De abrikoos is een eetbaar fruit dat afkomstig is van de abrikozenboom. Het is een lid van de Prunus of steenfruit, een geslacht van bomen dat ook pruimen, kersen, perziken, nectarines en amandelen omvat. 

Aangenomen dat abrikozen oorspronkelijk afkomstig zijn uit Armenië, China of Japan, worden ze nu wereldwijd wijd verbouwd.

Abrikozen worden beschouwd als een voedsel dat rijk is aan voedingsstoffen en bevatten weinig calorieën, maar veel vezels, vitamine A en vitamine C.

Ze worden ook gewaardeerd met een breed scala aan gezondheidsvoordelen, van het verminderen van ontstekingen tot het behandelen van droge ogen. 

Aanbieding deze week

✔️Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen op telegraaf.nl en in de app
 
✔️Dagelijks de digitale versie van de papieren krant
 
✔️Elke zaterdag VROUW en VRIJ magazine digitaal
 
Nu heel voordelig te verkrijgen!!

 

Profiteer nu van deze aanbieding

Bovendien zijn ze super veelzijdig en kunnen ze rauw worden gegeten of worden gebruikt bij het bakken en koken, waardoor ze een geweldige manier zijn om je maaltijd een gezonde upgrade te geven.

Een abrikoos is enigszins zuur. Naarmate de zuurgraad afneemt, neemt het suikergehalte toe en verdubbelt het vitamine A gehalte.

Voedingswaarde abrikozen

Abrikozen bevatten weinig calorieën, maar veel vezels, vitamine A, vitamine C en kalium, evenals verschillende andere belangrijke micronutriënten. Ze bevatten ook een goede hoeveelheid koolhydraten, waarbij de meeste abrikozen calorieën afkomstig zijn van koolhydraten in plaats van vet of eiwit.

Een 190 gram abrikozen helften bevat ongeveer: ( 8 )

 • 74,4 calorieën
 • 17,4 gram koolhydraten
 • 2,2 gram eiwit
 • 0.6 gram vet
 • 3,1 gram vezels
 • 29,85 milligram vitamine A (60 procent ADH)
 • 15,5 milligram vitamine C (26 procent ADH)
 • 401 milligram kalium (11 procent ADH)
 • 1,4 milligram vitamine E (7 procent ADH)
 • 5,1 microgram vitamine K (6 procent ADH)
 • 0,1 milligram koper (6 procent ADH)
 • 0,1 mg mangaan (6 procent ADH)
 • 0,9 milligram niacine (5 procent ADH)

Naast de bovengenoemde voedingsstoffen bevat abrikoos ook wat riboflavine, vitamine B6, pantotheenzuur, magnesium en fosfor.

De voedingswaarde van gedroogde abrikozen varieert een beetje. Gedroogde abrikozen bevatten meer dan vier keer zoveel calorieën en koolhydraten, maar bieden ook een meer geconcentreerde hoeveelheid vezels, vitamine A, kalium, vitamine E en andere micronutriënten.

Een 190 gram gedroogde abrikozen bevat ongeveer: ( 9 )

 • 313 calorieën
 • 81,4 gram koolhydraten
 • 4,4 gram eiwit
 • 0.7 gram vet
 • 9,5 gram vezels
 • 46,8 milligram vitamine A (94 procent ADH)
 • 1.511 gram kalium (43 procent ADH)
 • 5,6 milligram vitamine E (28 procent ADH)
 • 0,4 milligram koper (22 procent ADH)
 • 3,5 milligram ijzer (19 procent ADH)
 • 3,4 milligram niacine (17 procent ADH)
 • 0,3 milligram mangaan (15 procent ADH)
 • 41,6 milligram magnesium (10 procent ADH)
 • 0.2 milligram vitamin B6 (9 percent ADH)
 • 92,3 milligram fosfor (9 procent ADH)

Bovendien bevatten gedroogde abrikozen wat pantotheenzuur, calcium, selenium, vitamine K en riboflavine.

Gezondheidsvoordelen van abrikozen

1. Beschermt de lever

Behalve dat het het grootste interne orgaan in het menselijk lichaam is, is de lever ook één van de belangrijkste. Het heeft een lange lijst van functies, van het produceren van eiwitten die helpen bij de bloedstolling tot het afbreken van vetten om energie te produceren.

Sommige onderzoeken wijzen erop dat de abrikozen de gezondheid van uw lever ten goede komt en zelfs tegen leverziekte kan beschermen .

In een dierstudie kon abrikoos beschermen tegen leverschade en leververvetting, een aandoening die wordt gekenmerkt door de opeenhoping van vet in de lever. ( 1 )

Een ander dieronderzoek wees uit dat ratten die een deel van hun lever hadden verwijderd met in de zon gedroogde biologische abrikoos kregen, de regeneratie van de lever bevorderde. ( 2 )

Het consumeren van een ontstekingsremmend voedingsmiddelen, kan je stressniveau verlagen en het krijgen van meer fysieke activiteit kan ook helpen om je leverfunctie een boost te geven.

2. Rijk aan antioxidanten

Naast het leveren van een breed scala aan belangrijke micronutriënten, zitten abrikozen ook vol met antioxidanten. Antioxidanten zijn bestanddelen die beschermen tegen vrije radicalen en schade aan cellen voorkomen.

Ze kunnen ook het risico op bepaalde chronische aandoeningen zoals hartaandoeningen en kanker verlagen.( 3 )

Abrikozen zitten boordevol met carotenoïden , een soort pigment met antioxiderende eigenschappen.

Volgens een studie  zijn abrikozen vooral rijk aan carotenoïden zoals beta-caroteen, beta-cryptoxanthine en gamma-caroteen. ( 4 )

Naast abrikozen, zijn andere groenten en fruit, evenals kruiden en specerijen zoals kurkuma en koriander ook voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten die je gemakkelijk in je voeding kunt opnemen.

3. Vermindert ontsteking

Ontsteking is niet noodzakelijk een slechte zaak. In feite is het een volkomen normale reactie veroorzaakt door het immuunsysteem om indringers buiten te houden en het lichaam te beschermen tegen verwonding.

Chronische ontstekingen kunnen echter schade toebrengen aan uw lichaam en bijdragen aan ziektes als hartaandoeningen, diabetes en reumatoïde artritis .

Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat abrikozen krachtige ontstekingsremmende eigenschappen kunnen hebben om te helpen beschermen tegen ziekten.

Aangenomen wordt dat de abrikozenzaden effectief zijn bij het verlichten van ontstekingen.

In één dierstudie hielp het geven van ratten abrikozenpitolie-extract beschermen tegen colitis ulcerosa, een type inflammatoire darmaandoening. ( 5 )

Andere ontstekingsremmende voedingsmiddelen zijn groene bladgroenten, bieten, broccoli, bosbessen en ananas.

4. Ondersteunt de stoelgang

Abrikozen bevatten veel vezels en leveren ongeveer 3,1 gram – oftewel 12 procent van uw dagelijkse behoeften – in slechts 190 gram.

Vezels bewegen onverteerd door het lichaam, waardoor er meer volume in de ontlasting komt en constipatie wordt voorkomen .

Eén analyse, samengesteld uit vijf onderzoeken, toonde aan dat een hogere vezelinname de ontlastingsfrequentie bij patiënten met constipatie heeft helpen verhogen( 6 ).

Zoete abrikozenzaden, die over het algemeen worden verkocht als snacks, kunnen nog meer vezels leveren. Een portie van 50 gram bevat naar schatting vijf gram vezels, dat is tot 20 procent van uw dagelijkse vezelbehoeften.

Naast abrikozen zijn andere vezelrijke voedingsmiddelen die kunnen helpen bij het verlichten van constipatie zolas fruit, groenten, peulvruchten, noten en zaden.

5. Bevordert de gezondheid van de ogen

Abrikozen zijn een uitstekende bron van vitamine A . Slechts 190 gram abrikozen kan 60 procent van de vitamine A die je nodig hebt gedurende de hele dag bevatten, terwijl een 190 gram gedroogde abrikozen bijna je dagelijkse vitamine A-behoeften kan vervullen.

Vitamine A speelt een centrale rol als het gaat om de gezondheid van het oog. Vitamine A tekort kan zelfs leiden tot symptomen als nachtblindheid, droge ogen en visusverlies.

Behalve dat ze rijk zijn aan vitamine A die hun gezichtsvermogen stimuleert, kunnen abrikozen op andere manieren ook de gezondheid van de ogen ten goede komen.

Een dierstudie uit 2016 toonde bijvoorbeeld aan dat toepassing van abrikozenpit extract plaatselijk droge ogen verminderde door de productie van traanvocht in muizen te bevorderen. ( 7 )

Andere topproducten van vitamine A zijn runderlever, zoete aardappel, wortels, boerenkool en spinazie.

Hoe een abrikoos te eten

Abrikozen zijn gemakkelijk om van te genieten en vol van smaak. Als je het rauw eet, was het dan gewoon en voel je vrij om het hele fruit, de schil te consumeren. Je kunt een lepel gebruiken om voorzichtig de grote steen of abrikozenpit uit het midden van de vrucht te verwijderen.

Voor een eenvoudige, gezonde traktatie, voeg je abrikoos toe aan een kom Griekse yoghurt of gebruik je het om je volgende kom havermout of ontbijtgranen te vullen.

U kunt ook verse of gedroogde abrikozen in uw kook- en bakrecepten gebruiken om zowel de smaak als het voedingswaarde van uw gerechten te verbeteren.

Voorzichtigheid

Hoewel abrikozenzaden vaak als een zoete snack worden genoten, kunnen bittere abrikozenzaden een grote hoeveelheid amygdaline bevatten, een verbinding die cyanidegehaltes kan verhogen wanneer ze in overmaat worden geconsumeerd.

Als je abrikozenzaad eet, moet je ervoor kiezen om de zoete variëteit te gebruiken om mogelijke toxiciteit te voorkomen.

Terwijl gedroogde abrikozen veel heilzame voedingsstoffen bevatten, bevatten ze ook veel koolhydraten en calorieën, wat kan leiden tot gewichtstoename en een piek in de bloedsuikerspiegel.

Houd uw inname met mate en kies waar mogelijk voor verse abrikozen om toxiciteit te voorkomen.

Sommige mensen kunnen ook voedselallergie symptomen ervaren na het eten van abrikozen.

Als u vermoedt dat u een allergie voor abrikozen heeft of na gebruik schadelijke bijwerkingen hebt, stop dan met het gebruik en neem contact op met uw arts.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.