Het consumeren van teveel toegevoegde suiker is één van de ergste dingen die je met je lichaam kunt doen. Het kan veel negatieve effecten hebben op uw gezondheid.

Er is aangetoond dat het bijdraagt ​​aan obesitas, diabetes type 2, hartziekte, kanker en tandbederf ( 1 , 2 , 3 , 4 , 5 ).

Hoewel suiker van nature voorkomt in voedingsmiddelen zoals groenten en fruit, heeft dit type weinig effect op uw bloedsuikerspiegel en wordt het als zeer gezond beschouwd.

Groenten en fruit bevatten ook veel gezonde vitamines en mineralen.

Aanbiedingen deze maand

UPGRADE jouw eigen SPOTIFY account

Spotify Premium + Videoland voor slecht €24,99

Netflixs accounts 1,3,6 of 12 maanden

Videoland en Disney+ accounts

Nieuw: Telegraaf Premium Digitaal

Fox Sports + Go accounts

Profiteer nu van deze aanbiedingen

Het gevaar komt van toegevoegde suikers in bewerkte voedingsmiddelen.

De gemiddelde Nederlander verbruikt momenteel ongeveer 17 theelepels (68 gram) toegevoegde suiker per dag ( 6 ).

Dit is veel meer dan de maximale dagelijkse hoeveelheid dat deskundigen adviseren, dat zijn 6 theelepels (25 gram) voor vrouwen en 9 theelepels (37 gram) voor mannen ( 7 ).

In dit artikel worden 14 eenvoudige manieren om te stoppen met het eten van teveel suiker.

1. Verminder drankjes met toegevoegde suiker

Sommige populaire drankjes bevatten heel veel toegevoegde suiker.

Frisdranken , energiedranken, sportdranken en vruchtendranken leveren een verbazingwekkende 44% van de toegevoegde suiker in het Amerikaanse dieet ( 8 ).

Zogenaamde ‘gezonde’ dranken, zoals smoothies en vruchtensappen, kunnen nog steeds oogverblindende hoeveelheden bevatten.

Een 450 ml van 100% appelsap bevat bijvoorbeeld meer dan 12 theelepels (49 gram) ( 9 ).

Uw lichaam herkent geen calorieën uit dranken op dezelfde manier die het doet uit voedsel. Dranken geven u geen gevoel van verzadiging, zodat mensen die veel calorieën uit dranken consumeren niet minder eten om het te compenseren ( 10 ).

Studies hebben consequent aangetoond dat het verminderen van uw inname van suikerhoudende dranken kan helpen bij het afvallen ( 11 , 12 , 13 ).

Hier volgen een aantal beter opties, die lager in suiker zijn:

 • Water: Het is gratis en bevat geen calorieën.
 • Sprankelend water met een squeeze van verse citroen of limoen: Homemade soda.
 • Water met munt en komkommer: Verbazingwekkend verfrissend bij warm weer.
 • Kruidenthee of vruchtenthee: Drink ze warm of koud met ijs.
 • Thee en koffie: Blijf bij ongezoete thee of zwart koffie.

Bezuinigen op suikerhoudende dranken kan uw suikerinname aanzienlijk verminderen en u helpen afvallen .

Kortom: Het vermijden van suikerhoudende dranken, zoals frisdrank, energiedranken en sommige vruchtendranken, zal uw suikerinname drastisch verminderen en kan u helpen gewicht te verliezen.

2. Vermijd suikerrijke desserts

De meeste desserts bieden niet veel op het gebied van voedingswaarde.

Ze zitten vol met suiker, waardoor de bloedsuikerspiegel stijgt en je moe, hongerig gevoel en het verlangen naar meer suiker.

Desserts op basis van graan en zuivelproducten, zoals cakes, taarten, donuts en ijs, vertegenwoordigen meer dan 18% van de inname van toegevoegde suiker in de Nederlandse voeding ( 14 ).

Als je echt behoefte hebt aan iets zoets, probeer dan deze alternatieven:

 • Vers fruit: Natuurlijk zoet en vol met vezels, vitaminen en mineralen.
 • Griekse yoghurt met kaneel of fruit: rijk aan calcium, eiwitten en vitamine B12.
 • Gebakken fruit met room: Probeer peren, appel of pruimen.
 • Pure chocolade: In het algemeen, hoe hoger het cacaogehalte, hoe lager de suiker.
 • Een handvol dadels: Ze zijn van nature zoet en zeer voedzaam.

Het verruilen van suikerrijke desserts voor vers of gebakken fruit vermindert niet alleen uw suikerinname, het verhoogt ook de vezels, vitaminen, mineralen en antioxidanten in uw dieet.

Kortom: Desserts zoals ijs, cake en koekjes zitten vol suiker en bieden weinig voeding. Schakel over naar vers of gebakken fruit om uw suikerinname te verminderen en uw vezel-, vitamine- en mineraalinname te verhogen.

3. Vermijd sauzen met veel suiker

Sausen zoals ketchup, barbecuesaus en zoete chilisaus zijn in de meeste keukens gebruikelijk. De meeste mensen zijn zich echter niet bewust van hun schokkende suikergehalte.

Een eetlepel (15 gram) portie ketchup bevat 4 g suiker( 15 ).

Hoewel sommige variëteiten geen toegevoegde suiker bevatten. Lees altijd het etiket om er zeker van te zijn dat u de optie met de laagste suiker kiest.

Hier zijn een aantal andere opties om smaak toe te voegen:

 • Verse of gedroogde kruiden en specerijen: Bevat geen suiker of calorieën en kan extra voordelen voor de gezondheid bevatten.
 • Verse rode pepers: Geef uw voedsel een suikervrije pit.
 • Mosterd: Lekker en bevat vrijwel geen suiker of calorieën.
 • Azijn: Suiker en calorie-vrij. Sommige soorten balsamico azijn en crèmes kunnen suiker bevatten.
 • Harissa pasta: Kan worden gekocht of gemaakt en is een goede vervanger voor sweet chili saus.
 • Pesto: Fresh en nootachtig, heerlijk op de boterham of op eieren.
 • Mayonaise: Hoewel het suiker-vrij is, het is hoog in vet, dus wees voorzichtig als je probeert om gewicht te verliezen.

Als een gezond alternatief voor ketchup, probeer dan het maken van uw eigen met dit makkelijke recept .

Kortom: In het algemeen kunnen sauzen een schokkende hoeveelheid suiker bevatten. Lees altijd het etiket om ervoor te zorgen dat u suikervrije opties kiest of gebruik kruiden en specerijen om uw voedsel te aromatiseren.

4. Eet volvette voedingsmiddelen

Vetarme opties van uw favoriete voedingsmiddelen – pindakaas, yoghurt, sladressing – zijn overal.

Als je is verteld dat vet slecht is, kan je natuurlijk andere alternatieven nemen in plaats van de volvette versies.

De verontrustende waarheid is echter dat ze meestal meer suiker bevatten en soms meer calorieën bevatten dan hun volwaardige tegenhangers.

Een 113 gram portie magere vanille yoghurt bevat 4 theelepels (16 gram) suiker en 96 calorieën.

Dezelfde hoeveelheid volle yoghurt bevat net iets meer dan een theelepel (5 gram) natuurlijke melksuiker en slechts 69 calorieën( 16 , 17 ).

Een ander voorbeeld is een 237 ml koffie met volle melk en zonder toegevoegde suiker, die een halve theelepel (2 g) van natuurlijk voorkomende melksuiker bevat en 18 calorieën (18 ).

Daarentegen bevat dezelfde hoeveelheid magere drank met een laag vetgehalte 6,5 theelepeltjes (26 gram) toegevoegde suiker en 160 calorieën ( 19 ).

Hoge inname van suiker heeft ook aangetoond dat het gewichtstoename veroorzaakt, dat de reden zou kunnen zijn waarom je hebt gekozen voor vetarm (20 , 21 ).

Wanneer u uw suikerinname probeert te verminderen, is het vaak beter om de vetarme versie te kiezen.

Kortom: Vetarme voedingsmiddelen bevatten mogelijk meer suiker en calorieën dan versies met een vol vetgehalte. Het is vaak beter om vol vette versies te kiezen wanneer u probeert uw suikerinname te verminderen.

5. Eet onbewerkte voedingsmiddelen

Onbewerkte voedingsmiddelen zijn niet verwerkt of geraffineerd. Ze zijn ook vrij van additieven en andere kunstmatige substanties.

Aan de andere kant zijn ultra-bewerkte voedingsmiddelen. Dit zijn bereide gerechten die zout, suiker en vetten bevatten, maar ook stoffen die meestal niet worden gebruikt in de keuken thuis.

Deze stoffen kunnen kunstmatige smaakstoffen, kleuren, emulgatoren of andere additieven zijn. Voorbeelden van ultra-bewerkte voedingsmiddelen zijn frisdranken, desserts, ontbijtgranen, pizza’s en pasteien.

Ultra-bewerkte voedingsmiddelen verschillen van standaard bewerkte voedingsmiddelen, die meestal slechts minimale ingrediënten bevatten, die u allemaal in een standaardkeuken kunt vinden.

Voorbeelden van standaard bewerkte voedingsmiddelen zijn brood en kaas ( 22 ).

Z0’n 90% van de toegevoegde suikers in een gemiddelde Nederlandse voeding is afkomstig van ultra-verwerkte voedingsmiddelen, terwijl slechts 8,7% komt uit levensmiddelen dit thuis zijn bereid uit natuurlijke voedingsmiddelen ( 22 ).

En het is niet alleen junkfood dat er grote hoeveelheden van bevat.

Schijnbaar gezonde opties zoals ingeblikte pastasaus kunnen ook alarmerende hoeveelheden bevatten. Eén portie (128 gram) kan bijna 3 theelepels bevatten (11 gram) (23 ).

Probeer indien mogelijk om vanaf nul te koken, zodat je toegevoegde suikers kunt vermijden. Je hoeft geen uitgebreide maaltijden te koken. Eenvoudige trucs zoals het marineren van vlees en vis in kruiden, specerijen en olijfolie zullen u heerlijke resultaten geven

Kortom: Onbewerkte voedingsmiddelen bevatten geen toegevoegde suikers en andere additieven die vaak worden aangetroffen in bewerkte voedingsmiddelen. Meer geheel voedsel eten en helemaal opnieuw koken, zal je suikerinname verminderen.

6. Controleer op suiker in ingeblikt voedingsmiddelen

Ingeblikt voedsel kan een nuttige en goedkope aanvulling op uw dieet zijn, maar het kan ook veel toegevoegde suiker bevatten.

Groenten en fruit bevatten van nature voorkomende suikers. Ze zijn echter geen probleem, omdat ze uw bloedsuikerspiegel niet op dezelfde manier beïnvloeden als toegevoegde suikers.

Vermijd ingeblikt voedsel dat op siroop is verpakt of suiker bevat in de ingrediëntenlijst. Fruit is zoet genoeg, dus ga voor versies die zijn gelabeld zonder toegevoegde suiker.

Als u ingeblikt fruit of groenten koopt die wel suiker bevatten, kunt u een deel ervan verwijderen door ze in water te spoelen voordat u ze opeet.

Kortom: Ingeblikt voedingsmiddelen, inclusief ingeblikt fruit en groenten, kan toegevoegde suiker bevatten. Lees altijd labels om ervoor te zorgen dat u zonder toegevoegde suiker kiest.

7. Wees voorzichtig met zogenaamd “gezond” bewerkte snacks

De meeste mensen weten dat snoep en koekjes veel suiker bevatten, dus ze kunnen op zoek naar ‘gezonde’ snack alternatieven.

Verrassend genoeg kunnen snacks zoals muesli repen, eiwitrepen en gedroogd fruit evenveel, zo niet meer, suiker bevatten dan hun ongezonde rivalen, zoals chocoladerepen.

Sommige mueslirepen kan zelfs oplopen tot 8 theelepels (32 gram) (24 ).

Gedroogd fruit zit vol vezels, voedingsstoffen en antioxidanten. Het is echter ook vol met natuurlijke suiker, dus het moet met mate worden gegeten.

Sommige gedroogde vruchten bevatten ook grote hoeveelheden toegevoegde suiker. Om dit te voorkomen, zoekt u naar ingrediëntenlabels met ‘100% fruit’.

Of probeer deze gezonde snack ideeën in plaats daarvan:

 • Een handvol noten: Vol met goede calorieën, eiwitten en gezonde vetten.
 • Mix van noten en gedroogd fruit: Zorg ervoor dat het gewone noten en gedroogd fruit zijn, zonder toegevoegde suiker.
 • Zelfgemaakte mueslirepen zonder toegevoegde suiker: Probeer dit recept.
 • Geen toegevoegde suiker jerky: Vol met eiwitten en laag in calorieën.
 • Hardgekookt ei: Dit superfood is rijk aan eiwitten, vitaminen en mineralen.
 • Vers fruit: Bevat natuurlijke suiker die verlangen naar suiker te voldoen.

Laat je niet misleiden door de ‘gezonde’ marketing boodschappen bij sommige snacks. Wees voorbereid en neem met een laag suikergehalte snacks mee als je onderweg bent.

Kortom: Zogenaamde gezonde snacks, zoals muesli- en eiwitrepen, kunnen veel toegevoegde suiker bevatten. Wees voorbereid en neem met een laag suikergehalte snacks zoals noten en vers fruit mee wanneer je onderweg bent.

8. Vermijd suiker in gevulde ontbijtgranen

Ontbijtgranen behoren tot de slechtst als het gaat om toegevoegde suiker.

Een rapport heeft vastgesteld dat enkele van de populairste exemplaren meer dan de helft van hun gewicht in toegevoegde suiker bevatten.

Een graansoort in het verslag bevatte meer dan 12 theelepels (50 gram) per portie, waardoor het 88% suiker in gewicht bevatten.

Bovendien ontdekte het rapport dat muesli, dat meestal als “gezond” wordt verkocht, gemiddeld meer suiker bevat dan welk ander type ontbijtgranen dan ook.

Populaire ontbijtproducten, zoals pannenkoeken, wafels, muffins en jam, worden ook vol gestopt met toegevoegde suiker.

Schakel over naar deze suikerarme opties voor het ontbijt in plaats daarvan:

 • Havermout: Voeg wat gehakte fruit toe als je dat lekker vindt.
 • Griekse yoghurt: fruit en noten toevoegen voor extra goede calorieën.
 • Eieren: Gekookt, gepocheerd, roerei of een omelet.
 • Avocado: Vol met voeding en gezonde vetten voor energie.

Als u bij het ontbijt kiest voor een laag suikergehalte met veel eiwitten en vezels, voelt u zich vóór de lunch verzadigd en voorkomt u onnodig snacken.

Kortom: Ontbijtgranen behoren tot de ergste boosdoeners voor toegevoegde suiker, evenals pannenkoeken, wafels en jam. Schakel over naar opties met een laag suikergehalte, zoals eieren, havermout of yoghurt.

9. Lees Labels

Minder suiker eten is niet zo eenvoudig als alleen het vermijden van zoete voedingsmiddelen. U heeft al gezien dat het zich kan verbergen in onwaarschijnlijk voedingsmiddelen, inclusief ontbijtgranen, muesli repen en gedroogd fruit.

Sommige hartige voedingsmiddelen, zoals brood, kunnen echter ook veel toegevoegde suiker bevatten. Twee sneetjes kunnen 1,5 theelepeltje bevatten (6 gram)( 25 ).

Helaas is het niet altijd eenvoudig om toegevoegde suikers te identificeren op een voedseletiket. De huidige voedseletiketten maken geen onderscheid tussen natuurlijke suikers, zoals die in melk of fruit, en toegevoegde suikers.

Om te zien of een voedingsmiddel suikers bevat, moet je de ingrediëntenlijst nakijken. Het is ook belangrijk om de volgorde te noteren waarin suiker op de lijst staat, omdat ingrediënten eerst in volgorde van het hoogste percentage worden vermeld.

Voedingsbedrijven gebruiken ook meer dan 50 andere namen voor toegevoegde suikers, waardoor het moeilijker wordt om te herkennen. Hier zijn enkele van de meest voorkomende:

 • Glucose-fructosestroop
 • Rietsuiker of sap
 • maltose
 • dextrose
 • Invertsuiker
 • rijststroop
 • Melasse
 • Karamel

Gelukkig is het identificeren van suiker in verpakte levensmiddelen in NL veel eenvoudiger geworden.

Bedrijven moeten de hoeveelheid toegevoegde suiker in hun producten op de ingrediënten label in grammen tonen, samen met een percentage van de dagelijkse waarde ( 26 ).

Kortom: Lees altijd voedseletiketten om te controleren op suiker door de vele namen. Hoe dichter bij het begin het op de ingrediëntenlijst staat, hoe groter het suikergehalte van het product.

10. Eet meer eiwitten en vetten

Een hoge suikerinname is gekoppeld aan verhoogde eetlust en gewichtstoename.

Omgekeerd heeft een dieet met weinig toegevoegde suiker maar veel eiwitten en vet het tegenovergestelde effect, waardoor honger en voedselinname worden verminderd.

Toegevoegde suiker in het dieet, met name fructose, verhoogt de eetlust. De signalen die uw brein meestal laten weten dat u vol zit, werken niet correct, wat kan leiden tot te veel eten en gewichtstoename (2728).

Aan de andere kant, heeft eiwit bewezen dat het de eetlust en honger kan verminderen. Als je een vol gevoel hebt, dan heb je minder kans om te hunkeren naar een snelle honger dat voorzien is van suiker ( 29 ).

Aan de andere kant is het bewezen dat eiwit de eetlust en honger vermindert. Als je je verzadigd voelt, ben je minder snel geneigd te snakken naar de snelle hongercorrectie die suiker biedt (29).

Vet is zeer hoog in energie. Bevat 9 calorieën per gram, vergeleken met 4 calorieën per gram eiwitten of koolhydraten.

Een hoge vetinname wordt ook geassocieerd met verminderde eetlust. Volgens het vetgehalte van een voedingsmiddel veranderen vet receptoren in de mond en het darmkanaal de manier waarop het wordt verteerd. Dit veroorzaakt een verminderde eetlust en vervolgens calorie-inname (31).

Om de onbedwingbare trek in suiker in te dammen, moet u eiwit en vetrijke onbewerkte voedingsmiddelen in huis halen, zoals vlees, vis, eieren, volle zuivelproducten, avocado’s en noten.

Kortom: Een hoge suiker inname is gekoppeld aan verhoogde eetlust en gewichtstoename. Het is aangetoond dat het eten van meer eiwitten en vet het tegenovergestelde effect heeft, waardoor de eetlust en het verlangen naar voedsel verminderen.

11. Overweeg natuurlijke zoetstoffen

Voor sommige mensen kan suiker net zo verslavend zijn als drugs of alcohol. Studies hebben zelfs aangetoond dat het de hersenen kan beïnvloeden op een manier die vergelijkbaar is met die van sommige medicijnen (3233).

Verslaving aan suiker produceert hunkeringen en een “tolerantie” -niveau, wat betekent dat steeds meer ervan moet worden geconsumeerd om aan die hunkering te voldoen (34).

Het is ook mogelijk om last te hebben van suiker ontwenningssymptomen.

Studies hebben aangetoond dat ratten tekenen van angst en depressie vertoonden nadat een dieet met veel suikers was gestopt (3536).

Dit laat zien dat het opgeven van suiker voor sommige mensen heel moeilijk kan zijn. Als je het moeilijk hebt, zijn er een paar natuurlijk zoete alternatieven die echt goed voor je zijn.

 • Stevia: Gewonnen uit de bladeren van een plant genaamd Stevia rebaudiana , het heeft vrijwel geen calorieën en heeft aangetoond dat het helpt de bloeddruk te verlagen en de bloedsuikerspiegel bij mensen met diabetes ( 37 , 38 ).
 • Erytritol: die van nature voorkomt in fruit, het bevat slechts 6% van de calorieën van suiker, maar het is veel zoeter, dus alleen een beetje nodig. Het leidt ook niet tot bloedsuiker pieken ( 39 ).
 • Xylitol: Een zoetstof die van nature in veel groenten en fruit voorkomt, het bevat geen fructose, zodat het niet bloedsuikerspiegel pieken zal veroorzaken ( 40 ).

Zodra je je suikerinname hebt verlaagd, zul je je aanpassen aan het genieten van voedsel dat minder zoet is.

Kortom: Suiker kan voor sommige mensen verslavend werken. Als je het opgeven van suiker bijzonder moeilijk vindt, kunnen natuurlijke zoetstoffen zoals stevia, erythritol en xylitol helpen.

12. Bewaar geen suiker in de voorraadkast

Als u levensmiddelen met veel suiker in uw huis bewaard, heb je meer kans om ze te eten.

Het kost veel wilskracht om jezelf te stoppen als je alleen maar naar de voorraadkast of koelkast moet gaan om een ​​suikershot te krijgen.

Hoewel het hunkering naar snacks en zoete voedingsmiddelen op elk moment van de dag of nacht kan gebeuren, kan het ‘s avonds erger zijn.

Er zijn aanwijzingen dat uw circadiane ritme, of interne klok, de honger en het verlangen naar zoet en zetmeelrijk voedsel ‘s avonds verhoogt (41).

Het is belangrijk om te bedenken hoe je jezelf gaat afleiden wanneer je de behoefte voelt om iets zoets te eten.

Studies hebben aangetoond dat afleiding, zoals puzzelen, zeer effectief kan zijn bij het verminderen van hunkeren (42).

Als dat niet werkt, probeer dan om een ​​aantal gezonde, suikerarme snacks in het huis te halen om op te knabbelen.

Kortom: Als u met suiker gevulde snacks in huis heeft, zult u eerder geneigd zijn om ze te grijpen wanneer hunkeren toeslaat. Overweeg het gebruik van afleidingstechnieken als u trek in snoepen voelt en houd opties voor snacks met weinig suiker bij de hand.

13. Winkel niet als je honger hebt

Als je ooit hebt gewinkeld als je honger hebt, weet je wat er kan gebeuren.

Je koopt niet alleen meer voedsel, maar je hebt ook de neiging om minder gezonde opties in je winkelwagentje te plaatsen.

Winkelen terwijl je honger hebt, is niet alleen getoond om de hoeveelheid gekocht voedsel te verhogen, maar ook om het soort voedsel dat je koopt te beïnvloeden (43).

In een gecontroleerde studie, 68 deelnemers vasten gedurende vijf uur. De helft van de deelnemers mochten vervolgens zoveel tarwe crackers eten als ze wilden net voor het winkelen, terwijl de andere helft ging winkelen op een lege maag.

Ze ontdekten dat de hongerige groep meer caloriearme producten kocht, in vergelijking met degenen die minder honger hadden (44).

In een ander onderzoek werden 82 supermarkt klanten geobserveerd om te zien of het tijdstip waarop ze gingen winkelen, enig effect had op hun aankopen.

De studie wees uit dat degenen die tussen 4-7 uur winkelde, rond etenstijd, wanneer ze waarschijnlijk honger hadden, kochten meer calorierijke producten dan degenen die tussen 1-4 uur winkelde, kort na de lunch ( 44 ).

Kortom: Onderzoek heeft aangetoond dat, als winkelliefhebbers honger hebben, ze meer calorierijk voedsel kopen. Probeer een maaltijd of een gezonde snack te eten voordat je gaat winkelen.

14. Zorg voor genoeg slaap

Goede nachtrust gewoontes zijn ongelooflijk belangrijk voor je gezondheid. Slechte slaap is in verband gebracht met depressie, slechte concentratie en verminderde immuunfunctie (454647).

Het verband tussen gebrek aan slaap en obesitas is bekend. Maar onlangs ontdekten onderzoekers dat slaapgebrek ook invloed heeft op het soort voedsel dat je eet (4849).

Eén studie onderzocht dit fenomeen bij 23 gezonde volwassenen. Hun hersenen werden gescand met behulp van functionele magnetische resonantie beeldvorming (fMRI), eerst na een volledige nachtrust en daarna het volgen van een slapeloze nacht.

De onderzoekers ontdekten dat de functie van de frontale kwab, het deel van de hersenen dat de besluitvorming regelt, verminderd was na een slapeloze nacht.

Bovendien werd het gebied van de hersenen dat reageert op beloningen en de motivatie en het verlangen beheerst, gestimuleerd.

Deze veranderingen betekenden dat deelnemers voorstander waren van calorierijk, zoet en hartig voedsel toen ze slaapgebrek kregen (50).

Een andere studie wees uit dat mensen die laat naar bed gingen en geen nachtrust kregen meer calorieën, junkfood en frisdrank en minder fruit en groenten consumeerden, vergeleken met degenen die eerder naar bed gingen en heeft een volledige nachtrust (51).

Dus vroeg naar bed gaan en goed slapen kan u helpen uw suikerinname te verminderen.

Kortom: Slaapgebrek zorgt ervoor dat mensen caloriearm, zoet en hartig voedsel prefereren boven gezond voedsel zoals fruit en groenten. Zorg voor een goede nachtrust om minder suiker te eten.

Tot slot

De gemiddelde Nederlander verbruikt meer dan twee keer de aanbevolen maximale hoeveelheid toegevoegde suiker per dag.

Overtollige suiker in de voeding kan ongelooflijk schadelijk zijn en is in verband gebracht met veel chronische ziekten, waaronder kanker, diabetes type 2, hartaandoeningen en obesitas.

Het is belangrijk om voor de hand liggende bronnen van suiker in uw dieet, zoals desserts en frisdrank, te vermijden, maar ook om u bewust te zijn van de verborgen suiker in sommige gangbare bewerkte voedingsmiddelen, zoals sauzen, vetarme voedingsmiddelen en zogenaamde “gezonde” snacks.

Kies voedingsmiddelen op basis van onbewerkte voedingsmiddelen, in plaats van sterk bewerkte alternatieven, om volledig controle te hebben over uw suikerinname en geen overmatig veel te gebruiken.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.