkste daarvan is curcumine(25).

Curcumine is een opmerkelijk krachtige antioxidant, waardoor oxidatieve schade kan bestrijden en het stimuleren van eigen antioxidanten zymen in het lichaam(26, 27, 28, 29, 30).

Dit is belangrijk, omdat oxidatieve schade wordt beschouwd als één van de belangrijkste mechanismen van veroudering en vele ziekten.

Curcumine is sterk ontstekingsremmend, als het wordt vergeleken met de effectiviteit van sommige ontstekingsremmende geneesmiddelen(31).

Gezien het feit dat op lange termijn, low-level ontstekingen spelen een belangrijke rol in bijna elke chronische ziekte van de westerse maatschappij, is het niet verrassend om te zien dat curcumine is gekoppeld aan een scala aan voordelen voor de gezondheid.

Studies suggereren dat het functioneren van de hersenen kan verbeteren, bestrijden van de ziekte van Alzheimer, het risico op hart-en vaatziekten en kanker te verminderen en het verlichten van artritis, om een paar te noemen(32, 33, 34, 35, 36).

Hier is een artikel over de vele voordelen voor de gezondheid van kurkuma /curcumine.

Conclusie: Studies hebben aangetoond dat curcumine, het actieve bestanddeel in het kruid kurkuma, heeft grote voordelen van vele aspecten voor de gezondheid.

5. Heilige basilicum helpt het bestrijden van infecties en verbetert immuniteit

Heilige basilicum

Niet te verwarren met de reguliere basilicum of Thaise basilicum, heilige basilicum wordt beschouwd als een heilig kruid in India.

Studies tonen aan dat heilige basilicum de groei van een scala van bacteriën, gisten en schimmels kunnen remmen (37, 38).

In een kleine studie is ook gebleken dat het functioneren van het immuunsysteem kan stimuleren door het verhogen van bepaalde afweercellen in het bloed(39).

Heilige basilicum wordt ook gekoppeld aan lagere bloedsuikerspiegel vóór en na de maaltijd, evenals de behandeling van angst en angst-gerelateerde depressie(40, 41).

Echter, deze studies waren heel klein, en meer onderzoek is nodig voordat er aanbevelingen kunnen worden gedaan.

Kortom: Heilige basilicum lijkt het immuunsysteem te verbeteren en remt de groei van bacteriën, gisten en schimmels.

6. Cayennepeper bevat capsaïcine, die helpt eetlust te verminderen en heeft anti-kanker eigenschappen

Cayennepeper is een soort chili peper gebruikt om pikante gerechten te bereiden.

Het werkzame bestanddeel daarin heet capsaïcine, waarvan is aangetoond dat het de eetlust vermindert en de vetverbranding verbetert in vele studies(42, 43, 44, 45, 46, 47).

Daarom wordt dit ingrediënt in vele commerciële gewichtsverlies supplementen gebruikt.

Een studie wees uit dat de toevoeging van 1 gram van rode peper na de maaltijden verminderd de eetlust en verhoogde vetverbranding bij mensen die niet regelmatig pepers eten(48).

Er was echter geen effect bij mensen die gewend zijn aan het eten van gekruid voedsel, wat aangeeft dat het tolerantie voor effecten kan opbouwen.

In sommige dierlijke studies bleek dat capsaïcine ook bepaalde vormen van kanker kan bestrijden, met inbegrip van Long-, lever- en prostaatkanker(49, 50, 51, 52).

Natuurlijk zijn deze waargenomen anti-kanker effecten verre van bewezen bij de mens, dus neem dit alles met een grote korreltje zout.

Kortom: Cayennepeper is zeer rijk aan een stof genaamd capsaïcine, die de eetlust vermindert en stimuleert de vetverbranding. Het heeft ook anti-kanker effecten in dierstudies.

7. Gember kan misselijkheid behandelen en heeft ontstekingsremmende eigenschappen

Verse gember

Gember is een populair kruid gebruikt in verschillende vormen van de alternatieve geneeskunde.

Studies hebben consequent aangetoond dat 1 gram of meer van gember met succes misselijkheid kan behandelen.

Dit omvat misselijkheid veroorzaakt door ochtendmisselijkheid, chemotherapie en zeeziekte(53, 54, 55, 56, 57, 58).

Gember lijkt ook sterke ontstekingsremmende eigenschappen te bevatten, en kan helpen bij pijnbestrijding(59).

Een studie voor personen die risico op darmkanker hadden bleek dat 2 gram gember extract per dag markers voor ontstekingen van de dikke darm op dezelfde manier als aspirine daalde(60).

In een ander onderzoek bleek dat een mengsel van gember, kaneel, mastiek en sesamolie verminderde pijn en stijfheid ervaren door mensen met artrose. Het had een vergelijkbare effectiviteit behandeling met aspirine of ibuprofen(61).

Conclusie: 1 gram gember blijkt een effectieve behandeling voor vele soorten misselijkheid. Het is ook ontstekingsremmend en kan helpen pijn te verminderen.

8. Fenegriek verbetert bloedsuiker 

Fenegriek

Fenegriek werd gebruikt in de Ayurveda, met name het verbeteren van libido bij mannen.

Terwijl de effecten op testosteron niveaus blijven overtuigend, fenegriek lijkt een gunstig effect op de bloedsuikerspiegel te hebben.

Het bevat het plantaardige eiwit 4-hydroxyisoleucine, die de functie van het hormoon insuline kunnen verbeteren(62).

Vele menselijke studies hebben aangetoond dat ten minste 1 gram fenegriek extract per dag kan zorgen voor een lagere bloedsuikerspiegel, met name bij diabetici(63, 64, 65, 66, 67).

Kortom: Fenegriek heeft aangetoond dat het de functie van insuline verbetert, wat leidt tot een aanzienlijke verlaging van de bloedsuikerspiegel.

9. Rozemarijn kan helpen voorkomen van allergieën en neusverstopping

Rozemarijn

Het werkzame bestanddeel in rozemarijn wordt rozemarijnzuur genoemd.

Deze stof heeft aangetoond allergische reacties en neusverstoppingen te onderdrukken.

Een studie bij 29 personen, werden zowel de 50 en 200 mg doses van rozemarijnzuur aangetoond dat het allergische symptomen kan onderdrukken(68).

Het aantal immuuncellen in nasale slijm was ook afgenomen, het vermindert ook congestie.

Kortom: Rozemarijnzuur heeft ontstekingsremmende effecten die lijken de allergische symptomen te onderdrukken en neusverstopping te verminderen.

10.Knoflook bestrijdt ziektes en verbetert  hartgezondheid

Blonde met uien, knoflook en Pepperoni

Voorheen was het voornaamste gebruik van knoflook om zijn geneeskrachtige eigenschappen(69).

We weten nu dat de meeste van deze effecten op de gezondheid zijn te wijten aan een stof genaamd allicine, die ook verantwoordelijk is voor de duidelijke geur van knoflook.

Knoflook supplementen staan bekend van het bestrijden van ziektes, zoals verkoudheid(70, 71).

Als u vaak verkoudheid bent, dan is het toevoegen van meer knoflook aan uw voeding zou ongelooflijk behulpzaam kunnen zijn.

Er is ook overtuigend bewijs voor de gunstige effecten op de gezondheid van het hart.

Voor mensen met een hoog cholesterolgehalte, lijkt knoflook supplementen het totale en / of LDL-cholesterol te verlagen met ongeveer 10-15%(72, 73, 74).

Menselijke studies hebben ook gevonden dat knoflook supplementen een significante daling van de bloeddruk bij mensen met een hoge bloeddruk veroorzaken (75, 76, 77).

In één studie, was het even effectief als een bloeddrukverlagend middel(78).

Die betrekking hebben op alle de ongelooflijke gezondheidsvoordelen van knoflook valt buiten dit artikel, maar je kunt het hier lezen.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

It is main inner container footer text