img

10 Tekenen en symptomen van ijzertekort

193 Views

10 Tekenen en symptomen van ijzertekort

Ijzertekort ontstaat wanneer het lichaam niet voldoende van het mineraal ijzer te hebben. Dit leidt tot abnormaal lage niveaus van rode bloedcellen.

Dat komt omdat ijzer nodig is om hemoglobine te maken, een eiwit in de rode bloedcellen die hen in staat stelt om zuurstof te transporteren door het lichaam.

Als uw lichaam niet genoeg hemoglobine heeft, zal uw weefsels en spieren niet genoeg zuurstof krijgen en in staat zijn om effectief te werken. Dit leidt tot een aandoening genaamd bloedarmoede.

Hoewel er verschillende vormen van bloedarmoede zijn, bloedarmoede door ijzertekort is de meest voorkomende wereldwijd ( 1 ).

Voorkomende oorzaken van ijzertekort zijn onvoldoende ijzer inname te wijten aan slechte voeding of beperkende diëten, inflammatoire darmziekte, verhoogde eisen tijdens zwangerschap en bloedverlies door interne bloedingen.

Ongeacht de oorzaak daarvan, ijzertekort kan leiden tot onaangename symptomen die kunnen invloed hebben op de kwaliteit van je leven. Deze omvatten slechte gezondheid, concentratie en werk productiviteit ( 2 ).

Tekenen en symptomen van ijzergebrek variëren, afhankelijk van de ernst van de bloedarmoede, hoe snel het zich ontwikkelt, je leeftijd en de huidige stand van de gezondheid.

In sommige gevallen, mensen ervaren geen symptomen.

Hier zijn 10 signalen en symptomen van ijzertekort, te beginnen met de meest voorkomende.

1. Ongewone vermoeidheid

Erg moe gevoel is één van de meest voorkomende symptomen van een ijzertekort, dat komt voor bij meer dan de helft van degenen die een tekort aan hebben ( 3 , 4 ).

Dit gebeurt omdat je lichaam ijzer nodig heeft om het ​​eiwit genaamd hemoglobine te maken, die worden gevonden in de rode bloedcellen. Hemoglobine helpt zuurstof te transporteren door je lichaam.

Wanneer je lichaam niet genoeg hemoglobine heeft, minder zuurstof bereikt de weefsels en spieren, en beroven hen van energie. Daarnaast laat het uw hart harder werken om meer zuurstofrijk bloed in je lichaam te pompen, waardoor je moe kunt voelen ( 1 ).

Aangezien vermoeidheid vaak wordt beschouwd als een normaal onderdeel van een druk, moderne leven, is het moeilijk om ijzertekort te diagnosticeren met alleen dit symptoom.

Echter, veel mensen met een ijzertekort ervaren een lage energie naast zwakte, chagrijnig, moeite met concentreren of slechte productiviteit op het werk.

Samenvatting:Vermoeidheid is één van de meest voorkomende symptomen van ijzertekort. Dit komt doordat minder zuurstof lichaamsweefsels bereikt en beroven hen van energie.

 2. Bleekheid

Bleke huid en lichte kleuren aan de binnenkant van de onderste oogleden zijn andere voorkomende symptomen van ijzertekort( 5 , 6 , 7 ).

De hemoglobine in rode bloedcellen geeft bloed zijn rode kleur, dus lage niveaus tijdens ijzertekort maken het bloed minder rood. Dat is de reden waarom de huid zijn gezonde, roze kleur bij mensen met ijzertekort kan verliezen.

De bleekheid bij mensen met ijzertekort kunnen worden weergegeven over het hele lichaam, of kan worden beperkt tot een gebied, zoals het gezicht, tandvlees, de binnenkant van de lippen of onderste oogleden en zelfs de nagels ( 8 ).

Dit is vaak één van de eerste dingen waar artsen naar zullen kijken als teken van ijzertekort. Er moet echter worden bevestigd met een bloedonderzoek ( 6 ).

Bleekheid wordt vaker gezien bij matige tot ernstige gevallen van anemie ( 9 ).

Als u het onderste ooglid naar beneden trek, moet de binnenste laag een levendige rode kleur hebben. Als het een zeer bleke roze of gele kleur heeft, kan dit erop wijzen dat u ijzertekort hebt.

Samenvatting: Bleekheid in het algemeen of op specifieke gebieden zoals het gezicht, onderste inwendige ooglid of nagels kunnen een teken van matige of ernstige ijzertekort zijn. Dit wordt veroorzaakt door lagere niveaus van hemoglobine, die bloed zijn rode kleur geeft.

3. Kortademigheid

Hemoglobine zorgt ervoor dat uw rode bloedcellen zuurstof transporteren door het lichaam.

Wanneer hemoglobine te laag in je lichaam is tijdens ijzertekort, zal zuurstofgehalte ook laag zijn. Dit betekent dat je spieren niet genoeg zuurstof krijgen om de normale activiteiten te doen, zoals wandelen (10 ).

Als gevolg hiervan zal je ademhaling verhogen als uw lichaam probeert om meer zuurstof te krijgen.

Dit is de reden waarom kortademigheid is een veel voorkomend symptoom ( 4 ).

Als je merkt dat je buiten adem raakt door normale dagelijkse taken te doen die u gebruikt makkelijk vind, zoals lopen, traplopen of tuinieren, kan ijzertekort de oorzaak zijn.

Samenvatting: Kortademigheid is een symptoom van ijzergebrek, omdat lage hemoglobine niveaus het lichaam is niet in staat om zuurstof te transporteren naar de spieren en weefsels.

 4. Hoofdpijn en duizeligheid

Een tekort aan ijzer kan hoofdpijn veroorzaken ( 11 ).

Dit symptoom lijkt zeldzamer te zijn dan anderen en vaak gecombineerd met licht in het hoofd of duizeligheid ( 4 ).

Ijzertekort betekent, lage niveaus van hemoglobine in de rode bloedcellen zodat er niet genoeg zuurstof de hersenen kan bereiken. Daardoor kunnen de bloedvaten in de hersenen zwellen, waardoor de druk en hoofdpijn toeneemt ( 12 ).

Hoewel er vele oorzaken van hoofdpijn zijn, zou frequent, terugkerende hoofdpijn en duizeligheid een teken van ijzertekort kunnen zijn.

Samenvatting: Hoofdpijn en duizeligheid kan een teken van ijzertekort zijn. Het gebrek aan hemoglobine betekent niet genoeg zuurstof de hersenen bereikt, waardoor de bloedvaten zwellen en creëren daardoor druk.

5. Hartkloppingen

Merkbare hartslagen, ook wel bekend als hartkloppingen, kan een ander symptoom van bloedarmoede door ijzertekort zijn.

Hemoglobine is het eiwit in rode bloedcellen dat helpt zuurstof door het lichaam te transporteren.

Als ijzertekort, lage niveaus van hemoglobine: het hart moet zich extra hard inspannen om zuurstof te transporteren.

Dit kan leiden tot een onregelmatige hartslag, of het gevoel dat uw hart abnormaal snel klopt( 4 , 13 ).

In extreme gevallen kan dit leiden tot een vergroot hart, hartgeruis of hartfalen ( 4 ).

Echter, deze symptomen komen een stuk minder vaak voor. Je zou al voor langere tijd een ijzertekort hebben om deze symptomen te ervaren.

Samenvatting: In gevallen van ijzertekort, moet het hart extra hard werken om zuurstof door het lichaam te transporteren. Dit kan leiden tot een onregelmatige of snelle hartslag en zelfs hartruis, een vergroot hart of hartfalen.

6. Droog en beschadigd haar en huid

Droog en beschadigde huid en het haar kunnen tekenen zijn van ijzergebrek ( 4 ).

Dit komt omdat wanneer je lichaam een ijzertekort heeft, hij leidt haar beperkte zuurstof naar meer belangrijke functies, zoals organen en andere lichaamsweefsels

Wanneer de huid en haren zijn verstoken van zuurstof, kan het droog en zwak zijn.

Meer ernstige gevallen van ijzertekort zijn gekoppeld aan haaruitval ( 14 , 15 ).

Het is volkomen normaal dat er wat haar uitvalt tijdens het wassen en borstelen, maar als je er bosje of veel meer dan normaal verliest, kan het te wijten zijn aan ijzertekort.

Samenvatting: Omdat de huid en het haar tijdens ijzergebrek minder zuurstof uit het bloed ontvangt, kunnen zij droog en beschadigd raken. In meer ernstige gevallen kan dit leiden tot haaruitval.

7. Zwelling en pijn van de tong en mond

Soms door gewoon binnen of rond uw mond te kijken kunt u een indicatie krijgen of u lijdt aan bloedarmoede.

Symptomen zijn wanneer je tong gezwollen, ontstoken, bleek of vreemd glad is geworden (16 ).

Lage hemoglobine als gevolg van ijzertekort kan de tong bleek worden, terwijl lagere niveaus van myoglobine kan pijnlijk zijn, glad en opgezwollen.

Myoglobine is een eiwit in de rode bloedcellen dat je spieren ondersteunt, zoals de spier van je tong ( 16 ).

Ijzergebrek kan ook droge mond, pijnlijke rode scheuren veroorzaken bij de hoeken van de mond of mondzweren ( 17 ).

Samenvatting: Een pijnlijke, gezwollen of vreemde gladde tong kan een teken van bloedarmoede zijn door ijzertekort. Scheuren op de hoeken van de mond kan ook een teken zijn.

8. Rusteloze benen

Ijzertekort is gekoppeld aan rusteloze benen syndroom ( 18 ).

Rusteloze benen syndroom is een sterke drang om uw benen in rust te bewegen. Het kan ook leiden tot onaangename en rare kruipende of jeukerige gevoel in voeten en benen.

Het is meestal ‘s nachts erger, wat betekent dat patiënten moeite kunnen hebben om veel te slapen.

De oorzaken van rusteloze benen syndroom wordt niet volledig begrepen.

Echter, 25% van de mensen met rusteloze benen syndroom worden gedacht bloedarmoede te hebben door ijzertekort, en hoe lager het ijzergehalte, hoe erger de symptomen ( 19 ).

Samenvatting: Mensen met bloedarmoede door ijzertekort hebben een hogere kans op het ervaren van rusteloze benen syndroom. Dit is een sterke drang om de benen in rust te verplaatsen.

9. Bros of lepelvormige nagels

Een minder voorkomende symptoom van ijzergebrek zijn broze of lepelvormige nagels, een aandoening genaamd koilonychia ( 8 , 20 ).

Dit begint vaak met broze nagels die net als chip gemakkelijk zijn te breken .

In latere stadia van ijzertekort, kan lepelvormige nagels voordoen wanneer het midden van de nagel holvorming wordt en de randen worden verhoogd tot een ze een uiterlijk hebben van een lepel.

Echter, dit is een zeldzame bijwerking en meestal alleen gezien bij ernstige gevallen van bloedarmoede door ijzertekort.

Samenvatting:Brosse of lepelvormige nagels kan een indicator zijn van meer ernstige bloedarmoede door ijzertekort zijn.

10. Andere mogelijke symptomen

Er zijn verschillende andere tekenen dat het ijzergehalte te laag zou kunnen zijn. Deze hebben de neiging minder vaak voor te komen en kan ook worden gekoppeld aan andere dan ijzertekort alleen.

Andere tekenen van bloedarmoede door ijzertekort zijn onder meer:

 • Hunkeren: Een hunkering naar ongewone voedingsmiddelen of nonfood items dat heet “pica.” Het gaat meestal om onbedwingbare trek om te eten van ijs, klei, krijt of papier en zou een teken zijn van ijzertekort. Het kan zich ook voordoen tijdens de zwangerschap( 21 ).
 • Angstig gevoel: Het gebrek aan zuurstof beschikbaar voor lichaamsweefsels bij ijzertekort kan gevoelens van angst veroorzaken. Echter, dit heeft de neiging om te verbeteren of op te lossen als ijzer niveaus worden gecorrigeerd ( 22 ).
 • Koude handen en voeten: Ijzertekort betekent dat er minder zuurstof wordt geleverd aan de handen en voeten. Sommige mensen kunnen in het algemeen gemakkelijker de kou voelen of koude handen en voeten hebben.
 • Meer frequente infecties: Omdat ijzer nodig is voor een gezond immuunsysteem, kan het ontbreken daarvan ertoe leiden dat u vatbaarder bent voor ziekten dan normaal ( 23 ).
Samenvatting:Andere, meer algemene symptomen van ijzertekort kunnen onder meer zijn het hunkeren naar ongewoon voedsel, angstig gevoel, koude handen en voeten en een verhoogd risico op infecties.

Wat te doen als je denkt dat je ijzertekort hebt

Als u denkt dat u bloedarmoede hebt door ijzertekort, rekening houden met de volgende tips.

Praat met uw arts

Als je denkt dat je tekenen of symptomen van ijzertekort hebt, moet u een afspraak maken met uw arts. Een eenvoudig bloedonderzoek zal bevestigen of u bloedarmoede heeft door ijzertekort ( 3 ).

Als uw arts bevestigt dat u ijzertekort heeft, zult u waarschijnlijk in staat zijn om het vrij gemakkelijk te behandelen door het verhogen van uw inname van ijzer uit uw voeding of met ijzersupplementen ( 4 ).

Het belangrijkste doel van de behandeling is het hemoglobinegehalte te herstellen naar normaal niveau.

Probeer ervoor te zorgen dat u genoeg ijzer krijgt door middel van onbewerkte voedingsmiddelen in uw voeding. Alleen supplementen als uw arts hen adviseert.

Eet ijzerrijke voedingsmiddelen

Als uw arts denkt dat uw ijzertekort kan worden veroorzaakt door een gebrek aan ijzer in uw voeding, denk dan over het consumeren van meer zoals: ijzer-rijke voedingsmiddelen , zoals:

 • Rood vlees, varkensvlees en gevogelte
 • Donkergroene bladgroenten, zoals spinazie en boerenkool
 • Gedroogde vruchten zoals rozijnen en abrikozen
 • Erwten, bonen en andere peulvruchten
 • zeevruchten
 • -Ijzer verrijkte voedingsmiddelen
 • Zaden en noten

Helpen om uw ijzerabsorptie te stimuleren

Belangrijk is het eten van vitamine C dat zal uw lichaam helpen om ijzer beter op te nemen . Zorg ervoor dat je voldoende vitamine C-rijke voedingsmiddelen eet, zoals groenten en fruit ( 24 ).

Het kan ook voordelig zijn om bepaalde voedingsmiddelen te vermijden die ijzerabsorptie kan remmen wanneer gegeten in grote hoeveelheden. Deze omvatten thee en koffie en voedingsmiddelen die rijk zijn aan calcium, zoals zuivelproducten en volkoren granen.

Ijzersupplementen innemen als uw arts hen adviseert

In het algemeen moet je alleen een ijzersupplementen nemen als laatste redmiddel en als uw arts het u aanraadt. Dit zal waarschijnlijk het geval zijn als u niet in staat bent om uw ijzergehalte te herstellen door middel van uw voeding alleen.

Als u een ijzersupplement neemt, probeer het te combineren met het drinken van sinaasappelsap dit zal de opname van ijzer verhogen.

Houd er rekening mee dat er een aantal vervelende bijwerkingen kunnen voorkomen bij het nemen van ijzersupplementen. Deze omvatten maagpijn, constipatie of diarree, brandend maagzuur, misselijkheid en zwarte ontlasting.

Echter, deze bijwerkingen verminderen gewoonlijk na verloop van tijd en afhankelijk van de dosis van ijzer die je neemt.

Samenvatting: Als je denkt dat je bloedarmoede hebt door ijzertekort, overleg dan met uw arts, die zal waarschijnlijk adviseren meer ijzerrijke voedingsmiddelen te eten of mogelijk ijzersupplementen (plus vitamine C om uw ijzeropname te verhogen).

Tot slot

Bloedarmoede door ijzertekort is de meest voorkomende vorm van bloedarmoede wereldwijd.

Sommige mensen hebben duidelijke symptomen, terwijl anderen niets ervaren. Dit is vaak afhankelijk van de ernst van de bloedarmoede.

Gebruikelijke verschijnselen en symptomen zijn vermoeidheid, bleke huid, merkbare hartslag, hoofdpijn en duizeligheid, kortademigheid, droog en beschadigd haar en van de huid, pijnlijke of gezwollen tong en mond, rusteloze benen en broze of lepelvormige nagels.

Als u denkt dat u symptomen van ijzertekort hebt, moet u uw arts bezoeken. Zelf-diagnose wordt niet aanbevolen.

Gelukkig kunnen de meeste vormen van ijzertekort vrij gemakkelijk worden behandeld, meestal door middel van een ijzerrijke voeding of ijzersupplementen, als uw arts hen adviseert.

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Pinterest

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

It is main inner container footer text