Ajwain is oook bekend als carambole zaden of bisschopskruid zijn de zaden van het ajwain-kruid of Trachyspermum ammi. Ze komen vaak voor in de Indiase keuken.

Hoewel aangeduid als ‘zaden’, zijn ajwain zaden de vrucht van het ajwain-kruid.

Ze zijn lichtgroen tot bruin van kleur en hebben een scherpe, bittere smaak. Ze lijken op komijnzaad, maar hun smaak en aroma komen dichterbij die van tijm.

Ze worden vaak verkocht als hele zaden, maar kunnen ook tot poeder worden vermalen en als kookkruid worden gebruikt.

Aanbiedingen deze maand

UPGRADE jouw eigen SPOTIFY account

Spotify Premium + Videoland voor slecht €24,99

Netflixs accounts 1,3,6 of 12 maanden

Videoland en Disney+ accounts

Nieuw: Telegraaf Premium Digitaal

Fox Sports en Ziggo Sport Go

Profiteer nu van deze aanbiedingen


Ajwain is ongelooflijk voedzaam, rijk aan vezels, antioxidanten en andere vitamines en mineralen. Daarom zijn ze in verband gebracht met gezondheidsvoordelen en worden ze al lang gebruikt in de traditionele Indiase geneeskunde.

Hier zijn de top 6 gezondheidsvoordelen en toepassingen van ajwain.

1. Bestrijd bacteriën en schimmels


Ajwain heeft krachtige antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen.

Dit wordt waarschijnlijk toegeschreven aan twee van zijn actieve verbindingen, thymol en carvacrol, waarvan is aangetoond dat ze de groei van bacteriën en schimmels remmen(123).

Uit reageerbuisstudies blijkt dat deze verbindingen potentieel schadelijke bacteriën zoals Escherichia coli (E. coli) en Salmonella – veroorzakers van voedselvergiftiging en andere gezondheidsproblemen kunnen bestrijden
 (234).

In één reageerbuisstudie werd geconstateerd dat ajwain effectiever waren tegen multiresistente stammen van bacteriën en schimmels, waaronder Candida albicans, Candida krusei en Streptococcus mutans in vergelijking met andere oplosmiddelen(5).

Er is echter verder onderzoek nodig om te onderzoeken hoe de zaden de groei van bacteriën en schimmels bij mensen kunnen beïnvloeden.

Kortom: Uit reageerbuisstudies blijkt dat ajwain en zijn verbindingen de groei van bepaalde stammen van bacteriën en schimmels kunnen remmen, waaronder E. coli, Salmonella en Candida albicans.

2. Verbetert het cholesterolgehalte

Dieronderzoek wijst uit dat ajwain de cholesterol- en triglyceridengehalte kan verlagen. Een hoog cholesterol- en triglyceridengehalte zijn risicofactoren voor hartziekten.

In één konijnen onderzoek verlaagde ajwainpoeder het totale cholesterol, LDL (slechte) cholesterol en triglyceriden(6).

Evenzo bleek uit een studie bij ratten dat ajwain-extract effectief was in het verlagen van het totale cholesterol-, triglyceriden- en LDL-gehalte (slecht) cholesterol, terwijl ook het gehalte van hartbeschermend HDL (goed) cholesterol steeg(7).

Toch bleek in beide studies ajwain poeder alleen effectief is bij het behandelen van hoge cholesterolgehalte bij gebruik in hoge doses die je niet krijgt als je de zaden via een normale voeding eet.

Meer studies zijn nodig om te evalueren hoe de zaden het cholesterolgehalte bij de mens kunnen beïnvloeden.

Kortom: Dierstudies tonen aan dat ajwainpoeder en extract in hoge doses een verhoogd cholesterol- en triglyceridengehalte kunnen verlagen – beide zijn risicofactoren voor hartziekten.

3. Kan de bloeddruk verlagen

Hoge bloeddruk of hypertensie is een veel voorkomende aandoening die het risico op hartaandoeningen en beroertes verhoogt(89).

Traditionele behandeling omvat het gebruik van medicijnen zoals calciumantagonisten. Deze blokkers voorkomen dat calcium de cellen van uw hart binnendringt en ontspant en expanderen de bloedvaten, wat resulteert in een lagere bloeddruk(10).

Sommige onderzoeken wijzen erop dat thymol – een hoofdbestanddeel van ajwain – calcium kanaal blokkerende effecten kan hebben en kan helpen de bloeddruk te verlagen.

Studies tonen bijvoorbeeld aan dat ajwainextract de bloeddruk in ratten verlaagt(1112).

Onderzoek naar de effectiviteit van ajwain bij het verlagen van de bloeddruk is echter nog steeds beperkt. Verdere studies zijn nodig om te begrijpen hoe de zaden de bloeddruk bij de mens kunnen beïnvloeden.

Kortom: Ajwain kunnen fungeren als een calciumantagonist en helpen de bloeddruk te verlagen, hoewel huidig ​​onderzoek beperkt is tot dierstudies.

4. Bestrijdt maagzweren en verlicht indigestie

Ajwain vaak gebruikt als een remedie voor spijsverteringsproblemen in de Ayurvedische geneeskunde(13).

Sommige studies tonen aan dat ajwainextract maagzweren kan bestrijden, dit zijn zweren in de slokdarm, maag of dunne darm(113).

In een twee weken durende rattenstudie merkte op dat behandeling met ajwainextract maagzweren verbeterde die werden veroorzaakt door ibuprofen(14).

Uit de studie bleek dat het effect van het extract vergelijkbaar was met dat van een veel gebruikte medicatie voor de behandeling van maagzweren
(14).

Ajwainextract kan ook helpen bij het voorkomen en behandelen van gas en chronische indigestie. Indigestie is gecategoriseerd als aanhoudende pijn en ongemak in het bovenste deel van uw maag. Vertraagde maaglediging is één van de waargenomen oorzaken van indigestie(15).

Interessant is dat ajwain het proces van voedsel dat door de maag gaat in ratten versnelt, wat kan helpen om de spijsvertering te verbeteren. Toch is dit niet bewezen in studies bij mensen (16).

Kortom: Er zijn aanwijzingen dat ajwain kan helpen maagzweren te bestrijden en indigestie te verbeteren, maar onderzoek is beperkt tot dierstudies.

5. Kan hoesten voorkomen en de luchtstroom verbeteren

Er zijn aanwijzingen dat ajwain verlichting kan bieden bij het hoesten.

Hoewel er maar weinig onderzoek naar is gedaan, bleek uit één onderzoek bij cavia’s dat ajwain een anticollingseffect heeft dat groter is dan dat van codeïne, een veelgebruikt medicijn dat wordt gebruikt om hoest te behandelen(17).

Ajwain kan ook de luchtstroom naar de longen verbeteren.

In een onderzoek bij mensen met astma verhoogde de behandeling met 0,057-0,113 ml per pond (0,125-0,25 ml per kg) lichaamsgewicht ajwainextract de luchtstroom naar de longen 30-180 minuten na toediening
(18).

Het effect was vergelijkbaar met dat van theofylline, een veel voorkomende astma medicatie(18).

Uiteindelijk is meer onderzoek nodig om het effect van ajwain op hoest en andere luchtwegklachten bij mensen beter te begrijpen.

Kortom: Er is beperkt onderzoek dat suggereert dat ajwain anti hoesten effecten kunnen hebben en de luchtstroom naar de longen kunnen helpen verhogen.

6. Heeft ontstekingsremmende effecten

Ontsteking kan goed of slecht zijn. Kortdurende ontsteking is de natuurlijke manier van uw lichaam om u te beschermen tegen ziekte of letsel.

Aan de andere kant kan chronische ontsteking negatieve effecten hebben op uw lichaam en uw risico op bepaalde ziekten verhogen(19).

Van ajwain is aangetoond dat ze ontstekingsremmende effecten hebben en ontstekingen in je lichaam kunnen verminderen.

Een onderzoek bij ratten wees uit dat het aanvullen met ajwainextract aanzienlijke ontstekingsremmende effecten had(20).

Evenzo bleek uit een recente studie dat door artritis geïnduceerde ratten gedurende 21 dagen ajwainextract kregen, verbeterde ontstekingsmarkers, waaronder verlaagde elastase gehalte, wat een enzym is dat geassocieerd is met ontsteking(21).

Hoewel meer onderzoek nodig is, concludeerden wetenschappers dat ajwainextract potentieel kan hebben als een behandeling voor inflammatoire aandoeningen(21).

Kortom: Er zijn aanwijzingen dat ajwainextract ontstekingsremmende eigenschappen kan hebben. Onderzoek is echter beperkt tot dierstudies.

Is ajwain veilig?

Voor de meeste mensen is ajwain veilig om te consumeren.

Zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven, moeten ze echter vermijden vanwege mogelijk gevaarlijke effecten op de gezondheid van de foetus, inclusief mogelijke geboorteafwijkingen of zelfs een miskraam(1).

Als u zwanger bent, is het belangrijk om uw zorgverlener te raadplegen voordat u ajwain in zaad-, extract- of poedervorm neemt.

Bovendien zijn er anekdotische meldingen van misselijkheid na inname van hoge doses ajwain genoteerd. Om deze reden moeten de zaden in kleine hoeveelheden worden gegeten.

Kortom: Ajwain is veilig om te consumeren voor de meerderheid van de mensen. Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven moet ajwain vermijden, omdat is aangetoond dat ze toxische effecten hebben op foetussen.

Tot slot

Ajwain wordt al lang gebruikt in de traditionele Indiase keuken en Ayurvedische geneeskunde.

Ze bleken antibacteriële en ontstekingsremmende effecten te bezitten en kunnen effectief zijn bij het behandelen van maagzweren en het verlagen van de bloeddruk en het cholesterolgehalte.

Toch is het meeste bewijs afkomstig uit dier- en reageerbuisonderzoeken en is verder onderzoek nodig om de voordelen van ajwain voor de menselijke gezondheid beter te begrijpen.

Ajwain wordt voor de meeste mensen als veilig beschouwd. De zaden zijn echter onveilig voor zwangere vrouwen omdat ze zijn geassocieerd met schadelijke effecten op foetussen.

Als u ajwain aan uw voeding wilt toevoegen, kunt u ze in de winkels en online vinden.