Ad Clicks :Ad Views :
img

11 Zeer krachtige huismiddeltjes tegen puistjes

1954 Views

11 Zeer krachtige huismiddeltjes tegen puistjes

Puistjes oftewel acne zijn één van de meest voorkomende huidaandoeningen in de wereld, die naar schatting 85% van de mensen op enig moment in hun leven beïnvloeden.

Conventionele acne behandelingen kunnen duur zijn en hebben vaak ongewenste bijwerkingen, zoals droogheid, roodheid en irritatie.

Dit heeft geleid dat veel mensen opzoek zijn naar hoe puistjes zijn te genezen op een natuurlijke manier thuis. Het internet is gevuld met suggesties, maar natuurlijke behandelingen werken die eigenlijk wel?

Dit artikel onderzoekt 11 huismiddeltjes tegen puistjes die worden ondersteund door de wetenschap.

Wat zijn de oorzaken van puistjes?

Puistjes begint wanneer de poriën in de huid verstopt raken met olie en dode huidcellen.

Elke porie is verbonden met een talgklier die een olieachtige stof genaamd talg produceert. Extra talg kan poriën verstoppen, leidt tot de groei van bacteriën bekend als Propionibacterium acnes of P. acnes .

Uw witte bloedcellen vallen P. acnes aan , wat leidt tot de huid ontstekingen en puistjes. Sommige gevallen van puistjes zijn ernstiger dan anderen, maar veel voorkomende symptomen zijn witte en zwarte mee-eters (comedonen) en onderhuidse ontstekingen.

Veel factoren dragen bij tot de ontwikkeling van puistjes, zoals genetica, dieet, stress, hormonale veranderingen en infecties.

Hieronder staan ​​11 huismiddeltjes tegen puistjes die u zou kunnen proberen.

1. Toepassen apple cider azijn

Apple Cider Vinegar in een Decanter

Apple cider azijn wordt gemaakt door het vergisten van apple cider, of het ongefilterde sap uit geperste appels.

Net als andere azijnen, is het bekend om zijn vermogen om vele soorten bacteriën en virussen te bestrijden(1, 2, 3).

Applecider azijn bevat verschillende organische zuren die hebben getoond  P. acnes te doden(4, 5).

Vooral barnsteenzuur heeft aangetoond het onderdrukken van ontstekingen veroorzaakt door P. acnes , die littekens veroorzaken kan voorkomen(6).

Ook melkzuur heeft aangetoond dat het uiterlijk van puistjes littekens verbetert(7, 8).

Wat meer, appel cider kan helpen opdrogen van de overtollige olie die acne veroorzaakt in de eerste plaats.

Hoe te gebruiken

 1. Meng 1 deel apple cider en 3 delen water (gebruik meer water voor de gevoelige huid).
 2. Na het reinigen voorzichtig het mengsel op de huid aanbrengen met een watje.
 3. Laat het voor 5-20 seconden zitten, afspoelen met water en dep ze droog.
 4. Herhaal dit proces 1-2 keer per dag, indien nodig.

Het is belangrijk op te merken dat het toepassen van apple cider op uw huid brandwonden en irritatie kan veroorzaken, dus het moet altijd worden gebruikt in kleine hoeveelheden en verdund met water.

Samenvatting: De organische zuren in apple cider kan helpen doden van puistjes-veroorzakende bacteriën en de verschijning van littekens te verminderen. Toepassen op de huid kan brandwonden of irritatie veroorzaken, dus het moet zorgvuldig worden gebruikt.

2. Neem een ​​zinksupplement

Zink is een essentiële voedingsstof die belangrijk is voor celgroei, hormoonproductie, het metabolisme en het immuunsysteem.

Het is ook een van de meest bestudeerde natuurlijke behandelingen tegen puistjes. Uit onderzoek blijkt dat mensen met puistjes hebben de neiging om lagere niveaus van zink in hun bloed te bevatten dan mensen met een gezonde huid(9).

Verschillende studies hebben aangetoond dat zink supplementen helpt verminderen van puistjes.

In één studie werden 48 patiënten met acne orale zinksupplementen driemaal per dag gegeven. Na acht weken, 38 patiënten hadden een 80-100% reductie van acne(10).

De optimale dosering van zink voor acne is niet vastgesteld, maar verschillende studies zagen een significante vermindering van acne middels men 30-45 mg elementair zink per dag namen(11, 12, 13).

Elementair zink verwijst naar de hoeveelheid zink die in de verbinding aanwezig is. Zink is verkrijgbaar in vele vormen, en elk bevat verschillende hoeveelheid elementair zink.

Zinkoxide bevat de hoogste hoeveelheid elementair zink zo’n 80%.

De aanbevolen veilige bovengrens van zink is 40 mg per dag, dus het is waarschijnlijk het beste om niet hoger te gaan dan deze hoeveelheid, tenzij onder toezicht van een arts. Het nemen van te veel zink kan nadelige effecten veroorzaken, met inbegrip van maagpijn en darm irritatie.

Het is ook belangrijk op te merken dat de toepassing van zink op de huid is niet effectief gebleken. Dit kan zijn omdat zink niet effectief geabsorbeerd wordt door de huid.

Samenvatting: Personen met acne hebben de neiging om lagere zink niveaus dan mensen met duidelijke huid te hebben. Verschillende studies tonen aan dat het nemen van zink oraal aanzienlijk  acne kan verminderen.

3. Maak een honing en kaneel masker

Een pot van honing en kaneel

Zowel honing en kaneel zijn uitstekende bronnen van antioxidanten(14, 15, 16, 17, 18).

Studies hebben aangetoond dat antioxidanten op de huid toegepast is effectiever in het verminderen van puistjes dan benzoylperoxide en retinoïden(19, 20, 21, 22).

Dit zijn twee gemeenschappelijke acne medicijnen voor de huid die antibacteriële eigenschappen bevatten.

De antioxidanten waren onderzocht op vitamine B3, linolzuur (omega-6) vetzuren en natrium ascorbyl fosfaat (SAP), een vitamine C derivaat.

Deze specifieke antioxidanten zijn niet gevonden in honing of kaneel, maar er is een mogelijkheid dat andere antioxidanten hetzelfde effect kunnen bewerkstelen.

Honing en kaneel hebben ook de mogelijkheid om bacteriën te bestrijden en het verminderen van ontstekingen, de twee factoren die puistjes triggeren(23, 24, 25).

Terwijl de ontstekingsremmende, antioxidant en antibacteriële eigenschappen van honing en kaneel kan de acne-gevoelige huid ervan profiteren, helaas bestaan er geen studies over hun vermogen om acne te behandelen.

Hoe maak je een honing en kaneel masker

 1. Meng 2 eetlepels honing en 1 theelepel kaneel samen om er een ​​pasta van te vormen.
 2. Na het reinigen van je huid, toepassen als een masker op je gezicht en laat het voor 10-15 minuten zitten.
 3. Spoel het masker helemaal af en dep je gezicht droog.

Samenvatting: Honing en kaneel hebben ontstekingsremmende, antioxidant en antibacteriële eigenschappen. Hierdoor kunnen zij gunstig zijn voor een acné huid.

4. Puistjes behandelen met tea tree oil

Tea tree olie is een essentiële olie die wordt gewonnen uit de bladeren van de Melaleuca alternifolia , een kleine boom inheems in Australië.

Het is bekend om zijn vermogen om bacteriën te bestrijden en het verminderen van huidontsteking(26).

Wat meer, een aantal studies tonen aan dat het aanbrengen van 5% tea tree olie op de huid effectief is om puistjes te verminderen(27, 28).

In vergelijking met 5% benzoylperoxide 5% tea tree olie werkt het niet zo snel, maar het heeft een aanzienlijke verbetering na drie maanden gebruik(29).

Het resulteerde ook in minder bijwerkingen zoals droogheid, irritatie en branden, in vergelijking met benzoylperoxide.

Tea tree olie is zeer krachtig, dus altijd verdunnen alvorens op uw huid aan te brengen.

Hoe te gebruiken

 1. Meng 1 deel tea tree olie met 9 delen water.
 2. Dompel een wattenstaafje in het mengsel en breng het naar de getroffen gebieden.
 3. Moisturizer van toepassing indien gewenst.
 4. Herhaal dit proces 1-2 keer per dag, indien nodig.

Samenvatting: Tea tree olie heeft een sterke anti-bacteriële en anti-inflammatoire eigenschappen. Toe te passen op de huid heeft aangetoond dat acne verminderd.

5. Toepassen van groene thee op uw huid

Groene thee is zeer hoog in antioxidanten en het drinken kan een goede gezondheid bevorderen.

Er zijn geen studies waarin de voordelen van het drinken van groene thee als het gaat om puistjes zijn beschreven, maar de toepassing ervan direct op de huid heeft aangetoond dat het helpt.

Dit komt waarschijnlijk omdat de flavonoïden en tannine in groene thee bekend staat dat het bacteriën kan bestrijden en helpt tegen ontstekingen, de twee belangrijke oorzaken om puistjes te verminderen(30, 31, 32).

De belangrijkste antioxidant in groene thee – epigallocatechine-3-gallaat (EGCG) – heeft aangetoond dat het vermindert de talgproductie, strijd tegen ontstekingen en remt de groei van P. acnes bij patiënten met acne-gevoelige huid (33).

Meerdere studies hebben aangetoond dat de toepassing van 2-3% groene thee extract op de huid vermindert de talgproductie bij mensen met puistjes(34, 35, 36).

U kunt crèmes en lotions die groene thee bevatten kopen, maar het is net zo gemakkelijk om uw eigen mengsel thuis te maken.

Hoe te gebruiken

 1. Dompel groene thee in kokend water 3-4 minuten.
 2. Laat de thee afkoelen.
 3. Met behulp van een watje, thee op de huid aanbrengen of giet het in een spuitfles en vervolgens op de te behandelen huid.
 4. Laten drogen, dan afspoelen met water en dep het droog.

U kunt ook de resterende theeblaadjes toevoegen aan de honing en maak er een masker van.

Ook al is er geen enkel bewijs dat het drinken van groene thee puistjes kan bestrijden, onderzoek suggereert dat het nog steeds gunstig kan zijn.

Bijvoorbeeld, heeft drinken van groene thee heeft aangetoond dat het lagere bloedsuikerspiegel en insulineniveaus bevordert, dit zijn factoren die aan de ontwikkeling van puistjes kunnen bijdragen.

Samenvatting: Groene thee is rijk aan antioxidanten die helpen bij het bestrijden bacteriën en ontsteking. Bijvoorbeeld groene thee op de huid vermindert significant acne.

6. Toepassen van Witch Hazel

Witch hazel wordt gewonnen uit de bast en bladeren van de Noord-Amerikaanse witch hazel struik, amerikaanse toverhazelaar . Het bevat tannines, die een sterke antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen bevatten(38, 39).

Dat is de reden waarom het wordt gebruikt bij een ​​breed scala aan huidaandoeningen, met inbegrip van roos, eczeem, spataderen, brandwonden, kneuzingen, insectenbeten en om puistjes te behandelen.

Helaas zijn er geen studies over het vermogen van de toverhazelaar (Nederlandse naam) om specifiek puistjes te behandelen.

Echter, er zijn verschillende studies die aantonen dat toepassingen van toverhazelaar op de huid kunnen bacteriën bestrijden, ontstekingen verminderen en genezen(40, 41, 42, 43).

Hoe te gebruiken

 1. Combineer 1 eetlepel toverhazelaar schors met en 1 kopje water in een kleine steelpan.
 2. Geniet toverhazelaar gedurende 30 minuten en breng het mengsel aan de kook op het fornuis.
 3. Laat het zachtjes koken met de deksel op de pan gedurende 10 minuten koken.
 4. Haal het mengsel van het vuur en laat het staan gedurende nog 10 minuten.
 5. Zeef en bewaar het vloeistof in een afgesloten fles.
 6. Breng het aan op de huid met een watje 1-2 keer per dag, indien gewenst.

U kunt ook toverhazelaar extract bij de meeste reformwinkels verkrijgen, maar het is belangrijk op te merken dat commercieel bereid versies kunnen geen tannines bevatten, omdat ze vaak verloren gaan tijdens het destillatieproces.

Samenvatting: Toepassing van toverhazelaar op de huid heeft aangetoond dat het bacteriën  bestrijd, ontsteking vermindert en geneest de huid. Het kan gunstig zijn voor mensen met acne, maar meer onderzoek is nodig.

7. Hydrateren met aloe vera

Verse Aloë Vera bladeren met water druppels

Aloë vera is een tropische plant waarvan de bladeren een heldere gel produceren.

De gel wordt vaak toegevoegd aan lotions, crèmes, zalven en zepen. Het wordt vaak gebruikt voor de behandeling van schaafwonden, huiduitslag, brandwonden en andere huidaandoeningen.

Wanneer toegepast op de huid, kan Aloë vera gel helpen wonden te genezen, brandwonden te behandelen en bestrijden van ontstekingen(44).

Aloë vera bevat ook salicylzuur en zwavel, die zowel op grote schaal worden gebruikt bij de behandeling van puistjes(45).

Verschillende studies hebben aangetoond dat het toepassen van salicylzuur op de huid vermindert puistjes(46, 47, 48, 49, 50).

Evenzo de toepassing van zwavel heeft bewezen een effectieve behandeling tegen puistjes te zijn(51, 52).

Terwijl het onderzoek grote belofte toont, de anti-acne voordelen van aloë vera moeten verder wetenschappelijk nog bewezen worden.

Hoe te gebruiken

 1. Schraap de gel van de Aloë plant met een lepel eruit.
 2. Gel direct op een schone huid als een moisturizer aanbrengen.
 3. Herhaal 1-2 keer per dag of indien gewenst.

U kunt ook aloë vera gel in de winkel kopen, maar zorg ervoor dat het pure aloë vera zonder enige toegevoegde ingrediënten koopt.

Samenvatting: Wanneer toegepast op de huid, kan Aloë vera gel helpen genezen van wonden, brandwonden behandelen  en bestrijden van ontstekingen. Het kan gunstig zijn voor mensen met acne-gevoelige huid, maar meer onderzoek moet worden gedaan.

8. Neem een ​​visoliesupplement

Stapel van visolie capsules

Omega-3 vetzuren ongelooflijk gezonde vetten zijn die een tal van voordelen voor de gezondheid kan bieden.

U moet deze vetten uit uw voeding verkrijgen, maar uit onderzoek blijkt dat de meeste mensen die een standaard westerse voeding eten niet genoeg van krijgen(53).

Visolie bevat twee soorten omega-3-vetzuren: eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA).

Met EPA profiteert de huid op verschillende manieren, met inbegrip van het beheer van de productie van olie, het behoud van voldoende hydratatie en het voorkomen van puistjes(54, 55).

Hoge niveaus van EPA en DHA heeft aangetoond dat het de ontstekingsfactoren kan doen afnemen, die het risico op puistjes kan verminderen(56).

In één studie werden 45 individuen met acne bepaalde omega-3 vetzuren supplementen met zowel EPA en DHA per dag gegeven. Na 10 weken, acne verminderden significant(57).

Er is geen specifieke aanbevolen dagelijkse inname van omega-3 vetzuren, maar de meeste gezondheidsorganisaties raden gezonde volwassenen een minimum verbruik van 250-500 mg van gecombineerde EPA en DHA per dag.

U kunt ook omega-3 vetzuren verkrijgen door het eten van zalm, sardines, ansjovis, walnoten, chia zaden en gemalen lijnzaad.

Samenvatting: Visolie bevat EPA en DHA omega-3 vetzuren. Het nemen van een visolie-supplement kan helpen acne te verminderen.

9. Exfoliëren regelmatig

Exfoliëren is een proces van het verwijderen van de bovenste laag van dode huidcellen. Kan mechanisch worden bereikt door een borstel of het scrubben om de fysisch cellen te verwijderen. Een alternatief is het chemisch verwijderen door toepassing van een zuur dat oplost.

Peeling wordt verondersteld om puistjes te verminderen door de huidcellen die de poriën verstoppen te verwijderen.

Ook wordt aangenomen acne huidbehandelingen effectiever zijn doordat ze dieper doordringen wanneer de bovenste laag van de huid wordt verwijderd.

Helaas, het onderzoek naar exfoliëren en het vermogen om acne te behandelen is beperkt.

Sommige studies tonen aan dat microdermabrasie, is een methode van exfoliëren, kan het uiterlijk van de huid verbeteren, waaronder enkele gevallen van acne littekens(58, 59).

In een kleine studie, 25 patiënten met puistjes kregen acht microdermabrasie behandelingen met wekelijkse intervallen. Gebaseerd op foto’s voor en na de behandeling, hielp het verbeteren van acne(60).

En 96% van de deelnemers waren tevreden met de resultaten en zou de procedure aanbevelen aan anderen. Maar terwijl deze resultaten aangeeft dat exfoliëren acne kan verbeteren, is er meer onderzoek nodig.

Er is een grote verscheidenheid van exfoliëren producten in de winkels en online, maar het net zo makkelijk het thuis te maken een scrub met behulp van suiker of zout.

Hoe maak je een scrub thuis

 1. Meng gelijke delen suiker (of zout) en kokosolie.
 2. Scrub de huid met het mengsel en spoel goed na.
 3. Exfoliëren zo vaak als gewenst tot eenmaal daags.

Samenvatting: Exfoliëren is het verwijderen van de bovenste laag van dode huidcellen. Het kan het uiterlijk van littekens en verkleuring verminderen, maar meer onderzoek moet worden gedaan op haar vermogen om acne te behandelen.

10. Bezuinigen op zuivel

De relatie tussen zuivel en acne is zeer omstreden.

Het drinken van melk en de consumptie van zuivelproducten zijn blootstelt aan hormonen, die hormonale veranderingen kunnen veroorzaken of leiden tot acne(64).

Twee grote studies meldde dat hogere niveaus van de consumptie van melk werden geassocieerd met acne(65, 66).

Echter, de deelnemers rapporteerden zelf de gegevens in beide van deze studies, zodat meer onderzoek moet worden gedaan om te komen tot een echt oorzakelijk verband.

Samenvatting: Sommige studies vonden een positief verband tussen het drinken van melk en acne. Het beperken van melk en zuivelconsumptie kan een goed idee zijn voor mensen met acne-gevoelige huid, maar meer onderzoek moet worden gedaan.

11. Verminder stress

oefening Mat

De hormonen die vrijkomen tijdens perioden van stress kan talgproductie en huidontsteking toenemen, waardoor puistjes verergeren(67, 68, 69).

In feite, zijn meerdere studies gekoppeld aan stress en de toename van de ernst van acne (70, 71).

Wat meer, stress kan wondgenezing vertragen tot 40%, wat het herstel van acne kan vertragen(72).

Bepaalde ontspanning en spanningsverminderende behandelingen heeft aangetoond dat het acne kan verbeteren, maar meer onderzoek moet worden gedaan(73).

Manieren om stress te verminderen

 • Meer slapen
 • Deelnemen aan fysieke activiteit
 • doe aan yoga
 • Mediteren
 • Neem diep adem

Samenvatting: Hormonen die vrijkomen in tijden van stress kan acne verergeren. Het verminderen van stress kan helpen bij het verbeteren van acne.

Tot Slot

Acne is een veel voorkomend probleem bij een aantal van de onderliggende oorzaken. Nochtans, kunnen de conventionele behandelingen zoals droogheid, roodheid en irritatie veroorzaken.

Gelukkig kunnen veel natuurlijke huismiddeltjes ook effectief zijn. De huismiddeltjes in dit artikel hoeft niet te werken voor iedereen, maar ze zijn de moeite waard om het te proberen.

Toch kunt u een dermatoloog raadplegen als u een ernstige acne heeft.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

12 + 2 =

This div height required for enabling the sticky sidebar