Ad Clicks : Ad Views :
Mijn gezondheid

alles over gezonde voeding

img

13 Voordelen van het nemen van visolie

1383 Views

13 Voordelen van het nemen van visolie

Visolie is één van de meest gebruikte voedingssupplementen.

Het is rijk aan omega-3 vetzuren, die zeer belangrijk is voor uw gezondheid.

Als u te weinig vette vis eet, het nemen van visolie supplementen kan u helpen om voldoende omega-3 vetzuren binnen te krijgen.

Hier is een wetenschappelijk gebaseerde handleiding voor visolie supplementen en hun voordelen voor de gezondheid.

Wat is visolie en waarom zou je het nemen?

Visolie is het vet of olie die wordt gewonnen uit visweefsels.

Het komt meestal uit vette vis zoals haring, tonijn, ansjovis en makreel. Maar soms wordt het verkregen uit de lever van andere vissen, zoals het geval is met levertraan.

De World Health Organization (WHO) beveelt het eten van 1-2 porties vis per week aan.Dit komt omdat de omega-3 vetzuren in vis bieden vele voordelen voor de gezondheid , zoals het helpen beschermen tegen een aantal ziekten.

Maar als je geen 1-2 porties vis per week eet, kunnen visolie supplementen helpen dat je genoeg omega-3 vetzuren binnen krijgt.

Ongeveer 30% van de visolie bestaat uit omega-3 vetzuren, terwijl de resterende 70% bestaat uit andere vetten. Ook onbewerkte visolie bevat enkele vitamine A en D.

Het is belangrijk op te merken dat deze types van omega-3 vetzuren in visolie hebben meer voordelen voor de gezondheid dan de omega-3 vetzuren gevonden in sommige plantaardige bronnen.

De belangrijkste omega-3 vetzuren in visolie zijn eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA), terwijl de omega-3 in plantaardige bronnen voornamelijk uit alfa-linoleenzuur (ALA) bestaat.

Hoewel ALA een belangrijke essentiële vetzuren zijn, EPA en DHA hebben veel meer voordelen voor de gezondheid(12).

Een andere belangrijke reden is om voldoende omega-3 vetzuren te verkrijgen is omdat de westerse voeding veel omega-3 vetzuren vervangen heeft door andere vetten zoals omega-6-vetzuren. Deze vervormde verhouding van vetzuren kan bijdragen tot een aantal westerse levensstijl ziekten(3456).

Hieronder staan 13 van de vele voordelen voor de gezondheid van visolie.

1. Visolie kan goed zijn voor uw hart gezond

Visolie capsules in de vorm van een hart

Hart-en vaatziekten zijn de belangrijkste doodsoorzaken ter wereld(7).

Studies hebben aangetoond dat mensen die veel vis eten hebben veel lagere kans op hart-en vaatziekten(8910).

Er zijn een aantal risicofactoren voor hart-en vaatziekten, en veel van deze lijken te worden verlaagd met vis of visolie consumptie.

De voordelen van visolie voor de gezondheid van het hart zijn onder andere:

  • Cholesterolgehalte: Het kan HDL (het “goede”) cholesterol verhogen. Dit betekent echter niet de niveaus van LDL (het “slechte”) cholesterol verlaagd(111213141516).
  • Triglyceriden: Het kan triglyceriden verlagen met ongeveer 15-30%(161718).
  • Bloeddruk: Zelfs in kleine doses, helpt het de bloeddruk te verlagen bij patiënten met hoge bloeddruk (192021).
  • Plaque: Het kan voorkomen dat plaque die zich vormen in de slagaders kan uitharden, evenals het maken van arteriële plaques die stabieler en veiliger zijn dan degenen die al ze hebben(222324).
  • Fatale hartritmestoornissen: Bij mensen die een risico lopen, kan het fatale hartritmestoornissen verminderen. Hartritmestoornissen zijn abnormale hartritmes die hartaanvallen in bepaalde gevallen kunnen veroorzaken(25).

Hoewel visolie supplementen veel van de risicofactoren voor hart-en vaatziekten kan verbeteren, is er geen duidelijk bewijs dat het hartaanvallen of beroertes kan voorkomen (26).

Kortom: Visolie supplementen kunnen helpen het verminderen van sommige risico’s op hart-en vaatziekten. Echter, er is geen duidelijk bewijs dat het hartaanvallen of beroertes kan voorkomen.

2. Visolie kan helpen bij de behandeling van bepaalde psychische stoornissen

Je hersenen bestaat bijna 60% uit vet, en veel van dit vet zijn omega-3 vetzuren. Daarom, omega-3 vetzuren zijn essentieel voor de normale hersenfunctie(2728).

In feite hebben sommige studies aangetoond dat mensen met bepaalde mentale stoornissen lagere omega-3 bloedspiegels hebben(293031).

Interessant, studies hebben aangetoond dat visolie supplementen kan het ontstaan of voorkomen van symptomen en een aantal psychische stoornissen verbeteren.Zo kan het risico van psychotische stoornissen bij mensen die risico lopen verminderen(3233).

Bovendien supplementen met visolie in hoge doses kan sommige symptomen van zowel schizofrenie en bipolaire stoornis verminderen(333435363738).

Kortom: Visolie supplementen kunnen de symptomen van bepaalde psychiatrische aandoeningen verbeteren. Dit effect kan een gevolg zijn van de toenemende omega-3 vetzuren inname.

3.Visolie supplementen kan helpen bij gewichtsverlies en de tailleomtrek

Obesitas wordt gedefinieerd als een body mass index (BMI) van meer dan 30. Wereldwijd, hebben ongeveer 39% van de volwassenen overgewicht, terwijl 13% zwaarlijvig is. De getallen zijn zelfs hoger in landen met hogere inkomens zoals in Europa en VS(39).

Obesitas kan aanzienlijk het risico van andere ziekten verhogen, zoals hartziekte, diabetes type 2 en kanker(404142).

Visolie supplementen kan de lichaamssamenstelling en risicofactoren voor hart-en vaatziekten bij mensen met obesitas verbeteren(434445).

Bovendien hebben sommige studies aangetoond dat visolie supplementen, in combinatie met een dieet of lichaamsbeweging, kan je helpen gewicht te verliezen(4346).

Echter, niet alle studies hebben hetzelfde effecten gevonden(4748).

Een analyse van 21 studies bleek dat visolie supplementen niet significant het gewicht bij zwaarlijvige personen vermindert, maar het deed de tailleomtrek en taille-heup ratio verminderen(49).

Kortom: Visolie supplementen kunnen helpen bij het verminderen van tailleomtrek. Het kan ook helpen verminderen van gewichtstoename in combinatie met andere gewichtsverlies methoden.

4. Visolie kan ondersteuning bieden voor oog gezondheid en maculaire degeneratie op oudere leeftijd

Net als de hersenen, omega-3 vetten vormen een belangrijk deel van de structuur van het oog. Gebleken is dat mensen die niet genoeg omega-3 vetzuren consumeren een groter risico op oogziekten hebben (5051).

Bovendien begint de gezondheid van het oog te verminderen op oudere leeftijd, wat kan leiden tot leeftijdsgebonden maculaire degeneratie (AMD). Eten van vis lijkt te helpen voorkomen van AMD, maar de resultaten bij visolie supplementen zijn minder overtuigend(5253).

Een studie wees uit dat de consumptie van een hoge dosis visolie voor vier en een halve maand verbeterden visie bij alle AMD patiënten. Dit was echter een zeer kleine studie(54).

Twee grotere studies onderzocht het gecombineerde effect van omega-3 vetzuren en andere voedingsstoffen op AMD. Een studie toonde een positief effect, terwijl de andere studie geen effect vertoonden. Derhalve zijn de resultaten onduidelijk(5556).

Kortom: Het eten van vis kan helpen voorkomen van oogziekten. Echter, het is onduidelijk of visolie supplementen hetzelfde effect geeft.

5. Visolie kan ontsteking en symptomen van inflammatoire ziekte verminderen

Fles van vitamine D Capsules

Ontsteking is de manier van het immuunsysteem om infectie te bestrijden en het behandelen van schade aan het lichaam.

Ontsteking kan echter soms optreden op een laag niveau over lange periodes.

Dit heet chronische ontsteking. Het kan bepaalde chronische ziekten zoals obesitas, diabetes, depressie en hartziekten verergeren(575859).

In deze gevallen, het verminderen van ontsteking kan helpen bij de behandeling en symptomen van de ziektes.

Visolie heeft ontstekingsremmende eigenschappen en kan helpen bij de behandeling van chronische ontstekingen(60).

Bijvoorbeeld, bij gestreste en zwaarlijvige individuen, visolie kan de productie en genexpressie van ontstekingsmoleculen genaamd cytokine verminderen(6162).

Bovendien kan visolie supplementen aanzienlijk gewrichtspijn, stijfheid en medicatie behoeften bij mensen met reumatoïde artritis, een aandoening waarbij ontsteking leidt tot pijnlijke gewrichten verminderen(6364).

Inflammatoire darmziekte (IBD) is een aandoening verergerd door ontsteking. Echter, op dit moment is er geen duidelijk bewijs van het feit of visolie verbetert de symptomen van IBD(6566).

Conclusie: Visolie heeft een sterke ontstekingsremmende werking en kan daardoor de symptomen van ontstekingsziekten, met name reumatoïde artritis verminderen.

6. Visolie heeft wellicht huid voordelen

De huid is het grootste orgaan van het menselijk lichaam, en bevat veel omega-3 vetzuren(67).

De gezondheid van de huid kan gedurende uw leven veranderen, met name tijdens ouderdom of na te veel blootstelling aan de zon.

Gelukkig zijn er een aantal huidaandoeningen die kunnen profiteren van visolie supplementen, zoals psoriasis en dermatitis(686970).

Kortom: Uw huid kan beschadigd raken door te veel blootstelling aan de zon of tijdens de ouderdom. Visolie supplementen kunnen helpen handhaven van een gezonde huid.

7. Omega-3 vetzuren uit visolie zijn zeer belangrijk tijdens de zwangerschap en eerste levensjaren

Visolie capsules op een eetlepel

Omega-3 vetzuren zijn essentieel voor de groei en ontwikkeling(71).

Daarom is het belangrijk voor moeders om voldoende omega-3 vetzuren te krijgen tijdens de zwangerschap en tijdens het geven van borstvoeding.

Visolie supplementen bij zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven kunnen de hand en oog coördinatie verbeteren bij zuigelingen. Echter, het is onduidelijk of het leren of het IQ kan worden verbeterd(7273747576).

Moeders die visolie supplementen nemen kan de baby visuele ontwikkeling verbeteren en bijdragen tot het verminderen van het risico op allergieën (7778).

Conclusie: Omega-3 vetzuren zijn essentieel voor de eerste levensjaren en ontwikkeling. Visolie supplementen bij moeders of zuigelingen kunnen de ontwikkelen van oog verbeteren, hoewel het effect ervan op het leren en IQ onduidelijk is.

8.Visolie kan lever vet verminderen

Je lever verwerkt het grootste deel van het vet in je lichaam en kan een grote rol in de gewichtstoename spelen.

De prevalentie van leverziekte stijgen snel, met name niet-alcoholische steatohepatitis (NAFLD), waarin de ophoping van vet in de lever betreft(79).

Visolie supplementen kunnen leverfunctie en ontsteking bij de mens verbeteren, die kunnen helpen bij het verminderen van symptomen van NAFLD en de hoeveelheid vet in de lever(80818283).

Kortom: leverziekte komt vaak voor bij obese personen. Visolie supplementen kunnen helpen verminderen vet in de lever en de symptomen van de non-alcoholische vette leverziekte.

9. Visolie supplementen kunnen de symptomen van depressie en angst verbeteren

Depressie daarvan is voorspeld de tweede belangrijkste oorzaak van ziektelast wereldwijd in 2030(84).

Interessant mensen met ernstige depressie blijken een lagere bloedspiegels van omega-3 vetzuren te hebben(298586).

Studies hebben aangetoond dat visolie en omega-3 supplementen symptomen van depressie kunnen verbeteren (878889).

Bovendien hebben sommige studies aangetoond dat oliën die rijk zijn aan EPA bijdragen tot het verminderen van depressieve symptomen meer dan DHA(9091).

Kortom: Visolie supplementen kunnen helpen bij het verbeteren van de symptomen van depressie, in het bijzonder EPA-rijke supplementen.

10. Visolie kan verbeteren, aandacht en hyperactiviteit bij kinderen

Een aantal van gedragsstoornissen bij kinderen, zoals attention deficit hyperactivity disorder (ADHD), betrekken hyperactiviteit en aandachtsproblemen.

Gezien het feit dat omega-3 vetzuren vormen een belangrijk deel van de hersenen, het krijgen van genoeg van hen kan van belang zijn voor het voorkomen van gedragsstoornissen in het begin van het leven(92).

Visolie supplementen kan hyperactiviteit, aandachtsproblemen, impulsiviteit en agressie bij kinderen verbeteren. Dit kan voordeel bieden voor de eerste levensjaren (93949596).

Kortom: Gedragsstoornissen bij kinderen kunnen interfereren met leren en ontwikkelen. Visolie supplementen hebben aangetoond te helpen verminderen van hyperactiviteit, onoplettendheid en ander gedrag.

11. Visolie kan de symptomen van geestelijke achteruitgang voorkomen

Als je ouder wordt, je hersenfunctie vertraagt, en het risico op de ziekte van Alzheimer neemt toe.

Mensen die meer vis eten hebben de neiging om een tragere afname van de hersenfunctie op oudere leeftijd te ervaren (979899).

Echter, studies over visolie supplementen bij oudere mensen zijn geen duidelijk bewijzen dat zij de achteruitgang van de hersenfunctie kunnen vertragen(100101).

Toch hebben een aantal zeer kleine studies aangetoond dat visolie het geheugen bij gezonde ouderen kunnen verbeteren(102103).

Kortom: Mensen die meer vis eten ervaren een langzamere leeftijdsgebonden mentale achteruitgang. Het is echter onduidelijk of visolie supplementen het kan voorkomen of verminderen van de mentale achteruitgang bij ouderen.

12. Visolie kan astma symptomen en het risico van allergieën verbeteren

Omega Capsules in Fles

Astma, longaandoeningen die zwellingen in de longen en kortademigheid kan veroorzaken komt steeds meer voor bij zuigelingen.

Een aantal studies hebben aangetoond dat visolie astmasymptomen kan verminderen, vooral op jonge leeftijd (104105106107).

Een studie combineerde de resultaten van elf andere studies waarbij bijna 100.000 mensen aan meededen en bleek dat omega-3 inname het risico op astma bij kinderen kan verminderen met 24-29%(108).

Bovendien kunnen visolie supplementen bij zwangere moeders het risico op allergieën bij kinderen verminderen(109).

Kortom: Een hogere inname van vis en visolie tijdens de zwangerschap kan het risico op astma en allergieën bij kinderen verminderen.

13. Visolie kan botgezondheid verbeteren

Tijdens de ouderdom kunnen de botten hun essentiële mineralen verliezen, waardoor ze meer kans hebben om te breken. Dit kan leiden tot ziekten zoals osteoporose en osteoartritis .

Calcium en vitamine D staan bekend als zeer belangrijk voor de gezondheid van het bot, maar sommige studies hebben gesuggereerd dat omega-3 vetzuren ook gunstig kan zijn.

Mensen met een hogere inname van omega-3 en bloedgehalte hebben betere bot mineraal dichtheid (BMD)(110111112).

Echter, het is onduidelijk of visolie supplementen BMD verbeteren(113114).

Een aantal kleine studies hebben aangetoond dat visolie supplementen verminderen de botafbraak, die botziekte kan verhinderen(115).

Kortom: Een hogere inname van omega-3 wordt geassocieerd met een hogere botdichtheid, die zouden kunnen helpen bij het voorkomen van botziekte. Echter, het is onduidelijk of visolie supplementen daarvoor gunstig zijn.

Tot Slot

Omega-3 vetzuren dragen bij tot de normale ontwikkeling van de hersenen en de ogen. Zij bestrijden de ontsteking en kunnen helpen voorkomen van hart-en vaatziekten en een achteruitgang van de hersenfunctie.

Gezien het feit dat visolie veel omega-3 vetzuren bevat, kunnen degenen die het risico op deze aandoeningen lopen profiteren door het nemen van deze supplementen.

Wanneer u een visolie supplementen koopt, zorg ervoor dat u eerst de gebruiksaanwijzing leest om te controleren op zuiverheid, concentratie, vorm en duurzaamheid.

Echter, het eten van onbewerkt voedingsmiddelen is bijna altijd beter dan het nemen van supplementen, en het eten van twee porties vette vis per week kan u voorzien van voldoende omega-3 vetzuren.

In feite veel van de bovengenoemde studies tonen aan dat vis net zo effectief is , zo niet beter, om vele ziekten te voorkomen.

Dat gezegd zijnde, als je niet genoeg vette vis eet, kunt u profiteren door het nemen van een visolie supplementen om voldoende omega-3 vetzuren te krijgen.

 

 

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

It is main inner container footer text