Rozenbottelthee is een kruidenthee gemaakt van de pseudo-vruchten van de rozenplant.

Het heeft een delicate, bloemige smaak die licht zoet is met een uitgesproken bittere nasmaak.

Rozenbottels zijn net onder de rozenblaadjes te vinden, de rozenbottels zijn klein, rond en doorgaans rood of oranje van kleur.

Er zijn honderden soorten rozenplanten, hoewel het onderzoek naar rozenbottels zich heeft geconcentreerd op de pseudo-vruchten van de Rosa caninaplant(1).

Rozenbottels zijn gekoppeld aan tal van voordelen, waaronder verbeterde immuniteit, gezondheid van het hart, gewichtsverlies en huidveroudering.

Hier zijn 8 gezondheidsvoordelen van het drinken van rozenbottelthee.

1. Rijk in antioxidanten

Antioxidanten zijn stoffen die de celbeschadiging door moleculen, vrije radicalen genaamd, beschermen of verminderen.

Het consumeren van voedingsmiddelen en dranken die rijk zijn aan antioxidanten kan bescherming bieden tegen chronische aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, kanker en diabetes type 2(2).

In een onderzoek naar de antioxidantgehalten van zes fruitextracten bleek rozenbottel de hoogste antioxidantcapaciteit te hebben ( 3 ).

Meer specifiek is gebleken dat het hoge gehalten aan polyfenolen , carotenoïden en vitamine C en E bevat, die allemaal krachtige antioxiderende eigenschappen hebben(14).

De hoeveelheid van deze antioxidanten in de rozenbottels kan sterk variëren, afhankelijk van de plantensoort, het tijdstip van de oogst en op welke hoogte waarop de plant werd gekweekt(45).

Interessant is dat planten van grotere hoogtes een hoger antioxidantgehalte hebben(4).

Bovendien laat onderzoek zien dat gedroogde rozenbottels minder antioxidanten kunnen bieden dan verse variëteiten( 6 ).

Aangezien rozenbottelthee ook met beide kan worden gemaakt, kunt je meer antioxidanten krijgen door verse rozenbottels te gebruiken in plaats van gedroogde of theezakjes.

Kortom: Rozenbottels zijn rijk aan antioxidanten die kunnen helpen beschermen tegen celbeschadiging door vrije radicalen. Hoewel de exacte hoeveelheid verschilt per plant, is aangetoond dat verse rozenbottels meer antioxidanten bevatten dan gedroogde.

2. Kan een gezond immuunsysteem ondersteunen

Eén van de meest indrukwekkende voordelen van rozenbottels is hun hoge concentratie aan vitamine C.

Hoewel de exacte hoeveelheid varieert per plant, is aangetoond dat rozenbottels tot de hoogste vitamine C-gehaltes van alle groenten en fruit behoren.(1,4).

Vitamine C speelt vele essentiële rollen in uw immuunsysteem, waaronder (7,8,9,10):

  • het stimuleren van de aanmaak van witte bloedcellen, lymfocyten genaamd, die uw lichaam beschermen tegen infecties.
  • het verbeteren van de functie van lymfocyten.
  • helpt de beschermende barrière van je huid tegen ziekteverwekkers van buitenaf in stand te houden.

Naast vitamine C bevatten de rozenbottels een hoog gehalte aan polyfenolen en vitamine A en E, die allemaal bijdragen aan de versterking en bescherming van uw immuunsysteem(11121314).

Hoewel wat dierlijk onderzoek suggereert dat het aanvullen met geconcentreerd rozenbottelextract de immuunfunctie kan verbeteren, ontbreekt het aan menselijk onderzoek(10).

Kortom: Vergeleken met andere groenten en fruit, bieden rozenbottels één van de hoogste gehaltes aan vitamine C. Deze vitamine, samen met andere verbindingen in rozenbottelthee, helpt je immuunsysteem te versterken en te beschermen.

3. Kan beschermen tegen hart- en vaatziekten

Vanwege de hoge concentratie aan antioxidanten kan rozenbottelthee de gezondheid van het hart ten goede komen.

Studies suggereren een verband tussen de inname van vitamine C en het risico op hart- en vaatziekten.

Een overzicht van 13 studies toonde aan dat het aanvullen met ten minste 500 mg vitamine C per dag geassocieerd werd met een significante afname van LDL (slecht) cholesterol en triglyceriden in het bloed, twee risicofactoren voor hartziekte (15).

Bovendien hebben de waarnemingsstudies ontoereikende vitamine C opname met een verhoogd risico om aan hartkwaal te sterven verbonden.(16).

Rozenbottels hebben ook een hoog gehalte aan flavonoïden. Van deze antioxidanten is aangetoond dat ze de bloeddruk verlagen bij mensen met een verhoogd gehalte en de bloedtoevoer naar het hart verbeteren(17).

Een 6 weken durende studie bij 31 volwassenen met obesitas toonde aan dat degenen die een drankje met 40 gram rozenbottelpoeder per dag consumeerden, de bloeddruk en het (slechte) LDL-cholesterolgehalte aanzienlijk hadden verbeterd, vergeleken met de controlegroep(18).

De onderzoekers suggereerden echter dat deze gunstige effecten gedeeltelijk te wijten kunnen zijn aan het hoge vezelgehalte van het poeder, dat niet aanwezig is in rozenbottelthee.

Kortom: Hoewel rozenbottels antioxidanten bevatten waarvan is aangetoond dat ze bescherming bieden tegen hart- en vaatziekten, is meer onderzoek nodig naar de effectiviteit van rozenbottelthee in het bijzonder.

4. Kan helpen bij gewichtsverlies

Onderzoek wijst uit dat rozebottelthee gewichtsverlies kan bevorderen .

Studies tonen aan dat de rozenbottels van de Rosa canina plant een hoog gehalte aan antioxidant bevatten, tiliroside genaamd, dat vetverbrandende eigenschappen kan hebben.

In een 8 weken durend onderzoek bij muizen die gevoelig zijn voor overgewicht, kregen degenen die een vetrijk dieet met 1% rozenbottelextract kregen, aanzienlijk minder lichaamsgewicht en maagvet dan dieren die het supplement niet kregen(19).

Menselijk onderzoek toont soortgelijke resultaten. In een 12 weken durende studie bij 32 volwassenen met overgewicht, waarbij dagelijks 100 mg rozenbottelextract werd genomen, daalde het lichaamsgewicht en het maagvet aanzienlijk, vergeleken met de placebogroep.(20).

Het huidige onderzoek beperkt zich echter tot de effecten van geconcentreerd rozenbottelextract – niet van thee. Meer menselijke studies zijn nodig om de relatie tussen rozenbottelthee en gewichtsverlies te evalueren.

Kortom: Sommige studies bij muizen en mensen wijzen op een verband tussen rozenbottelextract en verminderd lichaamsgewicht en maagvet. Toch is er specifiek meer onderzoek naar rozenbottelthee nodig.

5. Kan beschermen tegen diabetes type 2

Hoewel het exacte mechanisme onduidelijk is, suggereert onderzoek dat rozenbottels bescherming kunnen bieden tegen diabetes type 2.

In een studie bij muizen op een vetrijk dieet, dat met rozenbottelpoeder gedurende 10 tot 20 weken wordt aangevuld, zijn de bloedsuikerspiegels, de insulineniveaus en de groei van de vetcellen in de lever aanzienlijk gedaald – drie risicofactoren voor diabetes type 2.(21).

In een andere studie verlaagde het rozenbottelextract de nuchtere bloedsuikerspiegels bij ratten met diabetes significant (22).

In een studie bij volwassenen met obesitas had het dagelijks toevoegen van rozenbottelpoeder echter geen significant effect op het glucosegehalte of de insulinegevoeligheid. Deze resultaten waren van toepassing op mensen met gezonde en verminderde bloedsuikerspiegels, zowel op mensen met een gezonde als een verminderde bloedsuikerspiegel(20).

Net als bij gewichtsverlies is het huidige onderzoek beperkt tot rozenbottelextract en zijn er meer studies nodig over de relatie tussen rozenbottelthee en diabetes type 2 risico.

Kortom: Hoewel knaagdierstudies aantonen dat rozenbottelextract antidiabetische effecten heeft, is deze relatie nog niet bevestigd bij de mens. Daarnaast zijn er meer studies nodig die specifiek gebruik maken van rozenbottelthee.

6. Kan ontsteking en pijn verminderen

Rozenbottelthee bevat veel stoffen met ontstekingsremmende effecten, waaronder polyfenolen en galactolipiden(123).

Galactolipiden zijn de belangrijkste soorten vet in celmembranen. Onlangs zijn ze onderzocht op hun sterke ontstekingsremmende eigenschappen en hun potentieel om gewrichtspijn te verminderen(1,24).

In een overzicht van drie studies, aangevuld met rozenbottel verminderde aanzienlijk gewrichtspijn bij mensen met artrose. Voorts zouden degenen die rozenbottel ontvingen twee keer zoveel kans hebben om betere pijnniveaus te melden, vergeleken met de placebogroep.(24).

Een andere studie van 4 maanden bij 100 mensen met artrose toonde aan dat degenen die dagelijks 5 gram rozenbottelextract toevoegen, aanzienlijk minder pijn en een verhoogde mobiliteit van het heupgewricht ondervonden, vergeleken met de controlegroep(25).

In feite meldde 65% van de deelnemers in de rozenbottelgroep een zekere vermindering van pijn (25).

Rozenbottelextract daarvan is gesuggereerd dat het reumatoïde artritis kan verbeteren, hoewel het onderzoek beperkt is en menselijke studies van hoogwaardige kwaliteit ontbreekt(1).

Houd er rekening mee dat het onderzoek naar de ontstekingsremmende werking van rozenbottels zich heeft gericht op geconcentreerd extract in plaats van thee.

Kortom: Rozenbottelthee is rijk aan ontstekingsremmende stoffen, waaronder galactolipiden. Onderzoek heeft een verband aangetoond tussen rozenbottelextract en verminderde artritispijn. Toch zijn er meer studies met rozenbottelthee nodig om deze resultaten te bevestigen.

7. Kan huidveroudering tegengaan

Collageen is het meest voorkomende eiwit in je lichaam en verantwoordelijk voor de elasticiteit van je huid.

Van vitamine C is aangetoond dat het de collageensynthese bevordert en de huidcellen beschermt tegen schade door de zon, die beide kunnen helpen om je huid er strakker en jonger uit te laten zien. Aangezien de rozenbottelthee hoog in deze vitamine is, kon het drinken van het je huid ten goede komen(26).

Rozenbottelthee bevat bovendien het carotenoïde astaxanthine, dat een anti-aging effect kan hebben, omdat het de afbraak van collageen helpt voorkomen(27,28).

Andere carotenoïden in rozenbottelthee kunnen ook de gezondheid van de huid ten goede komen. Met name vitamine A en lycopeen staan bekend om hun bescherming van de huidcellen tegen schade door de zon(28).

Een 8 weken durende studie bij 34 mensen toonde aan dat degenen die 3 gram rozenbottelpoeder per dag consumeerden minder kraaienpootjes rimpels ervoeren, evenals verbeterde huidvochtigheid en elasticiteit(27).

Het is echter onduidelijk of het drinken van rozenbottelthee hetzelfde effect zou hebben op de gezondheid van de huid(27).

Kortom: Rozenbottelthee is rijk aan bestanddelen die je huid beschermen tegen veroudering, waaronder vitamine C en carotenoïden. Rozenbottelpoeder bleek rimpels te verminderen, maar er is meer onderzoek nodig om te bevestigen of het drinken van rozenbottelthee dezelfde voordelen zou bieden.

8. Gemakkelijk thuis te bereiden

Rozenbottelthee heeft een zure smaak die lijkt op die van groene appel en kan worden gemaakt van de pseudo-vruchten van elke rozenplant.

Toch is het aangeraden om rozenbottel niet te gebruiken van een plant die is bespoten met een pesticide die niet als veilig is aangemerkt voor menselijke consumptie.

Rozenbottels zien eruit als miniatuur rode of oranje appels en zijn te vinden net onder de bloemblaadjes van rozen.

Verse rozenbottels kunnen worden gebruikt voor thee door ze eerst goed af te spoelen om vuilresten te verwijderen.

Plaats vervolgens 4-8 rozenbottels in een kopje (240 ml) gekookt water. Laat de thee 10-15 minuten trekken en verwijder de vruchten.

Gedroogde rozenbottels kunnen ook worden gebruikt. Je kunt zelf verse rozenbottels drogen of voorgedroogde, losse rozenbottelthee kopen.

Om te bereiden, plaats 1-2 theelepels gedroogde rozenbottels in een infuser en dompel het onder in een kopje (240 ml) gekookt water. Week gedurende 10-15 minuten en verwijder vervolgens de infuser.

Als je de thee te bitter vindt, probeer dan een zoetstof zoals honing toe te voegen om de smaak in balans te brengen.

Rozenbottelthee smaakt heerlijk, zowel vers bereid als gekoeld.

Kortom: Rozenbottelthee kan thuis worden gezet met verse of gedroogde rozenbottels. Een zoetstof als honing wordt vaak toegevoegd om de bitterheid te compenseren.

Voorzorgsmaatregelen

Het is niet aangetoond dat Rozenbottelthee ernstige bijwerkingen heeft bij de meeste gezonde volwassenen. Sommige mensen zouden echter rozenbottelthee moeten vermijden.

De veiligheid en werkzaamheid van rozenbottelthee is bijvoorbeeld niet onderzocht bij vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven. Het is het beste om met je zorgverlener te overleggen voordat je deze thee probeert als je zwanger bent of borstvoeding geeft.

Wegens zijn hoge concentraties vitamine C kan rozenbottelthee bovendien het risico van nierstenen bij sommige personen verhogen. (29).

Tot slot, als je momenteel lithium gebruikt – een medicijn voor de behandeling van psychiatrische stoornissen – is het aan te raden om rozenbottelthee te vermijden, omdat het diuretische effect ervan de concentratie van lithium in uw lichaam kan verhogen, wat ernstige bijwerkingen kan veroorzaken.(30).

Kortom: Hoewel rozenbottelthee over het algemeen veilig is voor volwassenen, ontbreekt het aan bewijs voor de veiligheid tijdens de zwangerschap en de borstvoeding. Bovendien kan het bij sommige mensen het risico op nierstenen en lithium toxiciteit verhogen.

Tot slot

Rozenbottelthee is een kruidenthee gemaakt van de pseudo-vruchten van rozenplanten. Het heeft een lichte bloemige smaak met een duidelijke tinteling.

Naast het feit dat het thuis gemakkelijk te maken is, heeft het veel potentiële voordelen.

Door het hoge gehalte aan antioxidanten kan rozenbottelthee uw immuunsysteem versterken, gewichtsverlies bevorderen, gewrichtspijn verminderen, een gezond uitziende huid ondersteunen en bescherming bieden tegen hart- en vaatziekten en diabetes type 2.

Het bewijs voor veel van deze voordelen is echter beperkt tot studies over rozenbottelextract, en het is onduidelijk hoeveel rozenbottelthee je zou moeten drinken om deze effecten te ervaren.

Desalniettemin kan deze heerlijke drank een vleugje smaak toevoegen aan uw voeding – of je hem nu gedroogd koopt of vers maakt.