Candida infectie is een probleem voor veel mensen.

Ze worden meestal veroorzaakt door schimmel gisten, in het bijzonder Candida albicans(1).

Als u denkt dat u een infectie heeft, het eerste wat u moet doen is een afspraak maken met uw arts.

Er zijn echter verschillende voedingsmiddelen of dieetveranderingen die ook kunnen helpen.

In dit artikel worden 5 dieet tips die effectief kan zijn tegen Candida infectie.

1. Kokosolie

Candida- gisten zijn microscopische schimmels die gevonden worden rond de huid, mond of darm (2).

Ze zijn meestal onschadelijk, maar kunnen infecties veroorzaken als de afweer van je lichaam verzwakt is. Planten hebben hun eigen afweer tegen gisten en andere schimmels en sommige produceren verbindingen die giftig zijn voor schimmels.

Een goed voorbeeld is laurinezuur, een verzadigd vetzuur dat uitvoerig is bestudeerd voor haar antimicrobiële en antischimmel effecten.

Kokosolie bevat bijna 50% laurinezuur. Dit maakt het één van de rijkste voedingsbronnen van laurinezuur, dat anders zelden in grote hoeveelheden in voedsel wordt aangetroffen.

Reageerbuisexperimenten suggereren dat laurinezuur zeer effectief is tegen Candida- gisten en kokosolie kunnen vergelijkbare effecten hebben(3, 4, 5).

Om deze reden, zou kokosolie als een mondspoeling  — misschien wel een nuttige strategie zijn tegen Candida infecties in de mond.

Kortom: Experimenten met reageerbuis geven aan dat één van de belangrijkste componenten van kokosolie, laurinezuur, effectief kan zijn tegen Candida- infecties. Er zijn echter menselijke proeven nodig om deze resultaten te bevestigen.

2. Probiotica

Verschillende factoren kunnen sommige mensen vatbaarder maken Candida- infecties, waaronder diabetes en een verzwakt of onderdrukt immuunsysteem.

Antibiotica kunnen ook het risico verhogen, omdat sterke doseringen soms een deel van de nuttige bacteriën in de darm doden(1, 2).

Deze bacteriën maken deel uit van de natuurlijke afweer van het lichaam tegen Candida-gisten. Ze beschermen tegen infecties door met hen te concurreren om ruimte en voedingsstoffen(6).

Probiotica consumeren kan helpen deze populaties van nuttige bacteriën te herstellen(7).

Probiotica zijn levende bacteriën vaak gevonden in gefermenteerde voedingsmiddelen, bijvoorbeeld yoghurt met actieve culturen. Ze kunnen ook in supplementen worden ingenomen.(8).

Studies suggereren dat probiotica een bruikbare preventieve of een aanvulling bij de behandeling tegen Candida infecties kan zijn(9).

Een andere studie van 65 patiënten met Candida- infecties in de mond vonden dat het nemen van probiotica de effectiviteit van een conventionele antischimmelbehandeling significant verbeterde(10).

Eén studie bij 215 oudere patiënten toonde aan dat het nemen van zuigtabletten twee stammen van het probioticum bevatte Lactobacillus reuteri gedurende 12 weken verminderde de hoeveelheid Candida- gisten in hun mond(10).

Probiotica kunnen ook de groei van verminderen van Candida in de darmen, en er zijn aanwijzingen dat vaginale capsules bij Lactobacillus probiotica kunnen effectief zijn tegen vaginale schimmelinfecties(11, 12, 13, 14).

Kortom: Probiotica kan Candida groei verminderen en beschermen tegen infecties in de mond. Vaginale capsules kunnen ook effectief zijn.

3. Een voeding met weinig suiker

Gisten houden echt van suiker en groeien sneller wanneer het direct beschikbaar is(15, 16, 17).

In feite verhoogt een hoog suikergehalte in de bloedbaan het risico op Candida- infecties(1, 18, 19, 20).

In één dierstudie, suiker verhoogde Candida groei in het spijsverteringsstelsel van muizen met een verzwakt immuunsysteem (21).

In een menselijk onderzoek, spoelen met opgeloste suiker (sacharose) is in verband gebracht met hogere aantallen van gisten in de mond en de infecties waren toegenomen (22).

Aan de andere kant vond een andere menselijke studie dat een dieet met veel suiker geen effect had Candida- groei in de mond of het spijsverteringsstelsel(23).

Menselijke proeven op dit gebied zijn echter beperkt en er is meer onderzoek nodig(24).

En zelfs als een suikerarm dieet niet altijd effectief is tegen gisten, zal het elimineren van toegevoegde suikers uit je dieet je gezondheid op veel andere manieren verbeteren.

Kortom: Candida-gisten geven de voorkeur aan omgevingen met veel suiker. Er is echter beperkt bewijs voor de voordelen van een dieet met weinig suiker.

4. Knoflook

Knoflook is een ander goed voorbeeld van een gezonde plant met sterke schimmeldodende eigenschappen. Dit is deels te wijten aan allicine, een schimmeldodende stof die ontstaat wanneer verse knoflook wordt geplet of gekneusd(25).

Wanneer het in grote hoeveelheden aan muizen wordt toegediend, lijkt allicine te vechten tegen Candida gisten,maar is iets minder effectief dan het antischimmelmiddel fluconazol (26).

Reageerbuisexperimenten geven ook aan dat knoflookextract het vermogen van gisten om zich aan de cellen aan de binnenkant van de mond te hechten, kan verminderen(27).

Houd er echter rekening mee dat knoflook slechts kleine hoeveelheden allicine bevat, terwijl de meeste onderzoeken grote hoeveelheden geïsoleerd allicine hebben gebruikt.

Een 14-daagse studie bij vrouwen vond dat het gebruik van knoflooksupplementen in capsules geen effect had op vaginale schimmelinfecties(28).

Over het algemeen zijn meer klinische onderzoeken nodig om te bevestigen of het eten van knoflook enige behandelingswaarde heeft bij de mens.

Niettemin is het veilig en gezond om knoflook te gebruiken om je eten op smaak te brengen. Het kan ook goed samen werken met traditionele behandelingen tegen Candida.

Houd er echter rekening mee dat het gebruik van rauwe knoflook in gevoelige gebieden, zoals de mond, schadelijk kan zijn en ernstige chemische brandwonden kan veroorzaken(29, 30).

Kortom: Allicine, gevonden in knoflook, werkt tegen Candida . Het is echter nog steeds onduidelijk of het eten van knoflook enig effect heeft op schimmelinfecties.

5. Curcumine

Curcumine één van de actieve componenten van kurkuma, een populair Indiase specerij (31).

Reageerbuisexperimenten wijzen erop dat curcumine kan Candida gisten doden of in elk geval hun groei verminderen(32, 33, 34, 35).

Een ander experiment geeft aan dat curcumine het vermogen van gisten om zich te hechten aan cellen uit de mond van HIV-patiënten kan verminderen.

Curcumin was eigenlijk effectiever dan fluconazol, een antischimmelgeneesmiddel(36).

Helaas is het beschikbare bewijsmateriaal beperkt tot reageerbuisexperimenten, en het is onduidelijk of curcumine supplementen klinische relevantie hebben bij mensen.

Kortom: Curcumine, een van de actieve bestanddelen van kurkuma, kan dodelijk zijn Candida- gisten. Het bewijs is echter beperkt tot experimenten met reageerbuisjes en proeven met mensen zijn nodig voordat solide beweringen kunnen worden gedaan.

6. Tot slot

Gistinfecties zijn onaangenaam. Als u denkt dat u er een heeft, raadpleeg dan onmiddellijk uw arts voor een antischimmelmedicijn.

Gistinfecties kunnen echter recidiverend of zelfs resistent zijn tegen geneesmiddelen.

Als u de neiging hebt om veel schimmelinfecties te krijgen, het volgen van een gezond dieet of het nemen van supplementen zoals probiotica kan helpen.

Op zichzelf zijn deze voedingsstrategieën verre van een wondermiddel. Maar als preventieve maatregel, of naast medicatie, kunnen ze gewoon een verschil maken.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.