De schadelijke effecten van suiker behoren tot de weinige dingen waar de meeste deskundigen het over eens zijn.

Iedereen weet dat suiker ongezond is en de meeste mensen die bewust omgaan met gezondheid proberen het te vermijden.

Het is niet verrassend dat allerlei andere zoetstoffen populair zijn geworden, zowel natuurlijk als kunstmatig.

Een daarvan is Agavesiroop, een zoetstof die voorkomt in verschillende “gezonde voedingsmiddelen.”

Er wordt beweerd dat het natuurlijk is en wordt op de markt gebracht als een diabetisch vriendelijke zoetstof die de bloedsuikerspiegel niet verhoogd.

Als u echter de marketingclaims negeert en kijkt wat Agavesiroop werkelijk bevat, zul je leren dat het eigenlijk nog erger is dan gewone suiker.

Laat me uitleggen waarom …

Wat is Agave?

De Agave plant groeit in het zuiden van de VS en Zuid-Amerika. Het wordt meestal geassocieerd met Mexico.

Hoewel de meeste westerlingen pas onlangs begonnen te horen van Agave, is het al honderden (zo niet duizenden) jaren in Mexico gebruikt.

Vroeger gebruikten de Mexicanen het voor verschillende doeleinden en geloofden dat het geneeskrachtige eigenschappen had.

De Mexicanen kookten ook het sap (suikerhoudende circulerende plantvloeistof) om een ​​zoetstof te produceren die bekend staat als miel de agave (1).

Maar het meest voorkomende gebruik van de Agave-plant is het fermenteren van de suikers. Dit om er een alcoholische drank genaamd tequila te produceren.

In feite is tequila het meest gebruikte commerciële gebruik van Agave vandaag en één van Mexico’s bekendste exportproducten.

Zoals veel planten in hun natuurlijke staat, heeft Agave waarschijnlijk ook enkele gezondheidsvoordelen.

Wanneer het product wordt verwerkt en verfijnd, heeft het de neiging om sommige (of alle) van deze gunstige gezondheidseffecten te verliezen. Dit lijkt het geval te zijn met het verfijnde Agave-zoetmiddel dat mensen tegenwoordig consumeren.

Kortom: Agave is een plant die in grote hoeveelheden in Mexico groeit. Het heeft een lange geschiedenis van gebruik als medicinale plant, zoetstof, en kan ook worden gefermenteerd om tequila te maken.

Hoe wordt agavesiroop gemaakt?

De zoetstof die gewoonlijk als Agave-nectar wordt verkocht, zou nauwkeuriger worden gelabeld als Agavesiroop.

De waarheid is … het heeft heel weinig gemeen met de traditionele zoetstof gemaakt door de Mexicanen.

Het startproces is hetzelfde. Ze nemen de plant, persen en filteren ze de suikerhoudende vloeistof eruit.

Deze vloeistof bevat veel suiker, maar bevat ook gezonde bestanddelen zoals fructanen, die zijn gekoppeld aan gunstige effecten op de stofwisseling en insuline (2).

Wanneer ze echter worden verwerkt tot een siroop, breken de fabrikanten de fructanen af ​​in fructose door de suikerachtige vloeistof aan warmte en / of enzymen bloot te stellen(3, 4).

Dit proces vernietigt alle gezondheidsbevorderende eigenschappen in de Agave-fabriek. Het produceert in plaats daarvan de geconcentreerde siroop, waarvan ten onrechte beweerd wordt dat deze gezond is.

Het productieproces is vergelijkbaar met hoe andere ongezonde zoetstoffen worden gemaakt, zoals glucose-fructosestroop.

Dus … de zoetstof die wordt verkocht als Agave-nectar is NIET echt “nectar” – het is een verfijnde, bewerkte zoetstof gemaakt van Agave-nectar.

Kortom: De Agave zoetstof die vandaag wordt verkocht, wordt gemaakt door de suikers te behandelen met warmte en enzymen. Waardoor alle gunstige gezondheidseffecten van de Agave-plant worden vernietigd. Het eindproduct is een zeer geraffineerde, ongezonde siroop.

Agavesiroop laat het bloedsuikergehalte niet erg stijgen

De glycemische index (GI) is een maat voor hoe snel voeding de bloedsuikerspiegel laat stijgen.

Over het algemeen geldt dat hoe hoger de GI-beoordeling van een voedingsmiddel, hoe groter de bloedsuikerspiegel en hoe slechter het is voor uw gezondheid(56, 7).

In tegenstelling tot glucose verhoogt fructose de bloedsuikerspiegel of het insulinegehalte niet op korte termijn.

Dit is de reden waarom hoge fructose-zoetstoffen vaak als “gezond” of “diabetisch vriendelijk” worden verkocht.

Agavesiroop heeft een zeer lage GI, voornamelijk omdat bijna alle suiker erin fructose is. Het heeft heel weinig glucose, tenminste in vergelijking met gewone suiker.

Een recent onderzoek bij muizen vergeleek de metabole effecten van Agave nectar en sucrose (gewone suiker) na 34 dagen. De muizen die agave-nectar kregen kregen minder gewicht en hadden een lagere bloedsuikerspiegel en insulinespiegels (8).

Dit is eigenlijk wat we zouden verwachten in een korte-termijnstudie. Dit omdat de glucose in gewone suiker zowel de bloedsuikerspiegel als de insulinespiegels verhoogt, terwijl fructose dat niet doet.

De glycemische index is slechts één van de vele dingen om te overwegen bij het bekijken van de gezondheidseffecten van zoetstoffen.

De schadelijke effecten van de Agavesiroop (en suiker in het algemeen) hebben eigenlijk heel weinig te maken met de glycemische index, maar alles wat te maken heeft met de grote hoeveelheden fructose … en Agavesiroop is erg hoog in fructose.

Kortom: Agavesiroop bevat weinig glucose en zorgt daarom niet voor een hoge bloedsuikerspiegel. Dit geeft de zoetstof een lage glycemische index.

Agavesiroop is gevaarlijk hoog in fructose

Suiker en HFCS ofwel glucose-fructosestroop bevatten twee eenvoudige suikers … ongeveer de helft van glucose en de andere helft van fructose.

Hoewel zowel glucose als fructose erg op elkaar lijken, hebben ze totaal verschillende effecten in het lichaam.

Glucose is een ongelooflijk belangrijk molecuul. Het wordt aangetroffen in veel gezond voedsel (zoals wortels en aardappelen). Ook ons lichaam produceert het zelfs om er zeker van te zijn dat we altijd genoeg hebben.

In feite heeft elke levende cel op de planeet glucose erin … omdat deze molecule absoluut van levensbelang is.

Terwijl elke cel in het menselijk lichaam glucose kan metaboliseren, is de lever het enige orgaan dat fructose in aanzienlijke hoeveelheden kan metaboliseren (9).

In het kader van een hoog-koolhydraat, hoog-calorieën Westers dieet kan het eten van veel toegevoegde fructose grote schade toebrengen aan de metabole gezondheid (10).

De lever raakt overbelast en begint de fructose in vet om te zetten. Deze wordt aangeleverd als VLDL deeltjes en verhoogt triglyceriden. Veel onderzoekers zijn zelfs van mening dat een deel van het vet dat zich nestelt in de lever de veroorzaker is van vette leverziekte(11, 12, 13).

Fructose zal de bloedsuikerspiegel op korte termijn niet verhogen, maar kan bijdragen aan insulineresistentie wanneer het in grote hoeveelheden wordt geconsumeerd.

Dit kan leiden tot een aanzienlijke toename van de bloedsuikerspiegel en insulinespiegels op de lange termijn, waardoor het risico op metabool syndroom en diabetes type 2 sterk toeneemt(14, 15, 16).

Het eten van grote hoeveelheden fructose kan ook verschillende andere schadelijke effecten hebben … zoals het verhogen van kleine, dichte LDL-deeltjes en geoxideerd LDL (zeer slecht), leidt tot opeenhoping van buikvet, om er enkele te noemen(17).

Hier wordt het echt heel interessant … Agavesiroop is ongeveer 85% fructose, dat veel hoger is dan gewone suiker (18).

Houd er rekening mee dat niets van dit alles van toepassing is op hele fruit, die zitten vol met vezels en ons snel een vol gevoel geven. We zijn goed uitgerust om de kleine hoeveelheden fructose in fruit te verwerken.

Deze “gezonde” zoetstof is nog erger dan gewone suiker

Als u wat extra zoetigheid aan uw dieet moet toevoegen, is agavesiroop absoluut niet de manier om het te doen.

Er zijn verschillende natuurlijke zoetstoffen die veel gezonder zijn … zoals stevia, erythritol en xylitol.

Agavesiroop is misschien wel de meest ongezonde zoetstof ter wereld. Het zorgt ervoor dat normale suiker er gezond uitziet … en dat iets zegt.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.