IJzertekort treedt op als het lichaam niet genoeg van het mineraal ijzer heeft. Dit leidt tot abnormaal lage niveaus van rode bloedcellen.

Dat komt omdat ijzer nodig is om hemoglobine te maken, een eiwit in rode bloedcellen dat hen in staat stelt zuurstof door het lichaam te transporteren.

Als uw lichaam niet genoeg hemoglobine heeft, zullen uw weefsels en spieren niet genoeg zuurstof krijgen en effectief kunnen werken. Dit leidt tot een aandoening die bloedarmoede wordt genoemd.

Hoewel er verschillende soorten bloedarmoede zijn, is bloedarmoede met ijzertekort de meest voorkomende ter wereld ( 1 ).

Aanbiedingen deze maand

UPGRADE jouw eigen SPOTIFY account

Spotify Premium + Videoland voor slecht €24,99

Netflixs accounts 1,3,6 of 12 maanden

Videoland en Disney+ accounts

Nieuw: Telegraaf Premium Digitaal

Fox Sports + Go accounts

Profiteer nu van deze aanbiedingen

Veelvoorkomende oorzaken van ijzertekort zijn onder meer onvoldoende ijzerinname vanwege een slecht dieet of beperkende diëten, inflammatoire darmaandoeningen, verhoogde eisen tijdens de zwangerschap en bloedverlies door zware menstruatie of interne bloedingen.

Wat de oorzaak ook is, ijzertekort kan leiden tot onaangename symptomen die uw kwaliteit van leven kunnen beïnvloeden. Deze omvatten slechte gezondheid, concentratie en arbeidsproductiviteit 2 ).

Tekenen en symptomen van ijzertekort variëren afhankelijk van de ernst van de bloedarmoede, hoe snel het zich ontwikkelt, uw leeftijd en de huidige gezondheidstoestand.

In sommige gevallen ervaren mensen geen symptomen.

Hier zijn 10 tekenen en symptomen van ijzertekort, te beginnen met de meest voorkomende.

1. Ongewone vermoeidheid

Je erg moe voelen is één van de meest voorkomende symptomen van ijzertekort en treft meer dan de helft van degenen die een tekort hebben( 3 , 4 ).

Dit gebeurt omdat je lichaam ijzer nodig heeft om een ​​eiwit te maken dat hemoglobine wordt genoemd en dat in rode bloedcellen wordt aangetroffen. Hemoglobine helpt om zuurstof door het lichaam te transporteren.

Wanneer uw lichaam niet genoeg hemoglobine heeft, bereikt minder zuurstof uw weefsels en spieren, waardoor zij geen energie meer hebben. Bovendien moet je hart harder werken om meer zuurstofrijk bloed rond je lichaam te verplaatsen, waardoor je moe wordt1 ).

Aangezien vermoeidheid vaak als een normaal onderdeel van een druk, modern leven wordt beschouwd, is het moeilijk om met dit symptoom alleen ijzertekort te diagnosticeren.

Veel mensen met een ijzertekort ervaren echter een lage energie naast zwakte, voelen zich chagrijnig, moeite met concentreren of een slechte productiviteit op het werk.

Kortom: Vermoeidheid is één van de meest voorkomende tekenen van ijzertekort. Dit komt doordat minder zuurstof lichaamsweefsels bereikt, waardoor ze geen energie meer hebben.

 2. Bleekheid

Een bleke huid en vale kleuring van de binnenkant van de onderste oogleden zijn andere vaak voorkomende tekenen van ijzertekort( 5 , 6 , 7 ).

Het hemoglobine in rode bloedcellen geeft bloed zijn rode kleur, dus lage waarden tijdens ijzertekort maken het bloed minder rood. Daarom kan de huid zijn gezonde, roze kleur verliezen bij mensen met ijzertekort.

Deze bleekheid bij mensen met ijzertekort kan overal in het lichaam voorkomen, of het kan worden beperkt tot één gebied, zoals het gezicht, het tandvlees, de binnenkant van de lippen of de onderste oogleden en zelfs de nagels ( 8 ).

Dit is vaak één van de eerste dingen waar artsen naar op zoek zijn als een teken van ijzertekort. Het moet echter worden bevestigd met een bloedtest 6 ).

Bleekheid komt vaker voor bij gematigde of ernstige gevallen van bloedarmoede( 9 ).

Als u uw onderste ooglid naar beneden trekt, moet de binnenste laag een levendige rode kleur hebben. Als het een erg lichtroze of gele kleur is, kan dit erop wijzen dat u ijzertekort hebt.

Kortom: Bleekheid in het algemeen of in specifieke gebieden zoals het gezicht, het onderste binnenste ooglid of de nagels kan een teken zijn van matig of ernstig ijzer tekort. Dit wordt veroorzaakt door lagere niveaus van hemoglobine, waardoor het bloed zijn rode kleur krijgt.

3. Kortademigheid

Hemoglobine zorgt ervoor dat uw rode bloedcellen zuurstof transporteren door het lichaam.

Wanneer hemoglobine laag is in je lichaam tijdens ijzertekort, zal het zuurstofgehalte ook laag zijn. Dit betekent dat je spieren niet genoeg zuurstof krijgen om normale activiteiten te doen, zoals wandelen (10 ).

Als gevolg hiervan neemt je ademhalingssnelheid toe naarmate je lichaam meer zuurstof probeert te krijgen.

Dit is de reden waarom kortademigheid een veel voorkomend symptoom is( 4 ).

Als je buiten adem bent met normale, dagelijkse taken die je gemakkelijk vond, zoals wandelen, traplopen of trainen, kan ijzertekort de schuld zijn.

Kortom: Kortademigheid is een symptoom van ijzertekort, omdat lage hemoglobinegehalte betekenen dat het lichaam niet in staat is om zuurstof effectief naar spieren en weefsels te transporteren.

 4. Hoofdpijn en duizeligheid

IJzertekort kan hoofdpijn veroorzaken( 11 ).

Dit symptoom lijkt zeldzamer te zijn dan anderen en vaak gecombineerd met licht in het hoofd of duizeligheid ( 4 ).

Bij ijzertekort betekent een laag hemoglobinegehalte in de rode bloedcellen dat er niet genoeg zuurstof in de hersenen kan komen. Dientengevolge kunnen de bloedvaten in de hersenen zwellen, waardoor ze druk en hoofdpijn veroorzaken12 ).

Hoewel er veel oorzaken van hoofdpijn zijn, kunnen frequente, terugkerende hoofdpijnen en duizeligheid een teken van ijzertekort zijn.

Kortom: Hoofdpijn en duizeligheid kunnen wijzen op ijzertekort. Het ontbreken van hemoglobine betekent dat niet genoeg zuurstof de hersenen bereikt, waardoor de bloedvaten zwellen en druk creëren.

5. Hartkloppingen

Opvallende hartslagen, ook bekend als hartkloppingen, kunnen een ander symptoom zijn van bloedarmoede door ijzertekort zijn.

Hemoglobine is het eiwit in rode bloedcellen dat helpt zuurstof door het lichaam te transporteren.

Bij ijzertekort betekent een laag hemoglobinegehalte dat het hart extra hard moet werken om zuurstof te transporteren.

Dit kan leiden tot een onregelmatige hartslag of het gevoel dat uw hart abnormaal snel klopt( 4 , 13 ).

In extreme gevallen kan dit leiden tot een vergroot hart, hartgeruis of hartfalen( 4 ).

Deze symptomen komen echter veel minder vaak voor. Je zou lange tijd moeten lijden aan ijzertekort om ze te ervaren.

Kortom: In gevallen van ijzertekort moet het hart extra hard werken om zuurstof door het lichaam te transporteren. Dit kan leiden tot onregelmatige of snelle hartslagen en zelfs hartgeruis, een vergroot hart of hartfalen.

6. Droog en beschadigd haar en huid

Droog en beschadigde huid en het haar kunnen tekenen zijn van ijzertekort( 4 ).

Dit komt omdat wanneer je lichaam ijzertekort heeft, het zijn beperkte zuurstof richt op belangrijker functies, zoals organen en andere lichaamsweefsels.

Wanneer huid en haar geen zuurstof bevatten, kan het droog en zwak worden.

Ernstigere gevallen van ijzertekort zijn in verband gebracht met haarverlies( 14 , 15 ).

Het is volkomen normaal dat er wat haar uitvalt tijdens het wassen en borstelen, maar als je er bosje of veel meer dan normaal verliest, kan het te wijten zijn aan ijzertekort.

Kortom: Omdat huid en haar tijdens ijzertekort minder zuurstof uit het bloed krijgen, kunnen ze droog en beschadigd raken. In meer ernstige gevallen kan dit haarverlies veroorzaken.

7. Zwelling en pijn in de tong en mond

Soms kan alleen kijken in of rond je mond je een indicatie geven of je lijdt aan bloedarmoede door ijzertekort.

Tekenen omvatten wanneer uw tong gezwollen, ontstoken, bleek of vreemd glad wordt ((16 ).

Een laag hemoglobine bij ijzertekort kan ervoor zorgen dat de tong bleek wordt, terwijl lagere niveaus van myoglobine ervoor kunnen zorgen dat de tong pijnlijk, glad en gezwollen wordt.

Myoglobine is een eiwit in rode bloedcellen dat je spieren ondersteunt, zoals de spier die de tong vormt ( 16 ).

IJzertekort kan ook een droge mond, pijnlijke rode scheuren in de mondhoeken of aften in de mond veroorzaken ( 17 ).

Kortom: Een pijnlijke, gezwollen of vreemd gladde tong kan een teken zijn van bloedarmoede door ijzertekort. Scheuren in de mondhoeken kunnen ook een teken zijn.

8. Rusteloze benen

IJzertekort is in verband gebracht met het rusteloze benen syndroom ( 18 ).

Rusteloze benen syndroom is een sterke drang om je benen in rust te bewegen. Het kan ook onaangename en vreemde kruipende of jeukende gevoelens in de voeten en benen veroorzaken.

Het is meestal erger ‘s nachts, wat betekent dat patiënten moeite hebben om veel slaap te krijgen.

De oorzaken van rusteloze benen syndroom is tot op heden nog niet volledig begrepen.

Er wordt echter gedacht dat tot 25% van de mensen met het rusteloze benen syndroom bloedarmoede met ijzertekort heeft, en hoe lager het ijzergehalte, hoe slechter de symptomen( 19 ).

Kortom: Mensen met bloedarmoede door ijzertekort hebben een grotere kans om het rusteloze benen syndroom te ervaren. Dit is een sterke drang om de benen te bewegen wanneer ze in rust zijn.

9. Bros of lepelvormige nagels

Een minder voorkomende symptoom van ijzertekort zijn broze of lepelvormige nagels, een aandoening die koilonychia wordt genoemd( 8 , 20 ).

Dit begint vaak met broze nagels die gemakkelijk splijten en barsten.

In latere stadia van ijzertekort, kan lepelvormige nagels voordoen wanneer het midden van de nagel holvorming wordt en de randen worden verhoogd tot ze een uiterlijk hebben van een lepel.

Dit is echter een zeldzame bijwerking en meestal alleen gezien bij ernstige gevallen van bloedarmoede door ijzertekort.

Kortom: Brosse of lepelvormige nagels kunnen een indicator zijn voor ernstigere bloedarmoede door ijzertekort.

10. Andere mogelijke symptomen

Er zijn verschillende andere tekenen dat het ijzergehalte te laag zou kunnen zijn. Deze zijn meestal minder vaak voorkomend en kunnen worden gekoppeld aan vele andere aandoeningen dan ijzertekort.

Andere tekenen van bloedarmoede door ijzertekort zijn onder meer:

 • Hunkeren: Een hunkering naar ongewone voedingsmiddelen of non-food items dat heet “pica.” Het gaat meestal om onbedwingbare trek om ijs, klei, vuil, krijt of papier te eten en kan een teken van ijzertekort zijn. Het kan ook optreden tijdens de zwangerschap 21 ).
 • Angstig gevoel: Het gebrek aan zuurstof dat beschikbaar is voor lichaamsweefsels bij ijzertekort kan angstgevoelens veroorzaken. Dit heeft echter de neiging om te verbeteren of op te lossen als ijzerniveaus worden gecorrigeerd22 ).
 • Koude handen en voeten: Ijzertekort betekent dat er minder zuurstof wordt afgegeven aan de handen en voeten. Sommige mensen voelen de kou gemakkelijker in het algemeen of hebben koude handen en voeten.
 • Meer frequente infecties: Omdat ijzer nodig is voor een gezond immuunsysteem, kan het ontbreken van dit ertoe leiden dat u meer ziektes oploopt dan normaal( 23 ).
Kortom:Andere meer algemene symptomen van ijzertekort kunnen zijn: vreemd verlangen naar voedsel, angstig voelen, koude handen en voeten en een verhoogd risico op infecties.

Wat te doen als je denkt dat je ijzertekort hebt

Als u denkt dat u bloedarmoede hebt door ijzertekort, overweeg dan het volgende advies.

Praat met uw arts

Als u denkt dat u tekenen of symptomen van ijzertekort vertoont, moet u een afspraak maken om uw arts te raadplegen. Een eenvoudige bloedtest bevestigt of u bloedarmoede door ijzertekort heeft3 ).

Als uw arts bevestigt dat u ijzertekort heeft, kunt u het waarschijnlijk vrij gemakkelijk behandelen door uw ijzerinname uit uw voeding of met ijzersupplementen te verhogen( 4 ).

Het belangrijkste doel van de behandeling is om het hemoglobinegehalte weer normaal te maken en de ijzeropslag aan te vullen.

Probeer ervoor te zorgen dat u genoeg ijzer krijgt door middel van onbewerkte voedingsmiddelen in uw voeding. Alleen supplementen als uw arts hen adviseert.

Eet ijzerrijke voedingsmiddelen

Als uw arts denkt dat uw ijzertekort kan worden veroorzaakt door een gebrek aan ijzer in uw voeding, overweeg dan meer te consumeren ijzerrijk voedsel zoals:

 • Rood vlees, varkensvlees en gevogelte
 • Donkergroene bladgroenten, zoals spinazie en boerenkool
 • Gedroogde vruchten zoals rozijnen en abrikozen
 • Erwten, bonen en andere peulvruchten
 • zeevruchten
 • Ijzer verrijkte voedingsmiddelen
 • Zaden en noten

Helpen om uw ijzerabsorptie te stimuleren

Belangrijk is het eten van vitamine C dat zal uw lichaam helpen om ijzer beter op te nemen . Zorg ervoor dat u voldoende vitamine C-rijk voedsel eet, zoals fruit en groenten ( 24 ).

Het kan ook nuttig zijn bepaalde voedingsmiddelen te vermijden die de ijzerabsorptie kunnen remmen wanneer gegeten in grote hoeveelheden. Deze omvatten thee en koffie en voedingsmiddelen met een hoog calciumgehalte, zoals zuivelproducten en volkoren granen.

Neem ijzersupplementen als uw arts ze aanbeveelt

Over het algemeen mag u alleen een ijzersupplement als laatste hulpmiddel nemen en als uw arts het aanbeveelt. Dit zal waarschijnlijk het geval zijn als je je ijzerniveaus niet via een dieet alleen kunt herstellen.

Als je een ijzersupplement neemt, probeer dan sinaasappelsap te drinken om de ijzerabsorptie te verhogen.

Houd er rekening mee dat er een aantal vervelende bijwerkingen kunnen voorkomen bij het nemen van ijzersupplementen. Deze omvatten maagpijn, constipatie of diarree, brandend maagzuur, misselijkheid en zwarte ontlasting.

Deze bijwerkingen verminderen echter meestal na verloop van tijd en zijn afhankelijk van de dosis ijzer die u gebruikt.

Kortom: Als je denkt dat je bloedarmoede hebt door ijzertekort, neem dan contact op met uw arts, die waarschijnlijk meer ijzerrijk voedsel (plus vitamine C om uw ijzeropname te verhogen) of mogelijk ijzersupplementen zal aanbevelen.

Tot slot

Bloedarmoede door ijzertekort is de meest voorkomende vorm van bloedarmoede wereldwijd.

Sommige mensen hebben duidelijke symptomen, terwijl anderen helemaal geen symptomen ervaren. Dit hangt vaak af van de ernst van de bloedarmoede.

Veel voorkomende klachten en symptomen zijn vermoeidheid, bleke huid, merkbare hartslagen, hoofdpijn en duizeligheid, kortademigheid, droog en beschadigd haar en de huid, pijnlijke of gezwollen tong en mond, rusteloze benen en broze of lepelvormige nagels.

Als u denkt dat u symptomen van ijzertekort heeft, moet u uw arts raadplegen. Zelfdiagnose wordt niet aanbevolen.

Gelukkig de meeste vormen van ijzertekort zijn redelijk gemakkelijk te behandelen, meestal door een ijzerrijke voeding of ijzer supplementen als je arts ze aanbeveelt.

[Fake-notification id=4]

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.