img

Abrikozen gezond

1976 Views

Abrikozen gezond

De abrikoos is een steenvrucht met een pit binnenin. De vorm is vergelijkbaar met die van de perzik, maar iets kleiner, en de huid die fluweelzacht en gouden oranje van kleur is.

Abrikoos is niet geschikt voor het maken van sap, maar kan gemengd worden met andere sappen. Het verse fruit smaakt zacht en zoet, een smaak die een kruising is tussen een perzik en een pruim.

Een abrikoos is enigszins zuur wanneer nog niet geheel rijp is, maar de zuurgraad neemt af als het rijp is en het suikergehalte neemt dan toe. Wanneer het rijp is verdubbelt het aantal vitamine A .

Voedingswaarde Abrikozen

De abrikoos heeft zeer goede gezondheidsvoordelen. Het verse fruit is rijk aan gemakkelijk-verteerbare natuurlijke suikers, vitaminen A en C, riboflavine (B2) en niacine (B3)

Het is een uitstekende bron van mineralen zoals calcium, fosfor, ijzer en sporen van natrium, zwavel, mangaan, kobalt en broom.

Abrikozen zijn vaak gedroogd, gekookt in gebak of gegeten als jam. De calorieën in abrikozen vermenigvuldigen vele malen als ze eenmaal gedroogd zijn, maar de hoeveelheid calcium, fosfor en ijzer is ook aanzienlijk toegenomen.

De beta-caroteen en lycopeen in deze gouden vrucht beschermt het LDL cholesterol tegen oxidatie, wat op zijn beurt helpt voorkomen van hartziekten.

De abrikoos pit is een noot die rijk is aan eiwitten en vetten net als elke andere noten. Het heeft ook een zeer hoog gehalte aan vitamine B17 die bekend staat als Laetrile.

Dagelijkse consumptie van abrikozenpitten wordt geclaimd zeer effectief te zijn in het voorkomen van kanker. Kankerpatiënten op Laetrile Cancer Therapy hebben gemeld dat hun tumoren zijn gekrompen met hoge doses vitamine B17.

Deze bittere abrikozenpitten kunnen worden gehakt of gemalen en met een theelepel honing worden ingenomen.

De vrucht, kern (binnenste zachter deel van de pit), bevat olie en de bloemen van de abrikoos wordt altijd al gebruikt in de geneeskunde en de medische behandeling van oudsher.

De kern levert een olie die vergelijkbaar is met die van de amandelen en wordt veel gebruikt voor hun kalmerende, krampstillende werking. Het is ook nuttig voor het genezen van wonden, verdrijven van wormen en als een algemene gezondheid tonicum.

Bloedarmoede:  Het hoge gehalte aan ijzer in abrikoos maakt het een uitstekend voedsel voor bloedarmoede lijden. De kleine maar wezenlijke hoeveelheid koper in de vrucht maakt ijzer voor het lichaam. Consumptie van abrikozen kan de productie van hemoglobine in het lichaam verhogen. Dit is ideaal voor vrouwen na hun menstruele cyclus, vooral die met zware menstruele cyclus.

Constipatie:  De cellulose en pectine inhoud abrikoos is een zacht laxerend en helpt effectief bij de behandeling van constipatie. De onoplosbare cellulose fungeert als laxeermiddel bij de stoelgang. De pectine absorbeert en behoudt het water, waardoor de bulk aan de ontlasting, helpt bij een soepele stoelgang.

Spijsvertering:  Neem een abrikoos voor de maaltijd om de spijsvertering te bevorderen, want het heeft een alkalische reactie in het spijsverteringsstelsel.

Gezichtsvermogen / Visie:  De hoge hoeveelheid vitamine A (vooral wanneer gedroogd) is essentieel voor het handhaven of verbeteren van het gezichtsvermogen. Ontoereikendheid van deze vitamine kan nachtblindheid veroorzaken en schade toebrengen aan het zicht.

Koorts:  Meng wat honing en abrikozen met wat mineraalwater bij koorts en drinkt het om je koorts te verlagen. Het lest de dorst en effectief elimineert het de afvalstoffen uit je lichaam.

Huidprobleem:  Sap van verse abrikoos bladeren kan men toepassen op schurft, eczeem, zonnebrand of als men jeuk heeft, voor een koele, rustgevende gevoel.

VERBRUIK TIPS

Abrikozen worden meestal geplukt als ze nog niet rijp zijn. Een onrijpe abrikoos is vaak geel en hard. Wanneer rijp is het zacht, de kleur is dan goud-oranje. Wanneer rijp moet men voorzichtig omgaan met de vrucht doordat het snel gekneusd is.

In de koelkast, kan deze vruchten drie of vier dagen worden bewaard.Wanneer overrijp is, wordt het vrucht zacht en papperig.

 

VOORZICHTIGHEID

Verse abrikozen bevatten een kleine hoeveelheid oxalaten. Individuen met een geschiedenis van calcium-oxalaat bevattende nierstenen moet niet te veel van deze vrucht nuttigen.

Dat gedroogde abrikozen bevatten zwavel bevattende verbindingen zoals zwaveldioxide. Deze verbindingen kunnen bijwerkingen bij mensen die lijden aan astma veroorzaken.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Pinterest

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

It is main inner container footer text