Thee is een drank dat over de hele wereld wordt gedronken.

Je kunt het maken door heet water op theebladeren te gieten en ze enkele minuten te laten trekken, zodat hun smaak in het water doordringt.

Deze aromatische drank wordt meestal gemaakt van de bladeren van de Camellia sinensis , een type groenblijvende struik inheems in Azië.

Het drinken van thee is in verband gebracht met veel gezondheidsvoordelen, waaronder het beschermen van cellen tegen schade en het verminderen van het risico op hartaandoeningen (12).

Spotify Premium account

18 maanden reclamevrij luisteren

Nu voor slechts €14,99 

NAAR DEAL >>>

In sommige studies bleek ook dat thee gewichtsverlies kan versterken en helpen bij het bestrijden van buikvet. Bepaalde soorten zijn effectiever dan andere om dit te bereiken.

In dit artikel zal worden gekeken naar zes van de beste theesoorten voor het verhogen van gewichtsverlies en het verminderen van lichaamsvet.

1. Groene thee

Groene thee is één van de bekendste theesoorten en hangt samen met vele gezondheidsvoordelen.

Het is ook één van de meest effectieve thee om af te vallen . Er is substantieel bewijs dat groene thee in zowel het gewicht als lichaamsvet effectief is.

In een onderzoek uit 2008 volgden 60 zwaarlijvige mensen gedurende 12 weken een gestandaardiseerd dieet terwijl ze regelmatig groene thee of een placebo dronken.

In de loop van het onderzoek verloren degenen die groene thee dronken 3,3 kg meer gewicht dan de placebogroep (3).

Een andere studie bleek dat mensen die groene thee extract gebruikten een significante afname in lichaamsgewicht, lichaamsvet en middelomtrek ervoeren vergeleken met een controlegroep (4).

Dit kan zijn omdat groene thee extract vooral hoog is in catechine, van nature voorkomende antioxidanten die uw stofwisseling kunnen stimuleren en de vetverbranding kunnen verhogen (5).

Ditzelfde effect geldt ook voor matcha, een sterk geconcentreerde groene thee in poedervorm die dezelfde heilzame ingrediënten als gewone groene thee bevat.

Kortom: Groene thee is rijk aan een soort van antioxidanten catechine genaamd, en is in verband gebracht met gewichtsverlies en vetverlies.

2. Puerh thee

Ook bekend als Pu’er of pu-erh thee, puerh thee is een soort van Chinese zwarte thee die is gefermenteerd.

Het wordt vaak na een maaltijd genuttigd en heeft een aards aroma dat de neiging heeft zich te ontwikkelen naarmate het langer wordt bewaard.

Sommige dierlijke studies hebben aangetoond dat puerh thee de bloedsuikerspiegel en bloedtriglyceriden kan verlagen. En studies bij dieren en mensen hebben aangetoond dat puerh-thee mogelijk gewichtsverlies kan bevorderen (67).

In één studie werden 70 mannen ofwel een capsule van puerh thee extract gegeven of een placebo. Na drie maanden verloren degenen die de puerh-theecapsule namen ongeveer 2,2 ponden (1 kg) meer dan de placebogroep (8).

Een andere studie bij ratten had vergelijkbare bevindingen, die aantoonden dat puerh-thee-extract een anti-obesitas-effect had en gewichtstoename onderdrukte (9).

Huidig ​​onderzoek is beperkt tot puerh thee-extract, dus meer onderzoek is nodig om te zien of dezelfde effecten van toepassing zijn op het drinken ervan als thee.

Kortom: Mens en dierstudies tonen aan dat puerh thee-extract kan bijdragen tot een verbetering van gewichtsverlies, terwijl het ook de bloedsuikerspiegel en bloed triglyceriden niveaus kan verlagen.

3. Zwarte thee

Zwarte thee is een soort thee die meer oxidatie heeft ondergaan dan andere soorten, zoals groene, witte of oolong thee.

Oxidatie is een chemische reactie die optreedt wanneer de theeblaadjes worden blootgesteld aan de lucht, wat resulteert in bruinkleuring dat de karakteristieke donkere kleur van zwarte thee veroorzaakt (10).

Er zijn veel verschillende soorten en melanges van zwarte thee beschikbaar, waaronder populaire variëteiten zoals Earl Grey.

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat zwarte thee effectief kan zijn als het gaat om gewichtsbeheersing.

Een studie bij 111 mensen bleek dat het drinken van drie koppen zwarte thee per dag gedurende drie maanden aanzienlijk gewichtsverlies was toegenomen en tailleomtrek was vermindert, in vergelijking met het drinken van een cafeïne-gematchte controlegroep. ( 11 ).

Sommigen speculeren dat de potentiële gevolgen van het gewichtsverlies is dat zwarte thee rijk is aan flavonen, een soort plantpigment met antioxiderende eigenschappen.

Uit een onderzoek onder 111 mensen bleek dat het dagelijks drinken van drie kopjes zwarte thee gedurende drie maanden het gewichtsverlies en de verlaagde middelomtrek significant deed toenemen in vergelijking met het drinken van een controledrank met cafeïne(11).

In deze studie wordt echter alleen gekeken naar het verband tussen BMI en flavonen inname. Verder onderzoek is nodig om rekening te houden met andere mogelijke factoren.

Kortom: Zwarte thee is hoog in flavonen en wordt geassocieerd met reducties in gewicht, BMI en middelomtrek.

4. Oolong thee

Oolong thee is een traditionele Chinese thee die gedeeltelijk is geoxideerd, waardoor het ergens tussen groene en zwarte thee inzit in termen van oxidatie en kleur.

Het wordt vaak omschreven als het hebben van een fruitige, geurig aroma en een unieke smaak, hoewel deze sterk kunnen variëren, afhankelijk van het niveau van oxidatie.

Verschillende studies hebben aangetoond dat oolong thee gewichtsverlies kan helpen bevorderen door het verbeteren van de vetverbranding en het versnellen van de stofwisseling.

In één onderzoek dronken 102 mensen met overgewicht of obesitas elke dag zes weken lang oolong thee, wat mogelijk heeft bijgedragen aan het verminderen van zowel hun lichaamsgewicht als lichaamsvet. De onderzoekers hebben de thee voorgesteld om dit te doen door de stofwisseling van vet in het lichaam te verbeteren (13).

Een andere kleine studie gaf mannen ofwel water of thee gedurende een periode van drie dagen, waarbij hun stofwisseling snelheden werden gemeten. In vergelijking met water, verhoogde oolong thee het energieverbruik met 2,9%, het equivalent van gemiddeld een extra 281 calorieën per dag (14).

Hoewel er meer onderzoeken naar de effecten van oolong thee nodig zijn, tonen deze bevindingen aan dat oolong mogelijk gunstig kan zijn voor gewichtsverlies.

Kortom: Studies tonen aan dat oolong thee kan helpen gewicht en lichaamsvet te verminderen door de stofwisseling te verhogen en de vetverbranding te verbeteren.

5. Witte thee

Witte thee onderscheidt zich van andere soorten thee, omdat het minimaal is verwerkt en geoogst terwijl de theeplantjes nog jong zijn.

Het heeft een uitgesproken smaak heel anders dan andere soorten thee. Het smaakt subtiel, delicaat en licht zoet.

De voordelen van witte thee zijn goed bestudeerd en variëren van het verbeteren van de mondgezondheid tot het doden van kankercellen in sommige laboratoriumstudies ( 15 , 16 ).

Hoewel verder onderzoek nodig is, kan witte thee ook helpen als het gaat om het verliezen van gewicht en lichaamsvet.

Studies hebben aangetoond dat witte thee en groene thee vergelijkbare hoeveelheden catechines bevatten, wat kan helpen het gewichtsverlies te vergroten (517).

Bovendien toonde één reageerbuisstudie aan dat extract van witte thee de afbraak van vetcellen verhoogde en de vorming van nieuwe cellen verhinderde (18).

Houd er echter rekening mee dat dit een reageerbuisstudie was, dus het is onduidelijk hoe de effecten van witte thee op mensen kunnen zijn.

Aanvullende studies zijn nodig om de potentiële gunstige effecten van witte thee te bevestigen als het gaat om vetverlies.

Kortom: Eén reageerbuisstudie wees uit dat extract van witte thee het vetverlies kan verhogen. Er bestaat momenteel echter niet veel onderzoek bij mensen en er is meer nodig.

6. Kruidenthee

Kruidenthee is doorgaans een melange op basis van kruiden, specerijen en fruit in heet water.

Ze verschillen van de traditionele thee, omdat ze meestal geen cafeïne bevatten, en zijn niet gemaakt van de bladeren van de Camellia sinensis .

Populaire kruidentheesoorten omvatten rooibos thee , gemberthee, rozenbottel thee en hibiscus thee.

Hoewel de ingrediënten en formuleringen van kruidenthees aanzienlijk kunnen variëren, hebben sommige onderzoeken aangetoond dat kruidenthee kan helpen bij gewichtsvermindering en vetverlies.

In één dierstudie gaven onderzoekers zwaarlijvige ratten kruidenthee en ontdekten dat het, het lichaamsgewicht verminderde en hielp de hormoonspiegels te normaliseren (19).

Rooibos thee is een soort kruidenthee die vooral effectief kan zijn wanneer het gaat om de vetverbranding ( 20 ).

Uit één reageerbuisstudie bleek dat rooibos-thee het vetstofwisseling verhoogde en de vorming van vetcellen blokkeerde (21).

Er zijn echter nog meer onderzoeken bij mensen nodig om de effecten van kruidentheeën zoals rooibos op gewichtsverlies te onderzoeken.

Kortom: Hoewel het onderzoek beperkt is, bleek uit sommige studies dat kruidenthee met inbegrip van rooibosthee, kan helpen bij het afvallen en het verhogen van vetverlies.

Tot slot

Hoewel veel mensen alleen thee drinken vanwege de rustgevende kwaliteit en heerlijke smaak, kan elke kop ook veel gezondheidsvoordelen bevatten.

Het vervangen van calorierijke dranken zoals sap of frisdrank door thee kan de algehele calorie-inname helpen verminderen en tot gewichtsverlies leiden.

Sommige dier- en reageerbuisstudies hebben ook aangetoond dat bepaalde soorten thee gewichtsverlies kunnen helpen verhogen terwijl vetcelvorming wordt geblokkeerd. Er zijn echter onderzoeken bij mensen nodig om dit verder te onderzoeken.

Bovendien zijn veel soorten thee vooral rijk aan heilzame verbindingen zoals flavonen en catechinen, die ook zouden kunnen helpen bij gewichtsverlies.

In combinatie met een gezonde voeding en regelmatige lichaamsbeweging, kan elke dag twee kopjes thee je helpen om gewicht te verliezen en schadelijk buikvet te voorkomen.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.