Een afrodisiacum wordt gedefinieerd als een voedingsmiddel of medicijn dat seksueel instinct opwekt, verlangens opwekt of seksueel genot of prestaties verhoogt.

Afrodisiaca is een hot topic, zoals blijkt uit de talloze farmaceutische medicijnen die beschikbaar zijn en specifiek worden verkocht voor hun libido-stimulerende effecten.

Sommige mensen geven echter de voorkeur aan natuurlijke alternatieven, omdat ze over het algemeen veiliger zijn en minder bijwerkingen hebben.

Dit artikel bespreekt 7 door de wetenschap gesteunde afrodisiaca die uw libido kunnen stimuleren.

1 Maca

Maca is een zoete knolgewas met meerdere gezondheidsvoordelen .

In Zuid-Amerika wordt het vaak gebruikt om de vruchtbaarheid te vergroten, zelfs door de bijnaam “de Peruaanse Viagra” te gebruiken.

Het groeit overwegend in de bergen van Midden-Peru en is verwant aan kruisbloemige groenten zoals broccoli, bloemkool, boerenkool en witte kool( 1 ).

Maca is één van de weinige populaire natuurlijke afrodisiaca die wordt ondersteund door de wetenschap.

Dierstudies melden een toename in libido en erectiele functie bij muizen en ratten die maca kregen( 2 ).

En maca lijkt ook bij mensen libido-verhogende effecten te hebben. Vier studies van hoge kwaliteit meldden dat deelnemers een verhoogd seksueel verlangen ervoeren nadat ze maca hadden geconsumeerd 3 , 4 , 5 , 6 ).

Bovendien suggereert een kleine studie dat maca kan helpen het verlies aan libido te verminderen dat vaak wordt ervaren als een bijwerking van bepaalde antidepressiva ( 7 ).

De meeste onderzoeken leverden 1,5 – 3,5 gram maca per dag gedurende 2-12 weken( 8 ).

Deelnemers verdroegen deze inname over het algemeen goed en ondervonden weinig bijwerkingen. Er zijn echter meer studies nodig om veilige doseringen en langetermijneffecten te bepalen.

Kortom: Macais een zoete knolgewas dat kan helpen het libido te stimuleren.

2. Tribulus

Tribulus terrestris , ook bekend als bindii, is een eenjarige plant die groeit in droge klimaten.

Het wordt vaak gebruikt om atletische prestaties, onvruchtbaarheid en verlies van libido te helpen verbeteren ( 9 ).

Dit supplement wordt ook ondersteund door een beetje wetenschap. Dierstudies wijzen op verhoogde spermaproductie bij ratten Tribulus- supplementen10 ).

Een andere studie wees uit dat 88% van de vrouwen met seksuele disfunctie een verhoogde seksuele tevredenheid ervoeren na inname van 250 mg Tribulus per dag gedurende 90 dagen ( 11 ).

Bovendien onderzocht een groep onderzoekers het effect van Tribulus bij vrouwen met seksuele disfunctie door hen 7,5 mg extract per dag te geven.

Na vier weken rapporteerden de vrouwen aanzienlijk hogere niveaus van verlangen, opwinding, geilheid en orgasme( 12 ).

Dat gezegd hebbende, is er meer onderzoek nodig om de optimale dosering te evalueren, evenals de effecten van Tribulus- supplementen bij mannen.

Kortom: De Tribulus terrestris plant kan lustopwekkende effecten bij vrouwen teweegbrengen. Meer onderzoek is nodig om optimale doses te evalueren, evenals de effecten ervan bij mannen.

3. Ginkgo Biloba

Ginkgo biloba is een kruidensupplement afgeleid van één van de oudste soorten bomen – de Ginkgo bilobaboom .

Het is populair in de traditionele Chinese geneeskunde als een behandeling voor vele aandoeningen, waaronder depressie en een slechte seksuele functie.

Ginkgo biloba werkt naar verluidt als een afrodisiacum door de bloedvaten te ontspannen en de bloedstroom te verhogen ( 13 ).

Niettemin hebben studies gemengde resultaten opgeleverd.

Een kleine studie meldt bijvoorbeeld dat ginkgo biloba het verlies aan libido veroorzaakt door antidepressivum gebruik bij ongeveer 84% van de deelnemers verminderde.

Zowel mannelijke als vrouwelijke deelnemers zeiden dat ze een toegenomen verlangen, opwinding en het vermogen tot orgasme ervaarden na dagelijks 60-120 mg van het supplement te consumeren, hoewel de effecten sterker leken bij vrouwelijke deelnemers( 14 ).

In een vervolgstudie werden echter geen verbeteringen geconstateerd in een vergelijkbare groep deelnemers die ginkgo biloba namen ( 15 ).

Ginkgo biloba wordt over het algemeen goed verdragen, maar het kan ook als een bloedverdunner werken. Dus als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, moet u uw  arts of apotheker waarschuwen voordat u ginkgo biloba gaat gebruiken ( 16 ).

Kortom: Ginkgo biloba kan afrodisiacum effecten hebben, maar de studieresultaten zijn inconsistent. Het kruid kan ook in wisselwerking staan ​​met bloedverdunners, dus raadpleeg uw arts voordat u het gebruikt.

4. Rode ginseng

Ginseng is een populair kruid in de Chinese geneeskunde.

Een bepaald type – rode ginseng – wordt vaak gebruikt voor de behandeling van verschillende aandoeningen bij mannen en vrouwen, waaronder een laag libido en seksuele functie( 9 ).

Verschillende studies hebben het gebruik bij mannen onderzocht en hebben vastgesteld dat rode ginseng minstens tweemaal zo effectief was als de placebo bij het verbeteren van de erectiestof (17 , 18 ).

Ook ontdekte een kleine studie bij vrouwen in de menopauze dat rode ginseng seksuele opwinding kan verbeteren (19 ).

Deze resultaten zijn echter niet universeel. Bovendien betwijfelen sommige deskundigen de sterkte van deze studies en waarschuwen zij dat meer onderzoek nodig is voordat er sterke conclusies kunnen worden getrokken20 , 21 ).

Bij één onderzoek namen deelnemers 4 – 3 weken lang dagelijks 1,4 – 3 gram rode ginseng ( 17 ).

Dit en een andere studie vonden dat mensen ginseng over het algemeen goed verdragen. Het kan interfereren met bloedverdunnende medicijnen en de behandeling van hormoongevoelige kankers.

In sommige gevallen kan ginseng ook hoofdpijn, obstipatie of lichte maagklachten veroorzaken (17 , 22 ).

Kortom: Rode ginseng is een populair kruid dat kan helpen bij het stimuleren van libido en erectiele functie bij mannen en seksuele opwinding bij vrouwen. Er zijn echter sterkere studies nodig om deze effecten te bevestigen.

5. Fenegriek

Fenegriek is een eenjarige plant die wereldwijd wordt verbouwd.

De zaden worden het meest gebruikt in Zuid-Aziatische gerechten. Ook is het populair in de Ayurvedische geneeskunde als een ontstekingsremmer,-libido stimulerende behandeling.

En misschien is dit niet voor niets – dit kruid lijkt stoffen te bevatten die het lichaam kan gebruiken om geslachtshormonen te maken, zoals oestrogeen en testosteron(23 , 24 ).

In één kleine studie meldden mannen die zes weken lang 600 mg fenegriek-extract per dag hadden gekregen, een verhoogde seksuele opwinding en een betere orgasmen( 25 ).

Evenzo onderzocht een kleine studie de effecten van een dagelijkse dosis van 600 mg fenegriek-extract bij vrouwen die aangaven een lage geslachtsdrift te hebben.

Men merkte aan het eind van de acht weken durende studie een significante toename in seksueel verlangen en opwinding in de fenegriek groep, vergeleken met de placebogroep( 26 ).

Fenegriek wordt over het algemeen goed verdragen, maar kan interageren met bloedverdunnende medicijnen en kan lichte maagklachten veroorzaken (27 ).

Bovendien kan fenegriek, vanwege de invloed op geslachtshormonen, ook de behandeling van hormoongevoelige kankers beïnvloeden( 9 ).

Kortom: Fenegriek kan helpen bij het stimuleren van seksueel verlangen en opwinding bij zowel mannen als vrouwen. Personen die bloedverdunnende medicijnen gebruiken, moeten dit vermijden.

6. Pistachenoten

Mensen eten pistachenoten sinds 6000 voor Christus.

Ze zijn vrij voedzaam en bijzonder rijk aan eiwitten, vezels en gezonde vetten( 28 ).

Pistachenoten kunnen een aantal gezondheidsvoordelen hebben, waaronder het helpen van de bloeddruk verlagen, het gewicht onder controle houden en het risico op hartaandoeningen verminderen (29 , 30 , 31 ).

Bovendien kunnen ze ook helpen de symptomen van erectiestoornissen te verminderen.

In een kleine studie ervoeren mannen die gedurende drie weken 100 gram pistachenoten per dag gebruikten, een verhoogde bloedtoevoer naar de penis en een stevigere erectie (32 ).

Deskundigen hebben gesuggereerd dat deze effecten het gevolg kunnen zijn van het vermogen van pistachenoten om het bloedcholesterol te verbeteren en een betere bloedstroom door het lichaam te stimuleren.

In deze studie werd echter geen placebogroep gebruikt, waardoor het moeilijk is om de resultaten te interpreteren. Meer studies zijn nodig voordat sterke conclusies kunnen worden getrokken.

Kortom: Pistachenoten lijken de bloedstroom te verhogen, wat bijdraagt ​​aan een stevigere erectie. Er zijn echter meer studies nodig voordat er sterke conclusies kunnen worden getrokken.

7. Saffraan

Saffraan is een kruid afgeleid van de Crocus sativusbloem . Het is inheems in Zuidwest-Azië en een van de duurste specerijen op gewichtsbasis.

Dit kruid wordt vaak gebruikt als alternatief middel om depressie te behandelen, stress te verminderen en de stemming te verbeteren ( 33 ).

Bovendien is saffraan ook populair vanwege zijn potentiële afrodiserende eigenschappen, vooral bij personen die antidepressiva gebruiken.

Eén studie merkte op dat een groep mannen die gedurende vier weken 30 mg saffraan per dag kreeg, een grotere verbetering van de erectiele functie ervaart dan mannen die een placebo kregen( 34 ).

Een vervolgstudie bij vrouwen meldde dat degenen in de saffraan-groep hogere niveaus van opwinding en verhoogde geilheid, in vergelijking met die in de placebogroep ( 35 ).

Desalniettemin leveren onderzoeken naar de lustopwekkende eigenschappen van saffraan bij personen die geen depressie hebben, inconsistente resultaten op( 36 , 37 , 38 , 39 ).

Kortom: Saffraan kan helpen bij het verhogen van de geslachtsdrift bij personen die antidepressiva gebruiken. Resultaten in andere groepen blijven echter gemengd.

Bekende afrodisiacum voedingsmiddelen die niet worden ondersteund door wetenschappelijk bewijs

Verschillende andere voedingsmiddelen worden aangeprezen om afrodiserende eigenschappen te hebben. Hun libido-stimulerende effecten worden echter vaak ondersteund door zeer weinig wetenschappelijk bewijs.

Hier zijn enkele van de meest populaire van deze twijfelachtige voedingsmiddelen:

  • Chocolade: Verbindingen in cacao worden vaak aangeprezen om een ​​afrodisiacum effect te hebben, vooral bij vrouwen. Studies bieden echter weinig bewijs om dit zeer populaire geloof te ondersteunen40).
  • Oesters: Hoewel in één onderzoek wordt gemeld dat ze bepaalde libido-verhogende effecten bij ratten kunnen hebben, bestaan ​​er geen studies ter ondersteuning van de libido-verhogende eigenschappen van oesters bij mensen( 9 , 41 ).
  • Kuisboombessen: Studies suggereren dat deze vrucht hormoonniveaus kan beïnvloeden en de premenstrueel syndroom (PMS) symptomen bij vrouwen kan verminderen. Er zijn echter geen aanwijzingen dat het libido bevorderende voordelen biedt42 , 43 ).
  • Honing: Het zou eeuwenlang zijn gebruikt om romantiek in huwelijken te brengen. Een ras genaamd “gekke honing” wordt zelfs op de markt gebracht als een seksuele stimulans.Maar toch ondersteunen geen studies dit, en het kan gevaarlijke toxine bevatten 9 , 44 , 45 ).
  • Epimedium: Het is populair in de traditionele Chinese geneeskunde voor de behandeling van aandoeningen zoals erectiestoornissen. Cel- en dierstudies bieden enige vroegtijdige ondersteuning voor dit gebruik, maar de menselijke studies zijn nodig ( 46 , 47 ).
  • Rode pepers: Volgens het volksgeloof, capsaïcine, de stof die  rode pepers hun hete smaak geeft, stimuleert de zenuwuiteinden op de tong, waardoor er stoffen vrijkomen die de seks stimuleren. Er zijn echter geen studies die deze overtuiging ondersteunen.
  • Alcohol: Alcohol kan fungeren als afrodisiacum door zowel mannen als vrouwen te helpen ontspannen en in de stemming te komen. Zwaar drinken kan echter de opwinding en seksuele functie verminderen, dus matiging is de sleutel48 , 49 ).

Kortom: Van de hierboven genoemde supplementen wordt vaak gezegd dat ze helpen het seksuele verlangen te vergroten. Er is momenteel echter beperkt wetenschappelijk bewijs om het gebruik ervan als afrodisiacum te ondersteunen.

Tot slot

Als het gaat om het stimuleren van libido, is de lijst met voedingsmiddelen met potentiële afrodisiacum eigenschappen erg lang.

Slechts een klein deel van deze veronderstelde afrodisiaca wordt echter door de wetenschap ondersteund.

Als u geïnteresseerd bent om de door wetenschap ondersteunde opties eens te proberen. Beginnen met kleine hoeveelheden en de dosering verhogen op basis van uw persoonlijke tolerantie.

Het is ook belangrijk op te merken dat natuurlijke afrodisiaca een wisselwerking kunnen hebben met sommige medicijnen.

Als u momenteel medicijnen gebruikt, zorg ervoor dat contact opneemt met uw arts voordat u deze voedingsmiddelen en kruiden gaat proberen.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.