8-gezondheidsvoordelen-cayennepeper

8 Indrukwekkende gezondheidsvoordelen van cayennepeper

Veel mensen beschouwen cayennepepers als de koning van de geneeskrachtige kruiden.

In feite zijn deze pepers al duizenden jaren gebruikt om veel gezondheidsproblemen te behandelen.

Niet alleen hebben ze geneeskrachtige eigenschappen, maar cayennepeper is ook geweldig om te koken en bevat verschillende heilzame voedingsstoffen.

Wat zijn Cayennepepers?

Cayennepepers behoren tot de nachtschadefamilie van de tweezaadlobbige planten en zijn nauw verwant aan rode peper, jalapeños en paprika.

Ze werden oorspronkelijk geteeld in Midden- en Zuid-Amerika,  maar in de 15e eeuw naar Europa gebracht door Christopher Columbus.

Cayennepeper is een populaire specerij die in veel verschillende regionale kookstijlen wordt gebruikt en die al duizenden jaren medicinaal worden gebruikt.

Deze pepers hebben een indrukwekkend voedingsprofiel, dat een verscheidenheid aan antioxidanten bevat die gunstig zijn voor uw gezondheid.

Een eetlepel (5 gram) van cayennepeper bevat het volgende (1):

 • Calorieën: 17
 • Vet: 1 gram
 • Koolhydraten: 3 gram
 • Vezels: 1,4 gram
 • Vitamine E: 8% van de ADH
 • Eiwit: 0,6 gram
 • Vitamine A: 44% van de ADH
 • Mangaan: 5% van de ADH
 • Vitamine B6: 6% van de ADH
 • Kalium: 3% van de ADH
 • Vitamine K: 5% van de ADH
 • Riboflavine: 3% van de ADH
 • Vitamine C: 7% van de ADH

Capsaïcine , het actieve ingrediënt in cayennepeper, is wat hen hun geneeskrachtige eigenschappen geeft.

Het geeft ze ook hun hete smaak. In feite, hoe heet een cayennepeper is, hangt af van zijn capsaïcine-gehalte. Hoe meer capsaïcine het bevat, hoe heter het is.

Hier zijn 8 door de wetenschap gesteunde voordelen van cayennepeper.

1.  Kan uw stofwisseling stimuleren

De capsaïcine in cayennepepers heeft stofwisseling stimulerende eigenschappen.

Het helpt de hoeveelheid warmte te verhogen die je lichaam produceert, waardoor je meer calorieën per dag verbrandt(2).

Het doet dit via een proces dat door voeding veroorzaakte thermogenese wordt genoemd en dat een toename van uw stofwisseling veroorzaakt.

In één onderzoek mensen die een ontbijt met capsaïcine en middellangeketen triglyceridenolie aten verbrandde 51% meer calorieën tijdens die maaltijd, in vergelijking met mensen die noch voor het ontbijt hadden(3).

Maar terwijl capsaïcine helpt bij het stimuleren van uw stofwisseling , het totale effect is klein.

In een ander onderzoek verbrandden mensen die 1 gram rode cayennepeper aten slechts 10 calorieën meer, vergeleken met degenen die geen cayennepeper aten(4).

Het is ook belangrijk om te weten dat mensen die regelmatig cayennepeper consumeren, in de loop van de tijd niet dezelfde voordelen blijven genieten, omdat hun lichaam zich aanpast aan de effecten(4).

Kortom: De capsaïcine in cayennepeper kan helpen om uw stofwisseling te stimuleren. Het effect is echter klein en u kunt een tolerantie opbouwen.

2. Kan helpen om honger te verminderen

Interessant is dat cayennepeper uw honger kan verminderen, waardoor u minder zult eten en u langer vol voelt.

Veel studies laten zien dat de capsaïcine bij cayennepeper helpt om honger te verminderen (5, 6, 7, 8).

Hoe dit in zijn werk gaat, is niet helemaal duidelijk, maar een studie toonde aan dat het de productie van het hongerhormoon ghreline vermindert(9).

Eén onderzoek toonde aan dat mensen die capsaïcine namen, de hele dag minder voedsel aten dan degenen die er geen gebruik van maakten. Met name degenen die capsaïcinesupplementen gebruikten, aten 10% minder, terwijl degenen die een capsaïcine bevattende drank dronken 16% minder aten(10).

Mensen in dezelfde studie rapporteerden ook dat ze zich voller voelden, terwijl ze minder calorieën aten(10).

Kortom: De capsaïcine in  cayennepeper kan je honger helpen verminderen en je helpen om minder te eten gedurende de dag.

3. Kan de bloeddruk verlagen

Hoge bloeddruk is wereldwijd een enorm gezondheidsrisico. Meer dan 40% van de volwassenen boven de 25 heeft zelfs een hoge bloeddruk(11).

Interessant is dat dierstudies hebben aangetoond dat de capsaïcine in cayennepeper de hoge bloeddruk kan verlagen.

Een onderzoek bij muizen met hoge bloeddruk liet zien dat de langdurige consumptie van voedingskruiden die capsaïcine bevatten, de bloeddruk verlaagde(12).

Een andere studie toonde aan dat capsaïcine de bloedvaten bij varkens deed ontspannen, wat leidde tot een lagere bloeddruk(13).

Het is belangrijk op te merken dat de bovenstaande bevindingen gebaseerd zijn op dieren en de effecten van capsaïcine kunnen verschillen bij mensen. Het is het beste om deze bevindingen te nemen met een korreltje zout.

Kortom: Capsaïcine lijkt de bloeddruk te verlagen in dierstudies. Menselijke studies zijn nodig voordat een aanbeveling wordt gedaan.

4. Kan helpen bij spijsvertering

Kruiden en hun actieve bestanddelen kunnen veel voordelen voor uw maag bieden.

Cayennepeper kan bijvoorbeeld helpen de maag te beschermen tegen infecties, de productie van spijsverteringsvloeistoffen verhogen en helpen enzymen naar de maag te brengen, waardoor de spijsvertering wordt bevorderd(14).

Het doet dit door zenuwen in de maag te stimuleren die een signaal vormen voor bescherming tegen verwondingen(15).

Terwijl sommigen geloven dat pittig eten maagzweren kan veroorzaken, heeft een overzichtsartikel aangetoond dat de capsaïcine in cayennepeper daadwerkelijk kan helpen het risico op maagzweren te verminderen(15).

Kortom: Cayennepeper kunnen helpen om je spijsvertering te verbeteren en het risico op maagzweren te verminderen.

5. Kan pijn helpen verlichten

Capsaïcine heeft krachtige pijnstillende eigenschappen wanneer het in een crème op de huid wordt aangebracht.

Dit komt omdat capsaïcine de hoeveelheid substantie P, een neuropeptide geproduceerd door het lichaam dat naar de hersenen reist om pijn te signaleren, helpt verminderen(16).

Wanneer minder stof P wordt geproduceerd, kunnen pijnsignalen de hersenen niet meer bereiken en nemen gevoelens van pijn af (17).

Capsaïcine is verkrijgbaar als een huidcrème en wordt vaak aanbevolen voor de volgende aandoeningen (18, 19):

 • Gewrichts- en spierpijn
 • Onderrug pijn
 • Pijn na operatie
 • Pijn door zenuwaandoeningen zoals gordelroos

Bovendien is het belangrijk op te merken dat capsaïcine niet op een open wond of een beschadigde huid mag worden aangebracht.

Kortom: Capsaïcine heeft krachtige pijnstillende eigenschappen. Het verlicht de pijn door de hoeveelheid stof P die uw lichaam produceert te verminderen.

6. Kan psoriasis verbeteren

Auto-immuunziekten zijn aandoeningen waarbij het lichaam zichzelf aanvalt.

Psoriasis is een voorbeeld van een auto-immuunziekte die verschijnen als rode vlekken, jeukende en schilferige huid.

Momenteel is er geen genezing voor psoriasis. Capsaïcinecrèmes kunnen echter de jeuk verlichten en het uitzicht op door psoriasis getroffen gebieden verbeteren(20, 21).

Eén onderzoek toonde aan dat psoriasispatiënten die werden behandeld met capsaïcine-crème significant vermindering in huidschilfers en roodheid dan patiënten die een placebo-crème kregen(22).

Er wordt aangenomen dat stof P een rol speelt bij psoriasis. Zoals eerder vermeld, helpt capsaïcine de hoeveelheid stof P die door uw lichaam wordt geproduceerd te verminderen(23).

Kortom: Capsaïcine crèmes kunnen de symptomen van psoriasis helpen verbeteren door de hoeveelheid stof P die door uw lichaam wordt geproduceerd te helpen verminderen.

7. Kan het risico op kanker verminderen

Kanker is een ziekte gekenmerkt door oncontroleerbare celgroei.

De capsaïcine in cayennepeper  is veelbelovend in het verminderen van het risico op kanker.Het kan dit doen door vele verschillende routes in het groeiproces van kankercellen aan te vallen(24, 25).

Studies hebben zelfs aangetoond dat capsaïcine de groei van kankercellen kan vertragen en zelfs celdood kan veroorzaken voor veel verschillende soorten kanker, waaronder prostaat-, pancreas- en huidkanker (26).

Hoewel de effecten van capsaïcine op kankercellen veelbelovend lijken, is het belangrijk op te merken dat de huidige bevindingen gebaseerd zijn op laboratorium- en dierstudies.

De effecten van capsaïcine op kanker bij mensen zijn nog niet bestudeerd, dus het is verstandig om deze informatie met een korrel zout te nemen.

Kortom: Capsaïcine is een belofte in kankeronderzoek, hoewel er nog studies van mensen nodig zijn voordat conclusies kunnen worden getrokken.

8. Eenvoudig toe te voegen aan je voeding

Cayennepeper is gemakkelijk in uw voeding op te nemen. Het komt in verschillende vormen, inclusief als een geheel voedsel, kruiden en supplement.

U kunt een snufje cayennepeper toevoegen aan veel van uw favoriete gerechten, zoals eieren, huisgemaakte frietjes en zelfs marinades.

Als alternatief zou je gesneden cayennepeper kunnen toevoegen aan een salades.

Heb je nog nooit een cayennepeper hebt gegeten, moet je een kleine smaaktest doen om te zien of je de hitte kunt verdragen, omdat ze erg pittig zijn.

Kortom: Cayennepepers zijn gemakkelijk op te nemen in uw voeding. Probeer een snufje toe te voegen aan sommige van uw favoriete maaltijden.

Risico’s en voorzorgsmaatregelen

Cayennepepers worden over het algemeen erkend als veilig om te eten(27).

Als je echter teveel cayennepeper in één keer eet, krijg je buikpijn en voel je je ziek(28).

Ook als u medicijnen neemt voor hoge bloeddruk, zoals ACE-remmers, vraag dan uw arts om capsaicine crème te proberen, omdat dit hoesten kan veroorzaken(29).

Wanneer u een bloedverdunner zoals warfarine neemt, vraag het dan aan uw arts voordat u cayennepeper gaat proberen, omdat deze het risico op bloedingen kunnen verhogen(30).

Breng tenslotte geen capsaïcine aan op uw huid, maar pas het niet toe op een open wond of een beschadigde huid.

Kortom: Cayennepepers zijn over het algemeen veilig om te eten. Als u echter bloedverdunners of bloeddrukmedicatie gebruikt, raadpleeg dan uw arts voordat u cayennepeper of capsaicinecrème probeert.

Tot slot

Cayennepepers kunnen veel gezondheidsvoordelen hebben die het gevolg zijn van hun actieve bestanddeel, capsaïcine.

Ze kunnen uw eetlust verminderen en de bloeddruk helpen verlagen, naast vele andere voordelen.

Als u zich zorgen maakt dat cayennepeper kan interageren met uw huidige medicatie, kunt u dit het beste aan uw arts vragen.

Voor de meeste mensen, cayennepeper is een geweldige manier om een extra ​​kick te geven aan uw voeding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.