Lactose is een type suiker dat van nature voorkomt in de melk van de meeste zoogdieren.

Lactose-intolerantie is een aandoening die wordt gekenmerkt door symptomen zoals maagpijn, een opgeblazen gevoel, winderigheid en diarree, die worden veroorzaakt door lactose malabsorptie.

Bij mensen is een enzym bekend als lactase verantwoordelijk voor het afbreken van lactose voor de spijsvertering. Dit is vooral belangrijk bij zuigelingen, die lactase nodig hebben om moedermelk te verteren.

Naarmate kinderen ouder worden, produceren ze echter over het algemeen minder en minder lactase.

Aanbiedingen deze maand

UPGRADE jouw eigen SPOTIFY account

Spotify Premium + Videoland voor slecht €24,99

Netflixs accounts 1,3,6 of 12 maanden

Videoland en Disney+ accounts

Nieuw: Telegraaf Premium Digitaal

Fox Sports + Go accounts

Profiteer nu van deze aanbiedingen

Op volwassen leeftijd produceert maximaal 70% van de mensen niet langer voldoende lactase om de lactose goed te verteren in melk, wat leidt tot symptomen wanneer ze zuivel consumeren. Dit komt vooral voor bij mensen van niet-Europese afkomst.

Sommige mensen kunnen ook lactose intolerantie ontwikkelen na een operatie of als gevolg van gastro-intestinale ziekten zoals virale of bacteriële infecties.

Dit artikel onderzoekt de meest voorkomende symptomen van lactose intolerantie en wat te doen als u ze ervaart.

1. Maagpijn en opgeblazen gevoel

Maagpijn en een opgeblazen gevoel zijn veel voorkomende symptomen van lactose intolerantie bij zowel kinderen als volwassenen.

Wanneer het lichaam lactose niet kan afbreken, passeert het de darm totdat het de dikke darm bereikt(1).

Koolhydraten zoals lactose kunnen niet direct in de dikke darm worden opgenomen, maar ze kunnen worden gefermenteerd en afgebroken door de van nature voorkomende bacteriën die daar voorkomen, ook wel de microflora genoemd(2).

Deze fermentatie veroorzaakt de afgifte van vetzuren met een korte keten, evenals de gassen waterstof, methaan en koolstofdioxide(1).

De resulterende toename van zuren en gassen kan maagpijn en krampen veroorzaken. De pijn zit meestal rond de navel en in de onderste helft van de buik.

Het gevoel van een opgeblazen gevoel wordt veroorzaakt door een toename van water en gas in de dikke darm waardoor de darmwand wordt uitgerekt, ook wel uitzetting genoemd(2).

Interessant is dat de hoeveelheid opgeblazen gevoel en pijn niet gerelateerd is aan de ingenomen hoeveelheid lactose, maar aan de gevoeligheid van het individu voor gevoelens van uitzetting. Daarom kunnen de frequentie en de ernst van de symptomen aanzienlijk variëren tussen individuen(23).

Ten slotte kan het opgeblazen gevoel, uitzetting en pijn bij sommige mensen leiden tot misselijkheid of zelfs braken. Dit is zeldzaam maar is in sommige gevallen waargenomen, ook bij kinderen(45).

Het is belangrijk op te merken dat maagpijn en een opgeblazen gevoel veel voorkomende symptomen zijn die kunnen voortvloeien uit andere oorzaken, zoals te veel eten, andere soorten malabsorptie, infecties, medicijnen en andere ziekten.

Kortom: Maagpijn en een opgeblazen gevoel komen vaak voor bij lactose intolerantie. Ze worden veroorzaakt wanneer bacteriën in de dikke darm lactose fermenteren dat het lichaam onverteerd heeft achtergelaten, wat resulteert in een teveel aan gas en water. Pijn is meestal gelegen rond de navel en de onderbuik.

2. Diarree

Diarree wordt gedefinieerd als verhoogde ontlastingsfrequentie. Officieel wordt het overschrijden van meer dan 7 gram (200 gram) ontlasting binnen een periode van 24 uur als diarree geclassificeerd(6).

Lactose intolerantie veroorzaakt diarree door het volume van het water in de dikke darm te verhogen, waardoor het volume en het vloeistof gehalte van de ontlasting toenemen. Het komt vaker voor bij baby’s en jonge kinderen dan bij volwassenen ( 1 , 7 ).

In de dikke darm fermenteert microflora lactose tot vetzuren en gassen met een korte keten . De meeste maar niet al deze zuren worden weer in de dikke darm opgenomen. De overgebleven zuren en lactose verhogen de hoeveelheid water die het lichaam afgeeft in de dikke darm ( 1 , 2 ).

In het algemeen moeten meer dan 45 gram koolhydraten in de dikke darm aanwezig zijn om diarree te veroorzaken. Voor lactose is dit het equivalent van het drinken van 3-4 kopjes (ongeveer 750 ml tot 1 liter) melk, ervan uitgaande dat geen van de lactose wordt verteerd voordat het de dikke darm bereikt ( 2 ).

Niet alle koolhydraten die diarree veroorzaken, komen echter van lactose. In feite zal 2-20% van alle geconsumeerde koolhydraten de onverteerde dikke darm bij gezonde mensen bereiken ( 2 ).

Ten slotte zijn er nog vele andere oorzaken van diarree behalve lactose intolerantie. Deze omvatten dieet andere soorten malabsorptie, medicijnen, infecties en inflammatoire darmaandoeningen ( 6 ).

Kortom: Lactose intolerantie kan diarree veroorzaken, of een toename van de frequentie, liquiditeit of het volume van de ontlasting. Het komt voor wanneer onverteerde lactose fermenteren in de dikke darm, waardoor vetzuren met een korte keten ontstaan ​​die de hoeveelheid water in de darm verhogen.

3. Winderigheid

De fermentatie van lactose in de dikke darm verhoogt de productie van de gassen waterstof, methaan en koolstofdioxide ( 1 , 8 ).

In feite wordt de microflora van de dikke darm bij mensen met lactose intolerantie heel goed in het fermenteren van lactose tot zuren en gassen. Dit resulteert erin dat meer lactose wordt gefermenteerd in de dikke darm, waardoor de winderigheid verder toeneemt ( 2 ).

De hoeveelheid geproduceerd gas kan enorm verschillen van persoon tot persoon als gevolg van verschillen in de efficiëntie van de microflora, evenals de snelheid van gasrebsorptie door de dikke darm ( 2 ).

Interessant is dat gassen geproduceerd door lactose fermentatie geen geur hebben. In feite komt de geur van flatulentie van de afbraak van eiwitten in de darm niet van koolhydraten ( 2 ).

Kortom: De fermentatie van lactose in de dikke darm kan leiden tot verhoogde winderigheid en de mate waarin dit voorkomt kan aanzienlijk variëren van persoon tot persoon. Het gas dat wordt geproduceerd door de fermentatie van lactose is geurloos.

4. Constipatie

Constipatie wordt gekenmerkt door harde, onregelmatige ontlasting, gevoelens van onvolledige stoelgang, maagklachten, opgeblazen gevoel en overmatige inspanning ( 9 ).

Het kan een andere indicatie zijn voor lactose-intolerantie, hoewel het een veel zeldzamer symptoom is dan diarree.

Omdat bacteriën in de darm onverteerde lactose fermenteren, produceren ze methaangas. Van methaan wordt gedacht dat het de tijd die het voedsel nodig heeft om zich door de darmen te bewegen vertraagt, wat bij sommige mensen leidt tot constipatie ( 1 ).

Tot dusverre zijn de verstoppingseffecten van methaan alleen bestudeerd bij mensen met het prikkelbare darm syndroom en bacteriële overgroei. Daarom wordt constipatie niet vaak geassocieerd met lactose intolerantie, hoewel het is gemeld als een symptoom ( 1 , 10 , 11 , 12 ).

Andere oorzaken van constipatie zijn uitdroging, een gebrek aan vezels in het dieet, bepaalde medicijnen, prikkelbare darmsyndroom, diabetes, hypothyreoïdie, de ziekte van Parkinson en aambeien ( 9 ).

Kortom: Constipatie is een zeldzaam symptoom van lactose-intolerantie. Er wordt gedacht dat dit wordt veroorzaakt door een toename van de methaanproductie in de dikke darm, die de transittijd in de darm vertraagt. Er is meer onderzoek nodig naar constipatie bij mensen met lactose-intolerantie.

5. Andere symptomen

Hoewel de primaire erkende symptomen van lactose intolerantie gastro-intestinaal van aard zijn, hebben sommige case-studies andere symptomen gemeld, waaronder ( 4 , 13 , 14 ):

 • hoofdpijn
 • Vermoeidheid
 • Verlies van concentratie
 • Spier- en gewrichtspijn
 • Mondzweren
 • Problemen met plassen
 • Eczeem

Deze symptomen zijn echter niet vastgesteld als ware symptomen van lactose intolerantie en kunnen andere oorzaken hebben ( 8 , 15 ).

Bovendien kunnen sommige mensen met een melkallergie per vergissing hun symptomen toeschrijven aan lactose-intolerantie.

In feite heeft tot 5% van de mensen koemelkallergie en komt het vaker voor bij kinderen ( 16 ).

Een melkallergie en lactose intolerantie zijn niet gerelateerd. Ze komen echter vaak samen voor, waardoor het moeilijker kan worden om de oorzaken van de symptomen te achterhalen ( 17 ).

Symptomen van een melkallergie zijn onder andere ( 16 ):

 • Uitslag en eczeem
 • Braken, diarree en maagpijn
 • Astma
 • anafylaxie

In tegenstelling tot lactose-intolerantie kan een melkallergie levensbedreigend zijn. Het is dus belangrijk om een ​​juiste diagnose van de symptomen te krijgen, vooral bij kinderen.

Kortom: Andere gemelde symptomen omvatten hoofdpijn, vermoeidheid, eczeem en spier- en gewrichtspijn, maar deze zijn niet als echte symptomen bevestigd. Het is belangrijk om lactose-intolerantie niet te verwarren met een melkallergie, die fataal kan zijn.

Wat te doen als je symptomen hebt

Omdat de symptomen van lactose intolerantie nogal algemeen zijn, is het belangrijk om een ​​nauwkeurige diagnose te krijgen voordat u zuivel uit uw dieet verwijdert ( 18 ).

Veel mensen die denken dat ze lactose intolerantie hebben omdat ze de symptomen hebben ervaren, blijken zelfs lactose op te nemen.

Zorgverleners diagnosticeren vaak lactose intolerantie met behulp van de waterstof-ademtest. Dit betekent het binnenkrijgen van 1,8 gram (50 gram) lactose en het testen op verhoogde niveaus van waterstof in de adem, die worden veroorzaakt door bacteriën die lactose in de dikke darm fermenteren ( 1 , 18 ).

Interessant is dat tot 20% van de mensen met lactose malabsorptie niet positief zullen testen en dat sommige mensen die positief testen helemaal geen symptomen zullen hebben ( 1 , 8 ).

Dit komt omdat niet alle mensen met malabsorptie lactose-intolerantie hebben.

Lactose-intolerantie wordt gedefinieerd door de aanwezigheid van gemelde symptomen, en dat hangt af van hoe gevoelig iemand is voor de effecten van malabsorptie, evenals de hoeveelheid lactose in hun dieet ( 2 ).

Behandeling van lactose-intolerantie omvat gewoonlijk het beperken of vermijden van voedingsmiddelen met een hoge lactose, zoals melk, smeerkaas, room en ijs ( 8 ).

Mensen met lactose-intolerantie kunnen echter vaak tot 1 kop (240 ml) van de melk verdragen, vooral als het gedurende de dag wordt verspreid. Dit komt overeen met 0,4-0,5 ounces (12-15 gram) lactose ( 1 , 19 ).

Bovendien tolereren mensen gefermenteerde zuivelproducten zoals kaas en yoghurt vaak beter, zodat deze voedingsmiddelen mensen kunnen helpen aan hun calciumbehoeften te voldoen zonder symptomen te veroorzaken ( 1 , 2 ).

Kortom: Als u symptomen van lactose-intolerantie heeft, kan uw arts uw diagnose bepalen door een waterstofademtest uit te voeren. De behandeling omvat meestal het vermijden van voedingsmiddelen rijk aan lactose zoals melk. Hoewel u nog steeds kleine hoeveelheden kunt verdragen.

Tot slot

Lactose-intolerantie komt zeer vaak voor, en treft tot 70% van de mensen wereldwijd.

De meest voorkomende symptomen zijn maagpijn, opgeblazen gevoel, diarree, obstipatie, gas, misselijkheid en braken.

Er zijn meldingen geweest van andere symptomen, zoals hoofdpijn, vermoeidheid en eczeem, maar deze zijn zeldzamer en niet goed vastgesteld. Soms schrijven mensen ten onrechte symptomen van een melkallergie, zoals eczeem, toe aan lactose-intolerantie.

Als u symptomen van lactose-intolerantie heeft, kan een waterstof-ademtest helpen bepalen of u lactose malabsorptie heeft of dat uw symptomen worden veroorzaakt door iets anders.

De behandeling omvat het verminderen of verwijderen van bronnen van lactose uit uw dieet, waaronder melk, room en ijs. Veel mensen met lactose-intolerantie kunnen echter maximaal 1 kop (240 ml) melk drinken zonder symptomen te ervaren.

De ernst van de symptomen verschilt van persoon tot persoon. Het is dus belangrijk om erachter te komen hoeveel zuivel voor u werkt.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.