Mariadistel wordt al duizenden jaren voor medicinale doeleinden en is afgeleid van de melkdistel plant, ook wel bekend als Silybum marianum .

Deze stekelige plant heeft opvallende paarse bloemen en witte vlekken op de bladeren, waarvan de traditionele verhalen zeggen dat ze werden veroorzaakt door een druppel van de melk van de Maagd Maria die op de bladeren viel.

De werkzame bestanddelen in Mariadistel zijn een groep plantaardige stoffen die samen bekend staan ​​als silymarine (1).

Deze medicinale plant staat bekend als mariadistel extract. Mariadistel extract heeft een grote hoeveelheid silymarine (tussen 65-80%) dat is geconcentreerd uit de melkdistel plant.

18 Maanden Spotify Premium

Nu eenmalig slechts €14,99

Meer informatie

Van silymarine geëxtraheerd uit mariadistel is bekend dat het antioxiderende, antivirale en ontstekingsremmende eigenschappen heeft (234).

In feite is het van oudsher gebruikt om lever- en galblaasaandoeningen te behandelen, de productie van moedermelk te bevorderen, kanker te voorkomen en te behandelen en zelfs de lever te beschermen tegen slangenbeten, alcohol en andere omgevingsvergiften.

Dit artikel onderzoekt 7 op wetenschap gebaseerde voordelen van mariadistel.

1. Het kan uw lever beschermen

Mariadistel wordt vaak gepromoot vanwege zijn leverbeschermende effecten.

Het wordt regelmatig gebruikt als een aanvullende therapie door mensen die leverschade hebben als gevolg van aandoeningen zoals alcoholische leverziekte, niet-alcoholisch leververvetting , hepatitis en zelfs leverkanker(156).

Het wordt ook gebruikt om de lever te beschermen tegen gifstoffen zoals amatoxine, dat wordt aangemaakt door de doodskappaddestoel en dodelijk is bij inslikken(78).

Studies hebben verbeteringen in de leverfunctie aangetoond bij mensen met leveraandoeningen die een mariadistel-supplement hebben genomen, wat suggereert dat het kan helpen leverontsteking en leverschade te verminderen (9).

Hoewel er meer onderzoek nodig is naar hoe het werkt, wordt van melkdistel vermoed dat het de schade aan de lever vermindert die wordt veroorzaakt door vrije radicalen, die worden geproduceerd wanneer uw lever toxische stoffen metaboliseert.

Eén onderzoek toonde ook aan dat het de levensduur van mensen met levercirrose lichtelijk kan verlengen als gevolg van alcoholische leverziekte(10).

De resultaten van onderzoeken zijn echter gemengd en niet alle hebben extracten van mariadistel gevonden om een ​​gunstig effect op de leverziekte te hebben.

Er zijn dus meer onderzoeken nodig om te bepalen welke dosis en duur van de behandeling nodig zijn voor specifieke leveraandoeningen(21112).

En hoewel melkdistel extract vaak wordt gebruikt als een aanvullende therapie voor mensen met leveraandoeningen, is er momenteel geen bewijs dat het kan voorkomen dat u deze aandoeningen krijgt, vooral als u een ongezonde levensstijl hebt.

Kortom: Mariadistel extract kan de lever helpen beschermen tegen schade veroorzaakt door ziekte of vergiftiging, hoewel er meer onderzoek nodig is.

2. Het kan helpen voorkomen dat leeftijdsafhankelijke achteruitgang in de hersenfunctie optreedt

Mariadistel wordt al meer dan tweeduizend jaar gebruikt als een traditioneel middel tegen neurologische aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer en Parkinson(13).

Haar ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen betekenen dat het mogelijk neuroprotectief is en zou kunnen helpen voorkomen dat de hersenfunctie achteruitgaat naarmate je ouder wordt(1415).

In reageerbuis- en dierstudies is aangetoond dat silymarine oxidatieve schade aan hersencellen voorkomt, wat mentale achteruitgang zou kunnen helpen voorkomen (1617).

Deze studies hebben ook gezien dat mariadistel mogelijk het aantal amyloïde plaques in de hersenen van dieren met de ziekte van Alzheimer kan verminderen (181920).

Amyloïde plaques zijn kleverige clusters van amyloïde eiwitten die zich tijdens het ouder worden tussen zenuwcellen kunnen opbouwen.

Ze worden in zeer hoge aantallen gezien in de hersenen van mensen met de ziekte van Alzheimer, wat betekent dat mariadistel mogelijk kan worden gebruikt om deze moeilijke situatie te behandelen (21).

Er zijn momenteel echter geen studies bij mensen die de effecten van mariadistel onderzoeken bij mensen met de ziekte van Alzheimer of andere neurologische aandoeningen zoals dementie en Parkinson.

Bovendien is het onduidelijk of melkdistel goed genoeg in mensen wordt opgenomen om voldoende hoeveelheden door de bloed-hersenbarrière te laten gaan. Het is ook onbekend welke doses moeten worden voorgeschreven om een ​​gunstig effect te hebben  (18).

Kortom: Uit eerste reageerbuis- en dierstudies is gebleken dat mariadistel een aantal veelbelovende kenmerken heeft die het nuttig kunnen maken voor het beschermen van de hersenfunctie. Het is momenteel echter onduidelijk of het dezelfde gunstige effecten heeft bij mensen.

3. Het kan je botten beschermen

Osteoporose is een ziekte die wordt veroorzaakt door progressief botverlies.

Het ontwikkelt zich meestal langzaam gedurende een aantal jaren en veroorzaakt zwakke en fragiele botten die gemakkelijk breken, zelfs na kleine vallen.

Mariadistel daarvan is aangetoond in experimentele reageerbuis- en dierstudies om botmineralisatie te stimuleren en mogelijk te zijn beschermend tegen botverlies(2223).

Dientengevolge suggereren onderzoekers dat mariadistel een nuttige therapie kan zijn voor het voorkomen of vertragen van botverlies bij postmenopauzale vrouwen (2425).

Er zijn momenteel echter geen studies bij mensen, dus de effectiviteit ervan blijft onduidelijk.

Kortom: Bij dieren is van melkdistel aangetoond dat het botmineralisatie stimuleert. Het is echter nog onbekend hoe het mensen beïnvloedt.

4. Het kan de behandeling van kanker verbeteren

Er is gesuggereerd dat de antioxiderende effecten van silymarine enkele antikankereffecten kunnen hebben, wat nuttig zou kunnen zijn voor mensen die kankerbehandeling ondergaan(9).

Sommige dierstudies hebben aangetoond dat mariadistel nuttig kan zijn om de bijwerkingen van kankerbehandelingen te verminderen(262728).

Het kan ook chemotherapie effectiever laten werken tegen bepaalde kankers, en in sommige omstandigheden zelfs kankercellen vernietigen(9293031).

De studies bij mensen zijn echter zeer beperkt en moeten nog een zinvol klinisch effect bij mensen vertonen(3233343536).

Dit kan zijn omdat mensen niet genoeg kunnen absorberen om een ​​medicinaal effect te krijgen.

Er zijn meer studies nodig voordat kan worden bepaald hoe silymarine kan worden gebruikt om mensen te ondersteunen die kankerbehandeling ondergaan.

Kortom: De werkzame bestanddelen in Mariadistel zijn bij dieren aangetoond om de effecten van sommige kankerbehandelingen te verbeteren. Menselijke studies zijn echter beperkt en hebben nog geen gunstige effecten aangetoond.

5. Het kan de productie van moedermelk stimuleren

Een van de gerapporteerde effecten van mariadistel is dat het de productie van moedermelk bij moeders die borstvoeding geven kan stimuleren. Men denkt dat het werkt door meer van het melkproducerende hormoon prolactine te maken.

De gegevens zijn zeer beperkt, maar één gerandomiseerde gecontroleerde studie toonde aan dat moeders die 420 mg silymarin gedurende 63 dagen gebruikten 64% meer melk produceerden dan degenen die een placebo gebruikten (37).

Dit is echter de enige beschikbare klinische studie. Meer onderzoek is nodig om deze resultaten en de veiligheid van Mariadistel te bevestigen bij moeders die borstvoeding geven  (383940).

Kortom: Mariadistel kan de melkproductie verhogen bij vrouwen die borstvoeding geven, hoewel er maar heel weinig onderzoek is gedaan om de effecten ervan te bevestigen.

6. Het zou kunnen helpen bij de behandeling van acne

Acne is een chronische inflammatoire huidaandoening. Hoewel het niet gevaarlijk is, kan het littekens veroorzaken. Mensen kunnen het ook pijnlijk vinden en zich zorgen maken over de effecten ervan op hun uiterlijk.

Er is gesuggereerd dat oxidatieve stress in het lichaam een ​​rol kan spelen bij de ontwikkeling van acne (41).

Vanwege de antioxiderende en ontstekingsremmende effecten, kan mariadistel een nuttig supplement zijn voor mensen met acne.

Interessant genoeg ontdekte één onderzoek dat mensen met acne die 210 gram silymarin per dag gedurende 8 weken namen, een afname van 53% in acne-laesies hadden(42)

Omdat dit de enige studie was, is er meer onderzoek van hoge kwaliteit nodig.

Kortom: Eén studie heeft aangetoond dat mensen die supplement met mariadistel gebruiken, een afname van het aantal acne-laesies op hun lichaam ervaren.

7. Het kan de bloedsuikerspiegel verlagen voor mensen met diabetes

Mariadistel kan een nuttige aanvullende therapie zijn om diabetes type 2 te helpen beheersen.

Er is ontdekt dat een van de verbindingen in Mariadistel op dezelfde manier kan werken als sommige medicijnen voor diabetici door de insulinegevoeligheid te helpen verbeteren en bloedsuikerspiegel te verlagen (43).

In feite is uit een recente evaluatie en analyse gebleken dat mensen die routinematig silymarin gebruikten een significante verlaging van hun nuchtere bloedsuikerspiegels en HbA1c ervaren, dat geeft een indruk van de gemiddelde bloedsuikerwaarde in de afgelopen twee tot drie maanden(44).

Bovendien kunnen de antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen van mariadistel ook nuttig zijn voor het verminderen van het risico op het ontwikkelen van diabetische complicaties zoals nieraandoeningen (43).

In deze beoordeling werd echter ook opgemerkt dat de kwaliteit van de studies niet erg hoog was, dus er zijn meer studies nodig voordat het mogelijk is om stevige aanbevelingen te doen(44).

Kortom: Mariadistel kan helpen bij het verlagen van de bloedsuikerspiegel bij mensen met diabetes type 2, hoewel er meer studies van hoge kwaliteit nodig zijn.

Is Mariadistel veilig?

Mariadistel wordt over het algemeen als veilig beschouwd als het via de mond wordt ingenomen(145).

Sterker nog, in onderzoeken waarbij hoge doses gedurende lange perioden werden gebruikt, had slechts ongeveer 1% van de mensen bijwerkingen (1).

Wanneer gerapporteerd, zijn bijwerkingen voor mariadistel over het algemeen darmstoornissen zoals diarree, misselijkheid of een opgeblazen gevoel.

Sommige mensen worden geadviseerd om voorzichtig te zijn bij het gebruik van mariadistel.Deze omvatten:

  • Zwangere vrouwen: er zijn geen gegevens over de veiligheid bij zwangere vrouwen, daarom wordt hun meestal geadviseerd dit supplement te vermijden.
  • Die allergisch zijn voor de plant: Mariadistel kan een allergische reactie veroorzaken bij mensen die allergisch zijn voor de Asteraceae / Compositae plantenfamilie.
  • Mensen met diabetes: de bloedsuikerverlagende effecten van mariadistel kunnen mensen met diabetes het risico op een lage bloedsuikerspiegel geven.
  • Degenen met bepaalde voorwaarden: Mariadistel kan oestrogene effecten hebben, die hormoongevoelige aandoeningen kunnen verergeren, waaronder sommige soorten borstkanker.

Kortom: Mariadistel wordt over het algemeen als veilig beschouwd. Niettemin, zwangere vrouwen, die allergisch zijn voor de Asteraceae- plantenfamilies, diabetici en iedereen met een oestrogeengevoelige aandoening dient een arts te raadplegen voordat deze wordt gebruikt.

 Tot slot

Mariadistel is een veilig supplement dat potentieel laat zien als een aanvullende therapie voor verschillende aandoeningen, waaronder leverziekte, kanker en diabetes.

Veel van de studies zijn echter klein en hebben methodologische tekortkomingen, waardoor het moeilijk is om stevige richtlijnen te geven over dit supplement of de effecten ervan te bevestigen(46).

Over het algemeen is meer onderzoek van hoge kwaliteit nodig om de doses en klinische effecten van dit fascinerende kruid te definiëren.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.