Specerijen

8 Verrassende gezondheidsvoordelen van kruidnagel

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Kruidnagels zijn de bloemknoppen van de kruidnagelboom, een groenblijvende plant die ook bekend staat als Syzygium aromaticum1 ).

Te verkrijgen in zowel hele als gemalen vorm, dit veelzijdige specerij met een zeer overheersende smaak kan worden gebruikt voor onder andere in een stoofvlees gerecht, voegt smaak toe aan warme dranken en wordt veel gebruikt in koekkruiden, zoals in speculaas.

Misschien kent u kruidnagel als één van de belangrijkste ingrediënten te vinden in ontbijtkoek of als basis specerij in de Indiase keuken.

Naast hun zoete, aromatische smaak staan ​​kruidnagels bekend om hun krachtige geneeskrachtige eigenschappen.

Dierstudies hebben zelfs aangetoond dat de verbindingen in kruidnagel verschillende gezondheidsvoordelen kunnen hebben, waaronder ondersteuning van de gezondheid van de lever en het helpen stabiliseren van de bloedsuikerspiegel (2 , 3 ).

Dit artikel bespreekt 8 van de meest indrukwekkende voordelen voor de gezondheid van het eten van kruidnagel.

1. Bevatten belangrijke voedingsstoffen

Kruidnagel bevat vezels, vitamines en mineralen, dus het gebruik van hele of gemalen kruidnagels om smaak aan uw voedsel toe te voegen, kan enkele belangrijke voedingsstoffen opleveren.

Een theelepel (2 g) gemalen kruidnagel bevat ( 4 ):

  • Calorieën: 21
  • Koolhydraten: 1 gram
  • Vezels: 1 gram
  • Mangaan: 30% van de ADH
  • Vitamine K: 4% van de ADH
  • Vitamine C: 3% van de ADH

Vezels kan constipatie helpen voorkomen en stoelgang bevorderen, vitamine C kan je immuunsysteem helpen versterken en vitamine K is een belangrijke voedingsstof voor de bloedstolling( 5 , 6 , 7 ).

Verder is mangaan een essentieel mineraal voor het behouden van de hersenfunctie en het bouwen van sterke botten( 8 , 9 ).

Naast de hierboven genoemde voedingsstoffen bevatten gemalen kruidnagels kleine hoeveelheden calcium, magnesium en vitamine E ( 4 ).

Kortom: Kruidnagel bevat weinig calorieën en bevat wat vezels, mangaan, vitamine K en vitamine C.

 2. Rijk aan antioxidanten

Naast verschillende belangrijke vitaminen en mineralen bevatten kruidnagels veel antioxidanten( 10 ).

Antioxidanten zijn verbindingen die oxidatieve stress verminderen, wat kan bijdragen aan de ontwikkeling van chronische ziekten(11 ).

Kruidnagel bevat ook een verbinding genaamd eugenol, waarvan is aangetoond dat het werkt als een natuurlijke antioxidant.

In feite bleek uit een reageerbuisstudie dat eugenol oxidatieve schade veroorzaakt door vrije radicalen vijfmaal effectiever stopte dan vitamine E, een andere krachtige antioxidant( 12 ).

Naast eugenol bevatten gemalen kruidnagels vitamine C.

Vitamine C werkt als een antioxidant in uw lichaam en helpt het neutraliseren van vrije radicalen, deze verbindingen die zich kunnen opbouwen en leiden tot schadelijke oxidatieve stress (13 , 14 ).

Het opnemen van kruidnagel in uw dieet samen met andere voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten, kan uw algehele gezondheid helpen verbeteren.

Kortom: Kruidnagel bevat veel antioxidanten, waaronder eugenol en vitamine C, die beide kunnen helpen oxidatieve stress te verminderen.

3. Kan beschermen tegen kanker

Sommige onderzoeken tonen aan dat de verbindingen die in kruidnagels worden gevonden, kunnen helpen beschermen tegen kanker.

Een reageerbuisstudie wees uit dat extract van kruidnagel de groei van tumoren hielp stoppen en celdood in kankercellen bevorderde( 15 ).

Een andere reageerbuisstudie had vergelijkbare resultaten, die aantoonden dat geconcentreerde hoeveelheden kruidnagelolie celdood in 80% van de slokdarmkankercellen veroorzaakte( 16 ).

Het eugenol dat in kruidnagels wordt aangetroffen, heeft ook anti-kanker eigenschappen.

Uit een reageerbuisstudie bleek dat eugenol de celdood effectief bevorderde in cervicale kankercellen( 17).

Houd er echter rekening mee dat in deze reageerbuisstudies zeer geconcentreerde hoeveelheden kruidnagel extract, kruidnagelolie en eugenol werden gebruikt.

Eugenol is giftig in grote hoeveelheden en overdosering met kruidnagelolie kan leverschade veroorzaken, vooral bij kinderen. Verder onderzoek is nodig om te bepalen hoe lagere hoeveelheden mensen kunnen beïnvloeden(18).

Kortom: Uit reageerbuisstudies blijkt dat de verbindingen in kruidnagel de groei van kankercellen kunnen verminderen en de celdood van kanker kunnen bevorderen.Meer onderzoek is nodig om deze effecten bij mensen te bevestigen.

4. Kan de gezondheid van de lever verbeteren

Studies tonen aan dat de heilzame stoffen in kruidnagels de gezondheid van de lever kunnen bevorderen.

De verbinding eugenol kan met name gunstig zijn voor de lever.

Eén dierstudie voedde ratten met leververvetting een mengsels die ofwel kruidnagelolie of eugenol bevatten.

Beide mengsels verbeterden de leverfunctie, verminderde ontsteking en verminderde oxidatieve stress( 22 ).

Een andere dierstudie toonde aan dat het eugenol dat in kruidnagels werd gevonden, hielp tekenen van levercirrose of littekenvorming van de lever te keren ( 2 ).

Helaas is onderzoek naar de leverbeschermende effecten van kruidnagel en eugenol bij mensen beperkt.

In een kleine studie werd echter gevonden dat het nemen van eugenol supplementen gedurende één week de gehaltes van GST, een enzym dat betrokken is bij ontgifting, dat vaak een marker is voor leverziekte, vermindert( 23 , 24 ).

Kruidnagel is ook rijk aan antioxidanten, die kunnen helpen bij het voorkomen van leveraandoeningen vanwege hun vermogen om oxidatieve stress te verminderen( 25 ).

Houd er echter rekening mee dat eugenol in grote hoeveelheden giftig is. Eén case study bij een 2-jarige jongen toonde aan dat 5 tot 10 ml kruidnagelolie ernstige leverbeschadiging veroorzaakte (27).

Kortom: Sommige studies tonen aan dat kruidnagels en de verbindingen die ze bevatten kunnen helpen oxidatieve stress te verminderen en de lever te beschermen.

5. Kan bacteriën doden

Van kruidnagels is aangetoond dat ze antimicrobiële eigenschappen hebben, wat betekent dat ze de groei van micro-organismen zoals bacteriën kunnen helpen stoppen( 18 ).

Een onderzoek toonde aan dat essentiële olie van kruidnagel effectief was in het doden van drie veel voorkomende soorten bacteriën, waaronder E. coli , een bacteriestam die krampen, diarree, vermoeidheid en zelfs de dood kan veroorzaken(19 ).

Bovendien kunnen de antibacteriële eigenschappen van kruidnagel zelfs de mondgezondheid bevorderen.

In één reageerbuisstudie bleken de uit kruidnagels geëxtraheerde verbindingen de groei van twee soorten bacteriën die bijdragen aan tandvleesaandoeningen te stoppen (20 ).

Een andere studie bij 40 personen testten de effecten van een kruiden-mondwater bestaande uit tea tree olie , kruidnagel en basilicum.

Na 21 dagen lang het kruiden-mondwater te hebben gebruikt, toonden ze verbeteringen in de gezondheid van het tandvlees, evenals de hoeveelheid plaque en bacteriën in de mond( 21 ).

In combinatie met regelmatig poetsen en goede mondhygiëne, kunnen de antibacteriële effecten van kruidnagel uw mondgezondheid ten goede komen.

Kortom: Studies tonen aan dat kruidnagel de mondgezondheid kan bevorderen, dankzij hun antimicrobiële eigenschappen, die mogelijk helpen bij het doden van schadelijke bacteriën.

6. Kan helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel

Uit onderzoek bleek dat de stoffen gevonden in kruidnagel kan helpen uw bloedsuikerspiegel te beheersen.

Een dierstudie toonde aan dat kruidnagel extract hielp bij het matigen van de bloedsuikerspiegel bij diabetische muizen( 3 ).

In een andere reageerbuis en dierstudie werd gekeken naar de effecten van extract van kruidnagel en nigericine, een stof die voorkomt in kruidnagel, zowel op menselijke spiercellen als bij diabetische muizen.

Kruidnagel en nigericine bleken de opname van suiker uit het bloed in cellen te verhogen, de secretie van insuline te verhogen en de functie van cellen die insuline produceren te verbeteren ( 26 ).

Insuline is een hormoon dat verantwoordelijk is voor het transport van suiker uit uw bloed naar uw cellen. Het goed functioneren van insuline is essentieel voor het handhaven van een stabiele bloedsuikerspiegel.

In combinatie met een uitgebalanceerde voeding, kunnen kruidnagels helpen om uw bloedsuikerspiegel onder controle te houden.

Kortom: Reageerbuis- en dierstudies hebben aangetoond dat de verbindingen in kruidnagels de insulineproductie en een lagere bloedsuikerspiegel kunnen bevorderen.

7. Kan botgezondheid bevorderen

Lage botdichtheid is een aandoening die naar schatting 43 miljoen van de oudere volwassenen in de VS treft (27 ).

Het kan leiden tot de ontwikkeling van osteoporose, waaronder verzwakte, poreuze botten en een verhoogd risico op botbreuken.

Van sommige verbindingen in kruidnagel is aangetoond dat ze helpen de botdichtheid te behouden in dierstudies.

Een dierstudie toonde bijvoorbeeld aan dat extract van kruidnagel hoog in eugenol verschillende markers van osteoporose en verhoogde botdichtheid en sterkte verbeterde( 28 ).

Kruidnagel is ook rijk aan mangaan en levert een indrukwekkende 30% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid in slechts 1 theelepel (2 gram) gemalen kruidnagels( 4 ).

Mangaan is een mineraal dat betrokken is bij de vorming van botten en ongelooflijk belangrijk is voor de gezondheid van de botten .

Een dierstudie toonde aan dat het nemen van mangaansupplementen gedurende 12 weken de botmineraaldichtheid en botgroei verhoogde( 29 ).

Het huidige onderzoek naar de effecten van kruidnagels op de botdichtheid is echter meestal beperkt tot dier- en reageerbuisstudies. Meer onderzoek is nodig om te bepalen hoe het botvorming bij mensen kan beïnvloeden.

Kortom: Dierstudies tonen aan dat kruidnagel extract en mangaan de botmineraaldichtheid kunnen helpen verhogen. Meer onderzoek is nodig om deze effecten te bevestigen.

8. Kan maagzweren verminderen

Sommige onderzoeken wijzen erop dat de verbindingen die in kruidnagel worden aangetroffen maagzweren kunnen helpen behandelen.

Ook bekend als peptische zweren, maagzweren zijn pijnlijke zweertjes die zich vormen in het slijmvlies van de maag, de twaalfvingerige darm of de slokdarm.

Ze worden meestal veroorzaakt door verminderingen in de beschermende bekleding van de maag die het gevolg zijn van factoren waaronder stress, infectie en genetica( 30 ).

In één dierstudie bleek de essentiële olie van kruidnagels de productie van maagslijm te verhogen(31 ).

Maagslijm werkt als een barrière en helpt erosie van de maagslijmvlies tegen spijsverteringszuren te voorkomen(32 ).

Een andere dierstudie wees uit dat kruidnagel extract maagzweren helpt behandelen en effecten heeft die vergelijkbaar zijn met verschillende anti-maagzweer medicijnen( 33 ).

Hoewel de anti-maagzweereffecten van kruidnagel en hun verbindingen veelbelovend kunnen zijn, zijn verdere studies nodig over hun effecten bij mensen.

Kortom: Sommige dierstudies tonen aan dat kruidnagel extract en kruidnagelolie de productie van maagslijm kunnen verhogen en helpen beschermen tegen maagzweren. Meer onderzoek bij mensen is nodig.

Tot slot

Kruidnagel heeft veel potentiële gezondheidsvoordelen, waaronder het onder controle houden van de bloedsuikerspiegel en het helpen blokkeren van de groei van bacteriën.

Zoals met veel gezonde voedingsmiddelen, zijn ze het meest effectief wanneer ze worden opgenomen als onderdeel van een gezond en uitgebalanceerde voeding . Probeer een paar porties kruidnagel per week in uw maaltijden te integreren.

U kunt eenvoudig gemalen kruidnagel in vele gerechten integreren. Ze brengen een warme, kenmerkende smaak aan desserts, curry of chutneys geven.

Je kunt ook hele kruidnagels gedurende 5-10 minuten in kokend water laten sudderen om een ​​kalmerende kop kruidnagel thee te maken.

Kruidnagels zijn heerlijk en kunnen een groot aantal belangrijke voordelen voor de gezondheid bieden.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.