Hoewel algemeen wordt aangenomen dat het een groente is, is komkommer in feite een vrucht.

Het bevat veel heilzame voedingsstoffen, evenals bepaalde plantaardige stoffen en antioxidanten die kunnen helpen sommige aandoeningen te behandelen en zelfs te voorkomen.

Ook bevatten komkommers weinig calorieën en bevatten ze een goede hoeveelheid water en oplosbare vezels, waardoor ze ideaal zijn voor het bevorderen van hydratatie en het helpen bij gewichtsverlies.

Dit artikel gaat nader in op enkele van de belangrijkste gezondheidsvoordelen van het eten van komkommer.

Aanbiedingen deze maand

UPGRADE jouw eigen SPOTIFY account

Spotify Premium + Videoland voor slecht €24,99

Netflixs accounts 1,3,6 of 12 maanden

Videoland en Disney+ accounts

Nieuw: Telegraaf Premium Digitaal

Fox Sports + Go accounts

Profiteer nu van deze aanbiedingen

1. Het is rijk aan voedingsstoffen

Komkommers bevatten weinig calorieën maar bevatten veel belangrijke vitaminen en mineralen.

Een 300 gram ongeschilde komkommer bevat het volgende ( 1 ):

  • Calorieën: 45
  • Totaal vet: 0 gram
  • Koolhydraten: 11 g
  • Eiwit: 2 gram
  • Vezels: 2 gram
  • Vitamine C: 14% van de ADH
  • Vitamine K: 62% van de ADH
  • Magnesium: 10% van de ADH
  • Kalium: 13% van de ADH
  • Mangaan: 12% van de ADH

Hoewel een normale portiegrootte ongeveer een derde van een komkommer is, zou het eten van een standaard portie ongeveer een derde van de voedingsstoffen hierboven opleveren.

Bovendien hebben komkommers een hoog watergehalte. In feite bestaan ​​komkommers voor ongeveer 96% uit water ( 2 ).

Om hun voedingswaarde te maximaliseren, moeten komkommers ongeschild worden gegeten. Het schillen vermindert de hoeveelheid vezels, evenals bepaalde vitaminen en mineralen in een portie ( 3 ).

Kortom: Komkommers bevatten weinig calorieën maar bevatten veel water en verschillende belangrijke vitamines en mineralen. Het eten van komkommer met de schil levert de maximale hoeveelheid voedingsstoffen.

2. Het bevat antioxidanten

Antioxidanten zijn moleculen die oxidatie blokkeren, een chemische reactie die zeer reactieve atomen vormt met ongepaarde elektronen die bekend staan ​​als vrije radicalen.

De opeenhoping van deze schadelijke vrije radicalen kan leiden tot verschillende soorten chronische ziekten( 4 ).

In feite wordt oxidatieve stress veroorzaakt door vrije radicalen geassocieerd met kanker en hart-, long- en auto-immuunziekten( 4 ).

Fruit en  groenten, waaronder komkommers, zijn vooral rijk aan gunstige antioxidanten die het risico op deze aandoeningen kunnen verminderen.

In één onderzoek werd de antioxidantkracht van komkommer gemeten door 30 oudere volwassenen komkommerpoeder supplement te geven.

Aan het einde van het 30-daagse onderzoek veroorzaakte komkommerpoeder een significante toename van verschillende markers van antioxidante activiteit en verbeterde antioxidantstatus ( 5 ).

Het is echter belangrijk op te merken dat het komkommerpoeder dat in deze studie wordt gebruikt waarschijnlijk een grotere dosis antioxidanten bevat dan u zou verbruiken in een typische portie komkommer.

Een andere test-buisstudie onderzocht de antioxiderende eigenschappen van komkommers en vond dat ze flavonoïden en tannines bevatten, twee groepen verbindingen die vooral effectief zijn in het blokkeren van schadelijke vrije radicalen( 6 ).

Kortom: Komkommers bevatten antioxidanten, waaronder flavonoïden en tannines, die de ophoping van schadelijke vrije radicalen voorkomen en het risico op chronische ziekten kunnen verminderen.

3. Het bevordert hydratatie

Water is cruciaal voor de functie van uw lichaam en speelt verschillende belangrijke rollen( 7 ).

Het is betrokken bij processen zoals temperatuurregulering en het transport van afvalproducten en voedingsstoffen ( 7 ).

In feite kan een goede hydratatie van invloed zijn op alles, van fysieke prestaties tot stofwisseling( 8 , 9 ).

Terwijl u aan het grootste deel van uw vochtbehoefte voldoet door drinken van water of andere vloeistoffen, kunnen sommige mensen wel 40% van hun totale waterinname uit voedsel halen ( 2 ).

Met name groenten en fruit kunnen een goede bron van water in uw voeding zijn.

In één onderzoek werd de hydratiestatus beoordeeld en werden dieetgegevens verzameld van 442 kinderen. Zij vonden dat een verhoogde inname van fruit en groenten in verband stond met verbetering van de hydratiestatus ( 10 ).

Omdat komkommers voor ongeveer 96% uit water bestaan, zijn ze bijzonder effectief bij het bevorderen van hydratatie en kunnen ze u helpen aan uw dagelijkse vochtbehoeften te voldoen ( 2 ).

Kortom: Komkommers zijn samengesteld uit ongeveer 96% water, wat de hydratatie kan verhogen en u kan helpen om aan uw dagelijkse vochtbehoeften te voldoen.

4. Het kan helpen bij gewichtsverlies

Komkommers kunnen u mogelijk op verschillende manieren helpen bij het afvallen.

Allereerst zijn ze arm aan calorieën.

Elk portie (104 gram) bevat slechts 16 calorieën, terwijl een hele komkommer van 11 gram (300 gram) slechts 45 calorieën bevat ( 1 ).

Dit betekent dat u veel komkommers kunt eten zonder de extra calorieën te pakken die tot gewichtstoename leiden.

Komkommers kunnen frisheid en smaak toevoegen aan salades, sandwiches en bijgerechten en kunnen ook worden gebruikt ter vervanging van alternatieven met een hoger caloriegehalte.

Bovendien kan het hoge watergehalte van komkommers ook helpen bij het afvallen.

Een analyse keek naar 13 studies, waaronder 3.628 mensen, en vond dat het eten van voedsel met veel water en een laag caloriegehalte geassocieerd was met een significante afname van het lichaamsgewicht( 11 ).

Kortom: Komkommers bevatten weinig calorieën, bevatten veel water en kunnen worden gebruikt als laagcalorisch beleg voor veel gerechten. Al deze kunnen helpen bij het afvallen.

5.Het kan stoelgang bevorderen

Het eten van komkommers kan helpen bij het reguleren van de stoelgang.

Uitdroging is een belangrijke risicofactor voor obstipatie, omdat het je waterbalans kan veranderen en de doorgang van ontlasting moeilijk kan maken(15).

Komkommers bevatten veel water en bevorderen de hydratatie. Gehydrateerd blijven kan de consistentie van de ontlasting verbeteren, constipatie voorkomen en helpen de regelmaat te behouden(16).

Één studie gaf deelnemers met en zonder diabetes een supplement met plantaardige sterolen. Bleek dat LDL-cholesterol waarden werden verlaagd met 15% bij de niet-diabetische deelnemers en een indrukwekkende 26,8% bij diabetische deelnemers (14 ).

Bovendien bevatten komkommers vezels , wat helpt de stoelgang te reguleren.

In het bijzonder kan pectine, het type oplosbare vezel in komkommers, helpen de stoelgangfrequentie te verhogen.

Eén studie kregen 80 deelnemers die werden aangevuld met pectine. Men ontdekte dat pectine de beweging van de darmspieren versnelde, en dat terwijl ze tegelijkertijd de nuttige bacteriën in de darmen voedden die de spijsvertering bevorderden (17).

Kortom: Komkommers bevatten een goede hoeveelheid vezels en water, die beide kunnen helpen constipatie te voorkomen en regelmatigheid te vergroten.

6. Het kan de bloedsuikerspiegel verlagen

Verschillende dier- en reageerbuisstudies hebben aangetoond dat komkommers kunnen helpen de bloedsuikerspiegel te verlagen en sommige complicaties van diabetes te voorkomen.

Eén dierstudie onderzocht de effecten van verschillende planten op de bloedsuikerspiegel.Komkommers bleken de bloedsuikerspiegel effectief te verlagen en te beheersen (12).

Een ander dieronderzoek induceerde diabetes bij muizen en vulde ze vervolgens aan met komkommer schil-extract. Komkommer schil kan de meeste van de diabetes-geassocieerde veranderingen teruddraaien en veroorzaakte een daling van de bloedsuikerspiegel (13).

Bovendien bleek uit één reageerbuisstudie dat komkommers effectief kunnen zijn in het verminderen van oxidatieve stress en het voorkomen van diabetesgerelateerde complicaties(14).

Het huidige bewijs is echter beperkt tot het testen van reageerbuizen en dieren. Verder onderzoek is nodig om te bepalen hoe komkommers de bloedsuikerspiegel bij mensen kunnen beïnvloeden.

Kortom: Test-buis en dierstudies tonen aan dat komkommer kan helpen de bloedsuikerspiegel te verlagen en diabetes gerelateerde complicaties te voorkomen, hoewel aanvullend onderzoek nodig is.

7. Gemakkelijk toe te voegen aan je voeding

Mild met een duidelijk frisse en verfrissende smaak, worden komkommers vaak vers in alles toegevoegd, van salades tot sandwiches.

Komkommers worden ook vaak rauw gegeten als een caloriearm tussendoortje of kunnen worden gecombineerd met hummus, olijfolie, zout of slasaus om iets meer smaak toe te voegen.

Met een beetje creativiteit kunnen komkommers op veel manieren worden genoten.

Hier zijn een paar recepten om komkommers te helpen opnemen in uw voeding:

Kortom:  Ze kunnen worden gebruikt als een caloriearme snack of om de smaak in een verscheidenheid aan gerechten toe te voegen.

Tot slot

Komkommers zijn een verfrissende, voedzame en ongelooflijk veelzijdige toevoeging in elk dieet.

Ze bevatten weinig calorieën maar bevatten veel belangrijke vitaminen en mineralen, evenals een hoog watergehalte.

Het eten van komkommers kan tot vele potentiële gezondheidsvoordelen leiden, zoals gewichtsverlies, evenwichtige hydratatie, spijsverteringsregelmaat en lagere bloedsuikerspiegel.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.