Jodium is een essentieel mineraal dat veel voorkomt in zeevruchten.

Je schildklier gebruikt het om schildklierhormonen te maken, die helpen de groei te beheersen, beschadigde cellen te herstellen en een gezond metabolisme te ondersteunen(12).

Helaas loopt wereldwijd tot een derde van de mensen het risico op een jodiumtekort(3).

Degenen met het hoogste risico zijn (456):

Netflix Abonnement

Bepaal zelf voor hoelang!

Prijzen al vanaf €5,75

Bekijk hier de prijzen!!

 •  Zwangere vrouwen
 •  Mensen die in landen wonen waar er heel weinig jodium in de bodem is. Dit omvat Zuid-Azië, Zuidoost-Azië, Nieuw-Zeeland en Europese landen.
 •  Mensen die geen gejodeerd zout gebruiken.
 •  Mensen die een vegetarisch of veganistisch dieet volgen.

Aan de andere kant zijn jodiumtekorten zeldzaam in Nederland, waar er voldoende niveaus van het mineraal in de voedselvoorziening zit(7).

Een jodiumtekort kan ongemakkelijke en zelfs ernstige symptomen veroorzaken. Ze omvatten zwelling in de nek, zwangerschapsgerelateerde problemen, gewichtstoename en leermoeilijkheden.

De symptomen lijken erg op die van hypothyreoïdie of verminderde schildklierhormonen. Omdat jodium wordt gebruikt om schildklierhormonen te maken, betekent een tekort aan jodium dat je lichaam er niet genoeg van kan maken, wat leidt tot hypothyreoïdie.

Hier zijn 10 tekenen en symptomen van een jodiumtekort.

1. Zwelling in de nek

Zwelling in de hals is het meest voorkomende symptoom van een jodiumtekort.

Dit wordt een struma genoemd en treedt op wanneer de schildklier te groot wordt.

De schildklier is een kleine vlindervormige klier in de hals. Het maakt schildklierhormonen na ontvangst van een signaal van het schildklier stimulerend hormoon (TSH) (89).

Wanneer de bloedspiegels van TSH stijgen, gebruikt de schildklier jodium om schildklierhormonen te maken. Als uw lichaam echter weinig jodium bevat, kan het er niet genoeg van maken(9).

Ter compensatie werkt de schildklier harder om te proberen meer aan te maken. Dit zorgt ervoor dat de cellen groeien en zich vermenigvuldigen, wat uiteindelijk leidt tot een struma.

Gelukkig kunnen de meeste gevallen worden behandeld door de inname van jodium te verhogen. Als een struma echter al jaren niet wordt behandeld, kan dit blijvende schade aan de schildklier veroorzaken.

Kortom: Zwelling in de hals of een struma is een veel voorkomend symptoom van een jodiumtekort. Het treedt op wanneer uw schildklier wordt gedwongen om schildklierhormonen te maken wanneer er een lage toevoer van jodium in het lichaam is.

2. Onverwachte gewichtstoename

Onverwachte gewichtstoename is een ander teken van een jodiumtekort.

Het kan voorkomen als het lichaam niet genoeg jodium heeft om schildklierhormonen aan te maken.

Dit komt omdat schildklierhormonen de snelheid van uw stofwisseling (metabolisme) helpt regelen, wat het proces is waarmee uw lichaam voedsel omzet in energie en warmte(1011).

Wanneer uw schildklierhormoonspiegel laag is, verbrandt uw lichaam minder calorieën in rust. Helaas betekent dit dat meer calorieën uit het voedsel dat je eet worden opgeslagen als vet (1011).

Het toevoegen van meer jodium aan uw voeding kan helpen de effecten van een langzame stofwisseling te veranderen, omdat het uw lichaam kan helpen meer schildklierhormonen aan te maken.

Kortom: Lage jodiumgehaltes kunnen uw stofwisseling vertragen en het voedsel aanmoedigen om te worden opgeslagen als vet, in plaats van te worden verbrand als energie. Dit kan leiden tot gewichtstoename.

3. Vermoeidheid en zwakte

Vermoeidheid en zwakte zijn ook veel voorkomende symptomen van een jodiumtekort.

Sommige studies hebben zelfs aangetoond dat bijna 80% van de mensen met lage niveaus van schildklierhormoon, die zich voordoen in geval van jodiumtekort, zich moe, traag en zwak voelen(12).

Deze symptomen treden op omdat schildklierhormonen het lichaam helpen energie te maken.

Wanneer de schildklierhormoonspiegels laag zijn, kan het lichaam niet zoveel energie produceren als het gewoonlijk doet. Dit kan ervoor zorgen dat uw energieniveau keldert en u zich zwak voelt.

In feite ontdekte een onderzoek bij 2.456 mensen dat vermoeidheid en zwakte de meest voorkomende symptomen waren bij mensen met lage of enigszins lage niveaus van schildklierhormoon (13).

Kortom: Laag jodiumniveau kan u vermoeid, traag en zwak doen voelen. Dit komt omdat je lichaam het mineraal nodig heeft om energie te maken.

4. Haaruitval

Schildklierhormonen helpen de groei van haarzakjes te beheersen.

Wanneer uw schildklierhormoonspiegels laag zijn, kunnen uw haarzakjes stoppen met regenereren. Na verloop van tijd kan dit haarverlies veroorzaken(14).

Om deze reden kunnen mensen met een jodiumtekort ook last hebben van haarverlies(15).

Een studie bij 700 mensen wees uit dat 30% van de mensen met een laag schildklierhormoon haaruitval ondervond (16).

In andere onderzoeken is echter gebleken dat lage niveaus van schildklierhormoon alleen haarverlies lijken te veroorzaken bij mensen met een familiegeschiedenis van haarverlies(14).

Als u haarverlies ervaart vanwege een tekort aan jodium kan het krijgen van voldoende van dit mineraal uw schildklierhormoonspiegels helpen corrigeren en haaruitval stoppen.

Kortom: Een tekort aan jodium kan voorkomen dat de haarzakjes regenereren. Gelukkig kan het krijgen van voldoende jodium helpen haarverlies te voorkomen dat optreedt als gevolg van een jodiumtekort.

5. Droge schilferige huid

Een droge schilferige huid kan veel mensen met een jodiumtekort treffen.

Sommige studies hebben zelfs aangetoond dat tot 77% van de mensen met een laag schildklierhormoonspiegel een droge schilferige huid kunnen ervaren(12).

Schildklierhormonen die gemaakt zijn van jodium, helpen uw huidcellen regenereren. Wanneer de schildklierhormoonspiegels laag zijn, komt deze regeneratie niet zo vaak voor, wat mogelijk leidt tot een droge schilferige huid(17).

Bovendien helpen schildklierhormonen het lichaam bij het reguleren van zweet. Mensen met lagere schildklierhormoonspiegels zoals die met een jodiumtekort, hebben de neiging minder te zweten dan mensen met normale schildklierhormoonspiegels (1819).

Aangezien zweet helpt om je huid vochtig en gehydrateerd te houden, kan een gebrek aan zweet een andere reden zijn waarom een ​​droge schilferige huid een veel voorkomend symptoom is van jodiumtekort.

Kortom: Een droge schilferende huid kan voorkomen met een jodiumtekort, omdat het mineraal helpt de huidcellen te laten regenereren. Het helpt ook je lichaam te zweten en hydrateert je huidcellen, dus een jodiumtekort kan ervoor zorgen dat je minder gaat zweten.

6. Kouder aanvoelen dan normaal

Koud voelen is een veel voorkomend symptoom van een jodiumtekort.

Sommige studies hebben zelfs aangetoond dat meer dan 80% van de mensen met lage schildklierhormoonspiegels gevoeliger kan zijn voor koude temperaturen dan normaal (12).

Omdat jodium wordt gebruikt om schildklierhormonen te maken, kan een tekort aan jodium uw schildklierhormoonspiegels doen dalen.

Aangezien schildklierhormonen de snelheid van uw stofwisseling helpen beheersen, kunnen lage schildklierhormoonspiegels het vertragen. Een langzamere stofwisseling genereert minder warmte, waardoor u zich kouder kunt voelen dan normaal(2021).

Ook helpen schildklierhormonen de activiteit van je bruine vetweefsel, een soort vet dat is gespecialiseerd in het genereren van warmte te stimuleren. Dit betekent dat lage niveaus van schildklierhormoon die kunnen worden veroorzaakt door een tekort aan jodium voorkomen dat bruin vetweefsel zijn werk doet(2223).

Kortom: Jodium helpt bij het opwekken van lichaamswarmte, dus een laag niveau ervan kan je kouder maken dan normaal.

7. Veranderingen in hartslag

Je hartslag is een maat voor hoe vaak je hartslag per minuut klopt. Het kan worden beïnvloed door uw jodiumgehalte. Te weinig van dit mineraal kan ervoor zorgen dat je hart langzamer slaat dan normaal, terwijl teveel ervan ervoor kan zorgen dat je hart sneller klopt dan normaal(2425).

Een ernstig jodiumtekort kan een abnormaal trage hartslag veroorzaken. Hierdoor kunt u zich zwak, vermoeid, duizelig voelen en mogelijk flauwvallen(26).

Kortom: Een tekort aan jodium kan uw hartslag vertragen waardoor u zich zwak, vermoeid, duizelig en met gevaar voor flauwvallen kunt voelen.

8. Problemen met leren en onthouden

Een jodiumtekort kan van invloed zijn op uw vermogen om te leren en te onthouden (272829).

Een studie met meer dan 1.000 volwassenen ontdekte dat mensen met een hogere schildklierhormoonspiegel beter presteerden op leer- en geheugentests, in vergelijking met patiënten met lagere schildklierhormoonspiegels(30).

Schildklierhormonen helpen uw hersenen te groeien en zich te ontwikkelen. Dat is de reden waarom een ​​tekort aan jodium, dat nodig is om schildklierhormonen aan te maken de ontwikkeling van de hersenen kan verminderen(31).

Studies hebben aangetoond dat de hippocampus, het deel van de hersenen dat langetermijngeheugen controleert, kleiner lijkt te zijn bij mensen met een tekort aan schildklierhormoon(32).

Kortom: Een jodiumtekort op elke leeftijd kan ertoe leiden dat je worstelt om dingen te leren en te onthouden. Een mogelijke reden hiervoor kan een onderontwikkeld brein zijn.

9. Problemen tijdens de zwangerschap

Zwangere vrouwen lopen een hoger risico op jodiumtekort.

Dit komt omdat ze genoeg moeten eten om in hun dagelijkse behoeften te voorzien, evenals in de behoeften van hun op groeiende baby. De toegenomen vraag naar jodium gaat door tijdens de borstvoeding, omdat baby’s jodium krijgen via de moedermelk (33).

Het niet eten van voldoende jodium tijdens de zwangerschap en borstvoeding kan bijwerkingen veroorzaken voor zowel de moeder als de baby.

Moeders kunnen symptomen ervaren van een traag werkende schildklier zoals een struma, zwakte, vermoeidheid en een verkoudheid. Ondertussen kan een tekort aan jodium bij zuigelingen de fysieke groei en de ontwikkeling van de hersenen belemmeren (4).

Bovendien kan een ernstig jodiumtekort het risico van doodgeboorte verhogen(34).

Kortom: Het krijgen van voldoende jodium is vooral belangrijk voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, omdat ze hogere behoeften hebben. Een jodiumtekort kan ernstige bijwerkingen veroorzaken vooral voor de baby, zoals achterblijvende groei en hersenontwikkeling.

10. Zware of onregelmatige menstruatie

Zware en onregelmatige menstruatie kan optreden als gevolg van een jodiumtekort(35).

Zoals de meeste symptomen van jodiumtekort, is dit ook gerelateerd aan lage niveaus van schildklierhormonen, aangezien jodium nodig is om schildklierhormonen aan te maken.

In één onderzoek ervoer 68% van de vrouwen met lage schildklierhormoonspiegels onregelmatige menstruatiecyclus, vergeleken met slechts 12% van de gezonde vrouwen (36).

Onderzoek toont ook aan dat vrouwen met lage schildklierhormoonspiegels frequenter menstruatiecyclus ervaren met hevig bloeden. Dit komt omdat schildklierhormonen de signalen van hormonen die betrokken zijn bij de menstruatiecyclus verstoren(3738).

Kortom: Sommige vrouwen met een jodiumtekort kunnen zware of onregelmatige menstruatie ervaren. Dit komt omdat schildklierhormonen, die gemaakt zijn van jodium kunnen interfereren met hormonen die betrokken zijn bij het reguleren van de menstruatiecyclus.

Bronnen van jodium

Er zijn maar weinig goede bronnen van jodium in voedingsmiddelen. Dit is een reden waarom jodiumtekort wereldwijd algemeen voorkomt.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) is 150 mcg per dag. Deze hoeveelheid zou moeten voldoen aan de behoeften van 97-98% van alle gezonde volwassenen.

Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven hebben echter meer nodig. Zwangere vrouwen hebben dagelijks 220 mcg nodig, terwijl vrouwen die borstvoeding geven 290 mcg per dag nodig hebben(39).

De onderstaande voedingsmiddelen zijn uitstekende bronnen van jodium(39):

 •  Zeewier, één heel blad gedroogd: 11-1.989% van de ADH
 •  Kabeljauw, 85 gram: 66% van de ADH
 •  Naturel Yoghurt, 100 gram: 50% van de ADH
 •  Gejodeerd zout, 1/4 theelepel (1,5 gram): 47% van de ADH
 •  Garnalen, 85 gram: 23% van de ADH
 •  Ei, 1 groot: 16% van de ADH
 •  Tonijn, in blik, 85 gram: 11% van de ADH
 •  Gedroogde pruimen, 5 pruimen: 9% van de ADH

Zeewier is meestal een goede bron van jodium, maar dit is afhankelijk van waar het vandaan komt. Zeewier uit sommige landen, zoals Japan, zijn rijk aan jodium(40).

Kleinere hoeveelheden van dit mineraal worden ook gevonden in een verscheidenheid aan voedingsmiddelen zoals vis , schaaldieren, rundvlees, kip, lima en pintobonen, melk en andere zuivelproducten.

De beste manier om voldoende jodium binnen te krijgen is om gejodeerd zout aan uw maaltijden toe te voegen. Een halve theelepel (3 gram) per dag is genoeg om een ​​tekort te voorkomen.

Als u denkt dat u een jodiumtekort heeft, kunt u het beste uw arts raadplegen. Zij zullen controleren op tekenen van zwelling (een struma) of een urinemonster nemen om uw jodiumgehalte te controleren(41).

Kortom: Jodium is te vinden in heel weinig voedingsmiddelen, wat een reden is waarom een ​​tekort vaak voorkomt. De meeste gezonde volwassenen hebben 150 mcg per dag nodig, maar zwangere en vrouwen die borstvoeding geven hebben meer nodig om aan de behoeften van hun opgroeiende baby’s te voldoen.

Tot slot

Jodiumtekorten komen veel voor, vooral in Europa en in de Derde Wereld waar de bodem en voedselvoorziening lage jodiumgehaltes hebben.

Je lichaam gebruikt jodium om schildklierhormonen aan te maken. Dat is de reden waarom een ​​jodiumtekort hypothyreoïdie kan veroorzaken, een aandoening waarbij het lichaam niet genoeg schildklierhormonen kan aanmaken.

Gelukkig is een tekort gemakkelijk te voorkomen. Het toevoegen van een scheutje gejodeerd zout aan uw hoofdmaaltijden moet u helpen aan uw behoeften te voldoen.

Als u denkt dat u een jodiumtekort heeft, kunt u het beste een afspraak met uw arts maken. Ze zullen controleren op zichtbare tekenen van een jodiumtekort, zoals een struma, of een urinemonster nemen.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.