Yerba mate is een traditionele Zuid-Amerikaanse drank die wereldwijd aan populariteit wint.

Er wordt gezegd dat het de kracht van koffie heeft, de gezondheidsvoordelen van thee en de vreugde van chocolade.

Dit is een gedetailleerd overzicht van yerba mate en de top 8 gezondheidsvoordelen.

Wat is Yerba Mate?

Yerba mate is een kruidenthee gemaakt van de bladeren en twijgen van de Ilex paraguariensis plant.

18 Maanden Spotify Premium

Nu eenmalig slechts €14,99

Meer informatie

De bladeren worden meestal gedroogd boven vuur, dan doordrenkt met warm water om er thee van te maken.

Yerba mate wordt traditioneel geconsumeerd uit een drinkkop genaamd “kalebas” en met een ‘bombilla’ (filterrietje) gedronken. 

Van deze traditionele kalebas wordt gezegd dat het een teken van vriendschap en binding is.

Kortom: Yerba mate is een soort thee gemaakt van de gedroogde bladeren en twijgen van de Ilex paraguariensis plant. 

1. Rijk aan antioxidanten en voedingsstoffen

Yerba mate bevat verschillende heilzame voedingsstoffen voor planten, waaronder(1):

  • Xanthine: deze verbindingen werken als stimulerende middelen. Ze bevatten cafeïne en theobrominen, die ook te vinden zijn in thee, koffie en chocolade.
  • Caffeoyl-derivaten: deze verbindingen zijn de belangrijkste gezondheidsbevorderende antioxidanten in de thee.
  • Saponinen: deze bittere verbindingen hebben bepaalde ontstekingsremmende en cholesterolverlagende eigenschappen.
  • Polyfenolen: dit is een grote groep antioxidanten, gekoppeld aan een verminderd risico op vele ziekten.

Interessant genoeg lijkt de antioxidant kracht van yerba mate thee iets hoger te zijn dan dat van groene thee (2).

Bovendien yerba mate kan zeven van de negen essentiële aminozuren bevatten, naast bijna elke vitamine en mineraal die je lichaam nodig heeft(13).

De thee bevat echter zeer kleine hoeveelheden van deze voedingsstoffen, dus het is onwaarschijnlijk dat het op zichzelf een grote bijdrage levert aan uw voeding.

Kortom: Yerba mate is een krachtige antioxidant die veel heilzame voedingsstoffen voor planten bevat.

2. Kan energie stimuleren en mentale focus verbeteren

In een 85 mg cafeïne per kop bevat yerba mate minder cafeïne dan koffie maar meer dan een kopje thee (4).

Daarom heeft het net als elk ander cafeïnehoudend voedingsmiddel of drank, het vermogen om uw energieniveau te verhogen en u minder vermoeid te laten voelen.

Cafeïne kan ook de niveaus van bepaalde signaalmoleculen in de hersenen beïnvloeden, waardoor het bijzonder gunstig is voor uw mentale focus (56).

Verschillende waargenomen studies bij de mens verbeterden de alertheid, de reactietijd op korte termijn en de reactietijd bij deelnemers die tussen 37,5 en 450 mg cafeïne aten (7).

Daarnaast zijn mensen die regelmatig yerba mate thee consumeren vaak enthousiast dat het de alertheid verbetert, zoals koffie, maar zonder de zenuwachtige bijwerkingen.

Deze getuigenissen zijn echter nog niet wetenschappelijk bewezen.

Kortom: Dankzij het cafeïnegehalte kan yerba mate helpen uw energieniveau te verhogen en uw mentale focus te verbeteren.

3. Kan de fysieke prestaties verbeteren

Van cafeïne is ook bekend dat het spiercontracties verbetert, vermoeidheid vermindert en de sportprestaties met maximaal 5% verbeteren (891011).

Omdat yerba mate een matige hoeveelheid cafeïne bevat, kunnen degenen die het drinken vergelijkbare fysieke prestatievoordelen verwachten.

In feite heeft een recente studie de effecten op gezonde mannen en vrouwen getest. Degenen die één capsule van 1 gram Yerba mate kregen vlak voor de training, verbrandden 24% meer vet tijdens oefeningen met matige intensiteit (12).

Een hogere afhankelijkheid van vet als brandstof tijdens de training spaart uw koolhydratenreserves uit voor kritieke momenten met hoge intensiteit, zoals fietsen op een heuvel of naar de finish sprinten. Dit kan zich vertalen in betere sportprestaties.

De optimale hoeveelheid yerba mate om te drinken voor de training is momenteel onbekend.

Kortom: Yerba mate verhoogt de afhankelijkheid van vet voor brandstof tijdens de training. Het kan ook spiercontracties verbeteren en vermoeidheid verminderen, die allemaal kunnen bijdragen aan betere fysieke prestaties.

4. Kan beschermen tegen infecties

Yerba mate kan infecties van bacteriën, parasieten en schimmels helpen voorkomen.

Een studie vond dat een hoge dosis yerba mate-extract werd E. coli gedeactiveerd, een bacterie die voedselvergiftigingsverschijnselen veroorzaakt zoals maagkrampen en diarree(1314).

Verbindingen in yerba mate kunnen ook de groei van Malassezia furfur, een schimmel die verantwoordelijk is voor de schilferige huid, roos en bepaalde huiduitslag(15).

Ten slotte suggereert onderzoek dat verbindingen erin enige bescherming tegen darmparasieten kunnen bieden(1).

Desalniettemin werden de meeste van deze studies uitgevoerd op geïsoleerde cellen. Het is op dit moment onduidelijk of deze voordelen voor de mens hetzelfde zijn en er is meer onderzoek nodig(1617).

Kortom: Het kan een aantal antibacteriële, antiparasitaire en schimmelwerende eigenschappen hebben. Er is echter meer onderzoek nodig.

5. Kan u helpen om af te vallen en buikvet

Dierproeven laten zien dat yerba mate de eetlust kan verminderen en stofwisseling stimuleren , die kan helpen met gewichtsverlies(18).

Het lijkt het totale aantal vetcellen te verminderen en de hoeveelheid vet die ze bevatten te verminderen (19).

Menselijk onderzoek suggereert dat het ook de hoeveelheid opgeslagen vet kan verhogen die wordt verbrand voor energie(1220).

Bovendien ontdekte een recente 12 weken durende studie bij mensen met overgewicht dat degenen die 3 gram yerba mate per dag kregen een gemiddelde van 0,7 kg verloren.Ze hebben ook hun taille-tot-heupverhouding met 2% verlaagd, wat aangeeft dat ze buikvet verloren (21).

Ter vergelijking: de deelnemers die een placebo kregen nam gemiddeld het gewicht met 2,8 kg toe en verhoogden hun heup-tot-heup ratio met 1% in dezelfde periode van 12 weken(21).

Kortom: Het kan de eetlust verminderen, de stofwisseling stimuleren en de hoeveelheid vetverbranding voor brandstof verhogen. Dit kan je helpen af ​​te vallen.

6. Kan uw immuunsysteem stimuleren

Yerba mate bevat saponinen, die natuurlijke verbindingen met ontstekingsremmende eigenschappen bevat(122).

Daarnaast bevat het kleine hoeveelheden vitamine C, vitamine E, selenium en zink. Deze antioxidanten kunnen het immuunsysteem versterken en de gezondheid bevorderen (2324).

Onderzoekers hebben de directe effecten van yerba mate op het menselijke immuunsysteem echter nog niet onderzocht.

Kortom: Het heeft ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen die het immuunsysteem kunnen versterken.

7. Verlaagt bloedsuikerwaarden

Yerba mate kan helpen bij lagere bloedsuikerspiegel en het verminderen van complicaties die vaak gezien worden bij diabetes.

Een recent onderzoek meldt dat het de insuline signalering bij dieren kan verbeteren (25).

Het kan ook de vorming van voorkomen geavanceerde glycatie-eindproducten (AGE’s), die betrokken zijn bij de ontwikkeling en verergering van vele ziekten(2627).

Onderzoek bij mensen ontbreekt echter momenteel.

Kortom: Het kan de insuline signalering en de bloedsuikerspiegel verbeteren. Er is echter meer onderzoek nodig bij de mens.

8. Kan het risico op hartziekten verlagen

Yerba mate bevat antioxidanten, zoals caffeoyl-derivaten en polyfenolen, die kunnen beschermen tegen hartziekten.

Cel- en dierstudies melden ook dat mate-extract enige bescherming tegen hartziekte kan bieden(2829).

Bij mensen lijkt yerba mate het cholesterolgehalte te verlagen.

In een 40-daagse studie verlaagden deelnemers die dagelijks 330 ml yerba mate dronken hun LDL-cholesterolgehalte met 8,6-13,1%(30).

Dat gezegd hebbende, zijn er meer studies nodig voordat er sterke conclusies kunnen worden getrokken.

Kortom: Yerba mate’s antioxidant, ontstekingsremmende en cholesterolverlagende eigenschappen kunnen helpen beschermen tegen hartziekten.

Yerba Mate bereiden

Yerba mate wordt traditioneel geserveerd in een verpakking genaamd kalebas.

Het wordt vaak gedronken door een ‘bombilla’ (filterrietje).

Om Yerba mate te bereiden, vult u de onderste derde van de kalebas met gedroogde of geroosterde mate bladeren voordat u heet water toevoegt.

Als u geen kalebas bezit, kunt u mate thee bereiden in een cafetière.

De thee wordt vaak geserveerd met gebrande suiker, citroensap of melk en kan meerdere keren met warm water worden gebruikt voordat nieuwe bladeren worden gebruikt om er weer thee van te maken.

Hoewel het traditioneel heet wordt gedronken, geven sommige mensen er de voorkeur aan om het koud te serveren, vooral in warme klimaten.

Kortom: Yerba mate kan zowel warm als koud worden geconsumeerd en is vergelijkbaar met andere losse theesoorten. Het wordt traditioneel geserveerd in een kalebas.

Veiligheid en bijwerkingen

Het is onwaarschijnlijk dat het schadelijk is voor gezonde volwassenen die het af en toe drinken.

Degenen die het regelmatig drinken, lopen echter een verhoogd risico op het volgende:

Kanker

Onderzoek heeft aangetoond dat het langdurig drinken van grote hoeveelheden yerba-mate kan het risico op kanker van de bovenste luchtwegen en het spijsverteringskanaal verhogen(1313233).

Een mogelijke verklaring is dat mate polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s) bevat, bekende carcinogenen die ook voorkomen in tabaksrook en gegrild vlees  (1).

Het wordt ook vaak gebruikt bij zeer hoge temperaturen. Dit kan de luchtwegen en het maagdarmkanaal beschadigen, waardoor het risico op vorming van kanker in de cel toeneemt (3134).

Sommige verbindingen erin kunnen echter beschermen tegen andere soorten kanker (135).

Cafeïne-gerelateerde bijwerkingen

Yerba mate bevat cafeïne. Teveel cafeïne kan bij sommige mensen hoofdpijn, migraine en hoge bloeddruk veroorzaken(3637).

Zwangere vrouwen moeten de mate van inname beperken tot maximaal drie kopjes per dag.Teveel cafeïne kan het risico op een miskraam en een laag geboortegewicht verhogen(3839).

Medicatie-interacties

Studies tonen aan dat bepaalde verbindingen in yerba mate monoamineoxidaseremmer (MAOI) activiteit hebben. MAO-remmers worden vaak voorgeschreven als medicijnen tegen depressie en de ziekte van Parkinson(1).

Daarom moeten personen die MAO-remmers nemen voorzichtig zijn met het gebruik van yerba mate.

Ten slotte kan het vanwege het cafeïnegehalte ook interageren met de spierontspanner Zanaflex of het antidepressivum Luvox. Personen die deze medicijnen gebruiken, moeten yerba mate vermijden, omdat dit de effecten van de geneesmiddelen kan vergroten(40).

Kortom: Frequente consumptie van hete yerba mate kan het risico op bepaalde kankers verhogen. Zwangere vrouwen en personen die gevoelig zijn voor cafeïne of bepaalde voorgeschreven medicijnen gebruiken, moeten dit voorzichtig gebruiken.

Tot slot

Yerba mate is mogelijk niet voor iedereen geschikt en als het met regelmatig wordt gedronken bij hoge temperaturen kan het risico op bepaalde vormen van kanker toenemen.

Deze drank bevat echter ook verschillende heilzame verbindingen die verband houden met indrukwekkende gezondheidsvoordelen.

Als je yerba mate een kans wilt geven, begin dan langzaam en zorg ervoor dat je het een beetje laat afkoelen voordat je het drinkt.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.