Kaneel is een specerij gemaakt van de binnenste schors van de Cinnamomum boom.

Het is erg populair en is gekoppeld aan een aantal indrukwekkende gezondheidsvoordelen , waaronder een lager risico op diabetes, kanker en hartaandoeningen(12).

De twee hoofdsoorten kaneel zijn:

  • Cassia: Ook wel “gewone” kaneel genoemd, dit is het meest gebruikte type.
  • Ceylon: Ceylon is bekend als “echte” kaneel en heeft een lichtere en minder bittere smaak.

Cassia kaneel komt vaker voor in supermarkten, aangezien het veel goedkoper is dan Ceylon kaneel.

Hoewel Cassia kaneel veilig is om te eten in kleine tot matige hoeveelheden, kan teveel eten gezondheidsproblemen veroorzaken. Dit komt omdat het grote hoeveelheden van een verbinding bevat die coumarine wordt genoemd.

Uit onderzoek is gebleken dat teveel coumarine uw lever kan beschadigen en het risico op kanker kan verhogen(345).

Bovendien is het eten van teveel Cassia kaneel in verband gebracht met veel andere bijwerkingen.

Hier zijn 6 mogelijke bijwerkingen van het eten van teveel Cassia kaneel.

1. Kan leverbeschadiging veroorzaken

Cassia of “gewone” kaneel is een rijke bron van coumarine.

Het bevat ongeveer 5 mg coumarine per theelepel (2 gram), terwijl Ceylon kaneel slechts sporen van het bevat(6).

De aanbevolen dagelijkse coumarine grens is ongeveer 0,05 mg / pond (0,1 mg / kg) lichaamsgewicht of 5 mg per dag voor een persoon van 60 kg. Dit betekent dat slechts één tot anderhalve theelepel kaneel van Cassia je de dagelijkse limiet kan overschrijden.

Helaas hebben verschillende studies aangetoond dat het eten van teveel coumarine levertoxiciteit en schade kan veroorzaken(345).

Een 73-jarige vrouw ontwikkelde bijvoorbeeld een plotselinge leverinfectie die leverbeschadiging veroorzaakte na het innemen van kaneel supplementen gedurende slechts één week (7).

In dit geval ging het echter om supplementen met een hogere dosis dan die u zou krijgen in een voeding alleen.

Kortom: Cassia kaneel bevat grote hoeveelheden coumarine. Studies hebben aangetoond dat het eten van te veel coumarine het risico op levertoxiciteit en schade kan vergroten.

2. Kan het risico op kanker verhogen

Dierstudies hebben aangetoond dat het eten van teveel coumarine, dat overvloedig voorkomt in Cassia kaneel, het risico op bepaalde kankers kan verhogen(3).

Onderzoek bij knaagdieren heeft bijvoorbeeld aangetoond dat teveel coumarine kan leiden tot het ontstaan ​​van kankerachtige tumoren in de longen, lever en nieren (8910).

De manier waarop coumarine tumoren kan veroorzaken is onduidelijk.

Sommige wetenschappers zijn echter van mening dat coumarine bepaalde organen herhaaldelijk kan beschadigen. Na verloop van tijd kan de schade ertoe leiden dat gezonde cellen worden vervangen door tumorcellen, die zich kunnen ontwikkelen tot kanker(11).

Het meeste onderzoek naar de kanker gevolgen van coumarine is bij dieren uitgevoerd en er is meer onderzoek door mensen nodig om te zien of dezelfde link tussen kanker en coumarine op mensen van toepassing is.

Kortom: Dierproeven hebben aangetoond dat coumarine het risico op bepaalde vormen van kanker kan verhogen. Er is echter meer onderzoek nodig om te bepalen of dit ook van toepassing is op mensen.

3. Kan mondzweren veroorzaken

Sommige mensen hebben last van zweertjes door teveel kaneel te eten(121314).

Kaneel bevat cinnamaldehyde, een verbinding die bij grote hoeveelheden allergische reacties kan veroorzaken. Kleine hoeveelheden van dit specerij lijken deze reactie niet te veroorzaken, omdat speeksel voorkomt dat chemicaliën te lang in contact blijven met de mond.

Naast zweertjes in de mond zijn andere symptomen van een kaneelaldehydeallergie zwelling van de tong of het tandvlees, een branderig gevoel of jeuk en witte vlekken in de mond.Hoewel deze symptomen niet noodzakelijkerwijs ernstig zijn, kunnen ze ongemak veroorzaken(14).

Het is echter belangrijk om op te merken dat cinnamaldehyde alleen een zweertje in de mond veroorzaakt als u daarvoor allergisch bent. U kunt voor dit type allergie getest worden met een huidpleistertest(15).

Ook lijken zweertjes in de mond vooral diegenen te treffen die te veel kaneelolie en kaneelachtige kauwgom gebruiken, omdat deze producten meer kaneelaldehyde bevatten.

Kortom: Sommige mensen zijn allergisch voor een stof in kaneel die cinnamaldehyde wordt genoemd en die zweren in de mond kan veroorzaken. Dit lijkt echter vooral van invloed te zijn op mensen die te veel kaneelolie of kauwgom gebruiken, omdat deze producten meer cinnamaldehyde bevatten.

4. Kan leiden tot lage bloedsuikerspiegel

Het hebben van een chronische hoge bloedsuikerspiegel is een gezondheidsprobleem. Indien onbehandeld, kan dit leiden tot diabetes, hartaandoeningen en vele andere gezondheidsproblemen(16).

Kaneel staat bekend om zijn vermogen om de bloedsuikerspiegel te verlagenStudies hebben aangetoond dat het specerij de effecten van insuline kan nabootsen , een hormoon dat helpt om suiker uit het bloed te verwijderen(171819).

Hoewel het eten van een beetje kaneel kan helpen om uw bloedsuikerspiegel te verlagen, kan teveel eten ervoor zorgen dat het te laag wordt. Dit wordt hypoglycemie genoemd en kan leiden tot vermoeidheid, duizeligheid en mogelijk flauwvallen(20).

Mensen die het grootste risico lopen om een ​​lage bloedsuikerspiegel te krijgen, nemen medicijnen voor diabetes. Dit komt omdat kaneel de effecten van deze geneesmiddelen versterkt en ervoor zorgt dat uw bloedsuikerspiegel te laag wordt.

Kortom: Tijdens het eten van kaneel kan het helpen uw bloedsuikerspiegel te verlagen, teveel eten kan ervoor zorgen dat het te laag wordt, vooral als u medicijnen gebruikt tegen diabetes. Veel voorkomende symptomen van een lage bloedsuikerspiegel zijn vermoeidheid, duizeligheid en flauwvallen.

5. Kan ademhalingsproblemen veroorzaken

Het eten van teveel gemalen kaneel in een enkele sessie kan ademhalingsproblemen veroorzaken.

Dit komt omdat het specerij een fijne textuur heeft waardoor het gemakkelijk te inhaleren is. Per ongeluk inhaleren kan hoesten, kokhalzen en het moeilijk maken om op adem te komen.

Ook kanaldehyde in kaneel is irriterend voor de keel en kan verdere ademhalingsproblemen veroorzaken (21).

Mensen met astma of andere medische aandoeningen die van invloed zijn op de ademhaling, moeten extra voorzichtig zijn met het per ongeluk inademen van kaneel, omdat ze meer kans hebben op moeite met ademhalen.

Kortom: Het eten van teveel gemalen kaneel in een enkele sessie kan ademhalingsproblemen veroorzaken. De fijne textuur van het specerij maakt het gemakkelijk om in te ademen en de keel te irriteren. Dit kan hoesten, kokhalzen en moeite om op adem te komen veroorzaken.

6. Kan met bepaalde medicijnen interageren

Kaneel is veilig om te eten in kleine tot matige hoeveelheden met de meeste medicijnen.

Het innemen van teveel kan echter een probleem zijn als u medicijnen gebruikt voor diabetes, hartaandoeningen of leveraandoeningen. Dit komt omdat kaneel kan interageren met die geneesmiddelen, ofwel hun effecten versterken of hun bijwerkingen versterken.

Cassia kaneel bevat bijvoorbeeld grote hoeveelheden coumarine, wat levertoxiciteit en schade kan veroorzaken als het in grote hoeveelheden wordt geconsumeerd(345).

Als u geneesmiddelen gebruikt die uw lever kunnen beïnvloeden, zoals paracetamol, paracetamol en statines, kan teveel kaneel de kans op leverschade vergroten(7).

Ook kan kaneel helpen om je bloedsuikerspiegel te verlagen, dus als je medicijnen gebruikt voor diabetes, kan het specerij de effecten ervan verbeteren en ervoor zorgen dat je bloedsuikerspiegel te laag wordt.

Kortom: Als kaneel in grote hoeveelheden wordt gegeten, kan het interageren met medicijnen voor diabetes, hartaandoeningen en leveraandoeningen. Het kan de effecten ervan verbeteren of hun bijwerkingen verhogen.

Risico’s van het eten van droge kaneel

Omdat de “kaneeluitdaging” razend populair is geworden, hebben velen geprobeerd grote hoeveelheden droge kaneel te eten.

Deze uitdaging houdt in het eten van een eetlepel droge, gemalen kaneel in minder dan een minuut zonder drinkwater(22).

Hoewel het misschien onschadelijk klinkt, kan de uitdaging zeer gevaarlijk zijn.

Het eten van droge kaneel irriteert je keel en longen. Het kan ook ervoor zorgen dat je je longen gaat dichtknijpen, stikken of permanent beschadigen.

Dit komt omdat de longen de vezels in het kruid niet kunnen afbreken. Dit betekent dat het zich in de longen ophoopt en longontsteking kan veroorzaken, ook wel aspiratie-pneumonie genoemd(2324).

Als aspiratie-pneumonie onbehandeld blijft, kunnen de longen blijvend littekenweefsel achterlaten en longschade veroorzaken(24).

Kortom: Hoewel het eten van grote hoeveelheden droge kaneel onschuldig lijkt, kan het erg gevaarlijk zijn. Als kaneel uw longen bereikt, kan het niet worden afgebroken en kan het een infectie en permanente longschade veroorzaken.

Hoe veel is teveel?

Kaneel is over het algemeen veilig om te eten en is gekoppeld aan vele indrukwekkende gezondheidsvoordelen.

Teveel eten kan echter potentieel gevaarlijke bijwerkingen veroorzaken.

Dit is vooral van toepassing op Cassia kaneel, omdat het een rijke bron van coumarine is. Omgekeerd bevat Ceylon kaneel slechts sporenhoeveelheden van coumarine.

Onderzoek heeft uitgewezen dat Cassia gemiddeld 63 keer meer coumarine bevat dan Ceylon(6).

De toelaatbare dagelijkse inname voor coumarine is 0,5 mg per pond (0,1 mg per kg) lichaamsgewicht. Dit is hoeveel coumarine je per dag kunt eten zonder risico op bijwerkingen(3).

Dit komt neer op maximaal één theelepel (0,5 tot 2 gram) kaneel uit Cassia per dag. Je kunt echter wel 2,5 theelepeltje (5 gram) Ceylon per dag eten.

Houd er rekening mee dat deze hoeveelheden voor volwassenen zijn en dat kinderen minder kunnen verdragen.

Kortom: Je kunt veilig maximaal één theelepel Cassia-kaneel of maximaal 2,5 theelepel Ceylon-kaneel per dag eten. Meer eten dan dit wordt afgeraden, omdat het teveel coumarine kan bevatten.

Tot slot

Kaneel is een heerlijk specerij, gekoppeld aan vele voordelen voor de gezondheid.

Terwijl het eten van kleine tot matige hoeveelheden veilig is, kan teveel eten bijwerkingen veroorzaken. Dit is vooral van toepassing op Cassia of “gewone” kaneel omdat het grote hoeveelheden coumarine bevat, die in verband zijn gebracht met aandoeningen zoals leverschade en kanker.

Aan de andere kant bevat Ceylon of “echte” kaneel slechts sporen hoeveelheden van coumarine en kan veilig worden geconsumeerd in grotere hoeveelheden.

Je kunt maximaal een theelepel (0,5 tot 2 gram) cassia-kaneel of maximaal  2 1/2 theelepel (5 gram) van het Ceylon-type per dag eten.

Hoewel het eten van teveel kaneel een aantal nadelen kan hebben, is het een gezond specerij die veilig is om te eten in kleine tot matige hoeveelheden. Het eten van minder dan de aanvaardbare dagelijkse inname is meer dan genoeg om u te voorzien van de voordelen voor de gezondheid.

Auteur

Miljoenen mensen in Nederland zoeken dagelijks op het internet naar manieren om de gezondheid te verbeteren. Op deze website zal je informatie en tips vinden waarmee jij aan de slag kunt gaan om een optimale gezondheid te ontwikkelen. Met een gezonde groet, Zarja . .Deze artikelen op de website zijn vertaald van www.healthline.com

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.