Ad Clicks :Ad Views :
img

8 Gezondheidsvoordelen van Kombucha thee

2047 Views

8 Gezondheidsvoordelen van Kombucha thee

Kombucha is een gefermenteerde thee die al voor duizenden jaren wordt gebruikt.

Niet alleen heeft het dezelfde voordelen voor de gezondheid als thee, maar het is ook rijk aan heilzame probiotica.

Kombucha bevat ook antioxidanten , die schadelijke bacteriën kunnen doden en zou helpen bij het ​​bestrijden van verschillende ziekten.

Hier zijn de top 8 gezondheidsvoordelen van kombucha, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs.

1. Kombucha is een rijke bron van probiotica

Kombucha wordt gedacht afkomstig te zijn uit China of Japan.

Het wordt gemaakt door toevoeging van bepaalde bacteriën stammen, gist en toevoegen van suiker aan zwarte of groene thee, en vervolgens te fermenteren gedurende een week of meer(1).

Tijdens dit proces, de bacteriën en gisten vormen een paddenstoel-achtige vlek op het oppervlak en daarom is komboecha ook bekend als “paddenstoelen thee.”

Deze vlek is eigenlijk een levende symbiotische kolonie van bacteriën en gisten , en kan worden gebruikt om nieuwe kombucha te fermenteren.

Het fermentatieproces produceert azijn en verscheidene andere zure stoffen, sporenanalyses van alcohol en gassen die koolzuurhoudend zijn(2).

Een groot aantal probiotische bacteriën wordt ook geproduceerd tijdens de fermentatie(3).

Probiotica bezorgen je maag gezonde bacteriën. Deze bacteriën kunnen vele aspecten van gezondheid verbeteren, waaronder spijsvertering, ontstekingen en zelfs gewichtsafname.

Om deze reden, het toevoegen van probiotica voedingsmiddelen zoals kombucha aan uw voeding kan uw gezondheid op vele manieren verbeteren.

Kortom: Kombucha is een soort thee die is gegist. Dit maakt het een goede bron van probiotica, die vele voordelen voor de gezondheid hebben.

2. Kombucha bevat de voordelen van groene thee

Groene thee is één van de gezondste dranken op de planeet.

Dit komt omdat groene thee bevat veel bioactieve stoffen, zoals polyfenolen , welke als krachtige antioxidanten in het lichaam functioneert(4).

Komboecha uit groene thee heeft veel van dezelfde chemische eigenschappen en dus veel van dezelfde voordelen.

Studies tonen aan dat het regelmatig drinken van groene thee de hoeveelheid calorieën die je verbrandt verhoogt, je verbrandt meer buikvet , het verbetert het cholesterolgehalte, helpt het beheersen van de bloedsuiker en meer(5, 6, 7, 8).

Blijkt tevens dat groene thee drinkers een vermindert risico op prostaat-, borst- en darmkanker hebben(9, 10, 11).

Kortom: Kombucha gemaakt van groene thee heeft veel van dezelfde voordelen voor de gezondheid, en kan helpen bij het ​​afvallen, bloedsuiker beheersing en meer.

3. Kombucha bevat antioxidanten

kombuchathee

Antioxidanten zijn stoffen die bestrijden de vrije radicalen en reactieve moleculen die schade kunnen toebrengen aan uw cellen(12, 13).

Antioxidanten uit voedingsmiddelen en dranken zijn veel beter voor je gezondheid dan anti-oxidant supplementen(14).

Kombucha, vooral wanneer gemaakt met groene thee, lijkt krachtige antioxidant effecten op de lever te hebben.

Rat studies vinden consequent dat regelmatig drinken van kombucha vermindert lever toxiciteit veroorzaakt door giftige chemicaliën, in sommige gevallen met minstens 70%(15, 16, 17, 18).

Helaas, er zijn geen menselijke studies over dit onderwerp, maar het lijkt veelbelovend gebied voor onderzoekers ten behoeve van mensen met een leveraandoening.

Conclusie: Kombucha is rijk aan antioxidanten en heeft aangetoond dat het de lever beschermt tegen toxiciteit, althans bij ratten.

4. Kombucha kan bacteriën doden

Een van de belangrijkste stoffen tijdens de fermentatie van Komboecha is azijn, die ook overvloedig is in azijn.

Zoals de polyfenolen in thee, azijn kan vele potentieel schadelijke micro-organismen doden(19).

Kombucha gemaakt van zwarte of groene thee blijkt sterke antibacteriële eigenschappen te bieden, met name tegen infectie veroorzakende bacteriën en Candida gisten(20).

Een studie bij kippen bleek dat kombucha had antimicrobiële werking en soortgelijke groei-effecten zoals antibiotica(21).

De onderzoekers zelfs suggereerde dat kombucha thee kan worden gebruikt als alternatief voor de antibiotische groeibevorderaars doorgaans gevoed aan die kippen.

Kortom: Kombucha is rijk aan polyfenolen thee en azijn, die beide hebben aangetoond  schadelijke bacteriën te doden.

5. Kombucha kan risico op hartaandoeningen verminderen

Stethoscoop op het hart

Hart-en vaatziekten is ‘s werelds belangrijkste doodsoorzaak(22).

Rat studies vonden dat kombucha twee aanzienlijke markers van deze ziekten sterk kan verbeteren, LDL en HDL cholesterol, in slechts 30 dagen(23, 24).

Nog belangrijker, thee (vooral groene thee) beschermt LDL deeltjes tegen oxidatie, waarvan men denkt bij te dragen aan hartziekte(25, 26, 27).

In feite, groene thee drinkers hebben tot 31% lager risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten, een voordeel dat ook moet worden gezien van het drinken van kombucha(28, 29, 30).

Conclusie: Kombucha heeft aangetoond dat het LDL en HDL cholesterol bij ratten verbetert. Het kan ook beschermen tegen hart-en vaatziekten.

6. Kombucha zou helpen beheersen van diabetes type 2

Diabetes type 2 treft wereldwijd meer dan 300 miljoen mensen. Het wordt gekenmerkt door een hoge bloedsuikerspiegel en insulineresistentie .

Een studie bij ratten met diabetes bleek dat Kombucha vertraagt de vertering van koolhydraten , waardoor de bloedsuikerspiegel verlaagt. Het verbeterde ook lever- en nierfunctie(23).

Komboecha uit groene thee is waarschijnlijk nog voordeliger, zoals groene thee zelf blijkt bloedsuikerspiegel te verlagen(31).

In feite, een recente studie van bijna 300.000 personen bleek dat groene thee drinkers hadden een 18% lager risico op diabetes(32).

kortom: Kombucha verbetert verschillende markers van diabetes bij ratten, met inbegrip van de bloedsuikerspiegel.

7. Kombucha kan helpen beschermen tegen kanker

Kanker is een van ‘s werelds grootste doodsoorzaken. Het wordt gekenmerkt door celmutatie en ongecontroleerde groei.

In het laboratorium, kombucha helpt voorkomen de groei en verspreiding van kankercellen, vanwege de hoge concentratie van thee polyfenolen en antioxidanten(33, 34).

Hoe de anti-kanker eigenschappen van thee polyfenolen werkt is niet goed begrepen.

Echter, de gedachte is dat de polyfenolen blokkeren de gen mutatie en de groei van kankercellen, terwijl het ook kanker celdood bevordert(35).

Daarom is het niet verrassend om te zien dat thee drinkers veel minder vaak verschillende soorten kanker ontwikkelt(36, 37, 38).

Kortom: Studies hebben aangetoond dat Kombucha een belangrijke rol speelt bij anti-kanker eigenschappen, net als groene thee.

8. Kombucha is gezond wanneer het goed wordt gemaakt

Kombucha is een probiotische-rijke thee met veel voordelen voor de gezondheid.

Je kunt het kopen in de winkel of het zelf maken thuis. Maar wees heel voorzichtig om het goed voor te bereiden.

Verontreinigde of over-gefermenteerde Kombucha kan ernstige gezondheidsproblemen en zelfs de dood veroorzaken. Zelfgemaakte komboecha kan tot 3% alcohol bevatten (2, 39, 40, 41).

De veiligere optie is om kombucha te kopen bij een winkel of online. Commerciële producten zijn goed en alcoholvrij(42).

Echter, controleer dan de ingrediënten en probeer de merken die een veel toegevoegde suiker bevatten te vermijden.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

20 + 10 =

It is main inner container footer text