De meeste supplementen zijn niet bewezen effectief te zijn, en sommige zijn misschien helemaal niet goed voor je.

Hierop zijn echter enkele uitzonderingen.

Toch zijn er uitzonderingen. In feite zijn sommige supplementen vergelijkbaar met farmaceutische geneesmiddelen.

Hier zijn 4 natuurlijke, gezondheidsbevorderende supplementen die net zo krachtig zijn als geneesmiddelen.

Aanbiedingen deze maand

UPGRADE jouw eigen SPOTIFY account

Spotify Premium + Videoland voor slecht €24,99

Netflixs accounts 1,3,6 of 12 maanden

Videoland en Disney+ accounts

Nieuw: Telegraaf Premium Digitaal

Fox Sports + Go accounts

Profiteer nu van deze aanbiedingen

1. Berberine

Berberine is een bioactieve stof die uit bepaalde planten wordt gewonnen.

Het is niet bekend, maar het is misschien wel één van de krachtigste supplementen op aarde.

Het biedt verschillende voordelen voor de gezondheid, maar is vooral effectief bij het verlagen van de bloedsuikerspiegel(1).

Deze effecten zouden te wijten zijn aan talrijke mechanismen. In het bijzonder wordt berberine verondersteld om de glucoseproductie in uw lever te verminderen en de insulinegevoeligheid te verbeteren(23).

De studies tonen aan dat het nemen van berberine de niveaus van de bloedsuikerspiegels in gelijkaardige mate kan verlagen zoals de populaire diabetes medicijn metformine(4).

In een studie bij 116 mensen met diabetes type 2, verminderde de stof de nuchtere bloedsuikerspiegel met 20% en HbA1c (een marker voor de lange termijn bloedsuikerspiegel) met 12%(5).

Berberine is ook zeer effectief in het verbeteren van andere gezondheidsindicatoren.

Het verlaagt de triglyceriden- en bloeddrukniveaus, evenals het totale en LDL (slechte) cholesterol, wat uw risico op hartaandoeningen kan verlagen(1678).

Berberine blijkt ook antibacteriële effecten te hebben en kan bescherming bieden tegen hartfalen en kanker(9101112).

Houd er echter rekening mee dat deze stof zeer krachtig is en een reeks biologische effecten heeft.

Gebruik het met voorzichtigheid en raadpleeg uw zorgverlener – vooral als u momenteel andere medicijnen gebruikt.

Kortom: Berberine is een krachtig supplement. Het verlaagt bijvoorbeeld de bloedsuikerspiegel drastisch en verbetert de meeste belangrijke risicofactoren voor hart- en vaatziekten.

2. Curcumine

Kurkuma is een populaire specerij die bekend staat om zijn gele kleur.

Het wordt in India al duizenden jaren als geneeskrachtig kruid gebruikt.

Kurkuma bevat curcumine, een krachtige stof die de laatste jaren grondig is bestudeerd.(13).

Curcumine bestrijdt ontstekingen op moleculair niveau door het blokkeren van een inflammatoir signaalmolecuul genaamd NF-kB(1415).

Het is zo effectief dat het in sommige studies is vergeleken met ontstekingsremmende medicijnen – zonder grote bijwerkingen(1617).

Bijvoorbeeld, in een studie in 45 mensen met reumatoïde artritis, was 500 mg curcumine per dag effectiever dan de anti – ontstekingsdiclofenac medicijn(18).

Curcumine heeft ook tal van andere voordelen voor de gezondheid. Het is een krachtige antioxidant, kan de gezondheid van het hart verbeteren en kan kanker helpen voorkomen(19202122).

Volgens een studie kan curcumine ook helpen bij de bestrijding van depressie. Het bleek zelfs zo effectief als het antidepressieve medicijn prozac(23).

Curcumine wordt echter slecht geabsorbeerd, dus het is het beste om een supplement te krijgen dat ook piperine/bioperine bevat, waarvan is aangetoond dat het de absorptie van curcumine met 2.000% verbetert. (24).

Kortom: Curcumine is het biologisch actieve middel in kurkuma. Het is een zeer krachtige ontstekingsremmende stof die kan helpen bij het bestrijden van talloze ziekten.

3. Rode gist rijst

Statine medicijnen behoren tot de meest voorgeschreven medicijnen ter wereld.

Ze remmen de productie van cholesterol in uw lever, wat leidt tot een aanzienlijk lager cholesterolgehalte in het bloed.

Interessant is dat een extract van een soort gefermenteerde rijst, rode gistrijst genaamd, vergelijkbare effecten kan hebben.

Het bevat kleine hoeveelheden monacoline K, het actieve bestanddeel van het statine geneesmiddel Lovastatin.(25).

Volgens een overzicht van 93 studies heeft rode gist rijst het totale cholesterolgehalte gemiddeld met 34 mgdL verlaagd, LDL (slechte) cholesterol met 28 mgdL en triglyceriden met 35 mgdL. Plus, het verhoogde HDL (goede) cholesterol met 6 mgdL. (26).

Bovendien reduceerde rode gistrijst in een onderzoek bij 5000 mensen in China die hartaanvallen hadden gehad, het risico op daaropvolgende hartinfarcten met 45% en het risico om tijdens de onderzoeksperiode te overlijden met 33%(27).

Toch kan de hoeveelheid van het actieve ingrediënt in supplementen tot 100-voudig variëren, afhankelijk van het merk(28).

Vanwege de kracht van monacoline K, heeft de Food and Drug Administration (FDA) besloten dat rode gist rijstproducten die deze stof bevatten moeten worden beschouwd als een geneesmiddel in plaats van een supplement.

Sommige fabrikanten proberen deze voorschriften te omzeilen door de verkoop van rode gist rijst supplementen die slechts sporen van monacoline K bevatten.

Het is dan ook mogelijk dat deze producten niet dezelfde voordelen bieden als echte rode gistrijst.

Daarom – en vanwege mogelijke bijwerkingen – moet u uw zorgverlener vragen om u te helpen bij het vinden van een hoogwaardig supplement van een gerenommeerde fabrikant.

Kortom: Rode gistrijst bevat een stof die de werkzame stof is in het statinegeneesmiddel Lovastatine. Het kan het cholesterolgehalte en het risico op hartaanvallen en overlijden verminderen bij mensen die al een hartaandoening hebben.

4. Knoflook

Knoflook is een populair ingrediënt in keukens wereldwijd, maar het wordt ook al duizenden jaren gebruikt als medicinale plant, onder andere door de Grieken en Romeinen(29).

De belangrijkste effecten van knoflook zijn te danken aan een van de actieve bestanddelen, allicine, die zeer gunstig is voor de gezondheid van het hart(30).

Studies tonen aan dat knoflook het totaal en LDL (slechte) cholesterol met gemiddeld 10-15% kan verlagen. (313233).

Belangrijker nog, kan het knoflook extract de bloeddruk aanzienlijk verlagen, wat een belangrijke risicofactor is voor hartaanvallen, beroertes, nierziekten en vroegtijdige dood.(3435).

Bij mensen met hoge bloeddruk kan knoflook de systolische bloeddruk met 8,4 mmHg verlagen en de diastolische bloeddruk met gemiddeld 7,3 mmHg(36).

In een studie onder 210 mensen met hoge bloeddruk was het oudere knoflook extract zelfs effectiever dan het bloeddrukverlagende medicijn atenolol(37).

Knoflook lijkt ook effectief te zijn in het stimuleren van de immuunfunctie en het helpen bestrijden van de verkoudheid, ‘s werelds meest voorkomende infectieziekte.

Knoflook lijkt ook de immuunfunctie te versterken en de verkoudheid te bestrijden(38).

In één studie, verminderde het het aantal verkoudheden met 63% en de duur van de verkoudheidsverschijnselen met 70% – van 5 naar gemiddeld 1,5 dag.

Kortom: Knoflook bezit een breed scala aan biologische effecten. Het kan de bloeddruk verlagen, het cholesterolgehalte verbeteren en de verkoudheid helpen bestrijden.

Tot slot

Supplementen, hoe effectief ook, kunnen een gezonde levensstijl nooit vervangen door gezonde voeding, bewegen en goede slaap.

Dat gezegd hebbende, kunnen de bovenstaande supplementen mensen helpen die een natuurlijke gezondheidsboost willen.

Houd er rekening mee dat deze supplementen ongelooflijk krachtig zijn en zorgvuldig moeten worden geconsumeerd.

Als u een medische aandoening heeft of medicijnen gebruikt, raadpleeg dan uw zorgverlener voordat u deze stoffen probeert te gebruiken.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.