Ad Clicks :Ad Views :
img

8 Voedingsmiddelen die super gemakkelijk zijn om te verteren

233 Views

8 Voedingsmiddelen die super gemakkelijk zijn om te verteren

Gezonde spijsvertering is belangrijk voor uw algemene welzijn. Helaas hebben veel mensen spijsverteringsproblemen zoals obstipatie, gas, diarree of opgeblazen gevoel.

Sommige mensen ervaren deze problemen als gevolg van een voedingsintolerantie, of als gevolg van voedselvergiftiging. Anderen hebben chronische aandoeningen die het spijsverteringsstelsel beïnvloeden, zoals prikkelbare darm syndroom (PDS) of ziekte van Crohn.

Mensen met deze aandoening veranderen vaak van voedsel die makkelijk kan worden verteerd. Daarnaast gebruiken veel mensen makkelijk te verteren voedingsmiddelen om andere redenen.

Uw gezondheids- en levensstijlbehoeften kunnen allemaal de voedselkeuzes die u maakt beïnvloeden, en soms is het het beste om voedingsmiddelen te eten die u gemakkelijk kunt verteren.

Dit artikel bevat een overzicht van acht voedingsmiddelen die gemakkelijk te verteren zijn.

Wat betekent “makkelijk te verteren”?

Spijsvertering begint in je mond als je je eten kauwt. Het voedsel reist door het spijsverteringsstelsel, dat bestaat uit organen zoals de maag, dunne darm en dikke darm.

Langs het spijsverteringskanaal scheidt het lichaam enzymen en zuren af die het voedsel helpen afbreken. Voedingsstoffen komen dan in de bloedbaan en verspreiden zich door het hele lichaam.

Als mensen zeggen dat het voedsel moeilijk is te verteren, betekent het niet dat je het niet kan verteren. Het spijsverteringskanaal is zeer efficiënt bij het verwerken en absorberen van voedsel.

Wanneer een voedingsmiddel moeilijk te verteren is, betekent dit alleen dat het spijsverteringssysteem meer tijd nodig heeft om het te verteren, en het voedsel kan mogelijk bijwerkingen hebben, zoals opblazen, gas en brandend maagzuur.

Eten dat rijk is aan vezels en vet duurt een langere tijd om het te verteren.

Vezels zijn erg belangrijk voor de gezondheid . Het beweegt meestal echter door het spijsverteringsstelsel onverteerd, en het eten van veel vezels kan symptomen zoals gas en opgeblazen gevoel veroorzaken(1).

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vet kunnen ook spijsverteringsproblemen veroorzaken, aangezien dit de vertering vertraagt blijft het voedsel voor een langere periode in de maag.

Aan de andere kant, voedingsmiddelen dat makkelijk verteerbaar is wordt snel geabsorbeerd en zonder dat het bijwerkingen veroorzaakt zoals opgeblazen en gas. In het algemeen bevat gemakkelijk verteerbaar voedingsmiddelen eenvoudige koolhydraten zonder vezels, of het is eiwitrijk zonder koolhydraten.

Laten we eens kijken naar wat voedingsmiddelen die gemakkelijk verteerbaar zijn.

1. Rijst

Rijst bevat hoofdzakelijk koolhydraten en is zeer gemakkelijk te verteren.

Hoewel bruine rijst een gezondere keuze is dan witte rijst, zal je lichaam het witte rijst sneller verteren. Bruine rijst bevat alle delen van het graan, inclusief de zemelen en kiemen, die de meest voedzame en vezelachtige delen bevatten(23).

Daarentegen heeft witte rijst deze delen van de korrel verwijderd. Het is niet zo voedzaam en wordt sneller omgezet in suiker, omdat er bijna geen vezels zijn om de spijsvertering te vertragen(4).

Het koelen van uw rijst na het koken kan het echter minder verteerbaar maken. Naarmate het afkoelt, verandert het zetmeel in rijst in iets dat bestand is tegen resistent zetmeel, wat betekent dat het moeilijker verteerbaar is – het is bestand tegen spijsvertering(5).

Daarom, als u op zoek bent naar eten dat makkelijk te verteren is, wacht niet tot uw rijst is afgekoeld.Eet het terwijl het nog warm is.

Kortom:Rijst is makkelijk te verteren. Witte rijst kan sneller worden verteerd dan bruine rijst, hoewel de bruine variëteit voedzamer is. Het koelen van uw rijst na het koken maakt het moeilijker om het te verteren.

2. Mager vlees

Mager vlees zoals kip en kalkoen zijn eenvoudig voor je maag te verteren. Ze bevatten ook hoogwaardige eiwitten, die tot de meeste vullende macronutriënten behoort.

In feite bevat een halve kippenborst 27 gram eiwit. Kip en kalkoen bevatten geen koolhydraten, en dus geen vezels(678).

Het is best om de huid van het vlees af te snijden, omdat het vetten bevat die niet zo gemakkelijk zijn te verteren als eiwitten(910).

Vermijd vlees dat gebakken of gefrituurd is, aangezien het toegevoegde vet in je maag kan verstoren. Zorg ook dat u uw vlees goed kookt om het risico op voedselvergiftiging te minimaliseren die diarree of braken kan veroorzaken.

Kortom: Mager vlees zoals kip en kalkoen zijn eiwitrijke voedingsmiddelen die gemakkelijk te verteren zijn.

 3. Rijpe bananen

Bananen zijn niet alleen populair, ze zijn ook zeer voedzaam. Ze bevatten meestal koolhydraten in de vorm van zetmeel of suiker, afhankelijk van hun rijpheid(11).

Groene, onrijpe bananen hebben een hoog gehalte aan resistent zetmeel, waardoor het aan de spijsvertering ontsnapt. Naarmate de banaan rijpt, breekt het zetmeel af in eenvoudige suikers die je lichaam gemakkelijk kan verteren.

Interessant genoeg is het zetmeelgehalte van onrijpe bananen ongeveer 70-80%, maar daalt tot minder dan 1% zodra ze rijp zijn(12).

Bovendien, wanneer bananen rijpen, begint een soort vezel genaamd pectine af te breken. Dit verzacht de banaan en maakt het meer verteerbaar(1314).

Over het geheel genomen, wanneer een banaan rijp is, het gehalte aan zetmeel en vezels zijn verwaarloosbaar in vergelijking met de hoeveelheid dat u zou krijgen van een onrijpe banaan(15).

Kortom:Rijpe bananen zijn makkelijk te verteren. Ze bevatten minder resistent zetmeel en vezels dan groene, onrijpe bananen.

4. Gekookte aardappels

Aardappelen zijn rijk aan koolhydraten en bevatten verschillende belangrijke voedingsstoffen(16).

De koolhydraten in aardappelen zijn meestal zetmeel, dat bestaat uit ongeveer 15-20% van hun vers gewicht. Rauwe aardappelen bevatten veel resistent zetmeel, dat niet verteerd wordt. Aardappelen worden echter meestal niet rauw gegeten(17).

Door het koken van aardappels wordt het zetmeel gemakkelijk verteerbaar. Gekookte aardappelen bevatten minder resistent zetmeel dan gebakken aardappelen, dus een betere optie voor een gemakkelijke vertering(18).

En net als bij rijst, verhogen de aardappelen na het koken hun resistent zetmeel, waardoor ze niet zo makkelijk worden verteert(1920).

Om ervoor te zorgen dat je aardappelen zo gemakkelijk mogelijk kan verteren, kook ze en eet ze terwijl ze nog warm zijn.

Interessant is dat de verscheidenheid van aardappel — roodbruin, rood, geel en enzovoort — lijkt niet van invloed te zijn op hoe gemakkelijk het is om ze te verteren(18).

Kortom:Het zetmeel in gekookte aardappelen is makkelijk te verteren. Het eten van gekookte aardappelen die nog warm zijn is de beste optie.

5. Eiwit

Eieren zijn één van de meest voedzame voedingsmiddelen.

Ze zitten boordevol met verschillende vitaminen en bevatten hoogwaardige eiwitten. De meeste voedingsstoffen zitten in de dooier, die meestal uit vet bestaat. Daarin tegen bevat het wit meestal eiwit. Een groot gekookt ei bevat 5 gram vet en 6 gram eiwitten(21).

Eieren worden vaak aanbevolen voor mensen met prikkelbare darm syndroom (PDS), een aandoening die het spijsverteringsstelsel beïnvloedt, met symptomen zoals en opblazen gevoel, gas, buikpijn, obstipatie en diarree(2223).

Echter, sommige mensen kunnen eidooier moeilijk verteren, omdat ze meestal uit vet bestaat. Voor deze personen is het het beste om het alleen bij de eiwitten te houden.

Kook de eieren in plaats van in vet of olie te bakken, aangezien overtollige kookvetten de maag ook kunnen verstoren.

Kortom: Vaak wordt er geadviseerd aan mensen met PDS om eieren in hun dieet op te nemen. Eiwitten zijn het makkelijkst om te verteren, aangezien het vet in de eidooier de maag kan verstoren.

6. Instant havermout

Havermout wordt meestal uit het graansoort haver gemaakt. Haverkorrels worden allereerst gewassen en gepeld. Vervolgens worden ze verhit en in stukken geknipt. De verknipte haver wordt uiteindelijk gestoomd en platgewalst.

Directe of snelle haver is een beetje verfijnd, aangezien ze worden gerold en platgewalst een beetje dunner dan gerolde haver. Ze zijn de meest bewerkte verscheidenheid en ze koken het snelst.

Bovendien zijn ze ook het makkelijkst en het snelst om te verteren. Gerolde haver in dunne vlokken breekt hun structuur en zetmeel af, waardoor het zetmeel zeer toegankelijk is tijdens de spijsvertering(24).

Uit een studie bij 10 gezonde personen bleek dat dun gewalste haver sneller werd verteert dan dik gewalste haver(25).

Hoewel haver geen gluten bevat, houd er rekening mee dat sommige havers met gluten besmet kunnen zijn. Dit gebeurt als ze op dezelfde plaats worden verwerkt als korrels die gluten bevatten, zoals tarwe en gerst.

Als u coeliakie of gevoelig bent voor gluten, kunt u haver kopen die glutenvrij zijn gelabeld. Studies hebben aangetoond dat de meeste mensen met coeliakie glutenvrije of “onbewerkte” haver kunnen tolereren(26).

Kortom:Havermout van instant haver wordt sneller verwerkt dan havermout uit andere soorten haver. Mensen met coeliakie moeten ervoor zorgen dat ze alleen glutenvrije haver consumeren.

7. Magere vis

Het eten van vis heeft verschillende voordelen voor de gezondheid, en het is makkelijk te verteren.

Magere vis, inclusief kabeljauw, schelvis en tilapia, bevat hoogwaardig eiwit zonder koolhydraten en bijna geen vet(272829).

Eiwitten van dierlijke bronnen zijn meestal gemakkelijker te verteren dan plantaardige eiwitten, zoals uit granen en peulvruchten.

Meerdere factoren beïnvloeden de verteerbaarheid van eiwitten uit planten, waaronder tannines die een remmende werking uitoefenen op de spijsvertering. Ook het eiwit in planten zijn vaak moeilijk toegankelijk vanwege de ligging in de plant. Er zijn geen zodanige belemmeringen in vis(3031).

Kortom: Magere vis is makkelijk te verteren. Het is rijk aan eiwit dat gemakkelijker verteerbaar is dan plantaardig eiwit.

8. Yoghurt

Sommige soorten yoghurt zijn zeer rijk aan probiotica, vriendelijke bacteriën die ook bekend als yoghurt culturen.

Het eten van deze probiotica is gunstig voor uw gezondheid , en kan helpen uw darmbacteriën gezond te houden. Onderzoek heeft aangetoond dat zij de gezondheid van de spijsvertering kunnen ondersteunen, de immuunfunctie en helpen met gewichtsverlies(323334).

Yoghurt kan helpen tegen diarree veroorzaakt door antibiotica, vooral bij kinderen. Het eten van yoghurt kan ook de symptomen van PDS verminderen, inclusief opgeblazen gevoel en ontlastingsfrequentie(353637).

Het consumeren van zuivelproducten veroorzaakt meestal een ontstoken maag bij mensen met lactose intolerantie. Veel mensen die lactose-intolerant zijn, kunnen echter in matige hoeveelheden yoghurt eten.

De melkzuurbacteriën in yoghurt breken de lactose in melk af in melkzuur. Zo is er veel minder lactose in yoghurt dan in melk.

Helaas, pasteurisatie doodt alle culturen van de yoghurt, hoewel veel producenten actieve culturen terug in hun gepasteuriseerde yoghurt toevoegen. Controleer het etiket om ervoor te zorgen dat u de keuze van soorten die actieve culturen bevatten.

Kortom:Yoghurt is rijk aan probiotica, die zijn vriendelijke bacteriën die de gezondheid van de spijsvertering bevorderen. Yoghurt kan beschermen tegen antibiotica-geassocieerde diarree en de symptomen van PDS verbeteren.

Andere factoren die de spijsvertering beïnvloeden

Veel andere factoren kunnen ook spijsvertering beïnvloeden, met inbegrip van lichaamsbeweging, stress en drinkvloeistoffen.

Hier zijn een paar dingen die u kunt doen om uw spijsvertering te verbeteren:

  •  Limit stress: Stress beïnvloedt het spijsverteringsstelsel en kan maagcomfort en diarree veroorzaken. Manieren om stress te verminderen, omvatten ontspanningstechnieken, meditatie en lichaamsbeweging(383940).
  •  Lichaamsbeweging: Naast het verlichten van stress, regelmatige lichaamsbeweging kan constipatie verminderen en kan ook de symptomen van PDS verlichten(414243).
  •  Blijf gehydrateerd: Drinken van vloeistoffen is belangrijk voor de spijsvertering, omdat het constipatie en opgeblazen kan verminderen. Drinkwater is de beste optie (44).
  •  Eet niet teveel tegelijkertijd: Anders kan u maagpijn en ongemak ervaren. Langzaam eten kan de hoeveelheid die u eet verminderen en verhoogt ook de productie van speeksel, die helpt bij het afbreken van voedsel(4546).

Kortom:Onderzoek toont aan dat beperking van stress, regelmatige lichaamsbeweging, het drinken van veel water en langzaam eten allemaal kunnen helpen bij een betere spijsvertering.

Tot slot

Bepaalde soorten voedingsmiddelen zijn gemakkelijker te verteren dan anderen. Zij worden soepel en snel verteerd, en veroorzaken geen spijsvertering bijwerkingen.

Hebt u maagklachten heeft, is het wellicht goed om makkelijk te verteren voedingsmiddelen te eten. Ze kunnen ook een goede optie zijn voor mensen met bepaalde gezondheidsproblemen.

Echter, als je gezond bent zonder spijsverteringsproblemen, beperk jezelf niet tot het eten van voedingsmiddelen dat makkelijk te verteren is, omdat het meestal laag in vezels zowel vet.

In het algemeen moet u uw voeding bestaan uit een verscheidenheid aan onbewerkte levensmiddelen. Dat gezegd hebbende, het kan van pas komen om gemakkelijk te verteren opties te kiezen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twaalf − 5 =

It is main inner container footer text