Oregano is een geurig kruid dat vooral bekend is als ingrediënt in Italiaans eten.

Het kan echter ook worden geconcentreerd in een essentiële olie die vol zit met anti-oxidanten en krachtige verbindingen die bewezen gezondheidsvoordelen hebben.

Oregano olie lijkt nuttig te zijn, zowel bij consumptie als bij gebruik op de huid.

Interessant is dat het een effectief natuurlijk antibioticum en schimmelwerend middel is en ook kan helpen om gewicht te verliezen en je cholesterolgehalte te verlagen.

Aanbiedingen deze maand

UPGRADE jouw eigen SPOTIFY account

Spotify Premium + Videoland voor slecht €24,99

Netflixs accounts 1,3,6 of 12 maanden

Videoland en Disney+ accounts

Nieuw: Telegraaf Premium Digitaal

Fox Sports + Go accounts

Profiteer nu van deze aanbiedingen

Wat is oregano olie?

Oregano olie komt van de bladeren en scheuten van de oregano-plant.

Botanisch bekend als Origanum vulgare , oregano is een bloeiende plant uit dezelfde familie als munt. Het wordt vaak gebruikt als een kruid om voedsel te aromatiseren.

Hoewel het inheems is in Europa, groeit het nu over de hele wereld.

Oregano is populair sinds de Grieken en Romeinen het in de oudheid voor medicinale doeleinden gebruikten. In feite komt de naam oregano van de Griekse woorden “oros”, wat berg betekent, en “ganos”, wat vreugde of genot betekent.

Oregano olie wordt gemaakt door de bladeren en scheuten van de plant aan de lucht te drogen. Zodra ze zijn gedroogd, wordt de olie geëxtraheerd en geconcentreerd door stoomdestillatie  ( 1 ).

De olie bevat verbindingen genaamd fenolen, terpenen en terpenoïden, die krachtige antioxiderende eigenschappen hebben en verantwoordelijk zijn voor de geur(2):

  • Carvacrol: De meest voorkomende fenol in oregano-olie. Het heeft aangetoond dat het de groei van verschillende soorten bacteriën stopt( 2 ).
  • Thymol: Een natuurlijke schimmelwerende stof die het immuunsysteem ook kan ondersteunen en beschermen tegen toxines( 3 ).
  • Terpenen: Een ander type van natuurlijke antibacteriële verbinding ( 4 ).
  • Rozemarijnzuur: Een krachtige antioxidant die helpt beschermen tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen ( 5 ).

Van deze verbindingen wordt gedacht dat ze ten grondslag liggen aan de vele gezondheidsvoordelen van oregano.

Hier zijn negen potentiële voordelen en het gebruik van oregano olie.

1. Natuurlijke antibioticum

Oregano olie en de carvacrol die het bevat, kunnen helpen om bacteriën te bestrijden.

Staphylococcus aureus- bacteriën zijn een van de meest voorkomende oorzaken van infectie. Ze veroorzaken ziektes zoals voedselvergiftiging en huidinfecties.

Een specifiek onderzoek onderzocht of oregano-olie de overleving van muizen die geïnfecteerd waren, verbeterde Staphylococcus aureus .

Zes van de 14 (43%) van de muizen die oregano olie kregen, leefden na 30 dagen, een overlevingspercentage dat bijna net zo hoog was als het overlevingspercentage van 7 op 14 (50%) voor muizen die reguliere antibiotica kregen( 6 ).

Onderzoek heeft ook aangetoond dat oregano olie effectief kan zijn tegen soorten bacteriën die resistent kunnen worden tegen antibiotica.

Dit bevat Pseudomonas aeruginosa en E. coli , die beide veelvoorkomende oorzaken zijn van urineweg- en luchtweginfecties ( 7 , 8 ).

Kortom: Eén muisstudie wees uit dat oregano-olie bijna net zo effectief is als antibiotica tegen veel voorkomende bacteriën, hoewel er veel meer onderzoek nodig is.

2. Kan helpen bij het verlagen van cholesterol

Studies hebben aangetoond dat oregano-olie kan helpen het cholesterol te verlagen.

In één studie kregen 48 mensen met een licht hoog cholesterol dieet en leefstijladvies om hun cholesterol te helpen verlagen. Tweeëndertig deelnemers kregen na elke maaltijd ook 25 ml oregano-olie.

Na drie maanden hadden degenen die de oregano olie kregen een lager “slecht” LDL-cholesterol en hoger “goed” HDL-cholesterol , in vergelijking met die welke alleen dieet- en leefstijladvies kregen( 9 ).

Carvacrol, de belangrijkste verbinding in oregano olie, heeft ook aangetoond dat het helpt bij het verlagen van het cholesterolgehalte bij muizen die gedurende 10 weken een vetrijk dieet hadden gekregen.

De muizen die naast het vetrijke dieet carvacrol kregen, hadden aan het eind van de 10 weken een aanzienlijk lager cholesterolgehalte, vergeleken met degenen die net een vetrijk dieet kregen( 10 ).

Het cholesterolverlagende effect van oregano olie wordt vermoed het resultaat te zijn van de fenolen carvacrol en thymol( 11 ).

Kortom: Oregano olie heeft aangetoond dat het cholesterol verlaagt in studies van mensen en muizen met een hoog cholesterolgehalte. Dit wordt verondersteld het resultaat te zijn van de verbindingen carvacrol en thymol.

3. Krachtige antioxidanten

Antioxidanten helpen het lichaam te beschermen tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen.

Er wordt gedacht dat schade door vrije radicalen een rol speelt bij het ouder worden en de ontwikkeling van sommige ziekten, zoals kanker en hartaandoeningen.

Vrije radicalen zijn overal en zijn een natuurlijk product van het metabolisme.

Ze kunnen zich echter in het lichaam ophopen door blootstelling aan omgevingsfactoren, zoals sigarettenrook en luchtverontreinigende stoffen.

Eén studie vergeleek het antioxidantgehalte van 39 veelgebruikte kruiden en vond dat oregano de hoogste concentratie aan antioxidanten had.

Zij stelde vast dat oregano bevatte 3-30 maal het niveau van antioxidanten in de andere kruiden zoals die van tijm, marjolein en Sint-Janskruid.

Oregano heeft ook 42 keer het antioxidantniveau van appels en vier keer dat van bosbessen, gram per gram. Dit wordt waarschijnlijk voornamelijk veroorzaakt door het gehalte aan rozemarijnzuur12 ).

Omdat oregano olie erg geconcentreerd is, heb je veel minder oregano olie nodig om dezelfde antioxidanten voordelen te krijgen als met verse oregano.

Kortom: Verse oregano heeft een zeer hoog antioxidantgehalte dat veel hoger is dan dat van de meeste groenten en fruit, gram per gram. Het gehalte aan antioxidanten is geconcentreerd in oregano olie.

4. Kan helpen bij het behandelen van schimmelinfecties

Gist is een soort schimmel. Het kan onschuldig zijn, maar overgroei kan leiden tot darmproblemen en infecties, zoals spruw.

De meest bekende gist wordt Candida genoemd , de meest voorkomende oorzaak van schimmelinfecties wereldwijd ( 13 ).

In reageerbuisstudies bleek oregano effectief te zijn tegen vijf verschillende soortenCandida , zoals die die infecties in de mond en de vagina veroorzaken. In feite was het effectiever dan alle andere geteste essentiële oliën( 14 ).

Uit reageerbuisstudies is ook gebleken dat carvacrol, een van de belangrijkste verbindingen van oregano olie, zeer effectief is tegen orale toediening Candida( 15 ).

Hoge niveaus van de gist Candida is ook in verband gebracht met sommige darmaandoeningen, zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa( 16 ).

Een reageerbuisstudie van de effectiviteit van oregano-olie op 16 verschillende stammen van Candida concludeerde dat oregano-olie een goede kan zijn alternatieve behandeling voor Candida- schimmelinfecties. Er is echter meer onderzoek nodig ( 17 ).

Kortom: Inreageerbuisstudies is aangetoond dat oregano-olie effectief is tegen de meest voorkomende vorm van gist, Candida .

5. Kan de darmgezondheid verbeteren

Oregano kan op een aantal manieren de darmgezondheid verbeteren.

Darm symptomen zoals diarree, pijn en een opgeblazen gevoel komen vaak voor en kunnen worden veroorzaakt door darmparasieten.

Een studie gaf 600 mg oregano olie aan 14 mensen die darmklachten hadden als gevolg van een parasiet. Na een dagelijkse behandeling van zes weken ervoeren alle deelnemers een vermindering van parasieten en 77% was volledig genezen.

Deelnemers ervoeren ook een vermindering van de darmklachten en vermoeidheid geassocieerd met de symptomen( 18 ).

Oregano olie kan ook helpen beschermen tegen een andere veel voorkomende darmklachten die bekend staan ​​als “lekkende darm.” Dit gebeurt wanneer de darmwand beschadigd raakt, waardoor bacteriën en toxines in de bloedbaan terecht kunnen komen.

In een onderzoek onder varkens beschermde oregano-olie de darmwand tegen beschadiging en verhinderde het ‘lek’ te worden. Het verminderde ook het aantal E. coli- bacteriën in de darm( 19 ).

Kortom: Oregano olie kan de darmgezondheid ten goede komen door het doden van darmparasieten en bescherming tegen een lekkende darm.

6. Heeft ontstekingsremmende eigenschappen

Ontsteking in het lichaam is gekoppeld aan een aantal nadelige gezondheidseffecten.

Onderzoek heeft aangetoond dat oregano-olie dat wel kan ontstekingen verminderen .

Eén studie toonde aan dat oregano-olie, samen met tijmolie, verminderde ontstekingsmarkers in het bloed bij muizen die kunstmatig een geïnduceerde colitis hadden ( 20 ).

Carvacrol, één van de belangrijkste componenten in oregano-olie, is ook in verband gebracht met het verminderen van ontstekingen.

Eén studie paste rechtstreeks verschillende concentraties carvacrol toe op de gezwollen poten of oren van muizen. Carvacrol verminderde de zwelling van de poot met 35-61% en de zwelling van het oor met 33-43% ( 21 ).

Kortom: Oregano olie kan de ontsteking van muizen helpen verminderen, hoewel er studies van mensen nodig zijn.

7. Kan pijn helpen verlichten

Oregano olie is onderzocht om zijn pijnstillende eigenschappen.

Een studie bij muizen getest standaard pijnstillers en essentiële oliën, waaronder oregano olie, voor hun vermogen om pijn te verlichten.

Het bleek dat oregano olie de pijn bij muizen aanzienlijk verminderde, met effecten die vergelijkbaar waren met de vaak gebruikte pijnstillers fenoprofen en morfine.

Het onderzoek suggereerde dat deze resultaten waarschijnlijk te wijten waren aan het carvacrol gehalte van oregano olie ( 22 ).

Een vergelijkbaar onderzoek toonde aan dat oregano olie niet alleen de pijn bij ratten verminderde, maar dat de respons dosisafhankelijk was. Dat wil zeggen, hoe meer oregano-olie de ratten consumeerden, hoe minder pijn ze leken te voelen( 23 ).

Kortom: Oregano olie kan de pijn bij muizen en ratten aanzienlijk verminderen, met vergelijkbare pijnstillende effecten als sommige veelgebruikte medicijnen.

8. Heeft kankerbestrijdende eigenschappen

Enkele onderzoeken hebben aangetoond dat carvacrol, een van de verbindingen van oregano-olie, kankerbestrijdende eigenschappen kan hebben.

In studies naar kankercellen in reageerbuizen heeft carvacrol veelbelovende resultaten aangetoond tegen long-, lever- en borstkankercellen.

Het is gebleken dat het celgroei remt en kanker celdood veroorzaakt( 24 , 25 , 26 ).

Hoewel dit veelbelovend onderzoek is, zijn er geen onderzoeken uitgevoerd naar mensen, dus meer onderzoek is nodig.

Kortom: Voorlopige studies hebben aangetoond dat de meest voorkomende verbinding in oregano-olie, carvacrol, de groei van kankercellen remt en celdood veroorzaakt in long-, lever- en borstkankercellen.

9. Kan u helpen om af te vallen

Dankzij de carvacrol inhoud in oregano olie, kan het helpen bij het afvallen.

In één onderzoek kregen muizen een normaal dieet, een vetrijk dieet of een vetrijk dieet met carvacrol. Degenen die carvacrol kregen naast hun vetrijke dieet kregen significant minder gewicht en lichaamsvet vergeleken met degenen die alleen een vetrijk dieet kregen.

Verder bleek carvacrol de keten van gebeurtenissen die kunnen leiden tot de vorming van vetcellen kan keren(27 ).

Meer onderzoek is nodig om aan te tonen dat oregano-olie een rol speelt bij gewichtsverlies, maar het kan de moeite waard zijn om het te proberen als onderdeel van een gezond dieet en levensstijl.

Kortom: Oregano olie kan gunstig zijn voor gewichtsverlies door de werking van carvacrol, hoewel studies bij de mens nodig zijn.

Hoe oregano olie te gebruiken

Oregano olie is verkrijgbaar als gebottelde vloeibare olie of in capsulevorm. Het kan worden gekocht bij de meeste reformwinkels of online.

Het is meestal goedkoper als een olie dan in capsulevorm, hoewel capsules handig kunnen zijn als je de smaak van oregano niet lekker vindt.

Omdat de sterktes van de oliën en capsules variëren, is het belangrijk om de aanwijzingen op het afzonderlijke pakket te lezen voor instructies over het gebruik van het product.

Het kan op de huid worden aangebracht of via de mond worden ingenomen, afhankelijk van de aandoening die wordt behandeld. De olie moet echter altijd worden verdund.

Er is geen gedocumenteerde standaard effectieve dosis oregano olie, maar hier is een handleiding voor het gebruik ervan:

  • Op de huid: Voor huidaandoeningen of infecties, verdunnen met olijfolie in een concentratie van 1 theelepel (5 ml) olijfolie per druppel oregano olie, breng op het getroffen gebied.
  • Onder de tong: Verdunnen met olijfolie in een verhouding van één druppel oregano één druppel olijfolie. Plaats 1-3 druppels van deze verdunning onder de tong, houd het daar voor een paar minuten, daarna spoelen met water.
  • Inslikken: Als u oregano-olie oraal inneemt, kunt u een paar druppels van het in een beker (237 ml) water zetten, gorgelen en dan doorslikken.

Als u geïnteresseerd bent in het nemen van oregano olie, maar u gebruikt momenteel voorgeschreven medicijnen, raadpleeg dan uw arts voordat u begint.

Bovendien wordt oregano olie over het algemeen niet aanbevolen voor vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven.

Kortom: Oregano olie is beschikbaar als een vloeistof of in capsulevorm. Het kan rechtstreeks op een gebied worden aangebracht, onder de tong worden gebracht of worden ingeslikt, maar moet voor gebruik altijd worden verdund.

Tot slot

Oregano olie is relatief goedkoop en gemakkelijk verkrijgbaar als een vloeistof of in capsulevorm.

Het is hoger in antioxidanten dan de meeste groenten en fruit, en zit boordevol krachtige verbindingen genaamd fenolen.

Oregano olie kan effectief zijn tegen bacteriële en schimmelinfecties, ontstekingen en pijn, onder andere omstandigheden.

Over het algemeen lijkt het verschillende gezondheidsvoordelen te hebben en kan het nuttig zijn als een natuurlijke behandeling voor enkele veel voorkomende gezondheidsklachten.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.