img

Acrylamide in koffie: moet u bezorgd zijn?

1638 Views

Acrylamide in koffie: moet u bezorgd zijn?

De voordelen voor de gezondheid van het drinken van koffie zijn behoorlijk indrukwekkend.

Het heeft aangetoond dat het de hersenfunctie verbetert, verhoogd de stofwisseling en verbetert de sportprestaties(1, 2, 3).

Een regelmatige inname is ook verbonden met een lager risico op dementie, Alzheimer, Parkinson en diabetes type 2(4, 5, 6, 7, 8, 9, 10).

En goed om te weten, koffie drinkers lijken langer te leven (11, 12).

Echter, koffie bevat ook een potentieel schadelijke chemische stof genaamd acrylamide .

Wat is Acrylamide?

De chemische stof acrylamide  is een wit, geurloos, kristalverbinding. Het heeft de chemische formule C 3 H 5 NO.

Het wordt gebruikt om plastic van te maken

Overmatige blootstelling op het werk kan leiden tot schade aan het zenuwstelsel, en het heeft ook een verhoogd risico op kanker(13, 14, 15).

Dag-tot-dag  worden we blootgesteld aan acrylamide door middel van roken en passief roken, alsook producten voor persoonlijke verzorging en huishoudelijke artikelen.

In 2002, de Zweedse wetenschappers ontdekten ook in een breed scala van levensmiddelen voorkomt, met inbegrip van gebak en koffie(16).

Wetenschappers geloven het acrylamidegehalte in voedingsmiddelen is een product van de Maillard reactie. Deze reactie treedt op wanneer suikers en aminozuren boven 120 ° C of 248 ° C verwarmd worden (17, 18).

Wat we wel weten is dat wanneer de koffiebonen worden gebrand, wordt acrylamide gevormd. Er is geen manier om acrylamide van koffie te scheiden, dus wanneer je het drinkt, bent u aan deze chemische stof blootgesteld(19).

Kortom: Acrylamide is een potentieel schadelijke chemische stof gevormd tijdens het koffieboon brandproces.

Is Acrylamide echt schadelijk?

Kopje koffie en koffiebonen

Acrylamide kan zeker schadelijk zijn.

Maar, zoals vaak het geval is in de voeding, de duivel zit in de dosis.

Blootstelling aan zeer hoge doses acrylamide KAN zenuwschade en aandoeningen van het zenuwstelsel veroorzaken(13, 14).

Dierproeven hebben ook herhaaldelijk aangetoond dat acrylamide kanker veroorzaakt wanneer het gegeten wordt.

Echter, de doses gegeven aan dieren zijn 1000-100.000 keer groter dan de hoeveelheden die worden blootgesteld aan mensen via de voeding.

Helaas zijn er weinig menselijke studies over de veiligheid van acrylamide in voedingsmiddelen, en de resultaten zijn inconsistent(20).

Het is ook belangrijk om in gedachten te houden dat acrylamide geen nieuw probleem is. Onlangs dat het pas ontdekt is in ons voedsel, is het waarschijnlijk al sinds men begon te koken(21).

Kortom:  Blootstelling aan grote hoeveelheden acrylamide kan schade aan de zenuwen veroorzaken. In zeer hoge doses wordt acrylamide kankerverwekkend. We weten niet hoeveel van het veilig is voor de mens.

Hoeveel acrylamide zit er in de koffie?

Coffee Bean Vraagteken

De hoeveelheid acrylamide in koffie varieert sterk.

Een studie 2013 analyseerden 42 monsters van koffie, met inbegrip van 11 instant koffie en 3 koffiesurrogaten (graan koffie).

Zo bleek in oploskoffie tot 100% meer acrylamide te bevatten dan vers gebrande koffie, terwijl de koffie vervangers hadden 300% meer acrylamide(22).

Ze merkte ook op dat het acrylamidegehalte piek in het begin van de verwarming proces en vervolgens dalen. Dus lichter gekleurde koffiebonen hebben meer acrylamide dan donkere degenen die langer worden gebrand.

Kortom: De hoeveelheid acrylamide in koffie kan sterk variëren. gebrande, donker, verse koffiebonen bevatten waarschijnlijk de laagste hoeveelheden .

Is koffie drinken een risico?

Terwijl een verband tussen acrylamide-inname en kanker bij de mens niet is bewezen, kan het niet worden uitgesloten.

Echter, het drinken van koffie heeft niet aangetoond dat het risico op kanker verhoogt. Sterker nog, het is verbonden met een verminderde kans op bepaalde soorten kanker(23).

Bijvoorbeeld in een studie bij mensen die hun koffie inname met 2 kopjes per dag toenam hadden een 40% lagere risico op leverkanker.

Koffie drinken is ook gekoppeld aan een overvloed aan andere voordelen voor de gezondheid, zoals langer leven en een verminderd risico op vele ziekten.

Kortom: Koffie is niet aangetoond dat het risico op kanker verhoogd.Het is daadwerkelijk verbonden met een verminderd risico van bepaalde typen kanker, zoals leverkanker.

Moet u stoppen met drinken van koffie om acrylamide te vermijden?

Het vermijden van acrylamide helemaal is niet mogelijk.

Momenteel verbruiken we minder acrylamide dan de maximale aanbevolen blootstelling door de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid.

Hoewel het niet mogelijk is om koffie die volledig vrij is van acrylamide te kopen, wordt door de koffie-industrie aan praktische oplossingen voor het verminderen van acrylamide gewerkt(25).

Gezien de potentiële voordelen voor de gezondheid van de koffie, is het niet nodig om minder of geen koffie meer te drinken(26, 27).

Kortom: Koffie bevat een groot aantal andere chemische stoffen die gunstig zijn voor uw gezondheid. Verminderen is niet noodzakelijk.

Hoe beperkt uw acrylamide blootstelling

Koffiebonen Horizontaal Spread

Er is geen bewijs dat kleine hoeveelheden van acrylamide schade veroorzaakt.

Echter als u bezorgd bent, zijn dan hier enkele stappen die u nemen kunt om uw blootstelling te minimaliseren:

 • Stoppen met roken en probeer om blootstelling aan tweedehands rook te minimaliseren.
 • Het frituren tot een minimum beperken, aangezien het produceert de meeste acrylamide van alle bak methoden.
 • Probeer niet de voedingsmiddelen te verbranden op de grill of bbq.
 • Toast brood op een lichtbruine kleur en vermijd verbrande toast.
 • Kook of gebruik de magnetron wanneer mogelijk.
 • Bewaar aardappelen niet in de koelkast(28).
 • Laat uw brooddeeg langer rijzen — de fermentatie van gist vermindert de hoeveelheid asparagine in het deeg, zodat minder acrylamide wordt aangemaakt(29).
 • Kies donkere gebrande koffie en vermijd instant koffie en koffie alternatieven.

Kortom: Volledig vermijden van acrylamide is onmogelijk. U kunt echter wel een paar wijzigingen in uw acrylamide-inname  verminderen.

Samengevat

Koffie bevat verschillende stoffen die zijn gekoppeld aan positieve effecten op de gezondheid.

Deze wegen op tegen de mogelijke negatieve effecten van acrylamide, dus er is geen noodzaak om te stoppen met het drinken van koffie.

 

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Pinterest

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

It is main inner container footer text