Aloë Vera is een populair medicinale plant die al voor duizenden jaren wordt gebruikt.

Het is het best bekend voor de behandeling van huidletsel, maar heeft ook verschillende andere gunstige effecten op de gezondheid.

Hier zijn 8 gezondheidsvoordelen van Aloë vera die worden ondersteund door de wetenschap.

1. Het bevat gezonde plantaardige stoffen

Aloë vera is een plant met een dikke, korte steel die het water opslaat in zijn bladeren.

Aanbiedingen deze maand

UPGRADE jouw eigen SPOTIFY account

Spotify Premium + Videoland voor slecht €24,99

Netflixs accounts en Gift Cards

Videoland en Disney+ accounts

Nieuw: Sweat Fitness programma voor vrouwen

Fox Sports + Go accounts

Profiteer nu van deze aanbiedingen

Het wordt veel gebruikt in de cosmetische, farmaceutische en voedingsmiddelen industrie en heeft een geschatte jaarlijkse marktwaarde van $ 13 miljard wereldwijd (1).

Aloë vera wordt goed herkend door zijn dikke, puntige en vlezige groene bladeren, die ongeveer 30 – 50 cm lang kunnen worden.

Elk blad zit vol slijmerig weefsel dat water opslaat, waardoor de bladeren dik worden. Dit slijmerige met water gevulde weefsel is de “gel” die we associëren met Aloe vera producten.

De gel bevat de meeste van de bioactieve stoffen in de plant, waaronder vitamines , mineralen, aminozuren en antioxidanten .

Kortom: Aloe vera is een populaire medicinale plant die wordt gebruikt in de cosmetische, farmaceutische en voedingsmiddelen industrie. De bladeren zitten vol met een gelachtige substantie die tal van heilzame verbindingen bevat.

2.Heeft antioxiderende en antibacteriële eigenschappen

Antioxidanten zijn belangrijk voor de gezondheid.

Aloe vera gel bevat krachtige antioxidanten, die tot een grote familie van stoffen behoren die bekend staan ​​als polyfenolen(2).

Deze polyfenolen samen met verschillende andere verbindingen in Aloë vera, kunnen helpen bij het remmen van de groei van bepaalde bacteriën die infecties bij mensen kunnen veroorzaken(2).

Kortom: Aloë vera bevat verschillende krachtige antioxidanten. Sommige van deze verbindingen kunnen de groei van schadelijke bacteriën helpen remmen.

3.Versnelt de genezing van brandwonden

Aloë vera wordt meestal gebruikt als een lokale behandeling op de huid, in plaats van dat het wordt gegeten.

Het is al lang bekend als een behandeling voor zweren, met name brandwonden waaronder zonnebrand.

In feite keurde de FDA eerst Aloë vera zalf goed als medicatie tegen huidverbranding in 1959.

Studies suggereren dat het een effectieve topische behandeling is voor brandwonden van de eerste en tweede graad.

Een beoordeling van 4 experimentele studies wees uit dat Aloe vera de genezingsduur van brandwonden met ongeveer 9 dagen kon verminderen in vergelijking met conventionele medicatie(3).

Het bewijs dat het andere soorten wonden kan genezen is niet overtuigend(4).

Kortom: Aloë vera toepassen op brandwonden lijkt het genezingsproces te versnellen. Het bewijs is niet doorslaggevend voor andere wondtypes.

4.Vermindert tandplak

Tandbederf en ziekten van het tandvlees zijn veel voorkomende gezondheidsproblemen.

Eén van de beste manieren om dit te voorkomen,  is het verminderen van de opeenhoping van plaque (bacteriële biofilms) op de tanden.

In een mondspoeling studie van 300 gezonde mensen, werd 100% zuiver Aloë vera sap vergeleken met het standaard mondwater ingrediënt chloorhexidine.

Na 4 dagen gebruik bleek de mondspoeling met Aloë vera net zo effectief te zijn als chloorhexidine bij het verminderen van tandplak (5).

Een andere studie vond vergelijkbare voordelen van mondspoeling met Aloë vera bij gebruik gedurende een periode van 15 tot 30 dagen(6).

Aloë vera doet dit door de plaque-producerende bacterie Streptococcus mutans in de mond te doden, evenals de gist Candida albicans (7).

Kortom: Bij gebruik als mondspoeling is zuiver aloë vera sap net zo effectief in het verminderen van de opbouw van tandplak als regulier mondwater.

Helpt bij de behandeling van mondzweren of aften

Veel mensen hebben op enig moment in hun leven last gehad van aften of zweren in de mond.

Ze vormen zich gewoonlijk onder de lip, in de mond, en duren ongeveer 7-10 dagen.

Studies hebben overtuigend aangetoond dat behandeling met Aloë vera de genezing van aften versnelt.

In een 7-daagse studie met 180 mensen met terugkerende mondzweren, was een aloë vera-pleister aangebracht op het gebied effectief in het verminderen van de grootte van de zweren(8).

Het presteerde echter niet beter dan de conventionele behandeling met zweren die van corticosteroïden.

In een ander onderzoek versnelde de Aloë vera-gel niet alleen de genezing van aften, maar verminderde ook de daarmee gepaard gaande pijn(9).

Kortom: Het is aangetoond dat de toepassing van Aloë vera als een pleister of gel, helpt bij het herstel van mondzweren (aften).

6. Het kan helpen bij de behandeling van constipatie

Aloë vera wordt vaak gebruikt voor de behandeling van constipatie omdat het een zeer laxerende werking heeft.

Deze keer is het niet de gel, maar de latex die de voordelen biedt.

De latex is een kleverig geel residu dat zich net onder de huid van het blad bevindt.

De belangrijkste verbinding die verantwoordelijk is voor dit effect, wordt aloïne of barbaloïne genoemd, dat een goed ontwikkelde laxerende effecten heeft(10, 11, 12).

Er zijn echter enkele zorgen geuit over veiligheidskwesties bij frequent gebruik. Om deze reden is Aloe latex sinds 2002 niet meer in de VS verkrijgbaar als medicatie zonder recept.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, lijkt Aloë vera niet effectief te zijn tegen andere spijsverteringsstoornissen zoals het prikkelbare darm syndroom (PDS) en inflammatoire darmziekte (IBD)(13, 14,).

Kortom: Aloë vera latex heeft sterke laxerende effecten, waardoor het nuttig is om obstipatie te behandelen. Het lijkt niet gunstig voor andere ziekten van het spijsverteringskanaal.

7.Kan de huid verbeteren en helpen bij het voorkomen van rimpels

Er zijn voorlopige aanwijzingen dat plaatselijke Aloë vera-gel de veroudering van de huid kan vertragen.

In één onderzoek bij 30 vrouwen ouder dan 45 jaar werd aangetoond dat topicale toediening van de gel de productie van collageen verhoogt en de huidelasticiteit over een periode van 90 dagen verbetert(16).

Een andere studie wees uit dat Aloë vera erytheem (roodheid van de huid) verminderde, maar ook huidcellen uitdroogde(17).

Er is zeer weinig bewijs dat Aloë vera huidaandoeningen zoals psoriasis en stralingsdermatitis kan behandelen(18).

Kortom: Er is bewijs suggereert dat Aloë vera anti-aging effecten op de huid kan hebben, maar er is meer onderzoek nodig.

8. Verlaagt de bloedsuikerspiegel bij diabetici

Aloë vera is soms gebruikt als een traditionele remedie tegen diabetes (1920).

Er wordt gezegd dat het de insulinegevoeligheid verbetert en helpt het de bloedsuikerspiegel te verbeteren.

Verschillende dier- en mensstudies bij diabetici type 2 hebben zelfs veelbelovende resultaten gevonden bij het consumeren van Aloë vera-extract.

De kwaliteit van deze onderzoeken was echter vrij slecht, dus het is absoluut voorbarig om Aloë vera voor dit doel aan te bevelen(21, 22, 23).

Bovendien zijn er enkele gevallen van leverschade gemeld bij langdurige inname van Aloë Vera supplementen(24).

9. Moet u Aloë Vera gebruiken?

Aloë vera heeft absoluut enkele unieke therapeutische eigenschappen, vooral wanneer het wordt toegepast als een zalf voor de huid en het tandvlees.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.