Mensen die te veel eten en dik worden daar zijn vele redenen voor.

Eén van de belangrijkste daarvan is het eten van te veel calorieën.

Dat gezegd hebbende, bepaalde voedingsmiddelen zijn zeker problematischer dan andere.

Verwerkte voedingsmiddelen met veel toegevoegd vet, toegevoegd suiker en zout en zijn vooral moeilijk om er minder van te eten.

Hier is een lijst van 10 voedingsmiddelen die zeer dikmakend zijn.

1. Suikerhoudende frisdranken

Suikerhoudende frisdranken zijn misschien wel het meest dikmakend dat je, je lichaam kunt geven.

Suikerzoete dranken bevatten geen essentiële voedingsstoffen en voegen grote hoeveelheden “lege” calorieën aan uw voeding toe(1).

Studies hebben aangetoond dat mensen die suikerhoudende frisdranken drinken veel meer kans hebben om aan te komen in gewicht dan mensen die dat niet doen(23).

Een onderzoek toonde aan dat mensen die frisdrank dronken bovenop hun normale dieet 17% meer calorieën verbruikten dan voorheen. In de loop van de tijd kan dit gemakkelijk leiden tot aanzienlijke gewichtstoename(4).

Evenals het verhogen van uw risico op zwaarlijvigheid, is drinken van frisdrank geassocieerd met een verhoogd risico op diabetes type 2, hartaandoeningen en kanker(5678).

Kortom: Suikerhoudende frisdranken voegt geen essentiële voedingsstoffen toe aan je dieet, alleen lege calorieën. Mensen die frisdrank drinken, zullen veel sneller aankomen.

2. Met suiker gezoete koffie

Koffie kan een heel gezonde drank zijn,

Koffie die is gezoet met toegevoegde suiker of siroop kan net zoveel suiker bevatten als een blikje cola.

Net als frisdrank kan het regelmatig nuttigen van deze suikerzoete dranken rampzalige gevolgen hebben voor je taille en je gezondheid (91011).

Kortom: Koffiedrankjes gezoet met siropen of suikers zijn zeer rijk aan calorieën.Regelmatig drinken zou kunnen bijdragen aan gewichtstoename.

3. Ijs

Het meeste commercieel gemaakte ijs zit vol met suiker. En omdat het vaak als een dessert wordt gegeten, kan ijs veel extra calorieën toevoegen aan uw maaltijd.

Als je van ijs houdt, is het waarschijnlijk het beste om het als een incidenteel traktatie te nemen.

Om een ​​gezonder ijs te kiezen, moet je er een kopen met minder dan 15 gram suiker per portie. Zorg er ook voor dat u uw portiegroottes vermindert.

Kortom: De meeste commercieel gemaakte ijsjes bevatten veel suiker en kunnen veel extra calorieën aan uw maaltijd toevoegen.

4. Take away pizza

Commercieel bereide pizza’s zijn één van de meest populaire junkfood, vooral onder jongeren en kinderen(12).

Pizza’s zijn meestal erg lekker, maar ze bevatten grote hoeveelheden vet, geraffineerde koolhydraten en calorieën.

Enkele van de meest populaire soorten zijn ook gemaakt met grote hoeveelheden kaas en bewerkt vlees.

Bewerkte vleeswaren zijn vleessoorten die zijn gedroogd, gezout of gerookt.

Een hoge inname van deze vleessoorten is gekoppeld aan obesitas en een verhoogd risico op nadelige gezondheidsproblemen zoals hartaandoeningen en sommige kankers(1314151617).

Niet alle pizza’s zijn echter hetzelfde.

Als je van pizza houdt en het in je leven wilt opnemen, probeer dan een pizzeria te vinden die gezonde ingrediënten gebruikt, zoals groenten en volkoren deeg. Je kunt ook thuis je eigen pizza maken(181920).

Kortom: Commercieel bereide pizza zitten vol met calorieën en bewerkt vlees. Kies pizza gemaakt met gezondere ingrediënten, of maak het zelf thuis.

5. Koekjes en donuts

Koekjes en donuts bevatten grote hoeveelheden suiker, geraffineerde bloem en toegevoegde vetten.

Ze kunnen extreem veel calorieën bevatten. Om uw gewicht onder controle te houden, moet u uw inname beperken.

Als je toch naar koekjes verlangd, ga dan voor een klein portie en niet gigantisch veel koekje of een heel pak koekjes opeet.

Dit kan je helpen genieten van een traktatie en de hoeveelheid overtollige calorieën en suiker die je consumeert beperken(212223).

Ook kan een gemiddelde middelgrote donut meer dan 200 calorieën bevatten. Sommige geglazuurde donuts bevatten meer dan 300 calorieën.

Voor een optimale gezondheid en gewicht moeten donuts zo veel mogelijk worden vermeden.

Kortom: Koekjes en donuts zijn calorierijke voedingsmiddelen met een hoog suikergehalte. Als u ervoor kiest om ze op te eten, houd uw porties dan klein.

6. Frieten en chips

Frieten zijn een populaire keuze van snack, in het bijzonder bij het uit gaan.

Een gemiddelde portie frieten bevat 139 g ongeveer 427 calorieën, waardoor ze een calorierijke bijgerecht of snack zijn.

De meeste commerciële frieten hebben ook een hoog vet- en zoutgehalte, waardoor ze zeer gemakkelijk is om er veel van te eten (242526).

Frieten vergezellen ook vaak andere junkfood en worden vaak gegeten met suikerachtige sauzen zoals ketchup.

Dit kan bijdragen aan een hoge calorie-inname in een keer, wat kan leiden tot gewichtstoename. In feite hebben verschillende studies het verband gelegd tussen het eten van frites en gewichtstoename (2728).

Net als patat en chips ze zijn zeer hoog in vet, geraffineerde koolhydraten en zout.

Ze zijn ook gekoppeld aan gewichtstoename in observationele studies. Eén studie vond zelfs dat ze het voedsel waren meest waarschijnlijk gewichtstoename veroorzaken(29).

Koken of bakken van aardappelen is veel gezonder.

Kortom: Frieten en chips bevatten zeer veel toegevoegde vetten, geraffineerde koolhydraten en zout. Studies hebben beide gekoppeld aan gewichtstoename.

7. Pindakaas

Matige hoeveelheden van pindakaas kan gezond zijn.

Dit geldt met name als het alleen gemaakt is met gezonde ingrediënten zoals gebrand en gemalen pinda’s en een beetje zout.

In feite is het eten van noten en pinda’s in verband gebracht met minder gewicht en een betere gezondheid(3031323334).

Commercieel bereide pindakaas bevat echter vaak toegevoegde suiker, gehydrogeneerde plantaardige oliën en veel zout. Dit type pindakaas is absoluut niet zo gezond(353637).

Pindakaas is ook zeer hoog in calorieën en is voor sommige mensen erg gemakkelijk om teveel van te eten.

Als u uw inname kunt beperken, zou het opnemen van pindakaas in uw dieet geen probleem mogen zijn. Als u echter moeite heeft om uw porties te controleren, kunt u beter pindakaas vermijden.

Kortom: De meeste commercieel gemaakte pindakaas bevat toegevoegde suikers en vetten. Het kan u gemakkelijk doen aankomen als u teveel eet.

8. Melkchocolade

Pure chocolade is gekoppeld aan talrijke gezondheidsvoordelen, waaronder een verbeterde gezondheid van het hart en de hersenfunctie(383940414243).

De meeste commercieel geproduceerde melk en witte chocolade bevat echter een ton aan toegevoegde suiker.

Deze soorten chocolade bevatten veel vet en toegevoegde suikers. Net als andere junkfood zijn ze super gemakkelijk om er teveel van te eten.

Kortom: In tegenstelling tot de pure chocolade bevatten melk en witte chocolade veel toegevoegde suiker. Chocolade is zeer smakelijk en heel gemakkelijk om er teveel van te eten.

9. Vruchtensappen

Vruchtensap wordt vaak gezien als een gezonde keuze.

De meeste commerciële merken bevatten echter evenveel suiker als suikerhoudende frisdrank. Ze missen ook de vezels en andere voedingsstoffen die in het geheel worden aangetroffen in fruit (44, 45).

Het drinken van buitensporige hoeveelheden vruchtensap is in verband gebracht met een verhoogd risico op obesitas, vooral bij kinderen (464748).

Hele vruchten zijn een veel gezondere en meer gewichtsverlies vriendelijke keuze dan vruchtensap(495051).

Als u vruchtensap in uw dieet wilt opnemen, kies dan ongezoet, 100% vruchtensap en houd uw portiegrootte tot maximaal 150 ml per dag(5253).

Kortom: Vruchtensap bevat grote hoeveelheden suiker. Het drinken van buitensporige hoeveelheden is gekoppeld aan een verhoogd risico op obesitas.

10. Andere commercieel verwerkte voedingsmiddelen

Er is gesuggereerd dat een toegenomen consumptie van gemaksvoedsel gedeeltelijk verantwoordelijk kan zijn voor de obesitasepidemie(54555657).

Gefabriceerd verwerkt voedsel kan eruit zien en smaken als “echt voedsel”, maar in veel gevallen dragen ze weinig voedingswaarde-overeenkomsten met zelfgemaakt voedsel(58).

Niet alle bewerkte voedingsmiddelen zijn slecht, maar veel zijn vervaardigd om eruit te zien en te smaken als minimaal verwerkt voedsel, dus het is belangrijk om het voedseletiket te lezen.

Sommige soorten verwerkte voedingsmiddelen zijn gekoppeld aan hogere calorie-innames en een slechtere voedingskwaliteit (5960).

Het verminderen van uw inname van bewerkte voedingsmiddelen kan u helpen onnodige calorieën te vermijden en de kwaliteit van uw dieet te verbeteren.

Kortom: Het verminderen van bewerkte voedingsmiddelen met veel toegevoegd vet, toegevoegde suiker en zout kan de kwaliteit van uw dieet verbeteren en gewichtstoename helpen voorkomen.

Tot slot

Mensen worden zwaarder omdat ze meer calorieën eten dan ze verbranden.

Opgemerkt moet worden dat geen enkel voedsel op deze lijst u dik maakt als u het af en toe geniet, als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet.

Regelmatige en overmatige consumptie van deze voedingsmiddelen zal u waarschijnlijk in de loop van de tijd doen toenemen.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.