Voedselvergiftiging is een ziekte veroorzaakt door de consumptie van voedingsmiddelen of dranken die schadelijke bacteriën, virussen of parasieten bevatten.

Het komt zeer vaak voor, naar schatting 725.000 Nederlanders elk jaar1 , 2 ).

Hoewel veel voedingsmiddelen bevatten potentieel schadelijke organismen, worden ze meestal vernietigd tijdens het koken.

Echter, als je geen een goede hygiëne handhaaft en niet de juiste methodes hebt om voedingsmiddelen te bewaren , zoals het wassen van je handen en het houden van rauw vlees op de bodem van uw koelkast, zelfs gekookte voedingsmiddelen kunnen besmet raken en je ziek maken.

Aanbiedingen deze maand

UPGRADE jouw eigen SPOTIFY account

Spotify Premium + Videoland voor slecht €24,99

Netflixs accounts en Gift Cards

Videoland en Disney+ accounts

Nieuw: Sweat Fitness programma voor vrouwen

Fox Sports + Go accounts

Profiteer nu van deze aanbiedingen

Het eten van voedingsmiddelen die giftige stoffen bevatten, kunnen ook leiden tot voedselvergiftiging. Deze toxines kunnen van nature aanwezig zijn in voedsel, zoals sommige soorten paddenstoelen, of geproduceerd door bacteriën in voedingsmiddelen die bedorven zijn.

Omdat er veel verschillende soorten organismen die voedselvergiftiging kunnen veroorzaken, kunnen de symptomen en de ernst variëren ( 3 ).

Bovendien kan de tijd vanaf het moment dat je voedselvergiftiging hebt en wanneer uw symptomen begint te ervaren variëren van een paar uur tot een paar dagen, waardoor het identificeren van het bedorven eten heel moeilijk is.

Sommige voedingsmiddelen dragen een groter risico op voedselvergiftiging dan anderen. Deze omvatten onvoldoende verhit vlees, kip en eieren, ongepasteuriseerde zuivelproducten, schelpdieren en ongewassen groenten en fruit.

In dit artikel worden 10 symptomen van voedselvergiftiging en wat je moet doen als je denkt dat je het hebt.

1. Pijn in onderbuik en krampen

Pijn in de onderbuik wordt gevoeld rondom de romp van het lichaam, of het gebied onder je ribben maar boven uw bekken.

In gevallen van voedselvergiftiging, kunnen schadelijke organismen giftige stoffen produceren die het slijmvlies van de maag en darmen irriteren. Dit kan leiden tot pijnlijke ontsteking in je maag, die pijn kan veroorzaken in je buik.

Mensen met een voedselvergiftiging kunnen ook last van krampen krijgen, als de buikspieren samentrekken voor het versnellen van de natuurlijke bewegingen van uw darmen om zich zo snel mogelijk te ontdoen van de schadelijke organismen.

Niettemin buikpijn en krampen komen vaak voor en kan een aantal redenen  hebben. Vanwege dit, deze symptomen alleen hoeven geen teken van voedselvergiftiging te zijn (4 , 5).

Bovendien zullen niet alle gevallen van voedselvergiftiging leiden tot pijn in de buik of krampen.

Kortom: Pijn in de onderbuik en krampen kunnen optreden wanneer de wanden van de maag en darmen zijn ontstoken. U kunt ook kramp ervaren als uw lichaam probeert zo snel mogelijk zich te ontdoen van de schadelijke organismen.

2. Diarree

Diarree wordt gekenmerkt door waterige, dunne ontlasting en gedefinieerd als drie of meer van dergelijke stoelgangen per 24 uur.

Het is een typisch symptoom van voedselvergiftiging.

Het komt als een ontsteking zorgt dat uw darmen minder effectief zijn als het water en andere vloeistoffen die het scheidt tijdens de spijsvertering worden geabsorbeerd ( 6 ).

Diarree kan ook gepaard gaan met andere symptomen, zoals een gevoel van urgentie wanneer u naar het toilet gaat, zoals een opgeblazen gevoel of buikkrampen ( 7 ).

Omdat je meer vocht verliest dan normaal, loop je een risico op uitdroging. Daarom is het belangrijk om vloeistoffen te blijven drinken om gehydrateerd te blijven.

In aanvulling op het water, nippend van vloeibare voedingsmiddelen zoals bouillons en soepen kan helpen bij de bestrijding van uitdroging en geeft je een beetje energie als je geen vast voedsel kunt verdragen.

Om te controleren of u bent uitgedroogd , het toezicht houden op de kleur van je urine, die lichtgeel of helder zou moeten zijn. Als uw urine donkerder is dan kan dit wijzen op uitdroging( 8 ).

Kortom: Diarree bestaat uit drie of meer waterige ontlasting binnen 24 uur. Het grootste gezondheidsrisico van diarree is uitdroging, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je genoeg vocht drinkt.

3. Hoofdpijn

Hoofdpijn komt veel voor.

Mensen kunnen het ervaren voor een breed scala van redenen, zoals stress, het drinken van teveel alcohol, uitdroging en vermoeidheid.

Omdat voedselvergiftiging ertoe kan leiden dat u vermoeid of uitgedroogd bent, kan het ook leiden tot een hoofdpijn.

Hoewel de precieze oorzaak niet volledig begrepen is, wordt er gesuggereerd dat uitdroging kan direct invloed hebben op je hersenen, waardoor het vocht verliezen en tijdelijk krimpen ( 9 ).

Je zou met name gevoelig voor hoofdpijn kunnen zijn als u braken en diarree ondervindt, die beide het risico op uitdroging verhogen.

Kortom: U kunt last krijgen van hoofdpijn als je voedselvergiftiging hebt, vooral als je uitgedroogd raakt.

4. Braken

Het is natuurlijk voor mensen die voedselvergiftiging hebben om te braken.

Dit gebeurt wanneer uw buikspieren zich spannen en het middenrif sterk samentrekken, je dwingt om onvrijwillig de inhoud van uw maag te laten passeren door je mond.

Het is een beschermend mechanisme dat optreedt als uw lichaam probeert om zich te ontdoen van de gevaarlijke organismen of toxines die het detecteert als schadelijk.

In feite, voedselvergiftiging resulteert vaak in een eerste aanval van krachtig braken.

Voor sommige mensen verdwijnt het, terwijl anderen blijven met tussenpozen braken ( 10 ).

Als u continu aan het braken bent en niet de vloeistoffen binnen kan houden, moet u hulp zoeken van een arts of apotheker om te voorkomen dat u uitgedroogd .

Kortom: Veel mensen met voedselvergiftiging braken. Het is een beschermend mechanisme dat helpt uw lichaam zichzelf te ontdoen van schadelijke organismen die u hebt gegeten.

5. In het algemeen je ziek voelen

Degenen die voedselvergiftiging hebben ervaren vaak een verlies van eetlust en andere symptomen zoals vermoeidheid.

Dit gebeurt als je immuunsysteem reageert op de infectie die je lichaam is binnengedrongen om er tegen te vechten (11 , 12 ).

Als onderdeel van deze reactie, uw lichaam laat de chemische boodschappers genaamd cytokinen toe.

Cytokinen hebben veel verschillende rollen, maar een belangrijke is dat het regelt uw lichaamseigen immuunreactie op de infectie..Ze doen dit door je immuuncellen te vertellen waar je moet gaan en hoe je moet gedragen.

Naast het helpen van uw lichaam bij het bestrijden van een infectie, zoals voedselvergiftiging, cytokinen sturen signalen naar de hersenen en veroorzaken veel van de symptomen die we doorgaans associëren met het ziek zijn, met inbegrip van verlies van eetlust, vermoeidheid en pijn( 13 , 14 ).

Deze verzameling van de symptomen kan leiden tot wat soms wordt genoemd “ziektegedrag”, zoals het terug trekken uit sociale interacties, rust en stoppen met eten.

Ziektegedrag is een teken dat je lichaam zijn aandacht afleidt naar andere lichamelijke processen, zoals de spijsvertering en zich meer bezig kan houden met het bestrijden van de infectie ( 15 ).

Kortom: Cytokinen zijn chemische boodschappers die een belangrijke rol spelen in het reguleren van uw immuunrespons. Hun aanwezigheid zorgt voor een aantal typische symptomen van ziek zijn, zoals het verlies van eetlust.

6. Koorts

Je hebt koorts als de temperatuur van uw lichaam hoger dan de normale waarde stijgt, dat is 36-37 ° C.

Koorts komt voor in vele ziekten en treden op als onderdeel van een natuurlijke afweer van uw lichaam tegen infecties.

Koorts-producerende stoffen genaamd pyrogenen leiden tot stijging van de temperatuur. Deze worden vrijgegeven door uw immuunsysteem of de besmettelijke bacteriën die je lichaam zijn binnen getreden (16 ).

Ze veroorzaken koorts door het versturen van berichten die je hersenen laten denken dat je lichaam kouder is dan normaal. Dit zorgt ervoor dat je lichaam meer warmte zal genereren en minder warmte kwijt raakt, waardoor je temperatuur verhoogt.

Deze stijging van de temperatuur helpt je lichaam infecties te bestrijden door het doden van of het vertragen van de groei van organismen die gevoelig zijn voor warmte. Het verhoogt ook de activiteit van de witte bloedcellen, die u helpt de infectie te bestrijden.

Kortom: Koorts is een veel voorkomend symptoom van ziektes veroorzaakt door schadelijke organismen, zoals in het geval van voedselvergiftiging. Het helpt bij het bestrijden van infecties doordat je lichaam het warmer maakt voor de bacteriën of een virus die de infectie veroorzaakt .

7. Rillingen

Rillingen kunnen optreden als uw lichaam huivert om uw temperatuur te verhogen.

Deze rillingen zijn het resultaat van uw spieren die snel samentrekken en ontspannen, waardoor er warmte wordt genereert. Het gaat vaak gepaard met koorts, zoals koorts je lichaam laten denken dat het koud is en het nodig is om het te verwarmen.

Koorts kan voorkomen bij veel verschillende ziekten, met inbegrip van voedselvergiftiging, waardoor rillingen één van de meest voorkomende symptomen is.

Kortom: Rillingen gaan vaak gepaard met koorts, die kan optreden in gevallen van voedselvergiftiging. Denken dat het te koud is, beeft je lichaam in een poging om het op te warmen.

8. Zwakte en vermoeidheid

Zwakte en vermoeidheid zijn andere symptomen van voedselvergiftiging.

Deze symptomen treden op als gevolg van het vrijkomen van chemische boodschappers die cytokinen worden genoemd.

Bovendien, het minder eten en het verlies van eetlust kan ertoe leiden dat u zich moe kan voelen.

Zowel zwakte als vermoeidheid zijn de symptomen van ziektegedrag.

In feite kunnen ze ook symptomen van vele andere ziekten zijn.

Dus als je zwak of moe voelt, het beste om te doen is te luisteren naar je lichaam en rust te nemen.

Kortom: Zwakte en vermoeidheid zijn vaak voorkomende bijwerkingen van voedselvergiftiging. Ze worden veroorzaakt door chemische boodschappers genaamd cytokinen, die worden vrijgegeven door je lichaam als je ziek bent.

9. Misselijkheid

Misselijkheid is het onaangename gevoel dat je op het punt staat te braken, hoewel je dat wel of niet kan.

Hoewel het normaal is om misselijk te voelen in gevallen van voedselvergiftiging, kan misselijkheid ook optreden voor vele andere redenen, waaronder migraine, reisziekte en het teveel eten( 17 ).

Misselijkheid met betrekking tot voedselvergiftiging komt meestal tussen de één en acht uur na een maaltijd.

Het werkt als een waarschuwingssignaal om uw lichaam te laten weten dat het iets potentieel schadelijk heeft ingenomen. Het kan worden verergerd door een vertraging van de beweging van je darm, die optreedt wanneer je lichaam het toxine in je maag probeert te beperken.

Als je misselijk bent, wilt u misschien een aantal van deze natuurlijke remedies proberen om u symptomen helpen te verlichten.

Kortom: Misselijkheid is het verzwakkende gevoel voordat je ziek wordt. Het dient als een waarschuwingssignaal van voedselvergiftiging.

10. Spierpijn

Uw spieren kunnen pijn doen wanneer je een infectie hebt zoals voedselvergiftiging.

Dit is omdat het immuunsysteem wordt geactiveerd, door de ontsteking.

Tijdens dit proces in uw lichaam genaamd histamine, een chemische stof die helpt het verbreden van uw bloedvaten om meer witte bloedcellen toe te laten om te vechten tegen de infectie.

Histamine helpt bij het verhogen van de bloedstroom naar besmette gebieden van uw lichaam. Samen met andere stoffen die betrokken zijn bij het immuunrespons, zoals cytokinen, kunnen histamine naar andere lichaamsdelen bewegen en veroorzaken pijnreceptoren ( 18 , 19 ).

Dit kan bepaalde delen van je lichaam gevoeliger voor pijn maken en resulteren in een doffe pijn die we vaak associëren met ziek zijn.

Kortom: Je lichaam kan pijn doen als u een infectie of voedselvergiftiging hebt. Deze pijn kan optreden als gevolg van een ontsteking in je lichaam als je immuunsysteem reageert op een dreiging.

Tot slot

Voorkomen van voedselvergiftiging moet er een goede persoonlijke en voedsel hygiënische zijn.

Het gaat om het waarborgen dat uw keuken schoon is, het regelmatig wassen van je handen, en het bewaren van voedingsmiddelen op de juiste manier.

De meeste gevallen van voedselvergiftiging zijn niet ernstig en lossen zich op in de loop van een paar dagen .

Als u merkt dat u een aantal van de bovengenoemde symptomen hebt, en u vermoedt voedselvergiftiging, probeer te rusten en gehydrateerd te blijven.

Op zoek naar hulp van een apotheker kan ook nuttig zijn, als ze medicatie kunnen geven die helpen uw symptomen te verlichten.

Echter, sommige vormen van voedselvergiftiging kunnen ernstig zijn. Als u bezorgd bent, laat u onderzoeken door een arts.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.