Vetverbranders zijn ééñ van de meest omstreden supplementen op de markt.

Ze worden beschreven als voedingssupplementen die je stofwisseling kunnen verhogen,  de vetopname kunnen verminderen of uw lichaam kunnen helpen meer vet te verbranden voor brandstof (1).

Fabrikanten promoten ze vaak als wonderoplossingen die je gewichtsproblemen kunnen oplossen. Vetverbranders zijn echter vaak niet effectief en kunnen zelfs schadelijk zijn (2).

Dat komt omdat ze niet zijn gereguleerd door regelgevende instanties voor levensmiddelen (3).

Spotify Premium account

18 maanden reclamevrij luisteren

Nu voor slechts €14,99 

NAAR DEAL >>>

Dat gezegd hebbende, is bewezen dat verschillende natuurlijke supplementen je helpen om meer vet te verbranden.

Dit artikel geeft een overzicht van de 5 beste supplementen die u helpen vet te verbranden.

1. Cafeïne

Cafeïne is een stof die veel voorkomt in koffie, groene thee en cacaobonen. Het is ook een populair ingrediënt in commerciële vetverbrandingssupplementen – en om een ​​goede reden.

Cafeïne kan helpen om uw stofwisseling te stimuleren en uw lichaam te helpen meer vet te verbranden (456).

Onderzoek toont aan dat cafeïne tijdelijk je stofwisseling kan verhogen met maximaal 16% voor één tot twee uur ( 5 , 6 , 7 ).

Bovendien hebben verschillende onderzoeken aangetoond dat cafeïne je lichaam kan helpen om meer vet als brandstof te verbranden. Dit effect lijkt echter sterker te zijn bij slanke mensen dan mensen met obesitas (89en 10).

Helaas kan cafeïne te vaak gebruiken om uw lichaam toleranter te maken voor de effecten (11).

Om de voordelen van cafeïne te benutten, hoeft u geen supplement te nemen.

Probeer gewoon een paar kopjes sterke koffie te drinken, wat een uitstekende bron van cafeïne is met vele voordelen voor de gezondheid .

Kortom: Cafeïne kan je helpen vet te verbranden door uw stofwisseling te stimuleren en u te helpen meer vet te verbranden als brandstof. Je kunt cafeïne krijgen van natuurlijke bronnen zoals koffie en groene thee.

2. Groene thee extract

Groene thee extract is een geconcentreerde vorm van groene thee.

Het biedt alle voordelen van groene thee in een handige poeder- of capsulevorm.

Groene thee extract is ook rijk aan cafeïne en de polyfenol epigallocatechinegallaat (EGCG), deze beide verbindingen die kunnen helpen vet te verbranden (12 , 13 ).

Bovendien vullen deze twee verbindingen elkaar aan en kunnen ze je helpen vet te verbranden via een proces dat thermogenese wordt genoemd. In eenvoudige termen is thermogenese een proces waarbij uw lichaam calorieën verbrandt om warmte te produceren (141516).

Een analyse van zes onderzoeken wees bijvoorbeeld uit dat het nemen van een combinatie van groene thee-extract en cafeïne mensen hielp 16% meer vet te verbranden dan een placebo (17).

In een andere studie vergeleken wetenschappers de effecten van een placebo, cafeïne en een combinatie van groene thee-extract en cafeïne op vetverbranding.

Ze ontdekten dat de combinatie van groene thee en cafeïne ongeveer 65 calorieën per dag verbrandde dan alleen cafeïne en 80 calorieën meer dan de placebo (18).

Wilt u de voordelen van groene thee extract benutten, probeer dan 250-500 mg per dag in te nemen. Dit biedt dezelfde voordelen als het drinken van 3-5 kopjes groene thee per dag.

Kortom: Groene thee extract is geconcentreerd groene thee. Het bevat epigallocatechinegallaat (EGCG) en cafeïne, dat u kan helpen vet te verbranden door middel van thermogenese.

3. Eiwitpoeder

Eiwit is ongelooflijk belangrijk voor het verbranden van vet.

Een hoge eiwitinname kan u helpen vet te verbranden door uw stofwisseling te stimuleren en uw eetlust te verminderen. Het helpt ook uw lichaam spiermassa te behouden (192021).

Een onderzoek bij 60 deelnemers met overgewicht en obesitas ontdekte bijvoorbeeld dat een eiwitrijk dieet bijna tweemaal zo effectief was als een middelmatig eiwitdieet bij het verbranden van vet (22).

Eiwit kan ook uw eetlust in bedwang houden door het verhogen van het niveau van de volheid hormonen zoals GLP-1, CCK en PYY, terwijl het de omvang van de honger hormoon ghreline terugdringt ( 19 , 23 ).

Terwijl alle eiwitten die je nodig hebt uit een eiwitrijke voedingsmiddelen kan verkrijgen, veel mensen hebben nog steeds moeite om voldoende eiwitten per dag te eten.

Eiwitpoeder supplementen zijn een handige manier om uw eiwitinname te verhogen.

Opties omvatten whey, caseïne, soja, ei en hennep eiwitpoeders. Het is echter belangrijk om een ​​eiwitsupplement te kiezen dat weinig suiker en additieven bevat, vooral als u wilt afvallen.

Houd er rekening mee dat calorieën nog steeds belangrijk zijn. Eiwit supplementen moeten eenvoudig snacks of een deel van een maaltijd vervangen, in plaats van bovenop uw maaltijd te worden toegevoegd.

Als je moeite hebt om genoeg eiwitten te eten, probeer dan 1-2 lepels (25-50 gram) eiwitpoeder per dag.

Kortom: Eiwit supplementen zijn een handige manier om uw eiwitinname te verhogen. Een hoge eiwitinname kan u helpen vet te verbranden door het stimuleren van uw stofwisseling en het terugdringen van uw eetlust.

4. Oplosbare vezels

Er zijn twee verschillende soorten vezels – oplosbare en onoplosbare.

Oplosbare vezels nemen water op in uw spijsverteringskanaal en vormen een viskeuze gelachtige substantie (24).

Interessant is dat uit onderzoeken is gebleken dat oplosbare vezels je kunnen helpen vet te verbranden door je eetlust te beteugelen (252627).

Dat komt omdat oplosbare vezels de niveaus van volheidshormonen zoals PYY en GLP-1 kunnen helpen verhogen. Het kan ook helpen het niveau van het hongerhormoon ghreline te verlagen (252628).

Bovendien helpt oplosbare vezels de afgifte van voedingsstoffen naar de darmen te vertragen. Wanneer dit gebeurt neemt uw lichaam meer tijd in beslag om voedingsstoffen te verteren en te absorberen, waardoor u zich langer vol voelt (27).

Bovendien kan oplosbare vezels u ook helpen vet te verbranden door het aantal calorieën dat u uit voedsel absorbeert te verminderen.

In één onderzoek gebruikten 17 mensen diëten met verschillende hoeveelheden vezels en vetten. Het bleek dat mensen die de meeste vezels aten minder vet en minder calorieën uit hun dieet absorbeerden (29).

Terwijl u alle oplosbare vezels die u nodig hebt uit voedsel kunt krijgen, vele mensen vinden dit een uitdaging. Als dat het geval is voor u, probeer dan het nemen van een oplosbare vezel-supplement zoals glucomannan of psyllium.

Kortom: Oplosbare vezel supplementen kunnen u helpen vet te verbranden door uw eetlust te beteugelen en kunnen het aantal calorieën dat u via voedsel absorbeert verminderen. Sommige geweldige oplosbare vezelsupplementen omvatten glucomannan en psyllium.

5. Yohimbine

Yohimbine is een stof die voorkomt in de bast van Pausinystalia yohimbe, een boom die voorkomt in Centraal- en West-Afrika.

Het wordt vaak gebruikt als afrodisiacum, maar het heeft ook eigenschappen die u kunnen helpen vet te verbranden.

Yohimbine werkt door het blokkeren van receptoren alfa-2 adrenerge receptoren.

Deze receptoren onderdrukken vetverbranding maar verhogen normaliter de werking van adrenaline. Hierdoor wordt het lichaam gestimuleerd om vet voor brandstof te verbranden. Aangezien yohimbine blokkeert deze receptoren kan het effect adrenaline verhogen en het bevorderen van de afbraak van vet voor brandstof ( 30 , 31 , 32 , 33 ).

Een onderzoek bij 20 voetballers wees uit dat het tweemaal daags nemen van 10 mg yohimbine hen hielp gemiddeld 2,2% van hun lichaamsvet te verliezen in slechts drie weken.

Houd er rekening mee dat deze atleten al behoorlijk mager waren, dus een afname van het lichaamsvet met 2,2% is aanzienlijk (34).

Ook dierstudies hebben aangetoond dat yohimbine kan helpen de eetlust te verminderen( 35 ).

Niettemin is er meer informatie nodig over yohimbine voordat het kan worden aanbevolen als een vetverbrandingssupplement.

Omdat yohimbine uw adrenalineniveau verhoogd houdt, kan het bovendien bijwerkingen zoals misselijkheid, angst, paniekaanvallen en hoge bloeddruk veroorzaken (36).

Het kan ook interactie met andere medicijnen hebben die voor de bloeddruk en depressie. Als u deze medicijnen gebruikt voor bloeddruk of angst, is het beter om yohimbine niet te gebruiken( 37 ).

Kortom: Yohimbine kan u helpen vet te verbranden door de adrenalineniveaus hoog te houden en receptoren te blokkeren die normaal vetverbranding onderdrukken. Het kan echter bij sommige mensen vervelende bijwerkingen veroorzaken.

Andere supplementen die kunnen helpen vet te verbranden

Verschillende andere supplementen kunnen helpen gewicht te verliezen.

Ze hebben echter wel of geen bijwerkingen om hun beweringen te ondersteunen.

Deze omvatten:

  • 5-HTP: 5-HTP is een aminozuur en de voorloper van het hormoon serotonine. Het kan u helpen om vet te verbranden door het terugdringen van uw eetlust. Het kan echter ook interactie zijn met medicijnen voor depressie ( 38 , 39 ).
  • Synephrine: Synephrine is een stof die vooral veel in bittere sinaasappelen voorkomt. Enig bewijs laat zien dat het kan helpen om vet te verbranden, maar slechts een handvol studies ondersteunen de gevolgen ervan ( 40 , 41 ).
  • Groene koffieboon extract: Onderzoek toont aan groene koffieboon extract kan helpen om vet te verbranden. Echter, studies over groene koffieboon extract worden gesponsord door de fabrikanten.(42 , 43 ).
  • CLA (geconjugeerd linolzuur): CLA is een groep van omega-6 vetzuren die u kunnen helpen vet te verbranden. Echter, de totale effecten blijken zwak, en het bewijs is verdeeld ( 44 , 45 ).
  • L-carnitine L-carnitine is een natuurlijk voorkomend aminozuur. Sommige studies tonen aan dat het kan helpen om vet te verbranden, maar het bewijs erachter is zwak( 46 , 47 ).

Kortom:Er zijn andere supplementen die u kunnen helpen vet te verbranden, waaronder 5-HTP, synephrine, groene koffieboon extract, CLA en L-carnitine. Echter, ze hebben elk hun beperkingen.

Gevaren en beperkingen van vetverbrandende supplementen

Commerciële vetverbrandende supplementen zijn op grote schaal beschikbaar en zeer gemakkelijk te verkrijgen.

Ze voldoen echter vaak niet aan hun hoge eisen en kunnen zelfs schadelijk zijn voor uw gezondheid (2).

Dat komt omdat vetverbrandende supplementen niet hoeven te worden goedgekeurd door de Food and Drug Administration voordat ze de markt bereiken.

In plaats daarvan is het de verantwoordelijkheid van de fabrikant om ervoor te zorgen dat zijn supplementen worden getest op veiligheid en effectiviteit (3).

Helaas zijn er veel gevallen van vetverbrandende supplementen die uit de handel zijn genomen omdat ze werden besmet met schadelijke ingrediënten ( 48 ).

Daarnaast zijn er vele gevallen waarin verontreinigde supplementen gevaarlijke bijwerkingen veroorzaakten, zoals hoge bloeddruk, beroertes, toevallen en zelfs de dood ( 49 ).

De hierboven genoemde natuurlijke supplementen kunnen u helpen vet te verbranden wanneer het wordt toegevoegd aan een gezonde routine.

Houd in gedachten dat een supplement een gezonde voeding en regelmatige lichaamsbeweging niet kan vervangen. Ze helpen het beste in combinatie met een gezonde levensstijl.

Kortom: In sommige gevallen kunnen commerciële vetverbranders gevaarlijk zijn, omdat ze niet worden gereguleerd door de FDA. Er zijn gevallen geweest van gevaarlijke bijwerkingen en verontreiniging met schadelijke ingrediënten.

Tot slot

Er is geen één “magische pil” om uw gewicht problemen op te lossen.

Veel natuurlijke oplossingen kunnen u echter helpen om meer vet te verbranden in combinatie met een gezonde voeding en trainingsregime.

Deze omvatten cafeïne, groene thee extract, eiwitsupplementen, oplosbare vezel supplementen en yohimbine.

Daarvan zijn cafeïne, groene thee-extract en eiwitsupplementen waarschijnlijk het meest effectief in het helpen van het verbranden van vet.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.