Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :
img

9 Voordelen en toepassingen van oregano olie

1455 Views

9 Voordelen en toepassingen van oregano olie

Oregano is een geurig kruid dat vooral bekend is als ingrediënt in Italiaans eten.

Het kan echter ook worden geconcentreerd in een essentiële olie die vol zit met anti-oxidanten en krachtige verbindingen die voordelen voor de gezondheid hebben bewezen.

Oregano-olie lijkt nuttig te zijn zowel wanneer verbruikt of aangebracht op de huid.

Interessant, het is een effectieve natuurlijke antibiotica en anti-schimmel, en kan ook helpen gewicht te verliezen en verlaagt uw cholesterolgehalte.

Wat is oregano olie?

Oregano-olie is afkomstig van de bladeren en scheuten van de oregano plant.

Botanisch bekend als Origanum vulgare , oregano is een plant van dezelfde familie als munt. Het wordt vaak gebruikt als een kruid om smaak aan het eten toe te voegen.

Hoewel het inheemsis in Europa, het groeit nu over de hele wereld.

Oregano is populair sinds de Grieken en Romeinen in de oudheid gebruikten het voor medicinale doeleinden. In feite is de naam oregano komt van het Griekse woord “oros”, wat betekent berg en “Ganos”, wat betekent vreugde of genot.

Oregano-olie wordt gemaakt door de lucht gedroogde bladeren en scheuten van de plant. Zodra ze zijn gedroogd, wordt de olie gewonnen en geconcentreerd door stoom destillatie ( 1 ).

De olie bevat verbindingen genaamd fenolen, die krachtige antioxidant eigenschappen bevatten. Hier zijn de belangrijkste vier:

  • Carvacrol: De meest voorkomende fenol in oregano-olie. Het heeft aangetoond dat het de groei van verschillende soorten bacteriën remt ( 2 ).
  • Thymol: Een natuurlijke anti-schimmel, die ook het immuunsysteem kan ondersteunen en beschermen tegen giftige stoffen ( 3 ).
  • Terpenen: Een ander type van natuurlijke antibacteriële verbinding ( 4 ).
  • Rozemarijnzuur: Een krachtige antioxidant die helpt beschermen tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen ( 5 ).

Deze fenolen, samen met mineralen als magnesium en zink, en vitaminen zoals A, C en E, worden gedacht ten grondslag liggen aan de vele gezondheidsvoordelen van oregano.

Hier zijn negen potentiële voordelen en het gebruik van oregano-olie.

1. Natuurlijke antibioticum

Essentiële olie

Oregano olie en de carvacrol die het bevat kunnen bijna net zo effectief zijn in het bestrijden van bacteriën als sommige antibiotica.

Staphylococcus aureus bacteriën zijn één van de meest voorkomende oorzaken van infecties. Ze veroorzaken kwalen met inbegrip van voedselvergiftiging en huidinfecties.

In een studie werd nagegaan of oregano olie verbeterde de overleving van muizen geïnfecteerd met Staphylococcus aureus .

Zes van de 14 (43%)  muizen waar oregano aan was gegeven overleefden afgelopen 30 dagen, een overlevingspercentage bijna even hoog als 7 van de 14 (50%) overlevingspercentage voor muizen die regelmatig antibiotica kregen ( 6 ).

Onderzoek heeft ook aangetoond dat oregano olie genomen via de mond kan een effectief middel tegen soorten bacteriën die resistent zijn geworden tegen antibiotica.

Dit omvat Pseudomonas aeruginosa en E. coli , die beide voorkomende oorzaken van urinewegen en luchtweginfecties zijn ( 7 , 8 ).

Samenvatting: In een muis studie bleek dat oregano olie bijna net zo effectief is als antibiotica tegen veel voorkomende bacteriën. Het kan ook nuttig zijn tegen bacteriën die resistent zijn geworden tegen antibiotica te.

2. Lagere cholesterol

Studies hebben aangetoond dat oregano olie kan helpen verlagen van het cholesterol.

In één studie werden bij 48 mensen met een licht verhoogd cholesterol voeding en leefstijl adviezen gegeven om hun cholesterol te verlagen. Aan tweeëndertig van de deelnemers werd ook 25 ml oregano-olie na elke maaltijd gegeven.

Na drie maanden, die oregano-olie hadden gekregen een lagere “slechte” LDL-cholesterol en een hogere “goede” HDL-cholesterol , in vergelijking met die voeding en leefstijl advies hadden gekregen ( 9 ).

Carvacrol, de belangrijkste verbinding in oregano olie, heeft ook aangetoond cholesterol te verlagen helpen bij muizen die werden gevoed met een vetrijk dieet gedurende 10 weken.

De muizen die carvacrol naast het vetrijke dieet hadden significant lagere cholesterol aan het eind van de 10 weken, in vergelijking met degenen die alleen maar een vetrijk dieet kregen ( 10 ).

Het cholesterolverlagende effect van oregano olie wordt verondersteld het resultaat te zijn van de fenolen carvacrol en thymol( 11 ).

Samenvatting: Oregano-olie heeft aangetoond dat het cholesterol kan verlagen in studies bij mensen en muizen met een hoog cholesterol. Men denkt dat dit het gevolg is van de verbindingen carvacrol en thymol.

3. Krachtige antioxidanten

oregano Twijg

Antioxidanten helpen het lichaam te beschermen tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen.

Men denkt dat de schade door vrije radicalen een rol spelen bij veroudering en de ontwikkeling van een aantal ziekten, zoals kanker en hart-en vaatziekten.

Vrije radicalen zijn overal, en zijn een natuurlijk product van de stofwisseling.

Echter, kunnen ze zich ophopen in het lichaam door blootstelling aan omgevingsfactoren, zoals sigarettenrook en luchtverontreinigende stoffen.

Een studie vergeleek de antioxidant inhoud van de 39 meest gebruikte kruiden, en bleek dat oregano de hoogste concentratie aan antioxidanten bevat.

Zij stelde vast dat oregano bevatte 3-30 maal het niveau van antioxidanten in de andere kruiden zoals die van tijm, marjolein en sint-janskruid.

Oregano bevat ook 42 keer de antioxidant niveau van appels en viermaal zoveel als bosbessen. Men denkt dat dit voornamelijk komt door het zuur gehalte van rozemarijn zuur gehalte ( 12 ).

Omdat oregano olie zeer geconcentreerd is, hoeft u veel minder oregano olie te gebruiken om dezelfde antioxidant voordelen als verse oregano.

Samenvatting: Verse oregano heeft een zeer hoog gehalte aan antioxidanten, dat is veel hoger dan die van de meeste groenten en fruit. De inhoud van de antioxidant is geconcentreerd in oregano olie..

4. Kan helpen bij de behandeling van schimmelinfecties

Gist is een soort schimmel. Het kan onschuldig zijn, maar overgroei kan leiden tot darmproblemen en infecties, zoals spruw.

De meest bekende gist wordt Candida genoemd , dat is de meest voorkomende oorzaak van schimmelinfecties in de wereld ( 13 ).

In reageerbuisstudies bleek oregano effectief te zijn tegen vijf verschillende soorten van Candida , zoals infecties in de mond en vagina. In feite was het effectiever dan andere geteste essentiële oliën ( 14 ).

Reageerbuisstudies hebben ook ontdekt dat carvacrol, één van de belangrijkste verbindingen in oregano-olie zeer effectief is tegen orale Candida ( 15 ).

Hoge niveaus van het gist Candida zijn ook geassocieerd met sommige darm aandoeningen, zoals ziekte van Crohn en colitis ulcerosa( 16 ).

Een reageerbuis studie van de doeltreffendheid van oregano olie op 16 verschillende stammen van Candida geconcludeerd dat oregano olie een goede alternatieve behandeling van Candida-gist-infecties kan worden. Meer onderzoek is echter nodig ( 17 ).

Samenvatting: In reageerbuisstudies heeft oregano aangetoond effectief te zijn tegen de meest voorkomende vorm van gist, Candida .

5. Kan darmgezondheid verbeteren

Oregano kan op een aantal manieren de darmgezondheid verbeteren.

Darm symptomen zoals diarree, pijn en een opgeblazen gevoel komen vaak voor en kan worden veroorzaakt door darm parasieten.

Een studie gaf 600 mg oregano-olie aan 14 mensen die darm symptomen hadden als gevolg van een parasiet. Na dagelijkse behandeling gedurende zes weken, alle deelnemers ervaren een vermindering van de parasieten, en 77% was volledig genezen.

Deelnemers ervaren ook een vermindering van de darm klachten en vermoeidheid in verband met de symptomen ( 18 ).

Oregano-olie kan ook helpen beschermen tegen een andere veel voorkomende darm klacht die bekend staat als “lekkende darm.” Dit gebeurt wanneer de darmwand beschadigd raakt, waardoor bacteriën en toxines makkelijk in de bloedbaan terecht komen.

In een onderzoek bij varkens, oregano beschermde de darmwand tegen beschadiging en belette ook  “lekkende darm”. Het verminderde ook het aantal E. coli bacteriën in de darm ( 19 ).

Samenvatting: Oregano-olie kan de darmgezondheid verbeteren door het doden van darm parasieten en te beschermen tegen een lekkende darm.

6. Heeft ontstekingsremmende eigenschappen

Ontstekingen in het lichaam zijn gekoppeld aan een aantal nadelige gevolgen voor de gezondheid.

Onderzoek heeft aangetoond dat oregano olie kan ontstekingen verminderen .

In één studie bleek dat oregano, samen met tijmolie, verminderde ontstekingsmarkers in het bloed bij muizen die kunstmatig een geïnduceerde colitis hadden ( 20 ).

Carvacrol, één van de belangrijkste componenten in oregano-olie, is ook gekoppeld aan het verminderen van ontstekingen.

Verschillende concentraties van carvacrol direct toegepast op de gezwollen poten of de oren van muizen. Verminderde carvacrol  de zwelling van de poten tussen 35 – 61% en oor zwelling tussen 33-43%% ( 21 ).

Samenvatting: Oregano olie kan helpen ontstekingen bij muizen verminderen, hoewel menselijke studies nodig zijn.

7. Kan pijn verlichten

Kleine Fles van etherische olie

Oregano-olie is onderzocht om zijn pijnstillende eigenschappen.

Een studie bij muizen getest standaard pijnstillers en essentiële oliën, met inbegrip van oregano olie, voor hun capaciteit om pijn te verlichten.

Zij stelde vast dat oregano olie aanzienlijk de pijn bij muizen verminderden, de effecten zijn vergelijkbaar met de veelgebruikte pijnstillers fenoprofen en morfine.

De onderzoek uitslagen waren waarschijnlijk te wijten aan de carvacrol inhoud van oregano-olie ( 22 ).

Een gelijkaardige studie vond dat oregano olie niet alleen pijn bij ratten verminderde, maar dat de reactie dosisafhankelijk was. Dat wil zeggen, hoe meer oregano olie de ratten verbruikten, hoe minder pijn ze leek te voelen ( 23 ).

Samenvatting: Oregano olie kan aanzienlijk de pijn bij muizen en ratten verminderen, met een vergelijkbare pijnstillende werking als sommige algemeen gebruikte medicijnen.

8. Kan kanker-bestrijdende eigenschappen bevatten

Enkele studies hebben aangetoond dat carvacrol, één van de verbindingen in oregano-olie, kankerbestrijdende eigenschappen kan bevatten.

Studies over kankercellen in proefbuizen, heeft carvacrol aangetoond veelbelovende resultaten tegen Long-, lever- en borstkankercellen.

Het is gebleken dat het celgroei kan remmen en veroorzaken van kanker celdood( 24 , 25 , 26 ).

Hoewel dit veelbelovend onderzoek is, zijn er geen studies bij mensen uitgevoerd, er is dus meer onderzoek nodig.

Samenvatting: Voorlopige studies hebben aangetoond dat de meest voorkomende verbinding in oregano-olie, carvacrol, remt de groei van kankercellen en veroorzaakt celdood in longen, lever en borstkankercellen.

9. Kan helpen bij het afvallen

Dankzij de carvacrol inhoud in oregano olie, kan het helpen bij het afvallen.

In een studie, werden muizen ofwel gevoed een normaal dieet, een vetrijk dieet of een vetrijk dieet met carvacrol. Die carvacrol naast hun vetrijke dieet namen hadden aanzienlijk minder gewicht en lichaamsvet in vergelijking met die van een gewoon of een vetrijke voeding.

Bovendien, carvacrol leek de keten van gebeurtenissen te keren die tot de vorming van vetcellen kunnen leiden (27 ).

Meer onderzoek is nodig om aan te tonen dat oregano olie heeft een rol in gewichtsverlies, maar het kan het proberen waard zijn als onderdeel van een gezonde voeding en levensstijl.

Samenvatting: Oregano-olie kan gunstig zijn voor bij het afvallen door de werking van carvacrol, hoewel menselijke studies nodig zijn.

Hoe oregano olie te gebruiken

Oregano-olie is verkrijgbaar als gebottelde vloeibare olie of in capsulevorm. Het kan worden gekocht bij de meeste health food shops of online.

Het is meestal goedkoper als een olie dan in de vorm van capsules, hoewel capsules handig kan zijn als je niet van de smaak van oregano houdt.

Vanwege de sterke van de oliën en capsules variëren, is het belangrijk om de aanwijzingen op de individuele verpakking te lezen voor instructies over hoe het product te gebruiken.

Het kan worden aangebracht op de huid of oraal worden ingenomen, afhankelijk van de te behandelen aandoening. Wel moet de olie altijd worden verdund.

Er is geen gedocumenteerde standaard effectieve dosis van oregano-olie, maar hier is een gids voor hoe het te gebruiken:

  • Op de huid: Voor huidaandoeningen of infecties, verdunnen met olijfolie in een concentratie van 1 theelepel (5 ml) olijfolie per druppel oregano-olie, breng op het getroffen gebied.
  • Onder de tong: Verdun met olijfolie in een verhouding van één druppel oregano één druppel olijfolie. Plaats 1-3 druppels van deze verdunning onder de tong, houd het daar voor een paar minuten, daarna spoelen met water.
  • Inslikken: Als u oregano-olie oraal inneemt, kunt u een paar druppels van het in een beker (237 ml) water zetten, gorgelen en dan doorslikken.

Als u geïnteresseerd bent in het nemen van oregano olie, maar je momenteel voorgeschreven medicijnen inneemt, zorg ervoor om uw arts te raadplegen voordat u begint.

Daarnaast wordt oregano olie in het algemeen niet aanbevolen voor vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven.

Samenvatting: Oregano-olie is verkrijgbaar als een vloeistof of in capsulevorm. Het kan worden toegepast direct op een gebied, onder de tong of ingeslikt, maar altijd vóór gebruik verdund moet worden.

Samenvatting

Oregano-olie is relatief goedkoop en gemakkelijk verkrijgbaar als een vloeistof of in capsulevorm.

Het is hoger aan anti-oxidanten dan de meeste vruchten en groenten, en staat bol van de krachtige verbindingen genaamd fenolen.

Oregano olie kan werkzaam zijn tegen bacteriële en schimmelinfecties infecties, ontstekingen en pijn.

Over het geheel genomen lijkt het een aantal voordelen voor de gezondheid te bevatten en kan nuttig zijn als een natuurlijke behandeling voor een aantal veel voorkomende gezondheidsklachten.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vier − 3 =

It is main inner container footer text