Het gebruik van kruiden en specerijen is ongelooflijk belangrijk geweest in de geschiedenis.

Velen werden geroemd om hun geneeskrachtige eigenschappen, ruim voordat ze werden gebruikt in de keuken.

De moderne wetenschap heeft nu aangetoond dat velen van hen inderdaad opmerkelijke gezondheidsvoordelen hebben.

Hier zijn 10 van ‘s werelds gezondste kruiden en specerijen, ondersteund door onderzoek.

Aanbiedingen deze maand

UPGRADE jouw eigen SPOTIFY account

Spotify Premium + Videoland voor slecht €24,99

Netflixs accounts 1,3,6 of 12 maanden

Videoland en Disney+ accounts

Nieuw: Telegraaf Premium Digitaal

Fox Sports + Go accounts

Profiteer nu van deze aanbiedingen

1. Kaneel verlaagt de bloedsuikerspiegel en heeft een krachtig anti-diabetische effect

Kaneel is een populair specerij, gebruikt in allerlei recepten en gebak.

Het bevat een verbinding genaamd kaneelaldehyde, die verantwoordelijk is voor de geneeskrachtige eigenschappen van kaneel(1).

Kaneel heeft krachtige antioxiderende activiteit, helpt ontstekingen te bestrijden en heeft aangetoond dat het cholesterol en triglyceriden in het bloed verlaagt(2, 3, 4).

Maar waar kaneel echt in uitblinkt, is zijn effect op de bloedsuikerspiegel.

Kaneel kan de bloedsuikerspiegel verlagen door verschillende mechanismen, waaronder door de afbraak van koolhydraten in het spijsverteringskanaal te vertragen en de insulinegevoeligheid te verbeteren(5, 6, 7, 8).

Studies hebben aangetoond dat kaneel nuchtere bloedsuikerwaarden kan verlagen met 10-29% bij diabetespatiënten, die is een significante hoeveelheid(9, 10, 11).

De effectieve dosis is meestal 0,5-2 theelepels kaneel per dag, of 1-6 gram.

U kunt meer over de indrukwekkende gezondheidsvoordelen van kaneel lezen in dit artikel.

Kortom: Kaneel heeft tal van gezondheidsvoordelen en is vooral effectief bij het verlagen van de bloedsuikerspiegel.

2. Salie kan de hersenfunctie en het geheugen verbeteren

Salie dankt zijn naam aan het Latijnse woord Salvere, wat ‘redden’ betekent.

Het had een sterke reputatie vanwege zijn helende eigenschappen tijdens de middeleeuwen en werd zelfs gebruikt om de pest te helpen voorkomen.

Huidig ​​onderzoek geeft aan dat salie de hersenfunctie en het geheugen kan verbeteren, vooral bij mensen met de ziekte van Alzheimer.

De ziekte van Alzheimer gaat gepaard met een afname van het gehalte acetylcholine, een chemische boodschapper in de hersenen. Salie remt de afbraak van acetylcholine(12).

In een 4 maanden durende studie onder 42 personen met milde tot matige ziekte van Alzheimer bleek salie-extract significante verbeteringen in de hersenfunctie te produceren(13).

Andere studies hebben ook aangetoond dat salie de geheugenfunctie bij gezonde mensen, zowel jong als oud, kan verbeteren(14, 15).

Kortom: Er is veelbelovend bewijs dat salie-extract de hersen- en geheugenfunctie kan verbeteren, vooral bij personen met de ziekte van Alzheimer.

3. Munt verlicht PDS pijn en kan misselijkheid verminderen

Munt heeft een lange geschiedenis van gebruik in de volksgeneeskunde en aromatherapie.

Zoals het geval is met veel kruiden, is het de olieachtige component die de agentia bevat die verantwoordelijk zijn voor de gezondheidseffecten.

Veel onderzoeken hebben aangetoond dat muntolie pijnbestrijding bij prikkelbare darmsyndroom (PDS) kan verbeteren(16, 17, 18).

Het lijkt te werken door de gladde spieren in de dikke darm te ontspannen, waardoor de pijn die wordt ervaren tijdens stoelgang wordt verlicht. Het helpt ook om het opgeblazen gevoel in de buik te verminderen , wat een vaak voorkomend spijsvertering symptoom is(19, 20).

Er zijn ook enkele onderzoeken die aantonen dat munt in de aromatherapie misselijkheid kan helpen bestrijden.

In een onderzoek onder meer dan 1.100 vrouwen in de bevalling veroorzaakte pepermuntaromatherapie een aanzienlijke vermindering van misselijkheid. Er is ook aangetoond dat het nausea na chirurgie en geboorten in de c-sectie vermindert(21, 22, 23, 24).

Kortom: De natuurlijke olie in munt biedt verlichting van de pijn voor mensen met PDS. Het heeft ook krachtige anti-misselijkheidseffecten bij gebruik in aromatherapie.

4. Kurkuma bevat curcumine, een stof met krachtige ontstekingsremmende effecten

Kurkuma is het kruid dat de kerrie zijn gele kleur geeft.

Het bevat verschillende verbindingen met geneeskrachtige eigenschappen, waarvan curcumine de belangrijkste is(25).

Curcumine is een opmerkelijk krachtige antioxidant, helpt oxidatieve schade te bestrijden en de lichaamseigen antioxidanten enzymen te stimuleren(26, 27, 28, 29, 30).

Dit is belangrijk, omdat oxidatieve schade wordt beschouwd als een van de belangrijkste mechanismen achter veroudering en vele ziekten.

Curcumine is ook sterk ontstekingsremmend, tot het punt dat het overeenkomt met de effectiviteit van sommige ontstekingsremmende geneesmiddelen(31).

Gezien het feit dat chronische ontsteking op de lange termijn een belangrijke rol speelt in bijna elke chronische westerse ziekte, is het niet verrassend om te zien dat curcumine is gekoppeld aan een aantal gezondheidsvoordelen.

Studies suggereren dat het de hersenfunctie kan verbeteren, de ziekte van Alzheimer kan bestrijden, het risico op hartaandoeningen en kanker kan verminderen en artritis kan verlichten, om er een paar te noemen(32, 33, 34, 35, 36).

Hier is een artikel over de vele voordelen voor de gezondheid van kurkuma /curcumine.

Kortom: Studies hebben aangetoond dat curcumine, het actieve bestanddeel in de kurkuma van kruiden, grote voordelen biedt voor vele aspecten van de gezondheid.

5. Heilige basilicum helpt tegen infecties en versterkt de immuniteit

Niet te verwarren met de reguliere basilicum of Thaise basilicum, heilige basilicum wordt beschouwd als een heilig kruid in India.

Studies tonen aan dat heilige basilicum de groei van een reeks bacteriën, gisten en schimmels kan remmen(37, 38).

In een kleine studie is ook gebleken dat het functioneren van het immuunsysteem kan stimuleren door het verhogen van bepaalde afweercellen in het bloed(39).

Heilige basilicum is ook gekoppeld aan verlaagde bloedsuikerspiegels voor en na de maaltijd, evenals aan de behandeling van angst en aan angst gerelateerde depressie (40, 41).

Deze studies waren echter vrij klein en er is meer onderzoek nodig voordat er aanbevelingen kunnen worden gedaan.

Kortom: Heilige basilicum lijkt de immuunfunctie te verbeteren en de groei van bacteriën, gisten en schimmels te remmen.

6. Cayennepeper bevat capsaïcine, wat eetlust vermindert en mogelijk antikanker-eigenschappen heeft

Cayennepeper is een soort chili peper die wordt gebruikt om pittige gerechten te bereiden.

Het werkzame bestanddeel ervan wordt capsaïcine genoemd, waarvan is aangetoond dat het de eetlust vermindert en de vetverbranding in veel onderzoeken verhoogt (42, 43, 44, 45, 46, 47).

Om deze reden is het een veelgebruikt ingrediënt in veel commerciële supplementen voor gewichtsverlies.

Eén studie toonde aan dat het toevoegen van 1 gram rode peper aan maaltijden de eetlust verminderde en de vetverbranding verhoogde bij mensen die niet regelmatig rode pepers aten(48).

Er was echter geen effect bij mensen die gewend waren aan het eten van gekruid voedsel, wat aangeeft dat er een tolerantie voor de effecten kan ontstaan.

Sommige dierstudies bleek dat capsaïcine ook bepaalde vormen van kanker kan bestrijden, waaronder long-, lever- en prostaatkanker(49, 50, 51, 52).

Natuurlijk zijn deze waargenomen anti-kanker effecten nog lang niet bewezen bij de mens, dus neem dit allemaal in met een grote korrel zout.

Kortom: Cayennepeper is erg rijk aan een stof genaamd capsaïcine, die de eetlust vermindert en de vetverbranding stimuleert. Het heeft ook antikankerpotentieel aangetoond in dierstudies.

7. Gember kan misselijkheid behandelen en heeft ontstekingsremmende eigenschappen

Gember is een populaire specerij die wordt gebruikt in verschillende vormen van alternatieve geneeskunde.

Studies hebben consequent aangetoond dat 1 gram of meer van gember met succes misselijkheid kan behandelen.

Dit omvat misselijkheid veroorzaakt door ochtendmisselijkheid, chemotherapie en zeeziekte(53, 54, 55, 56, 57, 58).

Gember lijkt ook sterke ontstekingsremmende eigenschappen te hebben en kan helpen bij pijnbestrijding(59).

Een studie bij proefpersonen met risico op darmkanker bleek dat 2 gram gemberextract per dag op dezelfde manier markers voor darmontsteking verlaagde als aspirine (60).

Ander onderzoek wees uit dat een mengsel van gember, kaneel en sesamolie pijn en stijfheid verminderde bij mensen met artrose. Het had een vergelijkbare effectiviteit als behandeling met aspirine of ibuprofen(61).

Kortom: 1 gram gember lijkt een effectieve behandeling te zijn voor vele soorten misselijkheid.Het is ook ontstekingsremmend en kan pijn helpen verminderen.

8. Fenegriek verbetert bloedsuikerspiegel 

Fenegriek werd vaak gebruikt in de Ayurveda, met name om het libido en de mannelijkheid te verbeteren.

Hoewel de effecten op de testosteronniveaus niet doorslaggevend zijn, lijkt fenegriek een gunstig effect op de bloedsuikerspiegel te hebben.

Het bevat het plantaardige eiwit 4-hydroxyisoleucine, dat de functie van het hormoon insuline kan verbeteren(62).

Veel studies bij mensen hebben aangetoond dat ten minste 1 gram fenugreek-extract per dag de bloedsuikerspiegel kan verlagen, vooral bij diabetici(63, 64, 65, 66, 67).

Kortom: Fenegriek heeft aangetoond dat het de functie van insuline verbetert, wat leidt tot significante verlagingen van de bloedsuikerspiegel.

9. Rozemarijn kan helpen allergieën en neusverstopping te voorkomen

Het werkzame bestanddeel in rozemarijn wordt rozemarijnzuur genoemd.

Deze stof heeft aangetoond allergische reacties en neusverstoppingen te onderdrukken.

In een onderzoek met 29 personen werd aangetoond dat zowel 50 mg als 200 mg heeft ontstekingsremmende effecten die allergiesymptomen lijken te verminderen en verstopte neus te verminderen allergiesymptomen onderdrukken(68).

Het aantal immuuncellen in nasale slijm was ook afgenomen, het vermindert ook congestie.

Kortom: Rozemarijnzuur heeft ontstekingsremmende effecten die allergiesymptomen lijken te verminderen en verstopte neus te verminderen

10.Knoflook bestrijdt ziekte en verbetert de gezondheid van het hart

Voorheen was het voornaamste gebruik van knoflook om zijn geneeskrachtige eigenschappen(69).

We weten nu dat de meeste van deze gezondheidseffecten het gevolg zijn van een verbinding genaamd allicine, die ook verantwoordelijk is voor de kenmerkende geur van knoflook.

Knoflooksuppletie is bekend voor het bestrijden van ziekte, inclusief verkoudheid(70, 71).

Als u vaak verkoudheid bent, kan het toevoegen van meer knoflook aan uw voeding ongelooflijk nuttig zijn.

Er is ook overtuigend bewijs voor de gunstige effecten op de gezondheid van het hart.

Voor mensen met een hoog cholesterolgehalte lijkt knoflooksuppletie het totale en / of LDL-cholesterol met ongeveer 10-15% te verminderen(72, 73, 74).

Menselijke studies hebben ook aangetoond dat knoflooksupplementen een significante verlaging van de bloeddruk bij mensen met hoge bloeddruk veroorzaken(75, 76, 77).

In één onderzoek was het net zo effectief als een bloeddrukverlagende medicijn(78).

Het behandelen van alle ongelooflijke gezondheidsvoordelen van knoflook valt buiten het bestek van dit artikel, maar u kunt hier lezen.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.