img

5 Dieet Tips om candida infecties te bestrijden

1770 Views

5 Dieet Tips om candida infecties te bestrijden

Candida infectie is een probleem voor veel mensen.

Ze worden meestal veroorzaakt door schimmel gisten, in het bijzonder Candida albicans(1).

Als u denkt dat u een infectie heeft, het eerste wat u moet doen is een afspraak maken met uw arts.

Echter zijn er verschillende voedingsmiddelen of diëten die ook kunnen helpen.

In dit artikel worden 5 dieet tips die effectief kan zijn tegen Candida infectie.

1. Kokosolie

Candida-gisten zijn microscopische schimmels in de omgeving van de huid, mond of darm(2).

Ze zijn meestal onschuldig, maar kan infecties veroorzaken wanneer uw afweer is verzwakt. Planten hebben hun eigen verdediging tegen gisten en andere schimmels, en sommige produceren stoffen die giftig zijn voor schimmels.

Een goed voorbeeld is laurinezuur, een verzadigd vetzuur dat uitvoerig is bestudeerd voor haar antimicrobiële en antischimmel effecten.

Kokosolie bevat bijna 50% laurinezuur. Dit maakt het één van de rijkste voedingsbronnen van laurinezuur, die anders zelden in hoge hoeveelheden in levensmiddelen voorkomt.

Reageerbuis experimenten suggereren dat laurinezuur zeer effectief tegen Candida-gisten zijn, en kokosolie soortgelijke gevolgen kunnen bevatten (3, 4, 5).

Om deze reden, zou kokosolie als een mondspoeling  — misschien wel een nuttige strategie zijn tegen Candida infecties in de mond.

Kortom: Laboratorium onderzoeken geven aan dat laurinezuur één van de belangrijkste component in kokosolie is, het kan effectief zijn tegen Candida-infecties. Menselijke onderzoeken zijn echter nodig om deze resultaten te bevestigen.

2. Probiotica

Verse yoghurt

Verschillende factoren kunnen sommige mensen gevoeliger maken voor Candida-infecties, met inbegrip van diabetes en een verzwakt of onderdrukt immuunsysteem.

Antibiotica kan de risico’s ook verhogen, zoals sterke doseringen soms een deel van de nuttige bacteriën in de darm doden(1, 2).

Deze bacteriën zijn een onderdeel van de natuurlijke afweer van het lichaam tegen Candida-gisten. Ze beschermen tegen infecties door te concurreren met hen voor ruimte en voedingsstoffen(6).

Het consumeren van probiotica kan helpen herstellen van deze populaties door de gunstige bacteriën(7).

Probiotica zijn levende bacteriën vaak gevonden in gefermenteerde voedingsmiddelen, bijvoorbeeld yoghurt met actieve culturen. Ze kunnen eveneens worden aangetroffen in supplementen(8).

Studies suggereren dat probiotica een bruikbare preventieve of een aanvulling bij de behandeling tegen Candida infecties kan zijn(9).

Een studie bij 215 oudere mensen heeft  aangetoond dat het nemen zuigtabletten met twee stammen van het probioticum Lactobacillus reuteri gedurende 12 weken significant de hoeveelheid Candida gisten in de mond kan verminderen(10).

Een andere studie bij 65 mensen met Candida infecties in de mond constateerden dat probiotica aanzienlijk de effectiviteit verbeterde dan een gewone antischimmel behandeling (10).

Probiotica kan ook de groei van Candida in de darm verminderen, en er zijn aanwijzingen dat vaginale capsules met Lactobacillus probiotica effectief tegen vaginale schimmelinfecties zijn (11, 12, 13, 14).

Kortom: Probiotica kan Candida groei verminderen en beschermen tegen infecties in de mond. Vaginale capsules kunnen ook effectief zijn.

3. Suikervrij dieet

Suikerklontjes

Gisten houden echt van suiker en groeien sneller als het direct beschikbaar is(15, 16, 17).

In feite, verhogen hoge niveaus van suiker in de bloedbaan het risico van Candida infecties(1, 18, 19, 20).

In één dierenstudie, suiker verhoogt de Candida groei in het spijsverteringsstelsel van muizen met een verzwakt immuunsysteem (21).

In een menselijk onderzoek, spoelen met opgeloste suiker (sacharose) is in verband gebracht met hogere aantallen van gisten in de mond en de infecties waren toegenomen (22).

Anderzijds, een andere menselijke onderzoek bleek dat een suiker-dieet geen effect had op Candida groei in de mond of spijsverteringskanaal(23).

Echter, menselijke experimenten over dit onderwerp zijn beperkt, en meer onderzoek is nodig (24).

En zelfs met een suikervrij dieet zijn niet altijd effectief tegen gisten, het elimineren van toegevoegd suiker uit uw voeding zal uw gezondheid op vele andere manieren verbeteren.

Kortom: Er is beperkt bewijs voor de voordelen van een suikerarm dieet tegen Candida infecties.

4. Knoflook

Knoflook is een ander goed voorbeeld van een gezonde plant met sterke schimmeldodende eigenschappen. Dit is deels te wijten aan allicine, een schimmeldodende stof die vrijkomt als verse knoflook geplet of gekneusd wordt(25).

Bij toediening aan muizen in grote hoeveelheden, allicine lijkt Candida gisten te bestrijden, maar is iets minder effectief dan de antischimmel medicijn fluconazol(26).

Reageerbuis experimenten geven ook aan dat knoflookextract zou gisten verminderen ‘het vermogen om zich te hechten aan de epitheelcellen in de mond(27).

Echter houd er rekening mee dat knoflook alleen kleine hoeveelheden allicine levert, de meeste studies gebruiken grote hoeveelheden van geïsoleerde allicine.

Een 14-daagse studie bij vrouwen bleek dat het nemen van knoflook supplementen in capsules had geen gevolgen voor de vaginale schimmelinfecties (28).

Over het algemeen zijn meer klinische proeven nodig om te bevestigen of het eten van knoflook behandeling waarde bij de mens heeft.

Niettemin, het gebruik van knoflook in uw voedsel is veilig en gezond. Het kan ook goed samen werken met traditionele behandelingen tegen Candida.

Maar houd er rekening mee dat het gebruik van rauwe knoflook op gevoelige gebieden, zoals de mond, kan schadelijk zijn en chemische brandwonden veroorzaken(29, 30).

Kortom: Allicine, gevonden in knoflook, werkt tegen Candida. Het is echter nog onduidelijk of het eten van knoflook geen gevolgen heeft voor schimmelinfecties.

5. Curcumine

Een plaat vol kurkuma poeder

Curcumine één van de actieve componenten van kurkuma, een populair Indische kruid (31).

Reageerbuis experimenten geven aan dat curcumine kan Candida gisten doden of op zijn minst het verminderen van hun groei(32, 33, 34, 35).

Een ander experiment geeft aan dat curcumine gisten die het vermogen hebben om zich te hechten aan cellen in de mond van HIV-patiënten kan verminderen.

Curcumine was zelfs effectiever dan de medicijnen fluconazol, en antimycoticum(36).

Helaas, de beschikbare gegevens is beperkt tot reageerbuis experimenten, en het is onduidelijk of curcumine supplementen enige klinische relevantie bij mensen heeft.

Kortom: Curcumine, een van de werkzame bestanddelen van kurkuma, kan Candida gisten doden. Echter, de gegevens beperkt zich tot reageerbuis experimenten en menselijke studies zijn nodig alvorens er conclusies kunnen worden getrokken.

6. Samengevat

Gist infecties zijn onaangenaam. Als u denkt dat u er een hebt, raadpleeg dan uw arts meteen voor een anti-schimmel medicatie.

Schimmelinfecties kunnen echter steeds terugkeren of zelfs resistent worden tegen medicijnen.

Als je gevoelig bent om schimmelinfecties te krijgen, het volgen van een gezond dieet of het nemen van supplementen zoals probiotica kan helpen.

Deze dieet strategieën zijn van verre een wondermiddel. Maar meer als een preventieve maatregel, maar naast medicatie kan het wel een verschil maken.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

It is main inner container footer text