Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :
img

13 Gewoontes die zijn gekoppeld aan een langer leven

1603 Views

13 Gewoontes die zijn gekoppeld aan een langer leven (gesteund door wetenschap)

Veel mensen denken dat de levensverwachting wordt grotendeels bepaald door de genetica.

Het lijkt echter dat genen een veel kleinere rol speelt dan oorspronkelijk wordt aangenomen.

In plaats daarvan, omgevingsfactoren zoals voeding en leefstijl worden verondersteld om de belangrijkste beïnvloedende factoren te zijn.

Hier zijn 13 dingen die je kunt doen om de kans om uw 100e verjaardag te vieren te verhogen.

1. Vermijd teveel eten

Het verband tussen calorie-inname en levensduur genereert momenteel veel belangstelling.

Onderzoek toont aan dat een afname van 10-50% van de normale calorie-inname de maximale levensduur kan verhogen — ten minste in sommige dierlijke studies(1).

Bovendien caloriebeperking lijkt een verband te hebben met een verlaging van het lichaamsgewicht en buikvet, die beide verband houden met minder lang leven(234).

Dat gezegd zijnde, langdurige calorie beperking is vaak niet duurzaam en kan negatieve bijwerkingen hebben, zoals verhoogde honger, lage lichaamstemperatuur en een verminderde seksuele drang(567).

Of caloriebeperking vertraagt veroudering of verlengt het leven bij de mens is nog niet volledig begrepen (3).

Kortom: Het beperken van uw calorieën kan u helpen langer te leven en beschermen tegen  ziektes. Er is echter meer onderzoek nodig bij de mens.

2. Eet noten

Paranoten in Bowl

Noten zijn voedingswaarde krachtpatsers.

Ze zijn rijk aan eiwitten , vezels , antioxidanten en heilzaam plantaardige stoffen.

Noten zijn ook een goede bron van verschillende vitaminen en mineralen, zoals koper, magnesium , kalium, foliumzuur, niacine en vitamine B6 en E(8).

Verschillende studies tonen aan dat noten positieve gevolgen heeft voor hartziekten, hoge bloeddruk, ontsteking, diabetes, metabool syndroom, vermindert buikvet en zelfs sommige vormen van kanker(9101112).

Als het gaat om de ouderdom, een recente studie heeft vastgesteld dat proefpersonen die minstens 3 porties noten per week aten hadden 39% lager risico op vroegtijdig overlijden(13).

Ook waargenomen twee recente beoordelingen, met inbegrip van meer dan 350.000 personen dat degenen die noten aten hadden 4-27% lager risico om te sterven tijdens de onderzoeksperiode, de meeste voordelen voor degenen die een portie noten per dag aten(1415).

Kortom: Sommige noten toevoegen aan uw dagelijkse voedselinname kan u helpen langer gezond te houden en langer te leven.

3. Gebruik kurkuma

Als het gaat om anti-aging eigenschappen, kurkuma is ongetwijfeld het meest populaire specerij. Dit is omdat het een krachtige bioactieve stof genaamd curcumine bevat.

Vanwege zijn antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen, wordt curcumine gedacht om te helpen handhaven van de functie van hersenen, hart en longen, evenals beschermen tegen kanker en leeftijdsgebonden ziekten te bestrijden(16171819202122).

Als het gaat om levensduur, curcumine is gekoppeld aan een langere levensduur bij zowel insecten en muizen(232425).

Echter, deze bevindingen zijn niet gerepliceerd in alle studies over dit onderwerp(2627).

Toch wordt kurkuma al voor duizenden jaren in andere delen van de wereld gebruikt en wordt het over het algemeen als veilig beschouwd.

Bovendien, gezien de potentiële voordelen ervan, kan het geen kwaad om een beetje extra kurkuma toe te voegen aan uw maaltijden.

Kortom: Curcumine, het belangrijkste bioactieve stof in geelwortel, heeft antioxidant en ontstekingsremmende eigenschappen. Sommige dierstudies suggereren dat het de levensduur kan verhogen.

4. Eet veel gezonde plantaardige voedingsmiddelen

Het consumeren van een grote verscheidenheid van plantaardige voedingsmiddelen, zoals fruit, groenten, noten, zaden, volkoren granen en bonen , kan het risico op ziektes verminderen en het bevorderen van een langer leven.

Bijvoorbeeld, veel studies verbinden het mediterrane dieet met een lager risico op vroegtijdige dood. Het is ook in verband gebracht met een verlaagd risico op kanker, metabool syndroom, hartaandoeningen, depressie en breinslijtage(28293031).

Deze effecten worden toegeschreven aan plantaardige voedingsmiddelen die rijk zijn aan verschillende voedingsstoffen en antioxidanten, zoals polyfenolen, carotenoïden, foliumzuur en vitamine C(32).

Dienovereenkomstig, verschillende studies linken vegetarische en veganistische diëten, die van nature hoger zijn in plantaardige voedingsmiddelen, tot een 12-15% lager risico op vroegtijdig overlijden(3334).

De bovenstaande studies rapporteren ook een 29-52% lager risico op het overlijden aan kanker of hart-, nier- of hormoon-gerelateerde ziekten(3334).

Het is vermeldenswaard dat sommige studies melden dat het risico op vroegtijdig overlijden en bepaalde ziekten toeneemt met een grotere consumptie van vlees(353637).

Vegetariërs en veganisten in het algemeen hebben de neiging om meer gezondheid bewust te zijn dan vleeseters, dat deze bevindingen ten minste gedeeltelijk zou kunnen verklaren (3839).

Een ding blijft duidelijk — eten van veel plantaardige voedingsmiddelen zal zeer waarschijnlijk van profiteren zowel voor de gezondheid als levensverwachting.

Kortom: Het eten van veel plantaardige voedingsmiddelen zal waarschijnlijk u helpen om langer te leven en het voorkomen van verschillende veel voorkomende ziekten.

5. Bewegen en lichamelijk actief zijn

Het mag dan ook geen verrassing zijn dat fysiek actief je gezond kunt houden en jaren kunt toevoegen aan je leven(40).

Het minimum dat nodig is om van deze voordelen te profiteren, zoals een extra 3 levensjaren kan slechts 15 minuten lichamelijke activiteit per dag kosten(41).

Bovendien, de voordelen van lichaamsbeweging lijken additief te zijn, wat betekent dat het risico van een voortijdige dood kan verminderen met 4% voor elke extra 15 minuten van dagelijkse fysieke activiteit(41).

Kortom: Lichaamsbeweging van meer dan 150 minuten per week is het beste, maar ook kleine hoeveelheden van lichamelijke activiteit kan de gezondheid en levensduur van profiteren.

6. Niet roken

Sigaret Wordt Put Out 100X178

Roken is sterk verbonden met ziektes en vroegtijdige dood(44).

Over het algemeen mannen en vrouwen die roken verliezen tot 10 jaar van hun leven en drie keer meer kans om vroegtijdig te sterven dan degenen die nooit een sigaret hebben gerookt(45).

Gelukkig, het is nooit te laat om te stoppen.

Een studie meldde dat individuen die op 35 jarige leeftijd stoppen met roken, hun leven kunnen verlengen met maximaal 8,5 jaar(46).

Bovendien stoppen met roken als uw in de ’60 bent kan maximaal 3,7 jaar aan uw leven toevoegen. In feite, stoppen met roken als uw ’80 bent kan nog zelfs nog voordelen bieden(4446).

Kortom: Het doven van uw sigaret kan aanzienlijk  je leven verlengen.Het is nooit te laat om de voordelen van stoppen met roken te plukken.

7. Houd uw alcoholgebruik gematigd

Zware alcoholgebruik is gekoppeld aan de lever, hart en pancreas ziekte, en een algemene verhoogd risico op vroegtijdige dood(47).

Echter, matige consumptie wordt geassocieerd met een kleinere kans op verschillende ziekten, evenals een afname van het risico op voortijdige sterfte met 17-18%(4748).

Wijn wordt gedacht bijzonder gunstig te zijn vanwege het hoge gehalte aan polyfenolen.

Resultaten van een 29-jaar durende studie toonde aan dat mannen die liever wijn dronken hadden 34% minder kans om vroegtijdig te sterven dan degenen die liever bier of sterke drank dronken(49).

Daarnaast is er waargenomen dat wijn bijzonder beschermend is tegen hartziekte, diabetes, neurologische aandoeningen en metabool syndroom(50).

Om het verbruik bescheiden te houden, is het raadzaam dat vrouwen streven naar 1-2 glaasjes of minder per dag en een maximum van 7 glazen per week. Mannen moeten hun dagelijkse inname houden tot minder dan 3 glaasjes per dag, met een maximum van 14 glazen per week(51).

Het is belangrijk om op te merken er is geen sterk onderzoek waaruit blijkt dat de voordelen verbonden aan matig drinken zijn groter dan die van geen alcohol drinken.

Met andere woorden, je behoeft niet te beginnen met drinken als je gewoonlijk geen alcohol consumeert.

Kortom: Als je alcohol drinkt, handhaven van een matige consumptie kan helpen bij het voorkomen van ziekte en verlengt je leven. Wijn kan bijzonder nuttig zijn.

8. Gelukkig zijn

Geel Gezicht Smiley 150

Feeling happy kan aanzienlijk uw levensduur verlengen(52).

In feite, gelukkige individuen hadden een daling met 3,7% van de vroege dood gedurende een studieperiode van 5-jaar(53).

Een studie bij 180 katholieke nonnen geanalyseerd door hun zelf gerapporteerde niveaus van geluk toen ze voor het eerst het klooster betrad en later ten opzichte van deze niveaus aan hun levensduur.

Degenen die gelukkigste op 22 jarige leeftijd voelde, hadden 2,5 keer meer kans om nog te leven zes decennia later(54).

Tot slot, een overzicht van 35 studies toonden aan dat gelukkige mensen maximaal tot 18% langer kunnen leven dan hun minder gelukkige collega’s(55).

Kortom: Voorrang geven aan wat je gelukkig maakt heeft waarschijnlijk een positief effect, zowel voor uw humeur en uw vermogen om langer te leven.

9. Vermijd chronische stress en angst

Angst en stress verminderen aanzienlijk uw levensduur.

Bijvoorbeeld, vrouwen die lijden aan stress of angst hebben naar verluidt tot 2 keer meer kans op hart-en vaatziekten, beroerte of longkanker(565758).

Ook de kans op voortijdige dood is tot 3 maal hoger voor angstige of gestreste mannen in vergelijking met hun tegenhangers die meer ontspannen zijn(596061).

Als je het gevoel benadrukt, kan lachen en optimisme twee belangrijke onderdelen zijn van de oplossing.

Studies tonen aan dat pessimistische mensen hebben een 42% hoger risico op vroegtijdig overlijden dan hun optimistische tegenhangers. Echter, zowel gelach en een optimistische kijk op het leven kan stress verminderen, en mogelijk je leven verlengen(62636465).

Kortom: Het vinden van manieren om uw angst en stress te verminderen moet worden gezien als een investering op lange termijn in uw levensduur. Ook het hebben van een optimistische kijk op het leven kan gunstig zijn.

10. Verzorg je sociale cirkel

Hart en Bloeddruk meten

Onderzoekers melden dat het behoud van gezonde sociale netwerken kan je helpen tot wel 50% langer te leven(66).

In feite, met zo weinig als 3 sociale banden kan uw risico op vroegtijdig overlijden verminderen met meer dan 200%(67).

Studies verbonden ook gezonde sociale netwerken positieve veranderingen in hart, hersenen, hormonale en immuunsysteem, waardoor de kans op chronische ziekten afneemt(6869707172).

Een sterke sociale kring kan ook helpen je minder negatief reageert op stress, misschien verder uitleggen als een positieve effect op de levensduur(7374).

Tot slot, een studie meldde dat het verlenen van steun in feite gunstiger is dan het ontvangen daarvan. Dus in aanvulling op de steun te accepteren van je vrienden en familie, zorg ervoor dat u de gunst terug kunt geven(75).

Kortom: Het onderhouden van nauwe relaties kunnen leiden tot een vermindering van stress, verbeterde immuniteit en een langer leven.

11. Verhoog uw professionaliteit

Nauwgezetheid verwijst naar het vermogen van een persoon om zelf-gedisciplineerde, georganiseerd, efficiënt en doelgericht te zijn.

Op basis van gegevens uit een studie die 1.500 jongens en meisjes tot op hoge leeftijd werden gevolgd, kinderen die persistent werden beschouwd, georganiseerd en gedisciplineerd opgroeide leefde tot 11% langer dan hun minder gewetensvolle tegenhangers (7677).

Gewetensvolle mensen kunnen ook lagere bloeddruk en minder psychiatrische aandoeningen hebben, evenals een lager risico op diabetes en hart- of gewrichtsproblemen(78).

Dit kan deels zijn omdat gewetensvolle mensen minder zijn geneigd om risico’s te nemen en te reageren op negatief stress, maar meer kans hebben op succesvolle professionele leven te leiden en verantwoordelijk te zijn over hun gezondheid(79808182).

Gelukkig, bewustzijn kan worden ontwikkeld in elke fase in het leven, zelfs door stappen zo klein als een bureau opruimen, vasthouden aan een werkplan of op tijd komen.

Kortom: Gewetensvol is geassocieerd met een langere levensduur en minder gezondheidsproblemen op oudere leeftijd.

12. Drink koffie of thee

Zowel koffie als thee zijn gekoppeld aan een verminderd risico op chronische ziekten.

Bijvoorbeeld, de polyfenolen en catechine in groene thee kan uw risico op het ontwikkelen van kanker, diabetes en hart-en vaatziekten verminderen(8384858687).

Evenzo wordt koffieconsumptie verbonden met een lager risico op het ontwikkelen van diabetes type 2, hart-en vaatziekten, bepaalde vormen van kanker en hersenaandoeningen, zoals Alzheimer en Parkinson(888990919293).

Bovendien, zowel koffie als thee drinkers hebben een 20-30% lager risico op vroegtijdige dood in vergelijking met niet-drinkers(94959697).

Vergeet niet dat teveel cafeïne kan ook leiden tot angst en slapeloosheid, dus uw inname beperken tot de aanbevolen 400 mg maximum per dag, dat is equivalent aan 4 kopjes koffie of minder(9899).

Het is ook vermeldenswaard dat het meestal 6 uur duurt voordat de effecten van cafeïne’s is verdwenen.

Daarom, als u problemen ondervindt om voldoende slaap te hebben, kunt u uw inname van koffie verschuiven naar eerder op de dag.

Kortom: Matige consumptie van koffie en thee kan gunstig zijn voor gezond ouder worden en een langer leven zijn.

13. Ontwikkelen van een goed slaappatroon

Orange Clock

Slaap is van cruciaal belang voor de regulering van de celfunctie en helpt je lichaam te genezen.

Een recente studie toont aan dat duurzaamheid waarschijnlijk is gekoppeld aan regelmatig slaappatroon, zoals het naar bed gaan en wakker worden rond dezelfde tijd elke dag(100).

slaapduur lijkt ook een factor zijn, zowel te weinig als te veel slaap kan schadelijk zijn.

Bijvoorbeeld, slaap je minder dan 5-7 uur per nacht is gekoppeld aan een 12% hoger risico op vroegtijdige dood, terwijl het slapen van meer dan 8-9 uur per nacht kan uw levensduur tot 38% afnemen(101102).

Onderzoekers zijn van mening dat het verkrijgen van te weinig slaap ontsteking kan bevorderen en de kans op aandoeningen zoals diabetes, hart- en vaatziekten en obesitas. Deze hangen samen met een verkorte levensduur(103104105106).

Aan de andere kant kan overmatige slaap worden gekoppeld aan depressie, lage fysieke activiteit en gediagnosticeerd hygiënische omstandigheden, die allemaal kan tot een negatieve levensduur bijdragen(107).

Kortom: Het ontwikkelen van een slaap routine van 7-8 uur slaap per nacht kan je helpen langer te leven.

Kort samengevat

Lang leven wordt mede bepaald door de genetica. Echter, een groot deel van hoe lang je leeft blijft binnen uw controle.

Wilt u een hoge leeftijd bereiken, zorg ervoor dat u deze tips uit probeert.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

9 − acht =

It is main inner container footer text