Amandelen zijn voedzaam met veel potentiële gezondheidsvoordelen .

De olie die afkomstig is van deze heerlijke noten wordt vaak gebruikt als een natuurlijk ingrediënt in huid- en haarverzorging, maar slechts weinigen beseffen dat het ook goed voor je gezondheid kan zijn.

Dit artikel onthult hoe amandelolie uw gezondheid ten goede kan komen en hoe het kan worden gebruikt als een multifunctionele niet-toxische schoonheidsbehandeling.

Wat is amandelolie?

Amandelen zijn de eetbare zaden van de Prunus dulcis- boom, beter bekend als de amandelboom.

Hoewel amandelen vaak noten worden genoemd, zijn het eigenlijk de zaden die in het midden van de amandelfruit worden gevonden, en die lijkt sterk op een perzik.

Amandelen kunnen in hun geheel worden geconsumeerd, tot meel worden gemalen en zelfs tot zuivelvervanger worden verwerkt.

Ze zijn erg rijk aan vet, waardoor ze een perfecte bron van olie zijn.

De zoete amandelen worden het meest gegeten en wordt gebruikt om voedingsmiddelen, oliën en cosmetica van te maken.

Ondertussen wordt aangenomen dat bittere amandelen geneeskrachtige eigenschappen hebben, hoewel ze giftig kunnen zijn als ze niet goed worden verwerkt. Bovendien zijn ze niet overal verkrijgbaar.

Geraffineerde versus ongeraffineerde amandelolie

Na het oogsten worden amandelen gepeld en gedroogd voordat verschillende methoden worden gebruikt om hun olie te extraheren.

Geraffineerde amandelolie wordt gewonnen uit amandelen met behulp van een warmtebehandeling en chemicaliën.

Deze methode heeft een negatieve invloed op de voedingswaarde van de olie, omdat veel van de voedingsstoffen in rauwe amandelolie worden vernietigd tijdens verhitting of chemische behandelingen(1).

Hoewel deze methode resulteert in een minder voedzame olie, kan geraffineerde amandelolie veel hogere temperaturen weerstaan ​​en is deze goedkoper dan het ongeraffineerde type, waardoor het een meer kosteneffectieve optie voor de consument is.

Ongeraffineerde amandelolie wordt gemaakt door onbewerkte amandelen te persen (koude persen) zonder gebruik te maken van hoge temperaturen of chemische middelen.

Dit koude persen proces helpt amandelolie om veel van zijn voedingsstoffen te behouden, waardoor ongeraffineerde amandelolie een betere keuze is voor culinaire toepassingen.

Kortom: Amandelolie wordt gewonnen uit het zaad van amandelfruit. De methoden die worden gebruikt om geraffineerde amandelolie te produceren vernietigen bepaalde voedingsstoffen. Ongeraffineerde amandelolie is dus een betere keuze voor culinaire doeleinden.

Amandelolie in de voeding

Hoewel amandelolie niet zo rijk is aan voedingsstoffen zoals in hele amandelen, heeft het voedingsvoordelen.

Voedingswaarde verdeling

Hieronder vindt u de voedingswaarde van 1 eetlepel (14 gram) amandelolie(2).

 • Calorieën: 119
 • Totaal vet: 13,5 gram
 • Verzadigd vet: 1,1 gram
 • Enkelvoudig onverzadigd vet: 9.4 gram
 • Meervoudig onverzadigd vet: 2,3 gram
 • Vitamine E: 26% van de ADH
 • Fytosterolen: 35,9 mg

Amandelolie is een uitstekende bron van vitamine E en bevat een kleine hoeveelheid vitamine K.

De meeste gezondheidsvoordelen met betrekking tot amandelolie komen voort uit de grote hoeveelheid gezonde vetten.

Vetzuuranalyse

Hier zijn de verhoudingen van vetzuren gevonden in amandelolie:

 • Enkelvoudig onverzadigd vet: 70%
 • Meervoudig onverzadigd vet: 20%
 • Verzadigd vet: 10%

Een voeding met veel onverzadigde vetten is in verband gebracht met vele gezondheidsvoordelen, waaronder een verminderd risico op hartziekten en obesitas  (34).

Bovendien kunnen enkelvoudig onverzadigde vetten helpen bij het verlagen van hoge bloeddruk, een risicofactor voor hartaandoeningen(56).

Voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan enkelvoudig onverzadigde vetten zijn ook in verband gebracht met een lager risico op bepaalde kankers, zoals baarmoederkanker en ze kunnen zelfs helpen om gewicht te verliezen(78).

Een recent overzicht van 24 studies waaronder 1.460 mensen, toonde aan dat een voeding met veel enkelvoudig onverzadigde vetten effectiever was dan een koolhydraatarm dieet voor gewichtsverlies (9).

Kortom: Amandelolie is een goede bron van het antioxidant vitamine E en onverzadigde vetten. Voedingsmiddelen rijk aan onverzadigd vet kunnen bepaalde gezondheidsvoordelen bieden, waaronder een verminderd risico op hartziekten en obesitas en ze kunnen helpen bij het afvallen.

Potentiële gezondheidsvoordelen van amandelolie

Van hele amandelen wordt gedacht dat ze de bloeddruk en het cholesterolgehalte verlagen en helpen bij het afvallen, en amandelolie kan ook goed zijn voor je gezondheid.

Amandelolie is zelfs in verband gebracht met een breed scala van potentiële gezondheidsvoordelen, waaronder het verlagen van het risico op hartaandoeningen en het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel(101112).

Het kan helpen om je hart gezond te houden

Amandelolie bestaat voor 70% uit enkelvoudig onverzadigde vetten en is onderzocht vanwege de effecten op de gezondheid van het hart.

Het is aangetoond dat enkelvoudig onverzadigde vetten het gehalte aan “goede” HDL-cholesterol verhogen.

HDL is een type eiwit dat cholesterol wegvoert van de bloedvaten en het naar de lever transporteert, waar het wordt afgebroken en uit het lichaam wordt uitgescheiden. Er is aangetoond dat gezonde gehaltes van HDL-cholesterol helpen beschermen tegen hartziekten(13).

Zowel amandelen als amandelolie hebben ook aangetoond dat ze het “slechte” LDL-cholesterol en het totale cholesterol verlagen (14).

Hoog gehalte van LDL-cholesterol en totale cholesterol worden als risicofactoren voor hartaandoeningen beschouwd. Het verlagen van deze gehaltes kan helpen om het hart gezond te houden.

In één kleine studie verlaagde een voeding rijk aan amandelolie zowel het LDL- als het totale cholesterolgehalte, terwijl het HDL-cholesterol met 6% toenam(15).

Het is rijk aan antioxidanten

Amandelolie is een geweldige bron van de krachtige antioxidant vitamine E.

In feite levert 1 eetlepel (15 ml) van deze nootachtige olie 26% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Vitamine E is een groep van acht vetoplosbare verbindingen die antioxiderende eigenschappen hebben.

Deze stoffen beschermen de cellen tegen schadelijke stoffen, de zogenaamde vrije radicalen.

Hoewel vrije radicalen noodzakelijk zijn voor de gezondheid, kunnen ze schade veroorzaken als hun aantal te hoog wordt in het lichaam.

Overbelasting van vrije radicalen leidt tot oxidatieve schade en is gekoppeld aan een aantal chronische ziekten, waaronder kanker en hartaandoeningen(16).

Studies hebben aangetoond dat hogere inname van vitamine E kan helpen het risico op hartaandoeningen, leeftijdsgebonden maculaire degeneratie en cognitieve achteruitgang bij ouderen te verlagen(171819).

Het kan gunstig zijn voor het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel

Het kan helpen om amandelolie aan je voeding toe te voegen om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden.

Deze olie is rijk aan enkelvoudig onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetten, waarvan is aangetoond dat beide de bloedsuikerspiegel helpen verlagen bij mensen met diabetes(20).

Het is zelfs aangetoond dat het vervangen van koolhydraten door onverzadigde vetten de bloedsuikerspiegel verlaagt en de insulineresistentie en HbA1c-niveaus verbetert, een marker voor langdurige bloedsuikerspiegel meting (21).

In één onderzoek hadden deelnemers die een ontbijt met toegevoegde amandelolie gebruikten een lagere bloedsuikerspiegel, zowel na de maaltijd als gedurende de dag in vergelijking met deelnemers die geen amandelolie aten(22).

Bovendien voelden de deelnemers die amandelolie consumeerden zich voller na hun maaltijd, waardoor ze minder consumeerden gedurende de dag.

Amandelolie kan helpen met gewichtsverlies

Een voeding rijk aan gezonde vetten kan u helpen afvallen.

Veel mensen vermijden vetten wanneer ze kilo’s willen afvallen. Het consumeren van de juiste soorten vetten kan gunstig zijn voor gewichtsverlies.

Er is aangetoond dat een voeding met een gezonde hoeveelheid hele amandelen mensen helpt overtollig gewicht te verliezen. Evenzo kan het toevoegen van amandelolie aan uw voeding u helpen om vet te verliezen.

Voedingsmiddelen rijk aan enkelvoudig onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetten daarvan is aangetoond dat het lichaamsvet vermindert en gewichtsverlies bevordert.

In één studie verbeterde een voeding met veel enkelvoudig onverzadigde vetten het gewichtsverlies en de lichaamssamenstelling bij vrouwen met overgewicht(23).

Een andere grote studie met 7.447 mensen bleek dat een voeding met veel enkelvoudig onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetten leidde tot een grotere afname van het lichaamsgewicht en buikvet in vergelijking met een vetarm dieet(24).

Kortom: Amandelolie is rijk aan vitamine E en onverzadigde vetten. Amandelolie aan uw voeding toevoegen kan de gezondheid van het hart bevorderen, gewichtsverlies helpen en de bloedsuikerspiegel stabiel houden.

Amandelolie schoonheidsvoordelen

Deze olie is een populair ingrediënt in natuurlijke schoonheidsproducten. Deze milde en kalmerende olie is goed voor zowel de huid als het haar.

Dit is gedeeltelijk te danken aan de verzachtende eigenschappen, wat betekent dat het waterverlies van de huid helpt voorkomen.

Deze kwaliteit maakt amandelolie een uitstekende keuze om de huid, het haar en de hoofdhuid zacht en gehydrateerd te houden(25).

De vochtinbrengende effecten van amandelolie kunnen met name nuttig zijn voor mensen met een droge of gevoelige huid.

Amandelolie zit boordevol vitamine E, wat kan helpen de huid te beschermen tegen schade door de zon en vroegtijdige veroudering.

Dierstudies hebben aangetoond dat vitamine E wanneer toegepast op de huid, de cellen kan helpen beschermen tegen schade door de zon. Het doet dit door het verminderen van DNA-schade en chemische en structurele veranderingen in de huid die zijn veroorzaakt door zonnestralen(2627).

Dit maakt het gebruik van ongeraffineerde amandelolie ook belangrijk in de huidverzorging, omdat ongeraffineerde olie hoger is in vitamine E.

Bovendien kan deze verzachtende olie zelfs de verspreiding van striae helpen voorkomen.

Een studie bij 160 vrouwen vond dat de plaatselijke toepassing van zoete amandelolie de verspreiding van striae in de buikstreek, evenals roodheid en jeuk verminderde(28).

Deze veelzijdige olie is een geweldige keuze voor mensen die op zoek zijn naar natuurlijke schoonheidsproducten met een beperkt aantal ingrediënten en op vele manieren kunnen worden gebruikt.

Het kan functioneren als een zachte make-up remover, een natuurlijke huid- of haar vochtiger of een fluweelachtige massageolie.

Kortom: Amandelolie kan de huid helpen beschermen tegen schade door de zon en striae voorkomen. Het kan op vele manieren worden gebruikt waaronder als vochtinbrengende crème, massageolie of make-up remover.

Amandelolie gebruiken

Amandelolie is een multifunctioneel product dat zowel als voedsel- als natuurlijk huid- en haarverzorgingsproduct kan worden gebruikt.

In de keuken

Amandelolie is een milde nootachtige olie die een geweldige aanvulling is in veel gerechten.

Ongeraffineerde amandelolie mag niet worden gebruikt bij het koken, omdat hoge temperaturen de voedingswaarde kunnen vernietigen.

Integendeel, dit type amandelolie moet meer worden behandeld als afwerkingsolie en wordt toegevoegd aan voedsel nadat het kookproces is voltooid.

Geraffineerde amandelolie heeft echter een hoger rookpunt van 215 ° C en kan worden gebruikt voor bereidingsmethoden zoals braden en sauteren.

Het is minder duur en meer hitte-tolerant dan het ongeraffineerde soort, omdat het verfijningsproces veel van de voedingsstoffen in ongeraffineerde amandelolie vernietigt.

Hier zijn verschillende manieren om ongeraffineerde amandelolie te gebruiken:

 • Als een smakelijke saladedressing: Combineer ongeraffineerde amandelolie met appelazijn en gehakte kruiden.
 • Om een ​​nootachtige smaak aan de maaltijden toe te voegen. Spatel amandelolie over je favoriete bijgerecht om het een extra kick te geven.
 • Over pasta: Voeg een beetje amandelolie toe aan je pasta om een ​​boost van gezonde vetten toe te voegen.

Als onderdeel van uw schoonheidsproducten

Als u op zoek bent om sommige van uw huid- en haarproducten te vervangen door meer natuurlijke, niet-toxische opties, dan is amandelolie een geweldige manier om dat te doen.

Amandelolie is minder duur dan de meeste commercieel gemaakte moisturizers en bevat geen schadelijke ingrediënten.

Bovendien is het een multifunctioneel schoonheidsproduct dat zowel op de huid als op het haar kan worden gebruikt.

Hieronder vindt u enkele manieren om amandelolie op uw huid- of haarverzorgingsroutine toe te voegen.

 • Als een moisturizer: Amandelolie is perfect
 • Als vochtinbrengende crème: amandelolie is een perfecte vochtinbrengende crème voor de gevoelige huid.
 • Breng het aan op extra-droge plekken. Wrijf amandelolie op de ellebogen, voeten en andere gebieden die de neiging hebben om droog te worden.
 • Om een ​​zelfgemaakte haarmasker te maken. Maak een hydraterende haarmasker door amandelolie te mengen met gepureerde avocado en daarna af te smeren op vochtig haar.
 • Combineer het met essentiële oliën: gebruik amandelolie als een draagolie om te verdunnen met essentiële oliën wanneer u deze op de huid aanbrengt.

Kortom: Wanneer u niet-geraffineerde amandelolie in de keuken gebruikt, verwarm deze dan niet. Gebruik het in plaats daarvan als afwerkingsolie. Je kunt amandelolie ook gebruiken als schoonheidsproduct. Het is een uitstekende vochtinbrengende crème voor zowel de huid als het haar.

 Tot slot

Amandelolie is een veelzijdig vet dat kan worden gebruikt als een voedingsmiddel- of natuurlijk schoonheidsproduct.

Amandelolie kan de gezondheid van het hart bevorderen, de bloedsuikerspiegel stabiliseren, schade door vrije radicalen voorkomen en u helpen een gezond gewicht te behouden.

Bovendien is de olie een uitstekende vochtinbrengende crème voor zowel de huid als het haar. Het kan zelfs striae helpen voorkomen en uw huid beschermen tegen schade door de zon.

Ongeraffineerde amandelolie behoudt meer voedingsstoffen dan geraffineerde amandelolie en is beter voor culinaire toepassingen. Zorg er wel voor dat je het niet verhit, omdat sommige voedingsstoffen hierdoor worden vernietigd.

Ongeacht hoe u deze interessante olie gebruikt, het is een uitstekende aanvulling op zowel uw voorraadkast als ijdelheid.

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.