Kaneel is een specerij gemaakt van de binnenste schors van de Cinnamomum boom.

Het is erg populair en is gekoppeld aan een aantal indrukwekkende gezondheidsvoordelen , waaronder een lager risico op diabetes, kanker en hartaandoeningen(12).

De twee hoofdsoorten kaneel zijn:

  • Cassia: Ook wel “gewone” kaneel genoemd, dit is het meest gebruikte type.
  • Ceylon: Ceylon is bekend als “echte” kaneel en heeft een lichtere en minder bittere smaak.

Cassia kaneel is vaker te vinden in supermarkten, aangezien het veel goedkoper is dan Ceylon kaneel.

Aanbiedingen deze maand

UPGRADE jouw eigen SPOTIFY account

Spotify Premium + Videoland voor slecht €24,99

Netflixs accounts en Gift Cards

Videoland en Disney+ accounts

Nieuw: Sweat Fitness programma voor vrouwen

Fox Sports + Go accounts

Profiteer nu van deze aanbiedingen

Cassia kaneel is veilig om in kleine tot matige hoeveelheden te eten, maar te veel eten kan gezondheidsproblemen veroorzaken. Dit komt omdat het hoge hoeveelheden van een verbinding genaamd coumarine bevat.

Onderzoek heeft uitgewezen dat het eten van te veel cumarine schadelijk kan zijn voor de lever en het risico op kanker kan verhogen(345).

Bovendien is het eten van te veel Cassia kaneel in verband gebracht met vele andere bijwerkingen.

Hier zijn 6 mogelijke bijwerkingen van het eten van te veel Cassia kaneel.

1. Kan leverbeschadiging veroorzaken

Cassia of “gewone” kaneel is een rijke bron van coumarine.

Het bevat ongeveer 5 mg cumarine per theelepel (2 gram), terwijl Ceylon-kaneel slechts sporen daarvan bevat(6).

De aanbevolen dagelijkse coumarine grens is ongeveer 0,05 mg / pond (0,1 mg / kg) lichaamsgewicht of 5 mg per dag voor een persoon van 60 kg. Dit betekent dat slechts één tot anderhalve theelepel kaneel van Cassia je de dagelijkse limiet kan overschrijden.

Helaas hebben verschillende onderzoeken aangetoond dat het eten van te veel coumarine leververgiftiging en schade kan veroorzaken(345).

Een 73-jarige vrouw ontwikkelde bijvoorbeeld een plotselinge leverinfectie die leverbeschadiging veroorzaakte na het innemen van kaneel supplementen gedurende slechts één week (7).

In dit geval ging het echter om supplementen die een hogere dosis bevatten dan die je alleen uit uw voeding zou krijgen.

Kortom: Gewone kaneel bevat grote hoeveelheden cumarine. Studies hebben aangetoond dat het eten van te veel cumarine het risico op leververgiftiging en schade kan verhogen.

2. Kan het risico op kanker verhogen

Dierstudies hebben aangetoond dat het eten van te veel cumarine, dat overvloedig aanwezig is in Cassia kaneel, het risico op bepaalde vormen van kanker kan verhogen(3).

Studies bij knaagdieren hebben bijvoorbeeld uitgewezen dat het eten van te veel coumarine kanker tumoren in de longen, lever en nieren kan veroorzaken(8910).

De manier waarop coumarine tumoren kan veroorzaken is onduidelijk.

Sommige wetenschappers zijn echter van mening dat coumarine bepaalde organen herhaaldelijk kan beschadigen. Na verloop van tijd kan de schade ertoe leiden dat gezonde cellen worden vervangen door tumorcellen, die zich kunnen ontwikkelen tot kanker(11).

Het meeste onderzoek naar de kanker gevolgen van coumarine is bij dieren uitgevoerd. Er is meer onderzoek op menselijke basis nodig om te zien of hetzelfde verband tussen kanker en cumarine van toepassing is op de mens.

Kortom: Dierstudies hebben aangetoond dat cumarine het risico op bepaalde kankers kan verhogen. Er is echter meer onderzoek nodig om te bepalen of dit ook voor mensen geldt.

3. Kan mondzweren veroorzaken

Sommige mensen hebben last van zweertjes door te veel kaneel te eten(121314).

Kaneel bevat cinnamaldehyde, een verbinding die een allergische reactie kan veroorzaken wanneer het in grote hoeveelheden wordt geconsumeerd. Kleine hoeveelheden van het specerij lijkt deze reactie niet te veroorzaken, omdat het speeksel voorkomt dat chemicaliën te lang in contact blijven met de mond.

Naast zweertjes in de mond zijn andere symptomen van een kaneelaldehydeallergie onder meer een zwelling van de tong of het tandvlees, een branderig of jeukend gevoel en witte plekken in de mond. Hoewel deze symptomen niet noodzakelijkerwijs ernstig zijn, kunnen zij ongemak veroorzaken(14).

Het is echter belangrijk op te merken dat kaneelaldehyde alleen mondpijn veroorzaakt als je er allergisch voor bent. Je kunt zich voor dit type allergie laten testen met een huidpleistertest(15).

Ook lijken zweertjes in de mond vooral gevolgen te hebben voor mensen die te veel kaneelolie en kauwgom met kaneelsmaak gebruiken, omdat deze producten meer kaneelaldehyde kunnen bevatten.

Kortom: Sommige mensen zijn allergisch voor een stof in kaneel die cinnamaldehyde wordt genoemd en die zweren in de mond kan veroorzaken.  Dit lijkt echter vooral mensen te treffen die te veel kaneelolie of kauwgom gebruiken, omdat deze producten meer kaneelaldehyde bevatten.

4. Kan leiden tot lage bloedsuikerspiegel

Het hebben van een chronische hoge bloedsuikerspiegel is een gezondheidsprobleem. Indien onbehandeld, kan dit leiden tot diabetes, hartaandoeningen en vele andere gezondheidsproblemen(16).

Kaneel staat bekend om zijn vermogen om de bloedsuikerspiegel te verlagenStudies hebben aangetoond dat het specerij de effecten van insuline kan nabootsen, een hormoon dat helpt om suiker uit het bloed te verwijderen(171819).

Hoewel het eten van een beetje kaneel kan helpen om je bloedsuikerspiegel te verlagen, kan het eten van te veel kan leiden tot een te lage bloedsuikerspiegel. Dit wordt hypoglykemie genoemd en kan leiden tot vermoeidheid, duizeligheid en mogelijk flauwvallen.(20).

Mensen die het meeste risico lopen om een lage bloedsuikerspiegel te krijgen, zijn degenen die geneesmiddelen tegen diabetes gebruiken. Dit is omdat kaneel de effecten van deze geneesmiddelen kan versterken en ervoor kan zorgen dat uw bloedsuikerspiegel te laag wordt.

Kortom: Hoewel het eten van kaneel kan helpen uw bloedsuikerspiegel te verlagen, kan het eten van te veel kaneel leiden tot een te lage bloedsuikerspiegel, vooral als je medicijnen voor diabetes gebruikt. Veel voorkomende symptomen van een lage bloedsuikerspiegel zijn vermoeidheid, duizeligheid en flauwvallen.

5. Kan ademhalingsproblemen veroorzaken

Het eten van te veel gemalen kaneel in een enkele sessie kan ademhalingsproblemen veroorzaken.

Dit komt omdat het specerij een fijne textuur heeft waardoor het gemakkelijk te inhaleren is. Per ongeluk inhaleren kan hoesten, kokhalzen en het moeilijk maken om op adem te komen.

Ook kanaldehyde in kaneel is irriterend voor de keel en kan verdere ademhalingsproblemen veroorzaken (21).

Mensen met astma of andere medische aandoeningen die van invloed zijn op de ademhaling moeten vooral voorzichtig zijn met het per ongeluk inademen van kaneel, omdat ze meer kans hebben op ademhalingsproblemen.

Kortom: Het eten van te veel gemalen kaneel in een enkele keer kan ademhalingsproblemen veroorzaken. De fijne textuur van het specerij maakt het gemakkelijk om het in te ademen en de keel te irriteren, wat kan leiden tot hoesten, kokhalzen en problemen en moeite om op adem te komen veroorzaken.

6. Kan met bepaalde medicijnen interageren

Kaneel is veilig om te eten in kleine tot matige hoeveelheden met de meeste medicijnen.

Het nemen van te veel kan echter een probleem zijn als je medicijnen neemt voor diabetes, hart- en vaatziekten of leveraandoeningen. Dit komt omdat kaneel een wisselwerking kan hebben met deze geneesmiddelen, waardoor de effecten ervan worden versterkt of de bijwerkingen worden versterkt.

Cassia kaneel bevat bijvoorbeeld grote hoeveelheden cumarine, die levergiftigheid en schade kunnen veroorzaken als ze in grote hoeveelheden worden geconsumeerd(345).

Als je geneesmiddelen gebruikt die uw lever kunnen aantasten, zoals paracetamol, acetaminofen en statines, kan te veel kaneel de kans op leverschade vergroten(7).

Kaneel kan ook helpen je bloedsuikerspiegel te verlagen, dus als je medicijnen voor diabetes neemt, kan het specerij de effecten ervan versterken en je bloedsuikerspiegel te laag doen dalen.

Kortom: Als kaneel in grote hoeveelheden wordt gegeten, kan het in wisselwerking staan met medicijnen voor diabetes, hart- en vaatziekten en leverziekten. Het kan de effecten ervan versterken of hun bijwerkingen vergroten.

Risico’s van het eten van droge kaneel

Sinds de “kaneeluitdaging” razend populair is geworden, hebben velen geprobeerd om grote hoeveelheden droge kaneel te eten.

Deze uitdaging omvat het eten van een eetlepel droge, gemalen kaneel in minder dan een minuut zonder drinkwater(22).

Hoewel het misschien onschadelijk klinkt, kan de uitdaging zeer gevaarlijk zijn.

Het eten van droge kaneel kan je keel en longen irriteren. Het kan je ook doen kokhalzen, stikken of je longen permanent beschadigen.

Dit komt omdat de longen de vezels in het kruid niet kunnen afbreken. Dit betekent dat het zich in de longen kan ophopen en longontsteking kan veroorzaken, ook wel aspiratie pneumonie genoemd(2324).

Als aspiratie pneumonie onbehandeld blijft, kunnen de longen blijvend littekenweefsel achterlaten en longschade veroorzaken(24).

Kortom: Hoewel het eten van grote hoeveelheden droge kaneel onschadelijk lijkt, kan het zeer gevaarlijk zijn. Als kaneel uw longen bereikt, kan het niet worden afgebroken en kan het een infectie en blijvende schade aan de longen veroorzaken.

Hoe veel is te veel?

Kaneel is over het algemeen veilig om te eten en is gekoppeld aan vele indrukwekkende gezondheidsvoordelen.

Teveel eten kan echter potentieel gevaarlijke bijwerkingen veroorzaken.

Dit geldt vooral voor Cassia kaneel omdat het een rijke bron van cumarine is. Omgekeerd bevat Ceylon kaneel daarentegen slechts sporen van cumarine.

Onderzoek heeft uitgewezen dat Cassia gemiddeld 63 keer meer coumarine bevat dan Ceylon(6).

De aanvaardbare dagelijkse inname van cumarine bedraagt 0,05 mg per pond (0,1 mg per kg) lichaamsgewicht. Dit is hoeveel cumarine je per dag kunt eten zonder het risico op bijwerkingen(3).

Dit komt neer op maximaal één theelepel (0,5 tot 2 gram) kaneel uit Cassia per dag. Je kunt echter wel 2,5 theelepeltje (5 gram) Ceylon per dag eten.

Houd er rekening mee dat deze hoeveelheden voor volwassenen zijn en dat kinderen minder kunnen verdragen.

Kortom: Je kunt veilig tot één theelepel Cassia kaneel of tot 2,5 theelepel Ceylon kaneel per dag eten. Meer dan dit wordt afgeraden, omdat het te veel coumarine kan bevatten.

Tot slot

Kaneel is een heerlijk specerij, gekoppeld aan vele voordelen voor de gezondheid.

Hoewel het eten van kleine tot matige hoeveelheden veilig is, kan het te veel eten bijwerkingen hebben. Dit geldt meestal voor Cassia of “gewone” kaneel omdat het hoge hoeveelheden cumarine bevat, die in verband worden gebracht met aandoeningen zoals leverschade en kanker.

Aan de andere kant bevat Ceylon of “echte” kaneel slechts sporen van cumarine en kan veilig in grotere hoeveelheden worden geconsumeerd.

Je kunt veilig tot één theelepel (0,5 tot 2 gram) Cassia kaneel of tot twee en een halve theelepel (5 gram) van het type Ceylon per dag eten.

Hoewel het eten van te veel kaneel enkele nadelen kan hebben, is het een gezond specerij die veilig is om te eten in kleine tot matige hoeveelheden. Het eten van minder dan de aanvaardbare dagelijkse inname is meer dan genoeg om je te voorzien van de voordelen voor de gezondheid.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.