Acaciahoning wordt geproduceerd door bijen die de bloemen bestuiven van de zwarte sprinkhanenboom, afkomstig uit Noord-Amerika en Europa.

Er wordt gezegd dat het verschillende gezondheidsvoordelen biedt, die waarschijnlijk worden toegeschreven aan het hoge gehalte aan antioxidanten.

Dit artikel bespreekt de voeding, voordelen, toepassingen en mogelijke nadelen van acaciahoning.

Wat is acaciahoning?

Acaciahoning is afgeleid van de nectar van de Robinia pseudoacacia- bloem, algemeen bekend als de zwarte sprinkhaanboom of de valse acaciaboom (1).

Aanbiedingen deze maand

UPGRADE jouw eigen SPOTIFY account

Spotify Premium + Videoland voor slecht €24,99

Netflixs accounts en Gift Cards

Videoland en Disney+ accounts

Nieuw: Sweat Fitness programma voor vrouwen

Fox Sports + Go accounts

Profiteer nu van deze aanbiedingen

Deze unieke honing wordt meestal als acaciahoning in Europa geëtiketteerd en verkocht, maar wordt veelvuldig aangetroffen als Amerikaanse acacia of sprinkhanenhoning in de Verenigde Staten.

In vergelijking met traditionele honing is het vaak veel lichter van kleur en lijkt het bijna transparant.

Het heeft een bloemachtig aroma en een zoete, delicate smaak.

Handig is dat acaciahoning langer vloeibaar blijft en veel langzamer kristalliseert dan traditionele honing. Dit komt waarschijnlijk door het hogere fructose-gehalte (2,3).

Omdat het niet snel stolt, is deze honing erg populair en kan deze duurder zijn dan traditionele honingsoorten.

Kortom: Acaciahoning is gemaakt van nectar afgeleid van de zwarte sprinkhanenboom. Het is lichter van kleur en kristalliseert langzamer dan traditionele honing.

Voedingswaarde van acaciahoning

Net als traditionele honing, levert 1 eetlepel (21 gram) acaciahoning ongeveer 60 calorieën en 17 gram suiker (4,5).

Acaciahoning omvat de suikers glucose, sucrose en fructose, hoewel fructose de meest voorkomende is (2).

Het verschaft het geen eiwitten, vet of vezels. Aan de andere kant bevat het kleine hoeveelheden van verschillende vitamines en mineralen, zoals vitamine C en magnesium (4).

Wat het meest indrukwekkend is aan acaciahoning is het hoge gehalte aan krachtige plantaardige stoffen zoals flavonoïden, die fungeren als antioxidanten (167).

Kortom: Acaciahoning bestaat voornamelijk uit koolhydraten in de vorm van suikers, en het is rijk aan krachtige plantaardige stoffen met antioxiderende eigenschappen.

Voordelen van acaciahoning

Acaciahoning is niet alleen nuttig voor culinaire doeleinden. Hoewel het de gewone gezondheidsvoordelen van traditionele honing deelt , heeft het ook unieke eigen eigenschappen.

Hier zijn enkele gezondheidsvoordelen van acaciahoning.

Rijk aan antioxidanten

Acaciahoning levert veel belangrijke antioxidanten , die kunnen bijdragen aan de potentiële voordelen voor de gezondheid (1,7,8).

Antioxidanten beschermen uw cellen tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen. In de loop van de tijd kan schade door vrije radicalen bijdragen aan de ziekte ().

Flavonoïden zijn het belangrijkste type antioxidanten in acaciahoning. Een voeding met veel flavonoïden kan uw risico op chronische aandoeningen verlagen, waaronder hartaandoeningen en bepaalde soorten kanker(81011).

Hoewel deze niet zo vaak voorkomt als flavonoïden, bevat deze honing ook bèta-caroteen, een type plantenpigment met krachtige antioxiderende eigenschappen (12).

Het eten van bèta-caroteen-rijk voedsel en supplementen is in verband gebracht met een verbeterde hersenfunctie en de gezondheid van de huid (131415).

Eén reageerbuisstudie toonde zelfs aan dat acaciahoning effectief de verspreiding van longkankercellen stopte (16).

Natuurlijke antibacteriële eigenschappen

Veel van de helende vermogens van acaciahoning worden waarschijnlijk toegeschreven aan zijn antibacteriële activiteit.

De honing bevat componenten die nodig zijn om kleine hoeveelheden waterstofperoxide te produceren en langzaam af te geven (317).

Waterstofperoxide is een type zuur dat bacteriën doodt door hun celwanden af ​​te breken (18).

Een studie ontdekte dat acaciahoning effectief bleek tegen Staphylococcus aureus enPseudomonas aeruginosa , twee soorten antibioticaresistente bacteriën. Het concludeerde dat het hoge gehalte aan krachtige waterstofperoxide waarschijnlijk verantwoordelijk was (19).

Kan helpen bij het genezen van wonden

Honing wordt sinds de oudheid gebruikt om wonden te behandelen.

Vanwege de antioxiderende en antibacteriële eigenschappen van acaciahoning kan het helpen de wondgenezing te versnellen en bacteriële besmetting en infectie te voorkomen.

Bovendien zorgt deze honing voor een vochtige omgeving en een beschermende barrière, die beide de wondgenezing kunnen bevorderen.

De bevestiging van de effectiviteit van deze oude praktijk, zowel reageerbuis- als dierstudies, geeft aan dat acaciahoning wondgenezing versnelt (20,21).

Kan acne voorkomen en behandelen

Wetenschappelijk bewijs is beperkt over het vermogen van acaciahoning om acne te bestrijden .

Dat gezegd hebbende, commerciële acnebestrijdende crèmes en lotions met een mengsel van acaciahoning en zure ingrediënten zijn beschikbaar (22).

Vanwege de sterke antibacteriële werking kan acaciahoning helpen om uw huid vrij van bacteriën te houden, wat huidaandoeningen zoals acne kan verbeteren of voorkomen (23).

Uiteindelijk is meer onderzoek nodig om te bepalen of acaciahoning een efficiënt huisremedie is tegen acne.

Kortom: Acaciahoning heeft krachtige antioxiderende en antibacteriële eigenschappen. Het kan wondgenezing helpen en acne verbeteren.

Voorzorgsmaatregelen voor gebruik

Voor de meeste mensen is acaciahoning veilig om te eten.

Sommige groepen mensen moeten acaciahoning misschien vermijden of beperken, waaronder:

  • Zuigelingen. Vanwege het risico op botulisme, een zeldzame door voedsel overgedragen ziekte, wordt het niet aanbevolen om honing te geven aan baby’s jonger dan een jaar (24).
  • Diegenen met diabetes. Hoewel het bewijsmateriaal over honing en diabetes verdeeld is, bevatten alle soorten honing veel natuurlijke suiker. Acaciahoning moet met mate worden geconsumeerd, omdat dit de bloedsuikerspiegel kan beïnvloeden.
  • Die allergisch zijn voor bijen of honing. Als u allergisch bent voor traditionele honing of bijen, kunt u een allergische reactie krijgen op het eten of acaciahoning.

Hoewel acaciahoning mogelijk gezondheidsvoordelen biedt, moet u er rekening mee houden dat het, net als elke zoetstof, met mate moet worden geconsumeerd vanwege het hoge caloriegehalte en suikergehalte.

Het eten van te veel van elk type zoetstof kan bijdragen tot gewichtstoename, verhoging van de bloedsuikerspiegel, en hebben een totale negatieve invloed op uw gezondheid (25).

Kortom: Acaciahoning is veilig voor de meeste mensen ouder dan één jaar. Desalniettemin moeten degenen die allergisch zijn voor bijen of honing en mensen met diabetes met hun zorgverlener bespreken voordat ze het gebruiken.

Tot slot

Acaciahoning is afgeleid van de nectar van de Robinia-pseudoacaciabloem .

Het heeft een lichte, bijna transparante kleur en blijft langer vloeibaar dan de trationele honingsoorten.

Acaciahoning kan helpen bij het genezen van wonden, het verbeteren van acne en biedt extra voordelen vanwege de krachtige antioxidanten.

Er is echter verder onderzoek nodig om deze beweerde heilzame eigenschappen te ondersteunen.

Als u de bloemige zoetheid van acaciahoning wilt ervaren en de potentiële voordelen ervan wilt testen, kunt u deze lokaal of bij Holland & Barrett kopen.