Kruidnagels zijn de bloemknoppen van de kruidnagelboom, een groenblijvende plant die ook bekend staat als Syzygium aromaticum1 ).

Te verkrijgen in zowel hele als gemalen vorm, dit veelzijdige specerij met een zeer overheersende smaak kan worden gebruikt voor onder andere in een stoofvlees gerecht, voegt smaak toe aan warme dranken en wordt veel gebruikt in koekkruiden, zoals in speculaas.

Misschien kent u kruidnagel als één van de belangrijkste ingrediënten te vinden in ontbijtkoek of als basis specerij in de Indiase keuken.

Naast hun zoete, aromatische smaak staan kruidnagels bekend om hun krachtige medicinale eigenschappen.

Aanbiedingen deze maand

UPGRADE jouw eigen SPOTIFY account

Spotify Premium + Videoland voor slecht €24,99

Netflixs accounts 1,3.6 of 12 maanden

Videoland en Disney+ accounts

Nieuw: Telegraaf Premium Digitaal

Fox Sports + Go accounts

Profiteer nu van deze aanbiedingen

Dierstudies hebben zelfs aangetoond dat de verbindingen in kruidnagel verschillende gezondheidsvoordelen kunnen hebben, waaronder ondersteuning van de gezondheid van de lever en het helpen stabiliseren van de bloedsuikerspiegel (2 , 3 ).

Dit artikel bespreekt 8 van de meest indrukwekkende voordelen voor de gezondheid van het eten van kruidnagel.

1. Bevatten belangrijke voedingsstoffen

Kruidnagel bevat vezels, vitaminen en mineralen, dus het gebruik van hele of gemalen kruidnagel om smaak toe te voegen aan uw voedsel kan een aantal belangrijke voedingsstoffen leveren.

Een theelepel (2 g) gemalen kruidnagel bevat ( 4 ):

  • Calorieën: 21
  • Koolhydraten: 1 gram
  • Vezels: 1 gram
  • Mangaan: 30% van de ADH
  • Vitamine K: 4% van de ADH
  • Vitamine C: 3% van de ADH

Vezels kan constipatie helpen voorkomen en stoelgang bevorderen, vitamine C kan helpen uw immuunsysteem te versterken en vitamine K is een belangrijke voedingsstof voor de bloedstolling( 5 , 6 , 7 ).

Verder is mangaan een essentieel mineraal voor het behouden van de hersenfunctie en het bouwen van sterke botten( 8 , 9 ).

Naast de bovengenoemde voedingsstoffen bevatten de gemalen kruidnageltjes kleine hoeveelheden calcium, magnesium en vitamine E ( 4 ).

Kortom: Kruidnagel bevat weinig calorieën en zorgt voor wat vezels, mangaan, vitamine K en vitamine C.

 2. Rijk aan antioxidanten

De kruidnagel bevat niet alleen een aantal belangrijke vitaminen en mineralen, maar is ook rijk aan antioxidanten( 10 ).

Antioxidanten zijn verbindingen die oxidatieve stress verminderen, wat kan bijdragen aan de ontwikkeling van chronische ziekten.(11 ).

Kruidnagel bevat ook een verbinding genaamd eugenol oxidatieve schade veroorzaakt door vrije radicalen vijfmaal effectiever stopte dan vitamine E, een ander krachtig antioxidant.

In feite bleek uit een reageerbuisstudie dat eugenol oxidatieve schade veroorzaakt door vrije radicalen vijfmaal effectiever stopte dan vitamine E, een ander krachtig antioxidant( 12 ).

Naast eugenol bevatten gemalen kruidnagels vitamine C.

Vitamine C werkt als een antioxidant in je lichaam en helpt vrije radicalen te neutraliseren, wat verbindingen zijn die schadelijke oxidatieve stress kunnen opbouwen en veroorzaken(13 , 14 ).

Het opnemen van kruidnagel in uw voeding samen met andere voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten, kan uw algehele gezondheid helpen verbeteren.

Kortom: Kruidnagel bevat veel antioxidanten, waaronder eugenol en vitamine C, die beide kunnen helpen oxidatieve stress te verminderen.

3. Kan beschermen tegen kanker

Sommige onderzoeken tonen aan dat de verbindingen die in kruidnagel worden aangetroffen, kunnen helpen beschermen tegen kanker.

Één reageerbuisstudie vond dat het kruidnagelextract de groei van tumoren hielp tegenhouden en bevorderde celdood in kankercellen.( 15 ).

Een andere reageerbuisstudie had vergelijkbare resultaten, die aantoonden dat geconcentreerde hoeveelheden kruidnagelolie celdood in 80% van de slokdarmkankercellen veroorzaakte( 16 ).

Het eugenol dat in kruidnagel wordt gevonden, heeft ook anti-kanker eigenschappen.

Uit een reageerbuisstudie bleek dat eugenol de celdood effectief bevorderde in cervicale kankercellen( 17).

Houd er echter rekening mee dat deze reageerbuisstudies zeer geconcentreerde hoeveelheden kruidnagelextract, kruidnagelolie en eugenol gebruikten.

Eugenol is giftig in grote hoeveelheden en een overdosering van kruidnagelolie kan leverschade veroorzaken, vooral bij kinderen. Verder onderzoek is nodig om vast te stellen hoe lagere hoeveelheden de mens kunnen beïnvloeden(18).

Kortom: Reageerbuisstudies tonen aan dat de verbindingen in kruidnagel de groei van kankercellen kunnen verminderen en de dood van kankercellen kunnen bevorderen. Meer onderzoek is nodig om deze effecten bij mensen te bevestigen.

4. Kan de gezondheid van de lever verbeteren

Studies tonen aan dat de heilzame stoffen in kruidnagel de gezondheid van de lever kunnen helpen bevorderen.

De verbinding eugenol kan met name gunstig zijn voor de lever.

Eén dierstudie voedde ratten met leververvetting een mengsels die ofwel kruidnagelolie of eugenol bevatten.

Beide mengsels verbeterden de leverfunctie, verminderde ontsteking en verminderde oxidatieve stress( 22 ).

Een andere dierstudie toonde aan dat het eugenol dat in kruidnagels werd gevonden, hielp tekenen van levercirrose of littekenvorming van de lever te keren( 2 ).

Helaas is onderzoek naar de leverbeschermende effecten van kruidnagel en eugenol bij mensen beperkt.

In een kleine studie werd echter gevonden dat het nemen van eugenol supplementen gedurende één week de gehaltes van GST, een enzym dat betrokken is bij ontgifting, dat vaak een marker is voor leverziekte, vermindert( 23 , 24 ).

Kruidnagel is ook rijk aan antioxidanten, die kunnen helpen bij het voorkomen van leveraandoeningen vanwege hun vermogen om oxidatieve stress te verminderen( 25 ).

Houd er echter rekening mee dat eugenol in grote hoeveelheden giftig is. Een casestudy bij een 2 jaar oude jongen toonde aan dat 5 tot 10 ml kruidnagelolie ernstige leverschade veroorzaakte. (27).

Kortom: Sommige studies tonen aan dat kruidnagels en de verbindingen die ze bevatten kunnen helpen oxidatieve stress te verminderen en de lever te beschermen.

5. Kan bacteriën doden

Van kruidnagels is aangetoond dat ze antimicrobiële eigenschappen hebben, wat betekent dat ze de groei van micro-organismen zoals bacteriën kunnen helpen stoppen( 18 ).

Een onderzoek toonde aan dat essentiële olie van kruidnagel effectief was in het doden van drie veel voorkomende soorten bacteriën, waaronder E. coli , een bacteriestam die krampen, diarree, vermoeidheid en zelfs de dood kan veroorzaken(19 ).

Bovendien kunnen de antibacteriële eigenschappen van kruidnagel zelfs de mondgezondheid bevorderen.

In één reageerbuisstudie bleken de uit kruidnagels geëxtraheerde verbindingen de groei van twee soorten bacteriën die bijdragen aan tandvleesaandoeningen te stoppen (20 ).

Een andere studie bij 40 personen testten de effecten van een kruiden-mondwater bestaande uit tea tree olie , kruidnagel en basilicum.

Na het gebruik van de kruiden mondspoeling gedurende 21 dagen, toonden ze verbeteringen in de gezondheid van het tandvlees, evenals de hoeveelheid plak en bacteriën in de mond( 21 ).

In combinatie met regelmatig poetsen en een goede mondhygiëne kan de antibacteriële werking van kruidnagel uw mondgezondheid ten goede komen.

Kortom: Studies tonen aan dat kruidnagel de mondgezondheid kan bevorderen, dankzij hun antimicrobiële eigenschappen, die mogelijk helpen bij het doden van schadelijke bacteriën.

6. Kan helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel

Uit onderzoek bleek dat de stoffen gevonden in kruidnagel kan helpen uw bloedsuikerspiegel te beheersen.

Een dierlijke studie vond dat het kruidnagelextract de toename van de bloedsuikerspiegel bij diabetische muizen hielp matigen( 3 ).

Een andere reageerbuis en dierlijke studie bekeken de gevolgen van kruidnagelextract en nigericine, een stof die voorkomt in kruidnagel, zowel op menselijke spiercellen als bij diabetische muizen.

Kruidnagel en nigericine bleken de opname van suiker uit het bloed in cellen te verhogen, de afscheiding van insuline te verhogen en de functie van cellen te verbeteren die insuline produceren( 26 ).

Insuline is een hormoon dat verantwoordelijk is voor het transport van suiker uit je bloed naar je cellen. De goede werking van insuline is essentieel voor het behoud van een stabiele bloedsuikerspiegel.

In combinatie met een evenwichtige voeding kunnen kruidnagels helpen om uw bloedsuikerspiegel onder controle te houden.

Kortom: Uit proefbuis- en dierstudies is gebleken dat de verbindingen in kruidnagels kunnen helpen bij het bevorderen van de insulineproductie en het verlagen van de bloedsuikerspiegel.

7. Kan de gezondheid van het bot bevorderen

Lage botmassa is een aandoening die alleen al in de VS naar schatting 43 miljoen oudere volwassenen treft.(27 ).

Het kan leiden tot de ontwikkeling van osteoporose, waaronder verzwakte, poreuze botten en een verhoogd risico op botbreuken.

Sommige van de verbindingen in kruidnagel daarvan is aangetoond dat ze bijdragen aan het behoud van de botmassa in dierstudies.

Een dierstudie toonde bijvoorbeeld aan dat extract van kruidnagel hoog in eugenol verschillende markers van osteoporose en verhoogde botdichtheid en sterkte verbeterde( 28 ).

Kruidnagel is ook rijk aan mangaan en levert een indrukwekkende 30% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid in slechts 1 theelepel (2 gram) gemalen kruidnagels( 4 ).

Mangaan is een mineraal dat betrokken is bij de vorming van botten en ongelooflijk belangrijk is voor de gezondheid van de botten.

Een dierlijke studie toonde aan dat het nemen van mangaan supplementen gedurende 12 weken de botmineraaldichtheid en de botgroei verhoogde( 29 ).

Het huidige onderzoek naar de effecten van kruidnagel op de botmassa beperkt zich echter voornamelijk tot dier- en proefbuisonderzoek. Meer onderzoek is nodig om te bepalen hoe het de botvorming bij mensen kan beïnvloeden.

Kortom: Dierstudies tonen aan dat kruidnagelextract en mangaan kunnen helpen om de botmineraaldichtheid te verhogen. Meer onderzoek is nodig om deze effecten te bevestigen.

8. Kan maagzweren verminderen

Sommige onderzoeken wijzen uit dat de verbindingen die in kruidnagels worden gevonden, kunnen helpen bij de behandeling van maagzweren.

Ook bekend als peptische zweren, maagzweren zijn pijnlijke zweren die zich vormen in de binnenkant van de maag, twaalfvingerige darm of slokdarm.

Zij worden het meest meestal veroorzaakt door een verminderde beschermende binnenwand van de maag die te wijten is aan factoren zoals stress, infectie en genetica( 30 ).

In één dierstudie werd aangetoond dat de etherische olie van kruidnagel de productie van maagslijm verhoogt(31 ).

Maagslijm fungeert als een barrière en helpt erosie van het maagslijmvlies door spijsverteringszuren te voorkomen(32 ).

Een andere dierstudie wees uit dat kruidnagel extract maagzweren helpt behandelen en effecten heeft die vergelijkbaar zijn met verschillende anti-maagzweer medicijnen( 33 ).

Hoewel de anti-maagzweereffecten van kruidnagel en hun verbindingen veelbelovend kunnen zijn, zijn verdere studies nodig naar hun effecten bij de mens.

Kortom: Sommige dierstudies tonen aan dat kruidnagelextract en kruidnagelolie de productie van maagslijm kunnen verhogen en helpen beschermen tegen maagzweren. Meer onderzoek bij mensen is nodig.

Tot slot

Kruidnagel heeft veel potentiële voordelen voor de gezondheid, waaronder het onder controle houden van de bloedsuikerspiegel en het helpen blokkeren van de groei van bacteriën.

Zoals met veel gezonde voedingsmiddelen, zijn ze het meest effectief wanneer ze worden opgenomen als onderdeel van een gezond en uitgebalanceerde voeding . Probeer een paar porties kruidnagel per week in uw maaltijden te integreren.

Je kunt gemakkelijk gemalen kruidnagels in veel gerechten verwerken. Ze brengen een warme, onderscheidende smaak aan desserts, curry’s of chutneys.

Je kunt ook hele kruidnagels in kokend water 5-10 minuten laten pruttelen in kokend water om een kalmerend kopje kruidnagel thee te maken.

Kruidnagels zijn heerlijk en kunnen een groot aantal belangrijke voordelen voor de gezondheid bieden.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.