Ad Clicks :Ad Views :
img

Agavesiroop: Een zoetstof die nog erger is dan de suiker

1873 Views

Agavesiroop: Een zoetstof die nog erger is dan de suiker

De schadelijke effecten van suiker behoren tot de weinige dingen waar de meeste deskundigen het over eens zijn.

Iedereen weet dat suiker ongezond is en de meeste mensen die bewust omgaan met gezondheid proberen het te vermijden.

Niet verrassend, daardoor zijn allerlei andere zoetstoffen populair geworden, zowel natuurlijke als kunstmatige.

Een van die heet Agavesiroop, een zoetstof die wordt aangetroffen in verschillende gezonde voedingsmiddelen’ gevonden worden.

Er wordt beweerd natuurlijk te zijn, en als een diabetische-vriendelijke zoetmiddel dat bloedsuikerspiegel pieken voorkomt.

Echter, als je de reclamemakers negeert en kijkt wat Agavesiroop werkelijk bevat, zul je leren dat het eigenlijk nog erger is dan gewone suiker.

Laat me uitleggen waarom …

Wat is Agave?

De Agave plant groeit in het zuiden van de VS en Zuid-Amerika. Het wordt meestal geassocieerd met Mexico.

Hoewel de meeste westerse landen pas onlangs begonnen te horen van Agave, is het gebruik in Mexico al voor honderden (zo niet duizenden) jaren.

Terug in de tijd, de Mexicanen gebruiken het voor verschillende doeleinden en geloven dat het geneeskrachtige eigenschappen bezit.

De Mexicanen kookte ook het sap ( (de suikerachtige vloeistof uit de plant) om als een zoetstof te gebruiken bekend als miel de agave ofwel agavenectar(1).

Maar het meest voorkomende gebruik van de Agave plant zijn de suikers voor het produceren van de alcoholische drank genaamd tequila.

In feite wordt de agave tegenwoordig hoofdzakelijk commercieel gebruikt voor tequila vandaag de dag en is één van bekendste exportproducten uit Mexico.

Net als veel andere planten in hun natuurlijke staat, Agave heeft wel een aantal voordelen voor de gezondheid.

Zoals zo vaak het geval is, wanneer het product verwerkt en geraffineerd is dat het dan de neiging heeft om bepaalde (of alle)  gunstige gezondheidseffecten te verliezen. Dit lijkt het geval met de verfijnde agave zoetstof die mensen vandaag de dag kopen.

Kortom: Agave is een plant die groeit in grote hoeveelheden in Mexico.Het heeft een lange geschiedenis van gebruik als medicinale plant, zoetstof, en het sap kan ook worden gefermenteerd tot tequila.

Hoe wordt Agavesiroop gemaakt?

Ahornsiroop

De zoetstof vaak verkocht als Agave nectar en wordt geëtiketteerd als agavesiroop.

De waarheid is … het heeft weinig gemeen met de traditionele zoetstof die door de Mexicanen wordt gemaakt.

Het startproces is hetzelfde. Ze nemen de plant, bewerken en filteren ze de suikerhoudende vloeistof eruit.

Deze vloeistof heeft een hoog suikergehalte, maar het bevat ook gezonde verbindingen zoals fructanen, die verband houden met gunstige effecten op de stofwisseling en insuline (2).

Echter, wanneer verwerkt tot een siroop, fabrikanten breken fructanen af in fructose door het blootstellen van de suikerhoudende vloeistof aan warmte en enzymen(3, 4).

Dit proces vernietigt alle gezondheidsbevorderende eigenschappen van de agave plant, maar produceert geconcentreerde siroop die ten onrechte wordt beweerd gezond te zijn.

Het productieproces is vergelijkbaar met hoe andere ongezonde zoetstoffen worden gemaakt, zoals glucose-fructosestroop.

Dus … de zoetstof verkocht als Agave nectar is niet echt “nectar” – het is een verfijnd, verwerkt zoetstof gemaakt van agave nectar.

Kortom: De Agave zoetstof verkocht vandaag de dag is gemaakt door het behandelen van de suikers met warmte en enzymen, wat alle gunstige effecten op de gezondheid van de Agave planten vernietigt. Het eindproduct is een zeer verfijnde, ongezonde siroop.

Agavesiroop laat het bloedsuikergehalte niet erg stijgen

De glycemische index (GI) is een maat voor hoe snel voeding de bloedsuikerspiegel laat stijgen.

In het algemeen, hoe hoger de GI index van een voedingsmiddel, hoe hoger de bloedsuikerspiegel is en hoe slechter voor de gezondheid(56, 7).

In tegenstelling tot glucose, fructose komt het niet direct in de bloedbaan en verhoogt dus niet de bloedsuikerspiegel of insuline op de korte termijn.

Dit is de reden waarom fructose zoetstoffen vaak worden verkocht als “gezond” of “diabetisch vriendelijk.”

Agavesiroop heeft een zeer lage GI, vooral omdat bijna alle suiker fructose is. Het heeft zeer weinig glucose, althans in vergelijking met gewone suiker.

Een recente studie bij muizen vergeleek de metabolische effecten van Agavesiroop en sucrose (gewone suiker) na 34 dagen. De muizen die agavesiroop kregen kwamen minder aan en hadden lagere bloedsuiker- en insulinewaarden(8).

Dit is eigenlijk wat we zouden verwachten in een kortlopend onderzoek, zoals de glucose in gewone suiker verhoogt zowel bloedsuiker en insuline niveaus terwijl fructose dat niet doet.

Dat gezegd zijnde … de glycemische index is slechts één van de vele dingen om te overwegen als we kijken naar de gevolgen voor de gezondheid van zoetstoffen.

De schadelijke effecten van de Agavesiroop (en suiker in het algemeen) hebben eigenlijk heel weinig te maken met de glycemische index, maar heeft alles te maken met de grote hoeveelheden fructose … en Agavesiroop is zeer hoog in fructose.

Kortom: Agavesiroop is laag in glucose en dus Verhoogd  het niet veel de bloedsuikerspiegel. Dit geeft de zoetstof een lage glycemische index.

Agavesiroop is gevaarlijk hoog in fructose

Glas Volledige suikerklontjes

Suiker en HFCS ofwel glucose-fructosestroop bevatten twee eenvoudige suikers … ongeveer de helft van glucose en de andere helft van fructose.

Hoewel glucose als fructose lijken erg op elkaar, deze hebben verschillende effecten op het lichaam.

Glucose is een ongelooflijk belangrijk molecuul. Het is te vinden in tal van gezonde voedingen (zoals wortelen en aardappelen) en ons lichaam produceert het zelfs om ervoor te zorgen dat we altijd genoeg hebben.

Het is zelfs zo dat elke levende cel op de planeet heeft glucose in zich … omdat dit molecuul absoluut essentieel voor het leven is.

Dat elke cel in het lichaam glucose kan verteren, de lever is het enige orgaan dat fructose in significante hoeveelheden kan omzetten(9).

In de context van een koolhydraatrijk, hoogcalorisch Westerse voeding, het eten van veel toegevoegde fructose kan grote schade aanrichten aan de stofwisseling gezondheid(10).

De lever raakt overbelast en begint de fructose in vet om te zetten, dat wordt geleverd als VLDL deeltjes en verhoogt bloed triglyceriden. Veel onderzoekers zijn zelfs van mening dat een deel van het vet dat zich nestelt in de lever de veroorzaker is van vette leverziekte(11, 12, 13).

Hoewel fructose niet de bloedsuikerspiegel verhoogd op de korte termijn, kan het bijdragen tot insulineresistentie wanneer het wordt gebruikt in grote hoeveelheden.

Dit kan leiden tot grote verhogingen van bloedsuiker en insuline niveaus en sterk het risico op metabool syndroom en diabetes type 2 verhogen (14, 15, 16).

Het eten van grote hoeveelheden fructose kan ook diverse andere schadelijke effecten hebben … zoals het verhogen van kleine, dichte LDL-deeltjes en geoxideerd LDL (zeer slecht), oorzaak van buikvet ophoping(17).

Wat echt interessant is … Agavesiroop bevat ongeveer 85% fructose, dat is veel hoger dan gewone suiker(18).

Houd er rekening mee dat geen van deze van toepassing is op hele vruchten, die vol met vezels zitten en geeft ons ook snel een vol gevoel. We zijn goed uitgerust om de kleine hoeveelheden fructose in fruit te verwerken.

Deze “gezonde” zoetstof is nog erger dan gewone suiker

Als je wat extra zoetheid wilt toevoegen aan uw voeding, agavesiroop is absoluut niet de goede manier om dat te doen.

Er zijn verschillende natuurlijke zoetstoffen die veel gezonder zijn … zoals stevia, erythritol en xylitol.

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vijf × drie =

It is main inner container footer text