Kombucha is een gefermenteerde thee die al duizenden jaren wordt geconsumeerd.

Niet alleen heeft het dezelfde gezondheidsvoordelen als thee, maar het is ook rijk aan heilzame probiotica.

Kombucha bevat ook antioxidanten , die kan schadelijke bacteriën doden en helpen bij het bestrijden van verschillende ziekten.

Hier zijn de top 8 gezondheidsvoordelen van kombucha, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs.

1. Kombucha is een rijke bron van probiotica

Van Kombucha wordt gedacht dat het afkomstig is uit China of Japan.

Het is gemaakt door specifieke soorten bacteriën, gist en suiker toe te voegen aan zwarte of groene thee en het vervolgens een week of langer te laten fermenteren (1) .

Tijdens dit proces vormen de bacteriën en gisten een paddenstoelachtige klodder op het oppervlak. Daarom wordt kombucha ook wel ‘paddenstoelen thee’ genoemd.

Deze klodder is eigenlijk een levende symbiotische kolonie van bacteriën en gisten, en kan worden gebruikt om nieuwe kombucha te fermenteren.

Het fermentatieproces produceert azijn en verschillende andere zure verbindingen, traceerniveaus van alcohol en gassen die koolzuur bevatten (2).

Een groot aantal probiotische bacteriën wordt ook geproduceerd tijdens fermentatie (3).

Probiotica voorzien uw darm van gezonde bacteriën. Deze bacteriën kunnen vele aspecten van de gezondheid verbeteren, waaronder de spijsvertering, ontsteking en zelfs gewichtsverlies.

Om deze reden kan het toevoegen van probiotische voedingsmiddelen zoals kombucha aan uw dieet op vele manieren uw gezondheid verbeteren.

Kortom: Kombucha is een soort thee die is gefermenteerd. Dit maakt het een goede bron van probiotica, die veel voordelen voor de gezondheid hebben.

2. Kombucha bevat de voordelen van groene thee

Groene thee is één van de gezondste dranken ter wereld.

Dit komt omdat groene thee veel bioactieve stoffen bevat, zoals polyfenolen, die functioneren als krachtige antioxidanten in het lichaam (4).

Kombucha gemaakt van groene thee heeft veel van dezelfde chemische eigenschappen en daarom veel van dezelfde voordelen.

Onderzoek heeft aangetoond dat het regelmatig drinken van groene thee het aantal calorieën dat je verbrandt, het buikvet vermindert, het cholesterolgehalte verbetert, helpt bij de controle van de bloedsuikerspiegel en meer (5678).

Studies tonen ook aan dat groene thee drinkers een verminderd risico hebben op prostaat-, borst- en dikke darm kankers(9, 10, 11).

Kortom: Kombucha gemaakt van groene thee heeft veel van dezelfde gezondheidsvoordelen en kan helpen bij gewichtsverlies, controle van de bloedsuikerspiegel en meer.

3. Kombucha bevat antioxidanten

Antioxidanten zijn stoffen die vrije radicalen bestrijden, reactieve moleculen die uw cellen kunnen beschadigen (1213).

Antioxidanten uit voedingsmiddelen en dranken zijn veel beter voor uw gezondheid dan antioxidant-supplementen (14).

Kombucha, vooral wanneer gemaakt met groene thee, lijkt krachtige antioxiderende effecten op de lever te hebben.

Rattenstudies vinden consequent dat het drinken van kombucha regelmatig de levertoxiciteit vermindert die wordt veroorzaakt door giftige chemicaliën, in sommige gevallen met minstens 70% (15161718).

Helaas zijn er geen studies met mensen over dit onderwerp, maar het lijkt een veelbelovend onderzoeksgebied voor mensen met een leveraandoening.

Kortom: Kombucha is rijk aan antioxidanten en het is aangetoond dat de lever tegen toxiciteit wordt beschermd, althans bij ratten.

4. Kombucha kan bacteriën doden

Eén van de belangrijkste stoffen die wordt geproduceerd tijdens de fermentatie van kombucha is azijnzuur, dat ook overvloedig aanwezig is in azijn.

Net als de polyfenolen in thee kan azijnzuur vele potentieel schadelijke micro-organismen doden (19).

Kombucha gemaakt van zwarte of groene thee lijkt sterke antibacteriële eigenschappen te hebben, in het bijzonder tegen infectie veroorzakende bacteriën en Candida gisten (20).

Eén studie onder kippen wees uit dat kombucha antimicrobiële effecten en vergelijkbare groeibevorderende effecten had als antibiotica (21).

De onderzoekers suggereerden zelfs dat kombuchathee zou kunnen worden gebruikt als alternatief voor de antibioticum groeihormonen die typisch aan deze kippen worden gevoerd.

Kortom: Kombucha is rijk aan thee-polyfenolen en azijnzuur, waarvan is aangetoond dat ze schadelijke bacteriën doden.

5. Kombucha kan het risico op hartziekten verminderen

Hart-en vaatziekten is ‘s werelds belangrijkste doodsoorzaak(22).

Uit ratstudies blijkt dat kombucha twee markers van deze ziekten, LDL- en HDL-cholesterol, in slechts 30 dagen aanzienlijk kan verbeteren.(23, 24).

Nog belangrijker is dat thee (vooral groene thee) LDL-cholesteroldeeltjes beschermt tegen oxidatie, waarvan gedacht wordt dat het bijdraagt ​​aan hartaandoeningen(25, 26, 27).

In feite hebben drinkers van groene thee een 31% lager risico op het ontwikkelen van hartziekten, een voordeel dat ook moet worden gezien aan het drinken van kombucha(28, 29, 30).

Kortom: Van kombucha is aangetoond dat het de LDL- en HDL-cholesterolwaarden bij ratten verbetert. Het kan ook beschermen tegen hartziekten.

6. Kombucha zou helpen beheersen van diabetes type 2

Diabetes type 2 treft meer dan 300 miljoen mensen wereldwijd. Het wordt gekenmerkt door hoge bloedsuikerspiegels en insulineresistentie.

Een onderzoek bij ratten met diabetes heeft aangetoond dat kombucha de vertering van koolhydraten vertraagde, waardoor de bloedsuikerspiegel daalde. Het verbeterde ook de lever- en nierfunctie (23).

Kombucha gemaakt van groene thee zal waarschijnlijk nog voordeliger zijn, omdat groene thee zelf is aangetoond dat het de bloedsuikerspiegel verlaagt (31).

Een evaluatieonderzoek van bijna 300.000 personen vond zelfs dat groene theedrinkers 18% minder risico liepen diabetes te worden (32).

Kortom: Kombucha verbeterde verschillende markers van diabetes bij ratten, waaronder de bloedsuikerspiegel.

7. Kombucha kan helpen tegen kanker te beschermen

Kanker is één van ‘s werelds belangrijkste doodsoorzaken. Het wordt gekenmerkt door celmutatie en ongecontroleerde groei.

In reageerbuisstudies heeft kombucha geholpen de groei en verspreiding van kankercellen te voorkomen, vanwege de hoge concentratie aan polyfenolen en antioxidanten in thee (3334) .

Hoe de anti-kanker eigenschappen van thee polyfenolen werken is niet goed begrepen.

Er wordt echter gedacht dat de polyfenolen gen mutatie en de groei van kankercellen blokkeren, terwijl ze ook de celdood van kanker bevorderen (35).

Om deze reden is het niet verrassend dat theedrinkers veel minder kans hebben om verschillende soorten kanker te ontwikkelen (363738).

Kortom: Uit reageerbuisonderzoek is gebleken dat kombucha belangrijke eigenschappen tegen kanker heeft, net als groene thee.

8. Kombucha is gezond wanneer het goed wordt gemaakt

Kombucha is een probiotische thee met veel gezondheidsvoordelen.

Je kunt het in de winkel kopen of thuis zelf maken. Wees echter erg voorzichtig om het goed voor te bereiden.

Verontreinigde of over-gefermenteerde Kombucha kan (en heeft) serieuze gezondheidsproblemen en zelfs de dood tot gevolg hebben. Zelfgemaakte kombucha kan ook tot 3% alcohol bevatten(2, 39, 40, 41).

De veiligere optie is om kombucha te kopen in een winkel of online. Commerciële producten zijn goed en worden als alcoholvrij beschouwd, omdat ze minder dan 0,5% alcohol bevatten (42).

Controleer echter de ingrediënten en probeer merken met veel toegevoegde suikers te vermijden.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.