Oosterse geneeskunde maakt gebruik van veel verschillende planten en schimmels. Interessant is dat de reishi paddenstoelen bijzonder populair zijn.

Het heeft een aantal potentiële gezondheidsvoordelen, waaronder het stimuleren van het immuunsysteem en het bestrijden van kanker. De veiligheid ervan is echter onlangs in twijfel getrokken.

Dit artikel zal u vertellen wat u moet weten over de mogelijke voordelen en risico’s van reishi paddenstoelen.

Wat zijn Reishi paddenstoelen?

De reishi-paddenstoel, ook bekend als Ganoderma lucidum en lingzhi, is een schimmel die op verschillende warme en vochtige locaties in Azië groeit( 1 ).

Jarenlang was deze schimmel een basis ingrediënt in de oosterse geneeskunde( 1 , 2 ).

Binnen de paddenstoel bevinden zich verschillende moleculen, waaronder triterpenoïden, polysacchariden en peptidoglycanen, die mogelijk verantwoordelijk zijn voor de gevolgen voor de gezondheid( 3 ).

Hoewel de paddenstoelen zelf vers kunnen worden gegeten, is het ook gebruikelijk om poedervormige vormen van de paddenstoel te gebruiken of extracten die deze specifieke moleculen bevatten.

Deze verschillende vormen zijn getest in cel-, dier- en mensstudies.

Hieronder zijn 6 wetenschappelijk bestudeerde voordelen van de reishi-paddenstoel. De eerste drie worden ondersteund door sterker bewijs, terwijl de steun voor de anderen minder overtuigend is.

1. Stimuleren het immuunsysteem

Een van de belangrijkste effecten van de reishi-paddenstoel is dat het je immuunsysteem kan stimuleren( 4 ).

Hoewel sommige details nog steeds onzeker zijn, hebben reageerbuis studies aangetoond dat reishi de genen in witte bloedcellen kan beïnvloeden, die cruciale onderdelen van uw immuunsysteem zijn.

Bovendien hebben deze studies aangetoond dat sommige vormen van reishi ontstekingsroutes in witte bloedcellen kunnen veranderen( 5 ).

Onderzoek bij kankerpatiënten heeft aangetoond dat sommige van de moleculen die in de paddenstoel worden aangetroffen de activiteit van een type witte bloedcel, natuurlijke killer-cellen kunnen verhogen( 6 ).

Natuurlijke Killer-cellen bestrijden infecties en kanker in het lichaam( 7 ).

Een andere studie wees uit dat reishi het aantal andere witte bloedcellen (lymfocyten) in mensen met colorectale kanker kan verhogen( 2 ).

Hoewel de meeste immuunsysteem voordelen van reishi-paddenstoelen zijn waargenomen bij mensen die ziek zijn, hebben sommige bewijzen aangetoond dat het ook gezonde mensen kan helpen.

In één onderzoek verbeterde de schimmel de lymfocytenfunctie, die infecties en kanker helpt bestrijden bij atleten die worden blootgesteld aan stressvolle omstandigheden( 8 , 9 ).

Ander onderzoek vertoonde echter ook bij gezonde volwassenen geen verbetering in immuunfunctie of ontsteking na 4 weken reishi-extract( 10 ).

Over het algemeen is het duidelijk dat Reishi de witte bloedcellen en de immuunfunctie beïnvloedt. Meer onderzoek is nodig om de omvang van de voordelen van gezond en ziek te bepalen.

Kortom: Reishi paddenstoel kan de immuunfunctie verbeteren door de effecten op witte bloedcellen, die helpen bij het bestrijden van infecties en kanker. Dit kan vooral voorkomen bij mensen die ziek zijn, omdat gemengde resultaten zijn waargenomen bij mensen die gezond zijn.

2. Eigenschappen tegen kanker

Veel mensen consumeren deze schimmel vanwege de potentiële kankerbestrijdende eigenschappen ( 11 , 12 ).

In feite ontdekte een studie van meer dan 4.000 overlevenden van borstkanker dat ongeveer 59% reishi-paddenstoelen consumeerde( 13 ).

Bovendien hebben verschillende reageerbuisstudies aangetoond dat dit kan leiden tot de dood van kankercellen( 14 , 15 , 16 ).

Toch zijn de resultaten van deze studies niet noodzakelijkerwijs gelijk aan effectiviteit bij dieren of mensen.

Sommige onderzoeken hebben onderzocht of Reishi gunstig zou kunnen zijn voor prostaatkanker vanwege de effecten op het hormoon testosteron ( 17 , 18 ).

Hoewel uit één casestudy bleek dat moleculen die in deze paddenstoel worden aangetroffen prostaatkanker bij mensen kunnen omkeren, ondersteunde een grotere vervolgstudie deze bevindingen niet( 19 , 20 ).

Reishi-paddenstoel is ook bestudeerd vanwege zijn rol bij het voorkomen of bestrijden van dikke darm kanker( 2 , 21 ).

Sommige onderzoek toonde aan dat een jaar van behandeling met Reishi daalde het aantal en de grootte van de tumoren in de dikke darm ( 21 ).

Bovendien gaf een gedetailleerd rapport van meerdere onderzoeken aan dat de paddenstoel kankerpatiënten gunstig kan beïnvloeden( 22 ).

Deze voordelen omvatten het verhogen van de activiteit van de witte bloedcellen in het lichaam, die kanker helpen bestrijden en de kwaliteit van leven van kankerpatiënten verbeteren.

Onderzoekers stellen echter dat reishi moet worden toegediend in combinatie met traditionele behandeling in plaats van het te vervangen( 22 ).

Bovendien veel van de studies van reishi paddenstoel en kanker waren niet van hoge kwaliteit. Hierdoor is veel meer onderzoek nodig( 11 , 23 ).

Kortom: Hoewel reishi-paddenstoelen een belofte lijken te bevatten voor kankerpreventie of -behandeling, is meer informatie nodig voordat het deel gaat uitmaken van standaardtherapie. In sommige gevallen kan het echter passend zijn om naast de normale zorg te gebruiken.

3. Kan vermoeidheid en depressie bestrijden

Reishi’s effecten op het immuunsysteem worden vaak het meest benadrukt, maar het heeft ook andere potentiële voordelen.

Deze omvatten verminderde vermoeidheid en depressie, evenals een verbeterde kwaliteit van leven.

Eén studie onderzocht de effecten ervan bij 132 mensen met neurasthenie, een slecht gedefinieerde aandoening geassocieerd met pijn, duizeligheid, hoofdpijn en prikkelbaarheid( 24 ).

De onderzoekers ontdekten dat vermoeidheid was verminderd en het welzijn was verbeterd na 8 weken na inname van de supplementen.

Een andere studie wees uit dat de vermoeidheid werd verminderd en de kwaliteit van leven was verbeterd na 4 weken van het nemen van Reishi poeder in een groep van 48 overlevenden van borstkanker ( 25 ).

Bovendien ervoeren de mensen in de studie ook minder angst en depressie.

Hoewel reishi paddenstoelen misschien een belofte inhoudt voor mensen met bepaalde ziekten, is het niet duidelijk of het gunstig is voor diegenen die anders gezond zijn.

Kortom: Sommige voorbereidende studies hebben aangetoond dat Reishi paddenstoelen kunnen angst en depressie verminderen, evenals het verbeteren van de kwaliteit van leven bij mensen met bepaalde medische aandoeningen.

4-6. Andere potentiële voordelen

Naast de effecten op het immuunsysteem en de kwaliteit van leven, zijn reishi paddenstoelen bestudeerd vanwege zijn potentieel om andere aspecten van gezondheid te verbeteren.

4. Gezondheid van het hart

Een onderzoek van 12 weken met 26 mensen toonde aan dat reishi-paddenstoelen ‘goede’ HDL-cholesterol kunnen verhogen en triglyceriden kunnen verlagen( 26 ).

Ander onderzoek bij gezonde volwassenen liet echter geen verbetering zien in deze risicofactoren voor hartziekten( 10 ).

Bovendien toonde een grote analyse geen gunstige effecten voor de gezondheid van het hart na onderzoek van vijf verschillende onderzoeken met ongeveer 400 personen. De onderzoekers ontdekten dat het consumeren van reishi-paddenstoelen tot 16 weken het cholesterol niet verbeterde( 27 ).

Over het geheel genomen is meer onderzoek nodig in verband met reishi paddenstoelen en de gezondheid van het hart.

5. Bloedsuikerspiegel

Verschillende studies hebben aangetoond dat moleculen in de Reishi paddenstoel en kan de bloedsuikerspiegel verlagen bij dieren ( 28 , 29 ).

Sommige vooronderzoek bij de mens rapporteerde soortgelijke bevindingen( 30 ).

Het grootste deel van het onderzoek heeft dit voordeel echter niet ondersteund. Na evaluatie van honderden deelnemers vonden de onderzoekers geen voordelen bij een nuchtere bloedsuikerspiegel( 27 ).

Gemengde resultaten werden gezien voor de bloedsuikerspiegel na de maaltijd. In sommige gevallen, Reishi paddenstoelen verlaagd de bloedsuikerspiegel, maar in andere gevallen was het erger dan een placebo.

Nogmaals, is meer onderzoek hier nodig ook.

6. Antioxidant Status

Antioxidanten zijn moleculen die kunnen helpen schade aan uw cellen te voorkomen (31 ).

Vanwege deze belangrijke functie is er een aanzienlijke interesse in voedingsmiddelen en supplementen die de antioxidant status in het lichaam kunnen verbeteren.

Velen beweren dat Reishi paddenstoelen zijn effectief voor dit doel.

Verschillende studies hebben echter geen verandering gevonden in de niveaus van twee belangrijke antioxidant-enzymen in het bloed na 4 tot 12 weken gebruik van de schimmel.( 10 , 26 ).

Kortom: Een kleine hoeveelheid onderzoek heeft aangetoond dat Reishi-paddenstoelen goede cholesterol- of bloedsuikerspiegel zouden kunnen verbeteren. De meerderheid van het onderzoek geeft echter aan dat het cholesterol, bloedsuikerspiegel of antioxidanten in het lichaam niet verbetert.

Dosering aanbevelingen variëren afhankelijk van het gebruikte type

In tegenstelling tot sommige voedingsmiddelen of supplementen kan de dosis reishi-paddenstoelen aanzienlijk variëren, afhankelijk van het type dat wordt gebruikt( 12 ).

De hoogste doses worden gezien als iemand die pure paddenstoelen gebruiken. In deze gevallen kunnen de doses variëren van 25 tot 100 gram, afhankelijk van de grootte van de paddenstoel( 32 , 33 ).

Gewoonlijk wordt in plaats daarvan een gedroogd extract van de paddenstoelen gebruikt. In deze gevallen is de dosis ongeveer 10 keer minder dan wanneer de paddenstoel zelf wordt geconsumeerd( 10 ).

Bijvoorbeeld, 50 gram reishi-paddenstoelen kan vergelijkbaar zijn met ongeveer 5 gram van het paddenstoelen extract. Doses van het paddenstoelen extract variëren gewoonlijk van ongeveer 1,5 tot 9 gram per dag( 27 ).

Sommige supplementen gebruiken bovendien alleen bepaalde delen van het uittreksel. In deze gevallen kunnen de aanbevolen doses veel lager zijn dan de hierboven vermelde waarden.

Omdat de voorgestelde dosis sterk kan variëren, afhankelijk van welke vorm van de paddenstoel wordt gebruikt, is het zeer belangrijk om te weten welk type je neemt.

Kortom:De dosis van reishi paddenstoelen is afhankelijk van de vorm van de schimmel, dus het is belangrijk om te weten welke vormen u gebruikt. Het consumeren van de paddenstoel zelf biedt hogere doseringen, terwijl extracten zorgen voor lagere doses.

Mogelijke bijwerkingen en gevaren

Ondanks zijn populariteit zijn er mensen die de veiligheid van reishi paddenstoelen in twijfel hebben getrokken.

Sommige onderzoeken wezen uit dat degenen die reishi-paddenstoelen gedurende 4 maanden gebruikten bijna tweemaal zoveel kans hadden op bijwerkingen dan degenen die een placebo namen( 22).

Deze effecten waren echter gering en omvatten een licht verhoogd risico op maagklachten of spijsverteringsproblemen. Er werden geen nadelige effecten op de gezondheid van de lever gemeld.

Uit ander onderzoek bleek ook dat vier weken reishi-paddenstoelen extract geen schadelijke effecten op de lever of de nieren bij gezonde volwassenen veroorzaakten( 10 ).

In tegenstelling tot deze rapporten zijn er in twee case-studies significante leverproblemen gemeld( 34 , 35 ).

Beide mensen in de casestudies hadden eerder reishi paddenstoelen zonder problemen gebruikt maar ondervonden nadelige effecten na het overschakelen naar een poedervorm.

Dit maakt het moeilijk om zeker te weten of de paddenstoel zelf verantwoordelijk was voor de waargenomen leverschade of dat er problemen waren met het poederextract.

Het is ook belangrijk op te merken dat in veel onderzoeken met reishi-paddenstoelen geen veiligheidsgegevens waren vermeld, zodat er in het algemeen beperkte informatie beschikbaar was( 22 ).

Niettemin zijn er verschillende groepen mensen die Reishi waarschijnlijk moeten vermijden.

Deze omvatten degenen die zwanger zijn of borstvoeding geven, een bloedaandoening hebben, een operatie zullen ondergaan of een lage bloeddruk hebben( 36 ).

Kortom: Sommige onderzoeken naar reishi-paddenstoelen hebben geen veiligheidsinformatie verstrekt, maar anderen hebben gemeld dat het enkele maanden kan duren voordat ze waarschijnlijk veilig zijn. Niettemin zijn verschillende gevallen van ernstige leverschade in verband gebracht met reishi-extract.

Tot slot

Reishi paddenstoelen zijn een populaire schimmel gebruikt in de oosterse geneeskunde.

Het kan het immuunsysteem stimuleren door de effecten ervan op de witte bloedcellen, met name bij mensen die ziek zijn, zoals kankerpatiënten.

Deze schimmel kan ook de grootte en het aantal tumoren bij bepaalde soorten kanker verminderen en de kwaliteit van leven voor sommige kankerpatiënten verbeteren.

Het meeste menselijke onderzoek heeft aangetoond dat het cholesterol, bloedsuikerspiegel of antioxidanten niet verbetert, maar het kan in sommige gevallen effectief zijn om vermoeidheid of depressie te verminderen.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.