hibiscus thee

8 Voordelen van Hibiscus thee

8 Voordelen van Hibiscus thee

Hibiscus thee is een kruidenthee die wordt gemaakt door delen van de hibiscus plant  onder te dompelen in heet water.

Het heeft een scherpe smaak vergelijkbaar met die van cranberries en kan zowel warm als koud worden genoten.

Er zijn honderden soorten hibiscus die variëren afhankelijk van de locatie en het klimaat waarin ze groeien, maar Hibiscus sabdariffa wordt het meest gebruikt om hibiscusthee te maken.

Onderzoek heeft een aantal gezondheidsvoordelen blootgelegd die verband houden met het drinken van hibiscusthee, wat aantoont dat het de bloeddruk kan verlagen, bacteriën kan bestrijden en zelfs kan helpen om gewicht te verliezen.

Dit artikel bespreekt 8 voordelen van het drinken van hibiscusthee.

1. Boordevol met antioxidanten

Antioxidanten zijn moleculen die helpen bij het bestrijden van verbindingen die vrije radicalen worden genoemd en die schade aan uw cellen veroorzaken.

Hibiscus thee is rijk aan krachtige antioxidanten en kan daarom helpen bij het voorkomen van schade en ziekten veroorzaakt door de opbouw van vrije radicalen.

In één onderzoek bij ratten verhoogde hibiscus-extract het aantal antioxiderende enzymen en verminderde de schadelijke effecten van vrije radicalen tot 92% (1).

Een ander onderzoek bij ratten had vergelijkbare bevindingen, waaruit bleek dat delen van de hibiscusplant, zoals de bladeren, krachtige antioxiderende eigenschappen bezitten(2).

Houd er echter rekening mee dat dit dierstudies waren waarbij geconcentreerde doses hibiscus-extract werd gebruikt. Meer studies zijn nodig om te bepalen hoe antioxidanten in hibiscus thee mensen kunnen beïnvloeden.

Kortom: Dierproeven hebben aangetoond dat hibiscus-extract antioxiderende eigenschappen heeft. Aanvullende studies zijn nodig om te bepalen hoe dit zich kan vertalen naar mensen.

2. Kan helpen bij het verlagen van de bloeddruk

Een van de meest indrukwekkende en bekende voordelen van hibiscus thee is dat het bloeddruk kan verlagen.

In de loop van de tijd kan hoge bloeddruk extra druk uitoefenen op het hart en het verzwakken. Hoge bloeddruk is ook geassocieerd met een verhoogd risico op hartaandoeningen(3).

Verschillende studies hebben aangetoond dat hibiscus thee zowel de systolische als de diastolische bloeddruk kan verlagen.

In één onderzoek kregen 65 mensen met hoge bloeddruk hibiscus thee of een placebo. Na zes weken hadden degenen die hibiscus thee dronken een significante afname van de systolische bloeddruk, in vergelijking met de placebo(4).

Evenzo bleek uit een onderzoek van 2015 uit vijf onderzoeken dat hibiscus thee zowel de systolische als de diastolische bloeddruk verlaagde met gemiddeld 7,58 mmHg respectievelijk 3,53 mmHg(5).

Hoewel hibiscus thee een veilige en natuurlijke manier is om de bloeddruk te verlagen, wordt het niet aanbevolen voor mensen die hydrochloorthiazide gebruiken, een type diureticum dat wordt gebruikt voor de behandeling van hoge bloeddruk, omdat het kan interageren met het geneesmiddel(6).

Kortom: Sommige studies hebben aangetoond dat hibiscus thee de systolische en diastolische bloeddruk kan verlagen. Het middel mag echter niet samen met hydrochloorthiazide worden gebruikt om een ​​interactie te voorkomen.

3. Kan vetgehalte helpen verlagen

Naast het verlagen van de bloeddruk, hebben sommige studies aangetoond dat hibiscus thee kan helpen het vetgehalte in het bloed te verlagen, wat een andere risicofactor is voor hartaandoeningen.

In één onderzoek kregen 60 mensen met diabetes ofwel hibiscus thee of zwarte thee. Na een maand ondervonden diegenen die hibiscus thee dronken een verhoogd “goed” HDL-cholesterol en daalde het totale cholesterol , “slecht” LDL-cholesterol en triglyceriden(7).

Een andere studie bij mensen met het metabool syndroom toonde aan dat het dagelijks nemen van 100 mg hibiscus-extract geassocieerd was met een verlaagd totale cholesterol en een verhoogd “goed” HDL-cholesterol(8).

Andere studies hebben echter tegenstrijdige resultaten opgeleverd met betrekking tot de effecten van hibiscus thee op cholesterol in het bloed.

In feite concludeerde een review van zes onderzoeken met 474 deelnemers dat hibiscus thee de bloedcholesterol- of triglycerideniveaus niet significant verlaagde(9).

Bovendien zijn de meeste studies die een voordeel van hibiscus thee op bloedvetgehalten laten zien, beperkt tot patiënten met specifieke aandoeningen zoals metabool syndroom en diabetes.

Meer grootschalige onderzoeken naar de effecten van hibiscus thee op het cholesterolgehalte in het bloed en triglyceridenspiegels zijn nodig om de potentiële effecten op de algemene bevolking te bepalen.

Kortom: Sommige studies hebben aangetoond dat hibiscus thee cholesterol en triglyceriden in het bloed kan verlagen bij mensen met diabetes en metabool syndroom. Andere studies hebben echter tegenstrijdige resultaten opgeleverd. Meer onderzoek is nodig onder de algemene bevolking.

4. Kan levergezondheid stimuleren

Van het produceren van eiwitten tot het afscheiden van gal tot het afbreken van vet, uw lever is essentieel voor uw algehele gezondheid.

Interessant is dat studies hebben aangetoond dat hibiscus de gezondheid van de lever kan bevorderen en kan helpen om het efficiënt te laten werken.

Een studie bij 19 personen met overgewicht vond dat het nemen van hibiscus-extract gedurende 12 weken leverstaltose verbeterde. Deze toestand wordt gekenmerkt door de accumulatie van vet in de lever , wat kan leiden tot leverfalen(10).

Een studie bij hamsters toonde ook de leverbeschermende eigenschappen van hibiscus-extract aan, wat aantoont dat behandeling met hibiscus-extract verminderde markers van leverschade(11).

Een andere dierstudie meldde dat het geven van ratten hibiscus extract steeg de concentratie van verschillende medicijn-ontgiftende enzymen in de lever tot 65%(12).

In deze onderzoeken werden echter alle effecten van hibiscus-extract beoordeeld in plaats van hibiscus thee. Verder onderzoek is nodig om te weten hoe hibiscus thee de gezondheid van de lever bij de mens beïnvloedt.

Kortom: Uit studies bij mens en dier is gebleken dat hibiscus-extract de levergezondheid ten goede kan komen door het verhogen van geneesmiddel-ontgiftende enzymen en het verminderen van leverschade en leververvetting.

5. Kan gewichtsverlies bevorderen

Verschillende studies suggereren dat hibiscus thee kan worden geassocieerd met gewichtsverlies en beschermen tegen obesitas.

Een studie gaf 36 overgewicht deelnemers ofwel hibiscus extract of een placebo. Na 12 weken, hibiscus extract verminderd lichaamsgewicht, lichaamsvet, index van de lichaamsmassa en heup-taille-verhouding(10).

Een dierlijke studie had soortgelijke bevindingen rapporteren dat het geven hibiscus extract aan zwaarlijvige muizen voor 60 dagen leidde tot een afname van het lichaamsgewicht(13).

Huidig ​​onderzoek is beperkt tot studies met geconcentreerde doses hibiscus-extract. Meer studies zijn nodig om te bepalen hoe hibiscus thee gewichtsverlies bij mensen kan beïnvloeden.

Kortom: Enkele studies bij mensen en dieren hebben de consumptie van hibiscus-extract in verband gebracht met een verminderd lichaamsgewicht en lichaamsvet, maar er is meer onderzoek nodig.

6. Bevat verbindingen die kunnen helpen kanker te voorkomen

Hibiscus is hoog in polyfenolen , dat zijn verbindingen waarvan is aangetoond dat ze krachtige anti-kanker eigenschappen bezitten(14).

Testbuisstudies hebben indrukwekkende resultaten gevonden met betrekking tot het mogelijke effect van hibiscus-extract op kankercellen.

In een reageerbuisstudie, hibiscus extract verminderde celgroei en beperkt de invasiviteit van mond- en plasmacel-kankers(15).

Een andere reageerbuisstudie meldde dat hibiscusblad extract de verspreiding van menselijke prostaatkankercellen kan voorkomen(16).

Van hibiscus-extract is ook aangetoond dat het maagkankercellen tot 52% remt in andere reageerbuisstudies(1718).

Houd in gedachten dat dit reageerbuisstudies waren met behulp van grote hoeveelheden hibiscus-extract. Onderzoek bij mensen is nodig om het effect van hibiscus thee op kanker te evalueren.

Kortom: Test-buisstudies hebben aangetoond dat hibiscus-extract de groei en verspreiding van plasma-, mond-, prostaat- en maagkankercellen vermindert. Er zijn menselijke studies nodig om het effect van hibiscus thee te evalueren.

7. Kan helpen bij het bestrijden van bacteriën

Bacteriën zijn eencellige micro-organismen die een verscheidenheid aan infecties kunnen veroorzaken, van bronchitis tot pneumonie tot urineweginfecties.

Naast het hebben van antioxiderende en anti-kanker eigenschappen, hebben sommige reageerbuisstudies gevonden dat hibiscus bacteriële infecties zou kunnen helpen bestrijden.

In feite bleek uit één reageerbuisstudie dat hibiscus-extract de activiteit remde van E. coli , een bacteriestam die symptomen als krampen, gas en diarree kan veroorzaken (19).

Een ander reageerbuis studie toonde aan dat het extract acht stammen van bacteriën kan bestrijden, en zo effectief als sommige medicijnen gebruikt was voor de behandeling van bacteriële infecties(20).

Er zijn echter geen studies bij mensen die naar de antibacteriële effecten van hibiscus thee hebben gekeken, dus het is nog steeds onduidelijk hoe deze resultaten kunnen worden vertaald naar mensen.

Kortom: Uit reageerbuisstudies is gebleken dat hibiscus-extract bepaalde bacteriestammen kan bestrijden. Meer onderzoek is nodig om te bepalen hoe hibiscus thee bacteriële infecties bij mensen kan beïnvloeden.

8. Smaakvol en gemakkelijk te maken

Afgezien van de vele mogelijke gezondheidsvoordelen, is hibiscus thee heerlijk en gemakkelijk te bereiden thuis.

Voeg gedroogde hibiscusbloemen toe aan een theepot en giet er kokend water overheen.Laat het vijf minuten trekken, zoet het indien gewenst en geniet ervan.

Hibiscus thee kan warm of koud worden gedronken en heeft een scherpe smaak vergelijkbaar met die van cranberries.

Om deze reden wordt het vaak gezoet met honing of gearomatiseerd met een scheutje limoensap om de zuurgraad in evenwicht te brengen.

Gedroogde hibiscus kan worden gekocht bij uw lokale health food winkel of online. Hibiscus thee is ook verkrijgbaar in kant-en-klare theezakjes, die eenvoudig kunnen worden gedrenkt in warm water.

Kortom: Hibiscus thee kan worden gemaakt door hibiscusbloemen gedurende vijf minuten in kokend water te laten trekken. Het kan warm of koud worden gedronken en heeft een scherpe smaak die vaak wordt gezoet met honing of wordt gearomatiseerd met limoen.

Tot slot

Hibiscus thee is een soort kruidenthee geassocieerd met veel gezondheidsvoordelen.

Het heeft ook een heerlijke, scherpe smaak en kan worden gemaakt en genoten vanuit het comfort van uw eigen keuken.

Dier- en reageerbuisstudies hebben aangetoond dat hibiscus helpt bij gewichtsverlies, hart- en levergezondheid kan verbeteren en zelfs kan helpen kanker en bacteriën te bestrijden.

Het meeste van het huidige onderzoek is echter beperkt tot testbuis- en dierstudies met behulp van grote hoeveelheden hibiscus-extract. Meer studies zijn nodig om te bepalen hoe deze voordelen kunnen gelden voor mensen die hibiscus thee drinken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.