De citroen bevat veel vitamine C, vezels en verschillende heilzame plantaardige stoffen.

Deze voedingsstoffen zijn verantwoordelijk voor de gezondheidsvoordelen van citroenen.

In feite kunnen citroenen de gezondheid van het hart, gewichtsbeheersing, gezonde spijsvertering ondersteunen.

In dit artikel worden 6 gezondheidsvoordelen van citroenen die worden ondersteund door de wetenschap.

Aanbiedingen deze maand

UPGRADE jouw eigen SPOTIFY account

Spotify Premium + Videoland voor slecht €24,99

Netflixs accounts en Gift Cards

Videoland en Disney+ accounts

Nieuw: Sweat Fitness programma voor vrouwen

Fox Sports + Go accounts

Profiteer nu van deze aanbiedingen

1. Ondersteund gezondheid van het hart

Citroenen zijn een rijke bron van vitamine C.

Een citroen levert ongeveer 30,7 mg vitamine C, dat is 51% van uw aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH).

Onderzoek heeft aangetoond dat het eten van groenten en fruit die rijk zijn aan vitamine C vermindert het risico op hart-en vaatziekten en beroerte(1, 2, 3).

Het is echter niet alleen de vitamine C waarvan wordt gedacht dat het goed is voor je hart. De vezels en plantaardige stoffen in citroenen kunnen ook enkele risicofactoren voor hartaandoeningen aanzienlijk verlagen (45).

Een onderzoek toonde bijvoorbeeld aan dat het eten van vezels van citrusvruchten zoals citroenen de totale cholesterol niveaus in het bloed na 4 weken verminderde (6).

Plantaardige stoffen gevonden in citroenen, namelijk hesperidine en diosmine hebben ook aangetoond cholesterol te verlagen(7, 8, 9).

Kortom: Citroenen bevatten veel gezonde vitamine C en verschillende heilzame plantaardige stoffen waarvan is aangetoond dat ze het cholesterolgehalte verlagen.

2. Helpt bij gewichtsverlies

Citroenen worden vaak gepromoot als voedsel voor gewichtsverlies en er zijn een paar theorieën over waarom dit zo is.

Een veel voorkomende theorie is dat de oplosbare pectine vezels in hen groeit in je maag, waardoor u langer en vol gevoel blijft houden.

Dat gezegd hebbende, niet veel mensen eten hele citroenen. En omdat citroensap geen pectine bevat, zullen citroensap dranken niet op dezelfde manier de volheid bevorderen.

Een andere theorie beweert dat het drinken van warm water met citroen zal je helpen gewicht te verliezen.

Het is echter bekend dat het drinken van water het aantal calorieën dat je verbrandt tijdelijk verhoogt, dus het kan zijn dat het water zelf helpt bij het afvallen, niet bij de citroen (1011).

Andere theorieën suggereren dat de plantaardige stoffen in citroenen kunnen helpen bij het afvallen.

Uit onderzoek blijkt eigenlijk dat plantenstoffen in citroen extracten kunnen helpen voorkomen of verminderen van gewichtstoename op een aantal manieren(12, 13).

In één studie werden muizen vet gemest en kregen bepaalde citroen polyfenolen uit de schil. Ze wogen minder en hadden minder lichaamsvet dan andere muizen(14).

Dit zijn interessante bevindingen. Op dit moment hebben echter geen studies de gewichtsverlieseffecten van citroenverbindingen bij mensen bevestigd.

Kortom: Dierstudies tonen aan dat citroenextract en plantaardige stoffen gewichtsverlies kunnen bevorderen, maar de effecten bij de mens zijn onbekend.

3. Voorkom nierstenen

Nierstenen zijn kleine harde steentjes die zich vormen wanneer afvalproducten kristalliseren en zich in de nieren ophopen.

Ze komen vrij vaak voor, en mensen die ze krijgen, krijgen ze vaak herhaaldelijk.

Citroenzuur kan nierstenen helpen voorkomen door het urinevolume te verhogen en de urine-pH te verhogen, waardoor er een minder gunstige omgeving ontstaat voor nierstenen (1516).

Men denkt dat slechts 1/2 kopje citroenwater per dag voldoende citroenzuur bevat om steenvorming te voorkomen bij mensen die hen al vaker hebben gehad(17, 18).

Sommige studies vonden ook dat limonade effectief nierstenen verhinderde, maar de resultaten waren gemengd. Andere studies hebben geen effect laten zien (19202122).

Dus meer onderzoeken moeten worden uitgevoerd om na te gaan hoe citroensap invloed heeft op de vorming van de nierstenen (23, 24, 25).

Kortom: Citroensap kan helpen voorkomen dat nierstenen opnieuw worden gevormd. Er is echter meer kwaliteitsonderzoek nodig.

4. Beschermt tegen anemie

Ijzertekort komt vrij vaak voor.  Dit gebeurt wanneer u onvoldoende ijzer krijgt van het voedsel dat u eet.

Citroenen bevatten wat ijzer, maar in de eerste plaats helpen ze bloedarmoede te voorkomen door je opname van ijzer uit plantaardig voedsel te verbeteren (2627).

Ijzer uit vlees, kip en vis (bekend als heemijzer) wordt zeer gemakkelijk opgenomen in uw darm. IJzer uit plantaardige bronnen (niet-heemijzer) wordt minder goed opgenomen, maar dit kan worden verbeterd door de inname van vitamine C en citroenzuur.

Omdat citroenen zowel vitamine C als citroenzuur bevatten, kunnen ze beschermen tegen bloedarmoede door ervoor te zorgen dat u zo veel ijzer als mogelijk uit uw voeding absorbeert.

Kortom: Citroenen bevatten vitamine C en citroenzuur, die u helpen non-heemijzer uit planten te absorberen. Dit kan helpen voorkomen van bloedarmoede.

5. Verkleint het risico op kanker

Een voeding rijk aan fruit en groenten kan helpen bepaalde vormen van kanker te voorkomen(28).

Observationele studies hebben aangetoond dat mensen die de meeste citrusvruchten eten hebben een lager risico op kanker, maar andere studies zagen geen effecten(29, 30, 31).

In reageerbuizen hebben veel verbindingen van citroenen kankercellen gedood. Veel dingen kunnen echter kanker in een reageerbuis doden en dat betekent niet dat ze op dezelfde manier in het menselijk lichaam zullen werken (323334).

Sommige onderzoekers denken dat de plantaardige stoffen gevonden in citroenen, zoals limoneen en naringenine , kunnen anti-kanker effecten bevatten. Maar deze hypothese moet verder worden onderzoek(5, 35, 36, 37).

Onderzoekers zijn ook bemoedigd door dierlijke studies waaruit blijkt dat D-limoneen, een samenstelling die gevonden is in citroenolie, anti-kanker eigenschappen heeft(38, 39).

Een andere studie gebruikte vruchtvlees uit mandarijnen die de plantaardige stoffen bèta-cryptoxanthine en hesperidine bevatten, die beide ook in citroenen worden aangetroffen.

Uit de studie bleek dat deze stoffen kwaadaardige tumoren ontwikkelen in de tongen, longen en darmen van knaagdieren(40).

Er moet echter worden opgemerkt worden dat het onderzoeksteam gebruikten een zeer krachtige dosis van deze chemische stoffen – veel meer dan u zou krijgen door het eten van citroenen of sinaasappels .

Tot nu toe lijkt het erop dat plantenverbindingen van citroenen en andere citrusvruchten het potentieel hebben om de progressie van kanker te voorkomen.

Dat gezegd zijnde, geen onderzoek toont aan dat citroenen kanker kan bestrijden bij de mens.

Kortom: Sommige plantenverbindingen in citroenen hebben kanker in dierstudies kunnen voorkomen. Er zijn echter menselijke studies nodig.

6. Verbeteren van een gezonde spijsvertering

Citroenen bestaan ​​voor ongeveer 10% uit koolhydraten , meestal in de vorm van oplosbare vezels en eenvoudige suikers.

De belangrijkste vezel in citroenen is pectine, een vorm van oplosbare vezels die is gekoppeld aan allerlei gezondheidsvoordelen.

Oplosbare vezels kan de darmgezondheid verbeteren en het vertragen van de vertering van suikers en zetmeel. Deze effecten kunnen leiden tot een verlaagde bloedsuikerspiegel(41, 42, 43, 44).

Om de voordelen van vezels uit citroenen te krijgen, moet je er echter veel van eten, inclusief hun vruchtvlees en schil.

Mensen die het sap van citroenen drinken, zonder de huid en vruchtvlees te consumeren, zullen de voordelen van de vezel missen.

Kortom: De oplosbare vezels in citroenen kunnen de spijsvertering helpen verbeteren. Je moet echter het vruchtvlees van de citroen eten, niet alleen het sap.

Tot slot

Citroenen bevatten een hoge hoeveelheid vitamine C, oplosbare vezels en plantaardige stoffen die hen een aantal gezondheidsvoordelen bieden.

Potentieel kunnen citroenen helpen bij gewichtsverlies en bieden bescherming tegen hartziekten, bloedarmoede, nierstenen, problemen met de spijsvertering en kanker.

Niet alleen zijn citroenen zeer gezond, maar ze hebben ook een duidelijke aangename smaak en geur waardoor ze veel worden toegevoegd aan voedingsmiddelen en dranken.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.