img

8 Indrukwekkende gezondheidsvoordelen van cayennepeper

1389 Views

8 Indrukwekkende gezondheidsvoordelen van cayennepeper

Veel mensen beschouwen cayennepepers als de koning van de geneeskrachtige kruiden.

In feite, deze pepers worden voor duizenden jaren gebruikt om te helpen bij de behandeling van veel gezondheidsproblemen.

Niet alleen hebben ze geneeskrachtige eigenschappen, maar cayennepepers zijn ook zeer geschikt voor het koken en bevatten een aantal nuttige voedingsstoffen.

Wat zijn Cayennepepers?

Cayennepepers behoren tot de nachtschadefamilie van de tweezaadlobbige planten en zijn nauw verwant aan de rode peper, jalapeños en paprika.

Ze werden oorspronkelijk geteeld in Midden- en Zuid-Amerika, maar naar Europa gebracht in de 15e eeuw door Christopher Columbus.

Cayennepeper is een populair kruid gebruikt in veel verschillende regionale stijlen van het koken, en ze worden medicinaal gebruikt al voor duizenden jaren.

Deze pepers beschikken over een indrukwekkende voedingsprofiel, die bevat een scala aan antioxidanten die gunstig zijn voor uw gezondheid.

Een eetlepel (5 gram) van cayennepeper bevat het volgende (1):

 • Calorieën: 17
 • Vet: 1 gram
 • Koolhydraten: 3 gram
 • Vezels: 1,4 gram
 • Eiwit: 0,6 gram
 • Vitamine A: 44% van de ADH
 • Vitamine E: 8% van de ADH
 • Vitamine C: 7% van de ADH
 • Vitamine B6: 6% van de ADH
 • Vitamine K: 5% van de ADH
 • Mangaan: 5% van de ADH
 • Kalium: 3% van de ADH
 • Riboflavine: 3% van de ADH

Capsaïcine , het actieve ingrediënt in cayennepeper, is wat hen hun geneeskrachtige eigenschappen geeft.

Het geeft hen ook hun hete smaak. In feite, hoe heet een cayennepeper is hangt af van de capsaicine inhoud. Hoe meer capsaïcine het bevat, hoe heter het is.

Hier zijn 8-wetenschappelijk-ondersteunden voordelen van cayennepeper.

1. Boost uw stofwisseling

Vier Cayenne Peppers

De capsaïcine in cayennepepers heeft stofwisseling stimulerende eigenschappen.

Het helpt bij het verhogen van de hoeveelheid warmte die uw lichaam produceert, waardoor je meer calorieën per dag zal verbranden(2).

Dit gebeurt via een proces genaamd ‘voedsel-geïnduceerde thermogenese, die een verhoging van uw stofwisseling veroorzaakt.

In een studie, mensen aten een ontbijt met capsaïcine en medium-chain triglyceride oil en verbrandde 51% meer calorieën tijdens die maaltijd, in vergelijking met mensen die dat niet in hun ontbijt hadden.

Maar terwijl capsaïcine helpt bij het stimuleren van uw stofwisseling , het totale effect is klein.

In een andere studie, mensen die 1 gram van rode cayennepeper aten verbrandde slechts 10 calorieën meer in vier en een half uur, in vergelijking met degenen die geen cayennepeper aten(4).

Het is ook belangrijk om te weten dat mensen die regelmatig dietetisch kruiden zoals cayennepeper consumeren niet profiteren van dezelfde voordelen van hen na verloop van tijd, als hun lichaam zich aanpassen aan deze effecten(4).

Samenvatting: De capsaïcine in cayennepeper kan helpen om uw stofwisseling te stimuleren. Echter het effect is klein en je kunt een tolerantie opbouwen.

2. Kan helpen uw honger te verminderen

Interessant, cayennepeper kan uw honger verminderen, waardoor je minder eet en langer een vol gevoel geeft.

Veel studies tonen aan dat capsaïcine in cayennepepers kunnen helpen honger te verminderen (5, 6, 7, 8).

Hoe het dit doet is niet volledig begrepen, maar een studie toonde aan dat het de productie van het honger hormoon ghreline vermindert(9).

Een studie toonde aan dat mensen die capsaicine aten minder voedsel gedurende de dag namen dan degenen die dat niet deden. Bijzonder is dat degenen die capsaïcine supplementen namen aten 10% minder terwijl degenen die capsaïcine bevattende drank dronken aten 16% minder(10).

Mensen in dezelfde studie meldde ook een voller gevoel, terwijl men minder calorieën aten(10).

Samenvatting: De capsaïcine in cayennepeper kan helpen uw honger te verminderen, zodat u minder calorieën eet gedurende de dag.

3. Kan de bloeddruk verlagen

Cayenne peper poeder op een theelepel

Hoge bloeddruk is een enorm risico voor de gezondheid wereldwijd. In feite, meer dan 40% van de volwassenen ouder dan 25 hebben een hoge bloeddruk(11).

Interessant, dierstudies hebben aangetoond dat de capsaïcine in cayennepeper kan hoge bloeddruk verlagen.

Een studie bij muizen met een hoge bloeddruk toonden aan dat de consumptie van specerijen met capsaïcine droegen bij aan de verlaging van de bloeddruk(12).

Een andere studie toonde aan dat capsaïcine hielp bij het ontspannen van de bloedvaten bij varkens, wat leidt tot lagere bloeddruk(13).

Het is belangrijk op te merken dat de bovenstaande bevindingen zijn gebaseerd op dieren en de effecten van capsaïcine kan verschillen bij de mens. Het beste is om deze bevindingen met een korreltje zout te nemen.

Samenvatting: Capsaïcine daarvan is gebleken dat het de bloeddruk bij dierproeven kan verlagen.  Menselijke studies zijn nodig alvorens er aanbevelingen kunnen worden gedaan.

4. Kan helpen bij een gezonde spijsvertering

Kruiden en hun actieve bestanddelen kunnen veel voordelen voor je maag verschaffen.

Zo kan cayennepeper helpen stimuleren om de maag te verdedigen tegen infecties, verhogen van spijsverteringssap productie en het leveren van enzymen voor de maag(14).

Dit doet zij door het stimuleren van zenuwen in de maag dat een signaal afgeeft om zich tegen schade te beschermen(15).

Hoewel sommigen van mening zijn dat pittig eten tot maagzweren kan lijden, in een rapport is gebleken dat de capsaïcine in cayennepeper daadwerkelijk kan helpen het risico van maagzweren te reduceren(15).

Samenvatting: Cayennepeper kan helpen bij het verbeteren van uw spijsvertering en het verminderen van het risico op maagzweren.

5. Kan helpen de pijn te verlichten

Cream Tube

Capsaïcine heeft krachtige pijnstillende eigenschappen wanneer toegepast op de huid in een crème.

Dit komt omdat capsaïcine helpt de hoeveelheid substantie P te verminderen, een hormoon geproduceerd door het lichaam dat naar de hersenen gaat om pijn te signaleren(16).

Wanneer minder substantie P wordt geproduceerd, kan pijnsignalen de hersenen niet meer bereiken, en gevoelens van pijn vermindert(17).

Capsaïcine is beschikbaar als een huidcrème en wordt vaak aanbevolen voor de volgende condities (18, 19):

 • Gewrichts- en spierpijn
 • Onderrug pijn
 • Pijn na operatie
 • Pijn door zenuwaandoeningen zoals gordelroos

Daarnaast is het belangrijk op te merken dat de capsaïcine crème niet mag worden toegepast op een open wond of beschadigde huid.

Samenvatting: Capsaïcine heeft krachtige pijnstillende eigenschappen. Het verlicht de pijn door het verminderen van de hoeveelheid substantie P die uw lichaam produceert.

6. Kan psoriasis verbeteren

Auto-immuunziekten zijn aandoeningen waarbij het lichaam zichzelf aanvalt.

Psoriasis is een voorbeeld van een auto-immuunziekte die verschijnen als rode vlekken, jeukende en schilferige huid.

Momenteel is er geen genezing voor psoriasis. Echter, capsaïcine crèmes helpen verlichten van jeuk en verbeteren het uiterlijk van psoriasis getroffen gebieden(20, 21).

Een studie toonde aan dat psoriasis patiënten behandeld met capsaïcine crème hadden aanzienlijk vermindering in huidschilfers en roodheid dan patiënten die een placebo crème ontvingen (22).

Men denkt dat substantie P een rol speelt bij psoriasis. Zoals eerder vermeld, vermindert capsaïcine de hoeveelheid substantie P geproduceerd door uw lichaam(23).

Samenvatting: Capsaïcine crèmes kunnen helpen verbeteren van de symptomen van psoriasis door de hoeveelheid substantie P geproduceerd door uw lichaam te verminderen.

7. Vermindert het risico op kanker

Stapel van Cayenne Pepper Powder

Kanker is een ziekte gekenmerkt door oncontroleerbare celgroei.

De capsaïcine in cayennepeper toont belofte in het verminderen van het risico op kanker. Hij kan dit doen door het aanvallen verschillende trajecten in de kankercel groei proces(24, 25).

In feite hebben studies aangetoond dat capsaïcine kan de groei van kankercellen vertragen en zelfs leiden tot de dood van de cel die vele verschillende types van kanker veroorzaken, met inbegrip van de huid, prostaat en pancreas kanker(26).

Terwijl de effecten van capsaïcine op kankercellen lijken veelbelovend, is het belangrijk om op te merken dat de huidige bevindingen zijn gebaseerd op laboratorium- en dierstudies.

Capsaicine en de effecten op kanker bij de mens is nog niet onderzocht, dus het is verstandig om deze informatie met een korreltje zout te nemen.

Samenvatting: Capsaïcine is een belofte in kankeronderzoek, hoewel menselijke studies zijn nodig voordat er conclusies kunnen worden getrokken.

8. Gemakkelijk toe te voegen aan uw voeding

Cayennepeper is eenvoudig te integreren in uw voeding. Het komt in verschillende vormen voor, met inbegrip als een onbewerkt voedingsmiddel, kruiden en supplementen.

U kunt een snufje cayennepeper toevoegen aan veel van uw favoriete gerechten, zoals eieren, huisgemaakte frietjes en zelfs marinades.

Als alternatief zou je hele gesneden cayennepeper kunnen toevoegen aan een salades.

Als u nog niet eerder cayennepeper heeft gegeten, moet u een kleine smaaktest doen om te zien of u de hete smaak kan verdragen, want ze zijn erg pittig.

Samenvatting: Cayennepepers zijn gemakkelijk op te nemen in uw voeding. Probeer het toevoegen van een mespuntje op een aantal van uw favoriete maaltijden.

Risico’s en voorzorgsmaatregelen

Een Pepper en een stapel van Flakes

Cayennepepers worden over het algemeen erkend als veilig om te eten(27).

Echter, het eten van te veel cayennepeper in één keer kunt u buikpijn van krijgen en zorgt dat je ziek voelt(28).

Als u medicijnen neemt voor hoge bloeddruk, zoals ACE-remmers , neem eerst contact op met uw arts voordat u capsaïcine crème probeert, omdat het kan lijden tot hoesten(29).

Ook als u een bloedverdunner neemt zoals warfarine eerst contact opnemen met uw arts voordat u cayennepeper probeert omdat het risico op bloedingen kan toenemen(30).

Tot slot, bij de toepassing van capsaïcine crème op je huid niet toepassen op een open wond of beschadigde huid.

Samenvatting: Cayennepepers zijn over het algemeen veilig om te eten. Echter, als je bloedverdunners of bloeddruk medicatie neemt, eerst contact met uw arts opnemen voordat u cayennepeper of capsaïcine crème probeert.

Tot slot

Cayennepepers bieden wellicht vele gezondheidsvoordelen, dat het resultaat is van hun actieve component capsaïcine.

Zij kunnen uw eetlust verminderen en helpen de bloeddruk te verlagen, en nog vele andere voordelen.

Als je bang bent dat cayennepepers interageren met uw huidige medicatie, is het best om dat met uw arts te overleggen.

Voor de meeste mensen, cayennepeper is een geweldige manier om een extra ​​kick toe te voegen aan uw voeding.

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Pinterest

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

It is main inner container footer text