Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :
img

Wat is Acesulfaam Kalium, en is het goed of slecht voor je?

2250 Views

Wat is Acesulfaam Kalium, en is het goed of slecht voor je?

Mensen die proberen om gewicht te verliezen vervangen vaak suiker met kunstmatige zoetstoffen.

Een van de meest voorkomende vandaag de dag is acesulfaam kalium.

Zoals de meeste zoetstoffen is het omstreden.

Sommige mensen denken dat het veilig is, terwijl anderen beweren dat het schadelijk is voor de gezondheid en zelfs de oorzaak van gewichtstoename(1).

Dit is een gedetailleerd overzicht van acesulfaam kalium en de gevolgen voor de gezondheid.

Wat is Acesulfaam Kalium?

Acesulfaam kalium (ook wel acesulfaam K genoemd) is een kunstmatige zoetstof, soms in Europa E950 genoemd .

Het is ongeveer 200 keer zoeter dan suiker en wordt gebruikt om voedsel en drinken een zoete smaak te geven zonder toevoeging van calorieën(2).

Het werkt door het stimuleren van de zoete smaak receptoren op de tong, zodat u kunt genieten van de smaak van de zoetheid zonder de consumptie van suiker.

Acesulfaam K is meestal te vinden in een mengsel met andere zoetstoffen zoals aspartaam en sucralose . Deze worden vaak samen gemengd om de bittere nasmaak veroorzaakt wanneer zoetstoffen worden gebruikt op zichzelf te maskeren.

Interessant, men denkt dat acesulfaam K niet wordt opgesplitst of opgeslagen in het lichaam. In plaats daarvan, wordt het opgenomen in uw systeem en vervolgens blijft het onveranderd in de urine.

kortom: Acesulfaam kalium is een kunstmatige zoetstof die 200 keer zoeter is dan suiker. Het wordt ook wel acesulfaam K genoemd.

Welke voedingsmiddelen bevatten het?

Acesulfaam kalium is een zeer veelzijdige kunstmatige zoetstof die wordt gebruikt in een breed scala aan voedingsmiddelen en dranken.

In tegenstelling tot soortgelijke zoetstoffen (zoals aspartaam), is het stabiel bij verhitting.Deze eigenschap verklaart waarom het wordt gevonden in veel gebakken goederen.

Voorbeelden van voedingsmiddelen met acesulfaam kalium zijn onder meer:

 • Dranken (inclusief frisdrank, vruchtensappen, niet-koolzuurhoudende dranken en alcohol).
 • Tafelblad zoetstoffen.
 • Zuivelproducten.
 • Ijsjes.
 • Desserts.
 • Jam, gelei en marmelade.
 • Gebakken goederen.
 • Tandpasta en mondwater.
 • Kauwgom.
 • Marinades.
 • Yoghurt en andere zuivelproducten.
 • Ontbijtgranen.
 • Salade dressings en sauzen.
 • Specerijen.

Het kan worden vermeld op etiketten van voedingsmiddelen op een aantal manieren, dus let op het volgende:

 • Acesulfaam K.
 • Acesulfaam kalium.
 • Ace-K.
 • E950 (Europa).

Kortom: Acesulfaam kalium kan worden gevonden in een reeks van bewerkte voedingsmiddelen, van light-frisdranken tot bevroren desserts en gebak.

Net als andere kunstmatige zoetstoffen, Acesulfaam Kalium is omstreden

Flessen van de soda

Kunstmatige zoetstoffen zoals acesulfaam K is omstreden. Er wordt beweerd dat ze schadelijk zijn bij mensen(1, 3, 4).

Bijvoorbeeld, beweren sommige dat ze stofwisselingsprocessen kunnen verstoren en interfereren met de regulering van de eetlust, lichaamsgewicht en bloedsuiker.

Bovendien, critici van acesulfaam K verhogen specifieke bezorgdheid over het potentieel dat het kanker kan veroorzaken en invloed heeft op de vroege ontwikkeling van de baby tijdens de zwangerschap (5, 6).

Ondanks deze problemen, zowel de Verenigde Staten en Europa hebben verklaard acesulfaam K als veilig voor gebruik bij mensen.

De FDA beveelt acesulfaam K veilig tot een aanvaardbare dagelijkse inname van 15 mg / kg / dag lichaamsgewicht in de VS In Europa, de aanvaardbare dagelijkse inname is iets lager, bij 9 mg / kg / dag lichaamsgewicht.

Je zou een enorme hoeveelheid zoetstof kunnen consumeren om deze hoeveelheid boven te gaan. In Amerika, is het gelijk aan 20 blikjes Coke Zero dagelijks voor een 68 kg zware persoon(7).

Ondanks de aanvaarding in sommige landen, een aantal academici blijven kritisch over de beslissing dat acesulfaam K veilig is.

Ze zeggen dat de studies gebruikt om de veiligheid te bewijzen niet aan de wetenschappelijke normen die meestal nodig zijn om voor dergelijke besluiten (6).

Kortom: Net als andere kunstmatige zoetstoffen acesulfaam kalium wordt bekritiseerd voor mogelijke schadelijke effecten op de gezondheid.Echter, de regelgevende instanties in de VS en Europa hebben verklaard dat het veilig is.

Effecten op bloedsuikerspiegel en insuline

Onderzoek heeft uitgewezen dat kunstmatige zoetstoffen veroorzaken slechts minimale veranderingen in de bloedsuikerspiegel , en ze zijn overwegend veilig voor diabetici(8).

Toch hebben verschillende onderzoeken (niet oorzaak en gevolg aantoont) een verband tussen de consumptie van dieetdranken ende ontwikkeling van obesitas, diabetes type 2 en metabool syndroom(9, 10, 11, 12).

Deze bevinding heeft geleid tot speculatie dat kunstmatige zoetstoffen de bloedsuikerspiegel en insuline secretie kunnen verstoren(13).

In het laboratorium, acesulfaam K heeft aangetoond dat de hoeveelheid suiker geabsorbeerd door cellen van de darm toeneemt(14).

Bovendien, een onderzoek bij dieren toonde aan dat het injecteren van hoge doses acesulfaam K in ratten ze grote hoeveelheden insuline vrijgeven – een stijging van 114-210% boven de basislijn(15).

Er moet echter worden opgemerkt dat in dit experiment werden dieren grote hoeveelheden zoetstoffen toegevoerd onder ongewone omstandigheden. Hierdoor kan de resultaten niet worden toegepast op de mens.

Studies bij mensen hebben niets gevonden dat acesulfaam kalium verhoogt bloedsuikerspiegel of insuline, maar studies over langdurig gebruik ontbreken(16).

Kortom: Op de korte termijn, acesulfaam kalium verhoogt niet je bloedsuikerspiegel of insuline. De lange termijn effecten van consistent gebruik door mensen is onbekend.

Verhoogd acesulfaam kalium het risico op kanker?

Yoghurt

Een van de meest ernstige beweringen over acesulfaam kalium is dat het risico op kanker kan verhogen.

Aangezien het voor het gebruik in frisdranken is goedgekeurd, worden er meer mensen dan ooit blootgesteld aan acesulfaam-K

In feite is het Center for Science in the Public Interest (CSPI) openlijk vraagtekens bij de kwaliteit van de wetenschap gebruikt om deze zoetstof voor algemeen gebruik goed te keuren(6).

Echter, de FDA en de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) het niet eens met het standpunt van CSPI’s. Zij beweren dat acesulfaam K veilig is en dat de huidige bewijsmateriaal voldoende  ervan is overtuigd dat het geen kanker veroorzaakt(17).

Acesulfaam K is onderzocht in zowel in het laboratorium als bij dieren om te bepalen of het risico op kanker oplevert.

De wetenschappers kijken naar tekenen dat een stof “genotoxisch” kan zijn – met andere woorden, dat het potentieel heeft om je DNA te beschadigen en mutaties die kunnen leiden tot kanker.

Veel studies naar acesulfaam K detecteren geen enkele tekenen van genotoxiciteit. Ook studies dat resultaten leverde op mogelijke risico om kanker te verkrijgen, werden niet herhaald in de follow-up studie(18).

Een van de grootste dierstudies testen de effecten van acesulfaam K in de voeding die werd uitgevoerd door het National Toxicology Program.

Ze gaven muizen tot 3% van hun totale dieet acesulfaam K meer dan 40 weken. Dit komt overeen met een persoon dat meer dan 1000 blikjes frisdrank per dag drinkt.Ze vonden geen bewijs van een verhoogd risico op kanker bij ratten(19).

Kortom: Studies met reageerbuizen en proefdieren suggereren dat acesulfaam K geen kanker veroorzaakt. Hoewel sommigen het niet eens zijn belangrijke regelgevende instanties in de VS en Europa komen tot dezelfde conclusie.

Bijwerkingen

Glazen Met Soda en ijsblokjes

Critici hebben een aantal andere gezondheidsproblemen rond kunstmatige zoetstoffen, met inbegrip van acesulfaam K.

Bijvoorbeeld, sommige denken dat een hoge dagelijkse inname van kunstmatig gezoete dranken kunnen leiden dat zwangere vrouwen voortijdig bevallen(20, 21, 22).

Sommigen suggereren ook dat als je zwanger bent of borstvoeding geeft, blootstelling aan acesulfaam K kan je baby’s voorkeur voor zoete voedingsmiddelen beïnvloeden(23).

Een langdurige studie bij muizen bleek dat acesulfaam K is gekoppeld aan neurologische verstoringen en een afname van de hersenfunctie. Echter is verder onderzoek bij mensen nodig voordat we kunnen weten of het van invloed zal hebben op dezelfde manier(24).

Kortom: Acesulfaam K kan vroeggeboorte veroorzaken of invloed op de smaak voorkeuren van de baby’s van wie de moeder een groot deel van deze zoetstof eet. Een dier studie suggereert dat langdurig gebruik hersenfunctie kan verminderen.

Moet u  acesulfaam kalium vermijden?

Kunstmatige zoetstoffen kan nuttig zijn voor sommige mensen om in hun dieet op te nemen, vooral als men een zoetekauw is en in grote hoeveelheden suiker gebruikt.

Echter, ook al worden ze als veilig beschouwd, weet niemand het risico als je ze regelmatig en al jaren verbruikt.

Critici houden nog steeds vol dat de studies over acesulfaam K zijn niet goed genoeg, en we kunnen niet overtuigd zijn dat het geen schade zal veroorzaken op de lange termijn. Maar tegelijkertijd langdurige dierproeven laat ons zien dat zelfs hoge doses goed verdragen wordt.

kort gezegd, lijkt er geen dwingende reden om acesulfaam K te vermijden – of een andere kunstmatige zoetstof te gebruiken.

Het besluit om hen wel of niet te consumeren moet worden bekeken op individuele basis.

Als je hen kan tolereren, geweldig. Als u niet van hen houdt of laten ze je slecht voelen, vermijden. Het is zo eenvoudig.

1 Comments

 1. Ace leidde bij mij tot een zeer onprettig gevoel: druk op de borst, moeilijk ademen, dichtgeknepen keel, pijn tussen schouderbladen en hoofdpijn. Dit ontdekte ik nadat ik zo’n 2 weken lang bijna elke dag een halve tot driekwart liter tonic water nuttigde van het merk LONDEN. O.a. te koop bij Vomar en Jumbo. Ook bij mijn vrouw trad dit verschijnsel op. We vertelden elkaar hoe beroerd we ons voelden en legden zo de link. Voor die tijd hadden we dat produkt nog nooit gebruikt. Het is opvallend goed koop: zo’n 42 cent per 3/4 liter! We hebben de proef op de som genomen en de conclusie was dat het verband tussen gebruik en klachten onmiskenbaar is.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 − 2 =

It is main inner container footer text