Wijn is populair alcoholische drank gemaakt van gefermenteerd druivensap.

Rode en witte wijn zijn ook populaire kookingrediënten. Ze worden opgenomen in vele recepten om smaak en kleur te verbeteren.

Bovendien wordt wijn vaak gebruikt om te zorgen voor vocht, mals vlees of om een ​​pan te blussen.

Als u geen wijn bij de hand hebt, of als u ervoor kiest om geen alcohol te consumeren, zijn er veel alcoholvrije alternatieven die u kunt gebruiken bij het koken, waardoor uw eten net zo lekker wordt.

Dit artikel bespreekt 11 alcoholvrije alternatieven voor wijn in recepten.

1. Rode en witte wijnazijn

Azijn is een gefermenteerde, zure vloeistof die vaak wordt gebruikt bij het koken.

Het bestaat uit azijnzuur, water en andere ingrediënten zoals appelcider , kokoswater of wijn.

Rode en witte wijnazijn zijn geweldige vervangers voor wijn in de keuken. Ze hebben dezelfde aroma’s als wijn en de azijn heeft geen grote invloed op de smaak van het gerecht.

In het algemeen is wijnazijn nuttig voor recepten op basis van vloeistoffen, zoals saladedressings en marinades.

Rode wijnazijn kan het beste worden gebruikt met rundvlees, varkensvlees en groenten, terwijl witte wijnazijn goed werkt in minder stevige gerechten, zoals die met kip en vis.

Wijnazijn is zuurder dan gewone wijn, dus het wordt aanbevolen om het te verdunnen voordat het aan recepten wordt toegevoegd, bijvoorbeeld door water en wijnazijn te mengen in een verhouding van 1: 1.

Het is belangrijk op te merken dat wijnazijn sporenhoeveelheden alcohol bevat, hoewel deze meestal tijdens het fermentatieproces verdwijnen. Het alcoholgehalte wordt ook verminderd bij het koken.

Als alcohol echter wordt beperkt door uw dieet, kunt u de voorkeur geven aan het vermijden van wijnazijn.

Kortom: Wijnazijn kan wijn in de keuken vervangen zonder grote invloed te hebben op de smaak van recepten. Het is echter belangrijk om azijn te verdunnen met water voordat u het in de keuken gebruikt, vanwege de intense zuurgraad.

2. Granaatappelsap

Granaatappelsap is een drank met een rijke, fruitige smaak.

Bovendien is granaatappelsap redelijk zuur en versterkt het de smaak van vrijwel elk recept.De smaak, het aroma en de zuurgraad zijn vergelijkbaar met die van rode wijn, dus het kan worden gebruikt om rode wijn evenveel te vervangen tijdens het koken.

Omdat granaatappelsap minder zuur is dan rode wijn, kun je het mengen met een eetlepel azijn, wat resulteert in een sterkere smaak.

Granaatappelsap is geweldig met verschillende soorten gerechten. Het werkt goed wanneer het wordt toegevoegd aan saladedressings en sauzen.

Granaatappelsap geeft niet alleen smaak aan recepten, maar het kan ook wat gezondheidsvoordelen opleveren.

Het is rijk aan antioxidanten en bestudeerd vanwege de mogelijkheid om de bloeddruk te verlagen, wat een veelvoorkomende risicofactor is voor hartaandoeningen ( 1 ).

Kortom: Granaatappelsap is een uitstekende vervanger voor rode wijn in de keuken vanwege de vergelijkbare kleur, smaak en zuurgraad.

3. Cranberrysap

Cranberrysap is een scherp drankje dat een uitstekende vervanger voor rode wijn is vanwege de vergelijkbare kleur, rijke smaak en zuurgraad. Het verdiept de smaak van zowat elk recept.

Net als bij granaatappelsap, kun je rode wijn vervangen door cranberrysap in recepten in een verhouding van 1: 1.

Omdat cranberrysap op zichzelf zoet is, wordt voorgesteld om te koken met een versie die geen toegevoegde suiker bevat. Anders kan het recept zoeter smaken dan wat u van plan was.

Bovendien kunt u de zoetheid van cranberrysap verminderen door het te mengen met een eetlepel of twee azijn voordat u het aan recepten toevoegt.

Cranberrysap kan ook enkele gezondheidsvoordelen hebben. Het is onderzocht op zijn vermogen om het optreden van urineweginfecties te verminderen en is ook rijk aan antioxidanten die ziekteverwekkende ontstekingen bestrijden ( 2 , 3 ).

Kortom: Cranberrysap heeft verschillende eigenschappen die lijken op rode wijn. Het is een geweldige alcoholvrije vervanger voor rode wijn tijdens het koken.

4. Gemberbier

Gemberbier is een koolzuurhoudende frisdrank op smaak gebracht met gember . Het bevat meestal een paar andere ingrediënten, waaronder citroen, limoen en rietsuiker.

Vanwege het vergelijkbare uiterlijk kan gemberbier een vervanging zijn voor witte wijn tijdens het koken. Je kunt gemberbier in gelijke hoeveelheden vervangen door witte wijn.

De zuurgraad van gemberbier maakt het een geweldige vleesvermalser, wat betekent dat het eiwitten in vlees afbreekt, waardoor het zachter en gemakkelijker te kauwen is.

Houd rekening met de smaakverschillen tussen gemberbier en witte wijn. Hoewel ze dezelfde droge en zoete smaak hebben, zou gemberbier alleen moeten worden gebruikt in recepten die goed werken met een lichte gember smaak.

Kortom: Gemberbier kan witte wijn in de keuken vervangen als gevolg van zijn vergelijkbare zuurgraad en zoete smaak.

5. Rode of witte druivensap

Druivensap is een andere drank met een rijk smaakprofiel en is een uitstekende alcoholvrije vervanger voor wijn.

Aangezien wijn en druivensap bijna identieke smaken en kleuren hebben, kunt u wijn met druivensap in recepten vervangen in een verhouding van 1: 1. Natuurlijk moet witte druivensap worden gebruikt in plaats van witte wijn en rode druivensap in plaats van rode wijn.

Voor minder zoetheid, kunt u een beetje azijn toevoegen aan druivensap, wat de zuurgraad zal verhogen. Druivensap in combinatie met azijn maakt ook een geweldige marinade voor vlees of groenten.

Druivensap is niet alleen handig bij het koken, maar het is ook rijk aan druivensap polyfenol antioxidanten.

Deze zijn onderzocht op hun potentieel om de immuungezondheid te verbeteren en kunnen sommige risicofactoren voor hartziekten verlagen, zoals hoge bloeddruk (456).

Kortom: Aangezien druivensap en wijn vergelijkbare kleuren en smaken hebben, kan druivensap worden gebruikt om wijn te vervangen in een verhouding van 1: 1 in recepten. 

6. Kip-, rund- of groentebouillon

Kip, rundvlees en groente bouillons zijn vloeistoffen die worden gebruikt als basis voor vele soorten gerechten, waaronder soepen en sauzen.

Bouillon wordt gemaakt van dierlijke beenderen, vlees, zeevruchten of groenten in water te laten sudderen. Specerijen en kruiden worden vaak toegevoegd om de smaak van de bouillon te verhogen.

Vanwege zijn vergelijkbare functie bij het koken, is de bouillon een uitstekende alcoholvrije vervanger voor wijn.

Omdat runderbouillon een diepere kleur en smaak heeft, werkt het het beste als een vervanging voor rode wijn. Aan de andere kant zijn kip- en groentebouils betere vervangers voor witte wijn.

Afhankelijk van uw gewenste smaak en gebruik in een recept, kunt u wijn met bouillon in een gelijke verhouding vervangen. Het is echter belangrijk om op te merken dat de bouillon hartig is, veel minder zuur en een milde smaak heeft in vergelijking met wijn.

Als u op zoek bent naar extra smaak, of vlees mals te maken in een recept. Voeg dan één eetlepel azijn per kop bouillon in de schaal eraan toe.

Kortom: Kippen-, rund- en groentebouillon kunnen een effectieve vervanging zijn voor wijn in recepten, vanwege hun vergelijkbare functie in koken.

7. Appelsap

Appelsap is een zoete drank die een uitstekende aanvulling is op een verscheidenheid aan recepten.

De zoetheid en lichte kleur van appelsap maken het een geweldige niet-alcoholische vervanger voor witte wijn tijdens het koken. Witte wijn kan worden vervangen door appelsap in recepten in een verhouding van 1: 1.

Het is de moeite waard om te vermelden dat appelsap het beste werkt als wijnvervanger wanneer een recept slechts een kleine hoeveelheid wijn vereist. Anders bereikt u mogelijk niet de smaak waarnaar u streefde.

Net als bij andere soorten sap, kun je wat azijn toevoegen aan appelsap om extra zuurheid en smaak aan het recept toe te voegen. Appelsap is een uitstekende aanvulling op sauzen die worden gebruikt om lichtere gerechten te marineren.

Kortom: Appelsap is een geweldige niet-alcoholische vervanger voor witte wijn vanwege zijn vergelijkbare smaak en kleur.

8. Citroensap

Citroensap heeft een zure smaak en is een belangrijk ingrediënt in veel verschillende recepten.

Het toevoegen van citroensap aan gerechten is een uitstekende manier om smaken te verbeteren, vooral als u streeft naar een pittige smaak. Citroensap is zuur, dus het kan worden toegevoegd aan marinades om vlees malser te maken.

Als gevolg van hun vergelijkbare functies, kunt u bij het koken citroensap gebruiken in plaats van witte wijn. Echter, citroensap is vrij scherp en zou witte wijn niet gelijk moeten vervangen, om te voorkomen dat het de smaak van uw voedsel overweldigt.

Alvorens het aan recepten toe te voegen, zou het citroensap met gelijke delenwater moeten worden verdund.

Als een recept bijvoorbeeld één kopje witte wijn nodig heeft, moet je het vervangen door een halve kop citroensap gemengd met een halve kop water.

Citroensap is ook rijk aan voedingsstoffen. Slechts een 125 ml levert 94% van je dagelijkse behoefte aan vitamine C, naast wat kalium, B-vitaminen, vitamine E en magnesium ( 7 ).

Kortom: Citroensap is een uitstekende manier om smaak en zuurgraad aan gerechten toe te voegen. Het is ook een geweldige non-alcoholische vervanger voor witte wijn tijdens het koken.

9. Vloeistof van ingeblikte champignons

Wanneer champignons worden ingeblikt, ze worden gemengd met een vloeistof die een deel van hun smaak absorbeert.

Een manier om de vloeistof van ingeblikte champignons te gebruiken is als een alcoholvrije vervanger voor rode wijn bij het koken. Omdat champignons een hartige smaak hebben, wordt aangeraden om de vloeistof in hartige gerechten te gebruiken.

Als u echter streeft naar een zoetere smaak in een recept, kan het handig zijn om de ingeblikte champignonvloeistof te mengen met cranberry, granaatappel of druivensap.

Als het recept bijvoorbeeld twee kopjes rode wijn vereist, kunt u het vervangen door een combinatie van een kop ingeblikte champignonvloeistof met een kop cranberrysap.

Merk bovendien op dat champignons in blik en de vloeistof hoog kunnen zijn natrium . Als u het natriumgehalte van uw recepten wilt regelen, moet u ervoor kiezen om paddenstoelen met laag natriumgehalte te gebruiken.

Kortom: Ingeblikte champignons vloeistof is een uitstekende vervanging voor rode wijn bij het koken, vooral in hartige gerechten.

10. Tomatensap

Tomatensap heeft een zure en enigszins bittere smaak. Het wordt toegevoegd aan verschillende soorten recepten om smaakprofielen te verbeteren.

Je kunt tomatensap gebruiken als vervanging voor rode wijn tijdens het koken, vanwege de vergelijkbare zuurgraad en kleur. Afhankelijk van de smaak die u beoogt, kan tomatensap worden gebruikt in plaats van rode wijn in een verhouding van 1: 1.

Omdat tomatensap op zich bitter is, kan het handig zijn om het te mengen met vruchtensap als je een recept wilt verzachten. Het werkt goed in recepten die moeten worden gemarineerd.

Tomatensap smaakt heel anders dan wijn. Daardoor kan het nuttig zijn om een ​​smaaktest uit te voeren tijdens het koken om ervoor te zorgen dat je de gewenste smaak bereikt.

Tomatesap is niet alleen een geweldig kookingrediënt, het is ook gezond. Eén portie van 237 ml biedt meer dan 20 verschillende voedingsstoffen, waaronder 74% van uw dagelijkse behoefte aan vitamine C en 22% aan vitamine A.

Bovendien is het rijk aan het antioxidant lycopeen, dat is onderzocht op zijn potentieel om het risico op hartaandoeningen en bepaalde soorten kanker te verminderen ( 9 , 10 ).

Kortom: Tomatensap is zuur en heeft een vergelijkbare kleur als rode wijn, waardoor het een geweldige alcoholvrije vervanger is voor rode wijn tijdens het koken.

11. Water

Als u geen van de eerder genoemde ingrediënten bij de hand hebt, kunt u deze gewoon gebruiken water om wijn te vervangen tijdens het koken.

Water zal niet bijdragen een bepaalde smaak, de kleur of de zuurgraad aan het recept.

Als u gewone azijn of suiker beschikbaar hebt, kunt u dit mengen met water om te helpen met het verbeteren van de smaak.

Wat betreft hoeveelheden, 1/4 kopje water, 1/4 kopje azijn en 1 eetlepel suiker is een handig mengsel om te gebruiken als een 1: 1 vervanger. Desalniettemin moet u dit misschien aanpassen, afhankelijk van wat u aan het maken bent.

Kortom: Water draagt ​​vloeistof bij aan recepten en kan dus worden gebruikt om wijn te vervangen tijdens het koken. Het draagt ​​echter geen smaak, kleur of zuurgraad bij.

Tot slot

Er zijn verschillende alcoholvrije ingrediënten die eigenschappen hebben die vergelijkbaar zijn met wijn. En deze kunnen worden gebruikt als vervanging voor wijn bij het koken.

Sommige ingrediënten zoals druivensap, kunnen wijn in recepten in gelijke mate vervangen, terwijl andere ingrediënten misschien moeten worden gemengd met andere ingrediënten om een ​​effectief alternatief te maken.

Het is belangrijk om uw gewenste smaak in gedachten te houden wanneer u wijn in recepten vervangt. Als u bijvoorbeeld op zoek bent naar een zoete smaak, kunt u het beste een zoet ingrediënt gebruiken.

Het kan ook nuttig zijn om een ​​smaaktest uit te voeren wanneer u wijn vervangt tijdens het koken. Dit om ervoor te zorgen dat u de gewenste smaak in een gerecht bereikt.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.