De 18 Meest Gezonde Voeding om snel aan te komen

De 18 meest gezonde voedingsmiddelen om snel aan te komen

Voor sommige mensen, het verkrijgen van gewicht of toename van spiermassa kan net zo moeilijk zijn als het verliezen van gewicht.

Het toevoegen van bepaalde voedingsmiddelen aan uw voeding kan echter zeer effectief zijn om aan te komen.

Hier zijn 18 van de beste voedingsmiddelen om u te helpen aan te komen of spiermassa op te bouwen, op een gezonde manier.

1. Zelfgemaakte eiwitten smoothies

Het drinken van zelfgemaakte eiwit smoothies kan een zeer voedzame en snelle manier zijn om aan te komen.

Het is het beste om je eigen smoothies te maken, omdat commerciële versies vaak vol zitten met suiker en gebrek aan voedingsstoffen. Door er zelf één te maken kun je ook de smaak en het voedingsgehalte variëren.

Hier zijn slechts enkele smakelijke variaties die u kunt proberen. Je kunt elk combineren met 2 kopjes (470 ml) melk of een alternatief zoals amandelmelk.

 • Chocolade bananen noten shake: Combineer 1 banaan, 1 schep chocolade whey-eiwit en 1 eetlepel (15 ml) pinda’s of met andere noten.
 • Vanille bessen shake: Combineer 1 cup (237 ml) van vers of bevroren gemengde bessen, ijs, 1 kop (237 ml) eiwitrijk natuurlijke yoghurt en 1 bolletje vanille whey-eiwit.
 • Chocolade hazelnoot shake: Combineer 444 ml chocolade melk met 1 eetlepel chocolade whey-eiwit, 1 eetlepel (15 ml) van hazelnoot boter en 1 avocado.
 • Karamel appel shake: Combineer 1 gesneden appel, 1 kop (237 ml) natuurlijke yoghurt, 1 bolletje van karamel of vanille-smaak whey-eiwit en 1 eetlepel (15 ml) van suikervrij karamelsaus.
 • Vanille bosbessen shake: Combineer 1 kopje (237 ml), vers of bevroren bosbessen, 1 eetlepel vanille whey-eiwit, 1 kop (237 ml), vanille yoghurt en zoetstof indien nodig.
 • Super green shake: Combineer 1 kopje (237 ml) met spinazie, 1 avocado, 1 banaan, 1 kop (237 ml) van ananas en 1 eetlepel vanille whey-eiwit.

Al deze smoothies bevatten ongeveer 400-600 calorieën, samen met een grote hoeveelheid eiwitten en andere belangrijke vitaminen en mineralen.

Kortom: Er zijn veel heerlijke recepten voor eiwit-smoothie. Vermijd de meeste commerciële versies, die suiker bevatten en niet zo voedzaam zijn.

2. Melk

Melk wordt al decennia lang als gewichtstoename of spieropbouwer gebruikt(1).

Het biedt een goede balans tussen eiwitten, koolhydraten en vetten. Het is ook een goede bron van calcium , en andere vitaminen en mineralen(2).

Voor degenen die proberen om meer spiermassa op te bouwen, is melk een uitstekende bron van eiwitten die zowel caseïne en whey-eiwitten bevatten.  Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat het je kan helpen om spieren op te bouwen in combinatie met gewichtheffen(3, 4).

Daarnaast hebben studies aangetoond dat melk, of whey en caseïne gecombineerd, tot een grotere spiermassa winst kunnen leiden dan andere eiwitbronnen(4, 5).

Probeer het drinken van ongeveer één of twee glazen als tussendoortje, met een maaltijd of voor en na een training.

Kortom: Het drinken van melk is een geweldige manier om eiwit toe te voegen aan uw voeding. Het bevat zowel caseïne als whey-eiwitten.

3. Rijst

Rijst is een handige, goedkope koolhydraat-bron om u helpen gewicht te winnen. Gewoon 1 portie (165 gram) gekookte rijst biedt 190 calorieën, 43 gram koolhydraten en weinig vet(6).

Het is ook vrij calorierijk, wat betekent dat je gemakkelijk een grote hoeveelheid koolhydraten en calorieën kunt verkrijgen uit een enkele portie. Dit helpt je meer eten te eten, vooral als je een slechte eetlust hebt of snel vol bent.

Een andere populaire methode is om een grote pan met rijst te bereiden voor een week en combineer het met sommige eiwitten en gezonde vetten.

Extreem grote hoeveelheden zijn echter mogelijk niet verstandig vanwege hun potentieel arseen en fytinezuur. Arseen kan metaaltoxiciteit veroorzaken en fytinezuur kan de absorptie van zink en ijzer verminderen(7).

Kortom: Rijst is een geweldige bron van koolhydraten die gemakkelijk te consumeren en te verteren zijn. Sommige soorten rijst bevatten echter veel arseen.

4. Noten en notenpasta

Noten en notenpasta (pindakaas) zijn een perfecte keuze als u op zoek bent om aan te komen.

Slechts een handjevol amandelen bevat meer dan 7 gram eiwit en 18 gram van gezonde vetten(8).

Aangezien ze zeer calorierijk zijn, kan slechts twee handen vol per dag met een maaltijd of als tussendoortje snel honderden calorieën toevoegen.

Pindakaas kan ook worden toegevoegd aan een scala aan snacks of gerechten, zoals smoothies, yoghurt en nog veel meer.

Maar zorg ervoor dat je wel de 100% pindakaas kiest dat slechts twee of drie ingrediënten bevat en zonder toegevoegde suikers of extra oliën.

Kortom: Noten en pindakaas zijn heerlijke calorierijke traktaties. Ze zijn geweldig voor u en gemakkelijk toe te voegen aan veel verschillende snacks of recepten.

5. Rood vlees

Rood vlees is waarschijnlijk een van de beste spieropbouwende voedingsmiddelen die er zijn.

Biefstuk bevat bijvoorbeeld ongeveer 3 gram leucine per 6 gram. Leucine is het belangrijkste aminozuur dat uw lichaam nodig heeft om de synthese van spiereiwitten te stimuleren en nieuw spierweefsel toe te voegen(9).

In aanvulling hierop is rood vlees één van de beste bronnen van creatine in de voeding, wat mogelijk ‘s werelds beste spier opbouwende supplement is(10).

Ze bevatten ook meer calorieën en vet dan mager vlees, waardoor u extra calorieën binnenkrijgt en gewicht zal winnen.

In één onderzoek voegden 100 oudere vrouwen 6 gram (170 gram) rood vlees aan hun voeding toe en voerden zes dagen per week zes weken lang weerbaarheidstraining uit.

De vrouwen wonnen aan gewicht en hadden een 18% toename in kracht en een toename van het belangrijke spieropbouwende hormoon IGF-1(11).

Zowel mager als vet vlees is een geweldige bron van eiwitten, hoewel vet vlees meer calorieën bevat, wat je kan helpen om aan te komen.

Kortom: Rood vlees is een uitstekende bron van eiwitten die zal u helpen spiermassa te winnen. Het bevat leucine, een aminozuur dat de synthese van spiereiwitten stimuleert. Hoe vetter het vlees, hoe meer calorieën je binnenkrijgt.

6. Aardappelen en zetmeel

Aardappelen en andere zetmeelhoudende voedingsmiddelen zijn een zeer gemakkelijke en kosten effectieve manier om extra calorieën toe te voegen.

Probeer om één van deze gezonde bronnen van zetmeelrijke koolhydraten te kiezen:

 • quinoa
 • Haver
 • Maïs
 • Boekweit
 • Aardappelen en zoete aardappelen
 • Pompoen
 • Winterwortel
 • Bonen en peulvruchten

Aardappelen en andere zetmelen voegen niet alleen koolhydraten en calorieën toe om u te helpen gewicht te winnen – ze verhogen ook uw spierglycogeen voorraden.

Glycogeen is de belangrijkste brandstofbron voor de meeste sporten en activiteiten (12, 13).

Veel van deze koolhydraat bronnen bieden ook belangrijke voedingsstoffen en vezels, alsmede resistent zetmeel , dat kan helpen om uw darmbacteriën te voeden(14, 15).

Kortom: Gezonde zetmelen zijn een geweldige manier om belangrijke voedingsstoffen en vezels te krijgen, uw calorie-inname te verhogen en uw spierglycogeen voorraden te vergroten.

7. Zalm en vette vis

Zoals rood vlees, zalm en vette vis zijn uitstekende bronnen van eiwitten en belangrijke gezonde vetten.

Van alle voedingsstoffen die zalm en vette vis bieden, behoren omega-3-vetzuren tot de belangrijkste en meest bekende.

Omega-3 vetzuren zijn zeer belangrijk, het verstrekt tal van voordelen voor uw gezondheid en bestrijd ook ziektes(16).

Slechts 170 gram zalmfilet levert ongeveer 350 calorieën en 4 gram omega-3 vetten. Het biedt ook 34 gram hoogwaardige eiwitten, die u helpen om spieren op te bouwen of om aan te komen in gewicht(17).

Kortom: Zalm en andere vette vis soorten zijn een rijke bron van ongelooflijk gezonde omega-3 vetten. Ze bieden ook een hoogwaardige bron van eiwitten om spieropbouw te bevorderen.

8. Eiwit supplementen

Het nemen van eiwit supplementen is een algemeen bekend strategie voor atleten en bodybuilders die willen aankomen.

Whey-eiwit supplementen en “massale gainers” kunnen een zeer gemakkelijke en kosteneffectieve strategie zijn om aan te komen, vooral in combinatie met krachttraining(18, 19).

Sommige mensen denken dat whey-eiwit ongezond of onnatuurlijk is, maar dit is niet het geval. Whey-eiwit wordt gemaakt van zuivel en er is daadwerkelijk aangetoond dat het de gezondheid verbetert en het risico op ziektes vermindert(20, 21, 22).

Whey-eiwit is mogelijk nog belangrijker als je traint, om je dagelijkse eiwitbehoeften toeneemt. Net als vlees en andere dierlijke producten, whey-eiwit bevat alle essentiële aminozuren om de spiergroei te stimuleren (23, 24, 25).

Je kunt het gebruiken voor of na de training en op elk ander moment op de dag.

Kortom: Eiwitsupplementen zijn een eenvoudige en betaalbare toevoeging aan uw dieet om u te helpen uw eiwitinname te verhogen.

9. Gedroogd fruit

Gedroogd fruit is een calorierijke snack die ook antioxidanten en micronutriënten levert(26).

U kunt veel verschillende soorten gedroogd fruit verkrijgen.

Ze hebben echter een zeer hoog suikergehalte en zijn niet ideaal voor gewichtsverlies diëten

Niettemin is het zeer geschikt voor het aankomen in gewicht, vooral omdat ze handig zijn om te eten en smaken ook heerlijk.

Hoewel veel mensen denken dat fruit het grootste deel van hun voedingsstoffen verliest wanneer ze zijn gedroogd, is dit niet het geval. Gedroogd fruit bevat veel vezels en de meeste van hun vitaminen en mineralen blijven intact(26, 27).

Probeer een combinatie van een aantal gedroogde vruchten met een eiwitbron, zoals stukken vlees of een whey-eiwit shake. Ze kunnen ook echt goed gemengd worden met noten en yoghurt, dat een mix is van gezonde vetten, eiwitten en andere belangrijke voedingsstoffen.

Kortom: Gedroogd fruit zit vol met calorieën, gezonde vezels en antioxidanten. Het is een makkelijke manier om voedingsstoffen en calorieën toe te voegen aan uw voeding.

10. Volkorenbrood

Volkorenbrood is een andere goede koolhydraatbron om u te helpen gewicht te winnen.

Je kunt een aantal zeer eenvoudige, calorierijke en uitgebalanceerde maaltijden maken door brood te combineren met eiwitbronnen zoals eieren, vlees en kaas.

Bij de aankoop van brood, streef naar natuurlijke volkoren granen.Gezonde versies, zoals Ezechiël brood zijn beschikbaar in de meeste supermarkten.

Kortom: Volkoren brood kan effectief zijn om aan te komen, vooral in combinatie met een goede eiwitbron.

11. Avocado’s

Avocado’s zitten vol met gezonde vetten.

In tegenstelling tot andere hele vruchten, zijn avocado’s vrij calorie-rijk en daarom een ​​geweldig om u te helpen aankomen.

Slechts één grote avocado (200 gram) levert ongeveer 322 calorieën, 29 gram vet en 17 gram vezels(28).

Avocado’s zijn ook rijk aan vitaminen, mineralen en diverse heilzame plantaardige stoffen.

Probeer avocado’s toe te voegen aan uw maaltijden en aan andere gerechten zoals omeletten of salades.

Kortom: Avocado’s zitten vol met gezonde vetten en voedingsstoffen. Ze zijn veelzijdig en kunnen worden toegevoegd aan veel verschillende maaltijden of zelfstandig worden gegeten.

12. Gezonde granen

Gezonde granen kunnen een uitstekende bron van koolhydraten, calorieën en gezonde voedingsstoffen zijn.

Terwijl u bewerkte suikerrijke granen moet vermijden, gezondere vormen zoals havermout kan een geweldige koolhydraatbron zijn om toe te voegen aan uw dieet.

Granen en haver bevatten ook nuttige voedingsstoffen zoals vezels en gezonde antioxidanten(29).

Bij de aankoop van granen, richten op deze gezonde keuzes:

 • Haver
 • muesli
 • Multigranen
 • Zemelen

Zorg ervoor dat uw het etiket te leest om te voorkomen dat graangewassen met geraffineerde granen of toegevoegde suikers koopt.

Kortom: Het eten van granen kan een geweldige manier zijn om aan te komen en het consumeren van meer vezels. Houd u echter aan gezondere vormen zoals havermout.

13. Mueslirepen

Sommige gezondere mueslirepen op de markt kunnen een goede snack zijn als tussendoortje.

Ze zijn ook een goede keuze voor of na een training, omdat ze een mix zijn van langzaam en snel verteerbare koolhydraten.

Zoals met ontbijtgranen, probeer vast te houden aan repen gemaakt van gezonde volkoren granen. U kunt ook repen vinden die andere gezonde ingrediënten bevatten, zoals gedroogde vruchten, noten en zaden.

Als snack of maaltijd, probeer dan een combinatie van mueslirepen met andere eiwitbronnen , zoals yoghurt, gekookte eieren, vlees of een eiwit shake.

Kortom: Kies mueslirepen dat uit onbewerkte granen en andere gezonde ingrediënten bestaat zoals gedroogde vruchten en noten.

14. Pure chocolade

Hoogwaardige pure chocolade biedt een ton aan antioxidanten en voordelen voor de gezondheid.

De meeste mensen raden aan om pure chocolade met een cacaogehalte van 70% of meer te kiezen.

Net als andere vetrijke voedingsmiddelen, pure chocolade heeft een zeer hoge caloriedichtheid. Dit betekent dat het heel gemakkelijk is om er veel calorieën uit te halen.

Per 100 gram heeft het ongeveer 600 calorieën. Ook zit het vol met micronutriënten en gezondheidsbevorderende verbindingen, zoals vezels, magnesium en antioxidanten(30).

Kortom: Pure chocolade zit vol met antioxidanten en andere voedingsstoffen, samen met veel calorieën om aan te komen.

15. Kaas

Kaas wordt al voor eeuwen gegeten.

Net als pure chocolade, het is hoog in calorieën en vetten. Als u het in grotere hoeveelheden eet, is ook een zeer goede bron van eiwitten (31).

Aangezien kaas ongelooflijk lekker is, kunt u deze toevoegen aan de meeste gerechten en zo gemakkelijk een paar honderd extra calorieën toevoegen.

Kortom: Kaas is een zeer goede bron van eiwitten en is ook rijk aan gezonde vetten. Voeg deze toe aan maaltijden.

16. Hele eieren

Eieren zijn één van de gezondste spieropbouwende voedingsmiddelen ter wereld. Ze bieden een geweldige combinatie van hoogwaardige eiwitten en gezonde vetten.

Het is ook heel belangrijk om het hele ei te eten, ondanks de oude en onjuiste mythes over hun verband met hartziekten.

Vrijwel alle heilzame voedingsstoffen in eieren zitten in de dooier.

Zolang je niet intolerantie bent voor eieren is het echt niet nodig om uw consumptie van eieren te beperken. U kunt gemakkelijk drie eieren per dag eten als je wilt.

In feite zullen veel atleten of bodybuilders wel zes of meer eieren per dag eten.

Kortom: Eieren zijn een van de beste voedingsmiddelen voor de opbouw van spieren. Er is geen limiet aan het aantal dat je mag eten op een dag, en ze zitten vol met voedingsstoffen.

17. Volvette yoghurt

Volvette yoghurt is een gezonde snack of toetje. Het heeft een grote voedingswaarde profiel, met inbegrip van een goed uitgebalanceerde mix van eiwitten, koolhydraten en vet.

Er zijn tal van snack recepten om gezond aan te komen op basis van yoghurt.Hier zijn er een paar:

 • Yoghurt en fruit: Combineer 1-2 kopjes yoghurt met vers of gedroogd fruit. U kunt ook noten, zaden, honing, muesli of kokosnotenvlokken toevoegen.
 • Chocolade pindakaas pudding: Meng 1-2 koppen van yoghurt met 100% cacaopoeder, pinda’s of pindakaas en een zoetstof zoals stevia . U kunt ook een eetlepel whey toevoegen als je probeert om extra eiwit toe te voegen.
 • Yoghurt parfait: Combineer 1 – 2 kopjes van yoghurt met muesli en gemengde bessen in lagen maken een smakelijke en uitgebalanceerde ontbijt of een gezonde snack.
 • Smoothies: Yoghurt is een uitstekende aanvulling op vrijwel elke smoothie om het eiwitgehalte te verhogen en geef het een meer romige, milkshake-achtige dikte.

Kortom: Vol vette yoghurt is een ander ingrediënt dat kan helpen om gezonde vetten en eiwitten toe te voegen aan uw voeding. Het is geweldig om het zo te eten, of als ingrediënt dat in vele gerechten kan worden verwerkt.

18. Gezonde vetten en oliën

Gezonde vetten en oliën zijn één vande meest calorie-rijke voedingsmiddelen op aarde.

Het toevoegen van een eetlepel (15 ml) olie aan sauzen, salades en tijdens het koken kan snel 135 calorieën toevoegen.

Vermijd verwerkte plantaardige oliën. Gezonde oliën omvatten extra vergine olijfolie , avocado-olie en kokosolie .

Kortom: Het is belangrijk om gezonde vetten en oliën in uw voeding toe te voegen, vooral als je probeert om aan te komen. Vermijd verwerkte plantaardige oliën en  kies voor gezonde oliën zoals olijfolie, avocado- en kokosolie.

Tot slot

Het geheim achter aankomen is consequent het eten van meer calorieën dan je nodig hebt.

Tillen van gewicht (gewichtheffen) is ook belangrijk, zodat de extra calorieën kunnen worden gebruikt om spieren op te bouwen in plaats van alleen maar vet toe te voegen.