magnesium tekort

7 Tekenen en symptomen van magnesium tekort

Magnesium tekort, ook wel hypomagnesiëmie genoemd, is een vaak over het hoofd gezien gezondheidsprobleem.

Hoewel naar schatting minder dan 2% van de Nederlanders magnesium tekort ervaart, suggereert één onderzoek dat tot 75% niet aan hun aanbevolen inname voldoet (1).

In sommige gevallen kan een tekort onder gediagnosticeerd zijn, omdat de voor de hand liggende symptomen meestal niet verschijnen voordat uw niveaus ernstig verlaagd zijn.

De oorzaken van magnesium tekort kan variëren. Ze variëren van onvoldoende inname via de voeding tot verlies van magnesium uit het lichaam(2).

Gezondheidsproblemen die gepaard gaan met magnesiumverlies omvatten diabetes, slechte absorptie, chronische diarree, coeliakie en het hungry bone syndrome. Mensen met alcoholisme hebben ook een verhoogd risico(3, 4).

Dit artikel bevat 7 symptomen van magnesium tekort.

1. Spiertrekkingen en krampen

Krampjes, trillen en spierkrampen zijn tekenen van magnesium tekort. In de worstcase scenario kan een tekort zelfs toevallen of stuiptrekkingen veroorzaken(56).

Wetenschappers geloven dat deze symptomen worden veroorzaakt door een grotere hoeveelheden van calcium in zenuwcellen, die de spierzenuwen overbelasten(7).

Hoewel supplementen spiertrillingen en krampen bij mensen met een tekort kunnen verlichten, concludeerde een review dat magnesium -supplementen geen effectieve behandeling zijn voor spierkrampen bij oudere volwassenen. Verdere studies zijn nodig in andere groepen (8).

Houd er rekening mee dat onvrijwillige spiertrekkingen vele andere oorzaken kunnen hebben. Ze kunnen bijvoorbeeld worden veroorzaakt door stress of te veel cafeïne.

Ze kunnen ook een bijwerking zijn van sommige medicijnen of een symptoom van een neurologische ziekte, zoals neuromyotonie of motorneuronziekte.

Terwijl incidentele spiertrekkingen normaal zijn, moet u uw arts raadplegen als uw symptomen aanhouden.

Kortom: Veel voorkomende tekenen van magnesium tekort zijn onder meer spiertrekkingen, tremoren en krampen. Het is echter onwaarschijnlijk dat supplementen deze symptomen verminderen bij mensen die geen tekort hebben.

2. Psychische stoornissen

Psychische aandoeningen zijn een ander mogelijk gevolg van magnesium tekort.

Deze omvatten apathie, die wordt gekenmerkt door mentale gevoelloosheid of gebrek aan emotie. Verergerde tekorten kunnen zelfs leiden tot delirium en coma (5).

Bovendien hebben observationele studies lage magnesiumspiegels geassocieerd met een verhoogd risico op depressie(9).

Wetenschappers hebben ook gespeculeerd dat magnesium tekort angst kan bevorderen, maar direct bewijs ontbreekt (10).

Eén review concludeerde dat magnesium supplementen een deel van de mensen kunnen helpen bij angststoornissen , maar de kwaliteit van het bewijsmateriaal is slecht. Studies van hogere kwaliteit zijn nodig voordat conclusies kunnen worden getrokken(11).

Kortom lijkt het erop dat een tekort aan magnesium zenuwstoornissen kan veroorzaken en mentale problemen bij sommige mensen kan bevorderen.

Kortom: Magnesium tekort kan mentale doofheid, gebrek aan emotie, delirium en zelfs coma veroorzaken. Wetenschappers hebben gesuggereerd dat een tekort ook angst kan veroorzaken, maar er is geen krachtig bewijs dit idee ondersteunt.

3. Osteoporose

Osteoporose is een aandoening die wordt gekenmerkt door zwakke botten en een verhoogd risico op botbreuken.

Het risico op het krijgen van osteoporose wordt beïnvloed door verschillende factoren. Deze omvatten ouderdom, gebrek aan lichaamsbeweging en een slechte inname van vitamine D en K.

Interessant is dat magnesium tekort ook een risicofactor is voor osteoporose. Tekort kan botten direct verzwakken, maar het verlaagt ook de bloedspiegels van calcium, de belangrijkste bouwsteen voor botten (12, 13, 14, 15).

Onderzoek bij ratten bevestigt dat magnesium uitputting in de voeding resulteert in een verminderde botmassa. Hoewel dergelijke experimenten niet bij mensen zijn uitgevoerd, hebben studies een slechte magnesiuminname geassocieerd met een lagere botmineraaldichtheid(1617).

Kortom: Magnesium tekort kan het risico op osteoporose en botbreuken vergroten, hoewel dit risico door veel factoren wordt beïnvloed.

4. Vermoeidheid en spierzwakte

Vermoeidheid een aandoening die wordt gekenmerkt door lichamelijke of geestelijke uitputting of zwakte, is een ander symptoom van magnesium tekort.

Onthoud dat iedereen is van tijd tot tijd vermoeid. Meestal betekent dit gewoon dat u moet rusten. Ernstige of aanhoudende vermoeidheid kan echter een teken zijn van een gezondheidsprobleem.

Aangezien vermoeidheid een niet-specifiek symptoom is, is de oorzaak ervan onmogelijk te identificeren, tenzij deze gepaard gaat met andere symptomen.

Een ander specifieker teken van magnesium tekort is spierzwakte, ook bekend als myasthenia(18).

Wetenschappers geloven dat de zwakte wordt veroorzaakt door het verlies van kalium in spiercellen, een aandoening geassocieerd met magnesium tekort(19, 20).

Daarom is magnesium tekort een mogelijke oorzaak van vermoeidheid of zwakte.

Kortom: Magnesium tekort kan vermoeidheid of spierzwakte veroorzaken. Dit zijn echter geen specifieke tekenen van een tekort, tenzij ze gepaard gaan met andere symptomen.

5. Hoge bloeddruk

Dierstudies tonen aan dat magnesium tekort de bloeddruk kan verhogen en hoge bloeddruk kan bevorderen, wat een sterke risicofactor is voor hartaandoeningen (21, 22).

Hoewel er geen direct bewijs voorhanden is bij mensen, suggereren verschillende observationele onderzoeken dat lage magnesiumgehaltes of een slechte inname via de voeding de bloeddruk kunnen verhogen(232425).

Het sterkste bewijs voor de voordelen van magnesium komt uit gecontroleerde studies.

Verschillende beoordelingen hebben geconcludeerd dat magnesium supplementen de bloeddruk kunnen verlagen, vooral bij volwassenen met hoge bloeddruk(2627, 28).

Simpel gezegd, magnesium tekort kan de bloeddruk verhogen, wat op zijn beurt het risico op hartaandoeningen verhoogt. Niettemin zijn meer studies nodig voordat de rol ervan volledig kan worden begrepen.

Kortom: Er zijn aanwijzingen dat magnesium tekort de bloeddruk kan verhogen.Bovendien kunnen supplementen gunstig zijn voor mensen met een hoge bloeddruk.

6. Astma

Magnesium tekort wordt soms gezien bij patiënten met ernstige astma(29).

Bovendien zijn magnesiumspiegels vaak lager bij personen met astma dan bij gezonde mensen (30, 31).

Onderzoekers geloven dat een gebrek aan magnesium de opbouw van calcium in de spieren langs de longenblaasjes kan veroorzaken. Dit zorgt ervoor dat de luchtwegen samentrekken, waardoor ademen bemoeilijkt wordt(7, 32).

Interessant is dat een inhalator met magnesiumsulfaat soms wordt gegeven aan mensen met ernstige astma om te helpen ontspannen en de luchtwegen te vergroten. Voor mensen met levensbedreigende symptomen zijn injecties de gewenste manier van levering(3334).

Het bewijs voor de effectiviteit van voedingssupplementen met magnesium bij astmatische personen is echter inconsistent(353637).

Kortom geloven wetenschappers dat ernstige astma een symptoom is van magnesium tekort bij sommige patiënten, maar verdere studies zijn nodig om de rol ervan te onderzoeken.

Kortom: Magnesium tekort is in verband gebracht met ernstig astma. Zijn rol in de ontwikkeling van astma is echter niet helemaal duidelijk.

7. Onregelmatige hartslag

Een van de ernstigste symptomen van magnesium tekort is hartritmestoornis of onregelmatige hartslag(38).

De symptomen van aritmie zijn in de meeste gevallen mild. Vaak zijn er helemaal geen symptomen. Bij sommige mensen kan dit echter hartkloppingen veroorzaken, dit zijn pauzes tussen de hartslagen.

Andere mogelijke symptomen van aritmie zijn duizeligheid, kortademigheid, pijn op de borst of flauwvallen. In de meest ernstige gevallen kan aritmie het risico op een beroerte of hartfalen vergroten.

Wetenschappers zijn van mening dat een onbalans van kaliumspiegels binnen en buiten de hartspiercellen de schuld kan zijn, een aandoening die gepaard gaat met magnesium tekort (39, 40).

Van sommige patiënten met congestief hartfalen en aritmie is aangetoond dat ze een lager magnesiumgehalte hebben dan gezonde mensen. De behandeling van deze patiënten met magnesium injecties verbeterde hun hartfunctie aanzienlijk (41).

Magnesium supplementen kunnen ook de symptomen verminderen bij sommige patiënten met aritmie(42).

Kortom: Een van de symptomen van magnesium tekort is hartritmestoornis of onregelmatige hartslag, wat het risico op ernstigere complicaties, zoals een beroerte of hartfalen, kan vergroten.

Hoe genoeg magnesium te krijgen

De onderstaande tabel toont de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) of adequate inname (AI) voor mannen en vrouwen in Nederland.

LeeftijdManVrouwZwangerschapBorstvoeding geven
Geboorte tot 6 maanden30 mg *30 mg *
7-12 maanden75 mg *75 mg *
1-3 jaar80 mg80 mg
4-8 jaar130 mg130 mg
9-13 jaar240 mg240 mg
14-18 jaar410 mg360 mg400 mg360 mg
19-30 jaar400 mg310 mg350 mg310 mg
31-50 jaar420 mg320 mg360 mg320 mg
51+ jaar420 mg320 mg

* Adequate inname

Hoewel veel mensen de ADH voor magnesium niet halen, zijn er genoeg magnesiumrijke voedingsmiddelen om uit te kiezen.

Het wordt veel aangetroffen in zowel planten als dierlijk voedsel. De rijkste bronnen zijn zaden en noten, maar volkoren granen, bonen en blad groene groenten zijn ook relatief rijke bronnen.

Hieronder staat het magnesiumgehalte in 100 gram van enkele van zijn beste bronnen (43):

  • Amandelen: 270 mg
  • Pompoenpitten: 262 mg
  • Pure chocolade: 176 mg
  • Pinda’s: 168 mg
  • Popcorn: 151 mg

Slechts 28,4 gram amandelen levert bijvoorbeeld 18% van de ADH voor magnesium.

Andere geweldige bronnen zijn lijnzaad, zonnebloempitten, chia zaden, cacao, koffie, cashewnoten, hazelnoten en haver. Magnesium wordt ook toegevoegd aan veel ontbijtgranen en andere bewerkte voedingsmiddelen.

Als u een gezondheidsstoornis heeft die magnesium uit het lichaam verliest, zoals diabetes, moet u ervoor zorgen dat u voldoende magnesiumrijk voedsel eet of supplementen inneemt.

Kortom: Zaden, noten, cacao, bonen en volkoren granen zijn geweldige bronnen van magnesium. Zorg voor een optimale gezondheid om elke dag wat magnesium-rijk voedsel te eten.

 Tot slot

Magnesium tekort is een wijdverspreid gezondheidsprobleem.

Sommige studies suggereren dat 75% van de Nederlanders niet aan hun voedingsvereisten voor magnesium voldoet. Een echte tekortkoming komt echter veel minder vaak voor – minder dan 2%, volgens een schatting.

De symptomen van magnesium tekort zijn meestal subtiel, tenzij uw niveaus ernstig laag worden. Een tekort kan vermoeidheid, spierkrampen, mentale problemen, onregelmatige hartslag en osteoporose veroorzaken.

Als je denkt dat je een magnesium tekort hebt, kunnen je vermoedens worden bevestigd met een eenvoudige bloedtest. U moet met uw arts spreken om andere mogelijke gezondheidsproblemen uit te sluiten.

Wat de uitkomst ook is, probeer regelmatig volop magnesiumrijk voedsel te eten, zoals noten, zaden, granen of bonen.

Deze voedingsmiddelen bevatten ook veel andere gezonde voedingsstoffen. Als u ze in uw dieet opneemt, verlaagt u niet alleen uw risico op magnesium tekort, maar bevordert het ook uw algehele gezondheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.