Hennepzaad is het zaad van de hennepplant, Cannabis sativa .

Ze zijn van hetzelfde soort als cannabis (marihuana).

Hennepzaden bevatten echter alleen sporenhoeveelheden THC, de stof die de medicijnachtige effecten van marihuana veroorzaakt.

Hennepzaden zijn buitengewoon voedzaam en rijk aan gezonde vetten, eiwitten en verschillende mineralen.

Hier zijn 6 gezondheidsvoordelen van hennepzaden die door de wetenschap worden ondersteund.

1. Hennepzaad is ongelooflijk voedzaam

Hennepzaad is zeer voedzaam. Ze hebben een milde, nootachtige smaak en worden vaak hennepharten genoemd.

Hennepzaden bevatten meer dan 30% vet. Ze zijn uitzonderlijk rijk aan twee essentiële vetzuren, linolzuur (omega-6) en alfa-linoleenzuur (omega-3).

Ze bevatten ook gamma-linoleenzuur, dat in verband is gebracht met verschillende gezondheidsvoordelen(1).

Hennepzaden zijn een geweldige eiwitbron ,aangezien meer dan 25% van hun totale calorieën afkomstig is van hoogwaardige eiwitten.

Dat is aanzienlijk meer dan vergelijkbare voedingsmiddelen zoals chia zaden en lijnzaad, die ongeveer 16-18% leveren.

Hennepzaden zijn ook een goede bron van vitamine E en mineralen zoals fosfor, kalium, natrium, magnesium, zwavel, calcium, ijzer en zink ( 1 , 2 ).

Hennepzaden kunnen rauw, gekookt of geroosterd worden geconsumeerd. Hennepzaadolie is ook erg gezond en wordt al minstens 3.000 jaar als voedsel / medicijn in China gebruikt (1).

Kortom:Hennepzaden zijn rijk aan gezonde vetten en essentiële vetzuren. Ze zijn ook een uitstekende eiwitbron en bevatten grote hoeveelheden vitamine E, fosfor, kalium, natrium, magnesium, zwavel, calcium, ijzer en zink.

2. Hennepzaden kunnen het risico op hartaandoeningen verminderen

Hartziekten zijn wereldwijd de grootste moordenaar (3).

Interessant is dat het eten van hennepzaden via verschillende mechanismen het risico op hartziekten kan verminderen.

Ze bevatten grote hoeveelheden van het aminozuur arginine, dat wordt gebruikt om stikstofmonoxide in het lichaam te produceren (4).

Stikstofmonoxide is een gasmolecuul dat ervoor zorgt dat de bloedvaten verwijden en ontspannen, wat leidt tot een verlaagde bloeddruk en een verlaagd risico op hartaandoeningen (5).

In één grote studie met meer dan 13.000 mensen was een verhoogde inname van arginine gekoppeld aan verlaagde niveaus van C-reactief proteïne (CRP). CRP is een ontstekingsmarker in verband met hartaandoeningen (67).

Het gamma-linoleenzuur in hennepzaden is ook in verband gebracht met verminderde ontsteking, wat het risico op ziekten zoals hartaandoeningen kan verminderen (89) .

Bovendien hebben dierstudies aangetoond dat hennepzaad of hennepzaadolie de bloeddruk kan verlagen, het risico op vorming van bloedstolsels kan verminderen en het hart kan helpen herstellen na een hartaanval (101112).

Kortom: Hennepzaden zijn een geweldige bron van arginine en gamma-linoleenzuur, die in verband zijn gebracht met een verminderd risico op hartaandoeningen.

3. Hennepzaden en olie kunnen gunstig werken bij huidaandoeningen

Vetzuren kunnen de immuunresponsen in het lichaam beïnvloeden (131415).

Dit kan iets te maken hebben met het evenwicht tussen omega-6 en omega-3 vetzuren.

Hennepzaden zijn een goede bron van meervoudig onverzadigde en essentiële vetzuren. Ze hebben ongeveer een 3: 1-verhouding van omega-6 tot omega-3, die in het optimale bereik wordt beschouwd.

Studies hebben aangetoond dat het geven van hennepzaadolie aan mensen met eczeem de bloedspiegels van essentiële vetzuren kan verbeteren.

Het kan ook de droge huid verlichten, jeuk verbeteren en de noodzaak van huidmedicatie verminderen (1617).

Kortom: Hennepzaden zijn rijk aan gezonde vetten. Ze hebben een 3: 1-verhouding van omega-6 tot omega-3, wat de huidaandoeningen ten goede kan komen. In sommige gevallen kan dit verlichting bieden van eczeem en zijn ongemakkelijke symptomen.

4.Hennepzaden zijn een geweldige bron van plantaardige eiwitten

Ongeveer 25% van de calorieën in hennepzaden komt van eiwitten, wat relatief hoog is.

Hennepzaden leveren in feite dezelfde hoeveelheden eiwit op, vergelijkbaar met rundvlees en lam. Een 30 gram hennepzaad, of 2-3 eetlepels, levert ongeveer 11 gram eiwit (1).

Ze worden beschouwd als een complete eiwitbron, wat betekent dat ze alle essentiële aminozuren leveren. Essentiële aminozuren worden niet in het lichaam geproduceerd en moeten uit het dieet worden gehaald.

Complete eiwitbronnen zijn zeer zeldzaam in het plantenrijk, omdat planten vaak het aminozuur lysine missen. Quinoa is nog een voorbeeld van een complete, plantaardige eiwitbron.

Hennepzaden bevatten significante hoeveelheden van de aminozuren methionine en cysteïne, evenals zeer hoge niveaus van arginine en glutaminezuur (18).

De verteerbaarheid van hennep-eiwit is ook erg goed – beter dan eiwitten van veel granen, noten en peulvruchten (19) .

Kortom: Ongeveer 25% van de calorieën in hennepzaden komt van eiwitten. Hennepzaden bevatten alle essentiële aminozuren, waardoor ze een complete eiwitbron zijn.

5. Hennepzaden kunnen symptomen van PMS en de menopauze verminderen

Tot 80% van de vrouwen in de reproductieve leeftijd kan lijden aan lichamelijke of emotionele symptomen veroorzaakt door het premenstrueel syndroom (PMS) (20).

Deze symptomen worden zeer waarschijnlijk veroorzaakt door de gevoeligheid voor het hormoon prolactine (21).

Gamma-linoleenzuur (GLA), te vinden in hennepzaden, produceert prostaglandine E1, dat de effecten van prolactine vermindert (222324).

In een onderzoek onder vrouwen met PMS resulteerde een inname van één gram essentiële vetzuren (inclusief 210 mg GLA) per dag in een significante vermindering van de symptomen (22).

Andere studies hebben aangetoond dat teunisbloemolie, die rijk is aan GLA, zeer effectief kan zijn in het verminderen van symptomen voor vrouwen die andere PMS-therapieën hebben gefaald.

Het verminderde borstpijn en gevoeligheid, depressie, prikkelbaarheid en vochtretentie geassocieerd met PMS (25).

Omdat hennepzaden veel GLA bevatten, hebben verschillende onderzoeken aangetoond dat hennepzaden ook de symptomen van de menopauze kunnen verminderen.

Hoe dit precies werkt is onbekend, maar er is gesuggereerd dat de GLA in hennepzaden kan helpen om de hormonale onevenwichtigheden en ontsteking geassocieerd met de menopauze te reguleren(26 , 27 , 28 ).

Kortom:Hennepzaden kunnen de symptomen van het premenstrueel syndroom (PMS) verminderen en kunnen ook de menopauze symptomen positief beïnvloeden.

6. Hennepzaad kan de spijsvertering verbeteren

Vezels zijn een essentieel onderdeel van het dieet en is gekoppeld aan een betere spijsvertering (29).

Hennepzaad is een rijke bron van zowel oplosbare (20%) als onoplosbare (80%) vezels (1).

Oplosbare vezels vormen een gelachtige substantie in de darm. Het is een waardevolle bron van voedingsstoffen voor de heilzame spijsverteringsbacteriën en kan ook de spikkels in de bloedsuikerspiegel verminderen en het cholesterolgehalte regelen (2930).

Onoplosbare vezels voegen massa toe aan ontlasting en kunnen helpen voedsel en afval door de darmen te voeren. Het consumeren van onoplosbare vezels is ook in verband gebracht met een verminderd risico op diabetes (3132).

Maar gepelde hennepzaden (ook bekend als hennepharten) bevatten echter heel weinig vezels, omdat de vezelrijke schil is verwijderd.

Kortom: Hele hennepzaden bevatten grote hoeveelheden vezels, zowel oplosbaar als onoplosbaar, wat de spijsvertering bevordert. Van hennepzaad ontdane hennepzaden hebben de vezelrijke schil verwijderd en bevatten daarom zeer weinig vezels.

Tot slot

Hoewel hennepzaden tot voor kort niet populair waren, zijn ze een oud hoofdvoedsel en mensen realiseren zich nu hun uitstekende voedingswaarde.

Ze zijn erg rijk aan gezonde vetten, hoogwaardige eiwitten en verschillende mineralen.

Hennepzaad is ongelooflijk gezond. Ze zijn misschien wel één van de weinige superfoods die hun reputatie echt waard zijn.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.