Ad Clicks :Ad Views :
img

10 Voordelen van groene thee extract

911 Views

10 Voordelen van groene thee extract

Groene thee is een van de meest gebruikte thee in de wereld.

Groene thee extract is een geconcentreerde vorm van één capsule die dezelfde hoeveelheid werkzame bestanddelen bevat als een gemiddeld kop groene thee.

Net als groene thee , groene thee extract is een goede bron van antioxidanten. Deze zijn gecrediteerd met een scala aan voordelen voor de gezondheid, van het hart, lever en hersenengezondheid en verbetert uw huid en zelfs verminderd het risico op kanker(1 ).

Wat meer, veel studies gekeken naar de mogelijkheid of groene thee extract gewichtsverlies ondersteund. In feite, een lijst van veel gewichtsverlies producten is het al een belangrijk ingrediënt.

Dit artikel onderzoekt 10-wetenschap gebaseerde voordelen van groene thee extract.

1. Rijk aan antioxidanten

De gezondheidsvoordelen van groene thee extract zijn vooral te wijten aan het hoge gehalte aan antioxidanten.

Antioxidanten kunnen helpen verminderen van oxidatieve stress door het bestrijden van celschade veroorzaakt door vrije radicalen. Deze celbeschadiging wordt geassocieerd met veroudering en verschillende ziekten 2 ).

Polyfenolen genaamd catechine vormen de meerderheid van het gehalte aan antioxidanten in groene thee extract. Onder de catechines in groene thee, epigallocatechinegallaat (EGCG) is het meest onderzocht en bieden de meeste voordelen voor de gezondheid.

Studies hebben aangetoond dat groene thee extract verhoogt de antioxidant capaciteit van het lichaam en beschermt tegen oxidatieve stress ( 3 , 4 , 5 ).

Bijvoorbeeld, een studie bij 35 zwaarlijvige mensen namen 870 mg groene thee extract gedurende acht weken. Hun bloed antioxidant capaciteit verhoogde met 1,2-2,5 umol / L gemiddeld ( 5 ).

Groene thee extract verhoogt de antioxidant capaciteit, die kan helpen voorkomen dat verschillende gezondheidsproblemen worden veroorzaakt door oxidatieve stress.

Samenvatting: Groene theeextract is rijk aan antioxidanten genaamd catechine, waarvan is aangetoond dat het antioxidant capaciteit kan vergroten en te beschermen tegen oxidatieve stress.

2. Kan gezondheid van het hart bevorderen

Stethoscoop op het hart

Oxidatieve stress verhoogt vet opbouw in het bloed, die ontstekingen in de bloedvaten bevordert en leidt tot hoge bloeddruk ( 6 , 7 ).

Gelukkig kunnen de antioxidanten in groene thee extract ontstekingen verminderen en helpen de bloeddruk te verlagen . Ze kunnen vetopname in de cellen remmen, waardoor het vetgehalte van het bloed vermindert ( 7 , 8 , 9 , 10 ).

Een studie bij 56 zwaarlijvige mensen met een hoge bloeddruk namen 379 mg groene thee extract per dag gedurende drie maanden. Ze toonden een significante daling van de bloeddruk, in vergelijking met de placebogroep ( 9 ).

Daarnaast ervaren zij significante verminderingen van vetten in het bloed, met inbegrip van lagere triglyceriden en totale en LDL-cholesterol ( 9 ).

Een andere studie bij 33 gezonde mensen bleek dat het nemen van 250 mg extract van groene thee per dag gedurende acht weken een afname van het totale cholesterol met 3,9% en LDL-cholesterol met 4,5% ( 10 ).

Gezien het feit dat een hoge bloeddruk en een hoog vetgehalte van het bloed zijn risicofactoren voor hart-en vaatziekten, het reguleren van hen kan de gezondheid van het hart bevorderen.

Samenvatting: De catechine in groene thee kan helpen de bloeddruk te verlagen en het verbeteren van vetten in het bloed, die de gezondheid van het hart bevordert.

3. Goed voor de hersenen

De antioxidanten in groene thee extract, in het bijzonder EGCG, heeft aangetoond dat het de hersenen cellen te beschermen tegen oxidatieve stress ( 11 ).

Deze bescherming kan helpen verminderen van schade aan de hersenen die kunnen leiden tot geestelijke achteruitgang en hersenaandoeningen, zoals Parkinson, Alzheimer en dementie ( 12 , 13 , 14 ).

Bovendien kan groene thee extract de werking van zware metalen zoals ijzer en koper, die beide hersencellen schade kan verminderen (15 , 16 ).

Het heeft ook aangetoond het geheugen te helpen door verbetering van de verbinding tussen de verschillende delen van de hersenen.

Een studie bij 12 mensen die frisdrank dronken met 27,5 gram groene thee extract of een placebo. Terwijl de deelnemers aan geheugentest ondergingen, hersenenbeelden werden verkregen om de hersenfunctie te beoordelen.

De groene thee extract groep toonde een stijging van de hersenfunctie en verbeterde de taakuitvoering, in vergelijking met de placebogroep ( 17 ).

Samenvatting: Groene thee extract heeft aangetoond dat het een positief effect heeft op de gezondheid van de hersenen en het geheugen, en kan helpen beschermen tegen hersenziekten.

4. Kan helpen bij het afvallen

Weegschaal

Groene thee extract is rijk aan catechines, en het bevat een behoorlijke hoeveelheid cafeïne.

Interessant genoeg lijkt de combinatie van ingrediënten verantwoordelijk te zijn voor de eigenschappen om af te vallen ( 18 , 19 , 20 , 21 ).

Zowel catechine als cafeïne hebben aangetoond te helpen gewichtsverlies te bevorderen door het reguleren van de hormonen die thermogenese kunnen verbeteren ( 20 , 21 , 22 ).

Thermogenese is het proces waarbij je lichaam calorieën verbrandt om voedsel te verteren en warmte te produceren. Groene thee heeft aangetoond dat dit proces stimuleert doordat je lichaam meer effectief is in het verbranden van calorieën, wat tot verlies van het gewicht kan leiden( 21 ).

Een studie bij 14 mensen namen een capsule met een mengsel van cafeïne, EGCG uit groene thee en guarana-extract voor elke maaltijd. Vervolgens werd onderzocht het effect van de calorie-verbranding.

Het bleek dat de deelnemers verbrande gemiddeld 179 meer calorieën in de volgende 24 uur ( 20 ).

Een andere studie toonde aan dat 10 gezonde mannen namen 4% meer calorieën gedurende de 24 uur na het nuttigen van een groene thee extract capsule die 50 mg cafeïne en 90 mg EGCG bevatten ( 22 ).

Wat meer, een 12 weken durende studie bij 115 vrouwen met overgewicht namen 856 mg groene thee extract en werden dagelijks geobserveerd en verloren 1,1 kg gewicht onder de deelnemers ( 23 ).

Samenvatting: Groene thee extract kan gewichtsverlies ondersteunen door het verhogen van het aantal calorieën dat je lichaam verbrandt door middel van thermogenese.

5. Wellicht voordelen voor de leverfunctie

Orange Bowl Gevuld Met Herbal Capsules

De catechine in groene thee extract kan ook helpen verminderen van ontstekingen veroorzaakt door een aantal leverziekten zoals niet-alcoholische vette leverziekte (NAFLD) ( 24 , 25 ).

Een studie gaf 80 deelnemers met NAFLD ofwel 500 mg groene thee extract of een placebo per dag gedurende 90 dagen ( 24 ).

De groene thee extract groep toonde significante verminderingen van leverenzymen, wat een indicatie is voor een verbeterde gezondheid van de lever ( 24 ).

Evenzo 17 patiënten met NAFLD werd 700 ml groene thee dagelijks gedurende 12 weken geven, waarvan ten minste 1 g catechine bevatten. Ze hadden een significante daling van de lever vetgehalte, ontsteking en oxidatieve stress ( 25 ).

Interessant, wel is het belangrijk vast te houden aan de aanbevolen dosering voor groene thee extract, een overschrijding heeft aangetoond schadelijk te zijn voor de lever (26 ).

Samenvatting: Groene thee extract lijkt te helpen de leverfunctie te verbeteren door het verminderen van ontsteking en oxidatieve stress.

6. Wellicht vermindert het risico op kanker

De normale levenscyclus van cellen wordt gekenmerkt door de dood en de hergroei, zoals cellen zijn geproduceerd om te vervangen door die sterven. Het proces houdt cellen actief en gezond.

Echter wanneer dit evenwicht wordt verstoord, kan kanker optreden. Dit is wanneer uw lichaam begint met overproductie van cellen en cellen niet sterven wanneer ze dat moeten.

De antioxidanten in groene thee extract, in het bijzonder EGCG, lijken gunstige effecten op de balans van de cel productie en de dood te hebben (27 , 28 , 29 ).

Een studie onderzocht de effecten van het nemen van 600 mg groene thee catechine per dag voor een jaar bij patiënten met een risico op het ontwikkelen van prostaatkanker.

Zij constateerde dat de kans op het ontwikkelen van kanker is 3% voor groene thee groep, tegenover 30% bij de controlegroep( 30 ).

Bovendien ervaren postmenopauzale vrouwen dat het risico van borstkanker een afname liet zien van de biomarkers van borstkanker na het nuttigen van 1,315 mg groene thee extract per dag voor een jaar( 31 ).

Samenvatting: Groene thee extract heeft aangetoond dat het wellicht kan helpen de gezondheid van de cellen te handhaven. Het kan zelfs helpen voorkomen van bepaalde vormen van kanker, hoewel meer onderzoek nodig is.

7. Het bestanddeel kan goed voor de huid zijn

Of als supplement of aangebracht op de huid, heeft groene thee extract aangetoond dat het de gezondheid van de huid kan verbeteren ( 32 ).

Een grote onderzoek heeft uitgewezen dat wanneer toegepast op de huid, kan groene thee extract helpen bij de behandeling van een verscheidenheid aan huidproblemen, zoals dermatitis, rosacea en wratten. Ook als een aanvulling, is gebleken om te helpen met huidveroudering en acne( 32 , 33 , 34 ).

Bijvoorbeeld, een studie toonde aan dat de consumptie van 1500 mg van groene thee extract per dag gedurende vier weken leidde tot een aanzienlijke vermindering van de rode huid bulten veroorzaakt door acne ( 34 ).

Bovendien lijkt zowel supplementen en de actuele toepassing van groene thee extract te helpen voorkomen van huidaandoeningen zoals verlies van elasticiteit van de huid, ontsteking, voortijdige veroudering en kanker veroorzaakt door blootstelling aan UV-stralen ( 35 , 36 ).

Een studie bij 10 mensen is gebleken dat het aanbrengen van een crème met groene thee extract op de huid gedurende 60 dagen resulteerde in een betere elasticiteit van de huid ( 37 ).

Daarnaast heeft een studie aangetoond dat het toepassen van groene thee extract op de huid verminderde beschadiging van de huid veroorzaakt door blootstelling aan de zon ( 33 ).

Interessant genoeg, het toevoegen van groene thee extract als cosmetische producten is gebleken dat de huid kan profiteren door middel van een hydraterende effect ( 38 ).

Samenvatting: Groene thee extract heeft aangetoond dat het helpen bij het voorkomen en behandelen van verschillende huidaandoeningen.

8. Wellicht profiteren van inspanningsvermogen en herstel

Een paar grijze Running Shoes

Groene thee extract lijkt ook behulpzaam te zijn bij lichaamsbeweging, of het nu door het verbeteren van sportprestaties of de verbetering van het herstel.

Terwijl lichaamsbeweging vele voordelen voor de gezondheid heeft , is het ook bekend voor de productie van oxidatieve stress en schade aan cellen in het lichaam.

Gelukkig, antioxidanten zoals groene thee catechine kunnen cellulaire schade en vertraging van spiervermoeidheid verminderen( 39 , 40 , 41 ).

In feite, een studie bij 35 mannen toonde aan dat groene thee extract in combinatie met krachttraining gedurende vier weken verbeterde antioxidant bescherming van het lichaam ( 42 ).

Bovendien, 16 sprinters die groene thee extract namen gedurende vier weken toonden een verhoogde bescherming tegen oxidatieve stress als gevolg van herhaaldelijk sprinten( 43 ).

Bovendien lijkt groene thee extract de sportprestaties ten goede komen.

Een studie wees uit dat 14 mensen die groene thee extract consumeerden gedurende vier weken verhoogden hun afgelegde afstand met 10,9% ( 44 ).

Samenvatting: Groene thee extract verhoogt antioxidant bescherming tegen oxidatieve schade veroorzaakt door inspanning. Dit vertaalt zich naar betere sportprestaties en het herstel.

9. Kan helpen de bloedsuikerspiegel te verlagen

De catechine in groene thee, vooral EGCG, bleken insulinegevoeligheid te verbeteren en het reguleren van de productie van de bloedsuikerspiegel, die beide kunnen lagere bloedsuikerspiegel bevorderen( 45 , 46 ).

Een studie gaf 14 gezonde mensen een suikerachtige substantie en 1,5 gram groene thee of een placebo. De groene thee groep ervaren beter bloedsuiker tolerantie na 30 minuten, en bleven betere resultaten tonen, vergeleken met de placebogroep ( 47 ).

Een andere studie toonde aan dat groene thee extract verbeterde de insulinegevoeligheid bij gezonde jonge mannen met 13% ( 48 ).

Bovendien in een analyse van 17 studies concludeerden dat groene thee extract is nuttig bij het verminderen van nuchtere bloedsuikerspiegel. Het kan ook helpen lagere niveaus van hemoglobine A1C, dat is een indicator van de bloedsuikerspiegel in de afgelopen 2-3 maanden ( 49 ).

Samenvatting: Groene thee extract heeft aangetoond dat het de gevoeligheid voor insuline en bloedsuiker tolerantie te verhogen, dit alles terwijl het de hemoglobine A1C en bloedsuikerspiegel verlaagd.

10. Gemakkelijk toe te voegen aan uw dieet

Groene thee in een glas Theekopje

Groene thee extract zijn aanwezig in vloeibare, poeder en capsule vormen.

Het vloeibare extract kan worden opgelost in water, terwijl het poeder kan worden gemengd in smoothies. Echter, het heeft een sterke smaak.

De aanbevolen dosering van groene thee extract is tussen 250-500 mg per dag. Deze hoeveelheid kan worden verkregen van 3-5 kopjes groene thee, of ongeveer 1,2 liter.

Maar het is belangrijk om te weten dat niet alle groene thee extract capsule gelijk aan elkaar zijn. Sommige supplementen bevatten slechts droge groene thee bladeren, terwijl anderen geïsoleerde vormen van één of meer catechinen bevatten.

De catechine zijn het meest nauw verbonden met de gezondheidsvoordelen van groene thee extract EGCG, dus je zult ervoor moeten zorgen dat de capsule dat u consumeren het bevat.

Tenslotte is het het beste om groene thee extract te nemen met voedsel, het nemen op een lege maag kan schade aan de lever veroorzaken (26 , 50 ).

Samenvatting: Groene thee extract kan in capsule, vloeistof of poedervorm worden geconsumeerd. De aanbevolen dosis is 250-500 mg ingenomen met voedsel.

Tot slot

Dankzij de hoge gehalte aan antioxidanten, heeft groene thee extract aangetoond dat ze helpen bij het verbeteren van gezondheid en lichaamssamenstelling.

Vele studies hebben aangetoond dat groene thee extract gewichtsverlies, bloedsuiker regulering, ziektepreventie en lichaamsbeweging herstel kunnen bevorderen.

Het kan ook helpen om uw huid en lever gezond te houden, verminderen het vetgehalte in het bloed, reguleren van de bloeddruk en het verbeteren van gezondheid van de hersenen.

Het kan in capsules, vloeibare of poedervorm worden geconsumeerd. De aanbevolen dosis is 250-500 mg per dag, het best is om het in te nemen met voedsel.

Of u nu uw algemene gezondheid wilt verbeteren of het risico van de ziekte verminderen, groene thee extract is een eenvoudige manier om de gezondheid te stimuleren en antioxidanten toe te voegen aan uw voeding.

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 × 4 =

This div height required for enabling the sticky sidebar