Pruimen zijn buitengewoon voedzaam, met een verscheidenheid aan gezondheidsvoordelen.

Ze bevatten veel vitamines en mineralen, naast vezels en antioxidanten die kunnen helpen het risico op verschillende chronische ziektes te verminderen.

Je kunt pruimen vers of gedroogd consumeren. Pruimen of gedroogde pruimen staan ​​bekend om het verbeteren van verschillende gezondheidsproblemen, waaronder constipatie en osteoporose.

Dit artikel geeft een overzicht van 7 bewezen voordelen voor de gezondheid van gedroogde pruimen en pruimen.

Aanbiedingen deze maand

UPGRADE jouw eigen SPOTIFY account

Spotify Premium + Videoland voor slecht €24,99

Netflixs accounts 1,3,6 of 12 maanden

Videoland en Disney+ accounts

Nieuw: Telegraaf Premium Digitaal

Fox Sports + Go accounts

Profiteer nu van deze aanbiedingen

1. Ze bevatten veel voedingsstoffen

Pruimen en gedroogde pruimen zijn indrukwekkend hoog in voedingsstoffen. Ze bevatten meer dan 15 verschillende vitamines en mineralen, naast vezels en antioxidanten.

Hier is een overzicht van de voedingsprofielen van pruimen en gedroogde pruimen.

Pruimen

Pruimen bevatten relatief weinig calorieën maar bevatten een behoorlijke hoeveelheid belangrijke vitamines en mineralen. Eén pruim bevat de volgende voedingsstoffen  ( 1 ):

 • Calorieën: 30
 • Koolhydraten: 8 gram
 • Vezels: 1 gram
 • Suikers: 7 gram
 • Vitamine A: 5% van de ADH
 • Kalium: 3% van de ADH
 • Vitamine C: 10% van de ADH
 • Koper: 2% van de ADH
 • Vitamine K: 5% van de ADH
 • Mangaan: 2% van de ADH

Bovendien bevat één pruim een ​​kleine hoeveelheid B-vitaminen, fosfor en magnesium ( 1 ).

Gedroogde pruimen

Per gewicht zijn gedroogde pruimen hoger in calorieën dan pruimen. Een 28 gram portie van gedroogde pruimen bevat het volgende ( 2 ):

 • Calorieën: 67
 • Koolhydraten: 18 g
 • Vezels: 2 gram
 • Vitamine K: 21% van de ADH
 • Suikers: 11 g
 • Vitamine A: 4% van de ADH
 • Koper: 4% van de ADH
 • Vitamine B2: 3% van de ADH
 • Mangaan: 4% van de ADH
 • Vitamine B3: 3% van de ADH
 • Kalium: 6% van de ADH
 • Vitamine B6: 3% van de ADH
 • Magnesium: 3% van de ADH
 • Fosfor: 2% van de ADH

Over het algemeen verschillen de vitamines en mineralen van een portie pruimen en gedroogde pruimen enigszins van elkaar. Gedroogde pruimen bevatten meer vitamine K dan pruimen en zijn iets hoger in B-vitaminen en mineralen.

Daarnaast zijn gedroogde pruimen hoger in calorieën, vezels en koolhydraten dan verse pruimen.

Kortom: Het vitamine- en mineraalgehalte van pruimen en gedroogde pruimen verschilt enigszins, maar beide zitten boordevol voedingsstoffen. Bovendien bevatten gedroogde pruimen meer calorieën, vezels en koolhydraten dan verse pruimen.

2. Gedroogde pruimen en pruimensap verlichten constipatie

Gedroogde pruimen en pruimensap staan bekend om hun vermogen om constipatie te verlichten.

Dit komt deels door de hoge hoeveelheid vezels in gedroogde pruimen. Eén pruim biedt 1 gram vezels  ( 2 ).

De vezels in gedroogde pruimen zijn meestal onoplosbaar, wat betekent dat het niet vermengt met water.

Het speelt een rol bij het voorkomen van constipatie door bulk toe te voegen aan uw ontlasting en kan het tempo versnellen dat afval door uw spijsverteringskanaal beweegt( 3 , 4 ).

Bovendien bevatten gedroogde pruimen en pruimensap sorbitol, dat is een suikeralcohol met natuurlijke laxerende effecten( 4 , 5 ).

Het eten van gedroogde pruimen is effectiever gebleken bij het behandelen van constipatie dan veel andere soorten laxeermiddelen, zoals psyllium , een soort vezel dat vaak wordt gebruikt voor obstipatie-verlichting( 6 ).

In één onderzoek rapporteerden mensen die dagelijks gedurende drie weken 2 ons (50 gram) gedroogde pruimen consumeerden een betere consistentie en frequentie van de ontlasting vergeleken met een groep die psyllium consumeerde( 7 ).

Het is belangrijk om in gedachten houden dat het eten van te veel gedroogde pruimen kan leiden tot ongewenste effecten, waaronder diarree. Om dit te voorkomen, is het beste te houden aan een portie van 44 / 87 gram per dag.

Als je pruimensap gebruikt, zorg er dan voor dat het 100% sap is zonder toegevoegde suikers. Beperk bovendien uw portiegrootte tot 118-237 ml per dag.

Kortom: Gedroogde pruimen en pruimensap kunnen effectief zijn voor het verlichten van constipatie vanwege hun gehalte aan vezels en sorbitol.

3. Pruimen en gedroogde pruimen zijn rijk aan antioxidanten

Pruimen en gedroogde pruimen zijn rijk aan antioxidanten, die nuttig zijn voor het verminderen van ontstekingen en het beschermen van uw cellen tegen schade door vrije radicalen.

Ze bevatten vooral veel polyfenol antioxidanten, die een positief effect hebben op de botgezondheid en die het risico op hartaandoeningen en diabetes kunnen helpen verminderen (8 ).

In feite hebben sommige studies aangetoond dat pruimen meer dan tweemaal de hoeveelheid polyfenol antioxidanten bevatten dan andere populaire vruchten, waaronder nectarines en perziken ( 9 ).

Veel laboratorium- en dierstudies hebben gevonden dat de polyfenolen in pruimen en gedroogde pruimen krachtige ontstekingsremmende effecten bevat, evenals het vermogen om schade aan cellen te voorkomen die vaak tot ziekte leidt  (10 , 11 , 12 ).

In één reageerbuisstudie verminderden de polyfenolen in pruimen significant ontstekingsmarkers die verband houden met gewrichts- en longaandoeningen( 13 , 14 ).

Anthocyanen, een specifiek type polyfenol lijkt de meest actieve antioxidanten te zijn die voorkomen in pruimen en gedroogde pruimen. Ze kunnen krachtige gezondheidseffecten hebben, waaronder het verminderen van het risico op hartaandoeningen en kanker ( 10 , 15 , 16 , 17 ).

Maar hoewel al deze bevindingen veelbelovend zijn, zijn meer menselijke studies nodig.

Kortom: Pruimen en gedroogde pruimen bevatten veel polyfenolantioxidanten, die ontstekingen kunnen verminderen en het risico op verschillende chronische ziekten kunnen verminderen

4. Ze kunnen helpen om je bloedsuikerspiegel te verlagen

Pruimen hebben eigenschappen die kunnen helpen met de het verbeteren van de bloedsuikerspiegel.

Ondanks dat ze tamelijk veel koolhydraten bevatten, lijken pruimen en gedroogde pruimen na het eten ervan geen substantiële stijging van de bloedsuikerspiegel te veroorzaken ( 18 , 19 ).

Dit wordt toegeschreven aan hun potentieel om het adiponectinegehalte te verhogen, een hormoon dat een rol speelt bij de regulering van de bloedsuikerspiegel(19 ).

Bovendien kunnen de vezels in pruimen gedeeltelijk verantwoordelijk zijn voor hun effecten op de bloedsuikerspiegel. Vezels vertragen ​​de snelheid waarmee uw lichaam koolhydraten na een maaltijd absorbeert, waardoor de bloedsuikerspiegel geleidelijk stijgt in plaats van pieken ( 19 , 20 ).

Bovendien gaat het consumeren van fruit zoals gedroogde pruimen en pruimen gepaard met een lager risico op diabetes type 2 ( 21 ).

Zorg er echter voor dat u uw portiegroottes onder controle houdt, want pruimen bevatten veel calorieën en zijn gemakkelijk te veel te eten. Een redelijke portiegrootte is 44-87 gram.

Kortom: Pruimen en gedroogde pruimen zijn een goede bron van vezels en er is aangetoond dat ze het adiponectinegehalte verlagen. Beide kenmerken kunnen de bloedsuikerspiegel ten goede komen.

5. Pruimen kunnen de botgezondheid bevorderen

Pruimen kunnen gunstig zijn voor de gezondheid van de botten.

Sommige studies hebben pruimen consumptie gekoppeld aan een verminderd risico op slopende botaandoeningen zoals osteoporose en osteopenie, die worden gekenmerkt door een lage botdichtheid( 22 ).

Niet alleen hebben pruimen getoond om botverlies te voorkomen, ze kunnen ook het potentieel hebben om botverlies te keren dat al is opgetreden( 22 ).

Het is nog steeds onduidelijk waarom pruimen deze positieve effecten op de botgezondheid lijken te hebben. Het gehalte aan antioxidanten en het vermogen om ontstekingen te verminderen worden echter verondersteld een rol te spelen (23 , 24 , 25 ).

Bovendien suggereert onderzoek dat het consumeren van pruimen het niveau van bepaalde hormonen die betrokken zijn bij de botvorming kan verhogen  (22 ).

Pruimen bevatten ook verschillende vitamines en mineralen die bot beschermende effecten hebben, waaronder vitamine K , fosfor, magnesium en kalium ( 26 , 27 , 28 ,29 ).

Hoewel al deze bevindingen positief zijn, is het meeste bewijsmateriaal met betrekking tot pruimen en gezondheid van de botten gebaseerd op resultaten van dier- en reageerbuisonderzoeken.

De minimale hoeveelheid menselijk onderzoek naar de inname van pruimen en de gezondheid van de botten heeft echter veelbelovende resultaten opgeleverd. In vergelijking met ander fruit lijken pruimen het meest effectief in het voorkomen en terugdraaien van botverlies(22 ).

Kortom: Pruimen hebben verschillende eigenschappen die de gezondheid van de botten ten goede kunnen komen door botverlies te voorkomen of om te keren, wat het risico op aandoeningen zoals osteoporose kan verlagen.

6. Pruimen en gedroogde pruimen kunnen de gezondheid van het hart ten goede komen

Het regelmatig consumeren van pruimen en gedroogde pruimen kan een beschermend effect hebben op de gezondheid van het hart.

Ze zijn onderzocht op hun vermogen om hoge bloeddruk en het cholesterolwaarden te verlagen, dat zijn belangrijke risicofactoren zijn voor hartaandoeningen.

In een studie werden proefpersonen die driemaal per dag pruimensap dronken en drie of zes pruimen aten vergeleken met een groep die slechts een glas water dronk op een lege maag( 30 ).

Degenen die de pruimen en pruimensap consumeerden hadden significant lagere bloeddruk, totale cholesterol en “slecht” LDL-cholesterol dan de groep die water dronk(30 ).

Een andere studie toonde aan dat mannen die gediagnosticeerd waren met een hoog cholesterolwaarden lagere LDL-cholesterolwaarden hadden na dagelijks acht pruimen te consumeren gedurende acht weken ( 31 ).

Verschillende dierstudies hebben vergelijkbare resultaten opgeleverd.

Over het algemeen lijken muizen die gedroogde pruimpoeder en pruimensap hebben gekregen een lager cholesterolwaarden en een verhoogd “goed” HDL-cholesterol te hebben .Deze resultaten kunnen echter niet worden gegeneraliseerd naar mensen ( 32 , 33 ).

De positieve effecten die pruimen en gedroogde pruimen lijken te hebben op risicofactoren voor hartziekten, zijn waarschijnlijk te wijten aan hun hoge gehalte aan vezels, kalium en antioxidanten( 34 , 35 ).

Hoewel de resultaten van deze studies veelbelovend zijn, moet u er rekening mee houden dat er meer menselijk onderzoek nodig is. Dit om de beschermende werking van pruimen en gedroogde pruimen te ondersteunen.

Kortom: Pruimen en gedroogde pruimen kunnen de gezondheid van het hart bevorderen. Dit vanwege hun mogelijke rol bij het verlagen van de bloeddruk en het cholesterolwaarden.

7. Gemakkelijk toe te voegen aan uw voeding

Pruimen en gedroogde pruimen zijn handig en gemakkelijk op te nemen in uw voeding.

Je kunt ze alleen opeten of ervan genieten in smoothies en salades, zoals in de volgende recepten:

Kortom: Pruimen zijn eenvoudig toe te voegen aan uw voeding. Ze kunnen worden bereid op verschillende manieren en smaken heerlijk in vele soorten recepten.

Tot slot

Pruimen zijn zeer voedzaam . Zowel pruimen als gedroogde pruimen zijn een uitstekende bron van vitamines, mineralen, vezels en antioxidanten.

Bovendien hebben ze verschillende kenmerken die het risico op veel chronische ziekten, waaronder osteoporose, kanker, hartaandoeningen en diabetes kunnen verlagen.

Bovendien smaken ze heerlijk en hebben ze weinig voorbereiding nodig, zodat ze gemakkelijk in je voeding kunnen worden verwerkt.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.