Gember behoort tot de gezondste (en meest heerlijke) specerijen ter wereld.

Het zit vol met voedingsstoffen en bioactieve stoffen die krachtige voordelen hebben voor je lichaam en hersenen.

Hier zijn 11 gezondheidsvoordelen van gember die worden ondersteund door wetenschappelijk onderzoek.

1.Gember bevat gingerol, een stof met krachtige medicinale eigenschappen

Gember is een bloeiende plant die afkomstig is uit China.

Aanbiedingen deze maand

UPGRADE jouw eigen SPOTIFY account

Spotify Premium + Videoland voor slecht €24,99

Netflixs accounts 1,3,6 of 12 maanden

Videoland en Disney+ accounts

Nieuw: Telegraaf Premium Digitaal

Fox Sports + Go accounts

Profiteer nu van deze aanbiedingen

Het behoort tot de familie Zingiberaceae , en is nauw verwant aan kurkuma, cardamon en laos.

De wortelstok (ondergronds deel van de stengel) is het deel dat vaak als specerij wordt gebruikt. Het wordt vaak gemberwortel of gewoon gember genoemd.

Gember heeft een zeer lange geschiedenis van gebruik in verschillende vormen van traditionele / alternatieve geneeskunde. Het is gebruikt om de spijsvertering te bevorderen, misselijkheid te verminderen en de griep en verkoudheid te helpen bestrijden, om er maar een paar te noemen.

Gember kan vers, gedroogd als poeder, of als een olie- of sap worden gebruikt en wordt soms toegevoegd aan verwerkte voedingsmiddelen en cosmetica. Het is een heel gebruikelijk ingrediënt in recepten.

De unieke geur en smaak van gember is afkomstig van natuurlijke oliën, waarvan  gingerol de belangrijkste is.

Gingerol is de belangrijkste bioactieve verbinding in gember, verantwoordelijk voor veel van zijn geneeskrachtige eigenschappen. Het heeft krachtige ontstekingsremmende en antioxiderende effecten(1).

Kortom: Gember is een populaire specerij. Het bevat veel gingerol, een verbinding met krachtige ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen.

2. Gember kan vele vormen van misselijkheid, vooral ochtendmisselijkheid behandelen

Gember lijkt zeer effectief tegen misselijkheid te zijn(2).

Het heeft bijvoorbeeld een lange geschiedenis van gebruik als remedie tegen zeeziektes, en er zijn aanwijzingen dat het net zo effectief is als voorgeschreven medicatie (3).

Gember kan misselijkheid en braken ook verlichten na een operatie en bij kankerpatiënten die chemotherapie ondergaan (4, 5).

Maar het kan het meest effectief zijn als het gaat om zwangerschapsgerelateerde misselijkheid, zoals ochtendmisselijkheid .

Volgens een overzicht van 12 studies die een totaal van 1278 zwangere vrouwen onderzocht kan 1,1-1,5 gram gember aanzienlijk de symptomen van misselijkheid verminderen(6).

Gember had echter geen effect op braken in deze studie.

Hoewel gember als veilig wordt beschouwd, overleg dan met uw arts voordat u grote hoeveelheden neemt als u zwanger bent. Sommigen geloven dat grote hoeveelheden het risico op een miskraam kunnen verhogen, maar er zijn momenteel geen studies om dit te ondersteunen.

Kortom: Een portie van 1,5 gram kan verschillende soorten misselijkheid helpen voorkomen. Dit geldt voor zeeziekte, chemotherapie gerelateerde misselijkheid, misselijkheid na operatie en ochtendmisselijkheid.

3. Gember kan spierpijn verminderen

Van gember is aangetoond dat het effectief is tegen door inspanning geïnduceerde spierpijn.

In één studie het consumeren van 2 gram gember per dag gedurende 11 dagen verminderden aanzienlijk spierpijn bij mensen die veel sporten(7).

Gember heeft geen onmiddellijke impact, maar kan effectief zijn bij het verminderen van de dagelijkse progressie van spierpijn (8).

Men gelooft dat deze effecten worden gemedieerd door de ontstekingsremmende eigenschappen.

Kortom: Gember lijkt effectief te zijn in het verminderen van de dagelijkse progressie van spierpijn en kan door inspanning veroorzaakte spierpijn verminderen.

4. De ontstekingsremmende eigenschappen kunnen helpen bij artrose

Artrose is een veel voorkomend gezondheidsprobleem.

Het gaat om degeneratie van de gewrichten in het lichaam, wat leidt tot symptomen zoals gewrichtspijn en stijfheid.

In een gecontroleerde studie bij 247 mensen met artrose van de knie hadden degenen die het gemberextract hadden genomen minder pijn en hadden minder pijnmedicatie nodig(9).

Een andere studie toonde aan dat een combinatie van gember, kaneel en sesamolie, kunnen pijn en stijfheid verminderen bij artrose patiënten wanneer het plaatselijk werd aangebracht(10).

Kortom: Er zijn enkele onderzoeken die laten zien dat gember effectief is in het verminderen van de symptomen van artrose, wat een veel voorkomend gezondheidsprobleem is.

5. Gember kan drastisch bloedsuikerspiegel verlagen en hartziekte risicofactoren verbeteren

Dit onderzoeksgebied is relatief nieuw, maar gember kan krachtige anti-diabetische eigenschappen hebben.

In een recente studie in 2015 bij 41 deelnemers met diabetes type 2 namen 2 gram gemberpoeder per dag en verlaagde daarbij de nuchtere bloedsuikerspiegel met 12% (11)

Het verbeterde ook dramatisch HbA1c (een marker voor langdurige bloedsuikerspiegel) wat leidde tot een vermindering met 10% over een periode van 12 weken.

Er was ook een 28% daling van de ApoB/ApoA-I en een afname van de markers voor geoxideerde lipoproteïnen met 23%. Dit zijn beide belangrijke risicofactoren voor hartziekten.

Kortom: Gember aangetoond dat het de bloedsuikerspiegel verlaagt en verschillende risicofactoren voor hartziekten verbetert bij patiënten met diabetes type 2.

6. Gember zou helpen bij de behandeling van chronische indigestie

Chronische indigestie (dyspepsie) wordt gekenmerkt door terugkerende pijn en ongemak in het bovenste deel van de maag.

Er wordt aangenomen dat een vertraagde lediging van de maag een belangrijke oorzaak is van indigestie.

Interessant dat het is aangetoond dat gember het legen van de maag versnelt bij mensen met deze aandoening.

Na het eten van soep verminderde gember de tijd die nodig was om de maag te legen van 16 tot 12 minuten(12).

In een onderzoek onder 24 gezonde personen versnelde 1,2 gram gemberpoeder vóór een maaltijd de lediging van de maag met 50% (13).

Kortom: Gember lijkt het legen van de maag te versnellen, wat gunstig kan zijn voor mensen met spijsverteringsstoornissen en maagklachten.

7.Gemberpoeder kan menstruatiepijn aanzienlijk verminderen

Menstruatiepijn verwijst naar pijn die gevoeld wordt tijdens de menstruatiecyclus van een vrouw.

Een van de traditionele toepassingen van gember is voor pijnverlichting, waaronder menstruatiepijn.

In één onderzoek kregen 150 vrouwen de instructie om 1 gram gemberpoeder per dag te nemen, gedurende de eerste 3 dagen van de menstruatie(14).

Het slaagde erin pijn zo effectief te verminderen als de medicijnen mefenaminezuur en ibuprofen.

Kortom: Gember lijkt zeer effectief tegen menstruatiepijn te zijn aan het begin van de menstruatie.

8. Gember kan de cholesterolwaarden verlagen

Hoge waarden van LDL lipoproteïnen het ( “slechte” cholesterol) zijn gekoppeld aan een verhoogd risico op hartaandoeningen.

Het voedsel dat u eet, kan een grote invloed hebben op de LDL-waarden.

In een 45-daagse studie van 85 personen met een hoog cholesterolwaarden veroorzaakte 3 gram gemberpoeder significante verlaging van de meeste cholesterolmarkers (15).

Dit wordt ondersteund door een studie met hypothyreoïdie, waarbij gemberextract het LDL-cholesterol in vergelijkbare mate verlaagde als het cholesterol verlagende medicijn atorvastatine(16).

Beide studies toonden ook verlagingen van totale cholesterol en triglyceriden in het bloed.

Kortom: Er is enig bewijs, zowel bij dieren als bij mensen, dat gember kan leiden tot aanzienlijke verlagingen van LDL-cholesterol en bloedtriglyceridenwaardes.

9. Gember bevat een stof die kan helpen kanker te voorkomen

Kanker is een ernstige ziekte die gekenmerkt wordt door ongecontroleerde groei van abnormale cellen.

Gemberextract is onderzocht als een alternatieve behandeling voor verschillende vormen van kanker.

De anti-kanker eigenschappen worden toegeschreven aan 6-gingerol, een stof die in grote hoeveelheden wordt aangetroffen in rauwe gember(17, 18).

In een onderzoek bij 30 personen verminderde 2 gram gemberextract per dag significant pro-inflammatoire signaalmoleculen in de dikke darm(19).

Een vervolgonderzoek bij personen met een hoog risico op darmkanker bevestigde deze bevindingen echter niet(20).

Er is enig, zij het beperkt, bewijs dat het effectief kan zijn tegen alvleesklierkanker, borstkanker en eierstokkanker. Meer onderzoek is nodig(21, 22, 23).

Kortom: Gember bevat een stof genaamd 6-gingerol, die beschermende effecten tegen kanker bevatten. Dit moet echter nog veel meer worden bestudeerd.

10.Het kan de hersenfunctie verbeteren en beschermen tegen de ziekte van Alzheimer

Oxidatieve stress en chronische ontstekingen kunnen het verouderingsproces versnellen.

Ze worden verondersteld een van de belangrijkste drijfveren te zijn voor de ziekte van Alzheimer en aan leeftijd gerelateerde cognitieve achteruitgang.

Sommige studies bij dieren suggereren dat de antioxidanten en bioactieve verbindingen in gember ontstekingsreacties kunnen remmen die in de hersenen voorkomen(24).

Er zijn ook aanwijzingen dat gember de hersenfunctie direct kan verbeteren. In een onderzoek onder 60 vrouwen van middelbare leeftijd bleek gemberextract de reactietijd en het werkgeheugen te verbeteren(25).

Er zijn ook talloze studies bij dieren die aantonen dat gember bescherming kan bieden tegen leeftijdsgerelateerde achteruitgang van de hersenfunctie(26, 27, 28).

Kortom: Studies suggereren dat gember kan beschermen tegen leeftijdsgerelateerde schade aan de hersenen. Het kan ook de hersenfunctie bij oudere vrouwen verbeteren.

11. Het actieve ingrediënt in gember kan helpen bij het bestrijden van infecties

Gingerol de bioactieve stof in verse gember, kan het risico op infecties helpen verminderen.

Gemberextract kan zelfs de groei van veel verschillende soorten bacteriën remmen(29, 30).

Het is zeer effectief tegen de orale bacteriën die zijn gekoppeld aan ontstekingsziekten in het tandvlees, zoals gingivitis en parodontitis(31).

Verse gember kan ook effectief zijn tegen het RSV-virus, een veel voorkomende oorzaak van luchtweginfecties (32).

Tot slot

Gember is een van de weinige ‘superfoods’ die die term echt waard is.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.