baking soda

23 Voordelen en toepassingen voor baking soda

23 Voordelen en toepassingen voor baking soda

Baking soda, ook bekend als zuiveringszout of natriumbicarbonaat, wordt veel gebruikt bij het bakken.

Dit komt omdat het rijsmiddelen heeft, waardoor het deeg gaat rijzen door koolstofdioxide te produceren.

Afgezien van koken, bakpoeder heeft een verscheidenheid aan extra huishoudelijke toepassingen en voordelen voor de gezondheid.

Hier zijn 23 voordelen en toepassingen van baking soda.

1. Behandelen van zuurbranden

Maagzuur is ook bekend als zure reflux. Het is een pijnlijk, branderig gevoel dat oprijst in het bovenste deel van uw maag en zich kan verspreiden in uw keel ( 1 ).

Het wordt veroorzaakt door zure reflux uit de maag en uit je slokdarm, de buis die je maag verbindt met je mond.

Een paar veel voorkomende oorzaken van reflux zijn overeten, stress en het eten van vettig of gekruid voedsel.

Baking soda kan helpen maagzuur te behandelen door maagzuur te neutraliseren. Los een theelepel baking soda op in een glas koud water en drink het mengsel langzaam ( 2 ).

2. Mondwater

Mondwater is een geweldige aanvulling op een goede mondhygiëne routine. Het bereikt hoeken van uw mond en spleten van uw tanden, tandvlees en tong die tijdens het poetsen kunnen worden gemist.

Velen gebruiken baking soda als vervanging voor mondwater. Het kan je adem opfrissen en biedt antibacteriële en antimicrobiële eigenschappen(345).

Het recept voor mondwater voor baking soda is eenvoudig. Voeg een halve theelepel baking soda toe aan een half glas warm water en dan zoals gewoonlijk.

3. Kalmeren van aften

Zeuren in de borst zijn kleine, pijnlijke zweren die zich in uw mond kunnen vormen. In tegenstelling tot koortsblaasjes, ontstaan ​​aften niet op de lippen en zijn niet besmettelijk.

Onderzoek heeft aangetoond dat soda-mondwater goed is voor rustgevende pijn veroorzaakt door aften(67).

U kunt mondwater voor baking soda maken volgens het recept in het vorige hoofdstuk. Spoel uw mond één keer per dag met dit mengsel totdat de aften genezen.

4. Wittere tanden

Baking soda is een populaire remedie voor thuis tanden te bleken .

Veel onderzoeken hebben aangetoond dat tandpasta die baking soda ofwel zuiveringszout bevat beter is voor het bleken van tanden en het verwijderen van tandplak dan tandpasta zonder baking soda(8910).

Dit komt waarschijnlijk omdat baking soda milde schurende eigenschappen heeft waardoor het de bindingen van moleculen die de tanden bevlekken, kan verbreken. Het heeft ook antibacteriële en antimicrobiële eigenschappen die schadelijke bacteriën kunnen helpen bestrijden(1112).

5. Deodorant

Verrassend is dat menselijk zweet geurloos is.

Zweet krijgt alleen een geur nadat het is afgebroken door bacteriën in je oksels. Deze bacteriën zetten je zweet om in zure afvalproducten die het zweet de geur geven (1314).

Baking soda (zuiveringszout) kan de geur van zweet elimineren door de geuren minder zuur te maken.Probeer soda onder je oksels te doen en je merkt het verschil(15).

6. Kan de trainingsprestaties verbeteren

Baking soda, ook bekend als natriumbicarbonaat, is een populaire supplement bij atleten.

Sommige onderzoeken tonen aan dat baking soda je kan helpen langer op je hoogtepunt te presteren, vooral tijdens anaërobe oefeningen zoals intensieve training en sprinten (1617).

Tijdens intensieve training beginnen je spiercellen melkzuur te produceren, wat verantwoordelijk is voor het brandende gevoel dat je krijgt tijdens het sporten. Melkzuur verlaagt ook de pH in uw cellen, waardoor uw spieren kunnen vermoeien.

Baking soda (zuiveringszout) heeft een hoge pH, wat kan helpen om vermoeidheid te vertragen, waardoor je langer op je piek kunt trainen(1819).

Een onderzoek toonde bijvoorbeeld aan dat mensen die baking soda gebruikten gemiddeld 4,5 minuten langer trainden dan mensen die geen baking soda gebruikten (20).

7. Verlicht jeukende huid en zonnebrand

Een zuiveringszoutbad wordt vaak aanbevolen om de jeukende huid te kalmeren. Deze baden zijn vooral effectief bij het kalmeren van jeuk van insectenbeten en bijensteken (212223).

Bovendien kan baking soda jeuk tegen zonnebrand helpen kalmeren. Het lijkt effectiever in combinatie met andere ingrediënten zoals maïszetmeel en havermout (242526).

Om een ​​baking soda bad te maken, voegt u 1-2 koppen baking soda toe aan een lauw bad.Zorg ervoor dat het getroffen gebied grondig wordt doorweekt.

Voor meer specifieke gebieden kunt u een pasta maken met bakpoeder en een beetje water.Breng een dikke laag pasta aan op het getroffen gebied(27).

8. Kan eelt behandelen

Eelt is een harde, ruwe huid die wordt veroorzaakt door langdurige wrijving of druk. Activiteiten die typisch eeltplekken veroorzaken, zijn vaak wandelen, tuinieren of sporten.

Hoewel eelt niet noodzakelijkerwijs serieus is, kunnen ze pijn en ongemak veroorzaken bij het uitoefenen van druk.

Interessant is dat studies hebben aangetoond dat het weken van eelt in een baking soda kan helpen om ze te verzachten, eventuele verwijderen en ongemakken te verminderen (2829).

9. Kan de progressie van chronische nierziekte vertragen

Mensen met chronische nierziekte (CKD) verliezen langzaam de functie van hun nieren.

De nieren zijn ongelooflijk belangrijk omdat ze helpen overtollig afval en water uit het bloed te verwijderen. Tegelijkertijd helpen ze belangrijke mineralen zoals kalium, natrium en calcium in balans te houden(30).

Onderzoek toont aan dat baking soda de progressie van CKD kan vertragen (313233).

In een onderzoek met 134 volwassenen met CKD bleek dat degenen die natriumbicarbonaat (baking soda) supplementen gebruikten 36% minder kans hadden om snel nierfalen te krijgen dan mensen die de supplementen niet innamen (33).

10. Kan bepaalde kankerbehandelingen verbeteren

Kanker is wereldwijd de tweede belangrijkste doodsoorzaak(34).

Het wordt vaak behandeld met chemotherapie, wat werkt door de groei van kankercellen te vertragen of te stoppen. Normaal gesproken groeien en delen kankercellen in een hoog tempo(35).

Sommige onderzoeken tonen aan dat baking soda (zuiveringszout) kan bijdragen aan het effectiever werken van chemotherapiegeneesmiddelen. Baking soda kan de omgeving voor tumoren minder zuur maken, wat gunstig is voor chemotherapiebehandelingen(363738).

Hoewel baking soda veelbelovend lijkt voor het verbeteren van chemotherapie, is meer onderzoek door mensen nodig.

11. Neutraliseren van koelkastgeuren

Heb je ooit je koelkast geopend en een verrassend vieze geur tegengekomen?

De kans is groot dat sommige voedingsmiddelen in je koelkast niet langer welkom zijn. Deze vieze geur kan lang blijven hangen nadat de koelkast is leeggemaakt en grondig is gereinigd.

Gelukkig kan baking soda (zuiveringszout) helpen om een ​​stinkende koelkast op te frissen door slechte geuren te neutraliseren. Het interageert met de geurdeeltjes om ze te elimineren, in plaats van alleen hun geur te maskeren(39).

Vul een kopje met baking soda en plaats het in de koelkast om onaangename geuren te neutraliseren.

12. Luchtverfrisser

Niet alle commerciële luchtverfrissers elimineren slechte geuren. In plaats daarvan geven sommige eenvoudig geurmoleculen vrij die slechte geuren maskeren.

Bovendien, minder dan 10% van de luchtverfrissers vertellen u wat ze bevatten. Dit kan problematisch zijn als u gevoelig bent voor chemicaliën die kunnen worden aangetroffen in luchtverfrissers(40).

Baking soda (zuiveringszout) is een uitstekend en veilig alternatief voor commerciële luchtverfrissers. Het interageert met geurdeeltjes en neutraliseert ze, eerder dan ze te maskeren.

Om een ​​luchtverfrisser voor baking soda te maken, hebt u nodig:

 • Een klein potje
 • 1/3 kopje baking soda
 • 10-15 druppels van je favoriete essentiële oliën
 • Een stuk doek of papier
 • Touw of lint

Voeg de baking soda en essentiële oliën toe aan de pot. Bedek het met de doek of het papier en zet het dan op zijn plek met het touwtje. Wanneer de geur begint te vervagen, geef je de pot een shake.

13. Bleken van uw was 

Baking soda is een goedkope manier om uw was te bleken en schoon te maken.

Baking soda is een alkali – een oplosbaar zout dat kan helpen vuil en vlekken te verwijderen.Wanneer opgelost in water, kan een alkali zoals natriumbicarbonaat reageren met zuren van vlekken en helpen ze te verwijderen (4142).

Voeg een halve kop baking soda toe aan je normale hoeveelheid wasmiddel. Het helpt ook om het water zachter te maken, wat betekent dat u mogelijk minder wasmiddel nodig heeft dan normaal (43).

14. Keukenreiniger

De veelzijdigheid van baking soda maakt het een geweldige keukenreiniger. Niet alleen kan het moeilijke vlekken verwijderen, het helpt ook om vieze geurtjes te verwijderen (44).

Om baking soda in uw keuken te gebruiken, maakt u een pasta door baking soda te mengen met een beetje water. Breng de pasta op het gewenste oppervlak aan met een spons of doek en grondig boenen.

Hier zijn een paar dingen in de keuken die je kunt schoonmaken met baking soda:

 • Oven
 • Bevlekte koffiekopjes
 • Gekleurd marmer
 • Vetvlekken
 • Keukentegels
 • Verstopte afvoerleidingen
 • Aangetast zilver
 • magnetron

15. Verwijderen van vuilnisgeur

Vuilniszakken hebben vaak een bedorven geur omdat ze een verscheidenheid aan vervuilende afvalproducten bevatten. Helaas kan deze geur zich verspreiden naar uw keuken en naar andere delen van uw huis.

Gelukkig kan baking soda helpen vuilnisgeuren te elimineren. Deze geuren zijn vaak zuur, dus baking soda kan een interactie aangaan met geurmoleculen en ze neutraliseren.

In feite ontdekten wetenschappers dat het verspreiden van baking soda op de bodem van afvalbakken kan helpen de vuilstank met 70% te neutraliseren (45).

16. Verwijdert hardnekkige tapijtvlekken

Een combinatie van baking soda (zuiveringszout) en azijn kan de meest hardnekkige tapijtvlekken verwijderen.

Wanneer bicarbonaat en azijn worden gemengd, ontstaat een verbinding die koolzuur wordt genoemd, een veelgebruikt ingrediënt in reinigingsproducten. Deze reactie veroorzaakt veel bruisen, wat kan helpen bij het afbreken van taaie vlekken(46).

Zo kunt u hardnekkige tapijtvlekken verwijderen met alleen baking soda en azijn:

 1. Dek eerst de tapijtvlek af met een dunne laag baking soda.
 2. Vul vervolgens een lege spuitfles met een 1: 1 mengsel van azijn en water en spuit over het bevlekte gebied.
 3. Wacht een uur of tot het oppervlak droog is.
 4. Boen de baking soda los met een borstel en zuig het residu op.
 5. De vlek moet nu volledig worden verwijderd. Als er wat resten van baking soda op het tapijt achterblijft, veeg het dan af met een vochtige handdoek.

17. Multifunctionele badkamerreiniger

Net zoals keukens, kunnen badkamers moeilijk te reinigen zijn. Ze hebben een verscheidenheid aan oppervlakken die vaak worden gebruikt en moeten daarom vaak worden schoongemaakt.

Hoewel een groot aantal commerciële badkamerreinigers beschikbaar zijn, geven veel mensen de voorkeur aan een meer natuurlijke en kostenbesparende schoonmaakoptie. Baking soda is handig omdat het veel badkameroppervlakken wit maakt en desinfecteert(47, 48).

Hier zijn een paar oppervlakken die u kunt reinigen met baking soda:

 • Badkamertegels
 • Toiletten
 • douches
 • badkuipen
 • Badkamer zinkt

Maak een pasta met baking soda en een beetje water. Spoel het mengsel met een spons of doek grondig op het oppervlak dat u wilt reinigen.

Veeg het oppervlak 15-20 minuten later af met een vochtige doek.

18. Maakt fruit en groenten schoon

Veel mensen maken zich zorgen over bestrijdingsmiddelen op voedingsmiddelen. Pesticiden worden gebruikt om te voorkomen dat gewassen worden beschadigd door insecten, ziektekiemen, knaagdieren en onkruid.

Fruit schillen is de beste manier om pesticiden te verwijderen. Het betekent echter ook dat u niet de belangrijke voedingsstoffen krijgt, zoals vezels, vitaminen en mineralen, die te vinden zijn in de schil van veel fruit.

Interessant is dat recent onderzoek heeft aangetoond dat het weken van fruit en groenten in een baking soda was de meest effectieve manier is om pesticiden te verwijderen zonder ze af te pellen.

Een studie vond dat het weken van fruit in een oplossing van baking soda en water gedurende 12-15 minuten vrijwel alle pesticiden verwijderde(49).

19. Schoonmaken zilverwerk

Baking soda is een handig alternatief voor commerciële zilverpoetsmiddelen.

Hiervoor heb je nodig:

 • Een aluminium bakblik of een ovenschaal bekleed met aluminiumfolie
 • 1 kopje kokend water
 • 1 eetlepel baking soda (zuiveringszout)
 • 1/2 kop witte azijn

Voeg de baking soda toe aan de aluminium bakvorm en giet langzaam de azijn erbij. Giet vervolgens het kokende water erbij en plaats het dan in de bakvorm.

Bijna onmiddellijk, zou de aanslag moeten beginnen te verdwijnen, en je kunt het meeste zilverwerk uit de pan verwijderen binnen dertig seconden. Het is echter mogelijk dat sterk aangetast zilverwerk tot een minuut in het mengsel moet blijven zitten.

In dit mengsel ondergaat zilver een chemische reactie met de aluminium pan en baking soda.Het zorgt dat de aanslag van het zilverwerk naar de aluminium pan overbrengt of kan een bleke, gele residu op de bodem van de pan achterlaten(50).

20. Red aangebrande pannen

Veel mensen hebben tijdens het koken per ongeluk de bodem van een pan is aangebrand.

Dit kan een nachtmerrie zijn om schoon te maken. Gelukkig kun je een aangebrande pan gemakkelijk schoonmaken met baking soda en water.

Bestrooi een ruime hoeveelheid baking soda over de bodem van de pan en voeg voldoende water toe om de verbrande gebieden te bedekken. Breng het mengsel aan de kook en leeg de pan zoals gewoonlijk.

Als er hardnekkige vlekken achterblijven, pak dan een schuursponsje, voeg een kleine hoeveelheid wasmiddel toe en verwijder voorzichtig de resterende verbrande stukjes.

21. Blussen van olie en vetbranden

Interessant is dat sommige brandblussers baking soda bevatten.

Ze staan ​​bekend als droge chemische brandblussers en worden gebruikt om olie, vet en elektrische branden te blussen. Baking soda (zuiveringszout) reageert met de hitte en produceert koolstofdioxide, dat het vuur smoort en blust.

Dit betekent dat baking soda kan worden gebruikt om kleine olie- en vetbranden te doven.

Verwacht echter niet dat baking soda grotere huisbranden zal doven. Grotere branden trekken meer zuurstof aan en kunnen de effecten van baking soda tegengaan.

22. Zelfgemaakte onkruidverdelger

Onkruid zijn vervelende planten die kunnen groeien in de spleten van uw looppaden en opritten. Ze hebben vaak diepe wortels, waardoor ze moeilijk te doden zijn zonder een chemische onkruidverdelger te gebruiken.

Gelukkig kunt u baking soda gebruiken als een goedkoper en veiliger alternatief. Dat komt omdat natriumbicarbonaat rijk is aan natrium, wat een onaangename omgeving voor onkruid creëert.

Strooi een paar handen vol baking soda over onkruid dat groeit in de spleten van je trottoir, opritten en andere gebieden met onkruid.

Gebruik echter geen baking soda om onkruid in je bloembedden en tuinen te doden, omdat het ook je andere planten kan doden.

23. Schoenverfrisser

Stinkende schoenen hebben is een veel voorkomend probleem dat behoorlijk gênant kan zijn.

Gelukkig is baking soda ook een geweldige remedie voor het opfrissen van stinkende schoenen.

Giet twee eetlepels baking soda in twee kaasdoeken of dunne stukken stof. Bevestig de doeken met een rubberen band of touw en plaats één in elke schoen.

Verwijder de baking soda zakken als u uw schoenen wilt dragen.

Tot slot

Baking soda is een veelzijdig ingrediënt dat naast koken ook veel toepassingen kent.

Het schijnt als het gaat om het neutraliseren van geuren en schoonmaken. Deze huishoudelijke taken kunnen helpen bij het verwijderen van harde vlekken, het elimineren van vieze geurtjes en helpen bij het schoonmaken van moeilijke gebieden zoals de oven, magnetron en zelfs tegelvoegen.

Daarnaast heeft baking soda verschillende gezondheidsvoordelen. Het kan bijvoorbeeld helpen bij het behandelen van brandend maagzuur, het kalmeren van aften en zelfs het witter maken van uw tanden.

Wat meer, baking soda is goedkoop en overal verkrijgbaar.

De volgende keer dat u een harde vlek of geur moet verwijderen, probeer dan eens baking soda.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.