Paardenbloem is een familie uit de composietenfamilie die in vele delen van de wereld groeien.

Ze zijn ook bekend als Taraxacum officinale de meest voorkomende soort is.

U bent misschien het meest bekend met paardenbloem als een hardnekkig onkruid dat uw gazon of tuin nooit lijkt te verlaten.

In de traditionele kruidengeneeskundige worden paardenbloemen echter vereerd vanwege hun brede scala aan geneeskrachtige eigenschappen.

Aanbiedingen deze maand

UPGRADE jouw eigen SPOTIFY account

Spotify Premium + Videoland voor slecht €24,99

Netflixs accounts 1,3.6 of 12 maanden

Videoland en Disney+ accounts

Nieuw: Telegraaf Premium Digitaal

Fox Sports + Go accounts

Profiteer nu van deze aanbiedingen

Eeuwenlang werden ze gebruikt om een ​​groot aantal fysieke kwalen te behandelen, waaronder kanker, acne, leveraandoeningen en spijsverteringsstoornissen.

Hier zijn 13 potentiële gezondheidsvoordelen van paardenbloem, en wat de wetenschap daarover te zeggen heeft.

1. Zeer voedzaam

Wat voedingswaarde betreft, kan het paardenbloemveld in uw achtertuin zich aansluiten bij de rest van uw moestuin.

Van wortel tot bloem, paardenbloem zijn zeer voedzame planten, vol met vitaminen, mineralen en vezels.

De bladeren van de paardenbloem kan worden gegeten en dienen als een uitstekende bron van vitamine A, C en K. Ze bevatten ook vitamine E, foliumzuur en kleine hoeveelheden andere B-vitaminen ( 1 ).

Bovendien paardenbloem bladeren bieden een aanzienlijke hoeveelheid verschillende mineralen, waaronder ijzer, calcium, magnesium en kalium ( 1 ).

De wortel van de paardenbloem rijk is aan het koolhydraat inuline, wat een soort oplosbare vezel is in planten die de groei en het behoud van een gezonde bacteriële flora in uw darmkanaal ondersteunt (2 ).

Paardenbloem wortel wordt vaak gedroogd en geconsumeerd als thee, maar kan ook in zijn hele vorm worden gegeten.

Kortom: De voedingswaarde van paardenbloem strekt zich uit tot alle delen van de plant. Het is een rijke bron van veel vitamines, mineralen en vezels.

2. Bevat krachtige antioxidanten

Paardenbloem zit vol met krachtige antioxidanten, wat kan verklaren waarom deze plant zulke brede toepassingen voor de gezondheid heeft.

Antioxidanten zijn moleculen die helpen de negatieve effecten van vrije radicalen in uw lichaam te neutraliseren of te voorkomen.

Vrije radicalen zijn een product van een normaal metabolisme, maar kunnen zeer destructief zijn. De aanwezigheid van te veel vrije radicalen draagt ​​bij aan de ontwikkeling van ziekten en versnelde veroudering. Daarom zijn antioxidanten essentieel om je lichaam gezond te houden.

Paardenbloem bevat een hoog gehalte aan het antioxidant-bètacaroteen, waarvan bekend is dat het een sterke bescherming biedt tegen cellulaire schade en oxidatieve stress(3).

Ze zijn ook rijk aan een andere categorie antioxidanten, polyfenolen genaamd, die in de hoogste concentratie in de bloem worden aangetroffen, maar ook in de wortels, bladeren en stelen aanwezig zijn(4).

Kortom: Paardenbloem is een rijke bron van bèta-caroteen en polyfenol verbindingen, van beide is bekend dat ze sterke antioxidatieve eigenschappen hebben die veroudering en bepaalde ziekten kunnen voorkomen.

3. Kan helpen ontstekingen te bestrijden

Paardenbloem kan effectief zijn in het verminderen van ontstekingen veroorzaakt door ziekte als gevolg van de aanwezigheid van verschillende bioactieve stoffen zoals polyfenolen in de plant.

Een ontsteking is één van de natuurlijke reacties van uw lichaam op letsel of ziekte. Na verloop van tijd kan overmatige ontsteking leiden tot permanente schade aan de weefsels en het DNA van uw lichaam.

Sommige reageerbuisstudies hebben significant verminderde ontstekingsmarkers onthuld in cellen die zijn behandeld met paardenbloem verbindingen(56).

Een onderzoek bij muizen met kunstmatig geïnduceerde inflammatoire longziekte toonde een significante vermindering van longontsteking bij dieren die paardenbloem kregen(7).

Uiteindelijk is meer onderzoek nodig om de rol van paardenbloem in het verminderen van ontstekingen bij de mens duidelijk te definiëren.

Kortom: Studies met kleine dieren en reageerbuizen suggereren dat paardenbloem een ​​aanzienlijk ontstekingsremmend vermogen heeft, hoewel er meer onderzoek nodig is om beter te begrijpen hoe paardenbloem de ontsteking van mensen beïnvloedt.

4. Kan helpen bij het beheersen van de bloedsuikerspiegel

Chicoric en Chlorogeenzuur zijn twee bioactieve samenstellingen in paardenbloem. Ze komen voor in alle delen van de plant en kunnen helpen de bloedsuikerspiegel te verlagen.

Testbuis- en dierstudies tonen aan dat deze verbindingen de insulinesecretie van de alvleesklier kunnen verbeteren terwijl tegelijkertijd de absorptie van glucose (suiker) in spierweefsel wordt verbeterd.

Dit proces leidt tot een verbeterde insulinegevoeligheid en verlaagde bloedsuikerspiegels(8).

In sommige dierstudies beperkten chicoric en chlorogeenzuur de vertering van zetmeelrijke koolhydraat voedingsmiddelen, wat ook kan bijdragen tot het vermogen van paardenbloem om de bloedsuikerspiegel te verlagen(4).

Hoewel deze vroege studieresultaten bemoedigend zijn, is meer onderzoek nodig om te bepalen of paardenbloem op dezelfde manier werkt bij mensen.

Kortom: De paardenbloem plant bevat biologisch actieve verbindingen waarvan is aangetoond dat ze de bloedsuikerspiegel verlagen in dier- en reageerbuisstudies. Meer onderzoek is nodig om te bepalen of hetzelfde effect bij mensen zou worden gezien.

5. Kan cholesterol verlagen

Sommige van de biologisch actieve stoffen in paardenbloem kunnen het cholesterol verlagen, wat het risico op hartziekten kan verminderen.

Eén dierstudie resulteerde in drastisch verlaagde cholesterol- en triglyceriden niveaus bij muizen die werden behandeld met paardenbloem-extract(9).

Een konijnen onderzoek evalueerde de impact van het toevoegen van paardenbloemwortels en bladeren aan een cholesterolrijk dieet. Konijnen die paardenbloem kregen, was het cholesterolgehalte merkbaar verlaagd(10).

Hoewel deze resultaten intrigerend zijn, is er meer onderzoek nodig om de mogelijke effecten van paardenbloem op cholesterol bij mensen vast te stellen.

Kortom: Sommige dierstudies hebben een verlaagd cholesterolgehalte aangetoond na consumptie van paardenbloem. Meer onderzoek is nodig om te begrijpen hoe deze plant het niveau van de mens beïnvloedt.

6. Kan de bloeddruk te verlagen

Sommige mensen beweren dat paardenbloem de bloeddruk kan verlagen, maar ondersteunend bewijs is beperkt.

Traditionele kruidengeneeskunde gebruiken paardenbloem voor hun vochtafdrijvend effect gebaseerd op de overtuiging dat dit bepaalde organen kan ontgiften.

In de westerse geneeskunde worden diuretica (vochtafdrijvers) gebruikt om het lichaam te ontdoen van overtollig vocht, wat kan leiden tot verlaagde bloeddruk.

In een menselijke studie bleek dat paardenbloem als een effectief diureticum. Deze studie werd echter in korte tijd uitgevoerd en betrof slechts 17 personen11 ).

Paardenbloem bevat kalium, een mineraal geassocieerd met verlaagde bloeddruk bij mensen met eerder verhoogde niveaus. Paardenbloem kan dus een indirect effect op de bloeddruk hebben vanwege hun kaliumgehalte(12).

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat dit effect niet uniek is voor paardenbloem, maar van toepassing is op kaliumrijk voedsel dat wordt geconsumeerd als onderdeel van een gezonde voeding.

Kortom: Paardenbloem kan de bloeddruk verlagen vanwege hun diuretische werking en kaliumgehalte. Er is echter zeer weinig formele onderzoek gedaan om deze bewering te staven.

7. Kan een gezonde lever bevorderen

Dierstudies hebben aangetoond dat paardenbloem een ​​beschermend effect heeft op leverweefsel in de aanwezigheid van toxische stoffen en stress.

Eén onderzoek onthulde een significante bescherming van leverweefsel bij muizen die werden blootgesteld aan toxische niveaus van paracetamol(Tylenol). Onderzoekers hebben deze bevinding toegeschreven aan het antioxidant gehalte van de paardenbloem13 ).

Andere dierstudies hebben aangetoond dat paardenbloem extract niveaus van overtollig vet opgeslagen in de lever kan verminderen en beschermen tegen oxidatieve stress in leverweefsel4 , 9 ).

Dezelfde resultaten mogen echter niet bij de mens worden verwacht vanwege verschillen in de stofwisseling van mens en dier.

Verder onderzoek is nodig om te bepalen hoe paardenbloem de gezondheid van de lever beïnvloedt bij de mens.

Kortom: Dierstudies hebben aangetoond dat paardenbloem het leverweefsel beschermt tegen toxische stoffen en oxidatieve stress, maar er is meer onderzoek nodig om hun effect op de gezondheid van de lever bij mensen te bepalen.

8. Kan helpen bij gewichtsverlies

Sommige onderzoek geeft aan dat paardenbloem en hun bioactieve componenten gewichtsverlies en onderhoud kunnen ondersteunen, maar de gegevens zijn niet geheel overtuigend.

Sommige onderzoekers theoretiseren dat paardenbloem het vermogen om koolhydraat stofwisseling te verbeteren en vetopname te verminderen wat kan leiden tot gewichtsverlies. Dit begrip moet echter nog wetenschappelijk worden bewezen(14).

Eén onderzoek bij muizen toonde gewichtsverlies geassocieerd met paardenbloem suppletie, hoewel opgemerkt moet worden dat dit een toevallige bevinding was en niet de hoofdfocus van het onderzoek(9).

Een andere studie bij obese muizen toonde aan dat chlorogeenzuur, een stof die voorkomt in paardenbloem, in staat was om het lichaamsgewicht en de niveaus van sommige vetopslag hormonen te verlagen(15).

Nogmaals, dit onderzoek evalueerde niet specifiek de rol van paardenbloem in gewichtsverlies en obesitas preventie.

Meer gericht op mensen gebaseerd onderzoek is nodig om een ​​duidelijke oorzaak-gevolg relatie tussen paardenbloem en gewichtsbeheersing te bepalen.

Kortom: Sommige dierstudies hebben aangetoond dat bioactieve componenten in paardenbloem gewichtsverlies kunnen ondersteunen, maar geen studies bij mensen hebben dit effect geëvalueerd.

9. Kan kanker bestrijden

Misschien is één van de meest intrigerende gezondheidsclaims van paardenbloem hun potentieel om de groei van kankercellen in veel verschillende orgaansystemen te voorkomen.

Eén reageerbuisstudie onthulde significant verminderde groei van kankercellen die werden behandeld met extract van paardenbloemblad. Uittreksels van de paardenbloem bloem of wortel resulteerden echter niet in hetzelfde resultaat16 ).

Andere reageerbuisstudies hebben aangetoond dat het extract van paardenbloem wortel extract de capaciteit heeft om de groei van kankercellen in lever-, darm- en alvleesklierweefsel dramatisch te vertragen(171819).

Deze bevindingen zijn bemoedigend, maar meer onderzoek is van fundamenteel belang om volledig te begrijpen hoe paardenbloem nuttig kan zijn bij de behandeling of preventie van kanker bij de mens.

Kortom: Verschillende reageerbuisstudies hebben gevonden dat paardenbloem effectief is in het verminderen van de groei van kankercellen in verschillende orgaanweefsels. Meer onderzoek is nodig om conclusies te trekken over de werkzaamheid voor de preventie of behandeling van kanker bij de mens.

10. Kan een gezonde spijsvertering ondersteunen en constipatie behandelen

Traditionele kruidengeneeskunde maakt gebruik van paardenbloem voor de behandeling van constipatie en andere symptomen van verminderde spijsvertering. Sommige eerdere onderzoeken lijken deze beweringen te ondersteunen.

Eén dierstudie onthulde een significante toename van de samentrekkingen van de maag en het legen van maaginhoud in de dunne darm bij ratten die werden behandeld met paardenbloem extract(20).

Daarnaast is paardenbloem wortel een rijke bron van de prebiotische vezel inuline. Onderzoek wijst uit dat inuline een sterk vermogen heeft om obstipatie te verminderen en de darmbeweging te verhogen21 ).

Kortom: Onderzoek wijst uit dat paardenbloem samentrekkingen en beweging van uw gastro-intestinale (GI) -kanaal kan verhogen, als een behandeling voor constipatie en indigestie. Dit effect is waarschijnlijk te wijten aan inuline van prebiotische vezels.

11. Kan je immuunsysteem stimuleren

Sommige onderzoeken wijzen uit dat paardenbloem antimicrobiële en antivirale eigenschappen kan hebben die het vermogen van uw lichaam heeft om infecties te bestrijden kunnen ondersteunen.

Verschillende studies met reageerbuizen hebben aangetoond dat het paardenbloem extract het vermogen van virussen om te repliceren significant verminderde(222324).

Onderzoek wijst ook uit dat sommige van de actieve bestanddelen in paardenbloem beschermen tegen verschillende schadelijke bacteriën(42526).

Uiteindelijk is meer onderzoek nodig om definitieve conclusies te trekken over het vermogen van paardenbloem om virale en bacteriële infecties bij mensen te bestrijden.

Kortom: Eerder onderzoek wijst uit dat paardenbloem antivirale en antimicrobiële eigenschappen heeft, hoewel er nog duidelijke toepassingen voor medicinaal gebruik moeten worden bepaald.

12. Kan een nuttige huidverzorgingsbehandeling zijn

Dier- en reageerbuisonderzoek duiden erop dat paardenbloem kan beschermen tegen huidbeschadiging door zonlicht, veroudering en acne.

In één studie met paardenbloemblad en -bloemige extracten beschermde tegen huidbeschadiging wanneer ze vlak voor of direct na blootstelling aan UVB-straling (zonlicht) worden aangebracht. Interessant is dat paardenbloem wortel niet op dezelfde manier effectief was(27).

Eén van de kenmerken van een ouder wordende huid is een afname van de productie van gezonde, nieuwe huidcellen.

Een test-buisonderzoek toonde aan dat het extract van paardenbloem wortel extract de aanmaak van nieuwe huidcellen verhoogde, wat het verouderingsproces zou kunnen vertragen(28).

Aanvullend onderzoek toont aan dat paardenbloem extract huidontsteking en -irritatie kan verminderen, terwijl het ook de hydratatie en collageen productie verhoogt. Dit kan nuttig zijn bij het voorkomen en behandelen van bepaalde soorten acne(29).

Kortom: Dier- en reageerbuisstudies geven aan dat paardenbloem kan beschermen tegen schadelijke zonnestralen, veroudering en huidirritaties zoals acne. Momenteel zijn betrouwbare studies bij mensen niet beschikbaar.

13. Kan gezonde botten ondersteunen

Er is zeer weinig onderzoek gedaan naar het effect van paardenbloem op de gezondheid van de botten, hoewel sommige van de afzonderlijke voedingscomponenten ervan bijdragen aan het behoud van sterke, gezonde botten.

Paardebloem bladeren zijn een goede bron van calcium en vitamine K – die beide worden geassocieerd met het voorkomen van botverlies(3031).

Inuline, een vezel die voorkomt in de paardenbloem kan ook gezonde botten ondersteunen door een betere spijsvertering en de bevordering van gezonde darmbacteriën(32).

Kortom: Onderzoek dat direct verband houdt met de gezondheid van paardenbloem tot botten ontbreekt, hoewel bekend is dat sommige voedingscomponenten van de plant het behoud van sterke botten ondersteunen.

Dosering en supplementen

Paardenbloem bladeren, stelen en bloemen worden vaak geconsumeerd in hun natuurlijke staat en kunnen gekookt of rauw worden gegeten. De wortel wordt meestal gedroogd, gemalen en geconsumeerd als een thee- of koffievervanger.

Paardenbloem is ook beschikbaar in supplement vormen, zoals capsules, extracten en tincturen.

Op dit moment zijn er geen duidelijke richtlijnen voor dosering, omdat er maar heel weinig menselijk onderzoek is gedaan naar paardenbloem als supplement.

Volgens sommige beschikbare gegevens zijn voorgestelde doseringen voor verschillende vormen van paardenbloem(4):

  • Verse bladeren: 4-10 gram per dag.
  • Gedroogde bladeren: 4-10 gram per dag.
  • Tinctuur: 0,4-1 theelepel (2-5 ml), driemaal daags.
  • Vers sap van het blad: 1 theelepel (5 ml), twee keer per dag.
  • Vloeibaar extract: 1-2 theelepel (5-10 ml), dagelijks.
  • Verse wortels: 2-8 gram per dag.
  • Gedroogde poeder: 250-1,000 mg, vier keer per dag.

Kortom: Er zijn momenteel geen duidelijke doseringsrichtlijnen voor paardenbloem supplementen, omdat het onderzoek beperkt is. Verschillende vormen van paardenbloem vereisen verschillende voorgestelde doses.

Mogelijke risico’s en bijwerkingen

Paardenbloem heeft een lage toxiciteit en is waarschijnlijk veilig voor de meeste mensen, vooral als het als voedsel in zijn gehele vorm wordt geconsumeerd(4).

Houd er echter rekening mee dat het onderzoek nog steeds zeer beperkt is en dat het gebruik ervan niet 100% risicovrij is.

Paardenbloem kan allergische reacties veroorzaken, vooral bij mensen met allergieën voor verwante planten zoals ambrosia. Contactdermatitis kan ook voorkomen bij mensen met een gevoelige huid(433).

Paardenbloem kan ongunstig interageren met sommige medicijnen, vooral bepaalde diuretica en antibiotica(33).

Als u voorgeschreven medicijnen gebruikt, moet u altijd eerst uw arts raadplegen voordat u paardenbloem inneemt.

Kortom: Paardenbloem heeft een lage toxiciteit en is waarschijnlijk veilig voor de meeste mensen. Ze kunnen in sommige gevallen allergische reacties veroorzaken en kunnen een negatieve invloed hebben op bepaalde medicijnen, met name diuretica en antibiotica.

Tot slot

Paardenbloem is geen vervanging voor een uitgebalanceerde voeding en een gezonde levensstijl, met name met betrekking tot ziektepreventie en behandeling.

Paardenbloem heeft het potentieel om een ​​aantal therapeutische gezondheidsvoordelen te bieden – maar reken er niet op. Onderzoek naar specifieke toepassingen voor paardenbloem ontbreekt, vooral in studies bij mensen.

Het is onwaarschijnlijk dat paardenbloem schadelijk is, zolang u niet allergisch bent of bepaalde medicijnen gebruikt.

Raadpleeg altijd een gekwalificeerde zorgverlener voordat u een nieuw kruidensupplement aan uw voeding toevoegt.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.