Vitamine B12, ook bekend als cobalamine, is een belangrijke in water oplosbare vitamine (1).

Het speelt een essentiële rol bij de productie van uw rode bloedcellen en DNA, evenals voor de goede werking van uw zenuwstelsel.

Vitamine B12 komt van nature voor in dierlijk voedsel, waaronder vlees, vis, gevogelte, eieren en zuivelproducten. Het is echter ook te vinden in producten verrijkt met B12, zoals sommige soorten brood en plantaardige melk.

Helaas komt een B12 tekort vooral vaak bij ouderen voor. U loopt het risico op een tekort als u niet genoeg krijgt via uw voeding of niet genoeg kunt opnemen van het voedsel dat u eet.

Aanbiedingen deze maand

UPGRADE jouw eigen SPOTIFY account

Spotify Premium + Videoland voor slecht €24,99

Netflixs accounts 1,3,6 of 12 maanden

Videoland en Disney+ accounts

Nieuw: Telegraaf Premium Digitaal

Fox Sports + Go accounts

Profiteer nu van deze aanbiedingen

Mensen die een grotere kans op B12 tekort hebben zijn onder andere (2):

  • De ouderen
  • Degenen die een operatie hebben ondergaan, het deel van de darm verwijdert dat B12 absorbeert
  • Mensen die het medicijn metformine gebruiken voor diabetes
  • Mensen die strikt een veganistisch dieet volgen
  • Degenen die langdurig antacidum gebruiken voor brandend maagzuur

Helaas kunnen de symptomen van een vitamine B12 tekort jaren duren om te verschijnen, en de diagnose ervan kan complex zijn. Een B12 tekort kan soms worden verward met een foliumzuur tekort.

Lage niveaus van B12 zorgen ervoor dat uw foliumzuur niveaus dalen. Als u echter een B12 tekort heeft, kan het corrigeren van lage foliumzuur niveaus de tekortkoming maskeren en het onderliggende probleem niet oplossen (3).

Hier zijn 9 tekenen en symptomen van een echte vitamine B12 tekort.

1. Bleek of geelzuchtige huid

Mensen met een B12 tekort zien er vaak bleek uit of hebben een lichte gele tint van de huid en het wit van de ogen, een aandoening die geelzucht wordt genoemd.

Dit gebeurt wanneer een tekort aan B12 problemen veroorzaakt door de productie van rode bloedcellen in uw lichaam (4).

Vitamine B12 speelt een essentiële rol bij de productie van het DNA dat nodig is om rode bloedcellen te maken. Zonder dit zijn de instructies voor het maken van de cellen onvolledig en kunnen cellen zich niet splitsen (5).

Dit veroorzaakt een soort bloedarmoede genaamd megaloblastaire bloedarmoede, waarbij de rode bloedcellen in uw beenmerg groot en broos zijn.

Deze rode bloedcellen zijn te groot om uit uw beenmerg en in uw bloedbaan te komen. Daarom circuleert er niet zoveel rode bloedcellen rond je lichaam en kan je huid er bleek van worden.

De kwetsbaarheid van deze cellen betekent ook dat veel van hen afbreken en een overmaat aan bilirubine veroorzaken.

Bilirubine is een enigszins rode of bruin gekleurde substantie, die door de lever wordt geproduceerd wanneer het oude bloedcellen afbreekt.

Grote hoeveelheden bilirubine geven je huid en ogen een geel tint (67).

Kortom: : Als u een B12 tekort heeft, kan uw huid bleek of geelzuchtig lijken.

2. Zwakte en vermoeidheid

Zwakte en vermoeidheid zijn veel voorkomende symptomen van vitamine B12 tekort.

Ze komen voor omdat je lichaam niet genoeg vitamine B12 heeft om rode bloedcellen te maken, die zuurstof door je lichaam transporteren.

Daardoor bent u niet in staat om efficiënt zuurstof naar uw lichaamscellen te vervoeren, waardoor u zich moe en zwak voelt.

Bij ouderen wordt dit type bloedarmoede vaak veroorzaakt door een auto immuunziekte die bekend staat als pernicieuze anemie.

Mensen met pernicieuze anemie produceren niet genoeg van een belangrijk eiwit dat intrinsieke factor wordt genoemd.

Intrinsieke factor is essentieel voor het voorkomen van een B12 tekort, omdat het zich bindt met vitamine B12 in uw onderbuik, zodat u het kunt absorberen (8).

Kortom: Als u een tekort aan B12 heeft, is uw lichaam niet in staat om voldoende rode bloedcellen te produceren om effectief zuurstof door uw lichaam te transporteren. Hierdoor kunt u zich moe en zwak voelen.

3. Tintelingen, pijnlijk gevoel

Een van de meer ernstige bijwerkingen van een langdurig B12 tekort is zenuwbeschadiging.

Deze vitamine is namelijk cruciaal in de aanmaak van myeline, een vettige substantie die voor de bescherming van zenuwuiteinden zorgt. Myeline omringt je zenuwen als een vorm van bescherming en isolatie (9).

Zonder B12 wordt myeline anders geproduceerd en kan het uw zenuwstelsel niet goed functioneren.

Een veel voorkomend teken van dit gebeurt is paresthesie, of een stoornis in de gevoelssensatie, wat een tintelend of prikkend gevoel geeft in ledematen zoals handen en voeten.

Interessant is dat de neurologische symptomen die gepaard gaan met B12 tekort meestal optreden naast bloedarmoede. Uit één onderzoek bleek echter dat ongeveer 28% van de mensen neurologische symptomen van B12 tekort had, zonder tekenen van bloedarmoede (10).

Dat gezegd hebbende, een stoornis in de gevoelssensatie zijn een veel voorkomend symptoom dat vele oorzaken kan hebben, dus dit symptoom alleen is meestal geen teken van B12 tekort.

Kortom: B12 speelt een belangrijke rol bij de aanmaak van myeline, dat uw zenuwen isoleert en cruciaal is voor de werking van uw zenuwstelsel. Een veel voorkomend teken van potentiële zenuwbeschadiging bij B12 tekort is een stoornis in de gevoelssensatie.

4. Verandering in mobiliteit

Indien onbehandeld kan de schade aan uw zenuwstelsel als gevolg van een B12 tekort leiden tot veranderingen in de manier waarop u loopt en beweegt.

Het kan zelfs uw balans en coördinatie beïnvloeden, waardoor u meer kans maakt om te vallen.

Dit symptoom wordt vaak gezien bij niet gediagnosticeerde B12 tekort bij ouderen, omdat mensen boven de 60 jaar vatbaarder zijn voor een B12 tekort. Het voorkomen of behandelen van tekortkomingen in deze groep kan echter de mobiliteit verbeteren (111213).

Dit symptoom kan ook aanwezig zijn bij jonge mensen met een ernstige, onbehandelde tekortkoming (14).

Kortom: De schade die wordt veroorzaakt door langdurig, onbehandeld B12-tekort kan uw balans beïnvloeden en veranderingen veroorzaken in de manier waarop u loopt en beweegt.

5.Ontstoken tong en mondzweren

Glossitis is een term die wordt gebruikt om een ​​ontstoken tong te beschrijven.

Als je glossitis hebt, verandert je tong van kleur en vorm, waardoor deze pijnlijk, rood en opgezwollen wordt.

De ontsteking kan er ook voor zorgen dat je tong er glad uitziet, omdat alle kleine bultjes op je tong die je smaakpapillen bevatten zich uitstrekken en verdwijnen.

Naast het feit dat het pijnlijk is, kan glossitis de manier waarop je eet en spreekt veranderen.

Studies hebben aangetoond dat een opgezwollen en ontstoken tong met lange rechte laesies een vroeg teken kan zijn van vitamine B12 tekort (1516).

Bovendien kunnen sommige mensen met een B12 tekort andere orale symptomen ervaren zoals zweren in de mond, gevoelens van spelden en naalden in de tong of een brandend en jeukend gevoel in de mond(1517).

Kortom: Een vroeg teken van B12 tekort kan een rode en gezwollen tong zijn. Deze aandoening staat bekend als glossitis.

6. Kortademigheid en duizeligheid

Als u bloedarmoede krijgt als gevolg van een B12 tekort, kunt u kortademig en een beetje duizelig worden.

Dit komt omdat je lichaam de rode bloedcellen mist die het nodig heeft om genoeg zuurstof naar de cellen van je lichaam te krijgen.

Deze symptomen kunnen echter vele oorzaken hebben, dus als u merkt dat u ongewoon buiten adem bent, moet u uw arts raadplegen om de oorzaak te achterhalen.

Kortom: Bloedarmoede door vitamine B12 tekort kan ervoor zorgen dat sommige mensen buiten adem raken en duizelig worden. Dit gebeurt wanneer het lichaam niet in staat is om voldoende zuurstof naar alle cellen te transporteren.

7. Verstoord zicht

Een symptoom van vitamine B12 tekort is wazig of verstoord zicht.

Dit kan gebeuren wanneer een onbehandelde B12 tekort leidt tot schade aan het zenuwstelsel van het zenuwstelsel die naar uw ogen leidt (18).

De schade kan het zenuwsignaal dat van uw oog naar uw hersenen reist verstoren en uw zicht belemmeren. Deze aandoening staat bekend als optische neuropathie.

Hoewel het alarmerend is, is het vaak omkeerbaar door het aan te vullen met B12 (1920).

Kortom: In zeldzame gevallen kan de schade aan het zenuwstelsel die wordt veroorzaakt door een B12-tekort de oogzenuw aantasten. Dit kan resulteren in een wazig of verstoorde zicht.

8. Stemmingswisselingen

Mensen met een B12 tekort melden vaak veranderingen in de stemming.

In feite zijn lage niveaus van B12 gekoppeld aan stemmings- en hersenaandoeningen zoals depressie en dementie (2122).

De “homocysteïne-hypothese van depressie” is voorgesteld als een mogelijke verklaring voor deze link (232425).

Deze theorie suggereert dat hoge niveaus van homocysteïne, veroorzaakt door lage niveaus van B12 schade aan het hersenweefsel kunnen veroorzaken. Deze kunnen interferentie veroorzaken met signalen van en naar uw hersenen, wat kan leiden tot stemmingswisselingen.

Sommige onderzoeken suggereren dat bij sommige mensen met een tekort aan vitamine B12 een aanvulling met deze vitamine symptomen kan omkeren (262728).

Het is belangrijk op te merken dat veranderingen in de stemming en aandoeningen zoals dementie en depressie verschillende oorzaken kunnen hebben. De effecten van aanvulling in deze voorwaarden blijven dus onduidelijk (2930).

Als je een tekort hebt, kan het nemen van een supplement je humeur helpen verbeteren. Het is echter geen vervanging voor andere bewezen medische therapieën voor de behandeling van depressie of dementie.

Kortom: Sommige mensen met B12 kunnen tekenen vertonen van een depressieve stemming of aandoeningen die worden gekenmerkt door een afname van de hersenfunctie, zoals dementie.

9. Verhoogde lichaamstemperatuur

Een zeer zeldzaam maar af en toe symptoom van B12-tekort is een verhoogde lichaamstemperatuur.

Het is niet duidelijk waarom dit gebeurt, maar sommige artsen hebben gevallen van koorts gemeld die zijn genormaliseerd na behandeling met lage niveaus van vitamine B12 (31).

Het belangrijk om te onthouden dat hoge temperaturen vaker worden veroorzaakt door ziekte en niet door B12-tekort.

Kortom: In zeldzame gevallen kan een symptoom van B12-tekort een verhoogde lichaamstemperatuur veroorzaken.

Tot slot

Vitamine B12 tekort komt vaak voor en kan zich op verschillende manieren voordoen, waardoor het moeilijk te identificeren is.

Als u risico loopt en één van de bovenstaande symptomen heeft, neem dan contact op met uw arts.

Voor de meeste mensen is een B12 tekort gemakkelijk te voorkomen, door simpelweg voldoende B12 in uw voeding op te nemen.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.