img

17 Voedingsmiddelen en dranken die verrassend veel suiker bevatten

1517 Views

17 Voedingsmiddelen en dranken die verrassend veel suiker bevatten

Het eten van teveel suiker is echt slecht voor je gezondheid.

Het is verbonden met een verhoogd risico op veel ziekten, waaronder obesitas, hartziekte, diabetes type 2 en kanker(12345).

Veel mensen proberen nu om hun inname van suiker te beperken , maar vaak wordt de hoeveelheid suiker dat je eet onderschat.

Een van de redenen is dat veel voedingsmiddelen bevatten verborgen suikers, met inbegrip van een aantal voedingsmiddelen waar je niet zou van denken dat ze zoet zijn.

In feite, zelfs producten als “light” of “low-fat” op de markt gebracht bevatten vaak meer suiker dan de reguliere versies(6).

Men adviseert dat vrouwen hun toegevoegde suiker inname tot 6 theelepels per dag beperken, terwijl de mannen hun inname tot 9 theelepels moeten beperken(7).

Een theelepel suiker bevat 4 gram, dus komt dit neer op 24 gram per dag voor vrouwen en 36 gram voor mannen. De meeste mensen vandaag de dag eten veel meer dan dat.

Hier zijn 18 voedingsmiddelen en dranken die meer suiker bevatten dan je zou denken.

1. Magere yoghurt

Yoghurt kan een zeer voedzaam zijn. Echter, niet alle yoghurt is gelijk aan elkaar.

Zoals vele andere vetarme producten , aan magere yoghurt wordt suiker toegevoegd om de smaak te verbeteren.

Zo kan een enkele portie (245 gram) magere yoghurt tot 47 g suiker bevatten, dat zijn 12 theelepels. Dit is meer dan de dagelijkse limiet voor mannen en vrouwen in slechts een enkel portie van de zogenaamde “gezonde” yoghurt(8).

Bovendien magere yoghurt lijkt niet dezelfde gezondheidsvoordelen als volvette yoghurt te bevatten(9101112).

Het beste is om volvette, natuurlijke of Griekse yoghurt te kiezen. Vermijd yoghurt die is gezoet met suiker.

2. Barbecuesaus

Barbecue Sauce Bottle

BBQ saus kan een lekkere marinade of dip zijn.

Echter, 2 eetlepels bevat 14 gram suiker, wat meer is dan 3 theelepels(13).

In feite kan 40% van het gewicht van BBQ saus pure suiker zijn(13).

Als u liberaal bent met de porties, dan is het heel gemakkelijk om veel suiker te consumeren zonder dat je er erg in hebt.

Om ervoor te zorgen dat u niet teveel van krijgt, lees het ingrediënten lijst en kies de saus met de minste hoeveelheid toegevoegde suikers. En vergeet niet om je porties saus te verminderen.

3. Ketchup

Ketchup is één van de meest populaire sausen in de wereld, maar net als BBQ saus, zit het vaak vol met suiker.

Probeer bewust te zijn van uw portiegrootte bij het gebruik van ketchup en vergeet niet dat één eetlepel ketchup bevat 1 theelepel suiker(14).

4. Vruchtensap

Net als fruit , vruchtensap bevat een aantal vitaminen en mineralen.

Echter, ondanks de schijn als een gezonde keuze, deze vitaminen en mineralen komen met een grote dosis suiker en weinig vezels.

Je hebt meestal veel fruit nodig om één glas vruchtensap te produceren, dus je krijgt veel meer suiker in een glas sap dan je zou krijgen door het eten van hele vruchten. Dit maakt het gemakkelijk een grote hoeveelheid suiker snel tot je te nemen.

In feite kan er net zo veel suiker in vruchtensap zitten als in een suikerhoudende drank zoals cola. De slechte gezondheidsuitkomsten die overtuigend zijn gekoppeld aan suikerhoudende frisdrank kan worden gekoppeld aan vruchtensappen(151617).

Het beste is om hele vruchten te kiezen en minimaliseer uw inname van vruchtensappen.

5. Saus

Spaghetti en saus op een Vork

Toegevoegde suikers zijn vaak verborgen in voedingsmiddelen die we niet eens weten dat ze zoet zijn, zoals spaghettisaus.

Alle spaghetti sauzen zal een aantal natuurlijke suiker bevatten, gezien het feit dat ze zijn gemaakt met tomaten.

Echter, in veel spaghetti sauzen wordt extra suiker aan toegevoegd.

De beste manier om ervoor te zorgen dat u niet de ongewenste suiker in je pastasaus krijgt is om je eigen saus te maken.

Echter, als je het nodig vind om vooraf gemaakte spaghettisaus te kopen, controleer het etiket en kies er één die ofwel geen suiker op de lijst van ingrediënten of wanneer het vermeld geheel onderaan staat. Dit geeft aan dat het niet een belangrijk ingrediënt is.

6. Sportdranken

Sportdranken kunnen vaak worden verward als een gezonde keuze voor diegenen die het gebruiken bij het sporten.

Echter, sportdranken zijn ontworpen om te hydrateren en is brandstof voor getrainde atleten tijdens een langdurige, intense periodes van de training.

Daarom bevatten ze grote hoeveelheden toegevoegde suikers die snel kunnen worden geabsorbeerd en gebruikt worden voor energie.

In feite zal een standaard 570 ml flesje van een sportdrank 32 gram toegevoegde suiker en 159 calorieën bevatten, wat gelijk is aan 8 theelepels suiker(18).

Sportdranken worden daarom gecategoriseerd als “suikerhoudende dranken.” Zoals frisdrank en vruchtensap, worden ze ook in verband gebracht met obesitas en metabole ziekten(192021).

Tenzij je een marathonloper of een topsporter bent, dan moet je waarschijnlijk gewoon vasthouden aan water tijdens het sporten. Dit is veruit de beste keuze voor de meeste van ons(22).

7. Chocolademelk

Melkchocolade is melk die is gezoet met chocolade siroop.

Melk zelf is een zeer voedzaam drankje. Het is een rijke bron van voedingsstoffen die geweldig zijn voor de gezondheid van onze botten, met inbegrip van zijn calcium en eiwit.

Echter, ondanks het feit van alle voedzame kwaliteiten van melk, een 230 ml glas chocolademelk wordt geleverd met een extra 2 theelepels toegevoegde suiker(2324).

8. Granola

Kom van Granola

Granola wordt vaak verkocht als vetarm, ondanks het feit dat het hoog is in zowel calorieën en suiker.

Het belangrijkste ingrediënt in granola is haver . Havermout bevat evenwichtige granen met koolhydraten, eiwitten, vetten en vezels.

Echter, de haver in granola wordt vaak gecombineerd met noten en honing of andere toegevoegde zoetstoffen, die de hoeveelheid suiker en calorieën verhoogt.

In feite, 100 gram granola bevat bijna 400 calorieën dat is meer dan 6 theelepels suiker(2526).

Als je granola lekker vindt, probeer dan te kiezen voor één met minder toegevoegde suiker of maak je eigen granola reep. Je kunt het ook toevoegen als topping op fruit of yoghurt.

9. Gearomatiseerde koffie

Gearomatiseerde koffie is een populaire trend, maar de hoeveelheid verborgen suikers in deze dranken kunnen onthutsend zijn.

Een grote kop gearomatiseerde koffie in sommige koffiehuis ketens kunnen maximaal 25 theelepels suiker bevatten.

Dat is gelijk aan 100 gram toegevoegde suiker per portie, of bijna 3 keer de hoeveelheid dat u zou krijgen van een 340 ml blikje cola.

Gezien de sterke band tussen suikerhoudende dranken en een slechte gezondheid, is het waarschijnlijk het beste om koffie te drinken zonder stroop of toegevoegde suikers.

10. Ijsthee

Ijsthee is een gekoelde thee, meestal gezoet met suiker of op smaak gebracht met stroop.

Het is populair in verschillende vormen en smaken over de hele wereld, en dit betekent dat het suikergehalte enigszins kan variëren.

De meeste commercieel bereide ijsthee bestaat uit ongeveer 33 gram suiker per 340 ml portie, dat is ongeveer hetzelfde als een blikje Cola.

Als je een thee liefhebber bent, neem dan gewone thee of kies ijsthee waar geen suikers aan toegevoegd zijn.

11. Proteïne repen

Proteïnereep

Proteïne repen zijn een populaire snack.

Voedingsmiddelen die eiwitten bevatten zijn verbonden met verhoogd gevoel van volheid, die kunnen helpen bij het afvallen(2728).

Dit heeft ertoe geleid dat mensen geloven dat proteïne repen een gezonde snack is.

Er zijn weliswaar enkele gezonde repen op de markt, vele bevatten ongeveer 30 gram toegevoegde suiker, waardoor ze vergelijkbaar zijn met een candy bar.

Bij het kiezen van een proteïne reep, lees het etiket om te voorkomen dat u kiest voor degenen die hoog in suiker zijn. U kunt ook eiwitrijke voedingingsmiddelen eten zoals yoghurt in plaats daarvan.

12. Vitaminewater

Vitaminewater wordt verkocht als een gezonde drank met toegevoegde vitaminen en mineralen.

Echter, net als vele andere zogenaamde “gezondheidsdranken,” Vitaminewater wordt geleverd met een grote hoeveelheid toegevoegde suikers.

In feite, een fles vitaminewater bevat 120 calorieën en 32 gram suiker.Ondanks alle gezondheidsclaims, is het verstandig om vitaminewater zoveel mogelijk te vermijden.

Je zou kunnen kiezen voor de suiker-vrije versie, die gezoet zijn met kunstmatige zoetstoffen.

Dat gezegd zijnde, gewoon water of bruisend water zijn veel gezondere keuzes als je dorst hebt.

13. Commerciële soepen

Kom van Pre-Made Soup

Soep is niet iets dat je gelijk  associeert met suiker.

Als het is gemaakt met verse hele ingrediënten, dan is een gezonde keuze en kan het een geweldige manier zijn om je groenten consumptie te verhogen zonder al te veel inspanning.

De groenten in soepen bevatten van nature aanwezige suikers, die prima te eten zijn gezien het feit dat ze meestal in kleine hoeveelheden voorkomen en met tal van andere nuttige voedingsstoffen.

Echter, veel commercieel bereiden soepen bevatten veel toegevoegde ingrediënten, zoals suiker.

Om te controleren op toegevoegde suiker in je soep, kijk naar de lijst met ingrediënten voor dingen zoals sucrose, glucose-fructosesiroop , gersten mout, dextrose, maltose en andere stroop.

Hoe hoger op de lijst van ingrediënten, hoe hoger het gehalte in het product. Kijk uit voor wanneer de fabrikanten een lijst van kleine hoeveelheden van verschillende suikers op de ingrediënten lijst zetten, want dat is een ander teken dat het product hoog kan zijn in totale hoeveelheid suiker.

14. Graanrepen

Voor on-the-go ontbijt, lijken graanrepen als een gezonde en gemakkelijke keuze.

Echter, net als andere “health bars,” graanrepen zijn vaak net candy bars in vermomming. Vele bevatten zeer weinig vezels en eiwitten en zitten vol met toegevoegde suiker.

15. Fruit in blik

Al het fruit bevat natuurlijke suikers. Echter, sommig ingeblikt fruit wordt geschild en bewaard in zoete siroop. Deze verwerking ontdoet de vrucht van zijn vezels en voegt veel onnodige suiker toe wat dan een gezonde snack zou moeten zijn.

De conservenindustrie proces kan ook de warmtegevoelige vitamine C vernietigen, hoewel de meeste andere voedingsstoffen goed bewaard zijn gebleven.

Het eten van vers fruit is het beste. Als u fruit in blik wilt eten, ga opzoek naar één die is bewaard gebleven in sap in plaats van siroop, die iets lager is in suikergehalte.

 16. Smoothies

Bottled Smoothies

Mengen van vruchten met melk of yoghurt in de ochtend of als jezelf een smoothie maakt kan een geweldige manier zijn om je dag mee te beginnen.

Echter, niet alle smoothies zijn gezond.

Veel commercieel geproduceerde smoothies worden vaak gezoet met dingen zoals vruchtensap, ijs of siroop, waardoor hun suikergehalte toeneemt.

Sommigen van hen bevatten zeer hoge dosissen calorieën en suiker, met meer dan 96 gram of 24 theelepels suiker in een portie(30).

Voor een gezonde smoothie, controleer dan de ingrediënten en zorg ervoor dat u uw portiegrootte in de gaten houdt.

17. Ontbijtgranen

Ontbijtgranen zijn populair, snel en eenvoudig ontbijt om te eten.

Echter, kan het graan dat u kiest grote invloed hebben op uw verbruik van suiker, vooral als je het elke dag eet.

Sommige ontbijtgranen, met name die op de markt gebracht zijn voor kinderen, bevatten veel toegevoegde suiker. Sommige bevatten 12 g of 3 theelepels suiker in een kleine 30 gram portie (313233).

Controleer het etiket en probeer te kiezen voor een graansoort dat rijk is aan vezels en geen toegevoegde suikers bevat.

Of beter nog, wakker worden een paar minuten eerder en maak een snel en gezond ontbijt die eiwitrijk is zoals eieren. Het eten van eiwitten voor het ontbijt kan helpen gewicht te verliezen .

18. Nog iets anders?

Toegevoegde suikers zijn niet een noodzakelijke voedingsstof in je voeding. Hoewel kleine hoeveelheden prima zijn, kunnen ze ernstige schade veroorzaken indien gegeten in grote hoeveelheden op een regelmatige basis.

De beste manier om te voorkomen dat verborgen suikers in uw maaltijden terecht komen is het zelf thuis te maken zodat u precies weet wat er in gaat.

Echter, als het nodig is om voorverpakte voedingsmiddelen te kopen, zorg ervoor dat u het etiket controleert om eventuele verborgen toegevoegde suikers te identificeren, vooral bij het kopen van voedingsmiddelen uit deze lijst.

 

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

10 + vijftien =

It is main inner container footer text