Puistjes oftewel acne zijn één van de meest voorkomende huidaandoeningen in de wereld, die naar schatting 85% van de mensen op enig moment in hun leven beïnvloeden.

Conventionele acne behandelingen kunnen duur zijn en hebben vaak ongewenste bijwerkingen zoals droogheid, roodheid en irritatie.

Dit heeft veel mensen ertoe aangezet om te kijken hoe je puistjes thuis natuurlijk kunt genezen. Het internet staat vol met suggesties, maar werken natuurlijke behandelingen eigenlijk wel?

Dit artikel onderzoekt 11 huismiddeltjes tegen puistjes die worden ondersteund door de wetenschap.

Aanbieding deze week

✔️Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen op telegraaf.nl en in de app
 
✔️Dagelijks de digitale versie van de papieren krant
 
✔️Elke zaterdag VROUW en VRIJ magazine digitaal
 
Nu heel voordelig te verkrijgen!!

 

Profiteer nu van deze aanbieding

Wat zijn de oorzaken van puistjes?

Puistjes begint wanneer de poriën in uw huid verstopt raken met olie en dode huidcellen.

Elke porie is verbonden met een talgklier, die een olieachtige stof produceert die talg wordt genoemd. Extra vetafscheiding kan de poriën verstoppen, waardoor bacteriën worden gekweekt die bekend staan ​​als Propionibacterium acnesof P. acnes.

Uw witte bloedcellen vallen P. acnesaan, wat leidt tot huidontsteking en acne. Sommige gevallen van acne zijn ernstiger dan andere, maar veelvoorkomende symptomen zijn witte en zwarte mee-eters (comedonen) en onderhuidse ontstekingen.

Veel factoren dragen bij tot de ontwikkeling van puistjes, zoals genetica, dieet, stress, hormonale veranderingen en infecties.

Hieronder staan ​​11 huismiddeltjes tegen puistjes die u zou kunnen proberen.

1. Toepassen van appelazijn

Appelazijn wordt gemaakt door het vergisten van appels, of het ongefilterde sap uit geperste appels.

Net als andere azijnen, is het bekend om zijn vermogen om vele soorten bacteriën en virussen te bestrijden(1, 2, 3).

Appelazijn bevat verschillende organische zuren die hebben getoond  P. acnes te doden(4, 5).

Met name is aangetoond dat barnsteenzuur de ontsteking veroorzaakt door P. acnes onderdrukt, wat littekens kan voorkomen (6).

Ook is aangetoond dat melkzuur het uiterlijk van acne-littekens verbetert (78).

Bovendien kan appelazijn helpen de overtollige olie die in de eerste plaats acne veroorzaakt op te drogen.

Hoe te gebruiken

 1. Meng 1 deel appelazijn en 3 delen water (gebruik meer water voor de gevoelige huid).
 2. Na het reinigen voorzichtig het mengsel op de huid aanbrengen met een watje.
 3. Laat het voor 5-20 seconden zitten, afspoelen met water en dep ze droog.
 4. Herhaal dit proces 1-2 keer per dag, indien nodig.

Het is belangrijk op te merken dat het toepassen van appelazijn op uw huid brandwonden en irritatie kan veroorzaken, dus het moet altijd worden gebruikt in kleine hoeveelheden en verdund met water.

Kortom: De organische zuren in appelazijn kunnen acne-veroorzakende bacteriën doden en het uiterlijk van littekens verminderen. Het aanbrengen op de huid kan brandwonden of irritatie veroorzaken, dus het moet voorzichtig worden gebruikt.

2. Neem een ​​zinksupplement

Zink is een essentiële voedingsstof die belangrijk is voor celgroei, hormoonproductie, metabolisme en immuunfunctie.

Het is ook een van de meest bestudeerde natuurlijke behandelingen voor puistjes. Onderzoek toont aan dat mensen met acne doorgaans minder zink in hun bloed hebben dan mensen met puistjes(9).

Verschillende studies hebben aangetoond dat zink supplementen helpt verminderen van puistjes.

In één onderzoek kregen 48 acne-patiënten drie keer per dag orale zink supplementen. Na acht weken hadden 38 patiënten een vermindering van 80-100% in acne (10).

De optimale dosering van zink voor acne is niet vastgesteld, maar verschillende studies zagen een significante vermindering van acne middels men 30-45 mg elementair zink per dag namen(11, 12, 13).

Elementair zink verwijst naar de hoeveelheid zink die in de verbinding aanwezig is. Zink is verkrijgbaar in vele vormen en elk bevat verschillende hoeveelheid elementair zink.

Zinkoxide bevat de hoogste hoeveelheid elementair zink met 80%.

De aanbevolen veilige bovengrens van zink is 40 mg per dag, dus het is waarschijnlijk het beste om die hoeveelheid niet te overschrijden, tenzij onder toezicht van een arts. Te veel zink gebruiken kan nadelige effecten veroorzaken, waaronder maagpijn en darmirritatie.

Het is ook belangrijk om op te merken dat het niet effectief bleek om zink op de huid aan te brengen. Dit kan zijn omdat zink niet effectief door de huid wordt opgenomen.

Kortom: Personen met acne hebben meestal een lager zinkgehalte dan mensen met een gladde huid. Verschillende onderzoeken tonen aan dat zinknealisatie acne aanzienlijk kan verminderen.

3. Maak een honing en kaneelmasker

Zowel honing en kaneel zijn uitstekende bronnen van antioxidanten(14, 15, 16, 17, 18).

Studies hebben aangetoond dat antioxidanten op de huid toegepast is effectiever in het verminderen van puistjes dan benzoylperoxide en retinoïden(19, 20, 21, 22).

Dit zijn twee veel voorkomende acne medicijnen voor de huid die antibacteriële eigenschappen hebben.

De bestudeerde antioxidanten waren vitamine B3, linolzuur (omega-6) vetzuur en natriumascorbylfosfaat (SAP), dat een vitamine C-derivaat is.

Deze specifieke antioxidanten worden niet gevonden in honing of kaneel, maar er is een mogelijkheid dat andere antioxidanten een vergelijkbaar effect kunnen hebben.

Honing en kaneel hebben ook het vermogen om bacteriën te bestrijden en ontstekingen te verminderen, twee factoren die acne veroorzaken(23, 24, 25).

Hoewel de ontstekingsremmende, antioxiderende en antibacteriële eigenschappen van honing en kaneel de acne-gevoelige huid kunnen bevorderen, bestaan ​​er geen studies over hun vermogen om acne te behandelen.

Hoe maak je een honing en kaneelmasker

 1. Meng 2 eetlepels honing en 1 theelepel kaneel samen om er een ​​pasta van te vormen.
 2. Na het reinigen van je huid, toepassen als een masker op je gezicht en laat het voor 10-15 minuten zitten.
 3. Spoel het masker helemaal af en dep je gezicht droog.

Kortom: Honing en kaneel hebben ontstekingsremmende, antioxiderende en antibacteriële eigenschappen. Vanwege dit kunnen ze gunstig zijn voor de acne-gevoelige huid.

4. Puistjes behandelen met theeboomolie

Theeboomolie is een etherische olie die wordt gewonnen uit de bladeren van Melaleuca alternifolia, een kleine boom afkomstig uit Australië.

Het is bekend om zijn vermogen om bacteriën te bestrijden en huidontsteking te verminderen (26).

Bovendien laten verschillende onderzoeken zien dat toepassing van 5% theeboomolie op de huid acne effectief vermindert (2728).

In vergelijking met 5% benzoylperoxide werkte 5% theeboomolie niet zo snel, maar het verbeterde de acne aanzienlijk na drie maanden gebruik (29).

Het resulteerde ook in minder bijwerkingen zoals droogheid, irritatie en branden in vergelijking met benzoylperoxide.

Theeboomolie is zeer krachtig, dus altijd verdunnen alvorens op uw huid aan te brengen.

Hoe te gebruiken

 1. Meng 1 deel tea tree olie met 9 delen water.
 2. Dompel een wattenstaafje in het mengsel en breng het naar de getroffen gebieden.
 3. Moisturizer van toepassing indien gewenst.
 4. Herhaal dit proces 1-2 keer per dag, indien nodig.

Kortom: Theeboomolie heeft sterke antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen. Van toepassing zijn op de huid is aangetoond dat het acne vermindert.

5. Breng groene thee op je huid aan

Groene thee is zeer hoog in antioxidanten en het drinken kan een goede gezondheid bevorderen.

Er zijn geen studies die de voordelen onderzoeken van het drinken van groene thee als het gaat om acne, maar het is bewezen dat het rechtstreeks op de huid wordt aangebracht.

Dit komt waarschijnlijk omdat de flavonoïden en tannines in groene thee bekend staan ​​als een helpende hand in de strijd tegen bacteriën en het verminderen van ontstekingen, twee hoofdoorzaken van acne (303132).

Het belangrijkste antioxidant in groene thee – epigallocatechin-3-gallate (EGCG) – heeft aangetoond dat het de talgproductie vermindert, ontstekingen bestrijdt en de groei van P. acnes remt bij personen met een acne-gevoelige huid (33).

Meerdere studies hebben aangetoond dat het aanbrengen van een groene thee extract van 2-3% op de huid de talgproductie en puistjes bij acne aanzienlijk vermindert (343536).

Je kunt crèmes en lotions kopen die groene thee bevatten, maar het is net zo gemakkelijk om thuis je eigen mengsel te maken.

Hoe te gebruiken

 1. Dompel groene thee in kokend water 3-4 minuten.
 2. Laat de thee afkoelen.
 3. Met behulp van een watje, thee op de huid aanbrengen of giet het in een spuitfles en vervolgens op de te behandelen huid.
 4. Laten drogen, dan afspoelen met water en dep het droog.

U kunt ook de resterende theeblaadjes toevoegen aan de honing en maak er een masker van.

Ook al is er geen bewijs dat het drinken van groene thee acne kan bestrijden, volgens sommige onderzoeken kan het nog steeds gunstig zijn.

Het is bijvoorbeeld aangetoond dat het drinken van groene thee de bloedsuikerspiegel verlaagt en dat de insulinespiegels factoren zijn die kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van acne (37).

Kortom: Groene thee bevat veel antioxidanten die bacteriën helpen bestrijden en ontstekingen verminderen. Het is aangetoond dat het aanbrengen van groene thee op de huid acne aanzienlijk vermindert.

6. Toepassen van toverhazelaar

Toverhazelaar wordt gewonnen uit de schors en bladeren van de Noord-Amerikaanse toverhazelaar struik Hamamelis virginiana. Het bevat tannines met sterke antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen (3839).

Daarom wordt het gebruikt voor de behandeling van een breed scala aan huidaandoeningen, waaronder roos, eczeem, spataderen, brandwonden, kneuzingen, insectenbeten en acne.

Helaas zijn er geen studies over het vermogen van toverhazelaar om acne specifiek te behandelen.

Er zijn echter verschillende onderzoeken die aantonen dat het toepassen van toverhazelaar op de huid bacteriën kan bestrijden, ontstekingen kan verminderen en kan helpen bij genezing (40414243).

Hoe te gebruiken

 1. Combineer 1 eetlepel toverhazelaar schors met en 1 kopje water in een kleine steelpan.
 2. Geniet toverhazelaar gedurende 30 minuten en breng het mengsel aan de kook op het fornuis.
 3. Laat het zachtjes koken met de deksel op de pan gedurende 10 minuten koken.
 4. Haal het mengsel van het vuur en laat het staan gedurende nog 10 minuten.
 5. Zeef en bewaar het vloeistof in een afgesloten fles.
 6. Breng het aan op de huid met een watje 1-2 keer per dag, indien gewenst.

U kunt ook toverhazelaar extract bij de meeste reformwinkels verkrijgen, maar het is belangrijk op te merken dat commercieel bereid versies kunnen geen tannines bevatten, omdat ze vaak verloren gaan tijdens het destillatieproces.

Kortom: Er is aangetoond dat toepassing van toverhazelaar op de huid bacteriën bestrijdt, ontstekingen vermindert en de huid helpt te genezen. Het kan gunstig zijn voor personen met acne, maar er is meer onderzoek nodig.

7. Hydrateren met aloe vera

Aloë vera is een tropische plant waarvan de bladeren een heldere gel produceren.

De gel wordt vaak toegevoegd aan lotions, crèmes, zalven en zepen. Het wordt vaak gebruikt om schaafwonden, uitslag, brandwonden en andere huidaandoeningen te behandelen.

Wanneer het op de huid wordt aangebracht, kan Aloë vera-gel helpen wonden te helen, brandwonden te behandelen en ontstekingen te bestrijden (44).

Aloë vera bevat ook salicylzuur en zwavel, die beide op grote schaal worden gebruikt bij de behandeling van acne (45).

Verschillende studies hebben aangetoond dat het toepassen van salicylzuur op de huid vermindert puistjes(46, 47, 48, 49, 50).

Evenzo is het toepassen van zwavel bewezen een effectieve behandeling tegen acne (5152).

Hoewel onderzoek veelbelovend lijkt, vereisen de anti-acne voordelen van Aloë Vera zelf verder wetenschappelijk bewijs.

Hoe te gebruiken

 1. Schraap de gel van de Aloë plant met een lepel eruit.
 2. Gel direct op een schone huid als een moisturizer aanbrengen.
 3. Herhaal 1-2 keer per dag of indien gewenst.

U kunt ook aloë vera gel in de winkel kopen, maar zorg ervoor dat het pure aloë vera zonder enige toegevoegde ingrediënten koopt.

Kortom: Aloë vera-gel op de huid aangebracht kan helpen bij het genezen van wonden, brandwonden en ontstekingen. Het kan gunstig zijn voor personen met een acne-gevoelige huid, maar er moet meer onderzoek worden gedaan.

8. Neem een ​​visolie supplement

Omega-3 vetzuren ongelooflijk gezonde vetten zijn die een tal van voordelen voor de gezondheid kan bieden.

U moet deze vetten uit uw voeding verkrijgen, maar uit onderzoek blijkt dat de meeste mensen die een standaard westerse voeding eten niet genoeg van krijgen(53).

Visolie bevat twee soorten omega-3-vetzuren: eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA).

EPA profiteert op verschillende manieren van de huid, waaronder het beheren van de olieproductie, het onderhouden van voldoende hydratatie en het voorkomen van acne (5455).

Er is aangetoond dat hoge niveaus van EPA en DHA de ontstekingsfactoren kan doen afnemen, die het risico op puistjes kan verminderen(56).

In één onderzoek kregen 45 personen met acne elke dag omega-3-vetzuursupplementen met zowel EPA als DHA. Na 10 weken daalde de acne aanzienlijk (57).

Er is geen specifieke aanbevolen dagelijkse inname van omega-3-vetzuren, maar de meeste gezondheidsorganisaties adviseren dat gezonde volwassenen dagelijks ten minste 250-500 mg gecombineerde EPA en DHA consumeren.

U kunt ook omega-3 vetzuren verkrijgen door het eten van zalm, sardines, ansjovis, walnoten, chia zaden en gemalen lijnzaad.

Kortom: Visolie bevat EPA- en DHA-omega-3-vetzuren. Het nemen van een visolie-supplement kan helpen acne te verminderen.

9. Exfoliëren regelmatig

Exfoliëren is het proces waarbij de bovenste laag dode huidcellen wordt verwijderd. Het kan mechanisch worden bereikt door een borstel of een scrub te gebruiken om de cellen fysiek te verwijderen. Als alternatief kan het chemisch worden verwijderd door een zuur toe te passen dat het oplost.

Van peeling wordt aangenomen dat het de acne verbetert door de huidcellen te verwijderen die de poriën verstoppen.

Men gelooft ook dat acnebehandelingen voor de huid effectiever worden gemaakt door deze dieper te laten doordringen zodra de bovenste laag van de huid is verwijderd.

Helaas is het onderzoek naar exfoliatie en het vermogen om acne te behandelen beperkt.

Sommige onderzoeken tonen aan dat microdermabrasie, een methode van exfoliatie, het uiterlijk van de huid kan verbeteren, inclusief enkele gevallen van acne-littekens (5859).

In één kleine studie ontvingen 25 patiënten met acne acht maal per week acht behandelingen met microdermabrasie. Op basis van voor- en na foto’s, dit hielp acne verbeteren (60).

En 96% van de deelnemers waren tevreden met de resultaten en zou de procedure aanbevelen aan anderen.  Maar hoewel deze resultaten erop wijzen dat exfoliatie acne kan verbeteren is meer onderzoek nodig..

Er is een grote verscheidenheid van exfoliëren producten in de winkels en online, maar het net zo makkelijk het thuis te maken een scrub met behulp van suiker of zout.

Hoe maak je een scrub thuis

 1. Meng gelijke delen suiker (of zout) en kokosolie.
 2. Scrub de huid met het mengsel en spoel goed na.
 3. Exfoliëren zo vaak als gewenst tot eenmaal daags.

Kortom: Exfoliëren is het proces waarbij de bovenste laag dode huidcellen wordt verwijderd. Het kan het uiterlijk van littekens en verkleuring verminderen, maar er moet meer onderzoek worden gedaan naar het vermogen om acne te behandelen.

10. Bezuinigen op zuivel

De relatie tussen zuivel en acne is zeer omstreden.

Melk drinken en consumeren zuivelproducten stelt u bloot aan hormonen, die hormonale veranderingen kunnen veroorzaken en kunnen leiden tot acne (64).

Twee grote studies meldden dat hogere niveaus van melkconsumptie werden geassocieerd met acne (6566).

Deelnemers rapporteerden echter zelf de gegevens in beide studies, dus er moet meer onderzoek worden gedaan om een ​​echte oorzakelijke relatie te vinden.

Kortom: Sommige studies hebben een positief verband gevonden tussen consumptiemelk en acne. Beperking van melk en zuivelconsumptie is misschien een goed idee voor mensen met een acne-gevoelige huid, maar er moet meer onderzoek worden gedaan.

11. Verminder stress

De hormonen die vrijkomen tijdens perioden van stress kan talgproductie en huidontsteking toenemen, waardoor puistjes verergeren(67, 68, 69).

In feite hebben meerdere onderzoeken stress gekoppeld aan een toename van de ernst van acne (7071).

Bovendien kan stress de wondgenezing tot 40% vertragen, wat de reparatie van acne-laesies kan vertragen (72).

Bepaalde ontspannings- en stressverminderende behandelingen hebben aangetoond dat ze acne verbeteren, maar er moet meer onderzoek worden gedaan (73).

Manieren om stress te verminderen

 • Meer slapen
 • Deelnemen aan fysieke activiteit
 • doe aan yoga
 • Mediteren
 • Neem diep adem

Kortom: Hormonen die vrijkomen in tijden van stress, kunnen acne verergeren. Stress verminderen kan helpen acne te verbeteren.

Tot slot

Acne is een veel voorkomend probleem met een aantal onderliggende oorzaken. Conventionele behandelingen kunnen echter uitdroging, roodheid en irritatie veroorzaken.

Gelukkig kunnen veel natuurlijke remedies ook effectief zijn. De huismiddeltjes die in dit artikel worden genoemd, werken mogelijk niet voor iedereen, maar ze kunnen het proberen wel waard zijn.

Toch kunt u een dermatoloog raadplegen als u een ernstige acne heeft.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.