Het eten van teveel suiker is echt slecht voor je gezondheid.

Het is in verband gebracht met een verhoogd risico op vele ziekten, waaronder obesitas, hartziekten, diabetes type 2 en kanker(12345).

Veel mensen proberen nu om hun inname van suiker te beperken ,maar het is gemakkelijk om te onderschatten hoeveel u daadwerkelijk verbruikt.

Eén van de redenen is dat veel voedingsmiddelen verborgen suikers bevatten, waaronder sommige voedingsmiddelen die je niet eens als zoet zou beschouwen

Aanbiedingen deze maand

UPGRADE jouw eigen SPOTIFY account

Netflixs accounts en Gift Cards

Videoland en Disney+ accounts

Nieuw: Sweat Fitness programma voor vrouwen

Fox Sports + Go accounts

Profiteer nu van deze aanbiedingen

Zelfs producten die als “light” of “low-fat” worden verkocht, bevatten vaak meer suiker dan de reguliere versies (6).

Men adviseert dat vrouwen hun toegevoegde suiker inname tot 6 theelepels per dag moten beperken, terwijl mannen hun inname moeten beperken tot 9 theelepels (7).

Een theelepel suiker bevat 4 gram, dus dit komt neer op 24 gram per dag voor vrouwen en 36 gram voor mannen. De meeste mensen eten tegenwoordig veel meer dan dat.

Hier zijn 17 voedingsmiddelen en dranken die meer suiker bevatten dan je zou denken.

1. Magere yoghurt

Yoghurt kan een zeer voedzaam zijn. Niet alle yoghurt is echter gelijk aan elkaar.

Zoals veel andere vetarme producten , magere yoghurts hebben suiker toegevoegd om de smaak te verbeteren.

Een enkele portie van 245 gram magere yoghurt kan bijvoorbeeld maximaal 47 gram suiker bevatten, ofwel 12 theelepels. Dit is meer dan de dagelijkse limiet voor mannen en vrouwen in slechts een enkel portie van de zogenaamde “gezonde” yoghurt (8).

Bovendien magere yoghurt lijkt niet dezelfde gezondheidsvoordelen als volvette yoghurt te bevatten(9101112).

Het beste is om volvette, natuurlijke of Griekse yoghurt te kiezen. Vermijd yoghurt die met suiker is gezoet.

2. BBQ-saus

BBQ saus kan een lekkere marinade of dip zijn.

Een 2 eetlepels hiervan kunnen echter ongeveer 14 gram suiker bevatten, of meer dan 3 theelepels (13).

In feite kan 40% van het gewicht van BBQ saus pure suiker zijn(13).

Als u gulzig bent met de porties, dan is het heel gemakkelijk om veel suiker te consumeren zonder dat je er erg in hebt.

Om er zeker van te zijn dat je niet te veel krijgt, controleer je de etiketten en kies je de saus met de minste hoeveelheid toegevoegde suiker. En vergeet niet om je porties aan saus te verminderen.

3. Ketchup

Ketchup is één van de meest populaire sausen in de wereld, maar net als BBQ saus zit het vaak vol met suiker.

Probeer rekening te houden met je portiegrootte bij het gebruik van ketchup en onthoud dat een enkele eetlepel ketchup 1 theelepel suiker bevat(14).

4. Vruchtensap

Net als fruit , vruchtensap bevat een aantal vitaminen en mineralen.

Ondanks het feit dat ze een gezonde keuze lijken, bevatten deze vitamines en mineralen een grote dosis suiker en heel weinig vezels.

Je hebt meestal veel fruit nodig om één glas vruchtensap te produceren, dus je krijgt veel meer suiker in een glas sap dan je zou krijgen door het eten van hele vruchten. Dit maakt het gemakkelijk om snel een grote hoeveelheid suiker te consumeren.

In feite kan er net zo veel suiker in vruchtensap zitten als in een suikerhoudende drank zoals cola. De slechte gezondheidsresultaten die overtuigend zijn gekoppeld aan suikerhoudende frisdrank kan ook in verband worden gebracht met vruchtensappen(151617).

Het beste is om hele vruchten te kiezen en uw inname van vruchtensappen te minimaliseren.

5.Spaghettisaus

Toegevoegde suikers zitten vaak verborgen in voedingsmiddelen die we niet eens als zoet beschouwen, zoals spaghettisaus.

Alle spaghettisauzen bevatten wat natuurlijke suiker, aangezien ze zijn gemaakt met tomaten.

Veel spaghettisauzen bevatten echter ook extra suiker toegevoegd.

De beste manier om ervoor te zorgen dat u geen ongewenste suiker in uw pastasaus krijgt, is om je eigen saus te maken.

Als je echter voorgemaakte spaghettisaus wilt kopen, kijk dan op het etiket en kies er een uit die geen suiker bevat op de ingrediëntenlijst of waar deze zeer dicht bij de bodem staat. Dit geeft aan dat het geen belangrijk ingrediënt is.

6. Sportdranken

Sportdranken kunnen vaak worden aangezien als een gezonde keuze voor mensen die sporten.

Deze zijn echter ontworpen om atleten te hydrateren en is brandstof voor getrainde atleten tijdens een langdurige, intense periodes van de training.

Om deze reden bevatten ze grote hoeveelheden toegevoegde suikers die snel kunnen worden opgenomen en voor energie kunnen worden gebruikt.

In feite zal een standaard 570 ml flesje van een sportdrank 32 gram toegevoegde suiker en 159 calorieën bevatten, wat overeenkomt met 8 theelepels suiker(18).

Sportdranken worden daarom gecategoriseerd als “suikerhoudende dranken”. Net als frisdrank en vruchtensap zijn ze ook in verband gebracht met obesitas en metabole ziekten(192021).

Tenzij je een marathonloper of een topsporter bent, dan moet je waarschijnlijk gewoon vasthouden aan water tijdens het sporten. Dit is veruit de beste keuze voor de meeste van ons(22).

7. Chocolademelk

Chocolademelk is melk die is gearomatiseerd met cacao en is gezoet met suiker.

Melk zelf is een zeer voedzame drank. Het is een rijke bron van voedingsstoffen die geweldig zijn voor de gezondheid van de botten, inclusief calcium en eiwitten.

Maar ondanks alle voedzame eigenschappen van melk, wordt een 230 ml glas chocolademelk geleverd met een extra 2 theelepels toegevoegde suiker(2324).

8. Granola

Granola wordt vaak op de markt gebracht als een vetarme gezondheidsvoeding, ondanks dat het hoog is in beide calorieën en suiker.

Het belangrijkste ingrediënt in granola is haver . Havermout bevat evenwichtige granen met koolhydraten, eiwitten, vetten en vezels.

De haver in granola is echter gecombineerd met noten en honing of andere toegevoegde zoetstoffen, waardoor de hoeveelheid suiker en calorieën wordt verhoogd.

In feite bevat 100 gram granola bijna 400 calorieën dat is meer dan 6 theelepels suiker(2526).

Als je granola lekker vindt, probeer dan te kiezen voor één met minder toegevoegde suiker of maak je eigen granola reep. Je kunt het ook toevoegen als topping op fruit of yoghurt.

9. Gearomatiseerde koffie

Gearomatiseerde koffie is een populaire trend, maar de hoeveelheid verborgen suikers in deze dranken kan enorm zijn.

Een grote kop gearomatiseerde koffie in sommige koffiehuisketens kan maximaal 25 theelepels suiker bevatten.

Dat komt overeen met 100 gram toegevoegde suiker per portie, of bijna 3 keer zoveel als je zou krijgen van een blikje cola (340 ml).

Gezien het sterke verband tussen suikerhoudende dranken en een slechte gezondheid, is het waarschijnlijk het beste om koffie te gebruiken zonder gearomatiseerde siropen of toegevoegde suiker.

10. Ijsthee

Ijsthee is een gekoelde thee, meestal gezoet met suiker of op smaak gebracht met siroop.

Het is populair in verschillende vormen en smaken over de hele wereld, en dit betekent dat het suikergehalte enigszins kan variëren.

De meeste commercieel bereide ijstheeën bevatten ongeveer 33 gram suiker per portie van 340 ml, wat ongeveer hetzelfde is als een blikje cola.

Als je van thee houdt, kies dan voor gewone thee of kies voor ijsthee zonder toegevoegde suikers.

11. Eiwitrepen

Eiwitrepen zijn een populaire snack.

Voedingsmiddelen die eiwitten bevatten zijn in verband gebracht met toegenomen gevoelens van volheid, die kunnen helpen bij het afvallen(2728).

Dit heeft ertoe geleid dat mensen geloven dat eiwitrepen een gezonde snack is.

Hoewel er wat gezondere eiwitrepen op de markt zijn, bevatten veel van deze producten ongeveer 30 gram toegevoegde suiker, waardoor ze lijken op snoepgoed.

Wanneer u een eiwitreep kiest, lees dan het etiket en vermijd die met veel suiker. U kunt ook eiwitrijke voedingingsmiddelen eten zoals yoghurt in plaats daarvan.

12. Vitaminwater

Vitaminwater wordt op de markt gebracht als een gezonde drank met toegevoegde vitaminen en mineralen.

Echter, zoals veel andere zogenaamde “gezondheidsdranken”, wordt vitaminwater geleverd met een grote hoeveelheid toegevoegde suiker.

In feite bevat een fles regulier vitaminwater 120 calorieën en 32 gram suiker. Ondanks alle gezondheidsclaims is het verstandig om zoveel mogelijk vitaminwater te vermijden.

Je zou kunnen kiezen voor de suikervrije versie,, die gezoet zijn met kunstmatige zoetstoffen.

Dat gezegd zijnde, gewoon water of bruisend water zijn veel gezondere keuzes als je dorst hebt.

13. Commercieel bereide soepen

Soep is niet iets dat je over het algemeen associeert met suiker.

Wanneer het is gemaakt met verse ingrediënten, is het een gezonde keuze en kan het een geweldige manier zijn om uw groenteconsumptie zonder veel moeite te verhogen.

De groenten in soepen bevatten van nature voorkomende suikers, die prima te eten zijn, aangezien ze meestal in kleine hoeveelheden en met veel andere nuttige voedingsstoffen komen.

Veel commercieel bereide soepen bevatten echter veel toegevoegde ingrediënten, waaronder suiker.

Om te controleren op toegevoegde suikers in je soep, kijk naar de ingrediëntenlijst voor zaken als sucrose, glucose-fructosesiroop , gersten mout, dextrose, maltose en andere stropen.

Hoe hoger op de lijst een ingrediënt staat, hoe hoger de inhoud van het product. Pas op voor wanneer fabrikanten kleine hoeveelheden verschillende suikers vermelden, want dat is een ander teken dat het product een hoog suikergehalte kan hebben.

14. Graanrepen

Voor on-the-go ontbijt, lijken graanrepen als een gezonde en gemakkelijke keuze.

Net als andere ‘health bars’, zijn graanrepen echter vaak gewoon vermomde candybars. Veel bevatten heel weinig vezels of eiwitten en zijn beladen met toegevoegde suiker.

15. Fruit in blik

Alle vruchten bevatten natuurlijke suikers. Echter, sommig ingeblikt fruit wordt geschild en bewaard in suikerachtige siroop. Deze verwerking ontdoet de vrucht van zijn vezels en voegt veel onnodige suiker toe aan wat een gezonde snack zou moeten zijn.

Het inmaakproces kan ook warmtegevoelige vitamine C vernietigen, hoewel de meeste andere voedingsstoffen goed worden bewaard.

Het eten van vers fruit is het beste. Als je fruit in blik wilt eten, zoek dan een die is geconserveerd in sap in plaats van siroop, die een iets lager suikergehalte heeft.

 16. Smoothies

Fruit mengen met melk of yoghurt in de ochtend of als jezelf een smoothie maakt kan een geweldige manier zijn om je dag mee te beginnen.

Niet alle smoothies zijn echter gezond.

Veel commercieel geproduceerde smoothies zijn er in grote maten en kunnen worden gezoet met dingen zoals vruchtensap, ijs of siroop, die hun suikergehalte verhoogt.

Sommige bevatten belachelijk hoge hoeveelheden calorieën en suiker, met meer dan 96 gram, of 24 theelepels suiker in een portie(30).

Voor een gezonde smoothie, controleer dan de ingrediënten en zorg ervoor dat u uw portiegrootte in de gaten houdt.

17. Ontbijtgranen

Ontbijtgranen zijn populair, snel en eenvoudig ontbijtgerecht.

Het graan dat u kiest, kan echter van grote invloed zijn op uw suikerconsumptie, vooral als u het elke dag eet.

Sommige ontbijtgranen, vooral die op de markt worden gebracht bij kinderen, hebben veel toegevoegde suiker. Sommige bevatten 12 gram of 3 theelepels suiker in een kleine portie van 30 gram (313233).

Controleer het etiket en kies een graansoort met veel vezels en geen toegevoegde suiker.

Of beter nog, een paar minuten eerder wakker worden en een snel gezond ontbijt bereiden met een eiwitrijk voedsel zoals eieren. Het eten van eiwitten voor het ontbijt kan helpen je af te vallen .

Tot slot

Toegevoegde suikers zijn geen noodzakelijke voedingsstof in uw dieet. Hoewel kleine hoeveelheden prima zijn, kunnen ze ernstige schade veroorzaken als ze regelmatig in grote hoeveelheden worden gegeten.

De beste manier om te voorkomen dat verborgen suikers in uw maaltijden terecht komen is het zelf thuis te maken zodat u precies weet wat er in gaat.

Als u echter voorverpakt voedingsmiddelen moet kopen, zorg dan dat u dat doet en controleer het label om verborgen toegevoegde suikers te identificeren, vooral wanneer u voedingsmiddelen uit deze lijst koopt.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.