Acne is een veelvoorkomende huidaandoening die op een gegeven moment in hun leven naar schatting 85% van de mensen treft.

Symptomen zijn vervelende puistjes, die frustrerend en moeilijk te verwijderen kunnen zijn.

Hoewel conventionele behandelingen effectief kunnen zijn bij het verwijderen van acne, worden ze vaak in verband gebracht met nadelige effecten, zoals huidirritatie en droogheid.

Daarom hebben veel mensen zich tot natuurlijke alternatieven gewend. Er zijn veel natuurlijke acne methodes , maar slechts een handvol zijn wetenschappelijk bewezen om te helpen.

Aanbiedingen deze maand

UPGRADE jouw eigen SPOTIFY account

Spotify Premium + Videoland voor slecht €24,99

Netflixs accounts 1,3,6 of 12 maanden

Videoland en Disney+ accounts

Nieuw: Telegraaf Premium Digitaal

Fox Sports + Go accounts

Profiteer nu van deze aanbiedingen

Dit artikel deelt vier natuurlijke behandelingen waarvan is aangetoond dat ze snel acne kunnen verwijderen. Het artikel bespreekt ook een aantal methodes op de langere termijn.

1. Behandelen met Tea Tree Olie

Tea tree olie wordt gewonnen uit de bladeren van de boom Melaleuca alternifolia , afkomstig uit Australië.

Het staat bekend om zijn vermogen om bacteriën te bestrijden en huidontsteking te verminderen. Met name helpt tea tree olie te vechten tegen P. acnes en S. epidermidis , twee soorten bacteriën die acne kunnen veroorzaken(123).

Een studie wees uit dat 5% tea tree olie-gel bijna vier keer effectiever was in het verminderen van acne-laesies en bijna zes keer effectiever in het verminderen van de ernst van acne dan in een placebo(4).

In een andere studie bleek een gel met 5% tea tree olie even effectief te zijn bij het verminderen van acne als een lotion met 5% benzoylperoxide, een veel voorkomende acne-medicatie (5).

De tea tree olie behandeling resulteerde ook in minder nadelige effecten dan benzoylperoxide. Deze omvatten droogheid, irritatie en verbranding.

Het is belangrijk op te merken dat theeboomolie zeer krachtig is en roodheid en irritatie kan veroorzaken wanneer deze direct op de huid wordt aangebracht. Om deze reden moet het worden verdund met water of een dragerolie.

Hoe tea tree olie te gebruiken voor acne

 1. Combineer een deel tea tree olie met negen delen water.
 2. Doop een wattenstaafje in het mengsel en breng het direct aan op de puistjes.
 3. Breng desgewenst een moisturizer aan.
 4. Herhaal dit proces één tot twee keer per dag, indien nodig.

Kortom: Tea tree olie bestrijdt ontstekingen en acne veroorzakende bacteriën.Er is aangetoond dat het op de huid aanbrengen van acne vermindert.

2. Behandelen met andere essentiële oliën

Naast theeboomolie zijn er veel andere essentiële oliën met antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen die acne snel kunnen opruimen.

Een groot wetenschappelijk onderzoek wees uit dat essentiële oliën van kaneel, roos, lavendel en kruidnagel acne-veroorzakende bacteriën bestrijden, S. epidermidis en P. acnes  (6).

Rozemarijn en citroengras bleken ook effectief P. acnes  te remmen( 7 ).

Eén studie vergeleek de acne bestrijdende eigenschappen van kruidnagel-basilicumolie, 10% benzoylperoxide en een placebo. Zowel de 2% en 5% kruidnagel-basilicum-oliën bleken effectiever en sneller te zijn in het verminderen van acne dan benzoylperoxide (8).

Een andere studie toonde aan dat een gel met azijnzuur, oranje en zoete essentiële oliën van basilicum resulteerde in een 75% toename in de genezingssnelheid van acne(9).

Net als tea tree olie zijn deze etherische oliën erg geconcentreerd en kunnen irritatie veroorzaken als ze rechtstreeks op de huid worden aangebracht.

Hoe essentiële oliën te gebruiken voor acne

 1. Combineer één deel essentiële olie met negen delen water.
 2. Doop een wattenstaafje in het mengsel en breng het direct aan op het puistjes.
 3. Breng desgewenst een moisturizer aan.
 4. Herhaal dit proces één tot twee keer per dag, indien nodig.

Kortom: Andere essentiële oliën zoals kaneel, roos, lavendel, kruidnagel en rozemarijn blijken acne veroorzakende bacteriën te remmen. Het aanbrengen van deze oliën op de huid kan helpen puistjes te verminderen.

3. Breng groene thee op de huid aan

Veel mensen drinken groene thee voor zijn gezondheidsvoordelen , maar het kan ook nuttig zijn wanneer het direct op de huid wordt aangebracht.

Groene thee bevat flavonoïden en tannines, waarvan bekend is dat ze helpen tegen ontstekingen en bacteriën die acne kunnen veroorzaken(1011).

Het bevat ook veel antioxidanten van epigallocatechin-3-gallate (EGCG), waarvan is aangetoond dat het ontstekingen tegengaat, de talgproductie verminderen en de groei van P. acnes bij mensen met een acne-gevoelige huid (12).

Meerdere studies hebben aangetoond dat mensen met acne aanzienlijk minder talgproductie en puistjes ervaren wanneer ze een groene thee-extract van 2-3% op hun huid aanbrengen(131415).

Er zijn een handvol huidverzorgingsproducten op de markt die groene thee bevatten, maar het is heel eenvoudig en kosteneffectief om thuis je eigen mengsel te maken.

Hoe groene thee te gebruiken voor acne

 1. Laat groene thee in kokend water gedurende 3-4 minuten trekken.
 2. Laat de thee afkoelen.
 3. Breng het aan op je gezicht met een watje of spuit het op met een spuitfles.
 4. Laat het gedurende 10 minuten of ‘s nachts staan ​​en spoel dan uw gezicht met water.
 5. Herhaal dit 1-2 keer per dag, indien nodig. Het kan maximaal twee weken in de koelkast worden bewaard.

Kortom: Groene thee bevat veel antioxidanten die helpen om ontstekingen te verminderen en bacteriën te bestrijden. Het is aangetoond dat het aanbrengen op de huid acne aanzienlijk vermindert.

4. Bevochtig met Aloë Vera

Aloë vera is een tropische plant met bladeren die een heldere gel produceren.

Wanneer het op de huid wordt aangebracht, is aangetoond dat Aloë Vera-gel bacteriën helpt bestrijden, ontstekingen vermindert en wondgenezing bevordert (16, 1718).

Daarom is het een populaire behandeling voor verschillende huidaandoeningen, waaronder psoriasis, huiduitslag, snijwonden en brandwonden.

Er zijn beperkte studies over het vermogen van aloë vera om puistjes specifiek te bestrijden, maar bestaand onderzoek is veelbelovend.

Aloë vera bevat lupeol, salicylzuur, ureumstikstof, cinnamonzuur, fenolen en zwavel, die allemaal bacteriën remmen die acne kunnen veroorzaken(1819) .

In één onderzoek werden verschillende concentraties aloë vera-gel toegevoegd aan kruidnagel-basilicumolie-lotion en beoordeeld op anti-acne-eigenschappen. Hoe hoger de concentratie van aloë vera in de lotion, des te effectiever het was om acne te verminderen (20).

Een andere studie vond dat het gebruik van 50% aloë vera-gel met tretinoïne crème significant effectiever was in het verwijderen van acne dan alleen tretinoïne crème. Tretinoïne crème is een medicijn tegen acne afgeleid van vitamine A(21).

Aloë vera-gel op zichzelf was niet effectief bij de behandeling van acne, maar het versterkte de anti-acne effecten van kruidnagel-basilicumolie en tretinoïne-crème.

Hoewel er een mogelijkheid is dat aloë vera-gel acne op zichzelf kan helpen verwijderen, kan het effectiever zijn in combinatie met andere geneesmiddelen of medicijnen.

Hoe Aloë Vera Gel te gebruiken voor acne

 1. Schraap de gel uit de aloëblaadjes met een lepel.
 2. Breng gel aan op de huid op hetzelfde manier als andere acnebehandelingen. Probeer het als je wilt te mengen met uw andere behandeling en breng dit vervolgens op uw huid aan. Of u kunt eerst de andere acnebehandeling toepassen, met de aloë-gel eroverheen.
 3. Herhaal 1-2 keer per dag, of zoals gewenst.

Je kunt ook aloë vera-gel kopen, maar zorg ervoor dat het pure aloë is en geen toegevoegde ingrediënten bevat.

Kortom: Aloë op de huid aanbrengen kan helpen brandwonden te behandelen, wonden te helen en ontstekingen te bestrijden. Het is aangetoond dat het de anti-acne effecten van andere behandelingen verhoogt, maar er is meer onderzoek nodig naar de effecten ervan wanneer het op zichzelf wordt gebruikt.

Langdurige acnebehandeling

Van verschillende andere natuurlijke acnebehandelingen is aangetoond dat ze effectief zijn bij consistent, langdurig gebruik.

Hoewel de onderstaande behandelingen misschien niet snel van je puistjes afkomt. Ze kunnen acne helpen voorkomen en genezen in de loop van de tijd.

Neem een ​​zinksupplement

Het minerale zink speelt een rol bij wondgenezing en kan ontstekingen helpen verminderen.

Vanwege dit is het bestudeerd als een mogelijke behandeling voor acne.

Onderzoek heeft aangetoond dat mensen met acne de neiging hebben om minder zink in hun bloed te hebben dan mensen met een zuivere huid(22).

Het is aangetoond dat het innemen van een zinksupplement helpt. In feite hebben verschillende onderzoeken aangetoond dat het nemen van 30-45 mg elementair zink per dag acne significant kan verminderen(232425).

In één specifiek onderzoek namen 48 mensen met acne drie keer per dag zinksupplementen in. Na acht weken ervoeren 38 van hen een 80-100% vermindering van acne(26).

Zink is verkrijgbaar in vele vormen, die elk een verschillende hoeveelheid elementair zink bevatten.

Ongeacht welke vorm je kiest, het is waarschijnlijk het beste om niet meer te nemen dan de aanbevolen bovengrens van 40 mg zink per dag.

Te veel zink gebruiken kan bijwerkingen veroorzaken, zoals maagpijn en darmirritatie (27).

Consumeer Brewer’s Yeast (biergist)

Een specifieke stam brouwersgist genoemd Saccharomyces cerevisiae Hansen CBS lijkt ook bij te dragen aan het verminderen van acne wanneer het via de mond wordt geconsumeerd.

Biergist is meestal een goede bron van B-vitaminen, chroom, koper, ijzer en zink. Het vermogen om acne te behandelen is hoogstwaarschijnlijk te wijten aan de antibacteriële effecten (2829).

Eén studie vergeleek de effectiviteit van biergist met die van een placebo gedurende vijf maanden.

Puistjes werden genezen of aanzienlijk verbeterd bij meer dan 80% van de mensen die het gistpreparaat gebruikten. En maar slechts 26% zag verbetering bij de placebogroep (30).

Studies hebben aangetoond dat biergist geen bijwerkingen heeft. Een aantal mensen hebben meldde dat ze winderigheid, een opgeblazen gevoel of hoofdpijn hadden gekregen na het nuttigen ervan.

Probeer een visolie supplement

Visolie bevat de omega-3 vetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA).

Studies tonen aan dat het consumeren van EPA kan helpen bij het leiden van de olieproductie, het voorkomen van acne en het helpen handhaven van de huid bij voldoende hydratatie (3132).

Hoge niveaus van EPA en DHA hebben ook aangetoond dat ze factoren die bijdragen aan ontstekingen verminderen, wat uiteindelijk het risico op acne kan verminderen (33).

In één onderzoek nam men omega-3 vetzuursupplementen met zowel EPA als DHA dagelijks gedurende 10 weken significant minder puistjes in alle 45 deelnemers (34).

Je kunt ook omega-3-vetzuren krijgen door walnoten, chia zaden, gemalen lijnzaad, zalm, sardines en ansjovis te eten.

De bronnen hierboven bevatten echter het omega-3 vetzuur alfa-linoleenzuur (ALA) en weinig tot geen EPA of DHA (35).

Het nemen van een supplement met geconcentreerde omega-3 vetzuren kan helpen bij het opnemen van grotere hoeveelheden EPA en DHA om acne beter te behandelen.

Kortom: Biergist, zink of visolie oraal in te nemen kan puistjes helpen voorkomen en verminderen na verloop van tijd. Door deze supplementen raken misschien niet snel ontdaan van puistjes, maar studies die hun gebruik op de lange termijn evalueren, zijn veelbelovend.

Andere manieren om acne te verminderen

Hoewel mensen al jaren natuurlijke acne behandelingen gebruiken, is er nog steeds onderzoek over het onderwerp aan de gang.

De hieronder vermelde behandelingen kunnen de acne-gevoelige huid bevorderen. Er zijn geen studies over hun vermogen om puistjes te behandelen:

 • Toverhazelaar: het is aangetoond dat het toepassen van toverhazelaar op de huid bacteriën bestrijdt en ontstekingen vermindert, wat puistjes zou kunnen helpen voorkomen (3637).
 • Appelazijn: de organische zuren in appelazijn kan acne-veroorzakende bacteriën doden en het uiterlijk van littekens verminderen(38394041).
 • Beperk zuivelinname: twee grote studies meldden dat mensen die meer melk dronken meer puisten hadden, maar er is meer onderzoek nodig(4243).
 • Probeer een honing- en kaneelmasker: Honing en kaneel hebben antioxiderende, antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen, zodat ze bij gebruik op de acne-gevoelige huid kunnen profiteren (4445).
 • Verminder stress: sommige onderzoeken hebben stress in verband gebracht met een toename van de ernst van acne. Vraag uw zorgverlener naar ontspanningstechnieken en veranderingen in levensstijl die u kunnen helpen uw stressniveau te verminderen (4647).

Kortom: Een paar andere behandelingen kunnen u helpen op natuurlijke wijze tegen puistjes te vechten. Dit kan door appelazijn op de huid aanbrengen, uw zuivelinname beperken en stress verminderen.

Tot slot

Acne zijn een veel voorkomend probleem dat frustrerend kan zijn om te behandelen.

Conventionele behandelingen kunnen roodheid, droogheid of irritatie veroorzaken en veel natuurlijke alternatieven lijken gewoon niet te werken.

De huisbehandelingen die in dit artikel worden vermeld, worden door de wetenschap ondersteund als de meest effectieve, natuurlijke manieren om puistjes te verminderen .

Het aanbrengen van verschillende essentiële oliën zoals groene thee en aloë vera op de huid lijkt de snelste manier om puistjes te verwijderen. Hoewel supplementen op langere termijn kunnen worden gebruikt.

De behandelingen in dit artikel werken mogelijk niet voor iedereen, maar kunnen het proberen waard zijn.

Als u met ernstige acne leeft, wilt u misschien toch een dermatoloog raadplegen.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.