Munt is de naam voor meer dan een dozijn aan plantensoorten, waaronder pepermunt en groene munt, die tot het geslacht Mentha behoren.

Deze planten staan ​​vooral bekend om het koelgevoel dat ze geven. Ze kunnen worden toegevoegd aan voedingsmiddelen in zowel verse als gedroogde vormen.

Munt is een populair ingrediënt in verschillende voedingsmiddelen en dranken, variërend van thee en alcoholische dranken tot sauzen, salades en desserts.

Terwijl het eten van de plant enkele gezondheidsvoordelen biedt, toont onderzoek aan dat een aantal van de gezondheidsvoordelen van munt afkomstig zijn van het aanbrengen op de huid, het inademen van het aroma of het nemen ervan als een capsule.

Aanbieding deze week

✔️Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen op telegraaf.nl en in de app
 
✔️Dagelijks de digitale versie van de papieren krant
 
✔️Elke zaterdag VROUW en VRIJ magazine digitaal
 
Nu heel voordelig te verkrijgen!!

 

Profiteer nu van deze aanbieding

Dit artikel gaat nader in op acht wetenschap gebaseerde gezondheidsvoordelen van munt.

1. Rijk aan voedingsstoffen

Hoewel munt meestal niet in grote hoeveelheden wordt geconsumeerd, bevat het wel een behoorlijke hoeveelheid voedingsstoffen.

In feite bevat 14 gram groene munt(1):

  • Calorieën: 6
  • Vezel: 1 gram
  • Vitamine A: 12% van de ADH
  • Ijzer: 9% van de ADH
  • Mangaan: 8% van de ADH
  • Foliumzuur: 4% van de ADH

Vanwege de dynamische smaak wordt munt vaak in kleine hoeveelheden aan recepten toegevoegd, dus zelfs 14 gram consumeren kan moeilijk zijn. Het is echter mogelijk dat u in sommige salade recepten die munt bevatten tussen de andere ingrediënten in de buurt komt van deze hoeveelheid.

Munt is een bijzonder goede bron van vitamine A, a in vet oplosbare vitamine die cruciaal is voor de gezondheid van de ogen en nachtzicht (2).

Het is ook een krachtige bron van antioxidanten, vooral in vergelijking met andere kruiden en specerijen. Antioxidanten helpen uw lichaam te beschermen tegen oxidatieve stress, een soort schade aan cellen veroorzaakt door vrije radicalen  (3).

Kortom: Hoewel munt meestal niet in grote hoeveelheden wordt geconsumeerd. Munt bevat veel verschillende voedingsstoffen en is het een bijzonder goede bron van vitamine A en antioxidanten.

2. Kan het prikkelbare darm syndroom verbeteren

Prikkelbare darm syndroom (PDS) is een veel voorkomende ziekte van het spijsverteringskanaal. Het wordt gekenmerkt door spijsvertering symptomen zoals maagpijn, gas, opgeblazen gevoel en veranderingen in de stoelgang.

Hoewel de behandeling van PDS vaak voedingsveranderingen en het nemen van medicijnen omvat. Onderzoek toont aan dat het nemen van pepermuntolie als een kruidengeneesmiddel ook nuttig kan zijn.

Pepermuntolie bevat een samenstelling genaamd menthol, waarvan wordt gedacht dat het helpt de symptomen van PDS te verlichten door zijn ontspannende effecten op de spieren van het spijsverteringskanaal(45).

Een review van negen onderzoeken, waaronder meer dan 700 patiënten met PDS, ontdekte dat het nemen van pepermuntolie-capsules de PDS-symptomen significant verbeterde dan die van placebo-capsules(6).

Een onderzoek toonde aan dat 75% van de patiënten die vier weken lang pepermuntolie gebruikten, verbeteringen in PDS-symptomen vertoonden, vergeleken met 38% van de patiënten in de placebogroep (7).

Met name gebruikte bijna al het onderzoek dat symptoomverlichting van PDS liet zien, oliecapsules in plaats van verse of gedroogde muntblaadjes.

Kortom: PDS is een veel voorkomende spijsverteringsziekte. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat het nemen van pepermuntolie-capsules de symptomen van PDS-patiënten verbeterde.

3. Kan indigestie helpen verlichten

Munt kan ook effectief zijn bij het verlichten van andere spijsverteringsproblemen, zoals maagklachten en spijsverteringsproblemen.

Indigestie kan optreden wanneer voedsel te lang in de maag zit voordat het in de rest van het spijsverteringskanaal komt.

Meerdere studies hebben aangetoond dat voedsel sneller door de maag passeert wanneer mensen pepermuntolie nemen bij de maaltijd, wat symptomen van dit type indigestie zou kunnen verlichten(89).

Een klinisch onderzoek bij mensen met indigestie toonde aan dat een combinatie van pepermuntolie en karwijolie in capsules effecten had die vergelijkbaar waren met die voor de behandeling van indigestie. Dit hielp maagpijn en andere spijsverteringsklachten te verbeteren(10).

Net als bij PDS gebruikten studies die het vermogen van munt om indigestie te verlichten, gebruikten pepermuntolie in plaats van verse of gedroogde bladeren.

Kortom: Verschillende studies hebben aangetoond dat pepermuntolie kan het voedsel dat door de maag beweegt versnellen. Hierdoor worden spijsverteringsklachten verlicht die gepaard gaan met indigestie.

4. Kan de hersenfunctie verbeteren

Naast het innemen van munt, zijn er beweringen dat het inhaleren van het aroma van essentiële oliën uit de plant gezondheidsvoordelen kan opleveren, waaronder verbeterde hersenfunctie .

Een onderzoek met 144 jonge volwassenen toonde aan dat het ruiken van het aroma van pepermuntolie gedurende vijf minuten voorafgaand aan het testen, belangrijke verbeteringen in het geheugen veroorzaakte(11).

Een andere studie vond dat het ruiken aan deze oliën verhoogde alertheid en verminderde niveaus van frustratie, angst en vermoeidheid(12).

Niet alle studies zijn het er echter over eens dat pepermuntolie de hersenfunctie ten goede kan komen. Eén studie toonde aan dat, hoewel het aroma van de olie stimulerend was en leidde tot minder vermoeidheid, het geen effect had op de hersenfunctie(13).

Meer onderzoek is nodig om te helpen begrijpen hoe het werkt en te onderzoeken of munt inderdaad de hersenfunctie verbetert.

Kortom: Sommige studies tonen aan dat het ruiken van de geur van pepermuntolie geheugen en alertheid kan verbeteren, terwijl andere studies geen effect laten zien. Meer onderzoek is nodig om de effecten van munt op de hersenfunctie verder te begrijpen.

5. Kan pijn bij het borstvoeding geven verminderen

Moeders die borstvoeding geven, ervaren vaak pijnlijke en gebarsten tepels, waardoor borstvoeding pijnlijk en moeilijk kan zijn.

Studies hebben aangetoond dat het aanbrengen van munt op de huid kan helpen bij het verlichten van pijn tijdens heeft geven van borstvoeding .

In deze onderzoeken pasten moeders die borstvoeding gaven verschillende soorten munt toe op het gebied rond de tepel na elke voeding. Meestal gebruikten ze een essentiële olie op zichzelf of gemengd met gel of water.

Een onderzoek toonde aan dat het toepassen van pepermuntwater na het geven van borstvoeding effectiever was dan het toedienen van afgekolfde moedermelk bij het voorkomen van tepel- en tepelhof scheuren, wat resulteerde in minder tepelpijn(14).

Een andere studie toonde ook aan dat slechts 3,8% van de moeders die een pepermunt-gel aanbrachten, tepelbarsten had, vergeleken met 6,9% van degenen die lanoline gebruikten en 22,6% van degenen die een placebo gebruikten (15).

Bovendien toonde een aanvullend onderzoek aan dat zowel de pijn als de ernst van tepelscheuren afnamen bij moeders die menthol etherische olie toepasten na elke voeding(16).

Kortom: Het aanbrengen van munt essentiële oliën in verschillende vormen lijkt effectief te zijn in het voorkomen en behandelen van tepelscheuren en pijn die typisch geassocieerd wordt met borstvoeding.

6. Verbetert op subjectieve wijze verkoudheid symptomen

Veel vrij verkrijgbare behandelingen tegen verkoudheid en griep bevatten menthol, een primaire verbinding in pepermuntolie.

Veel mensen geloven dat menthol een effectief nasaal decongestivum is dat congestie kan ontdoen en de luchtstroom en ademhaling kan verbeteren.

Meerdere onderzoeken tonen echter aan dat menthol geen decongestieve functie heeft. Dat gezegd hebbende, onderzoek toont ook aan dat menthol subjectief de neusademhaling kan verbeteren(1718).

Hoewel menthol niet als decongestivum werkt, geeft het mensen het gevoel dat ze gemakkelijker door hun neus ademen.

Dit biedt waarschijnlijk op zijn minst enige verlichting voor mensen die verkouden zijn of griep hebben.

Kortom: Hoewel menthol niet als een nasaal decongestivum werkt. Biedt het verlichting voor verkoudheids- en griepverschijnselen door subjectief de ademhaling door de neus te verbeteren.

7. Kan slechte adem maskeren

Kauwgom met munt aroma en pepermuntjes zijn enkele van de eerste dingen waar mensen naar streven als ze slechte adem proberen te voorkomen of te laten verdwijnen.

Deskundigen zijn het erover eens dat de meeste van deze producten een onprettige geur voor een paar uur kunnen maskeren. Ze bedekken echter alleen slechte adem en verminderen niet de bacteriën of andere stoffen die in de eerste plaats slechte adem veroorzaken(1920).

Aan de andere kant kan het drinken van pepermuntthee en het kauwen op verse bladeren in staat zijn om zowel slechte adem te maskeren als bacteriën te doden, omdat reageerbuisstudies de antibacteriële effecten van pepermuntolie hebben aangetoond  (21).

Kortom: Munt aroma en kauwgom kunnen een paar uur onprettige geuren maskeren, maar is geen optimale langetermijnoplossing voor slechte adem.Pepermuntthee en kauwen op muntblaadjes kan heilzamer zijn bij het verminderen van bacteriën die slechte adem veroorzaken.

8. Eenvoudig toe te voegen aan je voeding

Je kunt gemakkelijk munt in groene salades, desserts, smoothies en zelfs water toevoegen. Muntthee is een andere populaire manier om het in uw voeding op te nemen.

Veel van de onderzoeken die de gezondheidsvoordelen van munt aantoonden, betroffen echter niet het eten van de bladeren met voedsel. In plaats daarvan werd munt als een capsule genomen, op de huid aangebracht of via ingeademde aromatherapie .

Wanneer u munt gebruikt voor gezondheidsdoeleinden, is het belangrijk om te evalueren wat u wilt bereiken en hoe de plant voor dat specifieke doel in het onderzoek is gebruikt.

De onderstaande lijst kan helpen een samenvatting te geven van een deel van het hierboven besproken onderzoek.

  • Het eten van verse of gedroogde bladeren: Gebruikt om slechte adem te behandelen.
  • Essentiële oliën inademen: kan de hersenfunctie en verkoudheidssymptomen verbeteren.
  • Aanbrengen op de huid: gebruikt om tepelpijn bij borstvoeding te verminderen.
  • Inname van capsules met voedsel: kan helpen bij de behandeling van PDS en indigestie.

Kortom:Munt kan gemakkelijk worden toegevoegd aan uw voeding. Merendeel van het onderzoek toonde gezondheidsvoordelen bij het nemen van als een capsule, toe te passen op de huid of het inhaleren via aromatherapie.

Tot slot

Munt maakt een heerlijke en gezonde toevoeging aan veel voedingsmiddelen en dranken.

Hoewel munt gemakkelijk aan vele gerechten kan worden toegevoegd. Onderzoek heeft aangetoond dat de gezondheidsvoordelen hoofdzakelijk als munt in capsules ingenomen, aangebracht op de huid of via aromatherapie ingeademd.

De gezondheidsvoordelen van munt variëren van het verbeteren van de hersenfunctie en spijsverteringsklachten tot het verlichten van borstvoedingspijn, verkoudheid/griep symptomen en zelfs slechte adem.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.