Ad Clicks : Ad Views :
Mijn gezondheid

alles over gezonde voeding

img

11 Bewezen gezondheidsvoordelen van gember

1520 Views

11 Bewezen gezondheidsvoordelen van gember

Gember is één van de gezondste (en lekkerste) specerij op de planeet. gember gezond

Het zit vol met voedingsstoffen en bioactieve stoffen die krachtige voordelen voor uw lichaam en hersenen heeft.

Hier zijn 11 gezondheidsvoordelen van gember die worden ondersteund door wetenschappelijk onderzoek.

1.Gember bevat gingerol, een substantie met krachtige geneeskrachtige eigenschappen

Gember is een plant die oorspronkelijk uit China komt. gezonde recepten

Het behoort tot de Zingiberaceae familie, en is nauw verbonden met kurkuma, cardamon en laos.

De wortelstok (ondergrondse deel van de steel) is het deel dat vaak gebruikt wordt als specerij. Het wordt vaak gemberwortel genoemd of gewoon gember.

Gember heeft een zeer lange geschiedenis van gebruik in verschillende vormen van de traditionele / alternatieve geneeskunde. Het wordt gebruikt voor de spijsvertering, misselijkheid te verminderen en tegen griep en verkoudheid om een paar te noemen.

Gember kan vers worden gebruikt, gedroogd als poeder, of als een olie- of sap en wordt soms toegevoegd aan verwerkte voedingsmiddelen en cosmetica. Het is een veel voorkomend ingrediënt in recepten. eigenschappen van gember

De unieke geur en smaak van gember is afkomstig van zijn natuurlijke oliën, de belangrijkste daarvan is gingerol.

Gingerol is de belangrijkste bioactieve verbinding in gember die verantwoordelijk is voor een groot deel van zijn geneeskrachtige eigenschappen. Het heeft krachtige ontstekingsremmende en antioxiderede-eigenschappen(1). gember helpt

Kortom: Gember is een populaire specerij. Het is rijk aan gingerol, een stof met krachtige ontstekingsremmende en antioxiderede eigenschappen.

2. Gember kan vele vormen van misselijkheid, vooral ochtendmisselijkheid behandelen

Verse gember

Gember blijkt zeer effectief tegen misselijkheid te zijn(2).

Bijvoorbeeld, heeft het een lange geschiedenis van gebruik als geneesmiddel tegen zeeziekte (3).

Gember kan ook misselijkheid en braken verlichten na de operatie en bij kankerpatiënten die chemotherapie ondergaan(4, 5).

Maar het meest effectief als het gaat om zwangerschap-gerelateerde misselijkheid, zoals ochtendmisselijkheid.

Volgens een overzicht van 12 studies die een totaal van 1278 zwangere vrouwen onderzocht kan 1,1-1,5 gram gember aanzienlijk de symptomen van misselijkheid verminderen(6).opgeblazen gevoel

Echter, gember had geen effect op braken in deze studie. brandend maagzuur

Hoewel gember als veilig wordt beschouwd, overleg eerst met uw arts voordat u grote hoeveelheden gebruikt als je zwanger bent. Sommigen geloven dat grote hoeveelheden het risico op een miskraam kan verhogen, maar er zijn geen studies om dit te ondersteunen. brandend maagzuur

Kortom: Een portie van 1-1,5 gram gember kan helpen voorkomen verschillende soorten van misselijkheid. Dit geldt voor zeeziekte, chemotherapie gerelateerde misselijkheid, misselijkheid na de operatie en ochtendmisselijkheid.

3. Gember kan spierpijn en pijn verminderen

Halters

Gember blijkt effectief tegen inspanning veroorzaakte spierpijn te zijn. gember helpt

In één studie het consumeren van 2 gram gember per dag gedurende 11 dagen verminderden aanzienlijk spierpijn bij mensen die veel sporten(7). opgeblazen gevoel

Gember heeft geen onmiddellijke impact, maar kan effectief zijn bij het verminderen van de dagelijkse voortgang van spierpijn (8).

Deze effecten worden verondersteld te worden teweeggebracht door de ontstekingsremmende eigenschappen. eigenschappen van gember

Kortom: Gember blijkt effectief te zijn voor het verminderen van de dagelijkse progressie van spierpijn, en kunnen door inspanning veroorzaakte spierpijn verminderen.

4. De ontstekingsremmende eigenschappen kunnen helpen bij artrose

Verse en gesneden gember

Artrose is een veelvoorkomend gezondheidsprobleem.

Het gaat om degeneratie van gewrichten in het lichaam, wat leidt tot symptomen zoals gewrichtspijn en stijfheid.

In een gecontroleerde studie bij 247 mensen met artrose van de knie die gember extract namen hadden minder pijn en vereiste minder pijn medicatie(9).

Een andere studie bleek dat een combinatie van gember, kaneel en sesamolie, kunnen pijn en stijfheid verminderen bij artrose patiënten wanneer het plaatselijk werd aangebracht(10).

Conclusie: Er zijn enkele studies daaruit blijkt gember effectief te zijn in het verminderen van de symptomen van osteoartritis, een veel voorkomend gezondheidsprobleem.

5. Gember kan drastisch bloedsuikerspiegel verlagen en verbetert de risicofactoren voor hart-en vaatziekten

Dit deel van het onderzoek is relatief nieuw, maar gember kan krachtige anti-diabetische eigenschappen bevatten.

In een recente studie in 2015 bij 41 deelnemers met diabetes type 2 namen 2 gram gemberpoeder per dag en verlaagde daarbij de nuchtere bloedsuikerspiegel met 12% (11)

Ook was HbA1c (een marker voor langdurige bloedsuikerspiegel) sterk verbetert, die een verlaging van 10% over een periode van 12 weken liet zien.

Er was ook een 28% daling van de ApoB/ApoA-I en een afname van de markers voor geoxideerde lipoproteïnen met 23%. Dit zijn beide belangrijke risicofactoren voor hart-en vaatziekten.

Kortom:Gember heeft aangetoond dat het een lagere bloedsuikerspiegel en verschillende risicofactoren voor hart-en vaatziekten bij patiënten met type 2 diabetes kan verbeteren.

6. Gember zou helpen bij de behandeling van chronische indigestie

Stapel van Ground Ginger

Chronische indigestie (dyspepsie) wordt gekenmerkt door terugkerende pijn en ongemak in het bovenste deel van de maag.

Er wordt aangenomen dat vertraagde lediging van de maag een belangrijke oorzaak van indigestie is.

Interessant is dat gember heeft aangetoond dat het versnelt het legen van de maag bij mensen met deze aandoening.

Na het eten van soep, gember verlaagde de tijd die nodig was om de maag te ledigen van 16 naar 12 minuten(12).

In een studie van 24 gezonde individuen, 1,2 gram gemberpoeder voor een maaltijd versnelde maaglediging met 50%(13).

Conclusie: Gember lijkt maaglediging te versnellen, wat gunstig kan zijn voor mensen met indigestie en verwante maagklachten.

7.Gemberpoeder kan menstruatiepijn aanzienlijk verminderen

Menstruatiepijn (dysmenorroe) verwijst naar pijn gevoel tijdens de menstruele cyclus van een vrouw.

Een van de traditionele toepassingen van gember is pijnbestrijding met inbegrip van menstruatiepijn.

In één studie werden 150 vrouwen opgedragen om 1 gram gemberpoeder per dag in te nemen gedurende de eerste 3 dagen van de menstruatie(14).

Gember is effectiever gebleken om de pijn te verminderen in vergelijking met mefenaminezuur of ibuprofen.

Conclusie: Gember blijkt zeer effectief tegen menstruatiepijn te zijn wanneer genomen in het begin van de menstruatie.

8. Gember en een lager cholesterolgehalte

Hart en Stethoscoop

Hoge niveaus van LDL lipoproteïnen het ( “slechte” cholesterol) wordt gekoppeld aan een verhoogd risico op hartaandoeningen.

Het voedsel dat je eet kan een sterk invloed op de LDL-niveau hebben.

In een 45-daagse studie bij 85 mensen met een hoog cholesterol, 3 gram gemberpoeder veroorzaakte significante vermindering bij de meeste cholesterol markers(15).

Dit wordt ondersteund door een studie bij hypothyreoïdie ratten, waar gember extract LDL cholesterol in vergelijkbare mate als het cholesterolverlagende medicijn Atorvastatine verlaagd(16).

Beide studies toonden ook een verlaging van het totale cholesterol en triglyceriden in het bloed.

Kortom: Er is enig bewijs, bij dieren zowel mensen dat gember kan leiden tot aanzienlijke vermindering van het LDL-cholesterol en bloed triglyceriden niveaus.

9. Gember bevat een stof die kan helpen voorkomen van kanker

Ginger Tea

Kanker is een ernstige ziekte die gekenmerkt wordt door ongecontroleerde groei van abnormale cellen.

Gemberextract is onderzocht als een alternatieve behandeling voor verschillende vormen van kanker.

De anti-kanker eigenschappen worden toegeschreven aan 6-gingerol, een stof die in grote hoeveelheden in gember voorkomt(17, 18).

In een studie bij 30 personen 2 gram gember extract per dag verminderde aanzienlijk pro-ontsteking voortekenen moleculen in de dikke darm(19). kopje gemberthee

Echter, een vervolgonderzoek met individuen en met een hoog risico op darmkanker werden deze bevindingen niet bevestigd(20). gemberthee drinken

Er zijn een aantal, zij het beperkt bewijs dat gember zou effectief zijn tegen alvleesklierkanker, borstkanker en eierstokkanker. Meer onderzoek is nodig (21, 22, 23).

Kortom: Gember bevat een stof genaamd 6-gingerol, die beschermende effecten tegen kanker bevatten. Echter, dit moet nog veel meer worden onderzocht.

10.Gember kan de hersenfunctie verbeteren en beschermen tegen de ziekte van Alzheimer

Oxidatieve stress en chronische ontstekingen kunnen het verouderingsproces versnellen.

Ze worden verondersteld als één van de belangrijkste drijfveren van de ziekte van Alzheimer en leeftijd gerelateerde cognitieve achteruitgang te zijn. gemberthee drinken

Sommige studies bij dieren suggereren dat de antioxidanten en bioactieve verbindingen in gember ontstekingsprocessen die optreden in de hersenen kunnen remmen (24).

Er zijn ook aanwijzingen dat gember hersenfunctie kan versterken. In een studie bij 60 oudere vrouwen werd aangetoond dat gemberextract de reactietijd en het geheugen kan verbeteren(25).

Er zijn ook tal van studies bij dieren waaruit blijkt dat gember kan beschermen tegen leeftijd gerelateerde afname van de hersenfunctie(26, 27, 28).

Kortom: Studies suggereren dat gember kan beschermen tegen leeftijd gerelateerde schade aan de hersenen. Het kan ook  de hersenfunctie bij oudere vrouwen verbeteren.

11. Het actieve ingrediënt in gember kan helpen infecties te bestrijden

Gemalen gember in Houten Lepel

Gingerol de bioactieve stof in verse gember kan helpen bij het verlagen van het risico op infecties.

In feite kan gemberextract de groei van vele verschillende soorten bacteriën remmen(29, 30).

Het is zeer effectief tegen orale bacteriën in verband met ontstekingsziekten van het tandvlees, zoals gingivitis en parodontitis(31). gember thee

Verse gember kan ook effectief zijn tegen het RSV-virus, een veel voorkomende oorzaak van luchtweginfecties (32).

Tot Slot

 Gember is één van de weinige “superfoods” die werkelijk deze term verdient.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

It is main inner container footer text