Mensen die proberen af ​​te vallen vervangen vaak suiker met kunstmatige zoetstoffen.

Eén van de meest voorkomende vandaag de dag is acesulfaam kalium.

Zoals de meeste zoetstoffen is het omstreden.

Sommige mensen denken dat het veilig is, terwijl anderen beweren dat het schadelijk is voor uw gezondheid en zelfs tot gewichtstoename leidt(1).

18 Maanden Spotify Premium

Nu eenmalig slechts €14,99

Meer informatie

Dit is een gedetailleerd overzicht van acesulfaam kalium en de gevolgen voor de gezondheid.

Wat is acesulfaam kalium?

Acesulfaam kalium (ook wel acesulfaam K genoemd) is een kunstmatige zoetstof, in Europa soms aangeduid als E950.

Het is ongeveer 200 keer zoeter dan suiker en wordt gebruikt om eten en drinken een zoete smaak te geven zonder calorieën toe te voegen(2).

Het werkt door de zoet-smaakreceptoren op de tong te stimuleren, zodat u kunt genieten van de zoetheid zonder suiker te consumeren.

Acesulfaam K wordt meestal aangetroffen in een mengsel met andere zoetstoffen zoals aspartaam ​​en sucralose. Deze worden vaak samen gemengd om de bittere nasmaak te maskeren die wordt veroorzaakt wanneer zoetstoffen op zichzelf worden gebruikt.

Interessant is dat wordt gedacht dat acesulfaam K niet wordt afgebroken of opgeslagen in het lichaam. In plaats daarvan wordt het in uw systeem opgenomen en vervolgens onveranderd in uw urine doorgegeven.

Kortom: Acesulfaam kalium is een kunstmatige zoetstof die 200 keer zoeter is dan suiker. Het wordt ook wel acesulfaam K genoemd.

Welke voedingsmiddelen bevatten het?

Acesulfaam-kalium is een zeer veelzijdige kunstmatige zoetstof die wordt gebruikt in een breed scala aan voedingsmiddelen en dranken.

In tegenstelling tot vergelijkbare zoetstoffen (zoals aspartaam), is het bij verhitting stabiel. Deze eigenschap verklaart waarom het in veel gebakken producten voorkomt.

Voorbeelden van voedingsmiddelen die acesulfaam-kalium bevatten, zijn onder andere:

 • Dranken (inclusief frisdrank, vruchtensappen, niet-koolzuurhoudende dranken en alcohol).
 • Tafelblad zoetstoffen.
 • Zuivelproducten.
 • Ijsjes.
 • Desserts.
 • Jam, gelei en marmelade.
 • Gebakken goederen.
 • Tandpasta en mondwater.
 • Kauwgom.
 • Marinades.
 • Yoghurt en andere zuivelproducten.
 • Ontbijtgranen.
 • Salade dressings en sauzen.
 • Specerijen.

Het kan op een aantal manieren op voedseletiketten worden vermeld, dus let op het volgende:

 • Acesulfaam K.
 • Acesulfaam kalium.
 • Ace-K.
 • E950 (Europa).

Kortom: Acesulfaam kalium is aanwezig in een reeks van bewerkte voedingsmiddelen, van light-frisdranken tot bevroren desserts en gebak.

Net als andere kunstmatige zoetstoffen is acesulfaam-kalium omstreden

Kunstmatige zoetstoffen zoals acesulfaam K zijn omstreden. Er wordt beweerd dat ze schadelijk zijn voor veel mensen(1, 3, 4).

Sommigen beweren bijvoorbeeld dat ze stofwisselingsprocessen kunnen verstoren en de regulering van de eetlust, het lichaamsgewicht en de bloedsuikerspiegel kunnen verstoren.

Bovendien roepen critici van acesulfaam K specifieke bezorgdheid op over het potentieel om kanker te veroorzaken en de vroege ontwikkeling van baby’s tijdens de zwangerschap te beïnvloeden (5, 6).

Ondanks deze zorgen hebben zowel de Verenigde Staten als Europa acesulfame K verklaard als veilig voor gebruik bij de mens.

De FDA beveelt aan dat acesulfaam K veilig is tot een aanvaardbare dagelijkse inname van 15 mg / kg / dag lichaamsgewicht in de VS In Europa is de aanvaardbare dagelijkse inname iets lager, bij 9 mg / kg lichaamsgewicht.

Je zou een enorme hoeveelheid zoetstof moeten consumeren om deze hoeveelheid te overschrijden. In Nederland, is het gelijk aan 20 blikjes Coke Zero dagelijks voor een 68 kg zware persoon(7).

Ondanks de aanvaarding in sommige landen, blijven sommige academici kritisch ten aanzien van de beslissing om acesulfaam K veilig te verklaren.

Ze zeggen dat de studies die werden gebruikt om de veiligheid ervan te bewijzen niet voldoen aan de wetenschappelijke normen die gewoonlijk vereist zijn om dergelijke beslissingen te nemen(6).

Kortom: Net als andere kunstmatige zoetstoffen wordt acesulfaam-kalium bekritiseerd vanwege mogelijke schadelijke effecten op de gezondheid. Regelgevende instanties in de VS en Europa hebben het echter veilig verklaard.

Effecten op bloedsuikerspiegel en insuline

Onderzoek heeft aangetoond dat kunstmatige zoetstoffen slechts minimale veranderingen in de bloedsuikerspiegel veroorzaken en dat ze als veilig worden beschouwd voor diabetici(8).

Verschillende observationele onderzoeken (die oorzaak en gevolg niet kunnen bewijzen) hebben echter een verband aangetoond tussen de consumptie van light-drinks en de ontwikkeling van obesitas , diabetes type 2 en het metabool syndroom(9, 10, 11, 12).

Deze bevinding heeft geleid tot speculatie dat kunstmatige zoetstoffen de beheersing van de bloedsuikerspiegel en insulinesecretie zouden kunnen verstoren(13).

In reageerbuizen is aangetoond dat acesulfaam K de hoeveelheid suiker die door cellen uit de darm wordt geabsorbeerd, verhoogt(14).

Bovendien toonde één dierstudie aan dat het rechtstreeks in ratten injecteren van hoge doses acesulfaam K ertoe leidde dat ze enorme hoeveelheden insuline vrijkomen – een stijging van 114-210% ten opzichte van baseline(15).

Er dient echter te worden opgemerkt dat dieren in dit experiment grote doses zoetstoffen toegediend kregen onder ongebruikelijke omstandigheden. Als gevolg hiervan kunnen de resultaten niet worden toegepast op mensen.

Uit studies bij mensen is niet gebleken dat acesulfaam kalium bloedsuikerspiegel of insuline verhoogt, maar studies over langdurig gebruik ontbreken(16).

Kortom: Op de korte termijn verhoogt acesulfaam kalium uw bloedsuikerspiegel of insuline niet. De langetermijneffecten van consistent gebruik door mensen zijn echter onbekend.

Verhoogt acesulfaam-kalium uw risico op kanker?

Eén van de meest ernstige beweringen over acesulfaam-kalium is dat het uw risico op kanker kan verhogen.

Omdat het is goedgekeurd voor gebruik in frisdranken, worden meer mensen dan ooit blootgesteld aan acesulfame K.

Tegelijkertijd betwijfelen sommige wetenschappers de geldigheid van de onderzoeken die worden gebruikt om de veiligheid ervan te bepalen.

In feite vroeg het Centrum voor Wetenschap in het Openbaar Belang (CSPI) openlijk de kwaliteit van de wetenschap die werd gebruikt om deze zoetstof goed te keuren voor wijdverbreid gebruik(6).

De FDA en de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) zijn het echter niet eens met de positie van CSPI. Ze beweren dat acesulfaam K veilig is en dat het huidige bewijs voldoende is om er zeker van te zijn dat het geen kanker zal veroorzaken(17).

Acesulfame K is onderzocht in zowel reageerbuizen als bij dieren om te bepalen of het een kankerrisico oplevert.

In reageerbuizen zoeken wetenschappers naar tekenen dat een substantie “genotoxisch” kan zijn – met andere woorden, dat het potentieel heeft om je DNA te beschadigen en mutaties te veroorzaken die tot kanker kunnen leiden.

Veel onderzoeken naar acesulfaam K konden geen tekenen van genotoxiciteit detecteren. Studies die wel resultaten hebben opgeleverd die wijzen op mogelijk kankerrisico, werden ook niet gerepliceerd in follow-up studies(18).

Eén van de grootste dierstudies die de effecten van acesulfaam K in het dieet test, werd uitgevoerd door het National Toxicology-programma.

Ze gaven muizen tot 3% van hun totale dieet als acesulfaam K gedurende 40 weken. Dit komt overeen met een persoon die dagelijks meer dan 1.000 blikjes frisdrank drinkt. Ze vonden geen bewijs van een verhoogd risico op kanker bij ratten(19).

Kortom: Studies in reageerbuizen en proefdieren wijzen erop dat acesulfaam K geen kanker veroorzaakt. Hoewel sommigen het hier niet mee eens zijn, hebben de belangrijkste regelgevende autoriteiten in de VS en Europa tot dezelfde conclusie geleid.

Bijwerkingen

Critici hebben een aantal andere gezondheidsproblemen rond kunstmatige zoetstoffen, met inbegrip van acesulfaam K.

Sommigen denken bijvoorbeeld dat een hoge dagelijkse inname van kunstmatig gezoete dranken ervoor kan zorgen dat zwangere vrouwen vroegtijdig bevallen(20, 21, 22).

Sommigen suggereren ook dat blootstelling aan acesulfaam K, als u zwanger bent of borstvoeding geeft, de voorkeur van uw baby voor zoet voedsel kan beïnvloeden(23).

Een langetermijnstudie bij muizen toonde aan dat acesulfaam K is gekoppeld aan neurologische verstoringen en een afname van de hersenfunctie. Er is echter nader onderzoek bij mensen nodig voordat we kunnen weten of het op dezelfde manier mensen zal beïnvloeden (24).

Kortom: Acesulfaam K  kan vroegtijdige bevalling veroorzaken of de smaakvoorkeuren beïnvloeden van baby’s waarvan de moeders veel van de zoetstof eten. Eén dierstudie suggereert dat langdurig gebruik de hersenfunctie kan schaden.

Moet u  acesulfaam kalium vermijden?

Kunstmatige zoetstoffen kan nuttig zijn voor sommige mensen om in hun dieet op te nemen, vooral als men een zoetekauw is en in grote hoeveelheden suiker gebruikt.

Hoewel ze misschien veilig lijken, weet niemand het risico als u ze jarenlang regelmatig gebruikt.

Critici stellen nog steeds dat de studies over acesulfaam K niet goed genoeg zijn en we kunnen er niet op vertrouwen dat het op de lange termijn geen schade zal veroorzaken. Maar tegelijkertijd hebben langetermijnstudies met dieren ons geleerd dat zelfs zeer hoge doses goed worden verdragen.

Er lijkt geen dwingende reden te zijn om acesulfaam K – of een ander kunstmatig zoetmiddel – te vermijden.

Het besluit om ze te consumeren of niet, moet op individuele basis worden genomen.

Als je hen kan tolereren, geweldig. Als u niet van hen houdt of laten ze je slecht voelen, vermijden. Het is zo eenvoudig.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.